НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МВнР на Русия: САЩ се опитват да попречат на изкореняването на тероризма в Сирия

МВнР на Русия: САЩ се опитват да попречат на изкореняването на тероризма в Сирия

27 Септември 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Въвеждайки нови санкции, които възпрепятстват доставката на гориво за руските военни в Сирия, САЩ се стремят да попречат на пълното изкореняване на тероризма в тази държава. Това се казва в разпространен в петък коментар на Министерството на външните работи на Русия, предава ТАСС.
„Сега маските окончателно паднаха – става въпрос за откровен стремеж да се попречи на пълното изкореняване на терористите от сирийската земя“, подчертават от ведомството в коментар относно нововъведените ограничителни мерки на Вашингтон.
От руското външно министерство казват, че борбата с терористичната заплаха в Сирия ще продължи, независимо че САЩ покровителстват екстремистите и окупират незаконно част от територията на страната, „възпрепятствайки прекратяването на сирийския конфликт“. От там, също така, решително осъдиха налагането на санкции.
„Руската страна отдавна отбелязва със загриженост, че Вашингтон „покровителства“ терористите от Джабхат ан Нусра и „Хаят Тахрир аш Шам“, снабдявайки ги с всичко необходимо и се опитва да ги прикрие от ударите, въпреки че те са преки наследници на Ал Кайда и са общопризнати като терористични организации“, добавят от Москва. „Въвеждайки санкции срещу руската компания „Совфрахт“ през 2016 г., която осигурява доставката на гориво в Сирия и като впоследствие блокира значителна сума от средствата й (между другото, те все още не са върнати, т.е. са откраднати), американските власти освен това това се прикриваха с позоваването на желанието да се окаже натиск върху Русия в Кримската контекст“.
Както констатират от МВнР на Русия, санкциите, които американската администрация е въвела в четвъртък, са 75-тите, откакто САЩ са започнали да разрушават отношенията между Москва и Вашингтон през 2011 година.
„Оттогава американските инициатори на санкционния натиск над Русия не постигнаха никакви резултати“, резюмират руските дипломати. „Този път може да се каже, че са надминали себе си в собственото си безразсъдство“.
Американската администрация в четвъртък включи в черния списък пет кораба, една компания и три физически лица за доставка на гориво в Сирия за руските въоръжени сили.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: САЩ въведоха допълнителни санкции над Русия

„Известия“: САЩ въведоха допълнителни санкции над Русия

26 Септември 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ наложиха санкции срещу трима граждани на Руската федерация, както и срещу една руска компания за това, че са нарушили режима на санкции срещу Сирия, пише вестник „Известия“, като се позовава на информация на пресслужбата на Министерството на финансите на САЩ.
В съобщението се отбеляза, че санкциите са наложени поради "помощ при прехвърлянето на доставките на авиационно гориво за руските сили, опериращи в Сирия" и в подкрепа на правителството на президента на страната Башар Асад.
"Режимът на Асад е под международно наблюдение заради използването на химическо оръжие и жестокости срещу невинни сирийски цивилни", се казва още в съобщението.
Текстът цитира и думите на служител на ФБР, който заяви, че агенцията се гордее, че е успяла да „разгадае толкова сложна схема“ за доставките на гориво.
Вашингтон многократно неоправдано обвиняваше сирийските власти в използване на химическо оръжие и въз основа на това подлагаше на ракетни атаки територията на републиката. Източниците на доказателствата са предимно материали от неправителствената организация „Бели каски“, спонсорирана от Вашингтон.
Така през април 2018 г. „Белите каски“ обявиха, че в град Дума са използвани химически оръжия. Западните страни обвиниха сирийския президент Башар Ал Асад за атаката и нанесоха ракетни удари върху инфраструктурни съоръжения, където се предполага, че се произвеждат и съхраняват химически оръжия. Русия нарече доказателствата постановка, а през февруари 2019 г. продуцентът на BBC Риам Далати също заяви, че химическата атака е била инсценирана.
За първи път САЩ и ЕС наложиха санкции срещу Москва през 2014 г. на фона на началото на конфликта в Украйна и анексията на Крим към Русия. Западните държави обвиниха за влошаващата се ситуация в Украйна именно Руската федерация. В същото време Москва многократно отбелязва, че тя не е свързана с вътрешните проблеми на Киев и се застъпва за бързо разрешаване на ситуацията. По-късно ограничителните мерки бяха многократно разширявани.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Втората група санкции по делото „Скрипал“ от страна на САЩ,  влизат в сила от 26 август

