НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Общинските съветници от ГЕРБ – Смолян: Едва ли има по-лицемерна и непристойна опозиция от тази в Смолян

Общинските съветници от ГЕРБ – Смолян: Едва ли има по-лицемерна и непристойна опозиция от тази в Смолян

17 Юли 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Смолян. Едва ли в страната има по-лицемерна и непристойна опозиция, с лъжи, полуистини и внушения да се опитва да саботира най-значителното събитие за страната, се казва в декларация на групата на общинските съветници от ГЕРБ в Смолян по повод трето поред извънредно заседание на Общински съвет в Смолян във връзка с Роженския събор. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ – Смолян.
„За пореден път сме изправени пред абсурдна ситуация да ни се предлагат решения, които не са в нашата компетентност. Съдебната практика е еднозначна, а подобни решения страдат от съществени недостатъци, водещи актовете до най-тежките пороци, познати в правната доктрина. Категорично отказваме да участваме в този политически фарс, скалъпен от опонентите КРОС, БСП и едно политическо издание, с цел да провалят най-мащабното културно събитие на България за годината“, се казва в документа, прочетен от ръководителя на групата Ангел Безергянов.
В декларацията се подчертава, че Роженският събор в същността си е обединително събитие, а опозицията всячески прокарва разделителни тези в съзнанието на всички, които искат да почерпят сила от изконните български традиции. „Размивате границата между истина и неистина, опитвате се да внушите подозрения за нечиста сделка, знаейки чия е собствеността на Роженските поляни. Опитвате се за пореден път да игнорирате факта, че терените не са общински. Нали знаете, че само за комунистите собствеността е без значение, а тя е частна и е предадена в аренда на Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“. Именно заради това община Смолян партнира с това сдружение, а не с някой друг. Идеологията на противното ви политиканство този път е тотално сбъркана“, пише в декларацията.
Според съветниците от ГЕРБ мотивите в докладната се основават не на заинтересованост от общинския бюджет, който опозицията би похарчила до стотинка в неистовата й жажда за власт.
„Съборът на Рожен е повече от това, което сте всички вие, взети заедно. Той не е дребнотемие за дребни души с краткосрочни планове за власт. Той е повече от всички в тази зала. Имало го е и преди нас, ще го има и след нас“, каза Безергянов.
В заключение той подчерта, че общинските съветници от ГЕРБ в Общинския съвет, декларират пълната си подкрепа за предстоящото национално събитие. „Надяваме се на Роженските поляни да се съберат българите, които милеят за традициите ни, за песните, танците и музиката ни. Надяваме се да дойдат и чужденци, които искат да ни опознаят такива, каквито сме в Родопите и България“, заяви Безергянов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Общинският съвет реши хора в неравностойно положение да осъществяват търговска дейност на събора в Рожен без да заплащат такси

Смолян: Общинският съвет реши хора в неравностойно положение да осъществяват търговска дейност на събора в Рожен без да заплащат такси

17 Юли 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Смолян. Общинският съвет реши хора в неравностойно положение от Общината да осъществяват търговска дейност на събора на Рожен, както и на останалите подобни събори и събития, без да заплащат такси, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Причината за това е, че преди дни местен производител на царевица в неравностойно положение е искал да продава продукцията си на събора, но след даденото първоначално разрешение, впоследствие е получил отказ, заради факта че квотите за продажба на царевица са свършили. След направено предложение от общинския съветник Милен Журналов, дошло след разискването на казуса, вносителите на докладната записка, причина за свикването на заседанието на местния парламент, приеха тя да бъде включена във взетите решения. Те гласуваха незабавното й изпълнение, за да може ако има и други желаещи търговци в неравностойно положение, които искат да осъществяват дейност на събора, да се възползват.
След над тричасови дебати по тази и други теми, свързани с мащабното събитие, общинските съветници приеха с поименно гласуване няколко отделни решения, касаещи организацията, провеждането и отчитането на разходите след приключване на Събора. С първото си решение общинските съветници задължават кмета на общината Николай Мелемов да запознае Общинския съвет с извършените от него и общинска администрация до момента всички правни и фактически действия по организацията и провеждането на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ в периода от 19 до 21 юли. Второто проекторешение в докладната за подписване от кмета на Смолян Николай Мелемов на анекс към договора за сътрудничество с организаторите на Събора, с който да се предложи от договора да отпадне раздела „Изложения и аукциони на животни“ не бе прието от общинските съветници.
С третото си решение по докладната записка, общинските съветници на Смолян задължиха кмета Мелемов в срок не по-късно от един месец след приключване на събора да внесе писмен отчет и доклад по въпросите: кога, от кои лица и по какви причини е взето решение Съборът да се проведе през 2019 г., а не през 2020 г., как са изпълнени поетите задължения от двете страни по договора за сътрудничество, има ли неизпълнени такива и какви са причините за това. Със следващото решение, Общински съвет – Смолян задължава кмета Николай Мелемов в срок до един месец да представи пред Общински съвет пълен финансов отчет за направени разходи от бюджета на община Смолян във връзка с организацията и провеждането на Събора и към него да са приложени относимите документи. Общинските съветници със свое решение задължиха кмета Мелемов до един месец след Събора да представи пред Общински съвет пълен финансов отчет за получените дарения и начина на разходването им във връзка с организацията и провеждането на събора и да се приложат към отчета относимите документи.
Общински съвет – Смолян също така задължи кмета Мелемов да организира представително социологическо проучване сред жителите на общината, а при желание хората могат дават предложения и на сайта на Общината, какъв да бъде по своя вид и характер бъдещия събор Рожен. След обобщаване на предложенията и резултатите от проучването да се направи публично обсъждане да се изготви статут за бъдещите издания на събора на Рожен, който да бъде внесен за одобряване от Общински съвет – Смолян.
По време на заседанието кметът на Смолян Николай Мелемов заяви, че е факт, че всички общински съветници са за това съборът на Рожен да го има и да продължи да се организира. Той допълни, че в проектобюджета заложените разходи от бюджета на община Смолян за Събора са 80 000 лв. Мелемов подчерта, че при всички положения както и досега, ще направят отчет след приключване на събора на Рожен, защото всичко трябва да бъде открито, ясно и прозрачно.

Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.