НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Хасан Роухани изключи каквито и да е двустранни преговори със САЩ

AFP: Хасан Роухани изключи каквито и да е двустранни преговори със САЩ

3 Септември 2019 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани във вторник изключи провеждането на каквито и да е двустранни преговори със САЩ, като подчерта, че Ислямската Република е срещу такива разговори по принцип, предава AFP.
В изказване пред парламента, държавният глава отбеляза още, че Техеран е готов да намали допълнително ангажиментите си по ядрената сделка от 2015 година „през следващите дни“, ако преговорите, които се водят в момента, не дадат резултат до четвъртък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иран заяви, че ще намали изпълнението на своите ангажименти по ядрената сделка

ТАСС: Иран заяви, че ще намали изпълнението на своите ангажименти по ядрената сделка

2 Септември 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Техеран възнамерява да намали изпълнението на задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма, ако европейците не предприемат необходимите стъпки преди 5 септември. Това заяви в понеделник министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф на съвместна пресконференция след разговори с руския външен министър Сергей Лавров, цитиран от TACC.
"Ние открито казахме, че параграф 36 от СВПД определя правата на Иран. В случай на неизпълнение от други членове на СВПД ние ще действаме съобразно договора", каза той. "Ако европейците не изпълнят задълженията си до тази дата, ние със сигурност ще предприемем третата стъпка (на намаляване на задълженията по ядрена сделка)."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Иран: Техеран приветства руската концепция за сигурността в Персийския залив

Външният министър на Иран: Техеран приветства руската концепция за сигурността в Персийския залив

2 Септември 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Иран приветства предложената от Русия концепция за обезпечаване на колективната сигурност в зоната на Персийския залив. Това заяви в понеделник министърът на външните работи на Ислямската република Джавад Зариф на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров, предава ТАСС.
„Що се касае до сигурността в Персийския възглед, то нашите възгледи са много близки с руските. Чухме инициативата на Русия за сигурността в Персийския залив и я приветстваме“, заяви той. По думите на Зариф, тази тема е осбъждана на преговорите с Лавров и Техеран очаква Москва да се движи в тази посока и в бъдеще.
Първият дипломат на Иран съощби още, че Ислямската република е готова да подпише пакт за ненападение със страните от региона, като отбеляза, че Техеран се обявява за свобода на корабоплаването в Персийския залив и обезпечаване на енергийната сигурност. „За съжаление, американците говорят за прехвърляне на контингент в този регион. Това ще доведе до увеличаване на напрежението“, предупреди Зариф.
Ситуацията в региона отново се влоши на 19 юли, когато танкерът Stena Impero, плаващ под британския флаг, беше задържан в пролива Хормуз от Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР, елитни части на иранските въоръжени сили). Според КСИР танкерът е бил задържан „във връзка с нарушение на международните правила“ и е придружен до брега за проверка. Държавният департамент обяви, че Вашингтон изгражда коалиция за осигуряване на свободата на корабоплаването в региона на Персийския залив. На 23 юли държавният секретар Майк Помпео предложи да се включат в коалицията държави от различни региони на света. В същия ден стана известно, че Германия, Франция и Обединеното кралство водят преговори за осигуряване на собствена мисия за наблюдение на безопасността на корабоплаването в Персийския залив.
На 23 юли руското външно министерство представи Концепцията за колективна сигурност в Персийския залив. Тя предвижда създаването на инициативна група за подготовка на международна конференция за сигурност и сътрудничество в Персийския залив, която впоследствие ще доведе до създаването на организация за сигурност и сътрудничество в региона. Освен това Москва пое инициативата за създаване на демилитаризирани зони в региона и предложи да се отказ от постоянното разполагане на групи от извънрегионални държави и установяване на горещи линии между военните.

Високо ниво на отношенията

В момента отношенията между Русия и Иран са достигнали най-високото си ново от десетилетия, заяви Зариф.
„Отношенията между Русия и Иран се намират на най-високото си ниво от десетилетия“, отбеляза министърът. Той добави, че „сътрудничеството между Русия и Иран е със стратегически характер и е особено успешно в енергийната и транспортната сфери, както и във въпросите за постигане на мир и сигурност“.
Министърът отбеляза, че „ролята на Русия за запазването на ядрената сделка е ключова“. „Позицията на Русия и Китай по отношение на ядрената сделка е по-близка до позицията на Иран [отколкото на позицията на страните от Европа и САЩ]. Икономическите отношения на нашите страни се развиват, въпреки натиска от страна на Вашингтон“, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Великобритания може да разположи дронове в Персийския залив

Sky News: Великобритания може да разположи дронове в Персийския залив

2 Септември 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обединеното кралство обмисля разполагането на дронове в Персийския залив на фона на продължаващата криза с Иран, предава телевизионният канал Sky News.
Безпилотните летателни апарати биха помогнали наблюдението на района, тъй като британските военни кораби продължават да ескортират танкери под флага на Обединеното кралство, които преминават през Ормузкия проток.
Кралските военновъздушни сили все още разполагат с множество дронове Reaper, базирани в Кувейт. Те изпълняват мисии в Ирак и Сирия, но може да бъдат пренасочени бързо, ако бъде взето съответното решение.
САЩ вече имат самолети за наблюдение, опериращи над Персийския залив, а Австралия изпрати патрулен самолет P8. Действията са част от коалицията, която се формира за защита на корабоплаването в региона.
Висш британски военноморски офицер в региона заяви, че ситуацията в Персийския залив все още е напрегната. Флотилният адмирал Дийн Басет заяви пред Sky News: „Все още съществува пряка заплаха за британските търговски кораби. Не видяхме нищо, което да подсказва, че Иран ще спазва международните си задължения".
И той не изключва използването на военна сила, ако е необходимо. „Докато призоваваме Иран да спазва международните си задължения, Кралският флот - моите моряци, моите морски пехотинци и корабите под мое командване - са абсолютно готови да защита на британските търговски плавателни съдове в този театър".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: От началото на юли са регистрирани 115 конфронтации между кораби на ВМС на Великобритания и Иран

The Times: От началото на юли са регистрирани 115 конфронтации между кораби на ВМС на Великобритания и Иран

2 Септември 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. От началото на юли са регистрирани 115 конфронтации между кораби на ВМС на Великобритания и Иран в Персийския залив, съобщава националният ежедневник The Times, като се позовава на информация от капитана на един от водещите плавателни съдове на Кралския флот - HMS Montrose.
41-годишният командир Уил Кинг твърди, че иранските военни почти ежедневно са „тествали" търпението на HMS Montrose с кораби и дронове с цел „сплашването“ му. Техеран има „непрекъснато намерение да наруши или да попречи на интересите на Обединеното кралство в района“, категоричен е капитанът.
Провокациите се състоят в изпращането на „агресивни“ съобщения по радиото, но е имало инцидент, при който към HMS Montrose е била насочена крилата ракета. Произшествията са зачестили след задържането на плавателния съд Stena Imperо. След това според представителите на Лондон Техеран е започнал същински „лов“ за британски моряци чрез поредица от действия, рискували да доведат до сериозна ескалация на напрежението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министрите на отбраната от ЕС ще обсъдят изпращането на мисия на Съюза в Персийския залив

ТАСС: Министрите на отбраната от ЕС ще обсъдят изпращането на мисия на Съюза в Персийския залив

29 Август 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Въпросът за изпращане на мисия на ЕС за обезпечаване на сигурността в Персийския залив може да е една от темите, които министрите на отбраната от страните-членки ще обсъдят на неформалната си среща в Хелзинки. Това съобщи военният министър на Финландия Анти Кайконен в четвъртък преди заседанието, предава ТАСС.
„Може би. Ще видим. По-добре да говорим след дискусията. Ще имаме пресконференция и на нея ще кажем“, отбеляза Кайконен в отговор на съответстващ въпрос.
„В дневния ни ред тема за сигурността в моретата. Затова не е изключено някой от моите колеги да поиска да обсъдим ситуацията в Персийския залив“, посочи още финландският министър.
Държавният департамент на САЩ заяви по-рано, че Вашингтон изгражда коалиция, за да осигури свобода на корабоплаването в региона на Персийския залив. На 23 юли държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео предложи да се включат държави от различни региони на света за участие в коалицията. В същия ден стана известно, че Германия, Франция и Обединеното кралство водят преговори за осигуряване на собствена мисия за наблюдение на безопасността на корабоплаването в Персийския залив.
Германският външен министър Хайко Маас след това каза, че преговорите за европейска мисия за наблюдение на сигурността в Персийския залив са в начален етап.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Макрон предлага САЩ да разреши на Иран да продава ограничени количества петрол

