НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ПГ на ГЕРБ предложи машинно гласуване да остане за парламентарни избори

ПГ на ГЕРБ предложи машинно гласуване да остане за парламентарни избори

23 Юли 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ГЕРБ предложи машинно гласуване да се провежда след местния вот на парламентарни, президентски и европейски избори. То бе направено от народния представител от ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по време на заседанието на Комисията по правни въпроси, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Първоначалното предложение бе машинният вот да бъде отменен за местни и парламентарни избори и да остане за президентски и европейски. „Г-жо председател, да направя предложение за редакция на точка втора в параграф първи, а именно тя да придобие следния вид: точка 2, ал. 3 думите „на всички избори след общите избори за общински съветници и кметове през 2019 г. се произвежда само машинно гласуване“ , се заменят с „след общите за общински съветници и кметове през 2019 г., машинното гласуване се произвежда само на избори за народни представители, на избори на вицепрезидент на републиката и на избори за членове на Европейски парламент от република България и на тези избори“, каза още Ципов. Той обясни, че мотивите са свързани с това, че след е проведена дискусия в парламентарната група е стигнала до заключението да направи формално на заседанието на комисията едно такова предложение.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Борислав Цеков, Институт за модерна политика: Без машинно гласуване избирателният процес няма да загуби, само ще спечели от избягването на ненужни рискове

Д-р Борислав Цеков, Институт за модерна политика: Без машинно гласуване избирателният процес няма да загуби, само ще спечели от избягването на ненужни рискове

22 Юли 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Без машинно гласуване избирателният процес няма да загуби, само ще спечели от избягването на ненужни рискове. Това каза за сутрешния блок „Добрo утро, България“ на Радио „Фокус“ Борислав Цеков от Института за модерна политика. По думите му скъпият експеримент от европейските избори беше единствено загубено време и доведе до излъгани обществени очаквания. Грешка е и индивидуалното разглеждане на изборите по темата за гласуването с машини, добави Цеков. „Избирателите няма да загубят без машини, защото ще имат нормалната и традиционна възможност да гласуват с хартиени бюлетини. По-скоро избирателите печелят от това, че се избягват ненужни рискове и разходи. Видяхме, че този експеримент по време на европейските избори е зареден с опасности както поради слабия административен, организационен и експертен капацитет на изборната администрация, така и поради характеристиката на гласуването с машини, което е свързано с дефекти и с потенциалният риск машините да бъдат компроментирани“, кометира той. Борислав Цеков коментира, че няма политическа воля непредвидимостта на изборния процес у нас да се промени. С или без машинно гласуване местните избори няма да минат без скандали, допълни той. Съществени политики до края на сезона няма да видим, стои обаче въпросът дали президентът ще използва правото си на вето, каза още Цеков.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Велев, АБВ - Шумен: Отворени сме и за широка коалиция, и за самостоятелно явяване на предстоящите местни избори

Валентин Велев, АБВ - Шумен: Отворени сме и за широка коалиция, и за самостоятелно явяване на предстоящите местни избори

16 Юли 2019 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Шумен. Водени са разговори с общински съветници от БСП във връзка с предстоящите местни избори. Това заяви Валентин Велев, общински председател на АБВ за Шумен, на пресконференция с участието на областния председател на партията Пламен Петков и председателят на АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. „При разговорите те казаха, че изчакват изборните процеси при тях да приключат, за да са наясно с номинациите и програмата за местния вот. Не е затворена врата там за последващи разговори“, заяви Валентин Велев. Той уточни, че са водени разговори и с други формации, но няма да ги споменава на този етап, тъй като е имало колебливи отговори от тяхна страна.
„Ние сме отворени и за широка коалиция, и за самостоятелно явяване на предстоящите местни избори“, каза още Валентин Велев. „АБВ ще се регистрира самостоятелно за участие в местните избори, в готовност сме за самостоятелно участие в много общини. В много общини и области има интерес от нашите колеги от социалистическата партия и водим такъв диалог. Определили сме работна група начело с зам.-председателя Владимир Маринов, който отговаря за организационните въпроси, за диалог със всички политически партии“, каза още Румен Петков. По думите му изтичащият мандат е най-голямата катастрофа в местната власт за левицата от Освобождението досега. „Левицата няма нито един кмет на областен център, почти няма кметове на околийски центрове и това е много лошо“, каза Румен Петков. Като първа политическа задача пред АБВ той определи укрепването и разширяването на участието на левицата като цяло в местното самоуправление, а като втора- е да се постави началото на разделянето на ПП ГЕРБ от държавата.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан  Вигенин, БСП: ГЕРБ иска служебно, през закона, да манипулира местния вот

Кристиан Вигенин, БСП: ГЕРБ иска служебно, през закона, да манипулира местния вот

16 Юли 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Отмяната на машинното гласуване е още една стъпка към опита на ГЕРБ да спечели нечестна победа на местните избори. По този начин партията иска служебно, през закона, да си гарантира възможността за манипулиране на изборния резултат. Това заяви на пресконференция в Ямбол зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той припомни, че за пореден път управляващите правят промени в изборното законодателство седмици преди самите избори, а международните правила изискват да не се изменят изборните закони 6 месеца преди вота.
Кристиан Вигенин разясни, че първата стъпка в тази посока са направените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, непосредствено преди европейските избори, когато ограничиха възможността да се обжалват част от решенията на Районните избирателни комисии. Тогава те опитаха да отменят и преференциалното гласуване, но това не се реализира, благодарение на БСП.
Вигенин припомни и втората стъпка на управляващите в тази посока - намаляването на държавната субсидия от 11 на 1 лв. на глас в средата на годината, без никакъв диалог между политическите партии, когато партиите са планирали своите бюджети. „Това беше направено заради БСП – излизайки от едни национални избори, насочвайки се към втори, ние бяхме лишени от възможността планомерно да се подготвяме за тези избори”, коментира народният представител и допълни, че е проблем и отварянето на възможността бизнесът чрез неограничените дарения не само да влияе върху решенията на партиите, но и върху това кои да са кандидати за кметове и общински съветници. Той беше категоричен, че БСП ще се справи и с тази ситуация, но има една системна политика на ГЕРБ, която цели овладяването на предизборния процес и спечелването на изборите по служебен начин.
„БСП държи машинното гласуване да остане, да бъде направена навременна разяснителна кампания“, каза още депутатът и обясни, че всички технически проблеми, които се изтъкват от управляващите като аргумент за отмяна на машинното гласуване, са преодолими. Той подчерта, че дори ЦИК дава предложения как да стане това. Кристиан Вигенин е категоричен, че БСП ще отстоява позицията си с всички парламентарни средства, а ако все пак не успее, отново ще се обърне към международните институции.
„Демокрацията в България дава все по-големи дефицити”, заключи зам.- председателят на Народното събрание и разясни, че управляващите ни тласкат към авторитаризъм, към едноличен режим на Бойко Борисов и тотален контрол върху процесите от страна на ГЕРБ, а това противоречи на принципите, с които ние сме се ангажирали като членове на ЕС.
На въпрос дали провалът на машинното гласуване беше преднамерен Кристиан Вигенин отговори, че това е било подготвено още от предишния състав на ЦИК, защото подготовката на машинното гласуване е била значително забавена. Вигенин обясни, че самите машини за европейските избори са били доставени и сертифицирани в последния момент, начинът на гласуване е бил уточнен едва след като са минали обученията на секционните избирателни комисии, а сега при отмяната се позовават на грешки, свързани точно с това забавяне.
Кристиан Вигенин припомни, че през 2013 г., при направеното от опозицията пълно паралелно преброяване, се е установило, че една трета от пристигащите от секционните избирателни комисии протоколи са с грешки, които се отстраняват в РИК и ЦИК, а резултатът се нагласява. „При машинното гласуване не може да се прави такова нагласяване и затова управляващите искат да го отменят“, заяви Кристиан Вигенин и уточни, че само при пълно въвеждане на машинното гласуване резултатът от изборите ще отразява изцяло волята на избирателите.
Народният представител Николай Пенев посочи какви законодателни промени, свързани с местната власт, подготвя БСП, а областният лидер на БСП Митко Андонов информира, че е започнал процесът на номинации за кметове и общински съветници в основните партийни организации.
Насрочени са и общинските конференции, които ще издигнат кандидатите за кметове и за общински съветници. В община Болярово конференцията ще се проведе на 22 август, в общините Елхово и „Тунджа” – на 23 август, в Ямбол на 31 август, а в Стралджа – на 2 септември.
„БСП си поставя за цел победа на местния вот във всички пет общини“, подчерта още Митко Андонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Божанков, БСП: ГЕРБ опитаха да отменят преференциите, сега машинното гласуване, а след това и вота като цяло

