НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Политика“ (Сърбия): Румъния купува четири бойни кораба със стелт технология от Франция за 1,4 милиарда долара

„Политика“ (Сърбия): Румъния купува четири бойни кораба със стелт технология от Франция за 1,4 милиарда долара

4 Октомври 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Правителството на Румъния е поръчало във Франция четири бойни кораба със стелт технология за общо 1,4 милиарда долара, което е само част от цялостната модернизация на въоръжените сили, стартирана от Букурещ, пише белградският ежедневник „Политика“.
Според портала на Balkan Security Network френската компания Naval Group ще достави четири корвета Govind 2500 в Румъния, а част от парите ще отидат за румънски корабостроители, тъй като само първият кораб до 2022 г. ще бъде произведен във Франция, а останалите три в румънското пристанище в Констанца.
„Споразумението между румънското правителство и френския производител предвижда модернизацията на румънските фрегати тип 22, с участието на местни подизпълнители, както и изграждането на ремонтно-тренировъчен център. Французите ще дадат на румънските корабостроители технологията за изграждане на Govind“, отбелязва порталът и добавя, че това е корвет, проектиран със стелт технология, който може да се използва за борба с кораби, самолети, ракети и подводници.
Новите френски кораби ще бъдат гръбнакът на румънските военноморски сили за контрол и наблюдение на водите, които сега имат четири корвета, построени през 80-те години със съветски оръжейни системи.
Придобиването на тези кораби е продължение на модернизацията на румънската армия, която започна с закупуването на самолети F-16 от Португалия и поръчката на американската система за ПВО Patriot за четири милиарда долара.
За армията Румъния закупи нови ракетни установки HIMARS и GMLRS от американския производител Lockheed Martin за 1,2 милиарда долара, а сега е в ход модернизацията сухопътните сили с бронирана бойна машина Pirana V.
Порталът добавя, че програмата за модернизация е възможна заради подобряващата се икономическа ситуация в Румъния, стратегическите партньорства със САЩ, но и заради факта, че кризата в Украйна и анексирането на Крим от Русия са увеличили значението на сигурността на страната в Черно море и югоизточното крило на НАТО.
„Позицията на Букурещ като надежден съюзник в очите на Вашингтон и Брюксел стана още по-силно изразена заради бурното положение в отношенията между САЩ и Турция, породено от решението на страната да придобие от Москва система за ПВО С-400. Заради това не е учудващо, че Вашингтон разположи именно в Румъния част от ракетния щит на НАТО и САЩ“, отбелязва агенция Beta.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Defense News: Румъния и България ускоряват покупките на военна техника на фона на страха от Русия

Defense News: Румъния и България ускоряват покупките на военна техника на фона на страха от Русия

10 Септември 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. На фона на увеличената решителност на Русия да проектира военната си мощ в Черно море, Румъния и България ускоряват програмите си за модернизация на своите въоръжени сили и замяна на съветската военна техника с оръжие и оборудване, произведени на Запад, пише американското издание Defense News в материал, представен без редакторска намеса.
С най-големите договори за отбрана в историята на двете страни в ход, Букурещ и София са изправени пред предизвикателството да увеличат военните разходи след години на недостатъчни инвестиции.
„2014-та беше повратна за сигурността на черноморския регион“, посочва Георге Скутару, член на румънската Националнолиберална партия и директор за развитието на базирания в Букурещ Нов стратегически център.
„Руската анексия на Крим, войната в Източна Украйна, рязкото увеличение на руските A2/AD способности в региона, предизвикаха Румъния да предприеме конкретни мерки за увеличение на възпиращите и отбранителните способности“, добави той. „Увеличението на военните способности е още една от основните цели за Румъния“.
Съкращението A2/AD означава „anti-access, aerial denial“. То описва отбранителните военни мерки, насочени към задържане на вражеските сили възможно най-далеч от важните тактически места, чиято окупация може да реши изхода на битката.
Като част от усилията си да се противопостави на подобни действия от страна на евентуалния противник Русия, румънското правителство през юли обяви, че ще закупи четири нови корвети Gowind от консорциума френската „Военноморска група“ и нейния румънски партньор, местния корабостроител Santierul Naval Constanta.
Според сделката за 1,2 милиарда евро, компаниите ще модернизират и двете фрегати тип 22 на Румънския флот - F-221 Regina Maria и F-222 Regele Ferdinand, както и ще построят съоръжение за поддръжка и учебен център.
„Румъния също иска да закупи противокорабни ракетни установки“, каза Скутару. „Друга цел на Румъния ще бъде да засили способностите си [за разузнаване и наблюдение] в Черно море. По този начин Румъния иска да покаже решителност в процеса на увеличаване на собствените си отбранителни способности, като по този начин допринася за усилията на НАТО за възпиране на руските действия в Черноморския регион“.
В челото на списъка с желания на Румъния е придобиването на произведената от Raytheon противовъздушна ракетна система „Пейтриът“ по сделка на стойност 3,9 милиарда долара, поръчката на Артилерийска ракетна система с висока мобилност (HIMARS) и Залпова ракетна установка (GMLRS) от Lockheed Martin за 1,25 милиарда долара.
Скутару отбелязва, че Букурещ е поръчал и 54 пускови установки HIMARS за три системи и 81 унитарни варианта на GMLRS. Депутатът добавя, че правителството „продължава да преследва придобиването на F-16, за да допълни съществуващите си способности за въздушен отговор“.

България иска изтребители и бронирани машини

Руската активност в Украйна се отрази и на военната политика на България, която постави покупката на ново въоръжение начело в дневния ред на страната, посочват местни анализатори.
„България счита, че дестабилизацията на региона и незаконната анексия на Крим водят до трайно нарушение на геостратегическия и военен баланс в Черноморския регион“, заяви Цветан Цветков, доцент в катедрата по национална и регионална сигурност от Университета за национално и световно стопанство в София.
България също е решена да модернизира своите военновъздушни сили, като планира да замени остарелите съветски изтребители на „Микоян“ МиГ-29 със западен самолет, най-вероятно изтребителите на Lockheed Martin F-16 Block 70. Планираното придобиване на осем самолета беше одобрено както от Министерския съвет, така и от Комитета по отбрана на българския парламент, сделка, която се оценява на стойност около 1,3 милиарда долара, проправяйки пътя към най-големия външен отбранителен договор след завръщането на независимостта на страната през 1989 г.
Планираната покупка в последно време е източник на раздор между хората взимащи решения в страната. В края на юли президентът Румен Радев наложи вето на сделката, като заяви, че е нужен по-широк дебат по условията за придобиване на самолетите.
Президентът каза, че българските законодатели трябва да обсъдят и оценят условията на предложения договор, включително цената, графика за доставка и неуточнените такси за логистика и обучение. Парламентът на страната отмени ветото на 26 юли с мнозинство от 128 гласа, със 73 депутати против и трима въздържали се.
Междувременно българското министерство на отбраната поиска оферти за доставка на 150 бронирани машини от четири европейски производители по сделка на стойност около 840 милиона долара. Те включват германската ARTEC, финландската Patria, френската Nexter Group и базираната в Швейцария General Dynamics Land Systems-MOWAG.
Офертите трябва да бъдат подадени до 31 октомври и се очаква междуведомствена работна група да избере победителя в търга до 20 декември, се казва в съобщение на министерството.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Спутник“ (Русия): Излитане и нищета. България хвърли във въздуха две трети от военния си бюджет; Страната стана освен най-бедна в ЕС и най-глупава

„Спутник“ (Русия): Излитане и нищета. България хвърли във въздуха две трети от военния си бюджет; Страната стана освен най-бедна в ЕС и най-глупава

19 Август 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Първоначално Вашингтон предложи изтребителите на много по-привлекателна цена, но, когато София клъвна, увеличи стойността им. Именно благодарение на това, България влезе сред лидерите в НАТО. По разходи за отбрана, пише руската медия „Спутник“ в материал, представен без редакторска намеса.
Вероятно е много вбесяващо твоята страна да е обявявана за най-бедната в Европейския съюз от година на година. И когато не си способен да промениш положението ти се иска да се отличиш по някакъв начин, без да се помръдваш от последното място. Например, както в бягането, да изоставаш в опашката, изоставаш с обиколка, но затова пък финишираш гордо сам, вдигайки коленете високо, под овациите на трибуните. Средняците на ги помнят, но ще се смеят дълго на твоя финал.
Като цяло, какво беше това икономика, реши премиерът Бойко Борисов, ако има паралелно измерение. НАТО. Там не трябва ад се мисли, там трябва да се вярва и да се подчиняваш. Ако САЩ казват, вземи F-16 – става, трябва да го вземем. Другите също имат. Вярно е, само в България има президент – генерал от военната авиация. И той се съпротивляваше на този договор, доколкото му позволяваха правомощията. Румен Радев дори наложи вето. Преодоляха го. Но съблазънта да станат военно-търговски партньор на самия Вашингтон – не.
Въпреки че от негова страна това беше примитивна измама. Първоначално предложи изтребителите на много привлекателна цена, а когато София клъвна, увеличи стойността им, като се оправда с обстоятелствата. Затова му се наложи спешно да раздуе сметката с 2,5 пъти. Именно благодарение на това и България се изстреля сред лидерите в НАТО. По разходи за отбрана София може да надмине не само вечните парвенюта от Прибалтика, но и самите САЩ. И изглежда е заплатила за осем машини някакви си милиард и двеста милиона долара. Но това са две трети от целия й военен бюджет.
И нищо, че ги хвърли във въздуха. Затова пък тези непосилни за много членове на Алианса 2% от брутния вътрешен продукт със задължително отчисление на една пета от тях за закупуването на ново въоръжение и военна техника бяха преминати. Впрочем, България все още не разполага с тази техника. САЩ ще я изработят с предплата. Самолетите – после. Шест ще долетят до края на 2023 година и още два в началото на 24-та. Но това означава, че България ще получи шанс да затвърди позициите си в рейтинга на най-разточителните държави в Северноатлантическия блок.
Казано с други думи, „Локхид“ си намери балък („нашел Локхид лоха“).Пентагонът възнамерява да прати там и F-35. Но братушките още не са дораснали за това. Или сега е правилно да ги наричаме „бро“. И не ние. В крайна сметка те платиха на Вашингтон не само за криле, бомби и ракети „въздух-въздух“, но и за високи отношения. Във всеки случай така си мислят. Те се уверяваха, че всичко това е за общото западно благо, както и когато се отказаха от „Южен поток“. Въпреки че това беше уникална възможност все пак да се оттласнат от последното място в ЕС по ниво на благосъстояние.
А сега, така или иначе, няма накъде да падат. Затова нищетата (бедността) отива към излитане. Това е принципът на обратната логика. Кой ще се осмели да нарече страната най-бедната, ако тя харчи за отбрана най-много от всички? Сега ще казват още, че е и най-глупавата. Не страна – власт. Но на страната няма да й е по-леко от това. Още повече, че София има още и планове за преоборудване на флота и армията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на АБВ Румен Петков: F-16 са едни морално остарели самолети и представляват реална заплаха за военно-въздушните сили на България

