НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мустафа Карадайъ: ДПС ще заседава и ще вземе своите решения преди парламентарното заседание за машинното гласуване

Мустафа Карадайъ: ДПС ще заседава и ще вземе своите решения преди парламентарното заседание за машинното гласуване

12 Юли 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. ДПС ще заседава и ще вземем своите решения преди парламентарното заседание за машинното гласуване. Това каза на брифинг председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на партията, предаде репортер наАгенция „Фокус“. На въпрос какви са аргументите ДПС да не се регистрира днес в пленарна зала и дали е нямало предварителна уговорка затова с БСП, той отговори, че не е имал възможност да се запознае с аргументите на БСП и посочи, че ДПС имат своите аргументи да не се регистрират в зала. „Последните години в политическото пространство различни политици и политически партии изказват едни тези, абсолютно неверни и несъстоятелни, без нито да ги аргументират, нито да ги мотивират и в опит да пресечем такъв род проявление“, коментира той.
Попитан дали ДПС ще участва във вторник в парламентарното заседание за разглеждане на машиното гласуване, той посочи: „Централното оперативно бюро, заедно с парламентарното, ще заседаваме и ще вземем своите решения, преди заседанието“. По думите му ДПС има законодателни предложения за Изборния кодекс. „Ние ще си предложим пак нашите предложения. От нашия опит знаем, че държавата може да го осигури и направи машинното гласуване. Някои наши колеги са участвали в период, когато това нещо много успешно е било реализирано,“ коментира Карадайъ.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Убедени сме, че при машинно гласуване няма да има сгрешени бюлетини, а недействителните гласове ще бъдат минимизирани

Мустафа Карадайъ, ДПС: Убедени сме, че при машинно гласуване няма да има сгрешени бюлетини, а недействителните гласове ще бъдат минимизирани

12 Юли 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
София. Убедени сме, че при машинно гласуване няма да има сгрешени бюлетини, а недействителните гласове ще бъдат минимизирани. Това каза на брифинг председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на партията, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Ние предлагаме две неща – машинно гласуване, машините да са собственост на държавата, софтуерът да бъде изработен от държавна фирма, съхранението и охраната да бъде осигурено от държавата и одитът и организацията да бъде от държавен орган“, поясни той.
Нашата цел е да си запазим влиянието в местната власт и ако имаше сили и възможности да разширим това влияние, защото за нас е важно с местната власт и управлението на страната да бъдат ангажирани политици и политически партии с доказана привързаност към европейските ценности“, добави Карадайъ.
Ние сме убедени, че в бъдещи избори, когато ще ползваме машинно гласуване и машинно преброяване на хартиените бюлетини, няма да има сгрешени бюлетини и недействителните гласове ще бъдат минимизирани“, коментира още председателят на ДПС.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Ние не само сме само за машинно гласуване, ние сме за машинно преброяване на хартиените бюлетини

Мустафа Карадайъ, ДПС: Ние не само сме само за машинно гласуване, ние сме за машинно преброяване на хартиените бюлетини

12 Юли 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. Ние не само сме само за машинно гласуване, ние сме за машинно преброяване на хартиените бюлетини. Това каза на брифинг председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на партията, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Днес Централният съвет прие и няколко важни решения и декларация. Централният съвет на ДПС категорично заявява, че популисткото националистическо управление на страната е пълен провал и затова пълна отговорност носи ГЕРБ. Рисковете за стабилността на страната, за демокрацията изискват отговорно поведение в името на бъдещето. Мирът, стабилността, демокрацията и държавността трябва да бъдат защитени. Българското общество осъзнава, че между декларираните намерение на властта и реалността има огромна разлика“, посочи той. „Омразата и разделението продължават, правата и свободите на българските граждани не са гарантирани и продължават да се нарушават. С управлението в страната и с местното самоуправление трябва да се ангажират партии с доказана привързаност към европейските ценности и демокрацията отговорни пред обществото днес и бъдещите поколения“, добави председателят на ДПС. Според него изборните правила в страната се променят непосредствено преди избори. „Държавата в лицето на Министерски съвет абдикира от своите отговорности да гарантира честни и прозрачни избори. При машинното гласуване имаше опит да бъде компрометирано. Вместо държавата да закупи машините, да осигури тяхното съхранение, обработката на софтуер, гарантирам извършването на одит, управляващите необосновано предлагат отменяна на машинното гласуване“, уточни Карадайъ.
Ние от ДПС не само сме само за машинно гласуване, ние сме за машинно преброяване на хартиените бюлетини. Това ще елиминира субективният фактор. Ще пресечем всеки опит за манипулиране на резултати и ще доведе до повишаване на доверието в изборния процес. Призоваваме всички партии и органи да бъдат на висотата на своята отговорност и да гарантираме честни избори“, заяви председателят на ДПС.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Провалът на сегашното управление е неизбежен

Мустафа Карадайъ, ДПС: Провалът на сегашното управление е неизбежен

12 Юли 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Провалът на сегашното управление е неизбежен. Това каза на брифинг председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на партията, предаде репортер наАгенция „Фокус“.
„Направихме анализ на резултатите на европейските избори и на обществено-политическата обстановка в страната, състоянието на структурите ни“, поясни той. „Приехме решение, свързано с предстоящите местни избори и избрахме критерии и процедури за кандидати за общински съветници и кметове“, посочи той. „Анализът обхвана и икономическото състояние на страната, липсата на реформи и състоянието на правата и свободите и здравеопазването“, уточни председателят на ДПС.
„Оценката за скандалите в страната, е че провалът на сегашното управление е неизбежен. Демокрацията е заплашена, стабилността на страната е под заплаха, това е наша отговорност. Ние сме длъжни да защитим демокрацията в името на българските граждани“, допълни Карадайъ.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.