Явор Божанков, БСП: ГЕРБ опитаха да отменят преференциите, сега машинното гласуване, а след това и вота като цяло

16 Юли 2019 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. На миналите избори ГЕРБ се опитаха да отменят преференциалния вот, на тези избори се опитват да отменят машинния вот, а на следващите може ще отменят вота в цялост. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков в сутрешния блок на бТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той подчерта, че законът е приет през 2014 г., а само преди няколко месеца е променен. „В момента ГЕРБ правят промяна на промяната, както правят ремонт на ремонта. Това е стил на управление. Нито WV ще инвестира в България, нито гражданите ще вярват на изборния процес. Всички търсят устойчивост и сигурност в държавното управление и законодателството“, подчерта той. Според него тези промени се правят без оценка на въздействие и в последния момент преди изборите. „ГЕРБ нямат капацитет да въведат машинното гласуване. Управляващите не могат да подредят две плочки като хората и една тол система ни направи за смях“, коментира народният представител. Божанков е на мнение, че проблемът не е в машините, а в сивото вещество, което работи с тях. „В света има няколко системи, като основните са с хартия и машинно, но ГЕРБ предлагат балкански вариант – хем машинно, хем хартиено. От там идват и грешките“, обясни той. Депутатът коментира и довода на ГЕРБ, че въвеждането на машинното гласуване е скъпо. „Да, скъпо е, когато не знаят какво правят с парите на данъкоплатците, на последните винаги им излиза скъпо. Няма държава, в която да се носят чували с бюлетини, като депутатите от ГЕРБ“, посочи той.
Божанков подчерта, че машините не са свързани в мрежата и хакерска атака не може да има. „Проблемът е в ЦИК. Приема методически правила 6 дни преди изборите и сертифицира машините 30 мин преди да ги изпрати в секциите. Самата ЦИК саботира провеждането на машинен вот. Ако е скъпо, то е защото ЦИК провежда такава обществена поръчка. Необходим е машинен вот, прозрачни избори, доверие в изборната система“, заяви Явор Божанков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще проведе извънредно заседание, на което ще разгледа предложението за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори

Парламентът ще проведе извънредно заседание, на което ще разгледа предложението за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори

16 Юли 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще проведе извънредно заседание. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Заседанието бе насрочено за 14.00 ч. от председателя на парламента Цвета Караянчева с дневния ред от петък. Причината за това бе липсата на кворум, за да се започне пленарното заседание. Тогава в зала не се регистрираха депутатитет от БСП и ДПС
Именно двете партии са против новите изменения в изборното законодателство, внесени от ПГ на ГЕРБ.
Те ще бъдат първа точка за днес. Целта на промените е да се отмени машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Предвижда се този вид гласуване да остане за президентски и европейски вот. Предложенията вече бяха разгледани и приети от водещата по законопроекта Комисия по правни въпроси. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала. На вниманието на депутатите се поставят и промените в Закона за железопътния транспорт на първо четене. Измененията също бяха част от дневния ред на депутатите в петък.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Михаил Константинов: По-малко от 1% от европейците гласуват електронно, 100% машинно гласуване лишава голяма част от българите от право на глас

Михаил Константинов: По-малко от 1% от европейците гласуват електронно, 100% машинно гласуване лишава голяма част от българите от право на глас