ТАСС: Макрон предлага САЩ да разреши на Иран да продава ограничени количества петрол

25 Август 2019 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Биариц. Френският президент Еманюел Макрон предложи на своя американски колега Доналд Тръмп да преговаря отново с Иран по изпълнението на задълженията на страните по Съвместния всеобхватен план за действие и ограничителни мерки (СВПД), съобщава TACC, като се позовава на информация на американски медии.
Френски източник заяви, че на среща на двамата лидери, по време на срещите от високо равнище на ръководителите на страните от формата Г-7, Макрон и Тръмп са обсъдили въпросите, свързани с Иран. Според плана, на Техеран трябва да бъде разрешено да продава известно количество петрол, в замяна на някои гаранции.
Иран трябва да се съобразява с договореностите от СВПД, да намери начин да намали напрежението в Персийския залив и да се върне към конструктивни преговори при разработването на ракети и по регионалните въпроси. Също така следва да се разработи нов план за периода след 2025 г., когато изтича СВПД.
Въпреки това по всяка вероятност Тръмп, който многократно се е изказвал против всякакви отстъпки към Техеран, особено по отношение на продажбата на петрол, ще откаже предложението.
Пресцентърът на Белия дом потвърди, че американският президент и Макрон са се срещнали лично в Биариц и също така са обсъдили световната търговия, Либия, както и напрегнатата ситуация в Персийския залив.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания изпрати трети военен кораб в Персийския залив

AFP: Великобритания изпрати трети военен кораб в Персийския залив

24 Август 2019 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Трети британски военен кораб се насочва към Персийския залив, съобщи Кралският флот в събота на фона на засиленото напрежение в региона, предава AFP
Великобритания вече изпрати военният кораб „Кент“, за да замести фрегата „Монтроуз“, докато тя е на ремонт в Бахрейн и сега пренасочва разрушителя „Дефендър“ от мисията му в Тихия океан.
Напрежението между Великобритания и Иран възникна, когато на 4 юли в Гибралтар бе задържан иранския танкер - „Грейс 1“ по подозрение, че пренася петрол в Сирия в нарушение на санкциите на ЕС.
След това фрегатата „Монтроуз“ предупреди три ирански лодки, за които британски служители заявиха, че се опитват да „възпрепятстват“ придвижването на британски супертанкер през Ормузкия проток на 11 юли.
На 20 юли Иранската революционна гвардия щурмува и задържа плаващия под британския флаг танкер „Стена Имперо“ заедно с 23-членниия екипаж, докато преминаваха през Ормузкия пролив.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Външният министър на Иран Джавад Зариф пътува към Азия за да преговаря срещу санкциите на САЩ

AFP: Външният министър на Иран Джавад Зариф пътува към Азия за да преговаря срещу санкциите на САЩ

24 Август 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф ще се отправи на дипломатическа мисия в Азия, част от плана на кабинета на ислямската република за смекчаването на санкциите, които САЩ налагат над Техеран, съобщава AFP.
Зариф ще посети Китай, Япония и Миалайзия заяви говорителят на министерството Абас Мусави.
„Двустранните отношения и най-важното, регионалните и международните въпроси са част от темите, които външният ни министър ще обсъди с представители на гореспоменатите страни по време на пътуването“, каза Мусави.
Иран и САЩ са в конфликт от миналата година, когато президентът Доналд Тръмп едностранно оттегли страната си от сделката от 2015 г., по която Техеран се съгласи да ограничи своите ядрени дейности в замяна на облекчаване на санкциите.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иранският външен министър Джавад Зариф се противопостави на преразглеждането на СВПД

РИА Новости: Иранският външен министър Джавад Зариф се противопостави на преразглеждането на СВПД

23 Август 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран е против преразглеждането на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), заяви иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зари, цитиран от РИА Новости.
"Нашата позиция е много сигурна: считаме, че не могат да се водят многократни преговори по СВПД", заяви Зариф, чийто коментар след срещата му с френския президент Еманюел Макрон беше публикуван от иранското външно министерство.
Зариф също нарече разговорите с Макрон конструктивни, като отбеляза, че на срещата страните са обменили предложения за това как да осигурят пълното изпълнение на ядрената сделка.
Според министъра, който преговаря с Макрон точно преди срещата на Г-7 във Франция, срещата от високо равнище в Биариц ще бъде възможност за президента да обсъди въпроси, свързани с ядрената сделка с други държави, включително страни по споразумението.
През последните няколко месеца Иран и Франция поддържат активен политически диалог, като съветника на френския президент посети Техеран по-рано. Между президентите на двете страни се проведоха и множество телефонни разговори, по време на които се обсъждаше ситуацията около ядрената сделка.
Зариф подчерта, че диалогът между Хасан Роухани и Еманюел Макрон ще продължи.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Роухани заяви, че търпението на Иран във връзка със СВПД не е безгранично

РИА Новости: Роухани заяви, че търпението на Иран във връзка със СВПД не е безгранично

21 Август 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският президент Хасан Рухани заяви, че търпението на Техеран за ситуацията, свързана със Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), договор, в който страната участва, не е неограничено, съобщава РИА Новости.
"Избрахме правилния и верен път, като намалихме задълженията си, заявявайки, че търпението ни има граници и ако те (страните от споразумението по СВПД) не изпълнят своите задължения, не също можем да ги приемем напълно", каза Роухани по време на среща с върховния лидер на Иран Али Хаменей.
Според него, ако преговорите на Иран със страните по споразумението (Русия, Франция, Великобритания, Китай и Германия) са успешни, тогава ситуацията ще се промени, в противен случай Техеран ще продължи да не изпълнява своята част от споразумението.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иранският танкер Grace 1 напусна Гибралтар

ТАСС: Иранският танкер Grace 1 напусна Гибралтар

19 Август 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Задържаният на 4 юли по искане на САЩ заради подозрение в нарушение на санкционния режим срещу Сирия ирански танкер Grace 1 напусна Гибралтар, предава ТАСС.
За това съобщи посланикът на Ислямската Република във Великобритания Хамид Баидинеджад.
„Потвърждаваме, че 45 след задържането във водите на Гибралтар иранският нефтен танкер започна движение в посока международни води“, написа посланикът.
„Голямото внимание от страна на политиците на световно и регионално ниво демонстрира важността на политическите и юридическите усилия, които бяха предприети през последните дни“, добави дипломатът.
В неделя вестник The Wall Street Journal информира, че корабът е напуснал Гибралтар около 23:00 местно време (00:00 българско). От Организацията на пристанищата и корабоплаването на Иран в четвъртък съобщиха, че по-рано плавалият под флага на Панама танкер е сменил името си от Grace 1 на Adrian Darya и ще тръгне към някое средиземноморско пристанище.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомолская правда“: Полша поиска въвеждане на още американски войски в страната

„Комсомолская правда“: Полша поиска въвеждане на още американски войски в страната

18 Август 2019 | 23:37 | Агенция "Фокус"
Варшава/Москва. В навечерието на посещението на Доналд Тръмп в Полша полското външно министерство предложи САЩ да прехвърли американските войски от Германия на тяхна територия - за да сплаши източния съсед, пише руският вестник “Комсомолская правда“.
„Присъствието на американски войски в Полша играе много важна, възпираща роля, много по-важна от по-нататъшното им присъствие на Запад. Русия ще помисли два пъти, преди да прибегне до военни средства, ако види присъствието на международни войски в Полша, особено на американските, заяви полският министър на външните работи Яцек Чапутович пред телевизия Polsat.
Преди това Вашингтон и Варшава се договориха да разположат разузнавателни дронове MQ-9 на територията на Полша. Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел допусна частичното прехвърляне на американски войски от Германия в Полша, а неговият колега във Варшава вече успа да похвали подобни планове.
„Полша изпълнява задълженията си, като плаща 2% от вноските в бюджета на НАТО. С Германия не е така. Бихме приветствали прехвърлянето на американски войски от Германия в Полша, се казва на страницата на американското посолство в Полша в социалната мрежа „Туитър“.
„Желанието полското ръководство да приеме чужди войски в страната е много странно - преди това винаги се възприемаше като предателство на собствения си народ и невъзможността да го защити“, заяви Андрей Морозов, член на Комитета по международни въпроси и депутат от Либерално-демократическата партия в Държавната дума. „Няма заплаха от Русия, но разполагането на бази и разполагането на войски само ще предизвика вниманието към Полша от страна на руските въоръжени сили. Това е полска провокация и изстрел в крака“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Желанието на Полша да уплаши Русия води до доброволна окупация