Лидерът на АБВ Румен Петков: F-16 са едни морално остарели самолети и представляват реална заплаха за военно-въздушните сили на България

12 Август 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Плевен. Коалиция ,,F-16” е провал за страната. Това каза в Плевен лидерът на ПП АБВ Румен Петков, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. ,,Превъоръжаването на българската армия е процес, който няма алтернатива. За нас е важно държавата да води последователна политика за гарантиране на националната сигурност. Действията са в обратна посока“, каза Румен Петков. ,,Коалиция ,,F-16” е провал за страната. Тя се състои от ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО. Това са едни морално остарели самолети и представляват реална заплаха за военно-въздушните сили на България по ред причини. Една от тях е, че могат да носят ядрено оръжие. Повече от година настояваме институциите да заявят, че на територията на страната няма да се разполага ядрено оръжие, а те мълчат. Българският военно-промишлен комплекс произвежда оръжие за страните–членки на НАТО и не се използва за страната ни“, допълни Румен Петков. Според него ситуацията е предателство към националния интерес.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Преведена е сумата по договорите за доставка на самолети F-16 и свързаното с тях оборудване и въоръжение

Преведена е сумата по договорите за доставка на самолети F-16 и свързаното с тях оборудване и въоръжение

12 Август 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на 1.2 милиарда щатски долара по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Преводът е нареден на 8 август от Министерството на отбраната до Агенцията за подпомагане в областта на сигурността (Defence Security Cooperation Agency - DSCA) по сметка на Република България. С тази стъпка българската страна е изпълнила ангажимента си по договорите, сключени по проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските Военновъздушни сили. С потвърждението от Агенцията за получените по сметката на Република България 1,2 милиарда долара за американската страна договорите също са в сила и започва тяхното практическо изпълнение.
На 26 юли 2019 г. 44-ото Народно събрание ратифицира договорите (LOAs) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ (Мunitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги” (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“(Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment). Те бяха подписани от министъра на отбраната Красимир Каракачанов на 11 юли (на основание решение на Министерския съвет от 10 юли 2019 г.).

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джим Робинсън,"Локхийд Мартин": Цената за следващата поръчка на изтребители F-16 ще е по-ниска, защото пилотите вече ще са обучени

Джим Робинсън,"Локхийд Мартин": Цената за следващата поръчка на изтребители F-16 ще е по-ниска, защото пилотите вече ще са обучени

6 Август 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Цената за следващата поръчка на изтребители F-16 ще е по-ниска в смисъл, че пилотите вече ще са обучени. Това каза директорът на кампанията за F-16 в България на компанията-производител "Локхийд Мартин“ Джим Робинсън на пресконференция във връзка с нуждите на българската национална сигурност и сигурността на НАТО, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Когато купува F-16, всяка държава трябва да има предвид, че се купуват не само самите самолети, а и обслужването. Имайте предвид, че обслужването при следващите осем няма да го заплащате, защото вече ще го имате. Поддръжката вече също ще си я имате от първите осем, пилотите вече ще бъдат обучени, тоест ще бъде много по-евтино“, обясни той. Робинсън добави, че интересното е, че в тази програма са включени въоръженията и обучението, но има и критични части в нея, които са свързани със закупуването за първи път на такива самолети, а по-нататък необходимостта от заплащането на тази част отпада за българската държава.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джъстин Фридман, Посолство на САЩ в София: Пакетът за F-16 отговаря на българските нужди

Джъстин Фридман, Посолство на САЩ в София: Пакетът за F-16 отговаря на българските нужди

6 Август 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Бяха положени много усилия да се погрижим пакетът да отговаря на българските нужди. Пакетът, който предлагаме според мен, отговаря на нуждите на България. Това каза заместник-ръководителят на дипломатическата мисия в Посолството на САЩ в София Джъстин Фридман на пресконференция във връзка с нуждите на българската национална сигурност и сигурността на НАТО, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “Мисля, че най-важното нещо, което трябва да се запомни за този процес, в който България взе решението да закупи F-16, Блок 70, е, че процесът е абсолютно прозрачен и от гледна точка на българското правителство, и от гледна точка на САЩ”, добави още той.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Представители на Lockheed Martin и на Посолството на САЩ в България ще дадат пресконференция за F-16 Блок 70

Представители на Lockheed Martin и на Посолството на САЩ в България ще дадат пресконференция за F-16 Блок 70

6 Август 2019 | 07:37 | Агенция "Фокус"
София. След одобрението от българския парламент на закупуване на изтребители F-16 Блок 70, които да отговорят на нуждите на националната сигурност и сигурността на НАТО, представители на Lockheed Martin и на Посолството на САЩ в България ще дадат пресконференция за подробностите относно производството, доставката, възможностите на самолетите и ползите за България от стратегическото партньорство. Това съобщиха от пресцентъра на Lockheed Martin за Европа. Пресконференцията ще се състои от 9.30 ч в хотел „Хилтън“, зала „Мусала 2“


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Със закупуването на самолетите F-16 българското правителство показва, че сме готови в България да бъде разположено ядрено оръжие

Румен Петков, АБВ: Със закупуването на самолетите F-16 българското правителство показва, че сме готови в България да бъде разположено ядрено оръжие

2 Август 2019 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Бургас. Със закупуването на самолетите F-16 българското правителство показва, че сме готови в България да бъде разположено ядрено оръжие. Това каза председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. „Ние и Европа 30 години участваме в няколко десетки военни конфликта и военни стълкновения. Днес виждаме факта на прекратяването на договора за спиране на производство и разпространяване на ракети с малък и среден обсег на действия, от който договор едностранно излиза САЩ и който договор поставя под въпрос на първо място Европа, защото разстоянието Москва-Вашингтон е 8.5 млн. км. Ние сме по средата и тогава, когато се сложи край на този договор, ние трябва да сме наясно, че и двете сили могат да гарантират собствените си интереси при ескалация на въоръжаването през територията на Европа и ние ще бъдем потърпевши“, коментира Петков.
По думите му неспособността на Европейския съюз и Европейската комисия да гарантират диалог, буди много сериозно притеснение, неспособността на НАТО да гарантира диалог и намиране на решение буди безпокойство. „Ние от АБВ в продължение на повече от две години говорим, че мирът е ключов въпрос и фактът, че няколко поколения не говорят на темата мир, говори, че сме свикнали и го възприемаме като даденост, а това не е така и България във всички случаи ще бъде обект на натиск за разполагане на оръжия на наши територии. Първата позорна, грозна стъпкам която правителството със съучастието на Народното събрание направи, е плащането на самолетите F-16, защото ние ще започнем да ги получаваме след 5 години. Няма завод, който да ги произвежда, но ние сме ги платили. Това са самолети, които могат да носят на борда си ядрени глави. Ние правим първата стъпка, с която казваме, че сме готови в България да бъде разположено ядрено оръжие“, заяви Петков и добави, че вече две години от АБВ настояват президентът, правителството и Народното събрание да приемат императивни документи, с които ясно да се каже, че на територията на Република България няма да бъдат разполагани ядрени оръжия.
„Второ – ние от АБВ считаме, че в Черноморския басейн дрънкането на оръжия трябва да има своят край. От миналата година, от декември, питам дали някой поставя въпроса в българските институции за преосмисляне статута на Военноморска база „Атия“. Има една договореност от 30-те години на миналия век в Монтрьо, в която ясно е казано, че чужд военен кораб на страни, които няма излаз на Черно море, не може да пребивава на Черноморския басейн повече от 24 дни. Това е единственият отговор, който съм получил. На нас военна техника, която не е закупена по каналния ред от Република България, не ни трябва. Ние сме член на НАТО и граничим със страни-членки – Турция и Румъния, и ние да ставаме рупор, неясно срещу кого, няма никакъв смисъл, ние ще досъсипем туризма си“, посочи Румен Петков и заяви, че този туристически сезон е пред провал и никой не иска да направи анализа, защото никой не иска да каже проблема с визовата политика, за който ние от АБВ говорим години наред, никой не иска да каже, че внасянето на напрежения със стратегически партньори в туризма, и не само, няма как да не повлияе.
„Крайно време е България много ясно да каже къде е и какво прави и ние, като член на НАТО, трябва да настояваме Европа и НАТО да инициират незабавно преговорен процес, който да доведе до възстановяване на договореността за неразпространение на ракети с малък и среден обсег и до възстановяване на преговорния процес - за ограничаване на производството за ядрени оръжия“, каза още Петков.
Деница ДИМИТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС: Във връзка с изявление на премиера, че партньорите вдясно не са подкрепили сделката за F-16, припомняме, че в позиция от 12 юли категорично заставаме зад решението за закупуването им

СДС: Във връзка с изявление на премиера, че партньорите вдясно не са подкрепили сделката за F-16, припомняме, че в позиция от 12 юли категорично заставаме зад решението за закупуването им

2 Август 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с изявление на премиера Бойко Борисов, че партньорите вдясно не са подкрепили сделката за изтребителите F-16 блок 70, припомняме, че СДС има официална позиция от 12 юли 2019 г., разпространена до всички медии, с която категорично заставаме зад решението на правителството за закупуването им. Това се посочва в позиция на Съюза на демократичните сили (СДС).
От Съюза на демократичните сили отбелязват също, че освен това, председателят на партията, евродепутатът Александър Йорданов и други представители на СДС в свои медийни участия и публични позиции, са заявявали многократно пълната подкрепа за сделката, която е важна не само за охраната на въздушното ни пространство, но и препотвърждава евроатлантическата ориентация на България.
„Нещо повече, с ратификацията на договора от Народното събрание, с актуализацията на бюджета и придвижването на плащането на изтребителите, се прекъсва порочната практика България да губи огромни суми от авансови плащания по проекти, които не се реализират впоследствие, но имат обвързващи договори, както се случи с АЕЦ „Белене“. Слага се край и на опити и практики да се прехвърля отговорността за плащане на следващи кабинети.
Отчитаме като успех, че българското правителство последователно и целенасочено успя да финализира сделката за изтребителите F 16 Блок 70!“, се казва също в позицията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Благодаря на всички, които са работили по стратегическия проект за превъоръжаване на Българската армия

Премиерът Бойко Борисов: Благодаря на всички, които са работили по стратегическия проект за превъоръжаване на Българската армия

