НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Росица Симеонова, Лозаро-винарската камара – Бургас: Изпратихме писмо до Министерството във връзка с гроздоберната кампания за 2019 г.

Росица Симеонова, Лозаро-винарската камара – Бургас: Изпратихме писмо до Министерството във връзка с гроздоберната кампания за 2019 г.

24 Август 2019 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Бургас. Писмото, което написахме до Министерството на земеделието, храните и горите, е по инициатива на членовете на нашата камара и по-специално на гроздопроизводителите, тъй като всички те бяха доста обезпокоени още от стартирането на тазгодишната изкупна кампания. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Росица Симеонова, председател на Лозаро-винарската камара. „Миналата година се случиха някои неща, заради които доста трудно бе прибрано гроздето. Някои заводи купиха извън планираното, за да може всичкото грозде да се прибере от производителите. Тази година започна с почти същите проблеми – недостигът на пазар за гроздето“, каза още Симеонова. По думите ѝ тъй като производителите са били доста разтревожени, по тяхна инициатива са информирали областния управител Вълчо Чолаков, който им е помогнал да се свика среща с грозде и винопроизводители, с участие на държавата. „На тази среща се обсъдиха няколко много наболели проблема, тъй като предлагането на грозде тази година е доста голямо на пазара, а няма толкова голямо желание за изкупуване на грозде. Проблемът е там, че има доста вина с ниска стойност, влизащи на нашия пазара от Испания, Франция и т.н. и на нашите винопроизводители също им е трудно да стъпят на международните пазари, тъй като трудно могат да се конкурират с някакви цени на наливни вина от 0.33 или 0.40 евро“, обясни Росица Симеонова. Тя посочи, че това е така, защото в много добре развитите лозарски страни има доста голяма държавна субсидия. Коментирали са с гроздопроизводители това, че в страни като Италия, Франция, Испания и Португалия има субсидиране в това производство и е превърнато в държавен приоритет. „Ние тук се въртим в един омагьосан кръг, хората, които произвеждат вино, казват "добре, ние ще ви купим гроздето, но какво да го правим, като няма къде да го продадем след това", с това вино не сме конкурентни. Производителите пък казват "добре, как ще го купите на такава ниска цена, знаете много добре колко са високи разходите", а повечето от тези винопроизводители имат собствени лозя. Това беше кратката дискусия, която се проведе на срещата и за това, че се продава нелегален алкохол, това беше акцентът на срещата“, заяви Симеонова.
По думите ѝ след това са написали отворено писмо до министъра и до кметовете на общините, като са синтезирали най-основното, което се е случило на срещата, и всички са се обединили върху три основни точки, на които трябва да се наблегне, за да се спаси този сектор. „Първата е за спешна намеса от страна на държава да се превърне в приоритетен сектор като плодопроизводството. Това е първият акцент, защото всички, които са производители на плодо и зеленчукопроизводството, имат субсидии, а де факто в производството на вино от грозде няма такава. Това е доста трудоемък отрасъл с голяма заетост на работна ръка и при беритбата разходите варират - според това дали ще се събира на ръка или с комбайни те са от минимум 400 до 600 лева на декар“, каза още Симеонова.
По думите ѝ второто, на което са акцентирали, е да се спре нерегламентираният внос на наливно вино и бутилирано вино от третите страни.
„Третото беше за по-голям контрол върху контрабандното производство и продажба на вискоалкохолни напитки и въобще да се завиши контролът, защото не всички са поставени на една и съща база, тъй като акцизът е висок на високоалкохолните напитки“, добави Симеонова. Тя обясни, че предприятията, които ги произвеждат, си внасят и акциз и ДДС и излиза, че в производството примерно на една бутилка ракия, 50% отива директно в държавата и в останалите 50% те трябва да се вместят със суровината, бутилката, етика и т.н., а който произвежда нерегламентирано си продава наливно, не плаща абсолютно нищо.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.