НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Гергана Костадинова, Регионална служба по заетостта – Бургас: В Дирекция „Бюро по труда“ – Бургас имаме средства за обучение на безработни лица в българо-германските центрове

Гергана Костадинова, Регионална служба по заетостта – Бургас: В Дирекция „Бюро по труда“ – Бургас имаме средства за обучение на безработни лица в българо-германските центрове

21 Август 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Бургас. В Дирекция „Бюро по труда“ (ДБТ) – Бургас имаме средства за обучение на безработни лица в българо-германските центрове. Това каза пред журналисти Гергана Костадинова, началник на отдел „Услуги по заетостта” в Дирекция „Регионална служба по заетостта“ в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Това е важно да се знае от хората, тук става въпрос за обучение на безработни лица, които са регистрирани в ДБТ и имат възможност да се обучават за професионална квалификация, ключова компетентност в българо-германските центрове“, отбеляза Костадинова и уточни, че най-близкият такъв център е в Царево, а други има и в Пазарджик, Смолян, Стара Загора, като обученията са безплатни, плаща се 8 лв. стипендия на ден, настаняването е безплатно. „Който има желание да се обучи и е безработен в момента, може да кандидатства при нас за такива безплатни обучения. Всеки център си има програма и всеки си избра в какво обучение да се включи. Имаме средства, които трябва да се усвоят до края на годината“, добави Костадинова.
По думите ѝ заявените свободни работни места към момента са 505. „Най-голям брой е на учителските места – 55 места са обявени за учители, като изключим една заявка за обща работа на позициониране на пристанище Бургас към частна фирма за пакетировачи. Тази година търсенето започна доста по-рано – началото на месец юни, и заявени места са много повече сравнение с предходни години, през изминалите години учителските места се заявяваха юли и август“, посочи Гергана Костадинова.
Тя уточни, че към самия курс е обявено изискване какво да бъде входящото ниво на кандидатите, като има курсове за хора с начално и основно образование, със завършен 10-ти клас, както и за такива със средно образование. „Това зависи от самия курс. От средата на миналия месец има пусната обява и тогава са се търсили по-малък брой, сега са се увеличили търсещите, но трудно се намират кадри“, каза още Костадинова.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанаска Янева, Бюро по труда – Бургас: В София ще се проведе Европейски ден на труда на 17 септември

Атанаска Янева, Бюро по труда – Бургас: В София ще се проведе Европейски ден на труда на 17 септември

21 Август 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Бургас. Важно за Бюрото по труда и Агенцията по заетостта като цяло е, че на 17 септември в х-л „Рамада“ в София ще се проведе Европейски ден на труда. Това каза пред журналисти Атанаска Янева, гл. експерт в отдел „Посреднически услуги“ в Дирекция „Бюро по труда“ (ДБТ) – Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите ѝ това е т. нар. европейска трудова борса, която ще има представители на над 30 щанда, като над 60 души ще представят работни места от целия Европейски съюз, плюс Исланция, Конфедерация Швейцария, Норвегия и Лихтенщайн.
„Много са работните места, които ще бъдат заявени във всякакви сфери - в областта на хотелиерството, ресторантьорството, туризма, леката и тежката промишленост, комуникационните технологии, селското стопанство, сезонна заетост, ще бъдат изнесени много презентации от работодатели за техните фирми, отделно ще бъдат представени възможности за квалификации и чуждоезиково обучение в чужбина“, каза още Янева и добави, че всеки, който има желание да посети тази европейска трудова борса – регистрирано лице в ДБТ – Бургас, заети лица, които работят и си търсят работа в чужбина, пенсионери, учащи лица, е поканен от 19.30 до 17.00 часа на 17 септември в х-л „Рамада“ в София.
„Тези, които си търсят работа в чужбина и владеят език, е добре да носят в себе си повече автобиографии на език, който владеят, за да могат, като се срещнат с работодателите, евентуално да се договорят за заминаване на работа. Традиционно тези трудови борси по това време се провеждаха във Варна и Бургас, като целта им беше тези, които работят през лятото в туризма, да си намерят зимата работа в европейските курорти, но тази година трудовата борса е позиционирана в София и е във всички сфери. Тези трудови борси се оказва, че са един доста подходящ начин да се намери работа в чужбина. Много по-лесно и по-добре се виждат хората с работодателите, взаимно решават дали се харесват или не и веднага се случват нещата“, заяви Атанаска Янева. По думите ѝ Бургас е един от привилегированите градове, в които няколко пъти в годината идват чужди работодатели, не само за такива борси, като отначало е имало огромен интерес, а сега хората, които посещават подобни инициативи, са по-малко.
Според Гергана Костадинова, началник на отдел „Услуги по заетостта” в Дирекция „Регионална служба по заетостта“ в Бургас точно на този Европейски ден на труда ще бъде използвана и специална платформа за онлайн комуникация между работодателите, заявили свободни места точно за това събитие, и кандидатите за тези позиции. Платформата и техниката се осигуряват от Европейската комисия.
Деница ДИМИТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември 2019
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.