„Взгляд“: Желанието на Полша да уплаши Русия води до доброволна окупация

18 Август 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Москва/Варшава. Желанието на Полша да уплаши Русия води до доброволна окупация, пише руският вестник “Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.
В Полша настояват за присъствието на още по-голям брой американски военни, за да могат да „сдържат Русия“. Това заяви външният министър Яцек Чапутович. В края на месеца във Варшава ще пристигне президентът на САЩ Доналд Тръмп, който за първи път ще посети местната въздушна база и ще изнесе реч пред военните. Колко голяма е вероятността от увеличаване на „сдържането на Русия“ и до какво ще доведе това?
Полският министър на външните работи Яцек Чапутович призова за бързото разполагане на допълнителни американски войски на територията на страната. Той е убеден, че това ще бъде успешно действие, „ограничаващо Русия“, отколкото ако войските бъдат изпратени в Западна Европа. „Русия ще помисли два пъти, преди да прибегне до военни средства, ако види присъствието на международни войски в Полша, особено на американските“, смята Чапутович.
Министърът се надява президентът Анджей Дуда да обсъди методите за сплашване на Русия по време на предстоящото посещение на американския лидер Доналд Тръмп в Полша. Американският президент възнамерява да посети Полша от 31 август до 2 септември. За първи път в историята президентите на Полша и САЩ ще посетят военното поделение - въздушната база в Повидз, което трябва да подчертае добрите военни отношения между Варшава и Вашингтон. Тръмп също ще изнесе реч пред американските и полските военни.
Предвижда се изграждането на складове за военна техника за американската армия на територията на тази въздушна база. Това ще засили американското присъствие в страната, както бе обявено по време на посещението на Дуда във Вашингтон през юли.
По-рано американският посланик в Берлин Ричард Гренел призна възможността за прехвърляне на част от американските военни от Германия в Полша. Той отдаде това на нежеланието на германския канцлер Ангела Меркел да увеличи военните разходи на НАТО до исканите от Вашингтон до 2% от БВП. В отговор Берлин заяви, че ако САЩ искат да изтеглят войските си от Германия, те ще трябва да вземат и ядрените си оръжия.
Именно в Германия е разположен най-големия американски военен контингент в Европа - общо 35 хиляди. Това включва също 17 хиляди американски и 12 хиляди германски цивилни, които са наети в американските войски.
Полският министър на отбраната Мариуш Блащак заяви по-рано, че в бъдеще в страната ще има шест места за разполагане на американските военни. „Говорим за числено увеличение на американските войски в Полша. Не е наше решение къде властите на САЩ ще преместят войниците. Не искам да се намесвам в суверенното решение на САЩ “, заяви Блашак тази седмица.
В началото на лятото Вашингтон и Варшава се съгласиха да разположат разузнавателни дронове MQ-9 на територията на Полша. САЩ също обявиха намерението си да увеличат числеността на своите войски с хиляда души от сегашните 4 500, които са разположени в Полша като част от американската бронетанкова бригада и многонационална батальонна група.
Но в случай на увеличаване на американското военно присъствие в Полша, Русия си запазва правото на отговор. Това заяви членът на комисията по отбрана на Съвета на федерацията Франц Клинцевич, който нарече изказването по въпроса „абсурдно“. „Защо да „сдържаме Русия “, като изразходваме напразно материални и човешки ресурси, създавайки атмосфера на психоза в нашата собствена страна, ако дори не мислим да прибягваме до сила, за да разрешим някои международни проблеми“, отбеляза Клинцевич.
Според него прехвърлянето на допълнителни американски войски в Полша ще увеличи военното напрежение в Европа. Сенаторът не изключи, че във връзка с неотдавнашното оттегляне на САЩ от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО), можем да очакваме "всичко, включително съгласие за разполагането на съответните американски ракети в страната".
Политикът обаче припомни, че опитите на Полша да играе „необичайна роля в световната политика“ не завършват с нищо добро за Варшава. "Що се отнася до Русия, ние сме готови за всяко развитие на събитията, запазвайки си правото на ответни мерки,“ увери Клинцевич.
От своя страна доцентът от катедра „Политология и социология“ на Руския икономически университет, член на експертния съвет на „Офицерите в Русия“ Александър Перенджиев, заяви, че от познанствата му с полски военни, той е твърдо убеден в налагането на русофобски възгледи от страна на американския управляващ елит, който се опитва да предотврати мирното съвместно съществуване на руснаци и поляци.
„Ако руският и полският народ започнат да живеят заедно, тогава това ще бъде най-черният ден за Съединените щати. Американците разчитат на полската гордост. Те се опитват да докажат на поляците, че руснаците уж ги унижават," обясни експертът.
Той изрази увереност, че в бъдеще, след около пет години, антиамериканските настроения ще се засилят в Полша и хората ще започнат да излизат с лозунги за прекратяване на американската окупация.
„Всичко, което се случва в Полша, е американската окупация под прикритието на руска заплаха. Полските военни добре знаят, че Русия няма нито сили, нито желание да завладява някого. Ние ако даде Бог, защитаваме нашата огромна територия. От военна гледна точка завземането на Полша би било авантюра. Дори теоретично е невъзможно да я завземем. Трябва да защитим Калининград и други граници, тъй като войната в Сирия отнема определени ресурси “, обясни Перенджиев.
Експертът припомни, че според последните данни за разходите за отбрана в света, Русия дори не е била включена сред първите пет страни. Но тези разходи са достатъчни за защита на границите, в случай че американците надградят присъствието си в Източна Европа и други части на света.
„Планираме военни разходи не на принципа на натрупване на оръжие, а в името на ефективната отбранителна наличност за защита на страната и нищо повече“, подчерта експертът.

Превод: Юлиян МарковОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Властите в Гибралтар заявиха, че не могат да задържат иранския танкер по искане на САЩ

ТАСС: Властите в Гибралтар заявиха, че не могат да задържат иранския танкер по искане на САЩ

18 Август 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Властите на Гибралтар все още не могат да удовлетворят искането на САЩ за задържане на иранския танкер „Грейс 1“, въпреки допълнителната информация, получена от САЩ на 16 август. Това се казва в изявление, публикувано в неделя на уебсайта на правителството на Гибралтар, цитирано от TACC.
"Министерството на правосъдието в Гибралтар не може да поиска (от Върховния съд) необходимата заповед поради действащото законодателство на Европейския съюз и различията в санкциите, приложими за Иран в ЕС и САЩ", се казва в документа. "Санкциите на ЕС срещу Иран територията на на Гибралтар, са много по-тесни от санкциите, приложими от Съединените щати."
В коментар към разпространен документ властите на британската отвъдморска територия подчертават, че на 15 август са уведомили Съединените щати, че не могат да задържат танкера въз основа на информацията, с която разполагат. Няма нови основания за задържане на „Грейс 1“, съгласно санкциите на ЕС, а данните, предоставени от САЩ на 16 август, сочат, че танкерът и неговите товари са „контролирани от Ислямския революционен гвардейски корпус“ (елитни части на иранските въоръжени сили). Революционният корпус е признат за терористична организация в САЩ, но Великобритания и Гибралтар, както и ЕС като цяло, не го смятат за такава.
Главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо потвърди, че е получил искане за задържане на „Грейс 1“ във връзка с намерението на САЩ да конфискува кораба, но заяви, че е решил да освободи танкера. Според местния вестник Gibraltar Chronicle, властите на Гибралтар са решили да освободят танкера, след като са получили официалното уверение на Иран, че корабът няма да разтовари нефта, който превозва в Сирия. Въпреки това иранското външно министерство в петък отрече съобщенията, че Техеран е давал такива гаранции.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иран смята, че присъствието на САЩ и Великобритания в Персийския залив е пречка за сигурността в региона

ТАСС: Иран смята, че присъствието на САЩ и Великобритания в Персийския залив е пречка за сигурността в региона

18 Август 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Техеран. Присъствието на САЩ и Великобритания в зоната на Персийския залив е пречка за сигурността в региона, заяви командващия военноморските сили на Иранския революционен гвардейски корпус Алиреза Тансири, цитиран от ТАСС, пред телевизия „Sky News Arabia”.
Според него "присъствието на САЩ и Великобритания в региона означава липса на сигурност в него".
Ситуацията в Персийския залив се влоши след експлозии и пожари на два танкера в Оманския залив на 13 юни, след предполагаемото нападение. Белият дом, подкрепен от Великобритания и Саудитска Арабия, обвини за инцидента Иран. Техеран отхвърли тези твърдения.
Държавният департамент на Вашингтон обяви в края на юни, че САЩ ще инициират създаването на коалиция за осигуряване на безопасността на корабоплаването в Персийския залив. По-късно държавният секретар Майк Помпео предложи в коалицията да се включат и държави от различни региони. Инициативата беше подкрепена от Обединеното кралство, а малко по-късно и Израел потвърди готовността си да участва в коалицията.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Американски войски в Полша ще помогнат за „ограничаването на Русия“, според външния министър на страната

