НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Обявиха първото класиране за седмокласниците (ОБЗОР)

Обявиха първото класиране за седмокласниците (ОБЗОР)

11 Юли 2019 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на образованието и науката обяви резултатите от първото класиране за прием в гимназиите след националното външно оценяване след 7. клас. Седмокласниците могат да проверят къде са приети като въведат входящ номер и код за достъп на интернет адрес: https://priem.mon.bg/. Записването на приетите в първия етап на класирането е до 16 юли включително. За участие във второ класиране бъдещите гимназисти трябва да подадат заявления в училището, в което са приети. Учениците, които не са приети по нито едно от желанията автоматично участват във второ класиране. Вторият етап на класирането ще бъде обявен на 18 юли , като тогава времето за записване ще бъде до 22 юли. Свободните места за 3-то класиране ще бъдат обявени на 23 юли, а документите за участие в него ще се подават на 23 и 35 юли, като резултатите ще излязат на 29 юли. Приетите ученици на 3 етап от класирането ще имат възможността да се запишат до 31 юли. На 1 август ще бъдат обявени свободните места след 3-то класиране и ще започне 4 етап от класирането.
На пресконференция бяха обобщени данните за учениците в столицата. Началникът на РУО - София-град Ваня Кастрева съобщи, че по план-прием учениците могат да кандидатстват за места в 383 паралелки, от които 229 профилирани и 154 професионални. На Националното външно оценяване по БЕЛ са се явили 10 149 ученици, а по математика – 10 137 ученици. Подадените заявления за участие в първи етап на класиране са общо 9869, от които 9198 са подадени през индивидуален протокол на ученика, а 671 в училища-гнезда. Общо ученици от страната, които са подали заявления за училище в София, са 747, като 706 са с индивидуален код, а 41 са в училища-гнезда. Тези, които не са подали заявление, са главно от училищата по култура, спортни училища и частни училища, общо 1081 ученици.
На първо място сред най-желаните паралелки се нарежда 164. гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ с профил „Чужди езици“ – испански и английски, за който са подадени 2101 заявления. След това се нареждат 22. СЕУ „Г. С. Раковски“ отново с профил „Чужди езици“; 32. СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“. Най-желаният профил е „Чужди езици“. При професионалните направления най-голям брой желаещи има за Национално търговско-банковата гимназия за специалност „Банково дело“ с английски език, който е пожелан от 1389 ученици. В тази гимназия има още една силно желана специалност и това е „Електронна търговия“ с английски език. Училището е следвано от Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“, Технологичното училище „Електронни системи към Техническия университет – София“ и Националната финансово-стопанска гимназия. Тази година заявлението с най-голям брой желания съдържа 153 паралелки. Има един кандидат-гимназист с пълните 500 точки.
За поредна година с най-висок минимален бал е Софийската математическа гимназия. Прави впечатление, че тази година балът в най-желаните столични училища е много по-висок от миналата, като няма промяна в подредбата на най-добрите училища. На първо място се нарежда СМГ „П. Хилендарски“, следват 91. НЕГ „Проф. К. Гълъбов“, 73. СУ „Владислав Граматик“, ТУЕС към ТУ-София, 164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, Първа АЕГ, II АЕГ „Томас Джеферсън“, 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, 22. СЕУ „Г. С. Раковски“ и 35. СЕУ „Добри Войников“.
Закрити са общо 15 паралелки, като 4 са профилирани, а 11 – професионални. Броят на класираните ученици на първия етап е 8817, а на некласираните – 836. Свободните места след първия етап на класиране са 684.
Тази година има една анулирана работа на ученик от СМГ поради това, че ученикът е напуснал изпитната зала, без да предаде своята изпитна работа. Ключова е ролята на квесторите, които да подсещат учениците за техните задължения, обясни Кастрева.
Работата на ученика е била върната от родителите часове след изпита. Според Ваня Кастрева това може да се дължи на изпитна треска и притеснение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ваня Станчева: Наложи се да бъдат закрити 15 паралелки на 1 етап на класирането на учениците след 7. клас

Ваня Станчева: Наложи се да бъдат закрити 15 паралелки на 1 етап на класирането на учениците след 7. клас

11 Юли 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Наложи се да бъдат закрити 15 паралелки на 1 етап на класирането на учениците. Това каза председателят на Областната комисия за прием на ученици в 8 клас Ваня Станчева по време на пресконференция за представянето на резултатите от първото класиране на гимназиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Това са паралелки, в които бяха класирани по-малко от 6 ученици. От тях 11 са професионални и 4 профилирани", заяви Станчева. По думите й децата, които са класирани в такава паралелка, ще бъдат класирани на следващото си желание. "Отново се завърта класиране, така че всички деца, които са били в такава паралелка, вече са класирани на свое следващо желание. Тоест, деца, които в момента да са извън класирането поради закрити паралелки, няма как да има, няма такива", добави тя. Станчева обяви, че сред закритите паралелки са попаднали и паралелки със защитени специалности и професии, както и професии с очакван недостиг на пазара на труда."Към момента в София след 1 етап на класиране има 836 некласирани ученици. Това са ученици, които са имали твърде малко желания за бала, който имат. Свободните места са 684", каза Станчева. На пресконференцията Ваня Станчева съобщи датите за записване на учениците, за подаване на заявления за класиране на 2, 3 и 4 етап. "Записването ще може да се случи само до 16 юли", каза Станчева за записването след 1 етап.
"Приетите ученици на 2 етап ще станат ясни на 18 юли, ще се записват до края 22 юли. Обявени ще бъдат свободни места за участие в 3 класиране на 23 юли и документи ще се подават на 24 и 25 юли. Списъците с приетите ученици на 3 етап ще бъдат готови на 29 юли, като до 31 юли ще могат да се запишат приетите на 3 етап. На 1 август ще обявим свободните места след 3 етап по училища, след което започва 4 класиране, което вече не е централизирано и се случва във всяко едно училище по условия и ред, определени от съответния директор", каза Ваня Станчева.
Ваня Кастрева допълни, че по-голям процент не класирани ученици в София са тези от страната.
По време на кампанията са получени сигнали за нарушения, като са предприети действия към директорите на училища за дисциплинарни процедури. "Имаме и една анулиран работа на ученик от СМГ. Анулирането беше наложено предвид факта, че ученика напуска изпитната зала, без да остави своята работа и тя се връща в училище в последствие", каза Кастрева. Тя добави, че ще бъдат наказани двама квестори във връзка с този случай.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ваня Кастрева, РУО-София: Най-много желания от седмокласници са подадени за Испанската гимназия, а училището с най-висок минимален бал за прием е СМГ

