НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Добрите ни политически отношения трябва да се материализират в инвестиции

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Добрите ни политически отношения трябва да се материализират в инвестиции

18 Юли 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Добрите ни политически отношения трябва да се материализират в инвестиции. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Добрите политически контакти трябва да се материализират в инвестиции и увеличаване на търговския обмен и повече действия, така, че българските граждани да усетят това, което постигаме на политическо ниво“, се обърна вицепремиерът към присъстващите дипломати.
Според нея България е осъзнала всички възможности извън Европа. Тя коментира, че Китай от години развива и инвестира в Африка, строи пътища и създава работни места.
„В годините на бюджетни рестрикции България е останала само в три страни с мисии в Африка на юг от Сахара. Това е крайно недостатъчно“, заяви тя.
По думите й по време на българското председателство на ЕС е имала възможност да замества Федерика Могерини и е представлявала Европейския съюз на два много важни форума в Африка.
„Почувствах желание на тези страни България да има по-активна роля.Имаме добри връзки с тях, голяма част от техния елит са завършили в България“, поясни Захариева.
Според нея предстои много работи и фокус от страна ни към този континент.
„България е една от държавите с най-ясна позиция за запазване на правовия ред. Мисля си, че ние трябва да бъдем мъдри и разумни, да не реагираме емоционално на изказвания и да бъдем пример и да работим за възстановяване на доверието в този правов ред. Ние не сме голяма държава и нямаме голяма военна сила, но бидейки част от ЕС, нашият глас е много по-силен“, коментира още външният ни министър.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Берлинският процес в София ще бъде едно минипредседателство, фокусирано само върху Западните Балкани

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Берлинският процес в София ще бъде едно минипредседателство, фокусирано само върху Западните Балкани

18 Юли 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Берлинският процес в София ще бъде едно минипредседателство, фокусирано само върху Западните Балкани. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Искам да ви кажа, че предстои много работа. Аз много се радвам, че България пое председателство на Берлинския процес. То не е просто една среща на върха тук, това е едно минипредседателство, фокусирано само върху Западните Балкани“, посочи тя, като уточни, че ще се провеждат редица срещи между министрите и бизнеса.
„Приоритетите са свързани със свързаността – транспортна, дигитална и човешка, помирение чрез образование и екология“, добави Захариева. Тя поясни, че ще разчита и на ресорните министри за да се подготви програмата в тази посока.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: В огромната си част работата на българските дипломати е успешна

Премиерът Бойко Борисов: В огромната си част работата на българските дипломати е успешна

18 Юли 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. В огромната си част работата на българските дипломати е успешна. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Поколения дипломати са работили за България, сега и Вие работите, мисля, че в огромната си част Вашата работа е успешна. С право може да се гордеете с това, което сте извършили за България през годините“, посочи премиерът. Борисов коментира и основните задачи на посланиците ни в чужбина. Според него работата в Брюксел е тежка, но се вършат много дейности по различни теми. „Заедно успяхме да направим така, че спазвайки правата на човека и европейските ценности да си запазим границите. Българите за разлика от другите европейци да не усетят какво е миграционна вълна и натиск. Положихме доста усилия и също успешни“, добави премиерът.
Той отбеляза, че дипломатите ни в Лондон работят в условията на Брекзит, но въпреки всичко са успели да защитят българите, които учат и работят там, както и английските граждани, които да дошли при нас.
Спрямо договора за добросъседство със Северна Македония Борисов каза, че той е дал добър резултат. „Подчиняваме се на единни правила. Там очакваме комисиите да се произнесат, но без нашия договор за добросъседство пътят на Македония за ЕС и НАТО нямаше как да започне и да тръгне“, заяви още министър-председателят. По думите това, което Македония направи със смяна на името, промяна на прочит на историята е изключително тежък процес, затова твърдо и толерантно трябва да се работи по този въпрос.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Българската дипломатическа служба има председателства в над 100 държави

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Българската дипломатическа служба има председателства в над 100 държави

18 Юли 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
София. Българската дипломатическа служба има председателства в над 100 държави. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази година се навършват 140 години българска дипломатическа служба. Тя постигна много и имаше много успехи и предизвикателства. 140 години по-късно българската дипломатическа служба и българската държава има представителства в над 100 държави“, посочи тя. „Само за последните 2 години сме открили три нови задгранични представителства, а през август ще бъде открито четвърто“, уточни Захариева. Според нея българските дипломати успяват да защитават интересите на България и да подкрепят българските общности зад граница. „В момента само Лондон консулските служби там обслужват граждани с размерите на град Пловдив. Всичко това нямаше да се случи без Вашата отдадена работа и усещането Ви за кауза, защото не всеки става дипломат. Без усещането, че Вашата работа е кауза“, каза Захариева.
По думите й година след края на българското председателство самочувствието, опита и знанията, продължава да мотивира дипломатите. „Факт, е че няма държава от ЕС, която да не желае консултации по темата за Западните Балкани с българските дипломати и министри“, допълни Захариева.
Тя уточни, че за тази една година страната ни е станала член на Берлинския процес. „Това ако не е доказателство за добре свършена работа, мисля, че най-големите критици, трябва да замълчат“, добави Захариева.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева ще открие посланическата конференция в Централния военен клуб

Министър Екатерина Захариева ще открие посланическата конференция в Централния военен клуб

18 Юли 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се срещне с посланиците и постоянните представители на България зад граница в Централния военен клуб в рамките на традиционната посланическа конференция. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Първият ни дипломат ще открие конференцията в 9.30 часа, а в 10.00 часа изказване е поканен да направи министър-председателят Бойко Борисов. Президентът Румен Радев ще се срещне с посланиците в 16.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август 2019 година
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.