РИА Новости: Американски войски в Полша ще помогнат за „ограничаването на Русия“, според външния министър на страната

17 Август 2019 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Варшава. Преместването на американските войски в Полша ще бъде по-добър метод за „ограничаване на Русия“, отколкото ако те останат в Западна Европа, заяви полският министър на външните работи Яцек Чапутович, предава РИА Новости.
„Присъствието на американски войски в Полша играе много важна, възпираща роля, много по-важна от непрекъснатото им присъствие на Запад. Русия ще помисли два пъти, преди да прибегне до военни средства, ако види присъствието на международни войски в Полша, особено на американските “, каза ръководителят на външното министерство.
Чапутович изрази надежда, че по време на предстоящото посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп в Полша, ще бъдат конкретизирани плановете за преместване на част от американските войници в Източна Европа.
По-рано Вашингтон и Варшава се договориха да бъдат разположени разузнавателни дронове MQ-9 в на Полша. САЩ също обявиха намерението си да увеличат числеността на своите войски в страната с хиляда души, като преместят част от разположените в Германия свои войници на изток.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ издаде заповед за изземване на иранския петролен танкер в Гибралтар

Reuters: САЩ издаде заповед за изземване на иранския петролен танкер в Гибралтар

17 Август 2019 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съдът в САЩ издаде заповед за изземването на иранския танкер, който британски командоси задържаха миналия месец в Гибралтар, предава Reuters.
Петролният танкер Grace 1, както и товара му, повече от 2 милиона барела петрол и почти милион долара, подлежат на конфискуване въз основа на жалба от правителството на САЩ, заяви американският адвокат за окръг Колумбия Джеси Лю в прессъобщение.
Танкерът беше задържан по-рано по подозрения за доставка на суров петрол за Сирия, което е в нарушение с наложените от страна на Европейския съюз санкции над Дамаск.
Вашингтон се опитва да задържи кораба с мотива, че има връзки с Ислямския революционен гвардейски корпус на Иран, който Белият дом смята за терористична организация.
„Схемата включва множество страни, свързани с ислямския гвардейски корпус, и подпомагани от измамните плавания на Grace 1“, каза Лю.
Според него цяла мрежа от компании, които се използват като прикритие на нелегална дейност, пере пари чрез тази схема.
„Заповедта за изземване и молбата за конфискация са само обвинения. Тежестта за доказването на нуждата от конфискуване в граждански процес е върху правителството “, се казва още в прессъобщението.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gibraltar Chronicle: Иранският танкер едва ли ще отплава от Гибралтар преди неделя

Gibraltar Chronicle: Иранският танкер едва ли ще отплава от Гибралтар преди неделя

16 Август 2019 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Иранският танкер “Грейс 1” едва ли ще отплава от Гибралтар преди неделя тъй като шестима моряци, включително нов капитан, трябва да пристигнат този уикенд, пише гибралтарският вестник Gibraltar Chronicle.
Понастоящем собствениците на кораба извършват логистична подготовка, след като корабът беше освободен в четвъртък след шест седмици задържане.
"Шестима моряци, включително капитан, ще пристигнат в неделя", каза източник запознат с подробности по въпроса за вестника, говорейки под условие за анонимност.
"Корабът е малко вероятно да отплава преди това."
Говорителят на „Астралшип“, корабният агент на кораба в Гибралтар, отказа коментар пред изданието
Но по-рано в петък Ричард Уилкинсън, адвокат, представляващ настоящия капитан на Грейс 1, заяви, че клиентът му е поискал да бъде освободен от задълженията.
"Той иска да се прибере вкъщи", каза Уилкинсън .
Развитието дойде, след като Държавният департамент на САЩ заяви, че корабът има връзки с тероризма и всеки, който е свързан с него, може да се изправи пред "сериозни последици".
САЩ поискаха от правителството на Гибралтар да задържи кораба на нови основания, но в петък следобед това искане все още не е представено пред съдилищата на Гибралтар за заповед за задържане, което означава, че корабът е свободен да отплава по всяко време.
Главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо обаче каза, че що се отнася до Гибралтар, корабът е свободен да отплава.
В петък Държавният департамент на САЩ заяви, че „Грейс 1“ подпомага Ислямския революционен гвардейски корпус, като транспортира петрол от Иран до Сирия.
„Това би могло да доведе до сериозни последици за всеки, свързан с Грейс 1““, добави той.
"Ислямския революционен гвардейски корпус е определена от Съединените щати за чуждестранна терористична организация."
„Членовете на екипажите, подпомагащи Корпуса чрез транспортиране на петрол от Иран, могат да бъдат лишени от визи или достъп до Съединените щати по причини, свързани с тероризма“
"Морската общност трябва да е наясно, че правителството на САЩ възнамерява да отмени визите, притежавани от членове на такива екипажи."
В петък Иран заяви, че корабът е поставен под ирански флаг и ще бъде преименуван.
"Въз основа на молбата на собственика, петролният танкер „Грейс 1“ ще отпътува за Средиземно море, след като бъде поставен под иранския флаг и преименуван на „Адриан Дария“, след като се подготви за пътуването", цитира държавната телевизия Джалил Еслами, заместник-ръководител на иранската пристанищна и морска организация.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иранският танкер се готви да отплава от Гибралтар

AFP: Иранският танкер се готви да отплава от Гибралтар

16 Август 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Ирански танкер „Грейс 1“, задържан от Гибралтар миналия месец, се готви да отплава след освобождаването си, заяви в петък висш ирански служител, цитиран от AFP.
Задържането на кораба на 4 юли с помощта на британските кралски морски пехотинци предизвика рязко влошаване на отношенията между Техеран и Лондон и задържането от Иран на танкера, плаващ под британския флаг „Стена Имперо“.
„Грейс 1“ ще бъде преименуван и ще премине под иранския флаг за по-нататъшното си пътуване, заяви заместник-ръководителят на пристанищата и морската администрация на Иран Джалил Еслами пред държавната телевизия.
"По молба на собственика, „Грейс 1“ ще замине за Средиземноморско пристанище, след като премине под флага на Ислямска република Иран и бъде преименуван като „Адриан Даря“ за пътуването си", каза Еслами.
"Корабът е с руски произход и под флага на Панама и носи два милиона барела ирански нефт", добави той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Иран: Техеран не е давал гаранции, че освободеният танкер няма да бъде отправен към Сирия

МВнР на Иран: Техеран не е давал гаранции, че освободеният танкер няма да бъде отправен към Сирия

16 Август 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Техеран. Техеран не е давал никакви гаранции, че след освобождаването си от Гибралтар танкерът „Грейс 1“ няма да се отправи към Сирия. Това подчерта говорителят на Министерството на външните работи на близкоизточната република Абас Мусави, предава TACC.
„Иран не е давал никакви гаранции, че танкерът няма да се отправи към Сирия“, цитира агенцията думите на дипломата от Техеран.
Иранският танкер се готви да отплава в Средиземно море, след като Гибралтар реши да освободи конфискувания кораб. Плавателният съд бе задържан на 4 юли по подозрение, че чрез транспортира петрол от Иран в Сирия.
Две седмици по-късно Иран задържа танкер с британски флаг в Ормузкия проток.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ се опитват да задържат освободения ирански танкер в Гибралтар

Reuters: САЩ се опитват да задържат освободения ирански танкер в Гибралтар

16 Август 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом все още опитва да забави освобождаването на иранския танкер, задържан в Гибралтар, съобщава Reuters.
Искането на САЩ да спре освобождаването на кораба може да отнесе случая обратно в съда.
Той беше задържан от британски командоси под предтекст, че е пренасял суров петрол за Сирия, което е в нарушение с наложените от Европейския съюз санкции над Дамаск.
Съдбата на иранският танкер обаче е застрашена от опитите на САЩ да го задържат.
„Министерството на правосъдието на САЩ поиска да започне нова правна процедура по задържането на кораба“, заяви първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо.
В изявление на Държавния департамент на САЩ се казва, че Белия дом е решил, че танкера помага на Иранския ислямски революционен гвардейски корпус, който Вашингтон определи като терористична организация.
Техеран от своя страна казва, че петролният танкер скоро ще напусне Гибралтар, а министърът на външните работи Мохамед Джавад Зариф характеризира американския стремеж да предотврати напускането му като "пиратство".
„Америка отчаяно се опита да предотврати пускането на танкера в последния момент, но се сблъска с поражение“, заяви посланикът на Иран във Великобритания Хамид Баейдинеджад в "Туитър".
"Всички подготовки са направени, за да може танкерът да плава в открити води и той скоро ще напусне Гибралтар.", добави дипломатът.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Полша подкрепи военната мисия на САЩ в Персийския залив

