НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Hill: САЩ не могат да живеят без Афганистан

The Hill: САЩ не могат да живеят без Афганистан

15 Август 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В материал озаглавен “САЩ не могат да живеят без Афганистан” близкоизточния анализатор Аарън Милър коментира провеждащите се между американската администрация и талибаните преговори за бъдещето на Афганистан в американския вестник The Hill, представен без редакторска намеса.
Осмият кръг от преговорите между САЩ и талибаните приключи тази седмица без постигане на споразумение, но все пак има реална възможност такова да бъде сключено до септември.

Много е рано да се говори за победители и губещи, преди да бъдат обявени подробности за рамковото споразумение и вероятно дори след това, предвид несигурността, присъща на всяко споразумение. Но ето няколко ключови политически неудобни реалности, които изглежда ще произтичат от всяко споразумение между САЩ и талибаните.
На 11 август, когато афганистанците отбелязват мюсюлманския фестивал на Ейд Ал-Адха, американският преговарящ Залмай Халилзад изрази надежда, че "това е последният Ейд, когато Афганистан е във война." Работих с Халилзад в Държавния департамент, а той е умел преговарящ.

След като бях там и работих по арабско-израелския въпрос, знам колко е важно да останем уверени и оптимистични. Това е особено вярно при обстоятелства, в които афганистанското правителство се чувства маргинализирано от САЩ, подозрително към талибаните и се притеснява, че САЩ се стремят да се изтеглят и въобще не се интересуват от устойчиво решение за бъдещето на Афганистан.
Все пак трябва да спрем да използваме думите „мир“ и „Афганистан“ в едно и също изречение. Мирът в Афганистан е или нещо отдалечено свързано с това състояние, когато нито една от страните не може дори да се споразумее за трайно прекратяване на огъня, в най-добрия случай е стремеж, но по-вероятно е фантазия.
И във всеки случай е малко вероятно да бъде осигурен от Америка. Това, с което Халилзад се занимава сега, е да осигури споразумение за изтегляне, а не за стабилен и цял Афганистан - фокусът и целта на политиката на САЩ.
Все пак Халилзад каза, че САЩ търсят „мирно споразумение, а не споразумение за оттегляне; мирно споразумение, което дава възможност за оттегляне. "Това е умело формулиране и оставя отворена възможността дори при споразумение за времевата линия за оттегляне, всяко значително отстъпление ще бъде„ основано на условията ".
Но в същия момент САЩ заплашиха, че ако преговорите с талибаните не продължат напред, президентът може да изтегли войските по-бързо. И общественият, и политическият елит са загубили интерес към войната. С изключение на конгресмена Тулси Габард (демократ от Хаваите), нито един политик не спомена най-дългата война в историята на Америка по време на своите встъпителни или заключителни изявления във втория тур на кандидат-президентските дебати при демократите.

Войната отне 3 500 американски и на коалицията живота и струва 132 милиарда долара. И президентът Тръмп се е ангажирал по начин, който нито един от двамата му предшественици не е работил да изтегли САЩ от тази скъпа и без перспективи за победа война.

Афганистанските представители биха искали да вярват в уверенията на САЩ, че Вашингтон ще поддържа сили за борба с тероризма в страната години наред, отчасти за подпомагане на афганистанските сили за сигурност и отчасти за притискане на талибаните да нарушат условията в преговорите за Афганистан.
И всяко изтегляне на останалите 14 000 американски сили ще отнеме време. Но както един американски журналист каза: „Ако Афганистан ще се върне назад, значи ще се върне назад. Това е независима държава, а не 51-вия щат. "
В най-добрия случай, без значение колко искрени и ангажирани американски преговарящи могат да бъдат към по-мирен Афганистан, компонентът за мир е обвързан с вътре-афганистанския диалог, а не към текущите ангажименти и уверения в САЩ. Всеки предполагаем мирен процес е прикритие, за да осигури пословичния приличен времеви прозорец САЩ да изтегли повечето от силите си.
Ако приемем, че двата ключови въпроса на масата между преговарящите САЩ и талибаните са разработени - график за изтегляне на американските сили и гаранции за сигурност за справяне с терористичните групировки на „Ал Кайда“ и други джихадисти - вратата се отваря към вселената от главоболия, предизвикателства и на пръв поглед неразрешими проблеми между фракции, които се презират една друга, а в случая с талибаните дори няма да признаят централното правителство.
Новото в подхода на САЩ е, че изглежда, че Вашингтон най-накрая е отделил собственото си оттегляне от предизвикателството на изграждането на нацията.

