НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Марина Иванова, Фондация „Четири лапи“: С едва 17% се е увеличил броят на въведените в националната база данни домашни кучета през 2018 г.

Д-р Марина Иванова, Фондация „Четири лапи“: С едва 17% се е увеличил броят на въведените в националната база данни домашни кучета през 2018 г.

7 Юли 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
София. С едва 17% се е увеличил броят на въведените в националната база данни домашни кучета през 2018 г. Това каза директорът на Фондация „Четири лапи“ д-р Марина Иванова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод приетите на първо четене от парламента промени в Закона за ветеринарномединската дейност. По думите ѝ този процент е доста притеснителен и нисък за страната. „Това говори за това, че има голям брой животни, които не са въведени и или не са с поставен микрочип, или не са с регистриран в системата микрочип и име на собственика. Тоест, когато има инцидент или проблем, с някое животно, става невъзможно да се разбере, кой е стопанинът и кой е човекът, който е отговорен за него“, подчерта директорът на Фондация „Четири лапи“. Тя отбеляза, че контролните функции за това се поемат от една страна БАБХ, а от друга страна от самите общини и различните структури към тях, в зависимост от това, какъв е планът на работа. „На някои места са инспекторати, на други места са към отделите по Вътрешен ред и сигурност. Общините също имат задължения да следят дали собствениците на домашни любимци спазват правилата за поведение, дали са регистрирали домашния си любимец и дали почистват редовно след него при разходка“, каза още тя.
„Колко са точно домашните кучета в столицата е малко трудно като статистика да се извади и то поради простата причина, че не всички животни са регистрирани и не всички са с поставен микрочип, както и защото не всички са въведени в Интегрираната информационна система, която се поддържа от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)“, отбеляза д-р Марина Иванова.
Ирина ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Марина Иванова, Фондация „Четири лапи“: Агресивността на животните не се определя от техните килограми

Д-р Марина Иванова, Фондация „Четири лапи“: Агресивността на животните не се определя от техните килограми

7 Юли 2019 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. За съжаление, приетите на първо четене промени от парламента в Закона за ветеринарномединската дейност, така предложени и разписани като текст, няма да доведат до по-добро възпитание на домашните любимци или на по-отговорно отношение от страна на техните собственици, защото агресивността на животните не се определя от техните килограми. Това каза директорът на Фондация „Четири лапи“ д-р Марина Иванова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод приетите на първо четене от парламента промени в Закона за ветеринарномединската дейност. „Може да има животни, които са под 5 кг и да показват признаци на агресия, а може да има и такива, които са много над 5 кг и да няма никаква агресия в тяхното поведение и да не представляват никаква опасност както за околните хора, така и за други животни“, заяви д-р Марина Иванова. Тя изтъкна, че разделянето на животните по признак тегло не е най-доброто, с което може да се определи с какво поведение е едно животно. „От друга страна, задължението всяко домашно животно да бъде извеждано с намордник е напълно абсурдно, защото особено през лятото с толкова високи температури, колкото са сега, това би застрашило живота на кучетата, тъй като те нямат потни жлези и единствената им възможност да се охлаждат като организъм, е през устата. Всички знаят, че когато му е топло на едно куче, то е с отворена уста и изплезен език. Ако кучето има поставен намордник на устата, то няма да може да вентилира и диша нормално“, посочи д-р Иванова. По думите ѝ именно затова текстовете, които бяха предложени в парламента, имат нужда от доста сериозно преработване. „Имаме гаранцията и обещанието на Комисия по земеделието и храните, че текстовете ще бъдат прецизирани и ще да бъдат насочени към реалния проблем и към това да се възпитава по-добро отношение от страна на хората към техните домашни любимци. Не бива просто да се задават такива безсмислени изисквания от рода на това, че куче над 5 кг вече ще се счита за агресивно и трябва да бъде вързано, с поставен намордник. Може би, в скоро време, някой ще изиска забрана и изобщо да не се извеждат навън“, отбеляза още тя.

Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маноил Манев, ГЕРБ: Намордникът няма нищо общо с килограмите на кучетата

Маноил Манев, ГЕРБ: Намордникът няма нищо общо с килограмите на кучетата

5 Юли 2019 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Намордникът няма нищо общо с килограмите на кучетата. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев по време на брифинг в Народното събрание във връзка със Закона за ветеринарномедицинската дейност, с които се забранява разхождането на кучета над 5 кг без повод, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Що е агресивно куче го пише в заключителните разпоредби на сега действащия закон. Преценката е на собственика и пак повтарям и глобите ще бъдат за него“, коментира Манев. „Намордник и кг посочени в този закон нямат нищо общо. Намордника и по сега действащото законодателство и в това, което имаме предвид и това, което ще се случи, е свързан единствено с агресията на кучета. И към момента и това, което ние предлагаме, е преценката дали кучето е агресивно да е на собственика. Наказанието, което ще понесе, ако не е преценил правилно своето животно пак е за негова сметка“, каза още Маноил Манев. Депутатът обясни, че тъй като драстично се увеличават наказанията е дадена възможност на онези кученца, които хората си носят по джобовете под 5 кг, да не бъдат глобявани. „Намордника няма нищо общо с кг, с промяна на режима и т.н. и т.н. Не може да влизаме в кинология. Как да кажем по породи кои кучета“, попита Манев. „Хора, които коментират как щели да ходят с кантарчета. Административно-наказателната процедура е процес. Пише се акт за установяване на нарушението. Като има спор дали е пет кг или не и след това представяйки паспорта на кучетата, което умолявам собствениците да записват колко кг е, и там пише, че не е и темата приключва. Няма акт, няма наказание“, посочи депутатът. Той обърна внимание, че от ГЕРБ са водили борба в този закон да се смекчи режима и да се освободят от наказание малките джобни кучета, чиито собственици са задължени да ги държат на повод по сега действащото законодателство.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Белова, ГЕРБ: Законът за ветеринарномедицинската дейност облекчава действащия режим за разхождане на кучета, да спрем да спекулираме

Мария Белова, ГЕРБ: Законът за ветеринарномедицинската дейност облекчава действащия режим за разхождане на кучета, да спрем да спекулираме

5 Юли 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Законът за ветеринарномедицинската дейност облекчава действащия към момента режим за разхождане на кучета, да спрем да спекулираме. Това каза Мария Белова, председател на Земеделска комисия и депутат от ГЕРБ по време на брифинг в Нардното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя посочи, че брифингът е във връзка със спекулациите по Закона за ветеринарномедицинската дейност, предложен от Десислава Атанасова и група народни представители, с които се забранява разхождането на кучета над 5 кг без повод. По думите й спекулациите се състоят в това, че според собствениците измененията са твърде рестриктивни. „Сега действащият Закон за ветеринарномедицинската дейност има изрична разпоредба, в която се забранява свободното пускане на кучета, домашни любимци без повод, а за агресивните кучета без намордник“, поясни Белова. Тя допълни, че предложените текстове са за облекчаване на сега действащия режим. Мария Белова поясни, че сега се предлага да бъдат с каишка кучетата над 5 кг и да се освободят от това задължение собствениците на малките кучета. „Обществото трябва да знае и конкретно собствениците на кучетата, че предложените промени и самите вносители много коректно поискаха максимален срок за удължаване между първо и второ четене, за да чуем всички гледни точки“, изтъкна Белова и уточни, че предложеният законопроект е бил приет единодушно в Комисията по земеделието. Според нея текстовете не трябва да създават излишно напрежение. „В последните два-три дни виждаме крайно неразбиране към предложените текстове“, каза още Мария Белова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На първо четене парламентът забрани свободното разхождане на кучета над 5 кг без повод и намордник

На първо четене парламентът забрани свободното разхождане на кучета над 5 кг без повод и намордник

3 Юли 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. На първо четене парламентът забрани свободното разхождане на кучета над 5 кг без повод и намордник, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Измененията бяха заложени в Закона за ветеринарномединската дейност, внесени от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова. „За“ законопроекта гласуваха 145 народни представители, без „против“ и с 5 „въздържал се“. Промените се налагат във връзка със зачестилите инциденти с домашни кучета. Промените забраняват свободното пускане и извеждане без повод на кучета с тегло над 5 кг. Предлага се прецизиране на разпоредбата, свързана с извеждането на кучета без повод или намордник, според тяхната агресивност. Допълнително са регламентирани изключенията от забраната за свободно пускане на извеждането на кучета без повод. Забраната няма да се отнася за кучета, които се пускат свободно в обособените и обозначени за това места в урбанизираните територии, по време на лов, подложени на обучение при условията и по реда на наредбите и участващите в състезания. Законодателят предвижда извеждането на кучета над 5 кг без повод и намордник да се наказва с глоба от 300 лв. За извеждането на агресивни кучета без повод и намордник глобата за нарушителите ще бъде в размер на 1000 лв. 500 лв. е глобата за разхождане на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: При извеждане кучето трябва да има намордник - вкъщи да хапе, когото си иска