ТАСС: Втората група санкции по делото „Скрипал“ от страна на САЩ, влизат в сила от 26 август

23 Август 2019 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Втората група от санкции, които САЩ ще наложат на Русия във връзка с "аферата Скрипал" ще влязат в сила на 26 август, предава TACC, като се позовава на информация на Държавния департамент на Вашингтон.
Става дума за санкции, налагането на които бе обявено в началото на август от Белия дом и Държавния департамент, а не за допълнителни ограничения.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, свързан с налагането на санкции на всяка страна, която нарушава споразуменията за контрол и забрана на химическите и биологичните оръжия от 1991 г. Именно той стана правното основание за въвеждането на първата група от санкции срещу Руската федерация, свързани със „случая Скрипал“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Скотланд Ярд разследва участието на Владимир Путин в "химическата атака" в Солсбъри

The Guardian: Скотланд Ярд разследва участието на Владимир Путин в "химическата атака" в Солсбъри

7 Август 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. Скотланд Ярд е разследвал каква е ролята на руския президент Владимир Путин в химическата атака с нервнопаралитично вещество в Солсбъри, разкри британското ляво-либерално издание The Guardian.
Според британските разузнавателни служби е „вероятно“ Путин да е одобрил нападението през март 2018 година срещу двойния агент Сергей Скрипал, бившият офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ – военното разузнаване) и неговата дъщеря, които пострадаха сериозно, но оцеляха и са в неизвестност след инцидента.
Според вестника по-късно наркомана Даън Стърджис е умрял, след като е попаднал на изхвърлен флакон от парфюм, за който се твърди, че е бил използван от двама агенти на руските служби за пренасяне на „военното нервно-паралитично вещество“ – прочутият „Новичок“.
Двама руски агенти са повдигнати обвинения за нападението и Великобритания иска екстрадицията им и е издала европейска заповед за арест (ЕЗА) и червено уведомление за задържане на Интерпол.
Помощникът на комисаря на столичната полиция Нийл Басу, ръководителят на британската полиция за борба с тероризма, заяви, че разследването на нападението продължава.
Басу каза, че проблемите, свързани с повдигането на обвинения за нападението, са сложни. „Трябва да докажете, че той [Путин] е пряко замесен“, каза той.
„За да получите ЕЗА, трябва да имате дело, което може да бъде повдигнато в тази страна. Нямаме дело, което може да бъде повдигнато. Ние сме полицаи, така че трябва да търсим доказателства. Имаше огромно количество спекулации кой носи отговорност, кой е дал заповедите, всичко това се основава на експертните познания на хората за Русия. Трябва да отида с доказателства“.
Обвинените двама руски разузнавачи са все още в Русия и подлежат на арест, ако напуснат. Те бяха посочени от полицията на Обединеното кралство като Александър Петров и Руслан Боширов, за които се смята, че са псевдоними.
Британските прокурори заявиха, че има достатъчно доказателства, които да обвинят руската двойка в конспирация за убийството на Скрипал, който продаде руските тайни на Великобритания, преди да бъде арестуван в Москва и да бъде пуснат, след което се установи в Обединеното кралство. Те също са обвинени в конспирация за убийството на дъщеря му Юлия и Ник Бейли, който се разболя, след като отиде в дома на семейство Скрипал.
Но има спекулации, че в нападението може би са участвали повече хора.
Басу каза: „Двамата, които обявихме на пресконференцията, са издирвани от нас за екстрадиция, за да бъдат съдени в тази страна. Цялото разследване продължава да е активно криминално разследване“.
Смята се, че двамата руски обвинени са част от ГРУ. Освен това те бяха обвинени в използването и притежаването на „Новичок“, противно на Закона за химическите оръжия.
Стърджес и Чарли Роули се разболяха на 30 юни в Еймсбъри, Уилтшир. Смята се, че са били неволни цели на руския заговор.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Новите американски санкции срещу Русия влизат в сила от 19 август