15 Юли 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
София. По-малко от 1% от европейците гласуват електронно, 100% машинно гласуване лишава голяма част от българите от право на глас. Това каза проф. Михаил Константинов, директор на „Информационно обслужване”, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“, съобщиха от екипа на предаването. Той заяви позиции по следните теми:
Предложението машинното гласуване да отпадне за парламентарните и местните избори. Лъжите и манипулациите, разпространявани за машинното гласуване.
„Професоре, добре дошъл, да Ви изпека и аз на бавен огън! Във вторник предстои извънредно заседание на Народното събрание да се гласува този много горещ и много кръгъл въпрос бих казала, защото те го окръглят едните в една посока, други в друга за това трябва ли да има в България машинно гласуване или не. Вие станахте с вашия доклад на ИО, който предоставихте на ЦИК, станахте причина да се постави остро въпросът трябва ли да има машинно гласуване в България на фона на липсващото такова, провалящото се такова в други държави, току що прочетох за хакери в пространството, сега ще го прочета и на Вас. Докъде ще стигнем?”, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че явно в България става все по-трудно да се различават фактите от лъжите, защото в конкретния случай лъжите вече са станали чудовищно много. „Само преди три дена чухме поредните чудовищни лъжи или ако искате неверни факти. Например машинно гласуване има в Германия, а там е забранено от Конституционния съд. Машинно гласуване има в Португалия. Няма, никога не е имало и няма и да има вероятно. Че има в Русия. Няма в Русия, в Русия сканират протоколи, но то е друго. И още няколко неверни факта. Когато човек говори неверни неща има два варианта – или той е невежа и глупак, вярва в това, което говори, но то не е вярно, или просто лъже! Така че хората, които споделят неверни факти, трябва да си изберат към коя категория спадат – към невежите или към лъжците!”, категоричен бе гостът.
„БСП към кои принадлежат – към глупавите и невежите или към лъжците?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това, което е изложил преди малко, не е твърдение на БСП. Той продължи, че машинно гласуване в Европа има само в 44% от секциите в Белгия. Като цяло под 1% от европейските избиратели гласуват машинно.
„Много обичат да дават за пример Индия, само че нека да обясним и културните, и териториалните, и друг вид особености!”, продължи разговора водещата Илиана Беновска. Събеседникът й обясни, че Индия е най-голямата демокрация в света, там има около 800 милиона избиратели, но голяма част от тях са неграмотни и не ползват химикалки, така че гласуват с устройства на които има картинки. Работа на кандидатите на партиите е да разкажат на избирателите кой клавиш да натиснат. Подобно е положението и в Бразилия, където се гласува с пръстов отпечатък. „В Кения се гласува така и в други африкански държави, но това означава, че системата виси в интернет, а нещо, качите ли го в интернет, считайте, че е компрометирано!”, категоричен беше директорът на ИО.
„Току що Хасан Адемов от ДПС ме обори, че машините не биха могли да бъдат манипулирани, след като аз му дадох за пример един експеримент за това как 11 годишно момче този петък е успяло да проникне в реплика на уеб сайта за държавни избори и да промени резултатите от гласуването за по-малко от 10 минути, имената на кандидатите, общия брой на гласовете и т.н., в такива детайли влизаме. Може ли една машина да бъде манипулирана?”, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че има традиция на няколко големи хакерски групи да присъстват на всички изложения на техника за гласуване и хакват машината, което отнема няколко минути. Той продължи, че ние наистина не използваме интернет за предаване на данни, което е решено още през 1991 г., когато все още изобщо не се говорело за машинно гласуване.
Михаил Константинов обясни, че при нас информацията се пренася с флашки, но част от флашките на машините за гласуване не са пристигнали при последните избори. На въпроса на водещата какво става в този случай той отговори, че все пак има и хартиени протоколи от машините. „Но откъде да знаем, че те съответстват?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че няма как да знаем. Директорът на ИО обясни, че случаите, когато флашките не са били предоставени, са по-малко от 1%, но при местни избори, когато да речем на първи тур кандидатите за кмет имат равни гласове, става доста неприятно. „Аз просто искам в тази област да се говорят истини, да не се лъже така безобразно! Ще повторя – безобразна лъжа е, че в Португалия се гласува така! Безобразна лъжа е, че в Русия се гласува така, че се гласува в Холандия, че се гласува в Германия! Не, не се гласува! Това показва, че някои хора са изпаднали в състояние на тежка истерия и говорят очевидни лъжи!”, категорично заяви Михаил Константинов.
„Но защо го правят, стигнахме до извода, че едните са глупави, а другите имат някакви съображения?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не знае какви са им съображенията, но със сигурност може да каже, че тези хора или лъжат, или не познават материята.
„Какво Ви разтревожи, вашият анализ наистина беше тревожен и даде основание за бързи действия както на парламента, така и на юридическия екип на ГЕРБ?”, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че в момента Изборният кодекс лишава голяма част от българското общество от право на глас. Става дума за текста, според който от следващата година всички ще гласуват само с машини. Това на първо място изисква поне 25 000 – 30 000 машини. „Така че, когато се говорят тези неща, които са потресаващи, трябва да се внимава! Сегашният Изборен кодекс на позволява на българите да гласуват, няма как да гласуват 100 % с машини! Представете си една баба, баба Гинка от Гинци, тя не пипа компютъра. Какво прави жената, отива и вижда в секцията три машини, трябва да избере няколко неща от тях, защото изборът е сложен. Какво прави бабата, защото няма хартия? Нали това са написали депутатите! В случая моето обвинение е към хората, които творят законите. Как така ще напишете от догодина 100%? Вие акъл имате ли някакъв? Ами нямате акъл!”, категоричен бе той. Директорът на ИО обясни, че на местата в Европа, където е въведено машинното гласуване, но вече е махнато, е ставало постепенно, а не изведнъж.
„Но това нали се сещате, че е направено с мнозинството на ГЕРБ?”, попита водещата. Михаил Константинов отговори: „Ами да, глупостта е на ГЕРБ, те не са някакви „свещени крави”! Да, направиха глупост! На мен ми хареса, че Дани Кирилов каза – да, глупост направихме. Да, направихте, но поне я поправете!”.
„Вие виждате, че след като сезирах Данаил Кирилов с вашия доклад, докладът е на ЦИК, но с ваши факти, видяхте, че той веднага реагира, свика комисия в Народното събрание. Вие също присъствахте!”, припомни водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че присъства на заседанията на комисията, а е присъствал и на заседанието, когато е взето решението за машинно гласуване, което се е провело в 1 часа през нощта. „6 000 машини за местните избори и следващата година за всичките. Изглеждаше толкова чудовищно глупаво това, че не ми се вярваше, че се случва!”, добави той.
„Сега обаче остава привкус на някаква форма на манипулация, поне така се опитват БСП да го изкарат!”, продължи разговора водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че БСП са си избрали роля на безкомпромисна опозиция и имат своето право да го правят. Друг е въпросът колко това им помага. „Но когато няма опозиция става страшно. Ролята на опозицията е като на вълка в едно стадо – той хапе старите и болни животни и стадото е здраво! Тези, които са корумпирани и провалени политици, те няма да си отидат сами, те трябва да си отидат със скандали, нещо, което се случва и в България. В този смисъл е добре, че БСП е в опозиция, това, че не е ефективна е техен проблем, толкова могат хората, но поне ги има! Но те не лъжат за този вид гласуване, не обясняват, че го има там, където го няма! Но има една група хора, които не четат!”, категоричен бе той.
„Но кои са те, анализатори или политици?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че всеки може да напише в Гугъл „електронно гласуване в Европа” и там излиза списък. Водещата го направи и прочете, че държавите, в които машинно гласуване никога не е било прилагано, са Австрия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Великобритания, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия, Швеция, Исландия. В Германия, Финландия, Холандия и Норвегия машини или друго електронно гласуване са били използвани, но са премахнати. В Швейцария за всички избори има комбинация от машинно гласуване с цифрови устройства и гласуване по интернет. Франция разрешава машинното гласуване в ограничени случаи основно в чужбина. Разузнавателните служби препоръчват електронното гласуване да не се използва на изборите през 2017 г. Три европейски страни използват различни вариации на машинното гласуване – в Белгия има електронно гласуване за всички видове избори и референдум частично, използват се електронни принтери, които не са свързани с интернет. Подобна технология е била прилагана и в България в някои секции. Михаил Константинов обясни, че има технология, която някои наричат машинно гласуване и която изобщо не е описана в нашия Изборен кодекс и не е релевантна в нашия случай. Става дума за сканиране на резултатите. Водещата поясни, че такава технология има в Русия.
Коя партия има интерес от машинното гласуване?
„Коя партия има интерес да има такова машинно гласуване от тези, които не искат да го подкрепят? За БСП обяснихте, за ДПС не ми казахте нищо?”, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че се интересува от националния интерес и не може да каже какъв е интересът на отделните партии. Той продължи, че ако някога някакъв вид електронно гласуване стане достатъчно сигурно, то може да се въведе. Константинов поясни също така, че ГЕРБ предлагат машинното гласуване да отпадне само за 2 вида избори от 4. Предложението на ГЕРБ е машинното гласуване да остане за президентските и европейските избори. „Аз това никъде не го чувам. В България се лъже сутрин, обед, вечер и за лека нощ се лъже!”, завърши Михаил Константинов разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2” на 14-ти юли 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Симов: Ще помоля Кирил Добрев да участва в „Беновска пита”, а Корнелия Нинова има свещеното право да избира къде да говори

Александър Симов: Ще помоля Кирил Добрев да участва в „Беновска пита”, а Корнелия Нинова има свещеното право да избира къде да говори

