НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Koha Ditore (Косово): Тачи продължава да бави консултациите за изборите

Koha Ditore (Косово): Тачи продължава да бави консултациите за изборите

1 Август 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи започна консултации с представители на по-малките партии и с председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК), но той все още не дръзва да свика среща с водещите политически структури в страната, коментират в редакцията на прищинския ежедневник Koha Ditore.
Последните обвиняват Тачи в умишлено забавяне на процеса на консултации. Документът отбелязва, че „политическата кариера на президента е пълна с такива забавяния, които често са подлагали на изпитание търпението на гражданите и на международната общност. В предходните случаи президентът отстъпи, само когато търпението им достигна границите си“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Хашим Тачи е готов да насрочи избори, ако партиите не се споразумеят за правителството

Gazeta Express (Косово): Хашим Тачи е готов да насрочи избори, ако партиите не се споразумеят за правителството

31 Юли 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи обяви, че е готов да насрочи дата за провеждането на предсрочни парламентарни избори в страната, в случай че партиите не се споразумеят за правителството, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
В сутрешните часове на деня Тачи се срещна с председателя на ЦИК Валдете Дака. В съобщение, разпространено от пресслужбата му, се подчертава, че двамата са обсъдили необходимостта от провеждането на извънредни избори.
Тачи обаче е категоричен, че ще проучи всички възможности за консултации с политически партии, преди да насрочи гласуването. „Ако политическите партии не са в състояние да отговорят на тази нова политическа реалност в разумен срок, аз съм готов незабавно да обявя нови избори", привежда изданието думите на косовския президент. Съгласно думите на Тачи, че за Косово е важно да има ново, функциониращо, ефективно, приобщаващо правителство възможно най-скоро, за да се продължат всички важни важни процеси.
На свой ред Дака е обявила, че ЦИК е готова да организира предсрочни избори по всяко време.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прищина не бърза с обявяването на предсрочни избори (Коментари в косовските медии – Агенция „Фокус“)

Прищина не бърза с обявяването на предсрочни избори (Коментари в косовските медии – Агенция „Фокус“)

31 Юли 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. Една след друга партиите в Косово обявиха, че са готови за провеждането на предсрочни парламентарни избори в страната, но изглежда в Прищина не бързат с обявяването им.
Въпреки че измина повече от седмица след оставката на Рамуш Харадинай от поста министър-председател на Косово, президентът Хашим Тачи все още не е поканил политическите партии на консултации, както предвижда Конституцията.
Във вторник Тачи да се срещне с председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Валдете Дака, за да се консултира за по-нататъшни стъпки в настоящата политическа ситуация. В съобщение за пресата, разпространено от Президентството в Прищина, бе казано, че срещите с политически партии ще продължат през следващите дни, в зависимост от дневния ред и ангажиментите им.
По-късно стана ясно, че Тачи е провел консултации с представители на „по-малки“ политически партии. В рамките им той е намекнал, че може да се сформира нова управляваща коалиция, въпреки факта, че партиите призовават за предсрочни парламентарни избори. Ето защо според прищинския ежедневник Zeri Тачи има формула срещу предсрочните парламентарни избори в страната. След като се срещна с представители на „Турска демократическа партия на Косово“ и „Вакат“, той е заявил, че трябва да се намери ново управляващо решение или да има нов изборен цикъл, за да може Косово да има ново правителство възможно най-скоро.
Изданието отбеляза, че „Тачи тепърва ще се срещне с председателите на основните парламентарни партии след оставката на Рамуш Харадинай като министър-председател“. Вестникът също така подчертава, че представители на опозиционните партии са заявили, че ще отидат на срещата, свикана от президента, само ако на нея се обсъждат предсрочни общи избори.

Същевременно бившият косовски премиер Рамуш Харадинай се срещна с лидерите на коалиционните си партньори – Беджет Пацоли от Новият косовски алианс (НКА) и Фатмир Лимай от Социалдемократическата инициатива (НИСМА), но не и Кадри Весели от Демократическата партия на Косово (ПДК), който не се яви, съобщи прищинският ежедневник Koha Ditore.

Ден преди срещата Весели бе попитан дали ще присъства и отговори, че в момента важното е парламентът да бъде разпуснат и да се върви към предсрочни избори без ненужно отлагане. Освен това той оцени оставката на министър-председателя като предварително калкулиран ход.
Харадинай, от своя страна, обяви изявленията на Весели за част от изборната кампания. „Важно е, че чухме изявленията на Весели в подкрепа на изборите. Разбрахме се да не губим време. Да се координираме“, каза той след проведената във вторник среща.
Освен това Харадинай заяви, че ако президентът Хашим Тачи не предприеме стъпки за насрочване на избори, ще се предприемат действия за разпускане на парламента. „Ако има забавяния от страна на президента, следващата седмица ние ще инициираме вот на недоверие в парламента“, заяви бившият министър-председател, но отказа да посочи конкретни дати, кога може да се случи това. „Добре е за всички да не се ангажираме с конкретни дати, а да се координираме за време, с което ще са съгласни всички партии“.
Междувременно лидерът на НИСМА Фатмир Лимай, цитиран от прищинския ежедневник Zeri, заяви, че срещата с Харадинай е била консултативна.
„Говорихме за последните събития и за това как да продължим напред. Ясно е, че страната е пред избори и този въпрос трябва да бъде разрешен възможно най-бързо“, заяви той. Според изданието Лимай е намекнал за възможността да не се предприемат никакви действия до провеждането на вътрешните избори в Демократическата лига на Косово (ЛДК). „Има определени процедури, които трябва да бъдат проследени, консултации с президента и, вярвам, ЛДК също трябва да проведе очаквания процес. Надявам се обаче, че следващата седмица всички въпроси ще бъдат разрешени“, заяви лидерът на НИСМА.

Отделните партии вече се готвят за предсрочния вот. Председателят на „Демократичната лига на Косово“ (ДЛК) Иса Мустафа проведе среща с ръководството на партията, на която са обсъдени вътрешните избори и разпускането на парламента в Прищина, съобщи новинарският портал Indeksonline.
Вицепредседателят на партията Лютфи Хазири бе единственият, който даде изявление пред медиите след двучасовата среща. „Лидерът на ЛДК се консултира с ръководството по два въпроса: падане на правителството и дискусиите от следващата седмица с ръководството на парламента, за да се премине към разпускане. Вторият въпрос се отнася до вътрешния изборен процес, който ще приключи в събота, 3 август, когато ще бъде избран лидер на ЛДК“, поясни Хазири. Имената на кандидатите ще бъдат обявени в същия ден на изборите.

Не липсват и предложения за бъдещия облик на кабинета в Прищина. Независимият член на парламента в Прищина Кораб Сейдиу заяви в интервю за телевизия T7 , че Демократичната лига на Косово (ДЛК) и „Самоопределение“ трябва да обединят усилия, за да формират новото правителство.
„Тези две партии имат достатъчно капацитет, за да предложат управление, което е едновременно смело и интелигентно“, подчерта Сейдиу. Съгласно думите му, двете най-големи опозиционни партии в страната не трябва да се съсредоточават върху това кой ще получи поста министър-председател в новото правителство. „Техният приоритет трябва да бъде извеждането на страната от настоящата криза“, обясни независимият депутат.

На 19 юли Рамуш Харадинай подаде оставка като министър-председател, след като бе призован от Специализираната прокуратура в Хага на разпит като заподозрян във военни престъпления. От този момент нататък политическият спектър призова президента Тачи да предприеме действия за преодоляване на ситуацията, било то чрез формиране на ново правителство или обявяване на нови избори. Тогава президентът на Косово обяви, че ще предприеме всички необходими действия в съответствие с правомощията му, предвидени в Конституцията на Република Косово.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Indeksonline (Косово): ДЛК обсъжда вътрешните избори и разпускането на парламента

Indeksonline (Косово): ДЛК обсъжда вътрешните избори и разпускането на парламента

31 Юли 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на „Демократичната лига на Косово“ (ДЛК) Иса Мустафа проведе среща с ръководството на партията, на която са обсъдени вътрешните избори и разпускането на парламента в Прищина, съобщава новинарският портал Indeksonline.
Вицепредседателят на партията Лютфи Хазири бе единственият, който даде изявление пред медиите след двучасовата среща. „Лидерът на ЛДК се консултира с ръководството по два въпроса: падане на правителството и дискусиите от следващата седмица с ръководството на парламента, за да се премине към разпускане. Вторият въпрос се отнася до вътрешния изборен процес, който ще приключи в събота, 3 август, когато ще бъде избран лидер на ЛДК“, поясни Хазири.
Имената на кандидатите ще бъдат обявени в същия ден на изборите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

T7 (Косово): ДЛК и „Самоопределение“ трябва да обединят усилия за формиране на ново правителство, твърди независим депутат

T7 (Косово): ДЛК и „Самоопределение“ трябва да обединят усилия за формиране на ново правителство, твърди независим депутат

31 Юли 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Независимият член на парламента в Прищина Кораб Сейдиу заяви в интервю за телевизия T7 , че Демократичната лига на Косово (ДЛК) и „Самоопределение“ трябва да обединят усилия, за да формират новото правителство.
„Тези две партии имат достатъчно капацитет, за да предложат управление, което е едновременно смело и интелигентно“, подчерта Сейдиу. Съгласно думите му, двете най-големи опозиционни партии в страната не трябва да се съсредоточават върху това кой ще получи поста министър-председател в новото правителство. „Техният приоритет трябва да бъде извеждането на страната от настоящата криза“, обясни независимият депутат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Хашим Тачи има формула срещу предсрочните парламентарни избори в Косово

Zeri (Косово): Хашим Тачи има формула срещу предсрочните парламентарни избори в Косово

