НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Сотир Иванов, Исторически музей – Петрич: Музеят бележи ръст на посетителите, въпреки по-слабия туристически сезон у нас

Д-р Сотир Иванов, Исторически музей – Петрич: Музеят бележи ръст на посетителите, въпреки по-слабия туристически сезон у нас

22 Август 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Петрич. Исторически музей – Петрич бележи ръст на посетителите, въпреки по-слабия туристически сезон у нас. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич. По думите му все пак тази година е предизвикателство за всички културни институции, поради отлива на туристи, особено от Черноморието. Д-р Иванов коментира, че тези туристи всъщност осигуряват рекреационен туризъм. „И преди съм казвал, че ние работим особено активно със специалисти в областта на организираните почивки или така наречените туроператори, които са предимно от Варна и региона. Там традиционно има много руски туристи, една част от които организирано правят посещения на къща музей „Ванга“, Национален парк-музей „Самуилова крепост“, античен град Хераклея Синтика и Централна експозиционна зала. Така, съвсем естествено намаляването броя на туристите у нас се отразява и на Исторически музей – Петрич“, каза още д-р Иванов. Той заяви, че за щастие поне на този етап очевидно успяват да привличат и по-нетрадиционна аудитория, което всъщност им позволява да отчитат ръст на туристите сравнено с 2018 година. „Това е особено важно, защото говорим за една устойчива тенденция, според която всяка година бележим по-висока посещаемост, сравнено с предходните. Подчертавам, че в последните 10 години имаме някъде двуцифрен растеж и то всяка година. Надявам се това да се запази, защото смятам, че интереса към българското културно-историческото наследство е много по-голям и музеите в България не са достигнали до оптималната степен на неговото развитие“, подчерта д-р Иванов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Сотир Иванов, Исторически музей – Петрич: Около 48% от посетителите на музея са чужденци

Д-р Сотир Иванов, Исторически музей – Петрич: Около 48% от посетителите на музея са чужденци

22 Август 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Петрич. Около 48% от посетителите на Исторически музей – Петрич са чужденци. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич. По думите му анализът на данните би се усложнил още, ако се вземе предвид и това, че българските туристи, които посещават културната институция, са основно от места извън Благоевградска област, не просто извън община Петрич. „Аз бих си обяснил това с факта, че вероятно ние не оценяваме това, което имаме и приемаме музеите за даденост, за нещо, което може винаги да посетим, защото е в нашата страна. Изход от тази ситуация, която е характерна като проблем не само за Историческия музей – Петрич, но и за повечето музеи, може да се намери чрез развиването на образователни програми“, каза още д-р Сотир Иванов. Според него те би следвало да бъдат насочени към всички, независимо от възраст или степен на образование. „Смятам, че поне в определени специалности ние можем да дадем повече, като включим и местната специфика, местната информация, която да позволи, по-правилно, по-пълно, по-цялостно да се разглежда исторически, политически и културните процеси“, посочи д-р Иванов. Той уточни, че тези освен образователни програми, то би било хубаво да се направят и клубове по интереси, които да са с насоченост към историята и да бъдат подходящи за по-възрастни хора. „При такива клубове могат да се полазват и ресурсите на музея, защото там има по-големи възможности да развивате своите интереси, било то в сферата на изкуството, историята, археологията, етнографията и антропология. В тази връзка тук е мястото да благодаря на Община Петрич за изграждането на новата музейна сграда. Тя ще ни позволи да обособим специално помещение, което да предоставяме за полазване на съмишленици на музея, които лично аз бих нарекъл приятели. Идеята е да осигурим по-добри условия за посетителите и хората, които в свободното си време искат да се докоснат до автентичната култура и история“, коментира директорът на Исторически музей – Петрич.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.