НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Miami Herald: Бурята „Бари“ продължава да отслабва докато се движи над Луизиана

Miami Herald: Бурята „Бари“ продължава да отслабва докато се движи над Луизиана

14 Юли 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Ню Орлиънс. Последните данни на Американския център по ураганите отмени действащото предупреждение за опасност от тропическа буря, което важеше за региона на Ню Орлиънс, след като стихията „Бари“ отмина местността. Това съобщава американският вестник Miami Herald.

Предупреждението обаче все още е в сила за района около Морган сити и град Камерън. От един часа след полунощ местно време в неделя опасността за региона около устието р. Ачафалая и град Билокси в щата Мисисипи също няма да действа.

Силата на ветровете на „Бари“ е намаляла до 75 километра в час, като прогнозираният й маршрут преминава през централна и северна Луизиана, след което ще премине в Арканзас в неделя вечерта местно време. От агенцията обаче подчертават, че опасността от животозастрашаващи наводнения все още е валидна.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Deutsche Welle: „Бари“ отслабна до тропическа буря, опасността от наводнения остава

Deutsche Welle: „Бари“ отслабна до тропическа буря, опасността от наводнения остава

14 Юли 2019 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Ню Орлиънс. Ураганът „Бари“ загуби част от силата на ветровете си, което понижи категорията на природната стихия до тропическа буря, предава Deutsche Welle. По-рано в събота, „Бари“ удари крайбрежието на американския щат Луизиана със сила на ветровете от над 130 километра в час. Ураганът обаче бързо отслабна до около 112 километра в час, макар опасността от наводнения все още да остава висока.

Въпреки предупрежденията на американската метеорологична служба, Ню Орлиънс, който бе първия град от очаквания път на „Бари“, бе ударен само от дъжд и вятър, които не са успели да предизвикат наводнения.

Опасността обаче остава, тъй като по-късно в неделя бурята ще се придвижи по долината на р. Мисисипи, която е пълноводна и силна след скорошните дъждове. „Това е само началото“, обяви губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс, който подчерта, че „следват няколко много дълги дни за нашия щат“.
По-рано в щатите Луизиана и Мисисипи бе обявено бедствено положение, а американският президент Доналд Тръмп въведе такова и цялата страна, което ще позволи на местните власти да използват федералните ресурси при подготовката си и последващото справяне със щетите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Ураганът Бари отслабна до тропическа буря

The Guardian: Ураганът Бари отслабна до тропическа буря

13 Юли 2019 | 22:10 | Агенция "Фокус"
Ню Орлийнс. Ураганът Бари „стъпи“ на сушата в събота в Луизиана и бързо отслабна до тропическа буря, носеща проливни дъждове, които могат да продължат с дни и да тестват системите за предотвратяване на наводнения, построени след урагана Катрина, пише британският The Guardian
Бурята достиган брега в района на Интракостал Сити, на около 250 километра западно от Ню Орлийнс, а ветровете му достигат 110 километра в час, съобщи Националният център за ураганите.
Метеоролозите предупредиха жителите на Ню Орлийнс да бъдат търпеливи и да останат бдителни, след като в събота сутрин дори слънцето проби през облаците и огря предимно сухите градски улици.
Националният център на ураганите по-късно каза, че бурята се е превърнала в ураган от категория едно и след това е отслабнала отново до тропическа буря.
Синоптиците предупредиха, че бавните темпове, с които се придвижва Бари ще му дадат време да събере влага от Мексиканския залив, което потенциално ще засили валежите.
В изявление в събота сутрин Центърът за прогноза на времето обяви, че районът трябва да "очаква някои доста внушителни нива на валежи ... с някои стойности, които вероятно надвишават 8 см за един час".
Експертите също така предупредиха, че поради нестабилната форма на бурята, най-интензивните й проливни дъждове може да паднат късно след навлизането й на сушата.
Доналд Тръмп обяви извънредно положение за Луизиана за първия ураган в Атлантическия океан през 2019 г. Докато властите на Ню Орлийнс се въздържаха да поръчват евакуации, туристическите служители съобщиха за напускане на гости в петък. Авиокомпаниите, отмениха изходящи полети от града.
Концерт на „Ролинг Стоунс“ също беше отложен за понеделник.
Повечето жители избраха да си останат у дома и да посрещнат бурята. Длъжностни лица ги призовават да осигурят домовете си, да се снабдят с материали и да се подготвят да останат на закрито.
Очаква „Бари“ да се превърне в ключов тест за системите за защитата от наводнения след урагана „Катрина“. Евакуирани са редица крайбрежни зони без достатъчна защита. Почти 50 000 души са без електричество, според доставчика енергийната компания.
Потенциалът на бурята, а не силните ветрове, представляват най-голямата опасност за ниско разположения Ню Орлийнс, град, заобиколен почти от всички страни от издигащи се води. Бенджамин Шот, метеоролог, каза: "Тропическата буря Бари е опасна и животозастрашаваща буря."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: Как ураганите получават имената си