31 Юли 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Благодаря на всички, които са работили по стратегическия проект за превъоръжаване на Българската армия. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на заседание на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Бойко Борисов поздрави Министерството на отбраната, Министерството на финансите, Министерството на икономиката и всички, които са работили по стратегическия проект за превъоръжаване на българската армия. "Сега Финансовото министерство довършва работата си. Това, което излиза от департамента на САЩ, го четат всички. Никой извън България не би си помислил, че българското и американското правителство са били подвластни на лобизъм или на корупционни действия", добави той относно поздравите на САЩ за самолетите F-16. Борисов каза още, че след Промените Българската армия не е била превъоръжавана. "28 години след Промените такова нещо не се е случило. Все още Българската армия е въоръжена със старите руски оръжия", поясни той. Министър-председателят заяви, че след изтърпяното досега оценката на департамента на САЩ е достатъчно ясна. "Истински съжалявам, че нашите партньори вдясно нито веднъж не се опитаха да ни помогнат и защитят, защото това е и геостратегическо решение", изрази съжалението си Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание: Славната бойна авиация не само оцеля, но ще има и славно бъдеще

Ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в Народното събрание: Славната бойна авиация не само оцеля, но ще има и славно бъдеще

30 Юли 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
София. След много тежки битки, днес трябва да кажа, че славната бойна авиация не само оцеля, но ще има и славно бъдеще. Договорът за придобиване на най-модерният самолет F-16 Блок 70 е инвестиция в нашата сигурност. Това се посочва в позиция на председателя на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Константин Попов, изпратена от комисията.
"Припомням, че днес в Държавен вестник бяха обнародвани Законопроектите за ратифициране на международните договори за закупуване, поддръжка и за индустриално сътрудничество на самолети F-16 Block 70, както и законопроектът актуализацията на държавния бюджет за 2019 година. С този акт показахме, че сме отговорни към модернизацията на армията, защитата на нашата държава, гарантирането на нашата национална сигурност и опазване на свободата ни. И затова премиера Бойко Борисов, правителството и всички екипи от военни и цивилни експерти, заслужават адмирации, че намериха смелост, че не пожалиха усилия да стигнем до тук. Също така поздравявам всички военнослужещи, които са и летци, и инженерно-техническия състав, и всички ангажирани", заявява ген Попов и допълва, че те ще работят с тази техника, ще останат във Въоръжените сили, ще бъдат мотивирани да бъдат военнослужещи. По думи на ген. Константин Попов България ще остане на пистата – там, където винаги е била, имала е свои Въоръжени сили, свои самолети.
"Още веднъж благодаря на всички за победата!", завършва той.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП АБВ: Румен Радев трябва да бъде последователен докрай, иначе влизаме във вица на Рейгън

ПП АБВ: Румен Радев трябва да бъде последователен докрай, иначе влизаме във вица на Рейгън

29 Юли 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Както е известно, най-голямото предателство към националната ни сигурност, с водач Красимир Каракачанов, беше извършено на 19 юли с ратификацията от Народното събрание на четирите договора за F-16, върху която ратификация вето наложи президентът на Републиката Румен Радев. Това се казва в позиция на ПП АБВ, изпратена до медиите. В същия ден беше гласуван и Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет, с което се осигурява финансирането на това безпримерно предателство, което загробва военновъздушните ни сили за десетилетия напред.
„Обръщам се към президента на Републиката да бъде последователен в поведението и позицията си докрай, като наложи вето и върху Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет. Тогава ще покажем поне малко институционален гръбнак пред предателството и слугинажа. Да си мисли Каракачанов, че ще му се размине за паспортите, само защото извършва престъпление с мотивацията на купуването на F-16, е глупост, на която е способен той и съучастниците му. Но, да си мислим всички, че ако си замълчим сега, утре нещата ще се оправят, е престъпление към самите нас и към бъдещето на България“, се казва още в позицията на партията.
Иначе влизаме в ситуацията на вица, който Роналд Рейгън разказва по съветско време:
Руснакът си плаща колата, за да я вземе след 10 години. Задал въпроса – кога ще ми дадете колата, сутринта или следобед? Попитали го – защо? Не е без значение, защото следобед ще идва водопроводчикът, обяснил човекът.
Ако Борисов управлява след пет години, каквато реална заплаха за обществото и отечеството съществува, действително отсега трябва да знаем кога ще дойде първият самолет в Граф Игнатиево – сутринта или следобед. Защото за следобед ръководството на Граф Игнатиево е заявило и водопроводчика, и електричара.
Този виц, всъщност, е един от малкото мотиви паметникът на Роналд Рейгън да продължава да виси в Южния парк.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите отхвърлиха президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70 (ОБЗОР)

Депутатите отхвърлиха президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70 (ОБЗОР)

27 Юли 2019 | 01:25 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът преодоля президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70. „За“ повторното приемане на ратификацията на международните договори гласуваха 128 народни представители, „против“ – 73 и „въздържали се“ - 3, с което ветото бе преодоляно. Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство от повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. Президентът върна за ново обсъждане международните договори. Сред мотивите на му са, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание. Дебатите по ветото продължиха малко над 2 часа, а парламентът работи с удължено работно време.
Председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов определи ветото на президента като излишно и неразумно. "Когато стана въпрос за мотивите, очевидно се доказа, че те са абсолютно несъстоятелни. Според мен това е един добър ход на президента и на неговата администрация да напишеш едни несъстоятелни мотиви, за да може да отиде разговорът по същество. Поздравления за това. Договорите, както стана ясно, са типови, ясни, едни за всички, много десетки и десетки държави са ги подписали, при общо взето една рамка, едни условия, гаранции, неустойки. Тук въпросът е защо нашият президент и БСП не са съгласни с този начин на работа и не са съгласни да водят преговори с американското правителство. Добре, не са съгласни, но когато не си съгласен с нещо, за да стоиш добре, трябва да дадеш някакви варианти", допълни още ген. Попов.
Народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев от своя страна попита дали е редно нашият вицепремиер да подписва договора за F-16 с шофьора на рейса на Пентагона.
Той посочи, че другите страни и народи, когато купуват изтребители, сключват договори за реално индустриално сътрудничество, а тук не е. „Накрая кой е подписал договорите. Това беше нещо, което също е изумително. От българска страна договорите са подписани както следва на най-високо ниво – от двама министри: министъра на отбраната и вицепремиер и министъра на икономиката. Знаете ли кой е подписал договора от другите страни – двата основни договора? Подписал го е началник на отдел в Агенцията за чуждестранна военна помощ. Началник на отдел, не е шефът на Агенцията, не е заместник-шефа на Агенцията. Началник на отделче е подписал с българския вицепремиер договорите. Какъв междуправителствен договор. Няма го министъра на отбраната на САЩ или на финансите, или на каквото и да било. Няма заместник-министъра. Няма шеф на управление. Тука няма никой. Вие питахте ли тези хора дали имат официално пълномощно от правителството на САЩ“, каза още проф. Гечев. На критиката на БСП отговори зам.- министърът на отбраната Атанас Запрянов. "Беше казано, че е унизително министър на отбраната, вицепремиер да подпише от българска страна договори, а от американска от Агенцията на САЩ за международни продажби. те си спазват техните правила. Те нямат ратификация, ние имаме ратификация, затова сме при вас. Двете страни действат в рамките на националните си законодателства. Нека да уважаваме и другата страна и да не правим от това проблем", заяви още ген. Запрянов. Той заяви, че международните договори за F-16 осигуряват способностите, които Народното събрание е задължило Министерството с проекта за инвестиционен разход.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обобщи дебата и посочи, че обсъждането на ветото на президента е етюд от поредната сценка на политическия театър. По думите му мотивите са чисто политически и са лишени от същество. „Бих казал популистки. Според мен представляват една намеса в работата на Народното събрание, което е в противоречие в принципа за разделението на властите. Той има право да наложи вето, но трябва да има аргументи и мотиви по същество, а не свързани с работата на Народното събрание, която в случая не търпи никакъв укор. Нещо повече, аз смятам, че г-н президента е наложил това вето от чисто политически подбуди и бих казал неискрено и лицемерно. Ако г-н Радев искаше да възпрепятства тази сделка, защото е убеден, че тя не трябва да бъде реализирано, той спокойно можеше да наложи ветото на 31 юли. Тогава е крайният срок за заплащането, което трябва да извърши българската държава и тогава сделката нямаше да може да бъде реализирана“, заяви още Симеонов. По думите му след като той не го е направил, което означава, че действието му е проформа и с цел да спечели дивиденти.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Крайно време е да се работи отговорно с институцията вето

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Крайно време е да се работи отговорно с институцията вето

26 Юли 2019 | 21:12 | Агенция "Фокус"
София. Крайно време е да се работи отговорно с институцията вето. Това каза председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева в "Панорама" по БНТ във връзка с ветото на президента за F-16. Попитана дали чака ново вето, Караянчева отговори, че вето винаги може да се чака, защото това е инструмент, който президентът може да използва. Според нея е крайно време да се работи по-отговорно с институцията вето. "Днес преодоляхме едно вето, чиито мотиви не отговаряха на чл. 101 от Конституцията. Те бяха изключително общи. В тях се говореше общо, за постигане на обществено съгласие и се цитира, че парламентът е взел на две четения в един и същи ден по бързата писта. Абсолютно несериозни мотиви. Цитирайки решение на номер 9 на КС от 1999 г. администрацията на президента избягва умело да каже, че приемането на две четения на една ратификация се прави по усмотрение на Народното събрание. Това е написано в това конституционно решение. Ратификацията на договора за приемане в ЕС и в НАТО са приети по същия начин, на две четения, в един и същи ден. Това е чисто политическо вето, да се тупа топката, за да може да се провали може би сделката за самолетите. Нещо толкова важно за нашата армия. Като страна-членка на ЕС за нас е важно да имаме оперативна съвместимост с НАТО", посочи още Караянчева.
"Мен лично ме обиди, аз мисля, че преговорният екип, които са колеги на президента, също трябва да бъдат обидени. Нима те са национални предатели, които искат да дадат 2 млрд. лв. ей така", каза още Цвета Караянчева.
Според нея остава впечатление в хората, че на всеки закон, който парламентът приеме, той има ответна реакция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите отхвърлиха президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70 (ОБЗОР)

Депутатите отхвърлиха президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70 (ОБЗОР)