Die Zeit: Полша подкрепи военната мисия на САЩ в Персийския залив

16 Август 2019 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Варшава. Малко преди посещението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп в страната, министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович обеща на Вашингтон подкрепата на Варшава за военната мисия в Персийския залив, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.
Полша възнамерява да участва в ръководената от САЩ „Сентинел“ за защита на търговски кораби в Персийския залив. Чапутович обяви „някаква полска подкрепа", без да представя по-конкретни детайли.
Ситуацията в Персийския залив, където Иран задържа няколко кораба, изисква отговор, заяви Чапутович. „Това е много сериозна ситуация. Ние си сътрудничим с нашите партньори: САЩ, Великобритания".
Ситуацията със сигурността по важния търговски път през Ормузкия проток се е влошила значително в резултат на конфликта между Иран и САЩ . Федералното правителство в Берлин се отказа да участва, защото не иска да подкрепи стратегията на САЩ за „максимален натиск" срещу Иран. Министърът на външните работи Хайко Маас (ГСДП) сега насърчава отделна наблюдателна мисия на Европейския съюз.
Чапутович критикува резервите на много партньори от ЕС към САЩ. „Вярваме, че Европейският съюз трябва да бъде по-отворен към американските аргументи. Ако има разцепление между Европейския съюз и САЩ, това не е добре за Полша и Централна Европа, така че ние се опитваме да поддържаме трансатлантическия съюз и да преодолеем разцеплението. Би било много лошо, ако САЩ загубиха интереса си към Европа“, предупреди полският министър.
От държавите-членки на ЕС само Великобритания се присъедини към мисията на САЩ, като изпрати два военни кораба в Персийския залив, за да придружат британските търговски кораби.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иранският танкер, освободен от Гибралтар отплава за средиземноморско пристанище

ТАСС: Иранският танкер, освободен от Гибралтар отплава за средиземноморско пристанище

15 Август 2019 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Иранският танкер „Грейс 1“, освободен от властите в Гибралтар, се отправи към едно от средиземноморските пристанища. Това съобщи в четвъртък иранската агенция Mehr, цитирана от TACC.
Отбелязва се, че корабът се управлява от неговия екипаж, чиито членове преди това са били освободени от властите на Гибралтар. Не се съобщава за кое пристанище е отплавал танкерът, дали впоследствие ще влезе в иранското пристанище и дали собственикът на кораба планира да достави товара.
Главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо потвърди в четвъртък, че е получил искане от САЩ за конфискация на иранския танкер „Грация 1“, но заяви, че е решил да освободи кораба. Решението е оправдано от факта, че на 13 август ръководството на Гибралтар получи писмени уверения от иранските власти, че ако танкерът „Грейс 1“, за който се подозираше, че се опитва да достави петрол до Сирия, бъде освободен, товарът му няма да бъде прехвърлен на държава или организация, подлежаща на европейски санкции.
Властите на Гибралтар задържаха танкера „Грейс1“, плаващ под флага на Панама на 4 юли по подозрение, че превозва ирански петрол в Сирия в нарушение на режима на санкции. Гибралтарската полиция арестува капитана на този танкер, старши-помощника и двама членове на екипажа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съдът в Гибралтар разпореди освобождаване на иранския танкер

AFP: Съдът в Гибралтар разпореди освобождаване на иранския танкер

15 Август 2019 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Върховният съд на Гибралтар в четвъртък се произнесе в полза на освобождаването на иранския танкер, задържан миналия месец по подозрение, че транспортира петрол до Сирия в нарушение на санкциите на ЕС, въпреки искането на САЩ за задържане на кораба, предава AFP
Съдия Антъни Дъдли заяви, че „тъй като Иран гарантира писмено, че „местоназначението на кораба „Грейс 1“ няма да бъде страна, „подложена на санкции на Европейския съюз“ ... няма вече разумни основания да се подозира, че е необходимо задържането на кораба."
Той добави, че съдът не е получил писмено искане за задържане на кораба от страна на САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ поискаха иранския танкер в Гибралтар да бъде задържан

AFP: САЩ поискаха иранския танкер в Гибралтар да бъде задържан

15 Август 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати подадоха молба за изземване на ирански нефтен танкер, задържан в Гибралтар, който е в центъра на спор между Техеран и Лондон, съобщи прокурорът по делото, предава AFP.
Съобщението на адвокат Джоузеф Трией дойде преди решение на съда дали да се удължи задържането на Grace 1, който е заподозрян в контрабанда на петрол в Сирия и е задържан от 4 юли.
Решението на Върховния съд на Гибралтар относно съдбата на кораба е отложено до 16 часа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ поискаха от Гърция да се присъедини към мисията в Персийския залив

Kathimerini: САЩ поискаха от Гърция да се присъедини към мисията в Персийския залив

13 Август 2019 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Според информация на гръцкия ежедневник Kathimerini, Вашингтон е поискал от Атина да се присъедини към многонационалната военноморска сила в Персийския залив, която ще защитава свободата на корабоплаването.
Както пише изданието, искането на САЩ е дошло преди няколко дни и се има предвид изпращане на голям боен кораб, например фрегата, или средство за въздушно разузнаване и наблюдение.
В момента обаче Гърция няма достатъчно средства за задоволяване на собствените си потребности от въздушно наблюдение и следователно не е в състояние да се справи с исканията на трети страни.
Освен това, след поредица от срещи на гръцкото министерство на отбраната и на външните работи, по отношение на искането за военноморска помощ е било решено, че гръцкият флот понастоящем не може да предостави фрегати поради състоянието на готовност в Беломорието и Източното Средиземноморие.
От Атина са посочили още, че вече участват във всички съюзнически военноморски учения - както миналата седмица с фрегата Aigaion в многонационалните маневри край израелския бряг, които симулират условия, създадени от голямо земетресение.
Гърция обаче вече е поставила на разположение на САЩ своите военнослужещи в района (в Обединените арабски емирства (ОАЕ)) и те могат да участват в екипи за наблюдение на широкия регион на Персийския залив в периода на повишено напрежение в района на Ормузкия проток.
Както пише „Катимерини“, искането на САЩ за гръцко участие в Персийския залив е направено на двустранно ниво, тъй като няма решение на ООН или друга международна организация за предприемане на действия срещу Иран.
Към днешна дата големи европейски страни, като Германия, отказаха да се присъединят към водените от САЩ военноморски сили, а Париж също даде да се разбере, че няма да се откаже от привилегията си от директни контакти с иранското ръководство в Техеран.
Съобщава се, че Атина няма желание да се включва в райони като Персийския залив. В същото време тя обстойно обмисля отговора си по отношение на бъдещите искания на САЩ, като се има предвид инвестицията, която е направила във взаимоотношенията си с Вашингтон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FARS: Конфискуваният в Гибралтар ирански танкер ще бъде освободен в най-скоро време

FARS: Конфискуваният в Гибралтар ирански танкер ще бъде освободен в най-скоро време

13 Август 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Техеран. Конфискуваният близо до Гибралтар ирански петролен танкер ще бъде освободен в най-скоро време, съобщава иранската информационна агенция FARS.
„Като се имат предвид преговорите на Ислямска република Иран (с Великобритания), вярваме, че петролният танкер „Grace 1” ще продължи операциите си под ирански флаг в международни води в близкото бъдеще“, заяви заместник-председателят на Организацията на пристанищата и морския транспорт на Иран Джалил Еслами.
Той добави, че конфискуването на кораба е било грешен ход и подчерта, че Иран незабавно е започнал усилията за освобождаване на танкера, а между двете страни са били разменени редица официални и неофициални документи.
Британските военноморски сили и полицията на Гибралтар задържаха иранския кораб край южното крайбрежие на Иберийския полуостров на 4 юли. Първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо заяви, че танкерът е превозвал суров петрол до Сирия, за който се твърди, че е "в нарушение" на санкциите на Европейския съюз, наложени на Дамаск. Вашингтон аплодира този ход, приветствайки го като знак, че ЕС се включва на страната на САЩ в налагането на санкции срещу Техеран.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Reuters: САЩ превръщат Персийския залив в "кутия кибрит, готова да се запали, според Джавад Зариф

