НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Добрите ни политически отношения трябва да се материализират в инвестиции

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Добрите ни политически отношения трябва да се материализират в инвестиции

18 Юли 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Добрите ни политически отношения трябва да се материализират в инвестиции. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Добрите политически контакти трябва да се материализират в инвестиции и увеличаване на търговския обмен и повече действия, така, че българските граждани да усетят това, което постигаме на политическо ниво“, се обърна вицепремиерът към присъстващите дипломати.
Според нея България е осъзнала всички възможности извън Европа. Тя коментира, че Китай от години развива и инвестира в Африка, строи пътища и създава работни места.
„В годините на бюджетни рестрикции България е останала само в три страни с мисии в Африка на юг от Сахара. Това е крайно недостатъчно“, заяви тя.
По думите й по време на българското председателство на ЕС е имала възможност да замества Федерика Могерини и е представлявала Европейския съюз на два много важни форума в Африка.
„Почувствах желание на тези страни България да има по-активна роля.Имаме добри връзки с тях, голяма част от техния елит са завършили в България“, поясни Захариева.
Според нея предстои много работи и фокус от страна ни към този континент.
„България е една от държавите с най-ясна позиция за запазване на правовия ред. Мисля си, че ние трябва да бъдем мъдри и разумни, да не реагираме емоционално на изказвания и да бъдем пример и да работим за възстановяване на доверието в този правов ред. Ние не сме голяма държава и нямаме голяма военна сила, но бидейки част от ЕС, нашият глас е много по-силен“, коментира още външният ни министър.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Берлинският процес в София ще бъде едно минипредседателство, фокусирано само върху Западните Балкани

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Берлинският процес в София ще бъде едно минипредседателство, фокусирано само върху Западните Балкани

18 Юли 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Берлинският процес в София ще бъде едно минипредседателство, фокусирано само върху Западните Балкани. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Искам да ви кажа, че предстои много работа. Аз много се радвам, че България пое председателство на Берлинския процес. То не е просто една среща на върха тук, това е едно минипредседателство, фокусирано само върху Западните Балкани“, посочи тя, като уточни, че ще се провеждат редица срещи между министрите и бизнеса.
„Приоритетите са свързани със свързаността – транспортна, дигитална и човешка, помирение чрез образование и екология“, добави Захариева. Тя поясни, че ще разчита и на ресорните министри за да се подготви програмата в тази посока.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Като председател на Берлинския процес България отново ще бъде една година мотор за присъединяването на Западни Балкани към ЕС

Премиерът Бойко Борисов: Като председател на Берлинския процес България отново ще бъде една година мотор за присъединяването на Западни Балкани към ЕС

18 Юли 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Като председател на Берлинския процес България отново ще бъде една година мотор за присъединяването на Западни Балкани към ЕС. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оценката за Българското председателство на ЕС беше изведена като едно от най-добрите, като едно от най-трудните, и оставило най – трайна следа – Западните Балкани“, поясни той.
Борисов припомни, че Берлинският съвет ще се проведе в София, заедно с представители на Македония. „При едно домакинство, като идва канцлер на Германия, президент на Франция и Италия, премиер на Великобритания, аз мисля, че има по какво да поработим и отново България цяла година да бъде мотор на присъединяването на Западни Балкани към ЕС“, заяви премиерът.
Според него това е голяма оценка за работата на дипломатите и външната политика на страната – отношения на добросъседство. „Виждате, в България идват всички, защото ние сме обърнати към мира Ключовата дума е мир“, поясни министър-председателят.
Пред посланиците ни той съобщи, че сутринта е провел среща с шефа на Световната банка.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: В огромната си част работата на българските дипломати е успешна

Премиерът Бойко Борисов: В огромната си част работата на българските дипломати е успешна

18 Юли 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. В огромната си част работата на българските дипломати е успешна. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Поколения дипломати са работили за България, сега и Вие работите, мисля, че в огромната си част Вашата работа е успешна. С право може да се гордеете с това, което сте извършили за България през годините“, посочи премиерът. Борисов коментира и основните задачи на посланиците ни в чужбина. Според него работата в Брюксел е тежка, но се вършат много дейности по различни теми. „Заедно успяхме да направим така, че спазвайки правата на човека и европейските ценности да си запазим границите. Българите за разлика от другите европейци да не усетят какво е миграционна вълна и натиск. Положихме доста усилия и също успешни“, добави премиерът.
Той отбеляза, че дипломатите ни в Лондон работят в условията на Брекзит, но въпреки всичко са успели да защитят българите, които учат и работят там, както и английските граждани, които да дошли при нас.
Спрямо договора за добросъседство със Северна Македония Борисов каза, че той е дал добър резултат. „Подчиняваме се на единни правила. Там очакваме комисиите да се произнесат, но без нашия договор за добросъседство пътят на Македония за ЕС и НАТО нямаше как да започне и да тръгне“, заяви още министър-председателят. По думите това, което Македония направи със смяна на името, промяна на прочит на историята е изключително тежък процес, затова твърдо и толерантно трябва да се работи по този въпрос.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева ще открие посланическата конференция в Централния военен клуб

Министър Екатерина Захариева ще открие посланическата конференция в Централния военен клуб

18 Юли 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева ще се срещне с посланиците и постоянните представители на България зад граница в Централния военен клуб в рамките на традиционната посланическа конференция. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Първият ни дипломат ще открие конференцията в 9.30 часа, а в 10.00 часа изказване е поканен да направи министър-председателят Бойко Борисов. Президентът Румен Радев ще се срещне с посланиците в 16.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август 2019 година
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.