26 Юли 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът преодоля президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70. „За“ повторното приемане на ратификацията на международните договори гласуваха 128 народни представители, „против“ – 73 и „въздържали се“ - 3, с което ветото бе преодоляно. Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство от повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. Президентът върна за ново обсъждане международните договори. Сред мотивите на му са, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание. Дебатите по ветото продължиха малко над 2 часа, а парламентът работи с удължено работно време.
Председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов определи ветото на президента като излишно и неразумно. "Когато стана въпрос за мотивите, очевидно се доказа, че те са абсолютно несъстоятелни. Според мен това е един добър ход на президента и на неговата администрация да напишеш едни несъстоятелни мотиви, за да може да отиде разговорът по същество. Поздравления за това. Договорите, както стана ясно, са типови, ясни, едни за всички, много десетки и десетки държави са ги подписали, при общо взето една рамка, едни условия, гаранции, неустойки. Тук въпросът е защо нашият президент и БСП не са съгласни с този начин на работа и не са съгласни да водят преговори с американското правителство. Добре, не са съгласни, но когато не си съгласен с нещо, за да стоиш добре, трябва да дадеш някакви варианти", допълни още ген. Попов.
Народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев от своя страна попита дали е редно нашият вицепремиер да подписва договора за F-16 с шофьора на рейса на Пентагона.
Той посочи, че другите страни и народи, когато купуват изтребители, сключват договори за реално индустриално сътрудничество, а тук не е. „Накрая кой е подписал договорите. Това беше нещо, което също е изумително. От българска страна договорите са подписани както следва на най-високо ниво – от двама министри: министъра на отбраната и вицепремиер и министъра на икономиката. Знаете ли кой е подписал договора от другите страни – двата основни договора? Подписал го е началник на отдел в Агенцията за чуждестранна военна помощ. Началник на отдел, не е шефът на Агенцията, не е заместник-шефа на Агенцията. Началник на отделче е подписал с българския вицепремиер договорите. Какъв междуправителствен договор. Няма го министъра на отбраната на САЩ или на финансите, или на каквото и да било. Няма заместник-министъра. Няма шеф на управление. Тука няма никой. Вие питахте ли тези хора дали имат официално пълномощно от правителството на САЩ“, каза още проф. Гечев. На критиката на БСП отговори зам.- министърът на отбраната Атанас Запрянов. "Беше казано, че е унизително министър на отбраната, вицепремиер да подпише от българска страна договори, а от американска от Агенцията на САЩ за международни продажби. те си спазват техните правила. Те нямат ратификация, ние имаме ратификация, затова сме при вас. Двете страни действат в рамките на националните си законодателства. Нека да уважаваме и другата страна и да не правим от това проблем", заяви още ген. Запрянов. Той заяви, че международните договори за F-16 осигуряват способностите, които Народното събрание е задължило Министерството с проекта за инвестиционен разход.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обобщи дебата и посочи, че обсъждането на ветото на президента е етюд от поредната сценка на политическия театър. По думите му мотивите са чисто политически и са лишени от същество. „Бих казал популистки. Според мен представляват една намеса в работата на Народното събрание, което е в противоречие в принципа за разделението на властите. Той има право да наложи вето, но трябва да има аргументи и мотиви по същество, а не свързани с работата на Народното събрание, която в случая не търпи никакъв укор. Нещо повече, аз смятам, че г-н президента е наложил това вето от чисто политически подбуди и бих казал неискрено и лицемерно. Ако г-н Радев искаше да възпрепятства тази сделка, защото е убеден, че тя не трябва да бъде реализирано, той спокойно можеше да наложи ветото на 31 юли. Тогава е крайният срок за заплащането, което трябва да извърши българската държава и тогава сделката нямаше да може да бъде реализирана“, заяви още Симеонов. По думите му след като той не го е направил, което означава, че действието му е проформа и с цел да спечели дивиденти.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Ако няма вето върху актуализацията на бюджета, следва превеждане на парите за новите самолети до 31 юли и договорът влиза в сила

Министър Красимир Каракачанов: Ако няма вето върху актуализацията на бюджета, следва превеждане на парите за новите самолети до 31 юли и договорът влиза в сила

26 Юли 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Налагането на вето върху сделката за купуването на новите самолети F-16 беше излишно. Това заяви пред журналисти във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Велико Търново. Според Каракачанов мотивът, че дебат по темата не е воден в обществото е неверен. „Напротив, за това се говори от поне две години. Както видяхте и днес при обсъждането на президентското вето нямаше никакви нови аргументи – нито от страна на опозицията, която е опозиция и трябва да е против, нито от страна на управляващите, които вече казаха каквото имаха. Но както и да е, това е конституционно право на президента и аз го уважавам“, коментира още министърът. Той добави, че ако няма вето върху актуализацията на бюджета, парите за летателните машини ще се преведат до края на юли. След това и договорът за изработката и доставката им влиза в сила. „Аз не съм русофил или американофил, мен ме интересува Българската армия да е добре въоръжена и то с ново и модерно оръжие. Като страна-членка на ЕС, при съществуващите санкции, да кажеш на хората, че ще купиш руски самолети, означава да ги лъжеш, че някога изобщо ще купиш самолети. Миг-29 не е лош самолет, аз полагам усилия да възстановим летателната способност на поне 10 такива, с които разполагаме до края на моя мандат. Сега летят само 4 от 15, но F-16 беше най-добрият вариант за момента“, каза още министърът. Той допълни, че новите апарати ще са изцяло оборудвани и след три години ще са вече в експлоатация.
Луиза ТРАНЧЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът преодоля президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70

Парламентът преодоля президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70

26 Юли 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът преодоля президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Дебатите по ветото продължиха малко над 2 часа. „За“ повторното приемане на ратификацията на международните договори гласуваха 128 народни представители, „против“ – 73 и „въздържали се“ - 3, с което ветото бе преодоляно. Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство от повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. Президентът върна за ново обсъждане международните договори. Сред мотивите на му са, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание.
Ратификацията бе приета на първо и второ четене на 19 юли.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.- министър Атанас Запрянов: Международните договори за F-16 осигуряват способностите, които Народното събрание ни е задължило с проекта за инвестиционен разход

Зам.- министър Атанас Запрянов: Международните договори за F-16 осигуряват способностите, които Народното събрание ни е задължило с проекта за инвестиционен разход

26 Юли 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Международните договори за F-16 осигуряват способностите, които Народното събрание ни е задължило с проекта за инвестиционен разход. Това каза заместник - министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов по време на дебатите по президентското вето върху международните договори за F- 16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Беше казано, че е унизително министър на отбраната, вицепремиер да подпише от българска страна договори, а от американска от Агенцията на САЩ за международни продажби. те си спазват техните правила. Те нямат ратификация, ние имаме ратификация, затова сме при вас. Двете страни действат в рамките на националните си законодателства. Нека да уважаваме и другата страна и да не правим от това проблем", заяви още ген. Запрянов. Според него дълбоко погрешно е да се сравняват договори между държави, за които не знаем параметрите. Той посочи, че тълкуването на подобни твърдения е много разочароващо. "Словакия е достойна държава, членка на НАТО точно толкова, колкото и България", заяви още той.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Ветото на президента за международните договори за F-16 е излишно и неразумно

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Ветото на президента за международните договори за F-16 е излишно и неразумно

26 Юли 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Ветото на президента за международните договори за F-16 е излишно и неразумно. Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ по време на дебатите по президентското вето върху международните договори за F- 16, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Когато стана въпрос за мотивите, очевидно се доказа, че те са абсолютно несъстоятелни. Според мен това е един добър ход на президента и на неговата администрация да напишеш едни несъстоятелни мотиви, за да може да отиде разговорът по същество. Поздравления за това. Договорите, както стана ясно, са типови, ясни, едни за всички, много десетки и десетки държави са ги подписали, при общо взето една рамка, едни условия, гаранции, неустойки. Тук въпросът е защо нашият президент и БСП не са съгласни с този начин на работа и не са съгласни да водят преговори с американското правителство.
Добре, не са съгласни, но когато не си съгласен с нещо, за да стоиш добре, трябва да дадеш някакви варианти. Нещо добро да предложиш, иначе изглежда несъстоятелно цялото ваше твърдение", допълни още ген. Попов.
Той се обърна към опозицията и ги призова да предложат разумния вариант, за да знаят, как да гласуват сега. "Ако не го предложите, гласувайте против това абсолютно излишно и неразумно вето", заяви още Попов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Обсъждането на ветото на президента е етюд от поредната сценка на политическия театър

Валери Симеонов, НФСБ: Обсъждането на ветото на президента е етюд от поредната сценка на политическия театър

26 Юли 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Обсъждането на ветото на президента е етюд от поредната сценка на политическия театър. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по президентското вето върху международните договори за F- 16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му мотивите са чисто политически иса лишени от същество. „Бих казал популистки. Според мен представляват една намеса в работата на Народното събрание, което е в противоречие в принципа за разделението на властите. Той има право да наложи вето, но трябва да има аргументи и мотиви по същество, а не свързани с работата на Народното събрание, която в случая не търпи никакъв укор. Нещо повече, аз смятам, че г-н президента е наложил това вето от чисто политически подбуди и бих казал неискрено и лицемерно. Ако г-н Радев искаше да възпрепятства тази сделка, защото е убеден, че тя не трябва да бъде реализирано, той спокойно можеше да наложи ветото на 31 юли. Тогава е крайният срок за заплащането, което трябва да извърши българската държава и тогава сделката нямаше да може да бъде реализирана“, заяви още Симеонов. По думите му след като той не го е направил, което означава, че действието му е проформа и с цел да спечели дивиденти.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Христов, ГЕРБ: Ветото на президента за F-16 е отклонение от модернизацията на ВВС

Емил Христов, ГЕРБ: Ветото на президента за F-16 е отклонение от модернизацията на ВВС

26 Юли 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. Ветото на президента за F-16 е отклонение от модернизацията на ВВС. Това каза заместник-председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Емил Христов по време на дебатите по президентското вето по международните договори за F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него развиването на тези, че националният интерес не е защитен, като се използват само внимателно подбрани въпроси ,цели единствено манипулация на общественото мнение и представлява опит за поредно отклонение от модернизацията на ВВС и създаване на негативно отношение към тях и към хората, работили за реализиране на проекта", заяви още Христов.
"Да разгледаме ветото като един процес с две измерения - политическо или стратегическо. Това беше отбелязано вече и парламентарно, конституционно. На 26 юни 2013 г. министърът на отбраната Ангел Найденов подписа заповед, а на 19 юли пътна карта за изпълнение на основните действия. В картата е даден един срок, проектът да бъде внесен до 10 октомври в Министерски съвет. Неслучайно ви връщам там, защото тя е ключова. Тя се явява логично следствие на два документа. Единият документ е концепцията за изграждане на отбранителна способност и тя е от октомври месец 2012 г., като в нея цитирам един единствен извод: "употребяваният боен самолет в пакета, предложен от Португалия и САЩ има изразено най-добри комплексни показатели и най-пълно отговаря на утвърдените изисквания", каза още Христов. Той посочи, че вторият документ е доклад за реализация на проекта от 12 март 2013 г. "Неизпълнението на тази заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов, не мога да твърдя, че било умишлено, спира работата по проекта и по-късно дава нова посока в неговата реализация. До този момент в обществото, сред политиците и главно сред специалистите, които работят, съществува увереност, че работата по проекта върви в правилна посока, че ръководството на Министерство на отбраната, на проекта и екипът от специалисти са единни. Бихме могли да кажем, че съществува, ако не широк, то поне добър консенсус и обществена подкрепа. Неслучайно го споменавам това. С други думи, ако не обществено съгласие, то съществува спокойствие и доверие към екипа, който работи по проекта", допълни още Христов. По думите му това е до 2014 г., когато в обществото се появява "Грипен". Оттогава досега в обществото съществува разлом. Сред политиците - непреодолими противоречия, с годините те ставаха все по-дълбоки и все по-непреодолими. Поставиха се под съмнение компетентността на политическото ръководство на Министерство на отбраната, решенията на правителството, дейността на Народното събрание и колкото и да звучи невероятно професионализма на офицерите от ВВС", каза още Христов. Според него всички тези действия внушават недоверие към работата на Народното събрание и правото му да се произнася по този изключително важен въпрос.
Той отчете, че това е първото вето, които не се основава на съмнения, а единствено и само на процедурата по приемане на закона от Народното събрание.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Гаджев, ГЕРБ: Условията по договора със САЩ за F-16 са еднакви за всички държави, твърденията на БСП са неистина