31 Юли 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи има формула срещу предсрочните парламентарни избори в страната, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Zeri.
Тачи тепърва ще се срещне с председателите на основните парламентарни партии след оставката на Рамуш Харадинай като министър-председател. Във вторник той проведе консултации с представители на „по-малки“ политически партии. В рамките им той намекна, че може да се сформира нова управляваща структура, въпреки факта, че партиите призовават за предсрочни парламентарни избори.
След като се срещна с представители на „Турска демократическа партия на Косово“ и „Вакат“, Тачи заяви, че трябва да се намери ново управляващо решение или да има нов изборен цикъл, за да може Косово да има ново правителство възможно най-скоро. Вестникът също така отбелязва, че представители на опозиционните партии са заявили, че ще отидат на срещата, свикана от президента, само ако на нея се обсъждат предсрочни общи избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Харадинай проведе среща с коалиционните партньори, Весели не се яви

Koha Ditore (Косово): Харадинай проведе среща с коалиционните партньори, Весели не се яви

31 Юли 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Бившият косовски премиер Рамуш Харадинай се срещна във вторник с лидерите на коалиционните си партньори – Беджет Пацоли от Новият косовски алианс (НКА) и Фатмир Лимай от Социалдемократическата инициатива (НИСМА), но не и Кадри Весели от Демократическата партия на Косово (ПДК), който не се яви, пише прищинският ежедневник Koha Ditore.
Ден преди срещата Весели бе попитан дали ще присъства и отговори, че в момента важното е парламентът да бъде разпуснат и да се върви към предсрочни избори без ненужно отлагане. Освен това той оцени оставката на министър-председателя като предварително калкулиран ход.
Харадинай, от своя страна, обяви изявленията на Весели за част от изборната кампания. „Важно е, че чухме изявленията на Весели в подкрепа на изборите. Разбрахме се да не губим време. Да се координираме“, каза той след проведената във вторник среща.
Освен това Харадинай заяви, че ако президентът Хашим Тачи не предприеме стъпки за насрочване на избори, ще се предприемат действия за разпускане на парламента. „Ако има забавяния от страна на президента, следващата седмица ние ще инициираме вот на недоверие в парламента“, заяви бившият министър-председател, но отказа да посочи конкретни дати, кога може да се случи това. „Добре е за всички да не се ангажираме с конкретни дати, а да се координираме за време, с което ще са съгласни всички партии“.
Междувременно лидерът на НИСМА Фатмир Лимай, цитиран от прищинския ежедневник Zeri, заяви, че срещата с Харадинай е била консултативна.
„Говорихме за последните събития и за това как да продължим напред. Ясно е, че страната е пред избори и този въпрос трябва да бъде разрешен възможно най-бързо“, заяви той. Според изданието Лимай е намекнал за възможността да не се предприемат никакви действия до провеждането на вътрешните избори в Демократическата лига на Косово (ЛДК). „Има определени процедури, които трябва да бъдат проследени, консултации с президента и, вярвам, ЛДК също трябва да проведе очаквания процес. Надявам се обаче, че следващата седмица всички въпроси ще бъдат разрешени“, заяви лидерът на НИСМА.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Хашим Тачи се среща с председателя на ЦИК, възможно е обявяване на дата за изборите

Gazeta Express: Хашим Тачи се среща с председателя на ЦИК, възможно е обявяване на дата за изборите

31 Юли 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Прищина. Въпреки че измина повече от седмица след оставката на Рамуш Харадинай от поста министър-председател на Косово, президентът Хашим Тачи все още не е поканил политическите партии на консултации, както предвижда Конституцията, отбелязват от редакцията на електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Изглежда вече има раздвижване в тази посока. Очаква се в рамките на деня Тачи да се срещне с председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Валдете Дака, за да се консултира за по-нататъшни стъпки в настоящата политическа среда.
В съобщение за пресата, разпространено от Президентството в Прищина се казва, че срещите с политически партии ще продължат през следващите дни, в зависимост от дневния ред и ангажиментите им.
На 19 юли Рамуш Харадинай подаде оставка като министър-председател, след като бе призован от Специализираната прокуратура в Хага на разпит като заподозрян във военни престъпления. От този момент нататък политическият спектър призова президента Тачи да предприеме действия за преодоляване на ситуацията, било то чрез формиране на ново правителство или обявяване на нови избори. Тогава президентът на Косово обяви, че ще предприеме всички необходими действия в съответствие с правомощията му, предвидени в Конституцията на Република Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Кадри Весели няма да присъства на свиканата от Харадинай среща на политическите лидери

RTK (Косово): Кадри Весели няма да присъства на свиканата от Харадинай среща на политическите лидери

30 Юли 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Прищина. Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай покани лидерите на коалиционните партньори на консултативна среща, която ще се проведе във вторник. Той ги призова да дойдат на сбирката в понеделник, когато иронично заяви, че ще обсъждат глобалното затопляне, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Но, източници от кабинета на председателя на парламента и председател на Демократическата партия на Косово (ПДК) Кадри Весели заявиха пред RTK, че той няма да се яви на срещата, като обясниха, че той има няколко причини да не го направи, без да уточняват точно какви.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерни новости“ (Сърбия): Тънкостите на политическия живот в Косово възпрепятстват диалога с Белград

„Вечерни новости“ (Сърбия): Тънкостите на политическия живот в Косово възпрепятстват диалога с Белград

30 Юли 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. Несъгласията между косовските политически лидери около това, дали трябва да се проведат предсрочни избори, временно изместиха от центъра на вниманието диалога с Белград, за възстановяването на който трябва да се вземе решение за отмяна на 100-процентовите мита върху сръбските стоки. В Прищина се води „война“ около това, трябва ли да се ходи до урните, или да се създаде ново правителство без избори и тази борба може да продължи дълго заради недостатъчно прецизните правила, което е добро алиби за всички актьори на косовската политическа сцена за неизпълнение на задълженията, свързани с диалога с Белград, или неговото обновяване до второ нареждане, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.
Според това, което пишат косовските-албански медии, след оставката на премиера Рамуш Харадинай заради призовката за разпит в Специализирания съд за военните престъпления на Армията за освобождение на Косово (АОК), Хашим Тачи планира да отстрани окончателно бившия министър-председател от политическия живот в Косово и затова се опитва да попречи на провеждането на предсрочни избори. Тачи, както се твърди, провежда медийна кампания, за да оспори правото на Харадинай да изпълнява техническите задължения на премиер.
От друга страна, бившият министър-председател поиска от Конституционния съд в понеделник да тълкува подадената на 19 юли оставка, за да получи инструкции за бъдещото функциониране на правителството до провеждането на предсрочни парламентарни избори. Това се случва, защото Косово няма закон за правителството, а в съществуващите регулации не е дефинирано какво следва в случай на оставка на министър-председателя. Освен това се спекулира, че изобщо не е сигурно, че Конституционният съд ще отговори на исканията на Харадинай, тъй като няма компетентност по този въпрос.
Според анализатора Неманя Старович, сблъсъкът между Харадинай и Тачи е много повече свързан с преразпределението на политическата власт в Прищина, отколкото с диалога с Белград, защото, както твърди той, диалогът се влияе от външни фактори, а не от косовските политици.
Отложената за есента среща в Париж, организирана от френския президент Еманюел Макрон, на която трябва да бъде възобновен диалога Белград-Прищина, според Старович, ще се проведе ако Париж и Берлин искат това, без значение каква е ситуацията на политическата сцена в Косово в този момент.
„Харадинай използва това, че го извикаха да даде показания в Специализирания съд, за да подобри своя рейтинг. Независимо че чуждестранните фактори се опитват да избегнат предсрочни избори, сегашното политическо мнозинство е твърде слабо и това е малко вероятно, а Харадинай иска да капитализира от тази ситуация. И опозицията няма сериозни мотиви да влезе в управляващото мнозинство“, обяснява Старович.
Само Тачи, според този анализатор, отговаря, че няма да се провеждат избори, защото ПДК (Демократическата партия на Косово) (която той ръководеше, докато не стана президент) се котира слабо:
„Просто президентът на Косово се избира от парламента и новият състав може евентуално да отстрани Тачи от поста му. Също така, вътре в ПДК Кадри Весели пое контрола над депутатите и в новият състав на парламента те ще са лоялни нему, а не на Тачи“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Epoka e Re (Косово): КС на Косово постанови, че Хашим Тачи може да номинира членове на ЦИК

Epoka e Re (Косово): КС на Косово постанови, че Хашим Тачи може да номинира членове на ЦИК

30 Юли 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Прищина Конституционният съд на Косово прецени, че решенията на президента Хачим Тачи да номинира членове за Централната избирателна комисия (ЦИК) са в съответствие с Основния закон на страната, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Epoka e Re.
В решението на съда, публикувано на официалния му уебсайт, се казва, че номинациите на Тачи от 28 март 2019 г. не са в противоречие с чл. 139, ал. 4 от Конституцията. Три политически партии от коалиция ПАН се възползваха от правото си да назначат по един член на ЦИК и не представиха имената им на президента. Искането за произнасяне на Конституционния съд бе внесено от Билал Шерифи от Социалдемократическата инициатива (НИСМА), която е част от коалиция ПАН.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кадри Весели: Парламентът ще бъде разпуснат и ще бъдат насрочени избори

Кадри Весели: Парламентът ще бъде разпуснат и ще бъдат насрочени избори

30 Юли 2019 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на Демократическата партия на Косово (ПДК) и председател на косовския парламент заяви в интервю пред обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK) след срещата на Централния съвет на фракцията, че законодателното събрание на страната трябва да бъде разпуснато, за да се отвори пътят към избори, които, както смята той, трябва да се проведат възможно най-скоро.
„Ще призова колегите си от политическите партии да се съберат в парламента, да разпуснат събранието и да определят дата за избори. Това е най-доброто решение“, заяви Весели, като добави, че с тази цел ще свика заседание на парламента.
На въпрос относно плановете му да присъства на свиканата от Рамуш Харадинай среща с партийните лидери, Весели заяви: „Тук вече не става въпрос за отделни хора. Бившият премиер е бивш. Това, което е по-важно в момента, е институционалната комуникация между политическите партии и президента, или, по-бързо и директно да се разпусне парламента“.
На срещата с членовете на партията, председателят на ПДК заяви, че оставката на Харадинай не е била неочавкана, но не е имало предварителни консултации. „За някои това е ад-хок и изненадващо решение, но не е неочаквана и направена без предварителни калкулации от вече самоуволнения министър-председател“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Партията на Рамуш Харадинай е готова за предсрочни избори