USA Today: Как ураганите получават имената си

13 Юли 2019 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Женева. Тропическа буря, сформирана в четвъртък сутринта в Мексиканския залив, се очаква да удари брега на Луизиана като ураган от категория 1 в събота. Името му е Бари, пише американският вестник USA Today.
Практиката на именуване на тропически циклони започва в Западните Индии (Карибския регион), където ураганите са кръщавани по деня на светеца, на който са се появили, според Националния център на ураганите. Ураганът Санта Ана яростно удари Пуерто Рико през 1825 г., а Сан Фелипе ударил острова през 1876 и 1928 година.
Съединените щати започнаха да поставят имена на бурите през 1953 г., но тези имена са само на жени. След 1979 г. ураганите получават както мъжки, така и женски имена, показващи "малко равенство между половете", както каза Клеър Нулис, медиен служител на Световната метеорологична организация.
Световната метеорологична организация (СМО), агенция на ООН, базирана в Женева, Швейцария, отговаря за назоваването на урагани и всички тропически циклони.
За атлантическите бури има шест списъка с имена, които се повтарят, след като са изминали шестте години. Списъците са по азбучен ред и от различен пол.
Нулис каза, че СМО получава много искания и жалби относно имената на ураганите. След като опустошителния ураган Майкъл удари Флорида миналата година, тя каза, че човек на име Майкъл е бил доста разстроен от използването на името му. В същото време, тя казва, че има хора, които искат тропическите бури да бъдат кръстени на тях.
"Това е най-честото от запитванията и коментарите, които получаваме от социалните медии," каза Нулис“. „Просто изглежда, че са очаровани от тях“.
Нулис обаче обърна внимание, че именуването на бури е малка част от работата на метеоролозите и със сигурност е най-малко важната част.
"Това, което винаги казваме на хората, е че имената получават най-голям обществен интерес, но това е само една малка част от работата на комисията по ураганите", каза Нулис. "По-голямата част от работата на комисията е свързана с аспектите на безопасността."
Всяка година Комитетът по ураганите на СМО заседава, за да обсъди предишния сезон на бурите и да направи планове за следващия. Тогава се правят промени в имената.
"Единственият път, когато има промяна в списъка, е ако бурята е била толкова смъртоносна или е причинила токова материални щети, че бъдещото използване на името за друга буря ще бъде неподходящо от етични съображения," пише Денис Фелтген, служител по обществените въпроси на Националното управление Центърът на ураганите, в USA TODAY.
Оттеглените имена обикновено започват с К, Л и М, тъй като те се случват по време на най-разрушителната част от сезона на ураганите.
Като цяло страната, която е поискала името да бъде спряно от употреба, е тази, която предлага ново име. Например, САЩ замениха урагана Майкъл с Милтън през март. Нулис заяви, че комисията има за цел да направи имената подходящи за региона, в който има хора с различен произход и етническа принадлежност. Не всички имена са "старомодни американски имена", каза тя.
"Правилото за имената е, че те трябва да бъдат подходящи и разбираеми в региона, за да могат хората да ги разпознават", каза Нулис. "Така че очевидно има различни езици в региона, има испано-креолски и франкофонски страни."
Дори само в САЩ, демографските данни са много по-различни, отколкото преди 50 години, казва Нулис, така че имената ще отразяват по-мултикултурна общност.
Накрая най-важният аспект на имената е функцията за безопасност, каза Нулис. Много по-лесно е да обменяте информация за опасна буря, когато имате лесно име, с което да я споменете.
"Винаги ще казваме, че за тези имена има причина и те са използват заради обществената сигурност", каза Нулис. "Ние не ги избираме за забавление. Ние ги използваме, за да се опитаме да спасим животи."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тропическата буря „Бари“ достигна силата на ураган

ТАСС: Тропическата буря „Бари“ достигна силата на ураган

13 Юли 2019 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Ню Орлийнс. Тропическа буря "Бари", която достигна до брега на щат Луизиана, е преквалифицирана от специалисти като ураган от първа категория. Това съобщи в събота Националният център за наблюдение на ураганите в САЩ, цитиран от TACC.
Според последната информация скоростта на вятъра в зоната на движение „Бари” достига 120 км/ч. Според метеорологичните прогнози епицентърът му ще навлезе на сушата през следващите няколко часа. Експертите също така увериха, че през следващите 24-36 часа силата на "Бари" ще падне до нивото на тропическа буря отново.
Тропическата буря "Бари" е сформирана в четвъртък, 11 юли, близо до бреговете на Луизиана и Мисисипи в Мексиканския залив. В Луизиана е въведено извънредно положение. В редица крайбрежни райони е обявена евакуация. Енергийната компания, която обслужва южните щати на САЩ, съобщи, че почти 50 хиляди потребители в Луизиана са останали без електричество заради бурята.
Атлантическият сезон на ураганите обикновено трае от 1 юни до 30 ноември. Атмосферното явление се класифицира като тропическа буря и получава собствено име, ако скоростта на вятъра в нея достигне около 60 км/ч. При скорост на вятъра 120 км/ч и повече, бурята става ураган.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Почти 50 хил. души са без електричество в САЩ заради бурята „Бари“

ТАСС: Почти 50 хил. души са без електричество в САЩ заради бурята „Бари“

13 Юли 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Почти 50 хил. души са останали без електричество заради тропическата буря „Бари“, която се очаква да удари с пълна сила крайбрежието на американския щат Луизиана, предава ТАСС, като се позовава на данни, публикувани на официалната интернет страница на електрическата компания, която обслужва южните щати на САЩ. Най-силно засегнати са южните части на американския щат.