Христо Гаджев, ГЕРБ: Условията по договора със САЩ за F-16 са еднакви за всички държави, твърденията на БСП са неистина

26 Юли 2019 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. Условията по договора със САЩ за F-16 са еднакви за всички държави, твърденията на БСП са неистина. Това каза народният представител от ПГ ГЕРБ Христо Гаджев в реплика към проф. Румен Гечев от БСП по дебатите по президентското вето по международните договори за F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сега искам да ви попитам как се казва човек, който изопачава фактите, за да създаде алтернативна реалност и фалшиви новини. Договорът е напълно стандартен, той не е само такъв за България“, посочи още Гаджев.
Той посочи, че за американската страна такива договори са дават на всяка една страна. „179 страни и организации са се съгласили на тези условия от 40 години насам. Само за този месец на Германия и Гърция са им предоставени същите условия. И германското, гръцкото правителство ли са некадърни да си защитят националния интерес“, заяви още Гаджев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Гечев, БСП: Редно ли е нашият вицепремиер да подписва договора за F-16 с шофьора на рейса на Пентагона

Проф. Румен Гечев, БСП: Редно ли е нашият вицепремиер да подписва договора за F-16 с шофьора на рейса на Пентагона

26 Юли 2019 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. Редно ли е нашият вицепремиер да подписва договора за F-16 с шофьора на рейса на Пентагона. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев по дебатите по президентското вето по международните договори за F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обсъждаме един изключително важен въпрос както от финансово-икономическа, така и от политическа и геостратегическа същност. Затова с аргументи и факти, спокойно предлагам да обсъдим нашата позиция, която е да подкрепим ветото на президента на Републиката поради няколко причини“, каза още проф. Гечев. Той посочи, че заключенията на работния екип на ВВС е, че възможните правни спорове между купувача и продавача се решават само по правото на САЩ. „Като всички възможни юридически разноски в бъдеще ще бъдат за сметка на българската държава, вместо това да става по международното право, както е практиката. Второ, гаранционните условия, условията по рекламация са формулирани преимуществено за американската страна. Третата констатация беше, че стандартните условия по договорите са определени едностранно и не подлежат на промяна по искане на българската страна. Четвърто, че правителството на Щатите може едностранно да променя условията по договора“, допълни още проф. Гечев по отношение на заключенията на работния екип ВВС. Според него цената е твърде висока.
Той посочи, че другите страни и народи, когато купуват изтребители, сключват договори за реално индустриално сътрудничество, а тук не е. „Накрая кой е подписал договорите. Това беше нещо, което също е изумително. От българска страна договорите са подписани както следва на най-високо ниво – от двама министри: министъра на отбраната и вицепремиер и министъра на икономиката. Знаете ли кой е подписал договора от другите страни – двата основни договора? Подписал го е началник на отдел в Агенцията за чуждестранна военна помощ. Началник на отдел, не е шефът на Агенцията, не е заместник-шефа на Агенцията. Началник на отделче е подписал с българския вицепремиер договорите. Какъв междуправителствен договор. Няма го министъра на отбраната на САЩ или на финансите, или на каквото и да било. Няма заместник-министъра. Няма шеф на управление. Тука няма никой. Вие питахте ли тези хора дали имат официално пълномощно от правителството на САЩ“, каза още проф. Гечев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70

Парламентът ще разгледа президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70

26 Юли 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Президентът върна за ново обсъждане международните договори. Сред мотивите на президента са, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание.
Ратификацията бе приета на първо и второ четене на 19 юли. Парламентарната Комисия по отбрана вече преодоля президентското вето. Окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала. Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство от повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно.
В 11.00 ч. ще започне петъчният парламентарен контрол. В него ще участват 7 министри от кабинета „Борисов“-3. На депутатски питания ще отговарят министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, на правосъдието Данаил Кирилов, на земеделието Десислава Танева и на туризма Николина Ангелкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Спутник“ (Сърбия): Първа голяма стъпка на България срещу Америка, следва ли отмъщение заради „турския сценарий“

„Спутник“ (Сърбия): Първа голяма стъпка на България срещу Америка, следва ли отмъщение заради „турския сценарий“

25 Юли 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на България Румен Радев наложи вето на ратифицирането на договора за закупуване на самолети F-16 от САЩ на стойност 1,26 милиарда долара. Договорът предвижда доставката на осем нови изтребителя F-16 Block 70, както и основното оборудване и въоръжение, включително ракети въздух-въздух, пише сръбската редакция на „Спутник“ в материал, представен без редакторска намеса.

Радев, бивш офицер от ВВС, заяви, че ожесточените спорове в българския парламент свидетелстват за липсата на обществено одобрение за споразумението.

Политическата власт е по-силна от законодателната

Според Душан Пророкович от Центъра за стратегически алтернативи, ветото на Румен Радев е от голямо политическо значение и представлява първото голямо противопоставяне на българския президент на някакво решение на правителството. От друга страна, добавя той, ветото има ограничена правна сила.
"Българският парламент може да гласува по този въпрос и ако вземе решение да купи американски самолети, българският президент вече няма да може да налага вето и споразумението ще бъде подписано и изпълнено. Така че, в политически контекст, това е важно нещо, но от правна гледна точка мисля, че в крайна сметка България ще купи американските самолети“, каза Пророкович.

Спорове за Америка

Събеседникът на „Спутник“, обаче, смята, че жестът на българския президент ще има големи последствия върху политическата сцена на страната и нейната динамика.
„Предполагам, че има огромна опозиция от страна на българската общественост и се видя съпротива не само от десните партии, но и от БСП, като втората най-голяма политическа организация в страната. Ето защо Радев предприе подобна стъпка, тъй като не иска да се върви против мнението на обществеността, нито иска да се противопостави на протестите, които опозицията представя ежедневно. Това вече не е само на основаната на технически въпроси, които той определи като бивш пилот като недостатък на това споразумение, но и на голямо политическо недоволство, което се споделя и от някои социални движения, които съществуват в тази страна“, отбеляза Пророкович.

В дългосрочен план ...

Въпреки това, добавя Пророкович, въпреки че в краткосрочен план няма да се случи нищо епохално, в дългосрочен план това е може би една от първите стъпки в оформянето и насочването на това недоволство, което е доста високо в България, не само към министър-председателя Бойко Борисов, но дори и към ЕС и НАТО.
„Българите не видяха никакъв сериозен ефект от членството в Европейския съюз, а да не говорим за членството в НАТО. Резултатите са постоянни разходи и никакво изпълнение на обещанията от началото на 2000 година, когато трябваше да кандидатстват за членство в Алианса“, категоричен е Пророкович.
Трябва да се има предвид, отбелязва той, че членовете на НАТО са сред най-важните и най-големи купувачи на американски оръжия и всеки договор за покупка е изключително важен за САЩ.
„Съдбата на американския военно-промишлен комплекс до голяма степен зависи от такива неща. Затова американците не могат да оставят просто така такъв ход на българския президент. България е важна членка за тях, защото американците имат четири военни бази на територията на страната, която функционира като екстериториална единица. България е важна и за контрола над акваторията на Черно море, както и за евентуални бъдещи действия срещу Русия, преди всичко срещу Крим, както и за поддържане на стратегическата комуникация с Грузия“, обяснява Пророкович.

Турският фактор

България, добавя той, става все по-интересна за Америка и заради Реджеп Тайип Ердоган, тъй като Турция се откъсна от американския контрол и ако администрацията на Тръмп иска да предприеме някакви стъпки срещу Ердоган, тя ще работи преди всичко от територията на първите съседи на Турция, каквато България определено е.
Американците, сигурен е Пророкович, трябва да санкционират по някакъв начин Румен Радев за ветото.
В момента, казва той, изглежда, че става въпрос за предприемане на някакви политически действия - вероятно Вашингтон ще протестира рязко, а американски служители и дипломати в София ще избягват да се срещат с него.
„По-нататъшните стъпки зависят от това как ще се развие цялата тази нововъзникваща криза в България. Не е тайна, че западните страни, преди всичко Съединените щати, не бяха щастливи, когато Радев е избран за президент на България, защото минава за човек, който симпатизира на Русия. Досега те не са имали благоприятно отношение към него и след ветото, което наложи, може да се очаква, че отношението на Америка към Радев ще се влоши още повече“, заключи Душан Пророкович.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Няма никакви скрити задължения, които следват подписването на договора за F-16

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Няма никакви скрити задължения, които следват подписването на договора за F-16

