НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Washington Examiner: Администрацията на Тръмп въвежда нови ограничения за търсещите убежище по южната граница

Washington Examiner: Администрацията на Тръмп въвежда нови ограничения за търсещите убежище по южната граница

15 Юли 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп въвежда нови ограничения за търсещите убежище, които влизат в страната през южната граница. Така за мигрантите, пътуващи през Централна Америка, става все по-трудно да търсят и получат закрила, когато преминават южната граница на САЩ, коментират в редакцията на американското издание Washington Examiner.
Министерствата за вътрешна сигурност и правосъдие публикуваха ново правило, съгласно което мигрантите, които влизат в САЩ през южната граница, не могат да получат убежище, освен ако не са потърсили закрила в една от страните, през които са пътували първо. Очаква се тази мярка, опит за спиране на потока от мигранти от Централна Америка в САЩ, да влезе в сила във вторник.
За да запазят правото си на безопасно пристигане в САЩ, правилото изисква мигрантите първо да търсят закрила в страна, която пресичат, като Мексико, Ел Салвадор или Гватемала.
Мярката е в отговор на потока от мигранти, пресичащи южната граница – ситуация, която Тръмп описа като „хуманитарна и криза на сигурността“. Демократите обвиниха президента, че прилага политики, довели до пренаселеност и опасни условия в центровете за задържане, докато републиканците призовават за преразглеждане на законите за имиграцията и убежището.
Тръмп се стреми да въведе правила, насочени към възпиране на мигрантите, но неговата администрация е изправена пред редица неуспехи във федералните съдилища.
Главният прокурор Уилям Бар подчерта в изявление, че администрацията на Тръмп действа в рамките на органа, определен от Конгреса за ограничаване на допустимостта за убежище.
„САЩ са щедра страна, но са напълно обзети от тежестите, свързани със задържането и обработката на стотици хиляди чужденци по южната граница. Това правило ще намали възможностите за икономическите мигранти и тези, които искат да използват нашата система за убежище, за да получат достъп до САЩ, като същевременно гарантират, че никой няма да бъде изгонен от САЩ, изтезаван или преследван“.
Но подобно на другите мерки, прилагани от администрацията на Тръмп относно защитата на убежището на мигрантите, вероятно тази последна мярка ще бъде оспорена във федерален съд.
Новото ограничение от администрацията на Тръмп очертава три изключения: ако мигрантът е подал молба за убежище в поне една от страните, през които е пътувал, преди да пристигне в САЩ, но му е отказана защита; ако мигрантът е бил жертва на „тежка форма“ на трафик на хора; или ако нито една от страните, през които мигрантът е пътувал, не е подписала една от трите големи международни договори, защитаващи бежанците.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Ренци. 23 август 2019 г.
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Р...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.