В момента „Бари“, който се образува в четвъртък в Мексиканския залив, се движи със скорост от около 2 метра в секунда, а силата на ветровете му се оценява на 29 метра в секунда, което все още не е достатъчно за да премине в категорията на ураган.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“: Електричеството в повечето туристически обекти на Халкидики е възстановено

„Макфакс“: Електричеството в повечето туристически обекти на Халкидики е възстановено

13 Юли 2019 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Атина. Електричеството в по-голямата част от популярните сред туристите дестинации на Халкиди е почти възстановено, съобщава агенция “Макфакс“.
Същото се отнася и до водоснабдяването на полуострова.

В петък пък бе възстановено движението по пътя Потидея – Нова Фокея, който беше затворен заради паднали електрически стълбове. Що се отнася до източната част на Касандра, токът е възстановен след подмяната на пет от главните кабели, повредени от силната буря в сряда.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: „Роулинг Стоунс“ отложиха концерта си в Ню Орлиънс заради „Бари“

CNN: „Роулинг Стоунс“ отложиха концерта си в Ню Орлиънс заради „Бари“

13 Юли 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Ню Орлиънс. Американската група „Роулинг Стоунс“ може и да възпяват раждането по време на ураган, но те самите няма да свирят по време на такъв, коментира телевизия CNN. В съобщение, публикувано в „Туитър“, групата обяви отлагането на своя концерт в Ню Орлиънс, който трябваше да се проведе тази неделя, заради опасността от тропическата буря „Бари“.

Очаква се природната стихия да удари брега на САЩ като ураган от първа степен по-късно в събота.
„Тук сме с вас – ще преминем през това заедно“, заяви от групата. Концерът ще се проведе един ден по-късно – в понеделник.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Първите дъждове на „Бари“ достигнаха американското крайбрежие

CNN: Първите дъждове на „Бари“ достигнаха американското крайбрежие

13 Юли 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Ню Орлиънс. Страничните дъждове и облаци движещи се пред урагана „Бари“, които могат да предизвикат обилни валежи и силен вятър, достигнаха крайбрежната зона на САЩ в района на Мексиканския залив, предава CNN, като се позовава на съобщение от Националната служба за ураганите на страната.

Окото на бурята ще достигне брега по-късно в събота, след което „Бари“ ще се придвижи на север по долината на р. Мисисипи. Стихията има сила на ветровете от около 104 километра в час, като се очаква в рамките на събота да достигне сила от 119 километра в час, което официално ще превърне бурята в ураган. Експертите обаче предупреждават, че най-опасни са не ветровете, а обилните валежи, които „Бари“ ще донесе със себе си.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Тропическата буря „Бари“: Обявена е опасност от торнадо

CNN: Тропическата буря „Бари“: Обявена е опасност от торнадо

13 Юли 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Ню Орлиънс. Американската агенция за защита и бедствена подготовка обяви в събота, че при приближаването си, тропическата буря „Бари“ може да стане причина за образуване на торнадо, съобщава CNN. Съобщението на агенцията е публикувано в социалните мрежи. Според властите, хората в застрашените райони около град Ню Орлиънс, трябва да последват инструкциите за безопасност и потърсят прикритие.

В същото време щатът Мисисипи обяви бедствено положение във връзка с приближаването на природната стихия. По-рано такова бе обявено и в Луизиана, а американският президент Доналд Тръмп подписа указ, с което въведе извънредно положение в страната, което ще позволи на местените власти да използват федерални ресурси при подготовката и справянето си с бурята, която се очаква да се превърне в ураган малко преди да достигне американското крайбрежия на Мексиканския залив.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Експерти предупредиха, че продължителността на „Бари“ ще бъде значителна

BBC: Експерти предупредиха, че продължителността на „Бари“ ще бъде значителна

13 Юли 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Ню Орлиънс. Американската Национална метеорологична служба предупреди, че тропическата буря „Бари“ представлява сериозен риск, предава BBC. „Бавната скорост, с която се движи „Бари“ означава по-дълго времетраене на валежите и по-сериозна заплаха от наводнения в централата част на крайбрежието на Мексиканския залив, както и в части от долината на Мисисипи и на север от долината на Тенеси“, заявиха от службата. Според тяхното становище, „рискът от наводнения се увеличава значително, като те могат да бъдат животозастрашаващи“.