Gazeta Express (Косово): Партията на Рамуш Харадинай е готова за предсрочни избори

30 Юли 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Печ. Бившият косовски премиер Рамуш Харадинай посети град Печ в понеделник, където се срещна с членове на неговата партия – „Алиансът за бъдещето на Косово“ (ААК), пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Харадинай, който подаде оставка от поста министър-председател преди две седмици, заяви, че неговата фракция е готова за предсрочни избори в страната.
„Сега сме по-силни от всякога, ААК е готов за парламентарни избори и има най-доброто предложение за заздравяване на връзката между гражданите и държавата, икономическа стабилност и твърда евроатлантическа визия“, написа лидерът на партията във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Партиите са готови за консултации, очакват поканата на президента

Gazeta Express: Партиите са готови за консултации, очакват поканата на президента

29 Юли 2019 | 22:02 | Агенция "Фокус"
Прищина. Политическите партии в Косово са готови за консултации, очакват поканата на президента, пише косовският вестник Gazeta Express.
Очаква се президентът Хашим Тачи да започне консултации с политическите партии за обявяване на предсрочни общи избори, след като Рамуш Харадинай подаде оставка като премиер на страната на 19 юли, след като беше призован от специализираната прокуратура в Хага, за да бъде разпитан за ролята му на военен командир на Армията за освобождение на Косово (АОК).
Президентът Тачи, който миналата седмица потвърди за започването на кръг от консултации с политически партии след оставката на Харадинай, в понеделник не изпрати покана до политически субекти. Но партиите казват, в момента, когато получат поканите, са готови да се срещнат с президента. Политическите партии искат да се проведат предсрочни избори възможно най-скоро. Председателят на парламента на Косово и ръководител на управляващата Демократична партия на Косово (ДПК) Кадри Весели, призова политическите партии да гласуват за разпускането на Парламента и да се определи датата на изборите. Партията на Харадинай, Алиансът за бъдещето на Косово (АБК), е съгласен на нови избори. "Ще поискаме предсрочни избори ...", каза Ахмет Исуфи, старши член на АБК. Също така представители на опозиционната партия „Самоопределение“ искат да се проведат предсрочни избори възможно най-скоро. Партията на Беджет Пацоли - Алианс Ново Косово (АНК) казва, че предсрочните избори са най-добрият вариант за изход от политическа криза в Косово. Същото мнение споделя и другият коалиционен партньор - Социалдемократическата инициатива (НИСМА). В писмено изявление говорителят на опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) Натире Кучи заяви, че президентът трябва да определи датата на изборите възможно най-скоро.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Харадинай призова Тачи да насрочи предсрочни избори

„Локално“ (Македония): Харадинай призова Тачи да насрочи предсрочни избори

29 Юли 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово в оставка Рамуш Харадинай призова държавния глава на страната Хашим Тачи да насрочи предсрочни парламентарни избори, съобщава скопското електронно издание „Локално“.
В пост в социалната мрежа „Фейсбук“ Харадинай се обърна към Тачи, членовете на парламента и на политическите партии, като настоя да се заемат с дейности, необходими за провеждането на предсрочния вот. Припомня се, че според прищинските медии гласуването може да се състои на 8 септември.
Харадинай обясни също, че е поискал от Конституционния съд тълкуване на оставката, която депозира на 19 юли, както и за бъдещото функциониране на правителството до провеждането на новите избори. Премиерът на най-младата държава на Балканите се оттегли от поста заради призовката, която получи от Специализирания съд в Хага за военни престъпления във връзка с действията му през 1998-2000 г. като командир от Армията за освобождение на Косово (АОК).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Косово се готви за предсрочни избори (ОБЗОР на косовските медии – Агенция „Фокус“)

Косово се готви за предсрочни избори (ОБЗОР на косовските медии – Агенция „Фокус“)

29 Юли 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Партиите в Косово ще призоват Тачи да определи дата за предсрочните избори (Koha Ditore)
Електронното издание на прищинския ежедневник „Коха Диторе“ съобщава, че основното искане на политическите партии в консултациите им с президента на страната Хашим Тачи тази седмица ще бъде да се определи дата за предсрочни парламентарни избори.
Изданието отбелязва, че всички партии призовават за възможно най-бързо провеждане на избори, но и че те имат различни подходи. Представители на Демократическата партия на Косово (ДПК) заявиха, че очакват резултат от консултациите с президента и че предпочитат споразумение с други партии относно датата на предсрочните избори, докато Демократичната лига на Косово (ДЛК), „Самоопределение“ и „Алианс за бъдещето на Косово“ искат консултациите да се съсредоточат само върху датата на изборите.

Заместник-председателят на ЛДК: Не на ПДК, да на сътрудничеството с ПСД (Zeri)
В интервю за прищинското издание „Зери“ заместник-председателят на Демократическата лига на Косово (ЛДК), заяви, че партията не е предразположена за евентуална коалиция с Демократическата партия на Косово (ПДК), наричайки я „разрушител на мостовете на сътрудничество“.
„Искам да видя как ЛДК ще мине процеса и дали партията ще излезе първа далеч пред останалите. Разбира се, опозиционното ни сътрудничество с Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие) и Социалдемократическата партия (ПСД) е на ниво лидери и е сериозно. Така че има перспектива за сътрудничество, но окончателното решение ще бъде взето от лидера на ЛДК и председателството чрез Генералния съвет“, заяви Хазири.
Като заяви, че ЛДК не подкрепя идеята за служебно правителство, Хазири подчерта, че изборите са неизбежни. „Сега трябва парламентът да бъде разпуснат. Разпускането на парламента е законово необходим процес, за да доведе до нов процес на избори. Това може да се случи и чрез политически консултации, тъй като ЛДК винаги е подкрепяла виждането на политическите партии за постигане на споразумение за дата на изборите“.
Запитан за възможната му кандидатура за лидер на ЛДК на предстоящите избори за 3 август, Хазири каза: „Виждам решението с голям екип от ДЛК. Дошло е време за лидерство, което поема отговорността да излезе и да постигне обща победа, не като индивид, а като голям екип“.

Фатмир Сейдиу: Готов съм да поема отговорностите на лидер на ЛДК (Zeri)
Бившият президент на Косово Фатмир Сейдиу каза, че е готов да поеме отговорностите на ръководството на Демократическата лига на Косово (ЛДК). Сейдиу каза, че партията трябва да претърпи значителна реформа и да излезе с предложение за програма, пише прищинското издание „Зери“.
„Както многократно съм подчертавал, изразих готовността си да поема отговорността на лидер на ЛДК“, каза Сейдиу, добавяйки, че все още анализира перспективите за официално обявяване на кандидатурата му.

Иса Мустафа е готов да се кандидатира отново за лидер на ЛДК (Bota Sot)
Вестник Bota Sot съобщава, че настоящият лидер на „Демократическата лига на Косово“ Иса Мустафа може да се кандидатира отново за председател на фракцията на изборите на 3 август. Твърди се, че синът на Мустафа е публикувал снимка със своя баща във „Фейсбук“, където е написал „В настроение за предстоящите предизвикателства“.
Същото издание съобщава в отделен материал, че Аджим Велиу също ще се кандидатира за председател на ЛДК, като неговите поддръжници от Подуйево вече за започнали кампания в негова подкрепа.

Енвер Ходжай: Само правителство, водено от ПДК, може да завърши диалога със Сърбия (социалните мрежи)
Заместник-председателят на Демократическата партия на Косово (ПДК) Енвер Ходжай заяви, че само правителство, оглавено от тази фракция, може да завърши диалога със Сърбия.
„Диалогът е най-непопулярния въпрос за гражданите, но е най-стратегическият въпрос за Косово. Неговото завършване служи, преди всичко, на интересите на Косово. Това бе причината да създадем широка коалиция през 2014 г., за да затворим основните въпроси на държавното изграждане. Направихме същото през 2017 г. със силни политически фигури, за да затворим диалога, но развитието на събитията показа, че само правителство със силна и водеща ПДК може да постигне това“, пише Ходжай в социалните медии. Той предупреди, че Косово ще остане в статуквото, ако не бъде постигнато споразумение със Сърбия в периода 2019-2020.

Кадри Весели стартира кампанията за предсрочните избори (Gazeta Expess)
Председателят на Демократическата партия на Косово (ПДК) Кадри Весели продължава с усилията да мобилизира електорара за предсрочните парламентарни избори, като провежда срещи с партийни чловене от клоновете в страната, съобщава „Газета Експрес“.
В съобщение за пресата от ПДК обявиха, че председателят на партията се е срещнал с партийните лидери от Витина и Качаник, след като през уикенда проведе разговори с представители и на други райони.
„Нашата визия, завършването на процесите на изграждане на държавата, големите решения в полза на благосъстоянието на гражданите, смелостта да поемем нови отговорности, са само някои от причините, поради които гражданите в Косово се присъединяват към нас. Тази победа ще бъде победа на Косово, за да проправи пътя за перспективата и икономическото развитие на страната“, заяви Весели пред членовете на партията от клоновете във Витина и Качаник.

Депутатът Илир Деда: ЛДК-ВВ-ПСД и Мимоза Кусари Лила в предизборна коалиция (Bota)
Депутатът от парламента на Косово Илир Деда заяви пред вестник „Бота“, че изборите ще се проведат през септември и според него опозиционните политически партии трябва да ги спечелят. Деда заяви, че е максимално ангажиран с това, ЛДК, Движение „Самоопределение (ВВ) , ПСДТ и „Алтернатива“ да се споразумеят за предизборна коалиция, като тази формация ще има силен мандат и ясна визия за управление, уверен е Деда.