Валери Симеонов, НФСБ: При извеждане кучето трябва да има намордник - вкъщи да хапе, когото си иска

3 Юли 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. При извеждане кучето трябва да има намордник - вкъщи да хапе, когото си иска. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на обсъждане на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Симеонов промените са навременни и НФСБ ще подкрепи измененията на първо четене, но ги определи като плахи. „С такива плахи промени нищо друго няма да се постигне освен известно време темата да бъде коментирана по медиите, известно време да бъде създавана някаква работна група от специалисти, привличане на много институции, едно дълго продължително говорене - създаване на впечатление, че правим нещо. В крайна сметка резултатът ще бъде до следващото нахапване, разкъсване и изяждане на човек“, коментира още Симеонов. „И сега действащият текст, който изисква използването на повод, трябва да остане задължителен. Няма как да се мерят кучета“, допълни още лидерът на НФСБ. Той посочи, че много от колегите му не са декларирали, че са в конфликт на интереси, тъй като имат кучета и добави че самият той няма такова. „Не съм почитател на отглеждането на кучета в градски условия“, посочи Симеонов и уточни, че кучетата трябва да има намордник. „Всяко куче може да хапе“, посочи още Симеонов. Според него контролът трябва да се осъществява от полицията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Измененията в Закона за ветеринарномедицинската дейност се налагат във връзка със зачестилите инциденти с домашни кучета

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Измененията в Закона за ветеринарномедицинската дейност се налагат във връзка със зачестилите инциденти с домашни кучета

3 Юли 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
София. Измененията в Закона за ветеринарномедицинската дейност се налагат във връзка със зачестилите инциденти с домашни кучета. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на представянето на мотивите на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Осъзнаваме, че общественият интерес през последните десет години бе насочен основно към проблема с безстопанствената и бездомни кучета и овладяване на популацията. Така на заден план останаха обществените отношения, свързани с отглеждането, безконтролното пускане и разхождане на кучета“, посочи Атанасова. Тя уточни, че изменението цели подобряване на контрола и повишаване безопасността за населението. „За съжаление серия от трагични инциденти, свързани с ухапвания от кучета, причиняващи средни, тежки телесни повреди и дори смърт, в последните седмици са станали ежедневие. Това наложи и бързи законодателни промени“, допълни депутатът от ГЕРБ. Тя заяви, че ако се подкрепят промените на първо четене, ще поиска максимално удължаване на срока между четенията, за да се проведе обществена дискусия по темата.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще гласува на първо четене забрана за свободното пускане на кучета

Парламентът ще гласува на първо четене забрана за свободното пускане на кучета

3 Юли 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще гласува на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Това предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание. Измененията са свързани със зачестилите инциденти, при които хора са били нападнати от пуснати на свобода кучета. Въвежда се забрана за свободното пускане на кучета. А забраната за извеждане без повод ще важи за кучета с тегло над пет килограма. По отношение на агресивните кучета остава забраната за извеждане без повод и намордник. Въвеждат се и диференцирани и завишени глоби за нарушения на тези забрани. Глобата за свободно пуснато куче ще бъде в размер на 300 лв., а за извеждане на агресивни кучета без повод и намордник санкцията ще е 1000 лв.
Депутатите ще гласуват на първо четене и Закон за публичните предприятия. С него ще се уреди начинът за определяне и публично оповестяване на държавната политика в областта на публичните предприятия, ще се въведат стандарти за добро корпоративно управление, както и ще се уредят задълженията за оповестяване и прозрачност на дейността и органите за управление.
На първо четене ще бъдат разгледани и изменения в Закона за водите, свързани с прехвърляне правото на собственост на язовири от общините в полза на държавата.
Народното събрание ще гласува и окончателни промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които се цели отразяване на промени във наименования на две фирми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.