24 Юли 2019 | 21:04 | Агенция "Фокус"
София. Няма никакви скрити задължения, които следват след подписването на договора. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в изявление пред медиите във връзка с изказването на президента Румен Радев за сделката за самолетите F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички тези опити да се всява страх в обществото, че ние ще бъдем натоварени с излишни допълнителни разходи, не отговарят на истината, както и че самолетите не са в способност да изпълняват своите задължения, не само при охрана на въздушното пространство на България“, каза още той.
„Не съм съгласен с аргумента, че по този въпрос - за закупуване на тези самолети, не е имало достатъчен дебат. Още преди да стана министър на отбраната тече дебатът какви ще бъдат новите самолети за нашата авиация. Две години и четири месеца вече това е тема, която не слиза от медиите и от обществените коментари. Това е тема, която многократно се е разглеждала и в Парламента, и в Комисията по отбрана“, допълни Каракачанов. „Обсъждала се е и на професионално, и на политическо ниво. Не виждам какво ново може да се каже в този дебат, освен това, което вече е изговорено. Няма абсолютно никакви допълнителни договори и споразумения, които са необходими да бъдат подписвани до получаването на самолетите“, подчерта той.
„Министерството на отбраната е изготвило 19 страници отговор на базата на зададени от Президентството въпроси и в тези 19 страници отговори сме описали всеки един от казусите, които са възниквали в този обществен дебат в последните месеци и години“, допълни министър Каракачанов. „Това, което сме се въздържали да коментираме публично, за да не се помисли, че сме взимали страна - факт е, че годишната поддръжка на F-16 излиза по-евтино, отколкото годишната поддръжка на Грипен. Това са офертите, които сме разглеждали“, каза още вицепримиерът.
Красимир Каракачанов подчерта, че още при първите разговори по сделката във Вашингтон през април, цената е намалена с над 160 милиона долара. „В момента почти сигурно мога да ви кажа, че цената ще бъде намалена с още 60 милиона долара. Направили сме всичко възможно. Аз мисля, че институциите трябва да говорят помежду си, не през медиите, защото така става развален телефон“, заяви министър Каракачанов.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Готови сме парламентът да заседава допълнително и да бъде преодоляно едно евентуално вето и върху Закона за държавния бюджет

Министър Владислав Горанов: Готови сме парламентът да заседава допълнително и да бъде преодоляно едно евентуално вето и върху Закона за държавния бюджет

24 Юли 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
София. Ние сме готови българският парламент да заседава допълнително и да бъде преодоляно и едно евентуално вето върху Закона за държавния бюджет. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в изявление пред медиите във връзка с изказването на президента Румен Радев за сделката за самолетите F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен по-почтена политическа позиция щеше да бъде законопроектите да са в пакет и отношението към тях да е пакетно. Бих приел, че с поставянето на вето само върху ратификационните договори той иска с това да затворим дебата“, коментира министър Горанов той. „Ще бъде леко политически лицемерно да видим и едно вето върху държавния бюджет. Ако това е позицията на президента, нека е в бързи срокове да заяви и своята позиция по отношение на актуализацията, тъй като единият проект без другия няма как да продължи“, заяви Владислав Горанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Чрез ветото за F-16 президентът дава възможност да се потвърди пронатовска ни позиция

Министър Владислав Горанов: Чрез ветото за F-16 президентът дава възможност да се потвърди пронатовска ни позиция

24 Юли 2019 | 20:33 | Агенция "Фокус"
София. Първо ние сме напълно убедени, че по този начин президентът ще даде на партиите, които подкрепиха подобно решение, възможността още един път категорично да изразим нашата пронатовска позиция и обстоятелството, че ние купуваме възможно най-модерната техника за българските военно-въздушни сили. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в изявление пред медиите във връзка с изказването на президента Румен Радев за сделката за самолетите F-16 и ветото, наложено от държавния глава върху международните договори по сделката, което беше отхвърлено от Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дебатът за покупка на въоръжение, особено, когато говорим за Военновъздушните сили, никога не е лек. Във всяка една от държавите, където са правени подобни сделки, те са били значителни, като цена, но подобен тип дебат да се превръща в популистки, вместо в дебат за модернизацията на армията, е неприемлив“, посочи още министърът на финансите.
„Още повече, че в писаните мотиви на българския президент за липсата на достатъчно такъв дебат в нашето общество са най-малкото неверни, тъй като повече от година този дебат е пред публиката“, подчерта той. „Имаше ли подобен дебат, когато правителството, ръководено от президента, избра Грипен и остави на правителството на Бойко Борисов да вземе окончателното решение“, запита Горанов. Той подчерта, че поставянето под съмнение на легитимните консултации между две правителства създава още по-голяма убеденост в легитимността на подобно решение. „Аз не мога да упрекна американската страна, нито българската страна, в това, че двата парламента и двете правителства са се разбрали около определени решения, а, видите ли, българският президент поставя под съмнение начина, по който това решение е постигнато“, каза още министър Владислав Горанов. „Не на последно, място да го попитам ще върне ли Закона за бюджета, тъй като те са свързани и това част ли е от един сценарий за протакане на сделката. Да се готвим ли и да очакваме ли вето и върху Закона за държавния бюджет, или да смятаме, че тази провокация е достатъчна и можем да продължим напред с тази сделка“, попита той президента Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министрите Владислав Горанов и Красимир Каракачанов ще направят изявление във връзка с изказването на президента Румен Радев за сделката за самолетите F-16

Министрите Владислав Горанов и Красимир Каракачанов ще направят изявление във връзка с изказването на президента Румен Радев за сделката за самолетите F-16

24 Юли 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще дадат кратко изявление за медиите във връзка с изказването на президента Румен Радев за сделката за самолетите F-16. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Събитието ще се проведе от 20.00 часа пред централата на ПП ГЕРБ (София, пл. България 1, НДК - административна сграда).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Модернизирането на българската армия не може да става за сметка на достойнството и суверенитета на България

Президентът Румен Радев: Модернизирането на българската армия не може да става за сметка на достойнството и суверенитета на България

24 Юли 2019 | 18:41 | Агенция "Фокус"
София. Модернизирането на българската армия не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България Това каза президентът Румен Радев по време на изявление във връзка с наложеното от него вето върху сделката за закупуване на нови изтребители за българските ВВС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности“, добави Радев. Президентът акцентира върху нуждата от нов дебат в Народното събрание: „Той трябва да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване от 2,2 млрд. лева без ДДС при 100 % авансово плащане“, коментира Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по отбрана преодоля президентското вето върху международните договори за  F-16 блок 70

Комисията по отбрана преодоля президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70

24 Юли 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по отбрана преодоля президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70, предаде репортер на Агенция "Фокус". Това се случи на извънредно заседание на комисията, която е водеща по ратификацията и именно тя трябва да разгледа президентското вето. Проектите на международни договори бяха ратифицирани на първо и второ четене от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г. след близо 8-часов дебат. Сред мотивите на президента са, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание. Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала."За" повторното приемане на ратификацията на договорите гласуваха 13 народни представители, "против" - 7 и "въздържали се" - 0, с което те бяха приети отново, а ветото преодоляно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Даваме ли си сметка какъв ефект има дебатът за F-16 върху хората във ВВС

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Даваме ли си сметка какъв ефект има дебатът за F-16 върху хората във ВВС

24 Юли 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. Даваме ли си сметка какъв ефект има дебатът за F-16 върху хората във ВВС? Това попита председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов по време на дебатите по президентското вето върху международните договори за изтребителите в рамките на Комисията по отбрана, предаде репортер на Агенция "Фокус". Ген. Константин Попов попита какъв ефект от дебата има върху ВВС. "Те разделени ли са на групи?", попита още ген. Попов. "Наистина се надявам, когато в петък разглеждаме тези неща в зала, когато хората са пред камерите, да се съобразяват. Всеки има право на мнение и всеки има право да се изказва. Това не беше ограничено в предишното заседание, когато разглеждахме този законопроект за ратификация", посочи ген. Попов. Той обърна внимание, че час и половина е обсъждано ветото. "Чухме много различни тези и това, което чухме беше много от същото", допълни още ген. Попов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДПС ще подкрепи повторното ратификациране на международните договори F-16

ДПС ще подкрепи повторното ратификациране на международните договори F-16

24 Юли 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
София. ДПС ще подкрепи повторното ратификациране на международните договори F-16. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Джейхан Ибрямов по време на дебатите по президентското вето върху международните договори за изтребителите в рамките на Комисията по отбрана, предаде репортер на Агенция "Фокус". Според Ибрямов, когато има плурализъм, не винаги има консенсус. "Днес разглеждаме мотивите за президента по наложеното вето. Ще оставя на страна техническите палраметри. Чухме много аргументи, разбира се, внимателно изслушах и представителите на президентската институция в лицето на г-жа Друмева. Вие сте уважаван юрист, имате дългогодишна практика", допълни още Ибрямов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Цонков, БСП: Правителството обяви, че решението за F-16 е политическо и с това подцени военната експертиза

Николай Цонков, БСП: Правителството обяви, че решението за F-16 е политическо и с това подцени военната експертиза

24 Юли 2019 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. Правителството обяви, че решението за F-16 е политическо и с това подцени военната експертиза. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Николай Цонков по време на дебатите по президентското вето върху международните договори за самолетите F-16 в Комисията по отбрана, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Както се очаква, ще подкрепим ветото на президента. Аргументите, които изказахме миналата седмица в зала, са и причината, поради която ние ще подкрепим ветото", заяви Цонков. Той обърна внимание на думите на министъра на отбраната, че дебатът е бил на политическа основа. "Самото правителство в един момент каза, че всъщност това е политическо решение", посочи още Цонков. Той попита и защо е трябвало да работи военната експертиза, когато се е оказало накрая, че решението е политическо и за пореден път е била подценена експертизата. Цонков изтъкна, че има доклад на работна група, която е разглеждала договорите, според която има рискове както за реализация на проекта, така и за повишаване на отбранителните способности.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Дебатът в обществото за самолетите продължава да се води на политическа основа

Министър Красимир Каракачанов: Дебатът в обществото за самолетите продължава да се води на политическа основа

24 Юли 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. Дебатът в обществото за самолетите продължава да се води на политическа основа. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на разискванията по президентското вето за международните договори за F-16, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Президентът е използвал своето конституционно право да наложи вето. Аз мога да кажа мотивите. Какво ще реши комисията и народното представителство, е суверенно право на българския парламент, който е най-висш орган в тази държава. С част от мотивите, които прочетох не мога да се съглася примерно, че е бил необходим широк обществен консенсус, подкрепа, обществено съгласие, че не били изяснени много въпроси. Мисля, че това поне по мое мнение не отговаря на истината. По тази тема дали самолетът да бъде "Грипен" или F-16 се коментира още преди нашето правителство да бъде съставено", подчерта министърът. "Ако говорим за широк консенсус, по кой въпрос в България има широк консенсус. Макар че аз винаги съм апелирал по националните въпроси да имаме консенсус като нация, за съжаление това не е факт. Няма широк консенсус по темата за циганската престъпност и как да подходим към този проблем, който е бич за всеки български гражданин, очакваме да има консенсус по един въпрос като закупуването на нови самолети", допълни още Каракачанов.
Според него една част от обществото ни още смята, че купуваме американски самолети, за да нападаме Русия. "В нашето общество по тази тема няма как да има консенсус. Друг е въпросът, че никой не купува самолети F-16, за да напада някой. Имаше един политически лидер, който твърдеше, че ние купуваме нападателни самолети. Не знам с какво "Грипен" са отстъпателни", уточни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Емилия Друмева: Процедурата по ратифициране на международните договори за F-16 не е протекла според Конституцията

Проф. Емилия Друмева: Процедурата по ратифициране на международните договори за F-16 не е протекла според Конституцията

