НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Чавдар Ангелов, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“: Хаджи Димитър и Стефан Караджа са се превърнали в емблеми на българската национална революция

Чавдар Ангелов, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“: Хаджи Димитър и Стефан Караджа са се превърнали в емблеми на българската национална революция

20 Юли 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. Хаджи Димитър и Стефан Караджа са се превърнали в емблеми на българската национална революция. Това каза директорът на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ Чавдар Ангелов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 151-ата годишнина от подвига на четите на Хаджи Димитър и Стефан караджа. „Днес на връх „Бузлуджа“ беше отбелязана 151-та годишнина от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“, поясни Ангелов. По думите му честванията са започнали с поднасянето на цветя и венци пред паметната плоча на Стефан Караджа и паметник, който е в чест на други двама четници, дали живота си за свободата. „Това са Стефан Орешков и Христо Янъков“, добави той. Чавдар Ангелов каза, че официалната програма е започнала в 11.00 часа пред паметника на Хаджи Димитър. „Беше отслужена панихида в памет на загиналите четници, тържествено слово, ритуал по поднасяне на венците, разбира се традиционната вече за 7-8 година възстановка на боя при връх „Бузлуджа“, организирана от представители на Национално дружество „Традиция““, каза още той. Директорът на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ отбеляза и, че на тържествената програма е присъствал и оркестърът на 61-а Стрямска механизирана бригада, както и много почетни гости. „Гости на тържеството бяха председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, заместник-областният управител на Стара Загора Димитър Драчев, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Александър Йорданов, който е български представител в Европейския парламент, и гости от цялата страна“, поясни той. Ангелов уточни, че накрая е бил осветен и празничен курбан, а представители на читалищата в областта са изпълнили патриотични песни, с което е завършило тазгодишното отбелязване на годишнината.
Надежда ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пред паметните плочи на Стефан Караджа, Христо Янъков и Стефан Орешков в Казанлък започна отбелязването на 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Пред паметните плочи на Стефан Караджа, Христо Янъков и Стефан Орешков в Казанлък започна отбелязването на 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

20 Юли 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Казанлък. С поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи на Стефан Караджа и на четниците Христо Янъков и Стефан Орешков в Казанлък започнаха събитията, посветени на 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Годишнината ще бъде отбелязана и на връх Бузлуджа, където от 11.00 часа пред паметника на Хаджи Димитър ще продължат инициативите в памет на героите. Панихида в памет на героите ще бъде отслужена от казанлъшки свещеници, ще прозвучат и слова в памет на загиналите четници. За поредна година ще бъде направена възстановка на драматичните боеве при връх Бузлуджа между четниците и турската потеря, подготвена от Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк” към Национално дружество „Традиция“.
Програмата е организирана от Община Казанлък, Исторически музей „Искра“ и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.
Община Казанлък е ангажирала автобусен транспорт до Бузлуджа. Цената на билета е 4 лева в едната и 5 лева в двете посоки.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще бъдат отбелязани в Казанлък и на връх „Бузлуджа”

151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще бъдат отбелязани в Казанлък и на връх „Бузлуджа”

20 Юли 2019 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Казанлък.151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще бъдат отбелязани в Казанлък и на връх „Бузлуджа”, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Община Казанлък се обръща към родолюбивата казанлъшка общественост за присъствие на честванията по случай 151 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета.
От 9.30 часа на булевард „23 пехотен Шипченски полк“ пред паметната плоча Стефан Караджа и на площад „Севтополис“ пред паметника на четниците Христо Янъков и Стефан Орешков ще бъдат поднесени цветя.
От 11 часа на връх „Бузлуджа” ще бъде отбелязана годишнината пред паметника на Хаджи Димитър. Панихида в памет на героите ще бъде отслужена от казанлъшки свещеници, тържествено слово ще произнесе директорът на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов.
За поредна година ще бъде направена възстановка на драматичните боеве при връх „ Бузлуджа” между четниците и турската потеря, на Национално дружество „Традиция“, подготвена от Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк”.
Тържествените чествания са организирани от Община Казанлък, Исторически музей „Искра“ и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.
Община Казанлък е ангажирала автобусен транспорт, като автобусите за гражданите ще тръгват от площад „Севтополис” от 9.30 часа. Цената на билета в едната посока е 4 лева и 5 лева в двете посоки.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.