ТАСС: Новите американски санкции срещу Русия влизат в сила от 19 август

3 Август 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Новите американски санкции, които Държавният департамент на САЩ наложи срещу Русия по случая „Скрипал“, ще влязат в сила от 19 август, предава ТАСС. Те ще действат за минимум една година. Това разкри ръководителят на пресцентъра на ведомството Mорган Ортега.
„Санкциите ще влязат в сила след като бъдат публикувани във Федералния регистър, което ще се случи към 19-и август и ще траят поне 12 месеца. Те могат да бъдат вдигнати само след като изтече този срок, ако Русия докаже, че е изпълнила определени условия“, поясни още Ортега.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ обявиха нови санкции срещу Русия по случая „Скрипал“

AFP: САЩ обявиха нови санкции срещу Русия по случая „Скрипал“

3 Август 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Нов кръг от санкции бяха обявени от Вашингтон срещу Москва в събота заради отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, което бе извършена миналата година, предава AFP.
Белият дом обяви, че ще се противопостави на „удължаването на заемите, финансовата или техническа помощ за Русия“, които от Кремъл поискат чрез международните финансови институции, както и че САЩ ще наложат лимит на финансирането, което американските бански извършват по руския държавен дълг, това обяви говорител на Държавния департамент в официално становище.
Вашингтон освен това ще ограничи износа на стоки и технологии към Русия.

Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха отровени с влиящо на нервната системата вещество през март 2018 г., а бившият агент на ГРУ се намираше в критично състояние в продължение на седмици преди да бъде изписан на 18 май същата година. Според разследването на случая става въпрос за опит за убийство с веществото "новичок", а като организатор британските власти посочиха Русия. Москва отрича да е замесена.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Тръмп ще санкционира Русия заради употреба на химическо оръжие

Politico: Тръмп ще санкционира Русия заради употреба на химическо оръжие

2 Август 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп е подписал указ за налагане на санкции срещу Русия за използването на химическо оръжие при нападението през 2018 г. срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, пише американската редакция на Politico , като се позовава на двама американски държавни служители.
Администрацията на Тръмп наложи група от санкции миналата година, както се изисква от закона от 1991 г. Същият закон изисква от президента да наложи втора група санкции, ако не може да се потвърди, че въпросната държава е спряла да използва химическо оръжие. Американските разузнавателни агенции не успяха да потвърдят това, въпреки че Москва продължава да отрича да е отговорна за атаката срещу Сергей и Юлия Скрипал.
Но Тръмп, който не държи да антагонизира руския президент Владимир Путин, не бърза с налагането на втората група санкции. Докато пътуваше за митинг в Синсинати в четвъртък той още веднъж отрече да съществува заплаха от руска намеса в изборите в САЩ. На въпрос на репортер дали Русия продължава да се меси в американските избори, американският президент отговори: „Вие не вярвате действително в това. Вярвате ли в това?“
От администрацията на държавния глава потвърдиха информацията, че Тръмп и Путин са разговаряли по телефона. Не е ясно дали са дискутирали предстоящите санкции. Говорител на Белия Дом заяви, че темата на разговора са били пожарите в Сибир и „търговията между двете страни“.
Президентът беше подтикнат да наложи втората група от санкции от писмо, изпратено до Тръмп по-рано тази седмица от ръководителите на Комисията по външна политика към Камарата на представителите, Елиът Ейнджъл и Майкъл МакКол. Конвенцията за забрана на химическите и биологическите оръжия, според тях, изисква да се наложат и втората група санкции в рамките на три месеца от използването на химическо оръжие. От атаките е минала повече от година, се пише още в писмото, затова ви призоваваме да предприемете незабавни действия, за да понесе Русия отговорността си за грубата употреба на химическо оръжие в Европа.
Белият дом не коментира темата веднага. Държавният департамент и Министерството на финансите са подготвили пакета от санкции още в края на март, предаде „Ройтерс“, но оттогава чакат президента да го подпише.
Скрипал е бивш офицер от военното разузнаване на Русия, който едновременно работеше и за британските разузнавателни служби. Той и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание през март 2018 г., след като бяха отровени. И двамата оцеляха при нападението, но местонахождението им не се знае от предполагаемото им изписването от болница във Великобритания.
В отговор, САЩ и европейските държави изгониха няколко десетки руски дипломати, а САЩ наложи първата група санкции срещу Русия през Август 2018 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Песков разказа за твърд разговор между Путин и Мей за аферата „Скрипал“