„Косово се нуждае от предсрочни избори, но те няма да донесат никаква промяна“ (Koha Ditore)
Брюкселският кореспондент на вестник „Коха Диторе“ Августин Пальокай пише материал срещу аргумента, че Косово, заради диалога със Сърбия, трябва да формира преходно правителство и да избегне предсрочните избори. Според Пальокай, „изборите, независимо, че няма да донесат някаква промяна за добро, защото правителството се формира на базата на сделки, а не на резултатите от вота и защото повечето политически актьори са за продан, ще позволи на Косово по някакъв начин да излезе от политическия хаос“. Той смята също, че „отдавна политическите партии в Косово са се превърнали в корпорации с клиенти, които те обслужват. Ето защо не могат да се очакват драматични промени в изборните резултати, независимо че ще има възходи и падения. Както сме видели в миналото, в Косово не е задължително популярността на партийните лидери да донесе повече гласове на техните партии. Защото хората имат само един глас и го хвърлят за партията, която служи на интересите на семейството им. Тази политическа система, която има стабилни корени на Балканите, едва ли ще се промени скоро“.

Косово да проведе извънредни избори, премиерът не може да бъде заменен, съветват от САЩ (Gazeta Express)
Двама американски анализатори, Едуард Джоузеф и Даниел Сървер, твърдят, че предсрочните избори в Косово са неизбежни, след като Рамуш Харадинай подаде оставка от премирския съд след призоваване от Специализирания съд за военни престъпления в Хага, отбелязват от редакцията на електронното издание на прищинския ежедневник „Газета Експрес“
Едуард Джоузеф, доцент в университета „Джон Хопкинс", заяви, че правителството на Косово не може да продължи да функционира без ясна легитимност, като замени Харадинай с друга политическа фигура. Съгласно думите му, предвид настоящата политическа ситуация, предсрочните избори за ново правителство, което отразява волята на хората, са неизбежни.
Даниел Сървър, професор в същия университет, смята, че предсрочните избори са решение на политическата безизходица в Косово. Според Сървер, след оставката на Харадинай предсрочните избори за добра възможност, като припомня, че опозицията отдавна настоява за провеждането им.
Президентът на Косово Хашим Тачи направи първа стъпка към предсрочни избори, като обяви, че тази седмица ще започне консултации с политическите партии по въпроса. Очаква се обаче Тачи да поиска управляващата коалиция да предложи нов кандидат, който да замени Харадинай. Ако управляващата коалиция не издигне предложение, президентът е длъжен да започне преговори с партиите за обявяване на предсрочни избори. Експертите твърдят, че за да се премине към предсрочни избори, парламентът на Косово трябва да бъде разпуснат с две трети от гласовете на депутатите в него.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Партиите в Косово ще призоват Тачи да определи дата за предсрочните избори

Koha Ditore (Косово): Партиите в Косово ще призоват Тачи да определи дата за предсрочните избори

29 Юли 2019 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore съобщава, че основното искане на политическите партии в консултациите им с президента на страната Хашим Тачи тази седмица ще бъде да се определи дата за предсрочни парламентарни избори.
Изданието отбелязва, че всички партии призовават за възможно най-бързо провеждане на избори, но и че те имат различни подходи. Представители на Демократическата партия на Косово (ДПК) заявиха, че очакват резултат от консултациите с президента и че предпочитат споразумение с други партии относно датата на предсрочните избори, докато Демократичната лига на Косово (ДЛК), „Самоопределение“ и „Алианс за бъдещето на Косово“ искат консултациите да се съсредоточат само върху датата на изборите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Косово да проведе извънредни избори, премиерът не може да бъде заменен, съветват от САЩ

Gazeta Express (Косово): Косово да проведе извънредни избори, премиерът не може да бъде заменен, съветват от САЩ

29 Юли 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Двама американски анализатори, Едуард Джоузеф и Даниел Сървер, твърдят, че предсрочните избори в Косово са неизбежни, след като Рамуш Харадинай подаде оставка от премирския съд след призоваване от Специализирания съд за военни престъпления в Хага, отбелязват от редакцията на електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Едуард Джоузеф, доцент в университета „Джон Хопкинс", заяви, че правителството на Косово не може да продължи да функционира без ясна легитимност, като замени Харадинай с друга политическа фигура. Съгласно думите му, предвид настоящата политическа ситуация, предсрочните избори за ново правителство, което отразява волята на хората, са неизбежни.
Даниел Сървър, професор в същия университет, смята, че предсрочните избори са решение на политическата безизходица в Косово. Според Сървер, след оставката на Харадинай предсрочните избори за добра възможност, като припомня, че опозицията отдавна настоява за провеждането им.
Президентът на Косово Хашим Тачи направи първа стъпка към предсрочни избори, като обяви, че тази седмица ще започне консултации с политическите партии по въпроса. Очаква се обаче Тачи да поиска управляващата коалиция да предложи нов кандидат, който да замени Харадинай. Ако управляващата коалиция не издигне предложение, президентът е длъжен да започне преговори с партиите за обявяване на предсрочни избори. Експертите твърдят, че за да се премине към предсрочни избори, парламентът на Косово трябва да бъде разпуснат с две трети от гласовете на депутатите в него.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият премиер на Албания Сали Бериша: Тройката Вучич-Тачи-Рама искат да вкарат Харадинай в затвора

Бившият премиер на Албания Сали Бериша: Тройката Вучич-Тачи-Рама искат да вкарат Харадинай в затвора

28 Юли 2019 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Тирана. Бившият премиер на Албания Сали Бериша коментира оставката на Рамуш Харадинай, която бе подадена за да се яви той на разпит в Хага, съобщава македонският ”Слободен печат“. Бериша заяви, че няма да засяга въпроса за тези, които правят заговори относно това кой може да стои зад подобна призовка, тъй като според него става въпрос за факти, които са вече ясни. Бившият премиер изказа мнението, че тройката Александър Вучич – Хашим Тачи – Еди Рама иска Харадинай в затвора, а към тях може да се добави и журналистът Батон Хациу, който бившият премиер нарича с името „Батон Станивич“, пише Газета Експерес.

„Най-заинтересуваните хора да видят Рамуш Харадинай зад решетките са споменатият сръбски президент Вучич и албаскоговорящата но албанофобска тройка Зографи Блис, албаноговорящият Миладин и Батон Станишич“, каза Бериша.

Предишният лидер на Демократическата партия в страната каза пред BBC, че Харадинай е бил извикан в Хага след като Белград е изпратил досие в Международния съд. Според него остава само да се види дали албанската тройка Тачи-Рама-Хациу има нещо общо с това досие.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Причината за подаването на оставката ми не е натискът около диалог Прищина-Белград

Рамуш Харадинай: Причината за подаването на оставката ми не е натискът около диалог Прищина-Белград

28 Юли 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер в оставка Рамуш Харадинай заяви, че е подал оставката заради призовката, която е получил от Специалният съд в Хага, а не, както той се изрази, заради натиска от САЩ и ЕС за възстановяване на диалога с Белград, съобщава скопският телевизионен канал “Сител“.

„Изпълних законното изискване да се явя пред Специалния съд като обвинен в течащо разследване. Дадох оставката си като председател на правителството, а самата призовка има политически характеристики. С оглед на факта, че вече два пъти съм се явявал в съда за да дам показания относно този период от войната, бях много изненадан да бъда извикан отново“, каза Харадинай в рамките на свое интервю за албанската редакция на радио “Гласът на Америка“.

Попитан дали смята, че е бил извикан защото отказва да премахне стопроцентовите тарифи за сръбски стоки в Косово, Харадинай отговори: „в Косово има съмнение, че става въпрос за заговор“.

„Това, което може да потвърдя, е моето вярване в предприетите политически действия, които представих по най-искрен начин пред международните партньори: границите на Косово не са спорни и няма конфликт за територия, споразумението със Сърбия трябва да се постигне чрез взаимно признаване в конкретните територии, тъй като Косово не може да позволи творения като републиката на Додик, това вкарва Русия на в Косово. Тарифите ще се премахнат при признаването“, категоричен е Харадинай.

На питане дали очаква нови избори, премиерът в оставка отговори положително, уточнявайки, че според него те ще бъдат насрочени за края на септември или началото на октомври.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Харадинай свика заседание на кабинета, а Тачи – консултации за предсрочни избори (ОБЗОР)

Харадинай свика заседание на кабинета, а Тачи – консултации за предсрочни избори (ОБЗОР)

27 Юли 2019 | 02:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Седмица, след като подаде оставка от поста министър-председател на Косово, Рамуш Харадинай свика заседание на кабинета в Прищина – въпреки че в Конституцията на страната ясно е подчертано, че при овакантяването на премиерския пост правителството трябва да бъде разпуснато. Няма точна информация за това кога точно ще се проведе необичайната среща, но още при престоя си в Хага Харадинай увери, че след завръщане в страната си ще се върне към политическите си ангажименти.

Министрите от Демократическата партия на Косово (ДПК), коалиционен партньор на партията на Харадинай, отказаха да присъстват на срещата, макар първоначално да отговориха положително на поканата. Някои от министрите от ДПК оправдаха отсъствието си от заседанието, като обявиха, че са извън страната. Междувременно депутатите припомниха, че след оставката на Харадинай от поста министър-председател, сегашното правителство вече няма правомощия да взима решения.

И докато Харадинай се готви да разговаря с кабинета си, държавният глава на Косово Хашим Тачи обяви, че следващата седмица ще проведе консултации с политическите партии, за да определи дата за предсрочни избори. В съобщение за пресата, издадено от пресслужбата на държавния глава, се казва, че след оставката на Харадинай президентът трябва да предприеме всички необходими действия, предвидени в Основния закон. „Президентът на Република Косово уверява всички граждани, че всяко действие ще бъде в съответствие с Конституцията на Република Косово и от следващата седмица президентът ще започне консултации с политически партии/коалиции за предприемане на по-нататъшни стъпки за преодоляване на сегашната ситуация след оставката на премиера”, става ясно от официалното съобщение.

По-рано политически анализатори коментираха, че Тачи преднамерено отлага решението си за насрочване на нови избори и не е предприел необходимите стъпки да се консултира с политическите партии след оставката на Рамуш Харадинай от поста министър-председател. Анализаторите твърдят, че все още не е ясно дали ще бъде назначено ново правителство без да се отива на предсрочни избори, вариантът, който според тях се предвижда в Конституцията на Косово, или ще бъдат насрочени нови избори. Все пак те смятат, че втората опция е по-вероятна, предвид това, че шансовете коалиционните партньори да се съгласят за кандидат, който да замени Харадинай, са много малки.

