НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Талат Джафери от Сребрениица: Балканите са наричани „буре с барут“, а толкова много можем

Талат Джафери от Сребрениица: Балканите са наричани „буре с барут“, а толкова много можем

11 Юли 2019 | 21:46 | Агенция "Фокус"
Сребреница. Днес, на честването на 24-ата годишнина от геноцида в Сребреница, председателят на Събраниетона Северна Македония Талат Джафери изрази надежда, че Балканите вече няма да бъдат "буре с барут" и че регионът се променя към по-добро, цитира думите му македонското електронно издание “Плюс Инфо“.

„Да бъдем тук днес, на това тъжно място, място, което резонира с мълчание, което е по-силно от най-големия тътен, е болезнено чувство. Скръбта и болката се усещат във всеки погълнат дъх, на всяка стъпка, която се прави на тази почва. Въпреки това, човек трябва да бъде силен и да направи достойна стъпка, да отдаде почит на жертвите, на познатите, на непознатите, на откритите и все още неоткритите, да покажем, че сме наясно с огромната човешка трагедия, да покажем, че имаме човешка и морална отговорност и уважение, да се осмелим да призовем никога да не се забравя и никога да не се повтаря!“ -каза Джафери.

Той каза, че регионът се променя към по-добро и случващото вече се вижда през различна призма, новите поколения политици са с отворен, ясен светоглед, който говори за свят без граници , безброй възможности за учене, търсене, работа и развитие на младите хора с широко отворени крила и високи върхове за постижения.

„Всички ние, чиито предци са живели тук, и ние, които сега живеем и работим в тази част на Земята и чиито деца и внуци се надяваме, ще продължат да дават живот на този регион, за съжаление живеем, белязани от идеята, че Балканите са "буре с барут ”, котел, който постоянно кипи, и че винаги може да има конфликт. За съжаление, историята потвърди това с ужасните военни конфликти, които държаха вниманието на обществото фокусирано върху нас. Имаше твърде много кръвопролития, твърде много сълзи се стичаха по лицата ни. Твърде много необратимо загубени животи, неизживяна младост, радост, семейно щастие и любов ... И толкова много можем! Толкова добре се познаваме помежду си, ние сме известни с гостоприемство, с топлите и грижовни отношения, необичайни дори за някои други части на Земята, ние знаем как да се радваме заедно и как да скърбим, защото сме преди всичко хора, съседи, приятели може би роднини“, каза Джафери.

Той призова всички, които активно участват в процеса на вземане на решения, в посока на общественото мнение и допринасят за изграждането и развитието на отношения между страните в региона, за да се посветят максимално на изграждането на наистина свободни, демократични общества, с върховенство на закона и зачитане на човешките свободи и права, които зачитат различните и уважават слабите и болните, защото, имаме всички условия да бъдем пример за региона и за света.

„Пример за добросъседски отношения, регионално сътрудничество, съвместен напредък на държавите поотделно и региона като цяло, заедно със спазването на суверенитета и териториалната цялост на всяка държава поотделно, защото, както казах в началото, имаме човешка и морална отговорност никога не позволявайте да бъде забравено, никога да не забравяме и никога повече да не се повтори! „- завърши председателят на парламента Джафери на честването на 24-ата годишнина от геноцида в Сребреница.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“: Отбелязват се 24 години от клането в Сребреница

„Макфакс“: Отбелязват се 24 години от клането в Сребреница

11 Юли 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Сребреница. Хиляди хора още от ранните часове на четвъртък започнаха да пристигат в Сребреница, Източна Босна, където в рамките на деня ще се отбележат 24 години от масовите убийства на бошняци през юли 1995 г., извършени от частите на босненските сърби, командвани от Ратко Младич, предава агенция “Макфакс“.

По данни от последното преброяване, градчето има 13 хил. жители, от които седем хиляди бошняци и шест хиляди сърби. Във времето преди 1995 г. там са живели повече от 36 хил. души, от които 27 хил. са се определяли като мюсюлмани.

Агенцията припомня, че над 8,300 души са били обявени за убити или изчезнали, като точният им брой е изсечен в паметна плоча, поставена в мемориалния комплекс в Поточари.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън. 23 юли 2019 г.
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.