24 Юли 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата по ратифициране на международните договори за F-16 не е протекла според Конституцията. Това каза правният секретар на президента проф. Емилия Друмева по време на разискванията по президентското вето за международните договори за F-16, предаде репортер на Агенция "Фокус". Проф. Друмева представи пред Комисията по отбрана мотивите на държавния глава за връщането за ново обсъждане на ратификацията на международните договори за закупуване на изтребителите. Тя се позова на практиката на Конституционния съд по договорите за ратификация. Проф. Друмева изтъкна, че е наясно, че народните представители не могат да изменят нищо в международните договори и отчете, че при договорите могат да се приемат резерви.
"На обществото се дължи категоричен и ясен отговор по редица въпроси, които засягат предмета на ратификацията и това е било целта, поводът, разбирането, с което е упражнено ветото като един класически инструмент на финала на законодателния процес в рамките на балансите на властите", заяви още проф. Друмева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Цонков за сделката за F-16: С нея не мислим за бъдещето на цялата армия

Николай Цонков за сделката за F-16: С нея не мислим за бъдещето на цялата армия

24 Юли 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. "Ние ще подкрепим ветото на президента - още миналата седмица в петък, при разискванията казахме нашите мотиви и обяснихме защо няма да подкрепим тези четири договора, които трябва бъдат ратифицирани. Мотивите на президента съвпадат до голяма степен с нашите мотиви, изложени в комисия и пленарна зала. Продължавам да твърдя, че можехме да постигнем по-добри условия". Това заяви народният представител от ПГ на БСП за България" Николай Цонков пред БТВ по повод наложеното президентско вето върху сделката за F-16, съобщиха от пресцентъра на БСП. По думите му българският национален интерес не е гарантиран изцяло. "Смятам, че не сме постигнали най-добрите условия като цена и възможности. Не казвам, че няма потенциал - коментирам какво съдържа при доставката, както и индустриалното сътрудничество, което за нас е минимално", каза още Цонков. Народният представител припомни, че миналата година БСП са се обявили за модернизация на армията. "Считаме, че трите модернизационни проекта трябва да вървят заедно. Притеснени сме, че при такава голяма сума накуп и последващите разходи, се затруднява реализирането на другите два проекта. Това са ни основните притеснения - трябва да мислим и за хората в отбраната", посочи депутатът.
"Ще кажем отново аргументите си и ще настояваме управляващите да помислят как да гарантират националния ни интерес. Парламентът отново беше погазен, защото миналата година гласувахме едни параметри, предложени от правителството, и те бяха изцяло променени. Очевидно правителството не може да се справи с дефинирането на нашия национален интерес, с условията, които трябва да постигне - да ги предложи и да ги защити. Не съм сигурен, че с този проект мислим за бъдещето на цялата армия, а не само на военно-въздушните сили", добави Цонков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по отбрана ще разгледа президентското вето върху международните договори за закупуване на F-16 блок 70

Комисията по отбрана ще разгледа президентското вето върху международните договори за закупуване на F-16 блок 70

24 Юли 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по отбрана ще проведе извънредно заседание. Това предвижда програмата за работа на комисията. Депутатите ще разгледат президентското вето върху ратификацията на международните договори за F-16 блок 70. Комисията по отбрана е водеща по ратификацията и именно тя трябва да разгледа президентското вето. Заседанието е насрочено за 14.30 ч. в зала 232 на Народното събрание. Проектите на международни договори бяха ратифицирани на първо и второ четене от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г. след близо 8-часов дебат. Сред мотивите на президента са, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание. Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната: Със споровете за  F-16 се води пропагандна война

Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната: Със споровете за F-16 се води пропагандна война

23 Юли 2019 | 21:12 | Агенция "Фокус"
София. Със споровете за F-16 се води пропагандна война. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ бившият министър на отбраната и председател на Надзорния съвет по комуникация и информация на НАТО Велизар Шаламанов. Той подчерта, че без национална програма за превъоръжаване тази сага ще се повтаря всеки път, когато трябва да се прави по-сериозен избор, а българските граждани няма да издържат още 10 такива битки. Велизар Шаламанов прогнозира, че подобни пропагандни действия ще има и придобиването на останалата част от въоръжението на армията. „Ветото за F-16 е част от последователната позиция на президента Румен Радев. Той я е изявявал нееднократно, но това което се вижда днес, е, че той подава топката на БСП и другите партии като ВОЛЯ, АТАКА и НФСБ, за да имат време в рамките на 3-4 дни да залеят медиите с пропаганда и фалшиви новини и манипулации, които идват в повече на измъченият български гражданин. Мисля, че на хората им идва в повече“, коментира той. Според Велизар Шаламанов решението на парламента ще бъде потвърдено в петък, но чувството на разделеност и противопоставяне ще остане да горчи дълго време след това. Забавянето на плащането по този договор ще изтласка България назад в дългият списък с желаещи да го имат. Заслужава си сагата „избор на многоцелеви боен самолет във последните 20 години“ да бъде анализирана. Много уроци могат да бъдат научени от нея при добро желание, каза още той.
Цоня СЪБЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната: С измислените дебати за F-16 се губи позитива на стъпката за придобиването им

Проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната: С измислените дебати за F-16 се губи позитива на стъпката за придобиването им

23 Юли 2019 | 21:10 | Агенция "Фокус"
София. С измислените дебати за F-16 се губи позитива на стъпката за придобиването им. Това каза за предаването „Това е България“ по Радио „Фокус“ бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев във връзка ветото на президента Румен Радев на сделката за самолетите F-16. Той допълни, че повече от 10 години въпросът за изтребителите е тема в България. Не може да разчитаме на Русия в поддържката на бойната техника у нас, след като тя обяви НАТО за враг. България е част от НАТО, припомни проф. Тагарев и добави, че експертите са единодушни, че сделката за F-16 е възможно най-добрата, която страната ни може да си позволи.„Вместо след толкова години чакане това решение да се превърне в празник за ВВС и за цялата страна, отново започнахме да наливаме масло в стари тези, в някакви химерни теории за това от къде да вземаме самолети. Имаше масирана пропаганда, затова колко полезно би било да продължим този тип отношения с Русия. Това е изключено. Вместо да отбележим подобаващо, че 15 години, от както сме в НАТО, за пръв път придобиваме основна бойна платформа. 10 години от както управлява премиера Бойко Борисов и сега прави важна стъпка за нас, но ние губим позитива й с измислени дебати“, каза той. Според проф. Тодор Тагарев президентът Румен Радев излиза извън ролята на върховен главнокомандващ и се впуска в теми извън неговите правомощия. Не е ясно, дали президентът ще наложи вето и на другия закон – Закона за бюджета, чрез поправките в който се осигуряват средствата за сделката, каза бившият военен министър и допълни, че ако го направи, ще получи „любовта“ на всички народни представители.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Гечев, БСП: Приемането на договора за F-16 от Република България и от националния й парламент е обида за българския суверенитет

Проф. Румен Гечев, БСП: Приемането на договора за F-16 от Република България и от националния й парламент е обида за българския суверенитет

23 Юли 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
София. Приемането на договора за F-16 от Република България и от националния й парламент е обида за българския суверенитет. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Румен Гечев - народен представител от ПГ на „БСП за България и член на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по икономическа политика. Според него връщането на договора е повече от необходимо. Той обясни, че доставчикът в лицето на САЩ има всички права по доставките, както и правото да не изпълнява клаузи без да му се налагат санкции за това, докато българската страна има задължението до 31 юли да предаде доларовата равностойност на 2,300 млн. лв. и да чака след 4 години да се появи първият самолет, който още не се е появил и на американските летища, понеже е в проектна фаза. „Недопустимо е да купуваме самолет , който не можем да пипнем. Пилотите ни не могат да се качат в него и да го тестват. Не можем да го видим даже да лети, воден от чужди пилоти. Този модел го няма. Освен това се поема риск по отношение на доставката. Ние нямаме никакви гаранции, че след 4 години ще започне доставянето на този самолет“, коментира той. Проф. Румен Гечев каза още, че щампата за евроатлантическите ценности се размахва из ефира без някой да е дефинирал значението й. Гечев каза още, че ценностите за него са националната сигурност и ценностите на българският народ. Малката коалиция е несполучлива декорация на несполучливата голяма коалиция ГЕРБ и ОП. Истинската коалиция е между ГЕРБ и ДПС, коментира той.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът върна за ново обсъждане международните договори за закупуване на F-16 блок 70 (ОБЗОР)

Президентът върна за ново обсъждане международните договори за закупуване на F-16 блок 70 (ОБЗОР)

23 Юли 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на четирите международни договори за закупуване на F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка. Проектите бяха ратифицирани на първо и второ четене от 44-то Народно събрание на 19 юли 2019 г. след близо 8-часов дебат. Сред мотивите на президента са, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание. Веднага последваха и коментари по темата. Председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов заяви, че ще свика извънредно заседание на Комисията по отбрана в сряда и ще помоли ветото да бъде разгледано в петък в пленарна зала. "Що се отнася до консенсус 123 народни представители гласуваха "за", 80 бяха "против" и "въздържал се". Това е добро основание, за да се каже, че този закон не се приема на кантар. Какво ще постигнем, ако не отхвърлим президентското вето. Дали ще постигнем повече консенсус, надали. Дали ще можем да придобием тези способности в рамките на сроковете, в които ние искаме - надали", каза Попов. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че оглавяваната от нея партия ще подкрепи ветото. "Като видяхме с каква бързина, настървение и съгласие ДПС, ГЕРБ и ВМРО прокараха на две четения в един ден законопроектите и ратификацията, не вярвам, че това ще се промени", заяви Нинова. "Подкрепяме взетото на президента и преди да бъде наложено, гласувахме против тази сделка", подчерта лидерът на БСП. От своя страна заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов посочи, че за самолетите има срокове и ако бъдат изпуснати, ще се наредим отново на опашката. Веселинов заяви, че не обвинява президента в бламиране на превъоръжаването, но по думите му реален резултат от приемане на ветото би бил този. "Първо ще се запознаем с мотивите, тъй като не са ми ивестни. Отношение на двете гласувания в един ден, Правилникът на НС е ясен. Тогава, когато няма изрично желание за промени между първо и второ четене, тази процедура е допустима", каза Веселинов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Българският президент наложи вето на скъпата сделка за самолетите F-16