Reuters: САЩ превръщат Персийския залив в "кутия кибрит, готова да се запали, според Джавад Зариф

13 Август 2019 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Tехеран Иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф обвини САЩ, че са превърнали района на Персийския залив в „кутия за кибрит, готова да се запали“, съобщава Reuters, като се позовава на телевизия „Ал Джазира“.
Сигурността на преминаващите петролни танкери през Ормузския проток се превърна в ядро на конфликта между Белия дом и Техеран, след като Вашингтон се оттегли от международно ядрено споразумение с Иран и наложи санкции, пречещи на петролния износ на страната.
След експлозии, които повредиха шест танкера и след като Иран конфискува кораб, плаващ под британски флаг, Вашингтон започна военноморска мисия с цел да осигури безопасност на корабоплаването в Персийския залив, към която се присъедини и Великобритания.
Джавад Зариф заяви, че протокът „е тесен, той ще стане по-малко сигурен, тъй като чуждестранните (военни) кораби увеличават присъствието си в него“.
„Регионът се превърна в кутия кибрит, готова да се запали, защото Америка и съюзниците й я заливат с оръжие“, каза той.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Китай заяви участие в американската коалиция в Персийския залив

„Взгляд“: Китай заяви участие в американската коалиция в Персийския залив

11 Август 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Москва/Пекин. Пекин за първи път в историята обяви възможното си участие във военноморската коалиция, планирана от САЩ. Някои политици смятат това за дипломатически игри. Ако обаче Пекин изпрати корабите си в залива, тогава това ще му позволи да промени военноморския си статус в света в съвсем близко бъдеще, пише руският вестник ”Взгляд“.
Китайският посланик в ОАЕ Ни Джиан заяви, че китайският флот може да се присъедини към коалицията на Персийския залив, за да гарантира безопасността на корабоплаването. „Ще разгледаме въпроса за нашия флот, придружаващ нашите търговски кораби. Ние изучаваме предложението на САЩ за механизми за подкрепа в Персийския залив “, каза той.
Великобритания, както знаете, вече се съгласи да се присъедини към коалицията, но Франция и Германия отказаха. САЩ призоваха за създаването на подобна мисия в Персийския залив след задържането на танкера, плаващ под британски флаг „Стена Имперо“.
В последните дни стана известно, че Пекин продължава активно да купува ирански петрол, противно на забраната на Вашингтон. През юли Китай е внесъл от 4,4 до 11 милиона барела ирански нефт. Тази информация се предоставя от сайт, която следи движението на танкерите. Както отбелязва британският вестник Financial Times, петролът не се доставя от посредници, а от съдове, които официално са собственост на китайската държавна компания CNPC. Вярно е, че количествата са спаднали рязко в сравнение с миналата година, когато американската забрана все още не беше в сила.
Председателят на Комисията по външни работи на Съвета на Федерацията Константин Косачов не изключва възможността китайските военни кораби да стигнат до Персийския залив. „Теоретично това е възможно. Китай е суверенна държава като всяка друга. Тя има както интереси, така и възможности да реализира своя морски потенциал в различни части на света. Но ще съм много изненадан, ако Китай се присъедини към американската коалиция“, каза пред вестник „Взгляд“ Косачов. „Идеята за нейното създаване е изключително съмнителна. Както разбирам, дори сред съюзниците на Съединените щати има объркване и колебание в това отношение. Да предположим, че китайците ще участват в този вид взаимодействие със САЩ, който е политически съперник или дори противник? Изключително малко вероятно е. "
Обединяването на сили със САЩ в Персийския залив ще означава много сериозен обрат в политиките на Китай, заяви военният анализатор Александър Голц.
„Най-вероятно това е дипломатически трик. Тогава китайците ще кажат, че са изучавали американските предложения и не са ги приели. От доста време не сме чували да се говори за партньорството между Китай и Съединените щати във военната сфера, каза Голц пред вестника. „От друга страна, за да се установят в Персийския залив, китайците трябва да имат свои военноморски бази. В Африка те вече имат военно присъствие, но в Персийския залив Китай няма бази. Да използва чуждестранни бази, да речем, американски - това не означава сериозно да се установи там."
Междувременно американските политици, напротив, засилват враждебната реторика срещу Поднебесната империя. Така новият министър на отбраната на САЩ Марк Еспър в сряда, срещайки се в Токио с японския премиер Шиндзо Абе, си позволи почти обиден тон. "Военната дейност на Китай и неговите хищнически и протекционистки икономически политики представляват заплаха за международното право, което ние се опитваме да защитим", каза Еспър.

Превод и редакция: Юлиян МарковОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иранският външен министър смята присъствието на чужди сили в Персийския залив за заплаха

ТАСС: Иранският външен министър смята присъствието на чужди сили в Персийския залив за заплаха

9 Август 2019 | 18:54 | Агенция "Фокус"
София. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че присъствието на всякакви външни сили в Персийския залив е източник на заплаха за Техеран, съобщава ТАСС.
Той коментира темата в своя публикация в социалната мрежа "Туитър".
"Персийският залив е жизненоважна (морска) артерия и следователно е приоритет за националната сигурност на Иран, който отдавна обезпечава морската безопасност", пише Зариф.
Той добави, че като се имат предвид обстоятелствата, присъствието на каквито и да е външни военноморски сили в региона е заплаха за Техеран, без значение какво казват западните държави.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорител на Държавния департамент: САЩ считат за слуховете твърденията, че Макрон е поканил Роуани на срещата на върха на Г-7

Говорител на Държавния департамент: САЩ считат за слуховете твърденията, че Макрон е поканил Роуани на срещата на върха на Г-7

8 Август 2019 | 22:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ определят като слухове твърденията, че френският президент Еманюел Макрон е поканил иранския си колега Хасан Роухани на срещата на Г-7 в Биариц, на 24-26 август. Това съобщи говорителят на ведомството Морган Ортегус на редовен брифинг за журналисти, предава TACC.
Тя бе помолена да коментира информацията, че Макрон е поканил Роуани да участва в срещата на върха като почетен гост. „Вчера слухове достигнаха до мен. Не мисля, че това е истина. Трябва да изясним това, но доколкото чух, става въпрос за слухове. Не знам защо би го канил ", подчерта американският дипломат.
Ортегус припомни, че американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео многократно са заявявали „готовността си да преговарят с Иран без предварителни условия". "Това предложение остава валидно и всеки път, когато [лидерът и духовният лидер на Иран] аятолах [Али Хаменей] и [иранският президент Хасан] Роухани - хора, които всъщност са отговорни за правителството, искат да говорят, ще ги изслушаме", заключи Ортег.
По-рано държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обвини президента на Франция Еманюел Макрон, че се намесва в политиката на Вашингтон и изпраща „смесени сигнали" на Иран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В САЩ обявиха готовността на Тръмп за преговори за Иран

РИА Новости: В САЩ обявиха готовността на Тръмп за преговори за Иран

8 Август 2019 | 22:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ако иранските лидери искат преговори със САЩ, тогава американският президент Доналд Тръмп „чака обаждане“ от тях, заяви официалният говорител на Държавния департамент Морган Ортагус пред журналисти, предава РИА Новости.
„Нашето изискване към аятолаха (Али Хаменей) и (иранския президент Хасан) Рухани е внимателно да обмислят за това как тероризират региона и как да спрат този процес. Ако искат да говорят за това как могат да се държат като нормална държава и как могат да бъдат върнати в света и да се отърват от санкциите, те знаят точно на кого трябва да се обадят. Това е президентът Тръмп. И той чака обаждането им", привежда агенцията думите на Ортагус.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RFE/Radio Farda: Ирански министър заяви, че САЩ са пропилели последния си шанс за преговори с Техеран

RFE/Radio Farda: Ирански министър заяви, че САЩ са пропилели последния си шанс за преговори с Техеран

8 Август 2019 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на разузнаването на Иран Махмуд Алави заяви, че чрез оттеглянето си от ядреното споразумение със страната, президентът Доналд Тръмп е загубил последния си шанс да преговаря с Техеран, съобщава RFE/Radio Farda.
Иранският министър беше цитиран от местни медии, заявявайки, че Тръмп е нанесъл последния удар по опитите за преговори с Техеран.
Алави добави, че оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение от 2015 г., известно като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД), и повторното налагане на санкции е „нарушение на международните ангажименти“ и настоя, че „в крайна сметка победата ще бъде за Иран“.
Вашингтон многократно изрази готовността си за преговори без предварителни условия, преди в крайна сметка да наложат санкции срещу министъра на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф. Иранските лидери отхвърлиха тези предложения. Върховният лидер Али Хаменей заяви, че преговорите със САЩ са "двойна отрова".