Не всички в страната обаче са съгласни с развитието на ситуацията. Председателят на „Социалдемократическа инициатива“ Фатмир Лимай е категоричен, че след оставката на премиера Рамуш Хардинай парламентът не може да бъде разпуснат без съгласието на всички политически партии в него. Подобен подход прави невъзможно и обявяването на извънредни избори в страната, смята политикът.

Рамуш Харадинай даде неотменима оставка от поста министър-председател и няма право да организира правителствени срещи, но това не означава, че правителството е паднало, категорични са част от медиите в Прищина, сред които и телевизионната мрежа Klan Kosova.
„Конституцията на Република Косово предвижда, че правителството ще се разпадне, само ако парламентът на Косово бъде разпуснат, а това все още не е станало. На основания на Основния закон след неотменимата оставка на министър-председателя, тежестта на отговорността пада върху първия вицепремиер. Това означава, че Беджет Пацоли трябва да поеме поста до следващото разпореждане на президента на страната, който е длъжен да намери решение въз основа на неговия конституционен мандат”, добавя медията.

Електронното издание на прищинския ежедневник Zeri отбеляза, че Косово е на прага на нови избори, а Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната все още не е попълнена.
Според изданието оставката на премиера Рамуш Харадинай е хванала ЦИК неподготвена, тъй като в нея все още липсват двама членове, които се очаква да бъдат назначени от коалицията ПАН. Говорителят на ЦИК Валмир Елези обаче подчерта пред вестника, че органът ще може да изпълни задълженията си, ако бъдат обявени предсрочни избори. „В момента ЦИК има деветима членове, броят, определен в Конституцията на Косово, е 11. Кворум, необходим за провеждане на избори и вземане на решения, е постижим”, увери Елези.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Рамуш  Харадинай пита конституционния съд дали има право да свиква заседания на правителството

Gazeta Express: Рамуш Харадинай пита конституционния съд дали има право да свиква заседания на правителството

26 Юли 2019 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Прищина. Рамуш Харадинай, който подаде оставка миналата седмица, свика кабинета в петък, за да обяви, че ще поиска от Конституционния съд да разтълкува дали му е позволено да свиква заседание на правителството, след като подаде оставка заради призовка от Хага като заподозрян, пише косовският вестник Gazeta Express.
Решението на Харадинай да свика заседание на правителството предизвика реакция на опозиционните политически партии и представители на гражданското общество, които оспорват правомощията му за свикване на правителството след оставката. Харадинай по време на срещата с кабинета заяви, че е задължил правната служба да се обърне към Конституционния съд, като добави, че се надява Съдът да отговори скоро, за да предотврати политически застой.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Косовски вицепремиер иска предсрочни избори, а не техническо правителство

„Локално“ (Македония): Косовски вицепремиер иска предсрочни избори, а не техническо правителство

26 Юли 2019 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово и лидер на Социалдемократическата инициатива (НИСМА) Фатмир Лимай смята, че след оставката на премиера Рамуш Харадинай, страната трябва да отиде на избори по-скоро и отхвърли всяка възможност за създаване на техническо правителство, съобщава кореспондентът на Македонската информационна агенция в Прищина, цитиран от скопското електронно издание “Локално“
Лимай, в интервю за агенция Kosova press каза, че предсрочните избори са единственото решение на настоящата политическа ситуация в Косово след оставката на Харадинай.
„Позицията на нашата партия от самото начало е, че след оставката Косово е на прага на изборите. Ние като политически субект сме готови за избори и се подготвяме за изборния процес, със сигурност съблюдавайки процедурите, с които ни обвързват Конституцията и законите. Това е реалността и аз вярвам, че тя е ясна за всички“, каза Лимай.
Той подчерта, че неговата партия няма да бъде част от нито едно техническо правителство и очаква страната да получи силно правителство, което да е готово да се изправи пред сериозните предизвикателства.
„Мисля, че е време с гласовете на гражданите да се формира правителство, което да поеме отговорност за много важни теми за страната. Всички знаем, че много теми очакват бързо решение. Както никога преди, Косово се нуждае от силно правителство, готово да се изправи пред важните въпроси, които ще отворят перспективата пред нашата страна. Това, което искам да кажа, е, че това, което следва, не са просто обикновени избори, това е нещо повече от избори“, каза Лимай.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Генерал Уесли Кларк поздрави Рамуш Харадинай за отдадеността му

„24 Инфо“ (Македония): Генерал Уесли Кларк поздрави Рамуш Харадинай за отдадеността му

26 Юли 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. Рамуш Харадинай, който подаде оставка като премиер преди седмица, каза днес, че е получил писмо от пенсионирания генерал от НАТО Уесли Кларк, който го поздравява за отдадеността му за напредъка и развитието на Косово, пише македонското електронно издание “24 Инфо“.
Харадинай написа в своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“, че Кларк е похвалил напредъка и развитието на Косово през последните години.
Той от своя страна е обещал, че народът на Косово ще бъде вечно благодарен на генерал Кларк.
Днес Харадинай планира редовно заседание на правителството. Прищинският вестник Koha Ditore пише, че Харадинай, след като се върнал от заседанието в Специалния съд в Хага за престъпления на Армията за освобождение на Косово срещу сърби и други неалбанци, се държи така, сякаш междувременно нищо не се е случило. Харадинай се е върна от Хага в Прищина късно в четвъртък.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Слободен печат“ (Македония): ДПК потвърди участието си в заседанието на кабинета в Прищина

„Слободен печат“ (Македония): ДПК потвърди участието си в заседанието на кабинета в Прищина

26 Юли 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. От Демократическата партия на Косово (ДПК) потвърдиха участието си в свиканата от премиера в оставка Рамуш Харадинай среща на кабинета в Прищина, съобщава скопското проправителствено електронно издание „Слободен печат“.
Енвер Ходжай, вицепредседателят на партията, която е партньор в коалицията, доскоро водена от Харадинай, потвърди информацията на фона на медийните доклади, че ДПК няма да присъства на заседанието.
Харадинай се върна от Хага след полунощ местно време и първото, което направи на косовска земя, бе да насрочи заседание на кабинета, което трябва да се проведе в рамките на деня, припомня медията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Economist: Косовският премиер е изправен пред обвинения за военни престъпления – но не бързайте да отписвате политическата му кариера

The Economist: Косовският премиер е изправен пред обвинения за военни престъпления – но не бързайте да отписвате политическата му кариера

26 Юли 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Влиятелното седмично англоезично списание The Economist припомня, че министър-председателят на Косово в оставка Рамуш Харадинай е изправен пред обвинения за военни престъпления. От редакцията обаче предупреждават да не се бърза със заключенията за край на неговата политическа кариера.
„Ранен и под обстрел през 1998 г., Рамуш Харадинай грабва единственото нещо, което има под ръка, с което да спре кървенето. Било е парче сирене. През предходната година брат му е бил убит от сръбски войници на няколкостотин метра от него, докато прекарват оръжия през планините в Албания. От тази война Харадинай е усвоил своето съвършено умение да остава физически жив, за да остане и политически такъв. Последната му подобна маневра дойде на 19 юли, когато Харадинай подаде оставка като премиер на Косово и обяви, че е привлечен като заподозрян в процес за военни престъпления“, пише британското издание.
„Охранител, дърводелец, партизанин и политик, Харадинай има по-колоритна кариера от повечето хора. В мемоарите си той говори за преживяванията си като партизанин, борещ се със Сърбия с удоволствие… Но винаги е отричал обвиненията, че е извършил нещо лошо“, отбелязват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Харадинай свика заседание на кабинета, а Тачи – консултации за предсрочни избори (ОБЗОР)

Харадинай свика заседание на кабинета, а Тачи – консултации за предсрочни избори (ОБЗОР)

26 Юли 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Седмица, след като подаде оставка от поста министър-председател на Косово, Рамуш Харадинай свика заседание на кабинета в Прищина – въпреки че в Конституцията на страната ясно е подчертано, че при овакантяването на премиерския пост правителството трябва да бъде разпуснато. Няма точна информация за това кога точно ще се проведе необичайната среща, но още при престоя си в Хага Харадинай увери, че след завръщане в страната си ще се върне към политическите си ангажименти.

Министрите от Демократическата партия на Косово (ДПК), коалиционен партньор на партията на Харадинай, отказаха да присъстват на срещата, макар първоначално да отговориха положително на поканата. Някои от министрите от ДПК оправдаха отсъствието си от заседанието, като обявиха, че са извън страната. Междувременно депутатите припомниха, че след оставката на Харадинай от поста министър-председател, сегашното правителство вече няма правомощия да взима решения.

И докато Харадинай се готви да разговаря с кабинета си, държавният глава на Косово Хашим Тачи обяви, че следващата седмица ще проведе консултации с политическите партии, за да определи дата за предсрочни избори. В съобщение за пресата, издадено от пресслужбата на държавния глава, се казва, че след оставката на Харадинай президентът трябва да предприеме всички необходими действия, предвидени в Основния закон. „Президентът на Република Косово уверява всички граждани, че всяко действие ще бъде в съответствие с Конституцията на Република Косово и от следващата седмица президентът ще започне консултации с политически партии/коалиции за предприемане на по-нататъшни стъпки за преодоляване на сегашната ситуация след оставката на премиера”, става ясно от официалното съобщение.

По-рано политически анализатори коментираха, че Тачи преднамерено отлага решението си за насрочване на нови избори и не е предприел необходимите стъпки да се консултира с политическите партии след оставката на Рамуш Харадинай от поста министър-председател. Анализаторите твърдят, че все още не е ясно дали ще бъде назначено ново правителство без да се отива на предсрочни избори, вариантът, който според тях се предвижда в Конституцията на Косово, или ще бъдат насрочени нови избори. Все пак те смятат, че втората опция е по-вероятна, предвид това, че шансовете коалиционните партньори да се съгласят за кандидат, който да замени Харадинай, са много малки.