ТАСС: Песков разказа за твърд разговор между Путин и Мей за аферата „Скрипал“

30 Юни 2019 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Москва. Разговорът между президента на Русия Владимир Путин и премиера на Великобритания Тереза Мей за инцидента със Скрипалите в Солсбъри е преминал в много твърда форма. Това съобщи в неделя прессекретарят на Кремъл в ефира на руския телевизионен канал „Россия 1“, предава ТАСС.
„Действително, Мей говори в много твърда тема по „делото Скрипал“. И президентът Путин й обясни много ясно всичко, което изискваше обяснения по „делото Скрипал“, заяви Песков. „Тази част от разговора действително беше твърда, но беше много откровена и се премина във формат очи в очи, само в присъствието на преводачи“.
Прессекретарят на руския президент припомни, че британската страна и досега не е представила никакви доказателства по аферата „Скрипал“ нито на Русия, нито на съюзниците си. Иначе тези доказателства, отбеляза Песков, биха били публикувани „по някакъв начин“.
И до момента Москва не знае „къде са Скрипалите“, а също така, както отбеляза представителят на Кремъл, „дали тях въобще ги има“ и „случило ли се е нещо с тях и т.н.“
По-рано Владимир Путин отбеляза в интервю пред Finandical Times, че историята с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри „не струва и пет копейки“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Коммерсант": Кремъл определи като "труден" разговора между Путин и Мей

"Коммерсант": Кремъл определи като "труден" разговора между Путин и Мей

30 Юни 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Москва. Разговорът между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и британския премиер Тереза ​​Мей за предполагаемото отравянето на бившия полковник на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия е бил труден и информативен,. Това поясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като допълни, че тази част от срещата "се е състояла лице в лице, само в присъствието на преводачи", пише вестник "Коммерсант
.
"По случая Скрипал тя наистина говори остро. Президентът Путин й обясни съвсем разбираемо всичко, което изисква обяснения в този случай”, увери Песков. Същевременно той подчерта, че британската страна не е предоставила доказателства за участието на Русия в инцидента. Освен това, отбеляза той, все още е неизвестно „къде са Скрипал, ако има такива изобщо”. Говорителят на Кремъл Песков не успя да отговори на въпроса дали Тереза ​​Мей е доволна от коментарите на руския президент по въпроса.
Сергей и Юлия Скрипал бяха отровени в Солсбъри през март 2018 година. И двамата бяха хоспитализирани, а по-късно - изписани от болница. Британските власти са убедени, че в инцидента е замесено руското разузнаване. Москва отрича обвиненията.
През юни 2019 г. руският президент предложи Великобритания да забрави за отравянето на Скрипал. На среща с Владимир Путин в Осака Тереза ​​Мей заяви, че нормализирането на отношенията между двете страни е невъзможно, докато "Русия не спре безотговорните и дестабилизиращи действия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин преди срещата с Тереза Мей: Историята с отравянето на Скрипалите не струва и пет копейки

Владимир Путин преди срещата с Тереза Мей: Историята с отравянето на Скрипалите не струва и пет копейки

28 Юни 2019 | 03:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Историята с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия не струва и пет копейки. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю пред британското издание Financial Times, предава ТАСС.
„Послушайте, цялата тази суматоха около разузнавачи и контраразузнавачи не може да влияе на сериозни междудържавни отношения. Както казват у нас, в Русия, тази шпионска история не струва и пет копейки“, отбеляза руският лидер. „Можем да продължим безкрай списъка с това, какво може да се твърди и в какво можем да се обвиняваме едни – други <...> Длъжни сме да оставим всичко това в миналото и да позволим на спецслужбите да се оправят“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.