15 Юли 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
София. Ще помоля Кирил Добрев да участва в „Беновска пита”, а Корнелия Нинова има свещеното право да избира къде да говори. Това каза Александър Симов, народен представител от ПГ на „БСП за България”, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“, съобщиха от екипа на предаването. Той заяви позиции по следните теми:
Медийната политика на БСП.
„И както се казваше в една реклама – „ето този разговор чаках“ – Александър Симов! Добре дошъл Сашо, ще си говорим на ти, нали? Отговаряш вече за медийната политика на БСП, на парламентарната група. Какво мислиш да направиш, за да бъде по-ефективно, по-малко банално, извинявай, и по-изразително, а не толкова ординерно присъствието на БСП в медиите?“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Александър Симов отговори, че според него в момента БСП изпълнява добре медийните си задачи, може би трябва да вкара по-широк кръг от говорители. Все пак БСП има парламентарна група от 79 души, сред тях има изключително добри експерти и обществото трябва да види, че имат добри идеи.
„Но дали ще ги учим на терен как трябва да се държат?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че с медиите трябва да се действа екстремно и обясни: „Хвърляш някого в дълбокото и той ще не ще се научава да плува. Самият аз навремето тръгнах по медиите минавайки през всякакви „мозъкобъркачки“, никой не ми е давал уроци и съвети, просто човек интуитивно научава какво да прави!“. Водещата отбеляза, че все пак трябва да има някакви знания. Народният представител отговори, че наистина човек трябва да има някаква идея, която да защити, тогава няка как „да го вкарат на тясно“.
Има ли чуваемост и диалог в БСП?
„Добре, но чува ли те Корнелия Нинова по тази тема и по този аспект?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Смятам, че Корнелия Нинова знае кога да чува, когато идеите са ценни!“. „Много общо говориш, да не би и ти да си „обязден“?“, попита водещата. Симов отговори, че казва истината, а в БСП има чуваемост на различното мнение, независимо от това какво говорят плеяда от хора, гостували в предаването „Беновска пита“, за да „изразят наранените си души“. Народният представител подчерта, че в БСП може да се получи диалог, но когато той се води по правилния начин, пред партийните структури, а не някои хора да се опитват да защитават нараненото си его, за да натрупат медийни точки.
„Ти много хубаво каза, че през това диванче минават хора, които „изливат наранените си души“. Имам една молба към теб, моля да ми помогнеш, има ембарго над участия в моето предаване. Искам да те помоля да ми помогнеш да мога да имам гости от официалните, не от опозиционните!“, обърна се към своя гост водещата Илиана Беновска. Той отговори: „Кажи кого да си запиша, кого искаш!“. Тя обясни: „Кирил Добрев! Беше ми обещал, когато имахте пленум, каза, че после не знам какво. Нека да не се крият!“. Народният представител отвърна: „Имаме сделка!“. Беновска поздрави своя гост за неговата позиция.
Неуспешните амбиции на Корнелия Нинова да стане министър-председател на България.
„Какво ще кажеш за това, че Корнелия Нинова, когато я избраха за председател на БСП, се зарече да стане министър-председател на държавата, но това не се получава? Не я упреквам лично, но не се получава!“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Симов отговори, че всъщност тогава са се зарекли БСП да бъде алтернатива на ГЕРБ. Той продължи: „Пътят, по който става даването на тази алтернатива, е различен, но аз не съм я чул да каже – „на всяка цена ще бъда премиер“. Това, което Корнелия Нинова обяви като сърцевина на своята програма, беше БСП като алтернатива на ГЕРБ и БСП с нулева колаборация с ГЕРБ. И това е последователно намерение, което БСП следва!“.
„Само да си обясня въпроса, за да не излезе, че я нападам. Някак си беше й гласувано доверие, че ако тя е начело на БСП, това го казвам наистина искрено, тя е толкова силна и ефективна, че наистина ще изведе БСП до по-голям връх от този на ГЕРБ и ще стане министър-председател. Защо, след като не й се получава, тя не го обяснява?“, попита водещата Илиана Беновска. Александър Симов отговори, че не вижда проблем тук и смята, че не винаги човек може да постигне от първия път целите, които си е поставил. „А от кой път Корнелия Нинова ще постигне, това не й е първия път? Първият път й беше Радев и там постигнахте целта!“, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че на президентските избори целта наистина е била постигната, след това през 2017 г. социалистите не са успели да спечелят изборите, а последните избори са били европейски и нямат отношение към властта у нас. Още повече, че Бойко Борисов предварително е казал, че независимо от резултата на евроизборите оставка няма да има.
Управлението на ГЕРБ.
„Но вие, БСП, не можете да доведете Борисов до оставка!“, заяви водещата Илиана Беновска.
Александър Симов отговори: „Рано или късно ще го доведем!“. „Кога, на местните избори ли?“, попита водещата. Събеседникът й отговори: „Напоследък българското анализаторско пространство тъне в някакви поетични дълбини, които аз се опитвам да разбера с цялата си литературна страст. Наскоро чух проф. Антоанета Христова, която казваше следното – че нейните надежди за промяна в България са свързани с Бойко Борисов и хората около него. На допълнителен въпрос кои са хората около него с които да свържем нашите надежди, тя успя да произведе едно единствено име – Томислав Дончев и оттам нататък последва неловко мълчание. Не обвинявам нея. Тук сме се докарали до ситуация, в която трябва да си обясняваме един моноспектакъл, въртящ се около фигурата на Бойко Борисов, и да твърдим, че главният герой на този моноспектакъл няма никаква представа за безобразията, които се правят в България! Ето това не мога да приема! Казвам го, защото Бойко Борисов се опитва да наложи на всички един инфантилен сюжет. И го видяхме и на техния конгрес, колко траеше той, 56 минути ли, нещо такова! Сведе им решенията си, накара ги да гласуват колективно всички и си тръгна! Сега ние играем в спектакъла „лошите боляри“, които безчинстват по места и абсолютно невинният ръководител, който пърха с ангелски крилца и не знае нищо. Извинявайте, дали случайно има и 15% от този народ, които да вярват в този сюжет, да вярват, че Бойко Борисов е лицето на справедливостта и той ще я въздаде сред своите хора?“.
„Не те прекъснах, за да изложиш всичко вдъхновено, а ти го правиш майсторски, сега ще позволиш и аз да ти кажа, няма да вляза в ролята на адвокат на Бойко Борисов, но веднага ще задам няколко въпроса.
Чисто житейски пример, че ако нещо не искаш, тоест , да участвате както казваш в този „инфантилен спектакъл“, ами недейте да участвате! Направете си вие, БСП, вашия. Корнелия Нинова да направи своя талантлив моноспектакъл, но тя засега прави само стендъпи, които даже нямат и успеха на стендъп комедиите. Нека тя да стане център на нейния моностектакъл. Но защо тя не успява да надделее над Борисов, това ми беше въпросът?
Искате да управлявате България, но можете ли, защо тя не може да стане министър-председател? Не се нахвърляйте на Бойко Борисов, дали е справедливо или не, местните избори скоро ще го покажат!“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й попита какво означава да не се нахвърлят на Бойко Борисов.
Водещата отвърна: „Не той ви е крив, на вас ви е крива ракетата!“. Народният представител отговори, че БСП наистина има своите проблеми и напоследък дори твърде много анализатори ги обясняват подробно и досадно. Той подчерта, че приема факта, че социалистите имат вътрешни проблеми, но не може да приеме това да не нападат Бойко Борисов. „Аз го казвам иронично – като не ви харесва, не играйте този спектакъл!“, поясни водещата. Александър Симов отговори, че България има проблем и той се корени в личността на Бойко Борисов и методите на неговото управление.
Александър Симов заяви, че последните две години могат да бъдат разказани като поредица от влизането от скандал в скандал.
„Но кой предизвиква тези скандали, кой казва на Борисов – „излезте, г-н Борисов, навън да се разберем като мъже“? Това не е ли скандал? Откъде накъде аз, жена, пък била и лидерка на партия, ще ти кажа – „ела, Сашко, да се разберем като мъже”?”, попита водещата Илиана Беновска.
Събеседникът й отговори, че това е скандал отпреди почти 10 години, който вече е отшумял. Водещата отговори, че той обаче е станал символен за поведението на Нинова. Той добави, че лидерката на БСП засега дава мъжки отпор на Бойко Борисов.