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп разкритикува френския президент за изпращането на „смесени сигнали“ към Иран

AFP: Тръмп разкритикува френския президент за изпращането на „смесени сигнали“ към Иран

8 Август 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обвини президента на Франция Еманюел Макрон, че се намесва в политиката на Вашингтон и изпраща „смесени сигнали" на Иран, предава AFP.
„Иран е в сериозни финансови проблеми. Той отчаяно иска да говори със САЩ, но му се дават смесени сигнали от всички онези, които искат да ни представляват, включително президента на Франция Макрон", написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
САЩ наложиха санкции на Иран и се опитаха да разтрогнат международното споразумение за управление на ядрена индустрия на страната, но няколко основни съюзници и други партньори, включително Франция, се противопоставиха на опитите на Вашингтон да изолират близкоизточната република.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран ще продължи да намалява ангажиментите си по ядрената сделка, заяви Зариф

Reuters: Иран ще продължи да намалява ангажиментите си по ядрената сделка, заяви Зариф

3 Август 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран ще предприеме още една стъпка за намаляване на ангажиментите си по подписаната пред 2015 г. ядрена сделка, съобщи в събота външният министър на страната Мохаммад Джавад Зариф, без да дава допълнителни подробности, предава Reuters.
„Третата стъпка по намаляване на ангажиментите ни, ще бъде приложена в сегашната ситуация“, каза първият дипломат на Техеран. „Предупредихме, че ако сделката не е се прилага и от останалите подписали я, ние също ще се отдръпнем по подобен начин. И спазихме думата си“, добави Зариф.
Миналия месец Иран заплаши да поднови работата в спрените си центрофуги и започне обогатяване на уран до 20%. Според правителството, всички предприеми мерки са лесно обратими, ако Западните държави започнат да спазват обещанията си.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ наложиха санкции срещу Зариф, президентът на Иран ги определи като „детински“

Reuters: САЩ наложиха санкции срещу Зариф, президентът на Иран ги определи като „детински“

1 Август 2019 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани обвини САЩ в „детинско поведение“ по повод наложените от Вашингтон санкции срещу първия дипломат на Техеран Мохамад Джавад Зариф, предава Reuters.
Рухани обвини САЩ, че прибягват до детинщини. „Всеки ден твърдят: „Искаме да говорим, без предварителни условия", и след това санкционират външния министър", отбеляза държавният глава на Иран, като добави, че Вашингтон е „загубил силата на рационалната мисъл“.
Санкциите блокират всякакво имущество или интереси, които Джавад Зариф има в САЩ, макар иранският външен министър да твърди, че няма такива, подчерта агенцията в друг материал по темата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Иран: Срещата за ядрената сделка не даде гаранции на Техеран за зачитане на неговите интереси

МВнР на Иран: Срещата за ядрената сделка не даде гаранции на Техеран за зачитане на неговите интереси

29 Юли 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Виена. Срещата на Съвместната комисия за изпълнение на иранската ядрена сделка (Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД)), състояла се на 28 юли във Виена, не е дала на Техеран никакви гаранции за зачитане на неговите интереси. Това заяви в понеделник официалният представител на Министерството на външните работи на Ислямската Република Аббас Мусави, цитиран от ТАСС.
„Вчерашната среща във Виена не ни даде никакви гаранции за бъдещето на СВПД“, цитира думите на Мусави телевизионният канал Al Mayadeen. „Ще определим какви ще са бъдещите ни действия след предстоящата министерска среща (на страните-гаранти на СВПД)“.
Мусави добави, че Иран не е уверен в резултативността на европейските усилия за спасяване на ядрената сделка. По неговите думи, Техеран ще иска пускането и нормалното функциониране на европейския механизъм за разплащания с Иран INSTEX.
Срещата на Съвместната комисия за изпълнение на иранската ядрена сделка на ниво политически директори се проведе в неделя във Виена на фона на действията на Техеран за нарушаване на ангажиментите му по СВПД и изострянето на обстановката в Персийския залив. След нейния край страните стигнаха до съгласие в скоро време да проведат нова среща на ниво министри.;
ЕСобяви началото на функционирането на механизма за разплащане с Иран INSTEX по време на предишната среща за ядрената сделка на ниво политически директори на 28 юни. На 17 юли руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че чрез INSTEX са сключени сделки на стойност няколко милиона долара, а това е нищожно малко. След края на срещата в неделя, иранската страна заяви, че създаденият от европейците механизъм все още не е започнал да работи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The National (OAE): Техеран отказа предложението на Майк Помпео да говори пред иранския народ

The National (OAE): Техеран отказа предложението на Майк Помпео да говори пред иранския народ

29 Юли 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ, Майк Помпео, заяви, че иранските власти са отказали предложението му да посети страната и да направи официално изявление пред народа, съобщава англоезичното издание от Обединените арабските емирства The National.
Помпео написа съобщение в социалната мрежа „Туитър“: „Наскоро предложих да пътувам до Техеран и да говоря директно пред иранския народ. Режимът не прие предложението ми“.
Помпео продължава „Не се притесняваме от това Джавад Зариф (министър на външните работи на Иран) да дойде в Америка, където той има правото да говори свободно. Да не би фактите около Али Хаменей (върховният духовен лидер) да са толкова лоши, че той да не може да ми позволи да направя същото в Техеран? Какво ако неговия народ чуе истината, цяла и нефилтрирана?“
Зариф посети Ню Йорк по-рано през месеца за срещата на ООН и даде няколко интервюта пред американски медии, припомня изданието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Рябков: Иран планира нови нарушения на ядрената сделка през септември

Сергей Рябков: Иран планира нови нарушения на ядрената сделка през септември

28 Юли 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Виена. Участниците в ядрената сделка призоваха Иран да се въздържа от нови стъпки за прекратяване, предвидени за 4-5 септември, заяви в неделя заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков след срещата по иранското ядрено споразумение на ниво политически директори във Виена.
"Ние призовахме иранците да се въздържат от това, в края на краищата", добави Рябков. В същото време заместник-министърът на външните работи на Руската федерация отбеляза, че подновяването на пълните задължения на Иран за ядрена сделка без никакви условия в сегашната ситуация е нереалистично.
"Има участници в сделката, които вярват, че Иран без никакви допълнителни резерви, условия и изисквания трябва да се върне към пълно изпълнение на задълженията си," каза той. "Но в сегашната ситуация това е напълно нереалистично."
Според него, макар и да е било обсъдено задържането на иранския танкер от Гибралтар, на срещата не е постигнато някакво изясняване на въпроса.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Китай: Участниците в ядрената сделка с Иран не приемат екстериториалните санкции на САЩ

МВнР на Китай: Участниците в ядрената сделка с Иран не приемат екстериториалните санкции на САЩ

28 Юли 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Виена. Китай потвърждава, че останалите участници в Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма са ангажирани с неговото прилагане и са против американските екстериториални санкции, заяви в неделя Фу Цун, директор на отдела за контрол на въоръженията на Министерството на външните работи на Китай, след заседание във Виена на Съвместната комисия на Иран и петте международни посредници (Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия) за обсъждане на прилагането на ядреното споразумение, цитира думите му TACC
"Всички страни изразиха ангажимента си към СВПД, както и да продължат прилагането му по балансиран начин," каза Фу Цун пред репортери.
Според него "всички страни изразиха твърдото си отхвърляне на едностранните санкции на Съединените щати, по-специално се противопоставиха на екстериториалното използване на тези санкции". "Страните също изразиха подкрепа за опитите на Китай да приложи СВПД, по-специално по въпроса за подкрепа на търговията и нормалните отношения с Иран", заяви представителят на външното министерство на КНР.
Китай също така призовава Европейския съюз да създаде условия за участие на трети държави в механизма INSTEX за търговските разплащания с Иран.
"Въпросът за INSTEX също беше повдигнат. Що се отнася до загрижеността на Китай, ние призоваваме за разширяване на INSTEX, за да включи и други области (на икономиката). Ние също така призоваваме за разширяване на този инструмент за всички, включително за трети страни", каза Фу Цун.
Според представителя на Министерството на външните работи на Китайската народна република европейските страни са чули този апел от Китай и ще го приемат за разглеждане.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирански дипломат: Техеран вижда привързаността на страните в иранската ядрена сделка към нейното запазване

