НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Румяна Цвяткова, природен парк „Странджа“: Не мисля, че е спаднал интересът към посещаване на парка

Инж. Румяна Цвяткова, природен парк „Странджа“: Не мисля, че е спаднал интересът към посещаване на парка

23 Юли 2019 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Бургас. Не мисля, че е спаднал интересът към посещаване на парка. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас инж. Румяна Цвяткова, директор на Природен парк „Странджа“. По думите ѝ хората, които обичат Странджа, я посещават и преоткриват във всеки сезон, независимо какво е лятото и какъв е сезонът по Черноморието. „За съжаление, не разполагаме с мониторинг, които да следи точно посещаемостта, тъй като паркът е най-големият в България и трудно можем да обхванем туристите на цялата ни територия, но мисля, че спад в броя им няма“, отбеляза инж. Цвяткова. Тя добави, че на територията на парка съществуват около 300 км веломаршрути, екомаршрути и пътеки, към които има различен интерес от страна на туристите в различните сезони. „През лятото имаме най-голяма посещаемост на пещерите и изворите на река Младежка, тъй като там е прохладно, това е много атрактивен маршрут. Туроператори от Черноморието водят на еднодневни екскурзии там изключително и само чужденци. По него са изградени мостове над реката, наблюдателни кули и платформи, откъдето се открива обзорна гледка към Странджа планина, както и към живописния пролом над река Младежка. Там, през пролетта и есента, може да се наблюдава прелетът на птиците от миграционния път Виа Понтика. Този маршрут много добре се съчетава с водопада Докузак, който също е много атрактивен и посещаван. Младежите много обичат там да си правят селфита. Това е най-големият водопад в Странджа планина. Също така, този маршрут може да се съчетава и с архитектурния резерват в село Бръшлян, където обикновено туристите посещават църквата „Свети Димитър“, килийното училище от 1872 г. и музеят на традиционното земеделие, където добрите баби показват как излиза хлябът, показват и седянките, които също са много атрактивни за чуждестранните туристи“, каза още инж. Цвяткова. По думите ѝ друг много атрактивен маршрут е „Птици“ край река Велека в близост до село Синеморец и пясъчната коса на река Велека. „Маршрутът започва с кула за наблюдение на водолюбиви птици по река Велека и завършва на възвишение над моста над реката с фотоси на хищни птици в естествена им големина. Децата обичат този маршрут, тъй като могат да разперят ръце и да видят на коя птица крилата достигат размерите на техните ръчички. Долното течение на реката е също място за миграция на реещи се птици и тук могат да се наблюдават 5 от световно застрашените в света видове пернати. Този маршрут е лек – около 1 час, и може да се съчетае с информационния ни център в град Ахтопол. Там също има много български и чуждестранни посетители“, допълни още директорът. Тя добави, че сред другите атрактивни за посетителите места на територията на парка са тракийският некропол и куполните гробници в местността „Пропада“, както и тракийският култов комплекс в местността Мишкова нива. „Също така, голям интерес представлява образът на котката или на богинята Бастет. Той се намира на една пропукана скала под самия връх Градището, който е най-високият в Българска Странджа“, каза още инж. Цвяткова.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Румяна Цвяткова, природен парк „Странджа“: Основният проблем, който съществува, е свързан с опазването на чистотата на парка

Инж. Румяна Цвяткова, природен парк „Странджа“: Основният проблем, който съществува, е свързан с опазването на чистотата на парка

23 Юли 2019 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Бургас. Основният проблем, който съществува, е свързан с опазването на чистотата на парка. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас инж. Румяна Цвяткова, директор на природен парк „Странджа“. Според нея туристите, които обичат природата, я опазват по всякакъв начин. „За съжаление, по пътя към границата, могат да се видят много боклуци и това смятам, че е основният проблем. Хората, слизайки от колите или спирайки на местата за почивка, изхвърлят боклуците си, а не ги прибират. Все пак, по маршрутите туристите спазват указаните места за изхвърляне на отпадъци“, отбеляза директорът. Тя добави, че именно поради тази причина ръководството на парка се е насочило към децата и учениците от начален етап на образованието с цел да ги научи да опазват природа. „За мое щастие, учителките откликват на тази инициатива, водят децата в парка, като най-атрактивно е нашето училище на открито при Марена река, където ги запознаваме с природата, с това как да я опазват и едновременно с това как да предпазват себе си. Освен това, организираме и уроци в бургаските училища, тъй като знаем, че посещението на нашия парк е свързано с някои трудности – необходими са много документи преди децата да ни посетят. Ние сме отворени и посещаваме часовете на класа, където обясняваме с голяма любов за нашия парк“, каза още инж. Цвяткова. Тя посочи още, че във връзка с 14 септември, възнамерява да бъде организирана цяла седмица за почистването на парка. „Природният парк е твърде голям и има много места, които искаме да почистим. Ще известим местата, които предстои да бъдат почистени и се надявам всички да се включват в тази инициатива“, допълни още инж. Цвяткова.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.