НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

БАБХ: Пръскането срещу комари по поречието на Дунав продължава от 16 юли

БАБХ: Пръскането срещу комари по поречието на Дунав продължава от 16 юли

12 Юли 2019 | 20:02 | Агенция "Фокус"
София. Инсектицидните обработки чрез авиационно третиране срещу комари на засегнатите площи по поречието на река Дунав продължават от следващата седмица, вторник, 16 юли 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ще бъде обхваната ивица от приблизително 2 км южно от брега на река Дунав от сръбската граница до Никопол. За 17 юли, сряда, е планирано да бъдат третирани площите от село Сомовит до сухоземната ни граница с Румъния.
Графикът ще бъде коригиран при промяна в метеорологичните условия. Площите, които ще бъдат обработвани, са определени от съответните общини.
Препаратът, с който ще се извършат третиранията, е от семейството на пиретроидите – Ефциметрин 10 ЕК. Третиранията ще се извършат при спазване разпоредбите на Наредба № 13 от 26 август 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.
БАБХ напомня на пчеларите да предприемат мерки по опазване здравето на пчелите, като стопаните на пчелините, разположени между село Сомовит и град Никопол, следва да имат предвид, че там пръсканията ще са и двата дни. За повече и по-подробна информация се обръщайте към съответната община.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Пръскането срещу комари по поречието на река Дунав ще се осъществява извън селищата

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Пръскането срещу комари по поречието на река Дунав ще се осъществява извън селищата

12 Юли 2019 | 08:12 | Агенция "Фокус"
София. Пръскането срещу комари по поречието на река Дунав ще се осъществява извън селищата. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев в интервю за предаването на Нова телевизия "Здравей, България". „Днес ще се пръска територията, която ни е предложена от община Козлодуй. Стартираме пръскането, което ще бъде около Дунав. Днес пръскаме само около община Козлодуй“, поясни той. „Следващата седмица сме създали организация, дано времето не ни попречи, и се надяваме до няколко дни да напръскаме цялата територия около Дунав, която е определена на базата на предложение на общините и териториите, които имаме възможност да напръскаме според финансите, с които разполагаме“, поясни д-р Илиев. „В самите села и градове не може да се пръска. Там се пръска наземно. Ние пръскаме териториите, които са извън селищата,“ уточни той. Според него със сигурност ще има ефект от пръскането. „До края на следващата седмица пръскането ще бъде приключено“, допълни още д-р Дамян Илиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън. 23 юли 2019 г.
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.