Тропическата буря ще провери дали новата система против наводнения, изградена през 2005 г. след урагана „Катрина“ е ефективна, коментира британската телевизия. В момента „Бари“ се движи със скорост от около 5 километра в час.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euronews: Хиляди хора в Луизиана са без ток заради тропическата буря „Бари“

Euronews: Хиляди хора в Луизиана са без ток заради тропическата буря „Бари“

13 Юли 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Ню Орлиънс. Десетки хиляди хора са без тока в американския щат Луизиана заради тропическата буря „Бари“, която се движи бавно към брега на САЩ, заплашвайки милиона и поставяйки пред изпитание новите защити на местните власти срещу наводнения, предава Euronews.

Жителите на крайбрежната част и най-вече град Ню Орлиънс са се запасили с вода и приготвили за опустошителни дъждове и ураганни ветрове. Според местните власти, рано сутринта в събота (следобед българско време), „Бари“ ще удари крайбрежието и региона около Морган сити, като по това време ще е достигнал силата на ураган.

И макар да се определя като слаб ураган, само малко над нужните за това определение сила на ветровете от 119 километра в час, бурята заплашва да донесе унищожителни наводнения покрай брега на Мексиканския залив. Дъждовете на „Бари“ ще увеличат нивото на р. Мисисипи, която вероятно ще излезе от коритото си.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“(Северна Македония): Халкидики се връща към нормалния ритъм след тежката буря в сряда

„Сител“(Северна Македония): Халкидики се връща към нормалния ритъм след тежката буря в сряда

13 Юли 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Техници и водопроводчици работят усилено за да възстановят електрозахранването и водоподаването на Халкидики, където силната буря нанесе множество щети в сряда, предава македонската медия “Сител“. Това съобщи генералният секретар на гръцката гражданска защита Никос Хардалиас.

Според неговите думи, повредата на главните електрозахранващи кабели е почти отстранена, а водата е пусната отново в повечето места на полуострова. Според министерството на здравеопазването от големия брой ранени, само 14 души са все още в болница. Медията припомня, че по време на силната буря, която изкорени дървета и събори електрически стълбове, загинаха общо седем души.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Предупреждения за опасно време в Гърция събота и неделя

Protothema: Предупреждения за опасно време в Гърция събота и неделя

13 Юли 2019 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцката метеорологична служба предупреждава за опасно време в края на седмицата, предава електронното издание на вестник Protothema. Според информацията, публикувана от изданието, се очакват краткотрайни влошавания на времето със силни валежи и непостоянни бури, които ще засегнат най-вече районите в северната част на страната и по-конкретно Северна Йония, Епир и вероятно западната част на централна Гърция.

В събота вечерта и неделя през нощта, лошото време ще засегне района около Солун и северната част на Тесалия и северната част на егейските острови.
В същото време агенцията за гражданска защита предупреди, че се очаква нова вълна от лошо време да удари Халкиди в неделя.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Хиляди бягат от наближаващата тропическа буря „Бари“ от крайбрежието на Луизиана

АFP: Хиляди бягат от наближаващата тропическа буря „Бари“ от крайбрежието на Луизиана

12 Юли 2019 | 23:28 | Агенция "Фокус"
Ню Орлеанс. Хиляди бягат от наближаващата тропическа буря „Бари“ от крайбрежието на Луизиана, като щатът, включително главният град Ню Орлеанс се подготвят за бурята, която заплашва да се превърне в ураган, когато наближи крайбрежието, предава AFP
Тропическата буря в Мексиканския залив, носи проливни дъждове, силни ветрове и наводнения, които представляват заплаха, напомняща за смъртоносния ураган „Катрина“ от 2005 година.
Наводненията вече затвориха някои пътища и отделни селища останаха изолирани. Към средата на петъчния ден бурята нахлу с ветрове от 100 километра в час, а от Националния център за ураганите очакват нейното усилване.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР съветва българите, които са в Гърция или планират пътуване в южната ни съседка да следят метеорологичните прогнози заради възможни нови бури през почивните дни

МВнР съветва българите, които са в Гърция или планират пътуване в южната ни съседка да следят метеорологичните прогнози заради възможни нови бури през почивните дни

12 Юли 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Солун. Във връзка с предупрежденията за възможни нови бури през почивните дни в Гърция, Министерството на външните работи съветва българските граждани, намиращи се на територията на страната или планиращи пътуване в южната ни съседка, да следят метеорологичните прогнози и да се информират за актуалната обстановка. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
По информация на генералното ни консулство в Солун нашите сънародници, адресно регистрирани и притежаващи недвижимо имущество в Халкидики, които са претърпели щети в следствие на природното бедствие от 10 юли, могат да посетят съответните общини и да подадат искане за обезщетение.

