НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Wall Street Journal: Ракетните тестове на Северна Корея не успяха да разгневят САЩ

The Wall Street Journal: Ракетните тестове на Северна Корея не успяха да разгневят САЩ

17 Август 2019 | 19:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Сеул. Ракетните тестове на Северна Корея не успяха да разгневят САЩ, пише американският вестник The Wall Street Journal.
В Северна Корея шумът на изстрелванията на ракети се разви по познат модел и служи за постигане на познати цели. Тестовете привличат международното внимание, засилват вътрешния морал и разпалват гнева в Южна Корея, Япония и САЩ.
Но отговорът на последните опити на Пхенян - шест само за три седмици, включително един в петък – не доведе до очаквания отговор от Пхенян; остра дипломатическа реакция от САЩ и техните съюзници.
Този път изглежда, че провокациите му не действат. Американският президент Доналд Тръмп досега поддържа постоянна толерантност към изстрелванията на ракети с малък обсег от страна на Северна Корея.
Въпреки обещанието на 30 юни за възобновяване на прекъснатите преговори, Вашингтон и Пхенян така и не са се върнали към тях. Експертите по сигурността виждат тестовете на Пхенян като опит за усилване на натиска върху Вашингтон.
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун изпрати наскоро писмо до президента Тръмп, който каза, че Ким изказа малко извинение за ракетните опити и обеща, че те ще спрат, след като приключи съвместното военно учение между САЩ и Южна Корея, тоест следващата седмица.
Спокойната позиция на САЩ, макар и притеснителна за Южна Корея и Япония, означава, че Северът едва ли е предизвикал желание за преговори, въпреки изстрелването на половин дузина ракети от 25 юли, казват експертите по сигурността.
„Виждаме, че новите опити изобщо не променят ситуацията с преговорите“, каза Рамон Пачеко Пардо от Института за европейски изследвания в Брюксел. „Очевидно все по-малко внимание се обръща на всяко изстрелване.“
Тръмп и държавният секретар Майк Помпео многократно изразиха толерантност към тестовете на Севера, тъй като те не са ракети с далечен обсег или с ядрен заряд. Администрацията на Тръмп често посочва липсата на такива изстрелвания като знак, че нейният дипломатически подход работи. Пхенян не е тествал ракета с голям обсег от ноември 2017 г.
Десетилетия наред Северна Корея използва оръжейни провокации в дипломацията, понякога включително за рестарт на преговорите. Пхенян на различни етапи получи помощ или други икономически стимули, като обеща да спре производството на ядрено оръжие.
Дипломатическите усилия в крайна сметка не спряха Севера да развие своята ядрена програма. Ким обяви програмата за завършена миналата година.
"Провокациите са работили за Северна Корея - те провокират, а след това се връщат на масата за преговори", каза Шин Беом-чол, бивш старши съветник на министерствата на външните работи и отбраната на Южна Корея.
Дори и Пхенян да не успя да промени преговорната позиция на Вашингтон с неотдавнашните тестове, режимът на Ким постигна успехи другаде. Някои експерти по сигурността се притесняват, че относителната пасивност на Вашингтон в сравнение с предишните администрации е позволила на режима на Ким да създаде оръжия с малък обхват, които представляват опасност за съюзниците на САЩ като Сеул и Токио.
Военният напредък на Севера тази година включва нови видове балистични ракети с малък обсег на действие, които според експерти могат да нанесат удари навсякъде в Южна Корея, пускова установка, способна да изстреля множество ракети, и нова подводница, за която се смята, че може да носи ядрена ракета.
Северът казва, че програмата му за оръжие е толкова напреднала наскоро, че режимът на Ким награди повече от 100 военни учени тази седмица, които помогнаха за създаването на „епохална повратна точка“, според доклада на държавните медии във вторник.
„Всеки тест бележи технологичен напредък с потенциал за дестабилизиране на региона“, казва Жан Лий, директор на програмата за Корея в центъра „Уилсън“ във Вашингтон.
Ракетният опит в петък като че ли прилича на ново тактическо управляемо оръжие, което първо се появи на 31 юли, а след това и на 2 август, което лети на малка височина и вероятно може да нанесе удар по всяка част на Южна Корея, заяви Парк Уон-гон, професор по международни изследвания в южнокорейския университет „Хандонг“.
Този тип развитие трябваше да бъде обезкуражен от Вашингтон преди месеци с публично изобличение, заяви Парк и добави: „Тръмп им даде свобода на действие.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ким Чен Ун лично е наблюдавал ракетните тестове на Северна Корея

