НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Приехме забрана за употреба на наргилета от деца до 18 години, друго ограничение не е въвеждано със Закона за здравето

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Приехме забрана за употреба на наргилета от деца до 18 години, друго ограничение не е въвеждано със Закона за здравето

11 Юли 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. Приехме забрана за употреба на наргилета от деца до 18 години, друго ограничение не е въвеждано със Закона за здравето. Това каза пред журналисти председателят на ПГ н ГЕРБ д-р Даниела Дариткова във връзка с промените в Закона за здравето, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В променения Закон за здравето, който току-що приеха народните представители, се регламентира забрана за употреба на тютюн и свързани с тях изделия, включително наргилета, електронни цигари и всякакви други устройства, които използват тютюн за деца до 18 години“, обясни Дариткова.
„По Закона за здравето санкциониращите са Районните здравни инспекции. Те наблюдават да се спазва забраната за пушене в закрити и други обществени места. Увеличихме и детайлизирахме глобите, които касаят не само нарушителите на забраната за пушене в забранените места, но и тези, които са го допуснали“, каза д-р Дариткова. По думите ѝ на този етап има леко затруднение да се санкционират собствениците на заведения, които са допуснали да се пуши на територията им. В промените, които приехме току-що, се регламентира и дейността на здравните медиатори. Ще се направи наредба от Министерство на здравеопазването“, поясни още председателят на Здравна комисия.
Д-р Дариткова направи пояснение по отношение на санкциите. „Досегашната санкция за нарушителите се запазва, като се въвежда нова за тези, които допуснали пушене на територията на забранено място според закона“, посочи още д-р Дариткова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа забраната за пушене на наргиле на обществени места

Парламентът ще разгледа забраната за пушене на наргиле на обществени места

11 Юли 2019 | 07:13 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа промените в Закона за здравето на второ четене. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Измененията са внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов и група народни представители. Текстовете предвиждат забрана за пушене на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн, или така наречените наргилета. Целта на законопроекта е опазване здравето на населението и в частност здравето на децата и подрастващите, чрез предприемането на законодателни и административни и други мерки по отношение на ограничаване на употребата на изделия за водна лула, както и на предлагането и продажбата им на деца. Депутатите ще се занимаят и с промените в Закона за рибарството и аквакултурите на първо четене. Промените са внесени от председателя на Земеделска комисия и депутат от ГЕРБ Мария Белова. Предложението е свързано с Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013 г. Съгласно текстовете Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е длъжна да предприеме необходимите действия за събирането и на недължимо платените и надплатените суми по проекти, финансирани от европейските фондове и държавния бюджет, както и глобите и другите парични санкции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август 2019 година
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.