Не всички в страната обаче са съгласни с развитието на ситуацията. Председателят на „Социалдемократическа инициатива“ Фатмир Лимай е категоричен, че след оставката на премиера Рамуш Хардинай парламентът не може да бъде разпуснат без съгласието на всички политически партии в него. Подобен подход прави невъзможно и обявяването на извънредни избори в страната, смята политикът.

Рамуш Харадинай даде неотменима оставка от поста министър-председател и няма право да организира правителствени срещи, но това не означава, че правителството е паднало, категорични са част от медиите в Прищина, сред които и телевизионната мрежа Klan Kosova.
„Конституцията на Република Косово предвижда, че правителството ще се разпадне, само ако парламентът на Косово бъде разпуснат, а това все още не е станало. На основания на Основния закон след неотменимата оставка на министър-председателя, тежестта на отговорността пада върху първия вицепремиер. Това означава, че Беджет Пацоли трябва да поеме поста до следващото разпореждане на президента на страната, който е длъжен да намери решение въз основа на неговия конституционен мандат”, добавя медията.

Електронното издание на прищинския ежедневник Zeri отбеляза, че Косово е на прага на нови избори, а Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната все още не е попълнена.
Според изданието оставката на премиера Рамуш Харадинай е хванала ЦИК неподготвена, тъй като в нея все още липсват двама членове, които се очаква да бъдат назначени от коалицията ПАН. Говорителят на ЦИК Валмир Елези обаче подчерта пред вестника, че органът ще може да изпълни задълженията си, ако бъдат обявени предсрочни избори. „В момента ЦИК има деветима членове, броят, определен в Конституцията на Косово, е 11. Кворум, необходим за провеждане на избори и вземане на решения, е постижим”, увери Елези.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Косово е на ръба на избори, а ЦИК все още не е попълнена

Zeri (Косово): Косово е на ръба на избори, а ЦИК все още не е попълнена

26 Юли 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Прищина. Електронното издание на прищинския ежедневник Zeri отбелязва, че Косово е на прага на нови избори, а Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната все още не е попълнена.
Според изданието оставката на премиера Рамуш Харадинай е хванала ЦИК неподготвена, тъй като в нея все още липсват двама членове, които се очаква да бъдат назначени от коалицията ПАН. Говорителят на ЦИК Валмир Елези обаче подчерта пред вестника, че органът ще може да изпълни задълженията си, ако бъдат обявени предсрочни избори. „В момента ЦИК има деветима членове, броят, определен в Конституцията на Косово, е 11. Кворум, необходим за провеждане на избори и вземане на решения, е постижим”, увери Елези.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Klan Kosova (Косово): Пацоли трябва да наследи Харадинай на премиерския пост в Косово

Klan Kosova (Косово): Пацоли трябва да наследи Харадинай на премиерския пост в Косово

26 Юли 2019 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Прищина. Рамуш Харадинай внесе неотменима оставка от поста министър-председател и няма право да организира правителствени срещи, но това не означава, че правителството е паднало, пише прищинската телевизионна мрежа Klan Kosova.
„Конституцията на Република Косово предвижда, че правителството ще се разпадне, само ако парламентът на Косово бъде разпуснат, а това все още не е станало. На основания на Основния закон след неотменимата оставка на министър-председателя, тежестта на отговорността пада върху първия вицепремиер. Това означава, че Беджет Пацоли трябва да поеме поста до следващото разпореждане на президента на страната, който е длъжен да намери решение въз основа на неговия конституционен мандат”, добавя медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Русия либерализира визите за страните, оттеглили признанието си на Косово

Gazeta Express (Косово): Русия либерализира визите за страните, оттеглили признанието си на Косово

26 Юли 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. Агресивната кампания на Сърбия срещу косовската държавност явно е подкрепена от Русия, коментират в редакцията на електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Кремъл либерализира процеса по придобиване на виза и предостави официални паспорти на шест дипломати от държави, които оттеглиха признание на суверенитета на Прищина. Сърбия също е предоставила такива привилегии на въпросните държави, но само след като са получили потвърждение, че те ще оттеглят дипломатическата си подкрепа за Косово.
Белград заяви, че 13 държави са ревизирали решението си да признаят Република Косово като суверенна държава. След техните официални решения, западната ни съседка също е започнала да либерализира процеса по предоставяне на визи за държавите Сао Томе и Принсипи, Суринам, Гвинея Бисау, Бурунди, Либерия, Папуа Нова Гвинея, Лесото, Доминика, Гренада, Коморските острови, Соломоновите острови, Мадагаскар и Палау.
Американското Радио „Свободна Европа“ (РСЕ), излъчващо на сръбски език, разкри, че Русия е подписала взаимно споразумение с шест от 13-те държави, които са обявили, че вече не признават суверенитета на Косово. Според радиото Руската Федерация е подписала споразумение за сътрудничество със Суринам, Бурунди, Доминика, Гренада, Мадагаскар и Палау. Русия е предоставила безвизов режим за гражданите от тези страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Московският център „Карнеги“:  Сърбия е готова да подпише някакъв вид споразумение с Косово

Московският център „Карнеги“: Сърбия е готова да подпише някакъв вид споразумение с Косово

26 Юли 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Белград. „Сърбия би била готова да подпише всякакъв вид споразумение с Косово, ако получи гаранции, че няма да загуби силата си като държава". Това е заключението на Московския център „Карнеги“ , мозъчен тръст, анализиращ политически събития по целия свят, предава RTK Live.
Според центъра, оставката на Рамуш Харадинай като премиер на Косово след призоваването му от Специализирания съд в Хгаа означава, че не се очаква напредък в решаването на проблемите между Прищина и Белград. Политическото ръководство в Сърбия е разбрало, че „призоваването на Рамуш Харадинай в Хага е спонсориран от Запада трик, за да тласне Белград към нов компромис”, се подчертава в анализа на „Карнеги“, като се допълва, че Вашингтон и Европейският съюз са уморени от условията на Прищина.
„Във Вашингтон и други европейски столици поведението на Косово е предизвикало умора и изнервност. Сега Западът знае, че именно политическият елит на Косово възпрепятства решаването на проблемите", става ясно от текста на центъра.
Въпреки това, според анализа, оставката на Рамуш Харадинай ще окаже въздействие върху бъдещото развитие на проблема.
От друга страна, по време на неотдавнашното му посещение в Белград, френският президент Еманюел Макрон обеща, че ще работи за възобновяване на диалога между двете страни, като спомена взаимния компромис като начин за постигане на трайно решение. Също така Германия настоява за възобновяване на диалога между Прищина и Белград. Берлин очаква косовските власти да отменят решението си за налагане на 100-процентови мита върху сръбските стоки, което ще даде възможност за възобновяване на преговорите възможно най-скоро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Разпускането на парламента на Косово трябва да стане само със съгласието на партиите, настоява Лимай

A1 On (Македония): Разпускането на парламента на Косово трябва да стане само със съгласието на партиите, настоява Лимай

26 Юли 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на „Социалдемократическа инициатива“ Фатмир Лимай е категоричен, че след оставката на премиера Рамуш Хардинай парламентът не може да бъде разпуснат без съгласието на всички политически партии в него. Подобен подход прави невъзможно и обявяването на извънредни избори в страната, отбелязва скопската електронна медия A1 On.
Според Лимай държавният глава на най-младата държава на Балканите няма право да разпуска парламента без съгласието на политическите партии в него. „Няма друг начин за избори, освен разпускането на парламента", цитира медията думите на Лимай, изречени пред прищински медии.
Според лидера на „Социалдемократическа инициатива“ разпускането на парламента „не може да бъде обявено без необходимите 80 гласа".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Хашим Тачи ще проведе консултации с политическите партии за извънредни избори

Gazeta Express (Косово): Хашим Тачи ще проведе консултации с политическите партии за извънредни избори

26 Юли 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Следващата седмица президентът на Косово Хашим Тачи ще проведе консултации с политическите партии, за да определи дата за предсрочни избори, след като Рамуш Харадинай подаде оставка от премиерския пост заради призоваването му пред Специализирания съд в Хага за ролята му като военен командир в Армията за освобождение на Косово (АОК), съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Решението на Тачи бе обявено шест дни, след като Харадинай депозира оставката си като премиер. В съобщение за пресата, издадено от пресслужбата на държавния глава, се казва, че след оставката на Харадинай президентът трябва да предприеме всички необходими действия, предвидени в Конституцията на Косово. „Президентът на Република Косово уверява всички граждани, че всяко действие ще бъде в съответствие с Конституцията на Република Косово и от следващата седмица президентът ще започне консултации с политически партии/коалиции за предприемане на по-нататъшни стъпки за преодоляване на сегашната ситуация след оставката на премиера”, се казва в официалното съобщение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): ДПК отказаха присъствие на свиканото от Харадинай заседание на кабинета

Zeri (Косово): ДПК отказаха присъствие на свиканото от Харадинай заседание на кабинета

26 Юли 2019 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Прищина. Седмица след като се оттегли от поста министър-председател на Косово, Рамуш Харадинай покани на заседание членовете на правителството в Прищина. Министрите от Демократическата партия на Косово (ДПК) обаче отказаха да присъстват на срещата, въпреки че първоначално отговориха положително на призива на премиера, съобщава електронното издание на прищинския вестник Zeri.
Измина седмица, откакто Рамуш Харадинай подаде оставка от поста премиер на Косово. Въпреки че в Конституцията на страната е ясно записано, че когато министър-председателят подаде оставка, правителството трябва да бъде разпуснато, Харадинай призова за събирането му за среща.
Някои от министрите, които са част от ДПК, коалиционен партньор на партията на Харадинай, оправдаха отсъствието си от срещата като обявиха, че са извън страната. Междувременно депутатите припомнят, че след оставката на Харадинай от поста министър-председател, сегашното правителство вече няма правомощия да взима решения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Харадинай свиква заседание на правителството