AFP: Българският президент наложи вето на скъпата сделка за самолетите F-16

23 Юли 2019 | 18:32 | Агенция "Фокус"
София. Българският президент Румен Радев наложи вето на сделката за 1,3 милиарда долара за закупуване на осем изтребителя F-16 от САЩ, като заяви, че дебатът не е бил достатъчен преди одобрението от парламента, предава AFP.
"Поради съкратената законодателна процедура, остават неясни редица важни въпроси като разходи, гаранции, срокове за доставка, неустойки, обезщетения", заяви Радев във вторник. Като се има предвид стратегическото значение на споразумението, това не беше приемливо, добави той.
По силата на пакетната сделка със САЩ от 1,3 милиарда долара, правителството на България се съгласи да закупи осем F-16 Блок 70 многофункционални изтребители за военновъздушните си сили. Сделката включва и ракети, обучение и подкрепа, което я направи най-голямата покупка на военно оборудване в страната след падането на комунизма преди три десетилетия.
Министърът на отбраната вече е подписал споразумението и новите самолети трябва да се доставят между средата на 2023 г. и началото на 2024 г., за да заместят остарелите изтребители МиГ-29, произведени от Съветския съюз.
Парламентът ратифицира скъпата покупка в "ускорена" процедура миналия петък, което позволи на депутатите да избегнат дискусиите между необходимите две гласувания по сделката. Но високата цена на покупката предизвика разгорещени, макар и по-кратки, дебати, инициирани от социалистическата опозиция, които искаха повече подробности за сделката - без да се противопоставят на необходимостта да се купуват повече самолети.
Радев цитира тези дебати като знак за "липсата на национален консенсус и убеждение в взаимноизгодните условия на споразумението".
Президентът е бивш пилот и командир на военновъздушните сили и като президент е и главнокомандващ на армията. Той предпочете да избере по-евтин вариант, като шведските изтребители „Грипен”.
Той също така твърди, че други страни, като Словакия и Бахрейн, са платили по-малко за американския изтребител в последните сделки. Във вторник той заяви, че България се нуждае от многофункционално въздухоплавателно средство с пълен пакет оръжия, оборудване и обучение, но добави: "Обществото заслужава категоричен отговор, дали това наистина се постига с подписаните споразумения."
Сега парламентът ще трябва да проведе още един дебат и да гласува отново по сделката. Очаква се обаче депутатите да го одобрят и този път Радев ще трябва да го подпише.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Данаил Кирилов: Не очаквам да има промяна в гласуването, след ветото на президента във връзка с купуването на самолетите F-16

Министър Данаил Кирилов: Не очаквам да има промяна в гласуването, след ветото на президента във връзка с купуването на самолетите F-16

23 Юли 2019 | 18:17 | Агенция "Фокус"
София. Не очаквам да има промяна в гласуването, след ветото на президента във връзка с купуването на самолетите F-16. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Той подчерта, че това налага пределна мобилизация на парламентарните групи, които подкрепят ратификацията на този закон и съответно завършване на договора със Съединените щати. „Според мен парламентът ще действа в хронограмата, която е предвидила за този ратификационен закон. Сутринта положих държавния печат върху указа на президента, с който връща за обсъждане този закон. Това, което установих, е, че се предвижда извънредно заседание на водещата комисия по този проектозакон в петък, на което ще бъде обсъдено ветото“, каза още министърът. Кирилов подчерта, че това е важна сделка за българската държава, сигурност и авиация. „Това, което ми направи впечатление в документацията, която беше приложена в проекта за решение на министерски съвет, беше прецизността, при която американските ни партньори визират валидност на отделните предложения“, допълни той. „Сроковете са различни, най-късия, ако вярно си спомням, е втори септември. Така че тук трябва да имаме пределна преддоговорна и договорна добросъвестност и в рамките на ангажимента, който сме поели в тези преговори да завършим тази процедура и да бъде сключена сделката окончателно“, каза още министърът.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Йорданов, евродепутат: Ветото на президента за F-16 демонстрира вярност към Руската федерация

Александър Йорданов, евродепутат: Ветото на президента за F-16 демонстрира вярност към Руската федерация

23 Юли 2019 | 18:14 | Агенция "Фокус"
София. Ветото на президента за F-16 е политически ход и демонстрира единствено вярност към чужда държава- Руската федерация. Това каза в предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Александър Йорданов във връзка с ветото, което президентът Румен Радев наложи върху закона за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70. По думите му решението за пореден път доказва, че българската демокрация има противник в лицето на държавния глава. „Румен Радев е президент на страната. Неговата най-важна мисия не е да се прави на счетоводител и финансист, а да защитава националните интереси и националната отбрана и сигурност. Няма разумен експерт, няма разумен военен ръководител в българската армия, в Министерство на отбраната, който да не е наясно, че закупуването на F-16 е в полза на българската национална сигурност. Ние няма защо да допускаме президентът на страната да се превръща в сметководител. Има си институции за това, които са се произнесли за цената, за доставката, за техническите характеристика, за абсолютно всичко“, обясни той. Александър Йорданов коментира още, че ветото едва ли ще се отрази негативно на детайлите около сделката и няма да се стигне до забавяне на доставката.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Йорданов, евродепутат: Президентското вето за F-16 е недалновиден и антибългарски ход

Александър Йорданов, евродепутат: Президентското вето за F-16 е недалновиден и антибългарски ход

23 Юли 2019 | 17:42 | Агенция "Фокус"
София. Президентското вето за F-16 е недалновиден и антибългарски ход. Това каза в предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Александър Йорданов във връзка с ветото, което президентът Румен Радев наложи върху закона за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70. По думите му като държавен глава и главнокомандващ на българската армия Румен Радев би трябвало да е пръв защитник на националните интереси и респективно на националната отбрана и сигурност. „Решението на парламента и правителството за закупуването на F-16 дойде в резултат на сериозно експертно обсъждане и несъмнено то изразява мястото на България в евроатлантическия свят. Факт, че България се намира в граничен европейски региона, в непосредствена близост до най-голямата заплаха за европейската и националната сигурност – политиката на Руската федерация. Ветото на президента несъмнено обслужва волно или неволно антиевропейски и антибългарски интереси“, обясни той. Йорданов призова народните представители незабавно да отхвърлят ветото, за да не се хвърля петно върху името на България като достоен член на НАТО и ЕС.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Подкрепяме президентското вето за F-16, гласувахме против тази сделка

Корнелия Нинова, БСП: Подкрепяме президентското вето за F-16, гласувахме против тази сделка

23 Юли 2019 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Перник. Подкрепяме президентското вето за F-16, гласувахме против тази сделка. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след Изпълнително бюро в Перник във връзка с президентското вето за изтребителите, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Като видяхме с каква бързина, настървение и съгласие ДПС, ГЕРБ и ВМРО прокараха на две четения в един ден законопроектите и ратификацията, не вярвам, че това ще се промени", заяви Нинова. "Подкрепяме взетото на президента и преди да бъде наложено, гласувахме против тази сделка", подчерта лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Ще свикам извънредно заседание на Комисията по отбрана в сряда и ще помоля да разгледаме ветото за F-16 в петък в зала

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Ще свикам извънредно заседание на Комисията по отбрана в сряда и ще помоля да разгледаме ветото за F-16 в петък в зала

23 Юли 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
София. Апелирам за държавническо мислене - ще свикам извънредно заседание на Комисията по отбрана в сряда и ще помоля да разгледаме ветото за F-16 в петък в зала. Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов по повод президентското вето върху договорите за F-16, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Според мен трябва да действаме енергично, знаем отношението на всеки един по този въпрос. Ще свикам и ще има извънредно заседание на Комисията по отбрана в сряда и ще помоля председателката на Народното събрание да разгледаме отново в пленарна зала в петък като първа точка. Сигурен съм, че народните представители ще проявят мъдрост. Нека да обсъждаме, нека да говорим по същество, но в края на краищата да гласуваме за бъдещето на ВВС, на армията, за сигурността ни като държава и за авторитета ни като такава", каза още ген. Попов.
На въпрос дали може ветото да забави процедурата по превъоръжаване, Попов отговори: "Ако ние преодолеем ветото, както смятам, че ще стане, защото вярвам в народните представители, това няма да забави процедурата. Разбира се, президентът е в правото си да наложи вето и на закона за промяна на бюджета и на закона за ратификация на рамковото споразумение за индустриално сътрудничество. Смятам, че тук ще се прояви достатъчно мъдрост, отговорност и в края на краищата всички ще се поздравим с един успешен договор, който гарантира сигурност", допълни още ген. Попов. Попитан дали вижда скрити мотиви, ген. Попов поясни, че не може да коментира това нещо. "Сигурен съм, че президентът ще даде обяснение, ще влезе в подробности, защото мотивите са две страници и ще има повече конкретика", коментира още ген. Попов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Надали ще постигнем повече консенсус или ще придобием нови способности за армията - ако не отхвърлим президентското вето върху договорите за F-16

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Надали ще постигнем повече консенсус или ще придобием нови способности за армията - ако не отхвърлим президентското вето върху договорите за F-16

23 Юли 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. Надали ще постигнем повече консенсус или ще придобием бързо нови способности за армията - ако не отхвърлим президентското вето върху договорите за F-16. Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов по повод президентското вето върху договорите за F-16, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Първо, трябва да кажа, че в петък Народното събрание гласува закона за ратификация на четирите договора, в понеделник президентът е подписал връщането на закона със съответните мотиви, с които сме запознали. Те са 2 страници. Основно се свеждат до две важни неща. Първото, че се е приело по бързата писта на две четения в един ден и че нямало достатъчно обсъждания по темата. Второто, че няма необходимия консенсус. Това, което мога да кажа аз, е, че това е нормална практика - Законът за ратификация да се гласува на две четения в един ден, поради факта, че народните представители могат да гласуват само "за" и "против" без да променят договора, който вече е подписан от министър Каракачанов. Второ, смятам, че достатъчно много се говори в продължение на години за това какъв самолет ни трябва, как ни трябва и в Комисията по отбрана, и после в зала. Достатъчно много хора говориха. Изказаха своето мнение "за" и "против", бяха навлезли дълбоко в темата. Всеки си стоеше на своите позиции и те са ясни. Никой нямаше конкретни предложения. Що се отнася до консенсуса, смятам, че в България има консенсус за нашата евроатлантическа ориентация. Имаме консенсус за това, че трябва да се модернизират въоръжените сили. Имаме консенсус, че на нас ни трябва нов, модерен боен самолет. F-16 е един прекрасен самолет, една прекрасна възможност българските ВВС да бъдат модернизирани, модерни и това да промени начина на мислене за водене на въздушен, съвременен бой", още каза ген. Попов. По думите му това ще има отражение и за другите видове въоръжаени сили. "Що се отнася до консенсус 123 народни представители гласуваха "за", 80 бяха "против" и "въздържал се". Това е добро основание, за да се каже, че този закон не се приема на кантар. Какво ще постигнем, ако не отхвърлим президентското вето. Дали ще постигнем повече консенсус, надали. Дали ще можем да придобием тези способности в рамките на сроковете, в които ние искаме - надали", каза Попов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.