Българските граждани могат да се свържат с:
Община Неа Пропонтида – отдел „Защита на околната среда“ и отдел „Грижи“, тел.: 0030 237 33 50281.
Община Касандра - „Техническа служба“ на общината, тел: 0030 23743 50100.
Община Ситония - отдел „Протокол“, тел: 0030 23753 50100.
Община Полигирос - отдел „Гражданска защита“, тел: 0030 23713 50706.
На място в съответните общини е необходимо да бъде попълнено искане, както и да бъдат представени снимки с щетите на недвижимото имущество.
В случай на претърпени поражения на МПС, българските граждани могат да се обърнат към Противопожарна служба на Полигирос – тел: 0030 23710215610, за издаване на удостоверения за събитието. На място е необходимо да подадат попълнен формуляр, както и да предоставят снимки на нанесените щети по автомобила.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп обяви извънредно положение заради тропическата буря „Бари“

AFP: Доналд Тръмп обяви извънредно положение заради тропическата буря „Бари“

12 Юли 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение заради опасността от тропическата буря „Бари“, това съобщава AFP. Очаква се стихията да се засили в петък и в събота да достигне мощта на ураган, когато ще удари бреговете на щата Луизиана.

Поради тази причина Тръмп издаде указ за извънредно положение в САЩ, което ще позволи на федералните агенции да участват в усилията за справяне с щетите, които се очаква да бъдат нанесени. Действията на президента са и след молба от страна на губернатора на щата Луизиана Джон Едуардс.

По-рано извънредно положение бе въведено само в Луизиана, но след указа на държавния глава, то ще важи за цялата територия на САЩ.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Жители на Луизиана се евакуират заради опасността от тропическата буря „Бари“

CNN: Жители на Луизиана се евакуират заради опасността от тропическата буря „Бари“

12 Юли 2019 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Ню Орлиънс. Жители на американския щат Луизиана се евакуират заради опасността, която представлява набиращата сила тропическа буря „Бари“, това съобщава CNN. И макар някои хора да предпочитат да изчакат преминаването на бурята на безопасно разстояние, други са заявили, че не смятат да напускат домовете си, освен ако не стане наложително.

„Бари“ е първата тропическа буря, която ще удари САЩ тази година. Прогнозата сочи, че тя ще достигне американския бряг най-вероятно в събота сутринта. Първият ударен регион ще е брегът на Луизиана и по-конкретно крайбрежието на Ню Орлиънс, а вероятно и самият град. Телевизията предупреждава за възможността „Бари“ да се превърне в ураган със сила на ветровете от 120 километра в час по времето, когато достигне крайбрежието.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Продължава изчисляването на щетите след бурята в Халкидики

Ekathimerini: Продължава изчисляването на щетите след бурята в Халкидики

12 Юли 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Атина. В петък продължават усилията на гръцкото правителство за изчисляване на щетите и справяне с последствията от бурята, която удари Халкидическия полуостров в сряда вечерта, пише местното електронно издание Ekathimerini.

Процесът на проверяване на нивото на щетите за посевите, домовете и фирмите, който ще определи последваща компенсация от страна на правителството, бе надзираван лично от вътрешния министър Панагиотис Теодорикакос и министъра на земеделието Макис Воридис.

Според Теодорикакос, общо 500 хил. евро ще бъдат отпуснати като средства за справяне с последиците от бедствието на трите общини на полуострова, където в четвъртък бе обявено извънредно положение.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Мъж и дете от Ростов на Дон са загиналите в Гърция руски туристи

„Российская газета“: Мъж и дете от Ростов на Дон са загиналите в Гърция руски туристи

11 Юли 2019 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Солун. Жители на Ростов на Дон загинаха в Гърция. Трагедията се случи в нощта на 10 срещу 11 юли в малкото курортно градче Неа Потидия на полуостров Халкидики, в Северна Гърция, пише руският вестник „Российская газета“.
По време на силна гръмотевична буря, придружена с проливен дъжд туристите са се укрили под едно дърво. Под натиска на вятъра дървото се е счупило и е затиснало двама души - мъж и малкият му син. Повикана е бърза помощ, но лекарите само са констатирали смъртта на двамата руски граждани.
Генералният консул на Русия в Солун Александър Шчербаков потвърди за вестника смъртта на двамата руснаци.
„Семейството е пристигнало на почивка от Ростов на Дон на 7 юли. Родителите са достатъчно млади, още не са навършили четиридесет. С тях са били трите им деца, а най-малкият от тях не беше навършил две години. Той и баща му са жертва на тази трагедия", каза генералният консул по телефона пред вестника.
Според него през цялото време на полуострова е било много горещо. Затова гръмотевичната буря, особено в близост до морето е била необичайно силна. На брега има повредени сгради и електропроводи. Според генералния консул по време на всеки туристически сезон се случват извънредни ситуации с туристи, но такава трагедия той не помни.
„Телата на загиналите са закарани в близката болница. Формалностите около връщането им се разглеждат в момента. Опитваме се да помогнем на вдовицата ”, каза Александър Шчербаков.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Необходими са най-малко два дена за нормализиране на обстановката на Халкидики

„Канал 5“ (Македония): Необходими са най-малко два дена за нормализиране на обстановката на Халкидики