Koha Ditore (Косово): Харадинай свиква заседание на правителството

26 Юли 2019 | 07:15 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово в оставка Рамуш Харадинай планира да свика заседание на правителството в рамките на деня, въпреки че миналата седмица обяви оставката си, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
Изданието цитира чл. 95 от Конституцията на Косово, който се отнася до избора на правителство. В един от параграфите се предвижда, че ако министър-председателят подаде оставка, правителството прекратява дейността си и президентът „назначава нов кандидат за поста след консултация с мнозинството, за да създаде правителство".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Зери“ (Косово): Хашим Тачи преднамерено отлага насрочването на избори

„Зери“ (Косово): Хашим Тачи преднамерено отлага насрочването на избори

25 Юли 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Прищина. Политически анализатори коментираха пред прищинския ежедневник „Зери“, че президентът на Косово Хашим Тачи преднамерено отлага решението си за насрочване на нови избори и не е предприел необходимите стъпки да се консултира с политическите партии след оставката на Рамуш Харадинай от поста министър-председател.
Анализаторите твърдят, че все още не е ясно дали ще бъде назначено ново правителство без да се отива на предсрочни избори, вариантът, който според тях се предвижда в Конституцията на Косово, или ще бъдат насрочени нови избори. Все пак те смятат, че втората опция е по-вероятна, предвид това, че шансовете коалиционните партньори да се съгласят за кандидат, който да замени Харадинай, са много малки.
Изданието припомня, че всички политически партии казват, че подкрепят идеята за предсрочни избори, но заместник-председателят на най-голямата фракция в страната – Демократическата партия на Косово (ПДК), Шавит Халити изрази мнение, че провеждането на предсрочен вот никога не е донесло нищо добро на страната. „Няма нищо официално, но мисля, че сме навреждали на Косово винаги, когато сме провеждали предсрочни избори и не сме разрешавали нито един проблем в интерес на Косово“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РТС (Сърбия): Налице са нови доказателства за убийствата на Харадинай, твърди сръбски политик

РТС (Сърбия): Налице са нови доказателства за убийствата на Харадинай, твърди сръбски политик

25 Юли 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на парламентарната комисия за Косово и Метохия Милован Дречун увери, че в Хага разполагат с нови доказателства за убийствата, извършени от Рамуш Харадинай и неговите подчинени, предава „ Радио-телевизија Србије“ (РТС).
„Харадинай вече е съден в Хага за някои събития, за които той е оправдан, не може да бъде съден два пъти по едни и същи обвинения. Но се появяват нови събития, конкретната му отговорност като пряк извършител на определени престъпления може да се установи, особено отговорността му като командир. Ето защо би било много важно да се установи къде е Рамуш Харадинай в тази командна верига. Той е командир на т.нар. оперативна зона „Дукаджин”, където са извършени най-много престъпления. Ние, като оперативна група, идентифицирахме 980 събития - побоища, убийства, кланета, изнасилвания… ”, отбелязва Дречун. Той показа оригинални документи от командния щаб на оперативната зона „Дукаджин” и посочи, че това е доклад за убитите. „Ето отговорът на въпроса къде са многото изчезнали албанци. Това е документ, конфискуван от нашите сили за сигурност, който дори беше написан на ръка. Той съдържа списък с над 30 албанци. Те бяха членове на сръбската полиция и затова бяха ликвидирани от групата на Рамуш Харадинай. Не знам защо не беше показана в съда. Това са неоспорими нови доказателства“, отбелязва Дречун. Той добавя, че Белград разполага и с военния дневник на Харадинай и че Сърбия е представила нова документация на Специалната съдебна прокуратура, за да посочи възможността за издаване на обвинителен акт въз основа на нови доказателства. Той съобщи, че следващата седмица ще излезе публично с нови данни за престъпленията на Рамуш Харадинай, които не са известни на обществеността.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Харадинай планира да свика „противоконституционна" среща на правителството

Koha Ditore (Косово): Харадинай планира да свика „противоконституционна" среща на правителството

25 Юли 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово в оставка Рамуш Харадинай планира да свика заседание на правителството в петък, въпреки че миналата седмица обяви оставката си, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
Изданието цитира чл. 95 от Конституцията на Косово, който се отнася до избора на правителство. В един от параграфите се предвижда, че ако министър-председателят подаде оставка, правителството прекратява дейността си и президентът „назначава нов кандидат за поста след консултация с мнозинството, за да създаде правителство".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Рамуш Харадинай не очаква обвинителен акт от съда в Хага

Koha Ditore (Косово): Рамуш Харадинай не очаква обвинителен акт от съда в Хага

25 Юли 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово в оставка Рамуш Харадинай не очаква повдигането на обвинения от Специализирания съд в Хага. Това подчерта самият той след изслушването му пред органа в сряда, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
Харадинай се яви пред съда като заподозрян, но използва правото си да запази мълчание и да не отговаря на зададените му въпроси. След изслушването му в Хага той бе по-склонен да разговаря с журналистите от Якуп Красничи, другият призован, който единствено благодари на репортерите за търпението им.
Харадинай бе категоричен, че с явяването си в съда е изпълнил правните си задължения, но пред събралите се представители на медии говори предимно за политическите процеси в Косово, които получиха нова динамика след оставката му от поста министър-председател, именно заради поканата, която бе получил, за да свидетелства в Специализирания съд.
Органът бе създаден, за да разследва предполагаемите престъпления, споменати в доклада на Дик Марти, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“(Македония): Харадинай се защитавал с мълчание в Хага

„Макфакс“(Македония): Харадинай се защитавал с мълчание в Хага

24 Юли 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Рамуш Харадинай заяви, че по време на разпита си пред Съда за военни престъпления в Косово е изслушал внимателно дадените му юридически съвети и се е защитавал с мълчание, предава македонската агенция “Макфакс“.

Пред косовски медии, подалият оставка миналата седмица премиер обяви, че след разпита няма други задължение към съдилището и ще се завърне в Прищина, подготвен за предстоящите през септември предсрочни парламентарни избори.

„Приех юридическият съвет да не отговарям на въпросите. С това моите задължения към съда приключиха, а други такива нямам. Това е всичко, което мога да кажа в момента“, каза Харадинай. „Връщам се, както и всички други политици, за да се доближа до гражданите по тези въпрос, които са в техен интерес. Подготвен съм за всичко“, категоричен е доскорошният премиер.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): След час при затворени врати: Какво заяви Харадинай след края на изслушването му в Хага?

„Алсат-М“ (Македония): След час при затворени врати: Какво заяви Харадинай след края на изслушването му в Хага?

24 Юли 2019 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Хага/Прищина. В Специализирания съд в Хага завърши изслушването на министър-председателя на Косово в оставка Рамуш Харадинай, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“ .
В изявление за медиите Харадинай каза, че е бил призован в съда като заподозрян и че се е защитавал пред прокуратурата с мълчание.
„Изпълних законовото си задължение като заподозрян. Получих правни съвети да не отговарям на въпросите, които ще ме питат”, поясни Харадинай и добави, че не знае за какво точно е бил призован в съда.
Изслушването в Хага бе проведено при затворени врати.
Припомня се, че миналия петък, след като получи поканата от Специализирания съд в Хага, Харадинай напусна поста си като премиер на Косово, като заяви, че иска да се яви пред трибунала като гражданин, а не като министър-председател на най-младата държава на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА „Нов ден“: Макрон е готов да подкрепи разделянето на Косово

РИА „Нов ден“: Макрон е готов да подкрепи разделянето на Косово

24 Юли 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Париж. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон може да подкрепи разделянето на Косово. Това мнение бе изразено от журналиста на France24 Лоран Руи, който, анализирайки визитата на Макрон в Сърбия от миналата седмица, отбеляза, че френският лидер иска сериозно да разгледа въпроса за Косово, предава руската информационна агенция РИА „Нов ден“.
Според Руи в новите преговори американците ще бъдат на страната на Прищина, а интересите на сърбите ще бъдат представени от френския президент Макрон. „Това не е нищо ново. Съответното е ясно от момента, в който Вучич и Тачи обявиха публиучно идеята за демаркация, но след това въведоха мита върху сръбските стоки и всичко беше забравено. Сега въпросът е кога ще продължат преговорите”, обясни Руи.
Журналистът отбеляза също, че „в Сърбия идеята за демаркация е все още жива". Освен това Франция не се е отказала от тази идея. Това показва разлика с мнението на Германия, която дори не иска да чува за подобна идея. Ето защо е важно двете страни първо да се споразумеят. За Макрон ще бъде много трудно да координира позицията си с Меркел в това отношение”, казва Руи.
Коментирайки прогнозите на френския журналист, бившият сръбски външен министър Владислав Йованович отбеляза, че това е труден процес, който може да доведе до добри крайни резултати за Сърбия. Първо, необходимо е да се определи какво означава разграничение. Би било чудесно, ако това означава Косово се раздели на две основни части. „Но ако ни се предложи малка символична територия на север в замяна на признаване на независимостта, това е капитулация. Надявам се, че и други световни и европейски служители ще участват в процеса, защото често само Америка издава окончателнара присъда за Балканите“, коментира Йованович.
От своя страна, политическият анализатор Елена Вукоичич отбеляза, че Европейският съюз и Франция са под постоянен натиск от Вашингтон, когато става въпрос за Косово. „В този смисъл е необходимо да се разбере какво е предизвикало европейската „толерантност” към това квазидържавно творение (Косово), което е епицентър на престъпността на Стария континент. Логично, Европа и Франция, като една от най-силните държави в Европейския съюз, се интересуват от стабилни и проспериращи Балкани. Това, разбира се, е невъзможно с такива политици като Тачи и Харадинай, и с проекти като този за Велика Албания“, подчерта Вукоичич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): В Хага започна изслушването на Рамуш Харадинай

A1 On (Македония): В Хага започна изслушването на Рамуш Харадинай

24 Юли 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Прищина/Хага. Специализираният съд за военни престъпления, извършен от членове на Армията за освобождение на Косово (АОК), започна изслушването на косовския премиер Рамуш Харадинай, който бе привлечен от трибунала като заподозрян, предава македонската електронна медия A1 On.
По-рано съдът изслуша бившия говорител на АОК Якуп Красничи.
Харадинай и Красничи заминаха за Хага във вторник. Преди отпътуването си, Харадинай увери, че заминава за холандския град с вдигната глава и че отново ще докаже чистотата на борбата на АОК. Няма информация дали Красничи е призован като обвиняем или като свидетел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Харадинай пристигна в Специализирания съд в Хага