Каталогът на проблемите - от евентуалното разположение на американските сили и ролята на жените до това как да интегрират талибанските и афганистанските сили за сигурност, споделянето на властта и степента на политическа централизация на политическата система - остават нерешени в среда на дълбоко недоверие и липса на ангажираност за цялостно прекратяване на огъня.
Неотдавнашните победи нарастващото влияние на талибаните и отслабването на афганистанските сили за сигурност не биха могли да настъпят в по-лошо време. Към това добавете ролята на Пакистан със собствена програма за Афганистан и имате среда, която може да държи страната в продължение на години напред.

Афганистан е най-дългата война на Америка. Когато бъде сведен до същността си, единственият наистина жизненоважен национален интерес, който САЩ имат в тази злощастна земя, гарантира, че Афганистан няма да стане основа за терористични атаки срещу САЩ. Колкото и да са важни и тежкото положение на жените в Афганистан и разширяването на демокрацията и правата на човека, те не си заслужават броя и количеството на американския живот и средства, които сме инвестирали.

А има и спорни начини за провеждане на ефективни антитерористични операции, различни от разполагането на голям брой американски сухопътни сили в страната. Всъщност някои биха могли да кажат, че 11 септември не е причинен основно от Афганистан, а по-скоро от пълен срив в сигурността в САЩ, който позволи терористите да влязат в САЩ, да преминат няколко пъти през границите на САЩ и да се обучават в американските летателни училища.
И все пак осемнадесет години по-късно аргументите в полза на оставането в Афганистан продължават. Сред военните има силни гласове, които твърдят не само, че на талибаните не може да се вярва, за да се гарантира, че Ал Кайда няма да възобнови, но и че афганистанските сили за сигурност просто не са в състояние да се противопоставят на терористична заплаха, дори от „Ислямска държава“. Други прогнозират гражданска война; краят на европейското участие в коалицията; крахът на правителството в Кабул; и нарастващото иранско, руско и пакистанско влияние вследствие на значително оттегляне. И няма съмнение, че САЩ ще запазят някакво остатъчно присъствие за антитерористични операции.

Миналия декември президентът Тръмп обеща да изтегли приблизително половината от 14 000 американски сили от Афганистан. И няма и малко съмнение, че би искал да види сериозно намаление преди изборите 2020 г. Досега напредъкът е малък и още един декември ще дойде и ще си отиде без промяна на този брой.
Може би преговорите между САЩ и талибаните ще осигурят строг график за оттегляне; може би ще има прекратяване на огъня; може би междуафганските преговори ще успеят да стабилизират страната. Това са много може би.
Едно е почти сигурно, че този път през следващата година САЩ все още ще разполагат с хиляди военни, разположени в Афганистан, изправени пред несигурно бъдеще. Вечната война по тези земи ще си остане вечна.

Превод: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Приключи поредният кръг на преговорите между САЩ и талибаните

AFP: Приключи поредният кръг на преговорите между САЩ и талибаните

12 Август 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Доха. САЩ и талибаните приключиха поредния кръг от преговори за споразумение, което доведе до свиване на американското военно присъствие в Афганистан, заявиха в понеделник и двете страни, цитирани от AFP.
Преговорите в катарската столица Доха през последната година целят подписване на договор, който ще позволи на Пентагона да започне да изтегля своите 14 000 военнослужещи от Афганистан.
Според спекулации, достигнали до Кабул през последните дни, подписването на споразумение е близо, но публикации в социалната мрежа „Туитър“ от талибаните и Залмай Халилзад - специалният пратеник на САЩ, който ръководи разговорите, предполагат, че има още работата, която трябва да се свърши.
"Завършихме този кръг от преговори, които започнаха на 3 август между САЩ и талибаните. През последните няколко дни двете страни се съсредоточиха върху техническите подробности. Преговорите бяха продуктивни. На връщане към Вашингтон ще се консултирам за следващите стъпки “, написа Халилзад.
Говорителят на талибаните Забиулах Муджахид заяви, че разговорите са продължили до полунощ.
"Работата беше досадна, но ефективна. И двете страни се съгласиха да се консултират със ръководствата си за следващи стъпки", написа той в „Туитър“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Интерфакс“(Русия): САЩ и талибаните подновиха преговорите в Доха

„Интерфакс“(Русия): САЩ и талибаните подновиха преговорите в Доха

3 Август 2019 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Доха. Преговорите между представителите на САЩ и талибаните в Доха се възобновяват в събота, това съобщи по-рано през деня представителят на терористичната организация Забиула Муджахид, предава “Интерфакс“.
Според специалният пълномощник на САЩ за Афганистан Залмей Халилзад, целта на американската делегация „е мирно споразумение, а не сделка за изтегляне на военните, мирно съглашение, което да обезпечи оттеглянето. Нашето присъствие в Афганистан е според договорени условия и ще се изтеглим, след като тези условия бъдат изпълнени“, допълни Халилзад.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.