11 Юли 2019 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Солун. Няма електричество и вода, а за нормализиране на доставките са необходими поне 2 дни. Туристите и жителите казват, че няма основни условия на живот, а температурите са около 40 градуса, пише на страницата на македонския телевизионен “Канал 5
Туристите днес се евакуират масово, а колона от превозни средства достига до границата с Македония. Но, ужаса, който са преживели туристите вчера ще го помнят цял живот.
Най-малко седем души са загинали и над 120 са ранени в бурята, която засегна гръцкия полуостров Халкидики.
Силната буря изкорени дърветата, преобърна автомобили и причини големи материални щети. Повечето от жертвите са били ударени от паднали дървета и обърнати превозни средства, включително и родител с малкото си дете (руснаци-бел. ред.), която е починала, когато над тях е паднал покрив на ресторант.
Гръцките медии съобщават, че туристите, които са попаднали в бурята, са търсили спасение в църквите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кathimerini: Северна Македония изрази съчувствие за жертвите на бурята в Гърция

Кathimerini: Северна Македония изрази съчувствие за жертвите на бурята в Гърция

11 Юли 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Външният министър на Северна Македония Никола Димитров изрази съчувствие към жертвите на среднощната буря в Северна Гърция, при която загинаха седем души и над 100 бяха ранени, цитира думите му електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“, Димитров каза, че е "съкрушен да узнае за ужасната буря в района на Халкидики в Гърция, която е довела до загуба на човешки живот, множество пострадали и значителни щети".
„Изказвам най-дълбоки съболезнования на семействата и близките. Ние сме готови да помогнем с каквото можем ”, добави той.
Халкидики е популярна туристическа дестинация за хора от съседните балкански страни. В региона е обявено извънредно положение.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“(Северна Македония): Армията ще помага за справянето с щетите в Халкидики

„МКД“(Северна Македония): Армията ще помага за справянето с щетите в Халкидики

11 Юли 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцката армия ще помага на местните власти при разчистването и справянето с щетите, нанесени от силната буря, която удари Халкидическия полуостров в сряда, съобщава македонското електронно издание “МКД“.

„Въоръжените сили са подготвени да използват техника при справянето със щетите. Ще използваме генератори докато не бъде възстановено електрозахранването на полуострова“, заяви Никос Панайатопулос, министърът на отбраната на Гърция. Изданието припомня, че около 80% от полуострова остана без ток заради силния вятър.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Жертвите на лошото време в Гърция се покачиха до седем, правителството ще прати финансова помощ за Халкидики

Ekathimerini: Жертвите на лошото време в Гърция се покачиха до седем, правителството ще прати финансова помощ за Халкидики

11 Юли 2019 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Говорителят на гръцкото правителство Стелио Петсас заяви в четвъртък, че ще бъде предложена финансова помощ за трите общини на Халкидическия полуостров, които пострадаха по време на лошото време в сряда, пише Ekathimerini.

В същото време стана ясно, че жертвите на стихията вече са седем души, след като властите открива тялото на мъж. Предстои да стане ясно дали то принадлежи на безследно изчезналия в сряда 62-годишен мъж.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Няма данни за пострадали българи по време на бурята на Халкидики

МВнР: Няма данни за пострадали българи по време на бурята на Халкидики

11 Юли 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Халкидики. По данни на генералното ни консулство в Солун към 21.30 часа на 10 юли(сряда) в района на Халкидики се разрази силна ураганна буря, продължила около 10 минути, отнела живота на шестима души. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Има данни и за материални щети. Електрозахранването е било прекъснато на първия ръкав в селата Потидия, Певкохори и Полихоро, както и на втория ръкав в с. Вурвури.
Към момента в генералното консулство няма постъпили сигнали за бедстващи или пострадали български граждани. Получен е един сигнал през нощта от българска гражданка, намираща се на Ситония (втория ръкав на Халкидики), в който е съобщила, че помещението, в което се намира, е наводнено и планира да изчака преминаването на бурята в автомобила си.
При необходимост нашите сънародници може да се обаждат на спешния телефонен номер на полицията и пожарната – 100; бърза помощ – 116; Полицейска дирекция Халкидики – 0030 23710 215610; туристическа полиция Халкидики – 0030 23710 21646; медицинска помощ Халкидики – 0030 23713 50100; противопожарна служба Халкидики/Полигорос – 0030 2371022644; Полиция Халкидики/Пологорос – 0030 2371021657, 0030 2371021658.
Телефон за връзка с ГК Солун – 0030 2310829210.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92: Шест сръбски туристи са сред пострадалите при бурята в Халкидики

B92: Шест сръбски туристи са сред пострадалите при бурята в Халкидики

11 Юли 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Белград. Шест граждани на Сърбия са сред множеството ранени при бурята, която удари Халкидическия полуостров в сряда, това съобщава сръбската TV Prva, предава радио B92. Според гръцки медии, пострадалите сърби са седем, като сред тях има и 13-годишно момиче. Всички сръбски граждани, които са пострадали са извън опасност за живота, пишат още от редакцията на медията.