Gazeta Express (Косово): Харадинай пристигна в Специализирания съд в Хага

24 Юли 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Прищина/Хага. Премиерът на Косово в оставка Рамуш Харадина пристигна в Специализирания съд в Хага за насроченото изслушване, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Той бе призован в Хага като заподозрян.
Рамуш Харадинай подаде оставка в края на миналата седмица, пo-малко от две години след съставяне на коалицията в Прищина. Той обяви решението си след получаването на покана от Специализирания съд, създаден за преследване на бивши лидери на Армията за освобождение на Косово (АОК), заподозрени в извършването на военни престъпления.
През следващите няколко дни се очаква президентът Хашим Тачи да призове политическите партии да се консултират по две възможности: създаване на ново правителство или провеждането на предсрочни избори.
Харадинай е шестият министър-председател на Косово след Байрам Реджепи, Байрам Косуми, Агим Чеку, Хашим Тачи и Иса Мустафа. Бившият министър-председател Харадинай оглави отново косовското правителство за 100 дни, след като бе принуден да подаде оставка през март 2005 г., за да се яви пред Трибунала в Хага по обвинения за военни престъпления. Бе оправдан два пъти.
Нито един от следвоенните държавни ръководители на Косово не е завършвал мандата си. От войната насам са провеждани шест национални избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kosovapress (Косово): Съветникът на Харадинай се надява, че специализираният съд не е политически повлиян

Kosovapress (Косово): Съветникът на Харадинай се надява, че специализираният съд не е политически повлиян

24 Юли 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Еролд Белегу, съветник на премира в оставка Рамуш Харадинай, изрази увереност, че специализираният съд не е предмет на политическо влияние, предава косовската информационна агенция Kosovapress.
„Искаме да вярваме, че този съд е независим и не е политически повлиян”, заяви за агенцията Белегу. Той сподели, че се надява Харадинай да се върне в Косово в четвъртък.
Министър-председателят в оставка отпътува за Хага за разпит, който ще се проведе в рамките на деня. Въпреки че съдът действа въз основа на косовските закони, неговото седалище се намира в Хага, припомня медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Рамуш Харадинай ще бъде разпитан в Хага

Zeri (Косово): Рамуш Харадинай ще бъде разпитан в Хага

24 Юли 2019 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Прищина/Хага. Министър-председателят на Косово в оставка Рамуш Харадинай ще бъде разпитан от специализирания съд в Хага, припомня електронното издание на прищинския ежедневник Zeri.
Разпитът е насрочен за 10:30 часа българско време. В района на специализирания съд в холандския град се наблюдава засилено полицейско присъствие с оглед възможността от спонтанни протести на албанската общност в страната, пояснява изданието.
Освен Харадинай, за Хага отпътува и Якуб Красники, бивш председател на косовския парламент. Органът, създаден за разследване на престъпленията срещу сърби по време на войната в Косово, вече разпита Шукри Буя, друг бивш лидер на Армията за освобождение на Косово (АОК). Той обаче отказа да отговаря пред прокурорите.
Въпреки че съдът действа въз основа на косовските закони, неговото седалище се намира в Хага, припомня вестникът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): В Демократическата партия на Косово има разногласия по въпроса за предсрочните избори

Gazeta Express (Косово): В Демократическата партия на Косово има разногласия по въпроса за предсрочните избори

24 Юли 2019 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Прищина. Заместник-председателят на Демократическата партия на Косово Джавит Халити изглежда не е съгласен с мнението на партийния лидер Кадри Весели относно провеждането на извънредни избори в страната, коментират в редакцията на електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Весели бе категоричен, че партията му е готова за избори и увери, че провеждането им няма как да бъде избегнато. „Предсрочните избори са неизбежни", подчерта председателят на парламента след завръщането си от посещение в САЩ.
Според Халити обаче Косово няма да спечели нищо от предсрочното гласуване, което ще доведе единствено до забавяне на процесите, през които страната преминава.
„Мисля, че може да се направят избори, но освен загуба на време, разходи и прекъсвания в успеха на други проекти, друго няма да бъде постигнато", коментира Халити пред медии. Междувременно той заяви, че неговата партия е готова, в случай че бъде взето решение за предсрочен вот. Що се отнася до възможните коалиции, Халити отбеляза, че неговата партия няма червени линии за сътрудничество с която и да била партия.
В последно време в редиците на Демократическата партия на Косово има много разногласия. След решението на Весели всички членове на партията, които са на ръководни постове и имат повдигнати обвинения, да подадат оставка, имаше противоречиви реакции. Стана ясно, че лицата са петима или шестима, но не бе пояснено кои точно са те.
Решението на Рамуш Харадинай да подаде оставка от поста министър-председател доведе страната до криза. Сега президентът Хашим Тачи заедно с управляващата коалиция ще реши дали да има технически кабинет или да бъдат насрочени предсрочни избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas: Харадинай – победител или политически неудачник

Danas: Харадинай – победител или политически неудачник

24 Юли 2019 | 03:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Някои твърдят, че бившият косовски премиер Рамуш Харадинай е бил под натиск от Запада да отмени 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и затова е трябвало да си подаде оставката. От друга страна, всички са съгласни, че е трудно да се предвиди как ще протече евентуалният съдебен процес пред Специализирания съд в Хага, където, освен бившия командир в Армията за освобождение на Косово (АОК) Харадинай, ще се яви и бившият говорител на АОК Якуп Красничи, пише белградският ежедневник Danas в материал, представен без редакторска намеса.
Марко Яксич, завършил право и член на Съюза за КиМ, отбелязва за „Данас”, че това не е първият път, когато Харадинай е бил призован в Хага и че преди той се е върнал като „победител”, тъй като е бил оправдан, защото всички свидетели срещу него са изчезнали по изключително странен и подозрителен начин.
„Досегашното функциониране на новия съд в Хага показва, че към днешна дата нито един от призованите в качеството на обвиняеми не е задържан, така че в случая с Харадинай няма да се случи обратното. Вероятно той ще се върне в Косово след даване на показания и ще бъде освободен до началото на евентуален процес, ако има такъв. Аз съм скептично настроен към работата на специализираните съвети в Хага и се страхувам, че целта на тяхното съществуване ще бъде да изперат биографиите на обвиняемия, както и борбата на АОК, за да не може никой от ветераните на АОК да бъде осъден. Същото се отнася и за Харадинай“, смята той.
Според Яксич оставката на Харадинай е само едно от поредицата действия, които той предприе през последните месеци, за да саботира и възпрепятства възможното споразумение между Белград и Прищина.
„Благодарение на твърдата си неотстъпчива позиция около митата и противопоставянето на тяхната отмяна, той се представи като защитник на „интегритета и суверенитета на Косово“, което доведе до хомогенизация сред националистите в Косово и така придоби известна популярност, която той очаква да извлече по време на следващите избори. Осъзнавайки, че вдигането на тарифите е неизбежно, той избра този ход, като се има предвид, че провеждането на предсрочни избори ще отложи това и следователно възможността за споразумение, и че като някой, който е решително борещ се за почтеността на Косово, той ще спечели изборите“, обяснява Марко Якшич.
Петър Милетич, бивш заместник-председател на косовския парламент и настоящ член на председателството на Движението за свободни граждани, казва за нашия вестник, че Харадинай вече от дълго време няма мнозинство в косовското събрание.
„Сигурно е, че той е бил под огромен натиск от международната общност заради въвеждането, а след това и твърдоглавата защита на митата върху сръбските стоки. Привикването на специализирания съд дойде като надграждане на всички проблеми, които има и е очевидно, че той не можа да издържи на натиска. Вероятно е пресметнал своя рейтинг и е решил да реализира своята преднина на изборите. Белград със сигурност трябва да се въздържа да коментира оставката му, защото не е известно как ще приключат следващите избори и кой ще бъде новият партньор за диалога. Специализираната прокуратура за военните престъпления на АОК досега не се е доказала като ефективна, но очевидно нещата започват. Поради тази причина е трудно да се предвиди как ще протече съдебният процес в Хага“, смята Милетич.
Александър Иванович, служител на Социалдемократическата партия и брат на убития сръбски политик от Косово Оливер Иванович, отбелязва за „Данас”, че делото на Харадинай показва, че дългосрочното мирно споразумение между сърбите и албанците изисква поколение невъоръжени политици, които не са воювали.
Необходимо е да се договарят онези, които по време на преговорите ще вземат предвид преди всичко интересите на двете държави, а не как да спасят откраднатите пари или как да потулят заповеди и убийства. Може би е по-лесно да се преговаря с изнудвани политици от двете страни, но това със сигурност не е в интерес на сърбите и албанците. На този етап е доста неблагодарно да се правят прогнози дали Харадинай отново ще бъде освободен в Хага, защото още не е обвинен, но е призован в качеството на заподозрян“, посочва Иванович.
Рамуш Харадинай заяви пред Радио "Свободна Европа", че е подал оставка, „защото е неприемливо за него да се яви пред следователите на Специалния трибунал за военни престъпления в Хага, където е призован като заподозрян, в качеството на премиер“. Той каза, че политическите му убеждения няма да се променят и че митата върху продуктите от Сърбия не трябва да бъдат премахнати до признаването на независимостта на Косово. Запитан дали срещу него има обвинителен акт в Специализираната прокуратура в Хага, Харадинай отговори, че няма такъв обвинителен акт.
Той повтори, че е наясно с „последствията“ от решението за тарифите.
„От първия ден видях какви ще са измеренията на последствията, но нямам друго решение освен поставя това като алтернатива в замяна за признаването, или трябва да дадем територии, или да създадем „Додик република“ в Косово. Това е неприемливо за нас“, твърди Рамуш Харадинай.

Избори на 8 септември
Извънредните избори в Косово ще се проведат на 8 септември, според медиите в Прищина. Както се съобщава, президентът на Косово Хашим Тачи реши да насрочи изборите "в съответствие с конституционните срокове".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.