„Но защо, ти искаш ли да ми дадеш женски отпор? Не разбирам защо се обръщат категориите? Хайде, дай ми женски отпор, да видим кой по!”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Не ме бива по женските отпори, но въпросът е друг, Корнелия Нинова наистина успява да даде отпор на Бойко Борисов, независимо дали някой го признава или не. Самият факт, че всички влюбени във властта се занимават с нейнатна личност! Ежедневно виждаме, че цялата приватизация в България, изключително престъпна, беше сведена до приватизацията на „Техноимпекс”, защото трябва да уязвяваме Корнелия Нинова. Нормално ли е Корнелия Нинова да стане такава пресечна точка на такъв яростен скандал и спор, ако тя не притеснява Бойко Борисов?”.
„Да, нали претендира, че е силна личност! Аз съм влюбена в Корнелия Нинова, даже съм готова да приема и предложението й да стана член на БСП в „Оборище”, но Корнелия Нинова отбягва въпросите, отбягва близките срещи. Ето, питаш ме кой искам да дойде тук или аз да отида да му взема интервю, пък нека и да е като на Радев, записано, искам Корнелия Нинова! Знаеш, че не е идвала от изборите за президент, защото не може да ми отговори на въпросите. Добре, искам Корнелия Нинова! Нали тя е председател на парламентарната група, нали ти си медиен гуру!”, заяви водещата Илиана Беновска. Александър Симов отговори: „Все пак нейно свещено право е да избира къде отива и къде не!”. „Уау, „свещената крава”, отвърна Беновска. Народният представител подчерта, че не казал, че Нинова е „свещена крава”, а че има свещеното право да избере къде да участва. „Аз го казах”, уточни водещата. „Нали още има свобода? Ако Бойко Борисов осъществи още един мандат, може и насила да ни влачат по студията да даваме отговор, но сега в момента имаме свобода! Смятам, че заради стила на Борисов България продължава да се намира на последно място във всички класации!”, добави той.
„Добре, защо като този стил „Борисов” е толкова неконвертируем и стоим на последно място в някакви класации, защо хората го избират?”, попита водещата Илиана Беновска. Александър Симов отговори, че Борисов не е избиран от хората, а от собствената си пратийна клика и техните семейства. Той подчерта, че на последните парламентарни избори ГЕРБ са получили 1,1 милиона гласа, което е 1/6 от гражданите. Останалите или са индиферентни, или отказват да го избират. Това означава, че ГЕРБ не са представителни за българския народ. „Но този отлив е обща тенденция за Европа. Тогава къде е вашата партийна клика да избере Корнелия Нинова?”, попита водещата. Гостът й отговори, че БСП също минава през своята криза. Това обаче не означава, че ГЕРБ представлява България. „Той представлява партийните кариеристи на ГЕРБ, намърдани навсякъде в местната власт в държавната администрация и техните семейства. Те имат правото да си го избират, но това не е България. Истинската България е малко по-различно понятие и тя рано или късно ще си каже думата!”, категоричен бе народният представител.
„Ти си младо момче, но аз помня времената, когато партийните кариеристи на БКП, после на БСП, тях сега ги боли и се пренася и върху теб тази болка, че вашите партийни кариеристи не могат сега да печелят, да властват и да командват процесите в България!”, коментира водещата Илиана Беновска.
Александър Симов отговори, че едно от хубавите неща на това, че БСП е била дълго време в опозиция, е че в партията вече няма партийни кариеристи, а хора, които са там заради идеи. „Ти за какво седиш в партията, заради вдъхновение ли? Без пари?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че винаги го е правил по вдъхновение, без пари. „И да кажа нещо, понеже ми напомни БКП, много хубава формула има, тя е изразена от доц. Вацев, той каза така – „ГЕРБ, това е задгробният живот на БКП. И те го доказват всеки ден. ГЕРБ това е задгробният живот на БКП минус реалния социализъм плюс Бойко Борисов! Това е усмирителната риза в която живее българският политически живот!”, категоричен бе народният представител.
„Разказвай ми, слушам те, толкова музика ...”, нали знаеш има една песен?”, изпях иронично в този момент Беновска на своя гост известната песен на Тоника „Разказвай ми”.
Местните избори в София и отражението на намаляването на партийните субсидии.
„Какво ще правите на местните избори в София? Аз дадох идея в моя коментар, ако Корнелия Нинова, както не успя да стане министър-председател, отказа да стане първия човек в държавата, председател на Народното събрание, да се устреми към четвъртия пост в държавата – кмет на София и да се кандидатира срещу Фандъкова!”, попита водещата Илиана Беновска.
Александър Симов отговори, че може и да звучи малко банално, но в БСП има процес на номинации и накрая решава конференцията на софийската организация.
„Не ме приспивай Сашко, рано е за приказки за лека нощ!”, отвърна водещата. Гостът й отговори, че ако приемем призива на водещата, тогава трябва да попитаме ГЕРБ защо са обезкървили финансово опозицията точно в навечерието на местните избори.
„Защото най-много номинираната от партийни структури за кмет на София Мая Манолова, тя беше тази, която написа на Слави Трифонов предложението за референдума и лично го внесе в Народното събрание, какво си противоречиш? Значи, хем ГЕРБ обезкървява партиите, хем вашата любимка, която е скришният ви коз, от ръкава ще си извадите Мая Манолова за кмет на София, тя е създател на тази норма!”, подчерта водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не знае дали това е така, но помни, че Слави Трифонов повече от година е призовавал за това през своето шоу, а самият Симов през цялото време е обяснявал, че това е безумие. „А как става така тогава, че ГЕРБ решиха 3 години по-късно да чуят гласа на тези хора? Ти сега ми разказваш теорията, че ГЕРБ и Мая Манолова са се хванали ръка за ръка да обезкървят опозицията, тъй като чух с една голяма страст хора, които преди казваха, че партийната субсидия е необходима, сега да защитават съвършено друга позиция със същата тази страст. Това е поезия, която винаги ме удивлява!”, заяви народният представител. „Просто са узрели!”, отговори водещата на което гостът й отвърна: „А, ГЕРБ узряват, така ли? Те никога не хамелеонстват, те просто узряват, те съзряват, те помъдряват! Идва ми да стана прав и да се хвана за сърцето!”.
„Много искам да дойдете на власт, за да мога да наблюдавам и вас дали всичко това, което сега критикувате, няма да го вършите вие пък, което вие упреквате уж, че било неправилно!”, заяви водещата Илиана Беновска. Александър Симов отговори категорично, че БСП няма да го вършат, най-вече защото са били наказани от своите избиратели за това, че са изменили на своите обещания. „Втори път в будна кома от тях няма да влизаме! Знаем, научихме си урока по трудния начин, с избити зъби и кръв си научихме урока! Никоя друга партия не може да го каже и това е моето основание да кажа – БСП може да управлява България и ще управлява България добре!”, категоричен бе народният представител.
Подадената и след това оттеглена оставка на Корнелия Нинова.
„Затова ли Корнелия Нинова игра онази циганска игра от 90-те години „тука има – тука нема” с оставката си, толкова ли беше наранена?”, попита водещата Илиана Беновска.
Събеседникът й отговори, че според него Нинова не е била наранена, тя просто е застанала пред конгреса, казала е своите мотиви и конгресът ги е одобрил. „Това е демокрацията, демокрацията означава – заставаш, хората гласуват и казват!”, заяви той. Водещата отвърна, че на конгреса не е имало дебати. Гостът й отговори, че това не е така и всеки, който е искал, е можел да вземе думата. Според него големият въпрос е защо хората, които са дебатирали в студиото на „Беновска пита”, не са станали в зала да изразят мнение. „Аз попитах Търновалийски и му дадох пример със себе си – аз когато искам да взема думата не чакам някой да ми я даде, а отивам и си я взимам с микрофона!”, отвърна водещата. Народният представител заяви, че противниците на Нинова са имали възможност да вземат думата, но са избрали да мълчат. „Защо са го направили е въпрос, който мен лично ме вълнува и ще ги питам!”, завърши Александър Симов разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2” на 14-ти юли 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ ще се регистрира самостоятелно за участие в местния вот и си поставя задачата да засили участието на левицата в местната власт (ОБЗОР)