Към момента консулството на Сърбия в Солун е получило сигнал само за един пострадал сръбски гражданин.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„То Вима“(Гърция): Гръцките власти в Халкидики са получили над 600 сигнали през нощта

„То Вима“(Гърция): Гръцките власти в Халкидики са получили над 600 сигнали през нощта

11 Юли 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките власти на Халкидическия полуостров са получили над 600 сигнали, включително такива за указване на помощ на бедстващи хора, през нощта на сряда срещу четвъртък, съобщава гръцкият вестник “То Вима“.

Според Ефтимиос Лекас, представител на местните власти, бурята е била изключително силна, но за сметка на това е приключила бързо.
„Топлинната вълна в последните няколко дни доведе до този странен феномен“, категоричен е Лекас, имайки предвид температурите, които в някои части на Гърция достигнаха до 40 градуса по целзий в дните преди бурята.

Сутринта в четвъртък се е провела среща на властите в Халкидики, председателствана от министъра на отбраната Михалис Хрисохидис, който е изразил съболезнованията си за шестте починали и посочил, че главният приоритет е да се възстановят всички щети на пострадалите къщи и пътища.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Пожарът във Фтиотида най-вероятно е разпален умишлено

Ekathimerini: Пожарът във Фтиотида най-вероятно е разпален умишлено

11 Юли 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Атина. Огънят, който излезе извън контрола на пожарникарите в гръцкия район Фтиотида най-вероятно е разпален умишлено от подпалвачи, това пише гръцкото издание Ekathimerini. Вестникът припомня, че пожарът е резултат от четири фронта пламъци, единият от които наближи местното село Диври, което бе евакуирано. Усилията на властите да потушат стихията бяха отслабени от силните ветрове и високите температури, които бяха обхванали региона в сряда.

В същото време пожари бушуват също така на о. Евбея и на запад от Атина, където по-рано бе съобщено за два пожара край Трикала.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Няма данни за пострадали българи при наводненията и пожарите в Гърция

МВнР: Няма данни за пострадали българи при наводненията и пожарите в Гърция

11 Юли 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. Няма данни за пострадали българи при наводненията и пожарите в Гърция
Няма данни за пострадали българи при наводненията и пожарите в Гърция. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВнР.
„Фокус“ припомня, че най-малко шест души, сред които и две деца, са загинали в резултат на буреносните ветрове, дъждове и градушки, които сполетяха Гърция в сряда вечерта. Заради лошото време в Халкидики е обявено извънредно положение. Множество постройки са повредени в резултат бурите. Местни медии определиха природната стихия като „безпрецедентна“ за това време на годината в района. В същото време днес огромен пожар обхвана региона на Фтиотида близо до село Диври, няма пострадали.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Над 100 души са ранени след лошото време в Гърция

Protothema: Над 100 души са ранени след лошото време в Гърция

11 Юли 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Множество хора са ранени в резултат на лошото време, което удари Гърция в сряда вечерта, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Към момента е съобщено, че освен шестимата, които загубиха живота си заради лошите метеорологични условия, общо 100 души са получили различни наранявания, като сред тях са пет деца и жена от гръцката Гражданска защита. Един човек е безследно изчезнал.

Изданието пише, че заради силните ветрове, множество коли са били обърнати или им са им нанесени тежки щети от градушка, голяма колко яйде, както показват снимки в социалните мрежи. Има паднали покриви, изкоренени дървета и прекъснато електрозахранване в много региони.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA:  Обилни дъждове предизвикаха наводнения в Ню Орлиънс, обявено е извънредно положение

VOA: Обилни дъждове предизвикаха наводнения в Ню Орлиънс, обявено е извънредно положение

11 Юли 2019 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Ню Орлиънс. Американският град Ню Орлиънс бе ударен от обилни дъждове в сряда, като местните метеоролози обявиха, че бурята сполетяла региона може да прерасне в ураган, съобщава радио Voice of America. Местните власти очакват времето в Мексиканския залив да се влоши още повече до края на седмицата, създавайки втората тази година тропическа буря и вероятно първия за 2019 ураган.

Според официална информация, един евентуален ураган може да стане причината за повишаване нивото на р. Мисисипи с шест метра над морското равнище, което е достатъчно високо, че да прелее въпреки системата, която защитава Ню Орлиънс. От метеорологичната служба заявиха, че е най-вероятно бурята да удари западната част на Ню Орлиънс в неделя. В същото време губернаторът на Луизиана Джон Едуардс обяви извънредно положение. „Никой не бива да приема тази буря лековерно“, смята той.