Ваня Кастрева, РУО-София: Най-много желания от седмокласници са подадени за Испанската гимназия, а училището с най-висок минимален бал за прием е СМГ

11 Юли 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. През тази учебна година най-много желания са подадени за Испанската гимназия - 2101 ученици. Това каза началникът на РУО – София-град Ваня Кастрева по време на пресконференция за представянето на резултатите от първото класиране на гимназиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На второ място е 22 СЕУ - 2085 ученика са го пожелали. На трето място - 32 СУИЧЕ с 1992. В 9. Френска езикова гимназия има 1923 заявления, на 5-о място е Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ с 1921 ученици“, добави Кастрева. Тя каза, че няма промяна в желанията на учениците, свързани с професионалното образование. „Най-желана е Националната търговско-банкова гимназия със специалността „Банково дело с английски език“, като 1389 ученици са пожелали това да се случи за тях“, добави Ваня Кастрева.
Тя отбеляза, че тази година най-големият брой желания, постъпили в едно заявление за кандидатстване са 153, като за миналата година са били 119. Кастрева обяви, че тази година има кандидат-гимназист с максимален брой точки 500 и това е момиче от Първа английска езикова гимназия.
Училището с най-висок минимален бал за прием е СМГ „Паисий Хилендарски“, като балът на последното прието дете е 490.500 точки. По думите и тази година Балът в софийските училища се е повишил. „Нямаме промяна в първите 10 училища. Те са подредени по начина, по който бяха и миналата година. Водеща е СМГ „Паисий Хилендарски“, като тази година балът е 479.500 за сравнение миналата година балът е бил 456“, добави Ваня Кастрева. Тя отбеляза, че сред най-желаните паралелки до 46 място предпочитаният профил е чужди езици, на 47 място се нарежда профилът софтуерни и хардуерни науки с английски език.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любка Методиева, РУО - София-град: 9869 ученици са подали заявление за участие в първия етап на класирането за прием в гимназиите след 7. клас

Любка Методиева, РУО - София-град: 9869 ученици са подали заявление за участие в първия етап на класирането за прием в гимназиите след 7. клас

11 Юли 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
София. 9869 ученици са подали заявление за участие в първия етап на класирането за прием в гимназиите след 7. клас. Това каза Любка Методиева, старши експерт по информационно осигуряване в РУО - София-град, по време на пресконференция за представянето на резултатите от първото класиране на гимназиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „През индивидуален код на ученика са подадени 9198, а в училища гнезда са подадени 671“, уточни Методиева. „1871 ученици не са подали заявление, от които 543 са от училищата по културата и спортни училища“, каза Любка Методиева.
Надежда ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ваня Кастрева, РУО - София: В столицата резултатите от изпитите по БЕЛ след 7. клас са над средните за страната

Ваня Кастрева, РУО - София: В столицата резултатите от изпитите по БЕЛ след 7. клас са над средните за страната

11 Юли 2019 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. В столицата резултатите от изпитите по БЕЛ след 7. клас са над средните за страната. Това каза Ваня Кастрева, началник на РУО – София-град, по време на пресконференция за представянето на резултатите от първото класиране на гимназиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На националното външно оценяване по БЕЛ се явиха 10 149 ученици. Средните резултатите за София са над средните резултатите за страната - 64.45 са точките за нашия град. По математика се явиха 10 137 ученици като София-град постигна среден резултат 44.65“, обясни Ваня Кастрева. „И на двата формата на Национално външно оценяване училището, което има най-висок среден резултат, е СМГ „Паисий Хилендарски“, отбеляза тя. „За радост на София град тази година в сравнение с миналата учениците са повече“, коментира началникът на РУО - София-град. „За следващата учебна година са планирани общо 383 паралелки, от които 229 са профилирани, и 154 - професионални“, каза още Кастрева.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На пресконференция в РУО-София ще бъдат представени резултатите от първото класиране за гимназиите

На пресконференция в РУО-София ще бъдат представени резултатите от първото класиране за гимназиите

11 Юли 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. 11 юли 2019 г., в 12.00 часа в сградата на РУО - София - град, ще се проведе пресконференция, на която ще се представят резултатите от първото класиране за гимназиите. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.