АБВ ще се регистрира самостоятелно за участие в местния вот и си поставя задачата да засили участието на левицата в местната власт (ОБЗОР)

14 Юли 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
София. ПП АБВ ще се регистрира самостоятелно за участие в местния вот. Решението е взето на заседание на Националния съвет на партията. От партията целят да запазят и увеличат своето представителство по места. В настоящия мандат ПП АБВ има повече от 100 общински съветници, кметове на общини, които са избрани с подкрепата на партията, както и повече от 30 кметове на населени места. „Ще търсим не просто подобряване на резултата си – основната ни задача ще е засилване на участието на левицата в местните органи за самоуправление“, посочи лидерът на АБВ Румен Петков. „Националният съвет си постави една много ясна политическа цел на предстоящите местни избори и тя е свързана с рязко засилване присъствието на левицата в местните органи за самоуправление. Анализът, който правим е, че представителството на левицата в местните органи за самоуправление в изтичащия мандат е катастрофа. Левицата няма нито един кмет на областен център, няма нито един кмет или по-скоро много малко кметове на околийски центрове. Това са големите общини с историята в миналото", поясни още Петков. По думите му, това означава, че АБВ има волята и приема проявения от БСП интерес към оглавяваната от него партия на общинско, областно, национално ниво с готовността да се търсят решения, които да доведат до слагане на началото на разделяне между ПП ГЕРБ и държавата. "Видимо е с просто око, че ПП ГЕРБ се е сраснала с държавата и че използва държавата и държавните инструменти, инструментите на назначение и контрол на администрацията като лост за влияние. Главната, основната политическа задача, която си поставяме е рязко засилване на участието на левицата в местните органи за самоуправление“, каза Петков. Лидерът на АБВ настоя машинното гласуване да бъде въведено като единна норма по най-бързия начин. Заместник-председателят на партията Любомира Ганчева заяви, че АБВ ще се бори за повече държава във всяко населено място и край на забравените от Бога и Бойко места. „Днес на Националния ни съвет, в навечерието на местни избори 2019 г., започнахме разговора какви ще са националните приоритети на АБВ. Този разговор започва броени дни след Световния ден на населението“, каза Ганчева и посочи, че страната ни е в демографска катастрофа и това изисква сериозни мерки. По думите й по тях трябва да се търси консенсус по този въпрос. Тя обясни, че АБВ ще се бори за държава, която гарантира сигурността на хората, справяне с битовата престъпност, възстановяване на службите за гражданска защита и на ветеринарно-медицинските служби. „Втората конкретна мярка е реална власт в ръцете на общините. Това означава край на пряката зависимост от конкретното настроение на премиера днес“, заяви още Ганчева. Тя обясни, че АБВ предлага възможност за работа и живот по родните места. Заместник-председателят на АБВ изрази надежда, че предстоящите местни избори местните избори няма да бъдат победа на технологията над идеологията. По думите й идеята на политическата сила е да се запази България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ще направим отново своите предложения в Изборния кодекс за изчистване на списъците от мъртви души и ако ги отхвърлят - ясно е какво готвят наесен

Корнелия Нинова, БСП: Ще направим отново своите предложения в Изборния кодекс за изчистване на списъците от мъртви души и ако ги отхвърлят - ясно е какво готвят наесен

14 Юли 2019 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Шумен. Ще направим отново своите предложения в Изборния кодекс за изчистване на списъците от мъртви души и ако ги отхвърлят - ясно е какво готвят наесен. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Шумен, където се проведе заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. Нинова посочи, че с премахването на машинното гласуване, се посяга на демократичния и на прозрачния процес на гласуване в България. Според нея, по този начин се отнема правото на хората, дадено им по закон. „Смятам, че го правят с цел манипулиране на изборите, защото машините не могат да подправят протоколи, да дописват мъртви души. Ние искаме изчистване на списъците от мъртви души, да се гарантира видеонаблюдение, да остане машиното гласуване и редица други предложения, които сме давали по Изборния кодекс. Ще ги направим отново и се надяваме да този път бъдем чути и нашите предложения да бъдат приети. Това ще бъде гаранция за демократични избори, ако отново ги отхвърлят, особено относно списъците с мъртви души, е ясно за какво се готвят наесен“, коментира Корнелия Нинова. На въпрос дали ще издигнат кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, Корнелия Нинова посочи, че ще се съобразят с решението на градската конференция, която ще се проведе в началото на месец септември. „Засега текат конференциите в районите и има яснота относно по- голямата част от районните кметове, конференциите вече ги издигнаха, номинираха и одобриха. Относно кметското място в София ще изчакаме решението на градската конференция“, каза още Корнелия Нинова.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: ГЕРБ предлагат машинното гласуване да бъде елиминирано във всички избори, които касаят структурирането на властта в България

Румен Петков, АБВ: ГЕРБ предлагат машинното гласуване да бъде елиминирано във всички избори, които касаят структурирането на властта в България

14 Юли 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ предлагат машинното гласуване да бъде елиминирано във всички избори, които касаят структурирането на властта в България. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Въпрос, който в последните дни и седмица възбуди много сериозно обществена дискусия – идеята да бъде премахнато машинното гласуване. ГЕРБ предлагат машинното гласуване да бъде запазено в изборите за европарламента и изборите за президент. В останалите избори машинното гласуване да бъде премахнато. Т.е. във всички избори, които касаят структурирането на властта в България машинното гласуване да бъде елиминирано. Ако се вгледаме в статистиката от последните няколко избора, ние ще видим, че сме достигнали до един изключителен резултат. 300 хил. или 8% недействителни бюлетини 2017 г. в парламентарните избори. Не знам дали разбираме какво означава това? 300 хил. гласа са горе-долу гласовете, които ДПС получи на последните избори, т.е. третата политическа сила в страната“, каза Петков. По думите му това очевидно е инструмент за манипулиране на изборния резултат. „Назад в парламентарните избори 2014 г. са 218 хил. невалидните, 2013 – са 90 хил“, каза още лидерът на АБВ. По думите му политическите партии в парламента без съмнение за заинтересовани от този инструмент. „Ние настояваме не за преразглеждане на изборния резултат, а от тези избори да бъдат изведени недействителните бюлетини и с участие на експертиза на политолози, на представители на академичната общност, на Централните избирателни комисии в този период от време. Да се разгледат недействителните бюлетини, каква е технологията, да се стигне до това да са недействителни, защото сме чели политически инструктажи от отиващия си кмет на Пловдив Иван Тотев, там въпросът е накъде ще тръгне, до разни политически функционери от рода на Надежда Михайлова, Цветан Цветанов как точно да се влияе върху изборния процес“, посочи още Петков. Той посочи, че след като нарушаването на основополагащия Изборен кодекс е обект на изконно безразличие, защо се иска да се спазват другите закони. "Какво казваме на обществото с вулгарното нарушаване на изборните нормативни уредби и това не безпокои Народното събрание. В Народното събрание никой не се притеснява от това, че изборните закони се нарушават. Без съмнение това правителство направи всичко по силите си, за да дискредитира машинното гласуване", заяви още Петков. Според него начина, по който е реализирано машинното гласуване откровено цели злепоставяне. На въпрос дали АБВ ще подкрепи Мая Манолова за кмет на София, или ще си издигне свой, лидерът на партията коментира: „Да видим докъде ще сварят да я ядосат и ще преценим. Ние си имаме структури в районите. В предните избори имаме трима съветници. Мисля, че е рано да говорим“, каза още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Категорично сме за това машинното гласуване да бъде въведено като единна норма по най-бързия начин

Румен Петков, АБВ: Категорично сме за това машинното гласуване да бъде въведено като единна норма по най-бързия начин

14 Юли 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. Категорично сме за това машинното гласуване да бъде въведено като единна норма по най-бързия начин. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Имаме своя обективен анализ на това как се стига до 300 хил. невалидни бюлетини, да знаем кои са текстовете в изборната нормативна уредба, които трябва да бъдат променени и да се предприемат всички стъпки и действия, за да си изпълняваме законите. Може ли да има запис, че при референдум се гласува в плик и ние да говорим за машинно гласуване“, каза още Петков. По думите му, разписаният плик в Изборния кодекс не смущава никого в Народното събрание. „Как утре да правим референдум с машинно гласуване. Т.е. законодателят поддържа текстове, които правят невъзможно въвеждането на машинно гласуване като цяло“, посочи още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Ще търсим не просто подобряване на резултата си – основната ни задача ще е засилване на участието на левицата в местните органи за самоуправление

Румен Петков, АБВ: Ще търсим не просто подобряване на резултата си – основната ни задача ще е засилване на участието на левицата в местните органи за самоуправление