Ню Орлиънс бе ударен тежко от ураганът „Катрина“ през 2005 г., който наводни по-голямата част от града, стана причината за смъртта на стотици хора и остави на улицата на 130 хил. души.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Лошото време на Балканите: Паднали дървената нанесоха щети на къмппинг в района на Преспа

„Макфакс“ (Македония): Лошото време на Балканите: Паднали дървената нанесоха щети на къмппинг в района на Преспа

11 Юли 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Преспа. Лошото време и силният дъжд не подминаха и югозападната ни съседка, като от полицията в Преспанския регион обявиха, че има паднали дървета в къмпинг „Крани“, предава македонската агенция “Макфакс“. Няколко души са пострадали, след като дърво е паднало върху тяхната палатка, но никой не е сериозно ранен.
Заради бурите в страната има места с прекъснало електрозахранване. Най-лошо е положението в селата Долно Дупени, Сливница и Любойно. Без ток са освен това и други преспански села – Претор и Наколец.

В четвъртък времето в Северна Македония ще бъде облачно, като вечерта е възможно да превали. По-лоши метеорологични условия се очакват в югозападната част на страната, най-вече около Охрид и Преспа.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Шест души са загинали в резултат на лошото време в Гърция, обявено е извънредно положение в Халкидики

Greek Reporter: Шест души са загинали в резултат на лошото време в Гърция, обявено е извънредно положение в Халкидики

11 Юли 2019 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Атина. Най-малко шест души, сред които и две деца, са загинали в резултат на буреносните ветрове, дъждове и градушки, които сполетяха Гърция в сряда вечерта, съобщава Greek reporter.
Загиналите са туристи от Чешката република, Румъния и Русия.

Две от жертвите са възрастна двойка чешки туристи, които са загинали след като силният вятър и бурята са унищожили техният кемпер, съобщават от полицията.
Румънка и нейното осемгодишно дете са починали при срутването на покрив на заведение в село Неа Плагия в Халкидики. Другите двама загинали са руснаци, единият от което дете, които са били ударени от паднало дърво, недалеч от хотела си в Потидеа. Властите са потвърдили смъртните случаи.

Заради лошото време в Халкидики е обявено извънредно положение. Множество постройки са повредени в резултат бурите. Местни медии определиха природната стихия като „безпрецедентна“ за това време на годината в района.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“(Македония): Далматинското крайбрежие е обхванато от лошо време

„Алсат М“(Македония): Далматинското крайбрежие е обхванато от лошо време

9 Юли 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Сплит. Далмация през нощта преживя нова буря с обилни валежи, които предизвикаха наводнения по улиците, информира македонският телевизионен канал “Алсат М“.
Междувременно в социалните мрежи започнаха да се появяват видеоклипове от голямата буря, която засегна същия регион в неделя следобед. Според местните служби за управление на кризи, се съобщава за сериозни материални щети, но за щастие няма жертви и сериозно пострадали хора.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“: Заради лошото време в Босна загина мъж, 10 души са пострадали

„Макфакс“: Заради лошото време в Босна загина мъж, 10 души са пострадали

8 Юли 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Сараево. Един човек е загинал, а десет други са пострадали в неделя в резултат на лошото време в Босна, това разкрива в понеделник местните власти и служителите на гражданка защита, предава “Макфакс“
Загиналият мъж е паднал от покрива на къщата си, докато се е опитвал да поправи щетите, нанесени от силния дъжд и градушката. Според Драго Ристич, началник на службата за гражданска защита, 68-годишният човек е починал на място.
Още десет души са потърсили медицинска помощ заради нараняванията, които са получили, когато лошото време ги е застигнало.
Нанесени за щети на десетки къщи и обекти, пострадали в голяма степен са и земеделските насаждения.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“(Македония): Лошото време предизвика щети и в Задар

„Макфакс“(Македония): Лошото време предизвика щети и в Задар

8 Юли 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Задар. Лошото време не пропусна и Хърватия, след като силните ветрове събориха дървета и предизвикаха големи щети в град Задар, съобщава македонската информационна агенция “Макфакс“. По време на бурята, която бушува в хърватския град в неделя вечерта, множество коли са били повредени а в месната пожарна са постъпили десетки сигнали.

Градоначалник Бранко Дукич е обиколил засегнатите места, като щетите все още се изчисляват. Няма данни за пострадали хора.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Лошото време застигна и Сърбия: В Нови Сад падна градушка с размерите на лешник

Danas (Сърбия): Лошото време застигна и Сърбия: В Нови Сад падна градушка с размерите на лешник

8 Юли 2019 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Нови Сад. Лошото време, което удари Хърватия в предходните дни, застигна и Сърбия. В столицата на Войводина - Нови Сад, се изви гръмотевична буря, придружена със силен вятър и градушка с размерите на лешник, съобщава електронното издание на белградския ежедневник Danas.
Лошото време доведе до изкореняване на дървета и съответно - до проблеми в трафика. От Фрушка гора са изстреляни ракети срещу градушка, които вероятно са разбили облака, така че в района не са регистрирани големи щети в резултат на бурята. На места обаче е било прекъснато електричеството, главно заради паднали дървета върху жиците.
Припомня се, че в района на Нови Сад се провежда фестивала "Екзит", на който присъстват хиляди хора от различни краища на света. Уверява се, че лошото време не е поставило под заплаха продължаването на събитието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.