AFP: Ким Чен Ун лично е наблюдавал ракетните тестове на Северна Корея

17 Август 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун лично е наблюдавал тестовете за „новото оръжие“ на Пхенян, предава AFP, като се позовава на севернокорейски държавни медии.
Тестовете усложняват усилията за ограничаване на разпространението на ядрени оръжия в региона, като това се случва точно преди посещението американския дипломатически представител в Пхенян в столицата на Южна Корея, Сеул.
Севернокорейските тестове бяха шестите изпитания от страна на Пхенян през последните седмици, като според правителството те са протест срещу ежегодните военни учения на САЩ и Южна Корея, които то смята за репетиция за инвазия.
В доклад на Корейската централна информационна агенция се посочва, че тестовете са постигнали "перфектен резултат", което е спомогнало за "затвърждаването на доверието в тази оръжейна система".
„Снарядите бяха изстреляни в присъствието на върховния лидер“, допълни севернокорейската агенция.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Северна Корея твърди, че е изпробвала „ново оръжие“ при последните си ракетни тестове

AFP: Северна Корея твърди, че е изпробвала „ново оръжие“ при последните си ракетни тестове

11 Август 2019 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Ракетните изпитания от страна на Пхенян са били част от тестове за „ново оръжие“, съобщава AFP, позоваваща се на информация на държавните медии в страната. Северна Корея изстреля две нови ракети в последното от поредицата изпитания, които президентът на САЩ Доналд Тръмп омаловажи, тъй като Вашингтон се стреми да започне отново преговори с Пхенян.
Информацията дойде след коментарите на Тръмп, че Ким Чен Ун се е извинил за ракетните изпитания. Севернокорейският лидер е изразил готовност да се срещне с американския президент след като приключат военните учения между САЩ и Южна Корея.
Mедиите в Пхенян не навлязоха в технически подробности, но заявиха, че Ким Чен Ун е тествал „ново оръжие“. Севернокорейския лидер лично е наблюдавал изпитанията.
Според Ким Донг-юб, изследовател от Института за далекоизточни изследвания, новите оръжия вероятно са балистични ракети с малък обсег на действие, които са част от модернизацията в армията на Северна Корея.
Те са версия на нискобюджетна система за контраатака с висока ефективност, насочена към системите за противоракетна отбрана на Сеул, добави експертът.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Северна Корея изстреля още ракети с малък обсег след преговорите със САЩ

The Telegraph: Северна Корея изстреля още ракети с малък обсег след преговорите със САЩ

10 Август 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Северна Корея изстреля още две ракети с малък обсег, които според Сеул, са отговор на съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, пише британският вестник The Telegraph.
Допълнителни изстрелвания на ракети са много вероятни, тъй като севернокорейските военни провеждат своите собствени летни учения. Това се казва в съощение на генералния щаб на южнокорейската армия.
Северна Корея направи серия от тестове, откакто Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп се договориха да съживят прекъснатите преговори за ограничаване на ядрения арсенал на Пхенян.
Американски правителствен служител заяви, че е изстреляна поне една ракета, която както изглежда е подобна на предишните и е с малък обсег.
Тръмп омаловажи последните ракетни изпитания в Северна Корея, когато говори пред репортери по-рано.
„Казвам го отново: Няма ядрени тестове. Всички ракетни изпитания са на къси разстояния. Няма тестове за балистични ракети. Няма ракети с голям обсег. "
Ким Чен Ун заяви, че действията на Пхенян са отговор на военните учения на САЩ и Южна Корея, които се провеждат този месец.
Съединените щати и Южна Корея започнаха компютърно симулирани учения, като алтернатива на предишни мащабни военни тренировки, които бяха преустановени за да се даде ход на преговорите със Северна Корея.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.