14 Юли 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Ще търсим не просто подобряване на резултата си – основната ни задача ще е засилване на участието на левицата в местните органи за самоуправление. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Националният съвет си постави една много ясна политическа цел на предстоящите местни избори и тя е свързана с рязко засилване присъствието на левицата в местните органи за самоуправление. Анализът, който правим е, че представителството на левицата в местните органи за самоуправление в изтичащия мандат е катастрофа. Левицата няма нито един кмет на областен център, няма нито един кмет или по-скоро много малко кметове на околийски центрове. Това са големите общини с историята в миналото", поясни още Петков. По думите му, това означава, че АБВ има волята и приема проявения от БСП към партията интерес на различни нива – общинско, областно, национално с готовността да се търсят решения, които да доведат до слагане на началото на разделяне между ПП ГЕРБ и държавата. "Видимо е с просто око, че ПП ГЕРБ се е сраснала с държавата и че използва държавата и държавните инструменти, инструментите на назначение и контрол на администрацията като лост за влияние. Главната, основната политическа задача, която си поставяме е рязко засилване на участието на левицата в местните органи за самоуправление“, каза Петков. Той обърна внимание, че сега ПП АБВ има повече от 100 общински съветници, кметове на общини, които са избрани с подкрепата на партията. „Повече от 30 кметове на населени места“, каза лидерът на АБВ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Цената на машинното гласуване ще бъде още по-висока за местните избори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Цената на машинното гласуване ще бъде още по-висока за местните избори

14 Юли 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Цената на машинното гласуване ще бъде още по-висока за местните избори. Това каза зам.-председателят на правната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР. Атанасова поясни, че след проведените избори ЦИК е изготвила анализ за предстоящо гласуване чрез машини в много повече секции. По думите й, аргументите на ЦИК са, че гласуването е било трудно, вотът е неоправдано скъп. Тя припомни, че цената на 1 машинен вот е 59 лв. в сравнение с 0.71 лв. за хартиена бюлетина. „Особено сериозно внимание е обърнато, че цената ще е още по-висока за предстоящите избори за общински съветници и кметове“, уточни Атанасова. „Спецификата на местните избори изисква специфична настройка на отделните машини за отделните СИК-ове. Някъде ще трябва да бъдат настройвани за три вида, другаде за четири вида избори,“ добави Десислава Атанасова. Според нея ако остане машинното гласуване ще има сериозно предизвикателство при преброяването на преференциите за общинските съветници. „От ЦИК смятат, че увеличаването на броя на секциите с машинно гласуване ще доведе до увеличаване на несъответствия и грешките в протоколите“, подчерта зам.-председателят на правната комисия в НС. По думите й, българските граждани разчитат на хартиената бюлетина и не проявяват интерес към машините.
Атанасова отбеляза, че са предложили машинно гласуване да отпадне на парламентарни и местни избори, защото в такова становището на вносителите – ГЕРБ, „Воля“ и „Обединени патриоти“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Всеки, който посяга на машинното гласуване, посяга към честността на вота

Крум Зарков, БСП: Всеки, който посяга на машинното гласуване, посяга към честността на вота

14 Юли 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Всеки, който посяга на машинното гласуване, посяга към честността на вота. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР. „ЦИК действително констатира някои проблеми с машинното гласуване. Но те се дължат най- вече на това, че преди няколко месеца, когато трябваше да бъде въведено изцяло машинното гласуване, срещу него имаше опит да бъде отменено, както сега“, отбеляза Зарков. По думите му, тогава се е стигнало до компромисно решение да се въведат 3 000 машини, 6 000 за местните и изцяло самостоятелно машинно гласуване след тях. „След като седмици преди изборите, започвате да бърникате в Изборния кодекс, трудно е след това да направите организация така, че то да бъде успешно. Неприлично е съзнателно да създаваш трудности и след това позовавайки се на тях да гониш крайната си цел“, посочи Зарков, която според него е да бъде отменено машинното гласуване. „Очевидно е, че това е една от гаранциите на честен вот, всеки който посегне на нея подлежи на съмнения, че посяга на честността на вота“, подчерта зам.-председателят на ПГ на БСП. „Изборният процес в България има два проблема – единият е извън секциите, административният натиск, купуване на гласове. Другият е вътре в секциите, където по едни или други причини, членове на СИК бъркат в протоколи“, посочи той. Според него също така е прекалено висок броят на недействителните бюлетини, които накрая изменят вота.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Машинното гласуване на европейските избори показа, че в страната се крадат гласове

Омбудсманът Мая Манолова: Машинното гласуване на европейските избори показа, че в страната се крадат гласове

14 Юли 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Машинното гласуване на европейските избори показа, че в страната се крадат гласове. Това каза омбудсманът Мая Манолова в интервю за предаването „Тази неделя“ на бТВ. „Решението за 6 000 машини на местните избори беше взето преди 4 месеца. Всички тези аргументи бяха известни - в колко страни се използва машинното гласуване, каква е цената“, поясни тя. Какво се промени, кое е това което накара организаторът на изборите ЦИК да смени своята позиция и да се откаже от машинното гласуване. Скъпа е тази играчка за местните и парламентарните избори, но не са скъпи на президентски избори или на европейски избори?“, отбеляза омбудсманът.
Според нея за високата цена на машинния вот е виновна ЦИК. „Защото ЦИК вместо да купи машините, тя ги нае на цена, на която машините се купуват“, изтъкна Манолова. Тя припомни, че е официално е попитала председателя на ЦИК защо машините се наемат за 9 млн. лв. вместо да се купят и отбеляза, че отговор не е получила. По думите й фирмата, която е предоставила машините е признал, че наемът на машините струва 70 % от цената на машината. „През 2014 г. те са наемани на цени до 1 800 лв. – сега за 3 000 лв.“, добави тя.
Манолова коментира, че ЦИК е издадоха методическите указания само 4 дни преди изборите, когато обученията на СИК са приключили „Те не направиха адекватна информационна кампания. Хората въобще не бяха информирани, че има машини“, поясни тя. Манолова коментира и отчетените грешки при машинното гласуване на последните избори. „Тези 40 % грешки не са на машините. Това са грешки на изборната администрация. На тези които броят гласовете и бюлетините“, посочи тя. „Машините показаха, че не се отчитат гласове подадени от граждани, че се крадат гласове“, добави омбудсманът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анелия Клисарова, БСП: Отмяната на машинното гласуване за местния вот ще наруши демократичните правила

Анелия Клисарова, БСП: Отмяната на машинното гласуване за местния вот ще наруши демократичните правила

13 Юли 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Отмяната на машинното гласуване за местния вот ще наруши демократичните правила и конституционните принципи на демокрацията. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Анелия Клисарова, член на ПГ на „БСП за България“. БСП е последователна и стои твърдо зад машинното гласуване, припомни народният представител. „Изборният кодекс не трябва да се променя три месеца преди изборите. Машинното гласуване е по-лесно и по -бързо. Сами видяхте, че там, където сме гласували с машини на евровота, недействителните бюлетини са по-малко. 7-8% недействителни бюлетини - това са хиляди гласове. Нормално е недействителните бюлетини да са до 1-2 %. България е водеща в IT сектора, имаме еврокомисар, говорим за електронно правителство, а не можем да организираме машинното гласуване. Тогава какъв е този суперкомпютър, по който ще работим. Говори се, че машинното гласуване било скъпо. Не съм съгласна с това, защото тези машини нямаше нужда да бъдат под наем, а да бъдат купени. Наемът е 70% от стойността им. Тогава щяха да се използват за всички избори. Можем да имаме скъпи избори за президент или европарламент, а не можем да имаме скъпи избори за местния вот и парламента. При машинното гласуване резултатите се обработват много по-точно, ясно и бързо. Няма тези протоколи, които са поправяни три-четири пъти, за да се адаптират така, както ние желаем“, обясни народният представител. Анелия Клисарова допълни, че електоратът на БСП иска честни и прозрачни избори, демократична и правова държава, като машинното гласуване е част от тези искания. Тя отбеляза, че ПГ на „БСП за България“ е бойкотирала последното заседание на парламента, защото с искането за премахване на машинното гласуване се нарушава демократичното начало на Изборния кодекс. „Управляващите не искат да чуят реалните мотиви за машинното гласуване, а необходимостта от машинно гласуване се доказа“, заяви тя. Не е обсъждан вариант за напускане на Народното събрание, добави Анелия Клисарова.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветозар Томов, социолог: Няма подготовка за машинно гласуване на предстоящите местни избори