Ирански дипломат: Техеран вижда привързаността на страните в иранската ядрена сделка към нейното запазване

28 Юли 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Виена. Техеран вижда, че участниците в Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма са верни на идеята да съхранят сделката, заяви в неделя заместник-външният министър на Иран Абас Арагчи пред журналисти, цитиран от TACC
"Атмосферата на срещата беше конструктивна, дискусиите вървяха добре. Не мога да кажа, че успяхме да решим всичко, но мога да кажа, че има ангажимент към СВПД и идеята за неговото запазване. Всички останали участници в сделката са верни на това", каза той.
Арагчи подчерта, че всички участници са съгласни, че СВПД е едно от основните постижения на дипломацията през последните години и възнамеряват да продължат да работят по неговото запазване.
Участниците в иранската ядрена сделка възнамеряват да проведат среща на ниво министри в близко бъдеще, но конкретните дати все още не са определени, каза Арагчи.
"Обсъдихме и провеждането на министерска среща. Тя ще се състои скоро, но нейните условия все още не са окончателно определени", каза той.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започна заседанието на „Петорката“, целящо да спаси иранската ядрена сделка

ТАСС: Започна заседанието на „Петорката“, целящо да спаси иранската ядрена сделка

28 Юли 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Виена. Заседанието на Общата комисия на Съвместния обширен план за действие по иранската ядрена сделка започна в неделя в австрийската столица, предава ТАСС. Представителите на Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай ще обсъдят променената ситуация от предишното заседание на комисията миналия месец, както и какви възможности съществуват за да се спаси ядрената сделка с Иран.
Всяка страна е представена от заместник-външният министър, а Китай – от директорът на Департамента на въоръжените сили. В разговорище ще присъства и Абас Аракчи - традиционният представител на Иран на срещите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран обяви като „провокативна“ идеята за европейска военна мисия в Персийския залив

AFP: Иран обяви като „провокативна“ идеята за европейска военна мисия в Персийския залив

28 Юли 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Техеран. В неделя Иран обяви като „провокативна“ британската идея за европейска военноморска мисия в Персийския залив, имаща за цел да ескортира петролните танкери в района, предава AFP.
„Разбрахме, че те искат да изпратят европейска флотилия в Персийския залив, което по същество носи враждебна нотка, провокативно е и ще увеличи напрежението“, каза правителственият говорител Али Рабией, цитиран от местни медии.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран смята да поднови дейността си в ядрения реактор за тежка вода в Арак

Reuters: Иран смята да поднови дейността си в ядрения реактор за тежка вода в Арак

28 Юли 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Техеран. Председателят на иранската Организация за атомна енергия Али Акбар Салехи съобщи в неделя, че Техеран смята да възобнови дейността си я ядрения реактор за тежка вода Арак, предава Reuters, като се позовава на съобщения в местни медии.

Тежката вода може да бъде използвана в реактора за производството на плутоний, вещество, което може да захрани ядрени глави.

През май Иран обяви плановете си да наруши сключената през 2015 г. ядрена сделка с няколко световни сили, след като САЩ се оттеглиха от споразумението и подновиха санкциите срещу Техеран. В началото на месец юли президентът Хасан Роухани обяви, че страната смята да започне с обогатяването на уран и възобнови дейността си в Арак, ако страните по сделката не защитят поетите ангажименти към Техеран.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky news: Кралският флот ще защитава британските военни кораби в Ормузкия пролив

Sky news: Кралският флот ще защитава британските военни кораби в Ормузкия пролив

25 Юли 2019 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кралският военноморски флот на Великобритания е получил задачата да придружава плаващите под британски флаг морски съдове в Ормузкия пролив с цел тяхната защита от ирански кораби, това съобщава Sky news, позовавайки се на информация от свои източници.

Според информацията на британската телевизия, военният кораб „Монтроус“ е извършил първата такава мисия в нощта на сряда срещу четвъртък. Възможно е търговските съдове да бъдат групирани в конвои или да преминат самостоятелно, в зависимост от това колко британски кораби планират преминаване в рамките на един и същи ден.

Съобщението идва на фона на повишеното напрежение между Иран и Великобритания, след като шведски танкер, плаващ под британски флаг, бе задържан в Ормузкия пролив миналия петък, напомнят от телевизията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран призова Европа да ускори усилията за спасяване на ядрената сделка

AFP: Иран призова Европа да ускори усилията за спасяване на ядрената сделка

18 Юли 2019 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани в четвъртък призова Европа да ускори усилията за спасяване на ядрената сделка от 2015 година по време на телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, предава AFP.
„Европа трябва да ускори усилията си за реализиране на легитимните интереси на Иран и постигане на примирие в икономическата война (на САЩ) срещу Иран“, е казал Роухани на френския лидер.
„Иран е решен да запази всички възможности отворени“ за запазване на ядрената сделка, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Иран ще продължи да изнася петрол „при всички обстоятелства“

„Коммерсант“: Иран ще продължи да изнася петрол „при всички обстоятелства“

14 Юли 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският външен министър Мохаммад Джавад Зариф увери, че страната му ще продължи да изнася петрол „при всички обстоятелства“, по време на разговор със своя британски колега Джереми Хънт, съобщава руският вестник “Коммерсант“.
Представителят на Техеран е отбелязал „незаконните санкции“ от страна на САЩ и „призовал британското правителство да освободи задържания в Гибралтар ирански петролен танкер „Грейс-1“.

По-рано Хънт заяви от профила си в социалните мрежи, че Лондон може да съдейства за освобождаването на иранския морски съд, ако получи гаранции, че товарът му не е предназначен за Сирия. Според първия дипломат на Лондон, целта на страната не е трюма на танкера, а неговата дестинация.

Танкерът бе задържан в Гибралтар на четвърти юли по подозрение, че превозва петрол за Сирия, което би било в разрез с наложените над Дамаск санкции.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джереми Хънт: Великобритания ще освободи иранския танкер, ако петролът не е за Сирия

Джереми Хънт: Великобритания ще освободи иранския танкер, ако петролът не е за Сирия

13 Юли 2019 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обединеното кралство ще гарантира освобождаването на задържания ирански танкер, ако Техеран гарантира, че петролът няма да отиде в Сирия, каза външният министър Джереми Хънт, цитиран от британското издание The Independent
Иран, който отрича транспортирането на петрол в Сирия, поиска от Великобритания да освободи кораба.
Джереми Хънт написа в социалната мрежа „Туитър“, че е имал конструктивен разговор с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф и че го е уверил, че Великобритания е загрижена за дестинацията, а не за произхода на петрола.
Кандидатът за лидер на Торите и външен министър добави в интервю: „Посочих ясно, че искаме да разрешим ситуацията с танкера„ Грейс I ”в Гибралтар.
„Нашата загриженост винаги е била дестинацията на танкера и факта, че той вози петрол за Сирия, а не за произхода на петрола, и казах, че ако можем да получим достатъчно гаранции, че този танкер не е тръгнал към Сирия, тогава ние биха могли да разрешим ситуацията, като се следват, разбира се, надлежните процедури в съда в Гибралтар.
„Беше конструктивен разговор. Външният министър Зариф ме увери, че Иран също иска да разреши ситуацията и аз също разговарях с главния министър на Гибралтар Фабиан Пикардо и те работят много тясно с нас, за да се опитаме да разрешим ситуацията. "
Европейските страни са наложили санкции срещу Сирия от 2011 г. насам.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Всички арестувани от екипажа на иранския танкер „Грейс 1“ са освободени, разследването продължава

ТАСС: Всички арестувани от екипажа на иранския танкер „Грейс 1“ са освободени, разследването продължава

13 Юли 2019 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Всички четирима души от екипажа на иранския танкер „Грейс 1“ са освободени под гаранция, без да им бъдат повдигани официални обвинения, това съобщава ТАСС, като се позовава на съобщение, публикувано от гибралтарската полиция в социалните мрежи.

Иранският танкер „Грейс 1“ бе задържан в Гибралтар миналата седмица заради съмнение, че превозва нелегално нефт за Сирия. В последните няколко дни местната полиция арестува четирима от екипа на морския съд – първоначалния капитана и неговият първи, а ден по-късно бяха арестувани още двама души.

„Всички четирима членове на екипажа на „Грейс 1“, арестувани в Гибралтар, са освободени под гаранция без да им се повдигат обвинение“ се казва в официалното съобщение на органите на реда. Разследването свързано с иранския танкер обаче продължава, категорични са от полицията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.