НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Донка Китанова, НЧ „Светлина – 1939“ – Поморие: Тази година отбелязваме 80-ата годишнина на читалището

Донка Китанова, НЧ „Светлина – 1939“ – Поморие: Тази година отбелязваме 80-ата годишнина на читалището

18 Август 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Поморие. Тази година отбелязваме 80-ата годишнина на читалището. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас Донка Китанова, секретар на Народно читалище „Светлина-1939“ в Поморие. По думите ѝ в годините читалището се е доказало като сериозна културна институция, без която развитието на Поморие не може. „Аз работя в читалище „Светлина“ от 1993 година. На мен ми се пада удоволствието за трети пореден път да организирам честване на такава голяма годишнина. Народното читалище ярко присъства в нашия обществен и културен живот както в общината, така и на регионално и на национално ниво. Тя се оказа една устойчива организация на гражданското ни общество. Има добре изграден екип, който работи. Насърчавайки промяната, съдействаме за утвърждаваме на читалищната дейност като една много значима част от културно-историческото наследство, насърчавайки творчеството и обогатявайки културното многообразие“, отбеляза Китанова.
Тя добави, че читалището работи в различни направления – библиотечна дейност, любителско творчество, провеждане на обучения, школи по изкуствата, подкрепа и насърчаване на всяка личност, независимо от нейната възраст в стремежа ѝ за творческо, професионално развитие и реализация. „Осъществяваме програмата „Учение през целия живот“. Имаме компютърно, информационно обслужване, школи по изобразително и приложно изкуство, музикална школа – пиано, солфеж, китара, театрална студия „Светулка“, предлагаме чуждоезиково обучение за деца и възрастни. Имаме детска вокална група „Слънчев ритъм“, работим по българския фолклорен календар – чествания, празници, тържества, годишнини, участваме и в културния календар на общината. Много добре работим съвместно с партниращи организации – училища, читалища, детски градини, пенсионерски клуб, неправителствени организации. Характерно за нашето читалище е, че много работим по проекти с външно финансиране, в които сме водеща и партнираща организация“, каза още секретарят.
По думите ѝ 80-ата годишнина на читалището ще бъде отбелязана с концерт, с провеждането на детския песенен конкурс „Бисери от поморийския бряг“, с театралния спектакъл „Малката Баба Яга“ на детския театрален състав „Светулка“, изложба на детски рисунки, както и с представяне историята на читалището със снимков материал.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември 2019
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.