НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Николов, КИЦ – Босилеград : Българското малцинство в Сърбия е застрашено от изчезване

Иван Николов, КИЦ – Босилеград : Българското малцинство в Сърбия е застрашено от изчезване

14 Август 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Българското малцинство в Сърбия е застрашено от изчезване, обезлюдяване и обезбългаряване на нашите райони. Това каза председателят на Културно-информационен център „Босилеград” Иван Николов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с проблемите на българската диаспора в Босилеград. Николов обясни тази тенденция със силните емиграционни процеси, които текат в града: „Имаме и силни демографски проблеми, разорена икономика, сложна комуникация, трудни контакти с България в пазарните средища, както и с българските комуникационни артерии“, коментира той. Николов изказа мнението, че решение на проблемите на българската диаспора в Босилеград може да се търси на европейско ниво: „Има механизми и начини, по които българските евродепутати по брюкселска линия могат непрекъснато да поставят въпроса за българските малцинства и да инициират дискусии. Това е задължение на българските евродепутати – нашият проблем да се постави като част от решаването на проблемите на Балканите“, добави още той.
Теодора ПАВЛОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Николов, КИЦ – Босилеград: Голямата ни идея е да отбележим паметта на жертвите от Първата световна война в града, но останахме неразбрани от сръбската страна

Иван Николов, КИЦ – Босилеград: Голямата ни идея е да отбележим паметта на жертвите от Първата световна война в града, но останахме неразбрани от сръбската страна

14 Август 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Голямата ни идея е да отбележим паметта на жертвите от Първата световна война в града, но останахме неразбрани от сръбската страна. Това каза председателят на Българския културно-информационен център „Босилеград” Иван Николов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с проблемите на българската диаспора в Босилеград. Николов изрази съжаление относно неразбирането на идеите на КИЦ-Босилеград от сръбска страна: „Нашата голяма идея, която нашият център раздвижи, е да се отбележи паметта на жертвите от Първата световна война в Босилеград: на сръбските и съответно на българските, да се издигнат паметници или паметни знаци с имената на жертвите и да се инициира процес на национално помирение между двата народа. Останахме неразбрани от сръбска страна“, обясни той. Според него българската диаспора в Босилеград не намира общ език със сръбското правителство във връзка с проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини.
Николов даде пример за противодействието срещу българската диаспора от страна на Сърбия: „Преди две години една българска фирма, която дойде в Босилеград и се опитваше да даде работа и поминък на хората, просто не беше посрещната от местните власти в Босилеград и се принуди да се изнесе оттук и да отиде във вътрешността на Сърбия“. Той обясни още, че без промени на национално и местно ниво в Сърбия, България не може да направи нищо в тези рамки, в които се намира днес българската диаспора в Босилеград.
Теодора ПАВЛОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.