НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Смолян: Общинският съвет одобри отдаване под наем на покривни пространства на общински сгради за монтиране на фотоволтаични електроцентрали

Смолян: Общинският съвет одобри отдаване под наем на покривни пространства на общински сгради за монтиране на фотоволтаични електроцентрали

22 Август 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Смолян. Общинският съвет даде съгласие за отдаване под наем на покривни пространства на сгради, които са общинска собственост, за монтиране на фотоволтаични електроцентрали, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Вносителят на докладната - кметът на Смолян Николай Мелемов заяви, че досега това не е било изпълнимо, но голяма част от общинските съветници сметнаха инициативата за похвална и поискаха да се даде „зелена светлина“ за осъществяването ѝ. Така след поименно гласуване докладната записка и решенията в нея бяха приети с 19 гласа „за“, без „против“ и 5 „въздържал се“.
В докладната записка се посочва, че в Община Смолян има постъпило заявление и заявен интерес за ползване на покривните пространства на общински сгради за монтиране на фотоволтаични електроцентрали с обща мощност до 30 kWp. Отдаването под наем на покривните повърхности не възпрепятства по никакъв начин използването на съответните сгради и предвидените в тях дейности. Сградите общинска собственост са подходящи, намират се в урбанизирана територия и като обекти имат подходящо местонахождение, изложение и наклон. Използването на покривни пространства за производство на електроенергия от слънцето крие огромен екологичен потенциал. В инвестиционното си предложение, фирмата е заявила, че при спечелването на търга, ще поддържа и ремонтира покривното пространство, на което са разположени съоръженията и ще реализира поставените си „зелени“ цели, а Община Смолян ще получи допълнителен доход от наем на покривни пространства. Покривните пространства ще се отдадат под наем за 10 години, като предстои да се подготви и проведе публичен търг с тайно наддаване, се казва още в докладната записка.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Старозагорецът Даниел Ладжев – отличник и вицешампион по таекуон-до 17 септември 2019 г.
Старозагорецът Даниел Ладжев – отличник и вицешампион по таекуон-до 17 септемвр...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.