НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: В Судан подписаха споразумение за преход към гражданско управление

ТАСС: В Судан подписаха споразумение за преход към гражданско управление

17 Август 2019 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Хартум. В Судан подписаха споразумение за преход към гражданско управление, съобщи телевизионният канал Al-Hadath, цитиран от TACC.
Преходния военен съвет и ключовите опозиционни сили на страната от Алианса за свобода и промяна подписаха основните политически документи - конституционната декларация и споразумението за преходен период.
Церемонията по сключване на политическото споразумение се проведе по-рано в Хартум в присъствието на голям брой чуждестранни гости от арабски и африкански държави, както и представители на ЕС и Африканския съюз. Както заяви председателят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат, „сключването на споразумението е отговор на стремежите и исканията на хората“.
Според Садик ал Махди, постоянен ръководител на най-старата опозиционна партия на Судан Ал-Ума ("Нацията"), "тези документи са важна стъпка по пътя към прехода на страната към гражданско управление и са исторически".
Споразуменията бяха предшествани от месеци трудни преговори между страните, които поради непрекъснатите противоречия редовно блокираха и в крайна сметка доведоха до дълбока политическа криза в страната. Армията и опозицията се обвиняваха взаимно в опит да узурпират властта и неспособността да водят адекватен диалог. В крайна сметка с посредничеството на Етиопия и Африканския съюз страните най-накрая успяха да постигнат съгласие и да изработят взаимно приемлива формула за управление.
Конституционната декларация, парафирана от страните на 3 август, определя основните принципи на преходния период в страната и е основната законодателна основа за постепенното прехвърляне на властта от военни на граждански сили. Документът описва основните органи и принципите на взаимодействие между тях. Окончателният проект на Преходното споразумение, договорен на 17 юли, също беше подписан.
Една от ключовите разпоредби на документите е създаването на Суверенния съвет, който ще се състои от 11 представители. В него ще бъдат включени петима души от Военния съвет, както и петима цивилни, които ще бъдат избрани от Алианса за свобода и промяна. Последният човек трябва да бъде одобрен и от двете страни. След сформирането на Суверенния съвет, който ще действа най-малко три години, преходният военен съвет трябва да бъде разпуснат. Освен това вече е известна основната кандидатура за поста на министър-председателя Това е Абдула Хамдук, икономист и бивш изпълнителен секретар на Икономическата комисия за Африка на ООН, който има всички шансове да стане премиер.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: В Судан е предотвратен опит за преврат

Reuters: В Судан е предотвратен опит за преврат

11 Юли 2019 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Хартум. В Судан е предотвратен опит за преврат, предава Reuters
Комитетът за сигурност и отбрана на Судан заяви в четвъртък, че e осуетен опит за преврат, съобщи суданската телевизия. Други подробности засега не са известни.
Комитетът е част от управляващия Преходен военен съвет.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Протестиращите и военните в Судан постигнаха споразумение

АFP: Протестиращите и военните в Судан постигнаха споразумение

6 Юли 2019 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Хартум. Ликуващи суданци излязоха на улиците на Хартум в петък, за да отпразнуват забележителното споразумение между лидерите на протестите и управляващите военни в страната, целящо да сложи край на месеци на политическо противопоставяне в страната, предава AFP.
Споразумението за споделяне на властта, постигнато след два дни на трудно водени преговори с посредници от Етиопия и Африканския съюз, дойде след като предишните преговори се провалиха през май заради това кой трябва да ръководи новия преходен орган - цивилен или военен.
"Двете страни се споразумяха да създадат суверенния съвет с ротационен военнослужещ и цивилен председател за период от три години или малко повече", заяви посредникът на Африканския съюз Мохамед Ел Хасен Лебат.
Судан бе обхваната от политическа безизходица, тъй като генералите свалиха дългогодишния президент Омар Башир в дворцовия преврат през април след месеци на масови протести в национален мащаб.
"Искаме да успокоим всички политически сили и въоръжени движения и всички, които взеха участие в промяната ... че това споразумение ... не изключва никого," заяви вторият човек в управляващия военен съвет, генерал Мохамед Хамдан Дагало, след като беше постигнато споразумение.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Старозагорецът Даниел Ладжев – отличник и вицешампион по таекуон-до 17 септември 2019 г.
Старозагорецът Даниел Ладжев – отличник и вицешампион по таекуон-до 17 септемвр...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.