Цветозар Томов, социолог: Няма подготовка за машинно гласуване на предстоящите местни избори

13 Юли 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Няма разумна подготовка за машинно гласуване на предстоящите местни избори. Това каза за седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ социологът Цветозар Томов, бивш член на Централната избирателна комисия. Той коментира, че то ще увеличи рисковете, като допълни, че изборът на машини е на най-несигурните устройства – т.нар. машини за директно електронно записване. Няма законодателство, което е предрешило избора на машини от българската държава, добави още той. „Би трябвало да се промени законодателството така, че да се конкурират всички технологии, които в момента ги има в света, за да можем да направим избор, който е максимално сигурен. Това, обаче, няма кога да стане за местните избори наесен. Вторият проблем е, че в момента нямаме нито една машина – те бяха взети под наем. Би трябвало да се проведе нова процедура, отново в истерични срокове, след което да се проведат всички процедури, свързани със сертифицирането на машината – на базовия и потребителския софтуер. На евроизборите има един вариант на потребителски софтуер и той едва беше одитиран в последния момент, дни преди изборите, докато местния вот трябва да има около 2000 варианти на потребителски софтуер“, обясни социологът. Цветозар Томов обърна внимание на факта, че местните избори се контролират не от една ЦИК, а от 265 Общински избирателни комисии, които, по думите му, са с нулева подготовка да проведат машинен вот. Социологът уточни, че неподготвеността на държавните институции за въвеждането на машинното гласуване не трябва да отстранява възможността да се провежда такъв вот на следващи избори.
Росица АНГЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: На обществото му писна от тангото на ГЕРБ

Георги Свиленски, БСП: На обществото му писна от тангото на ГЕРБ

13 Юли 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
София. „Считаме, че Конституцията трябва да се спазва ежеминутно, а ГЕРБ я нарушават, потъпкват я всеки ден. Нерегистрирането ни в пленарна зала е отговор на тяхното поведение. Законопроектът за Изборния кодекс е внесен в понеделник, а в петък трябваше да се разглежда. Това сериозно отношение ли е към законодателния процес, към обществото въобще? ГЕРБ очевидно искат да превърнат българския парламент в конгрес на ГЕРБ“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред БНТ по повод гласуването за отпадане на машинното гласуване, което не се състоя в петък заради липса на кворум, съобщиха от пресцентъра на БСП. По думите му бойкотът на БСП и липсата им в залата е дал резултат. Той припомни, че чрез същия прийом левицата е успяла да постигне смяната на състава на ЦИК, както и да спре отмяната на преференциалното гласуване.
„На обществото му писна от този кръговрат – от тангото, което играят ГЕРБ – една крачка напред, две назад“, заяви Свиленски. Социалистът подчерта, че аргументите на управляващите за машинното гласуване всъщност са становище на ЦИК. По думите му в края същото становище се казва, че при поискване ЦИК може да предложи законодателни промени. „ЦИК обаче не казват да се премахне машинното гласуване“, уточни народният представител. Той изрази мнение, че с тази стъпка ГЕРБ се опитват да компенсират „фактора Цветанов“ в изборите. „Само че може би няма да им се получи“, допълни Свиленски.
„От БСП сме последователни – в политиката е важно да бъдеш последователен. От 5 години казваме, че машинното гласуване е най-честният начин за упражняване на вот. Така ще имаме реални резултати“, изтъкна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. Той припомни местните избори от 2015 година, събитията в зала “Арена Армеец“, преправянето на протоколите и резултатите от изборите.
По въпроса за намаляването на партийната субсидия Свиленски коментира: „Партийната субсидия трябва да бъде намалена така, че партиите да могат да функционират. Партиите не са търговски дружества. На партиите се дава финансиране, за да работят с хората, да правят политика. Това, което правят ГЕРБ, е удар срещу демокрацията, държавата и политическите партии. Управляващите не искат да имат опозиция“, посочи Свиленски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Нерегистрирането на опозицията е отговор на поведението на ГЕРБ

Георги Свиленски, БСП: Нерегистрирането на опозицията е отговор на поведението на ГЕРБ

12 Юли 2019 | 21:37 | Агенция "Фокус"
София. Днешното нерегистриране на опозицията е отговор на тяхното поведение. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в предаването „Панорама“ по БНТ. "Считаме, че Конституцията трябва да се спазва ежедневно, ежеминутно, а политическа партия ГЕРБ ежеминутно нарушава Конституцията. Те потъпкват Конституцията всеки ден. Решили са в деня на конституцията с една декларация да кажат ние уважаваме Конституцията. Не, така не се прави. Конституцията трябва да се спазва и да се показва уважението към този документ", каза той.
Според Свиленски е несериозно към обществото и към законодателния процес законопроектът за промени в Изборния кодекс е внесен в понеделник, в петък трябва да бъде гледан в пленарна зала. "На обществото му е писнало от тангото, което играят ГЕРБ - едно напред, две назад", допълни той. Свиленски посочи, че ЦИК не казват, че машинното гласуване трябва да бъде отменено, а че са били готови да предложат законодателни промени. Според Георги Свиленски машините не могат да купуват и продават гласове.
на въпрос за партийната субсидия депутатът от левицата коментира, че по разчети на левицата, те е трябвало да бъдат намалени с 1/3, а не до 1 лв. "Това е удар срещу опозицията и политическите партии", подчерта Свиленски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Днешното пленарно заседание се провали заради колегите от опозицията, които не намериха сили и най-вероятно не бяха подготвени за дебат

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Днешното пленарно заседание се провали заради колегите от опозицията, които не намериха сили и най-вероятно не бяха подготвени за дебат

12 Юли 2019 | 21:27 | Агенция "Фокус"
София. Днешното пленарно заседание се провали заради колегите от опозицията, които не намериха сили и най-вероятно не бяха подготвени за дебат и не се регистрираха в пленарна зала. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в предаването „Панорама“ по БНТ. „Искам да подчертая, че на днешния ден, на който преди 28 години е приета първата Конституция на демократична България, 44 Народно събрание не заседава, заради липса на кворум.“, допълни тя. Дариткова подчерта, че за съжаление такива парламентарни похвати не правят чест на опозицията и не мисля, че ще останат добро име в историята на парламентаризма.
„Ние отчетохме всички проблеми, които представиха пред нас представителите на Централната избирателна комисия. Запознахме се с техните доклади. Наистина сме убедени, че ако искаме да гарантираме правото на демократичен избор на всеки български гражданин на следващите местни избори, ние трябва да отменим машинното гласуване и да го преосмислим, да анализираме добре ситуацията и да търсим аргументи за това как да бъде регламентиран друг вариант на коректно отразяване на вота“, каза още Дариткова.
На въпрос за намаляването на партийната субсидия Дариткова каза, че са намерили парламентарна подкрепа. „Миналата седмица това решение стана факт. Ние на този етап нямаме никакво намерение да променяме волята си. Законът е приет миналия четвъртък, сега тече процедурата по препотвърждаването му от президента. Имаме 13 милиона по сметката си и това е така, защото управляваме добре финансите си. Смятам, че това също е добро и показателно за управлението на ГЕРБ, защото ние управляваме финансово добре, не само държавата, но и собствените си партийни средства“, каза още Дариткова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Грозно и пошло е предложението за отмяна на машинния вот - правителството и ЦИК направиха всичко възможно да го опорочат

Румен Петков, АБВ: Грозно и пошло е предложението за отмяна на машинния вот - правителството и ЦИК направиха всичко възможно да го опорочат

12 Юли 2019 | 17:58 | Агенция "Фокус"
София. Грозно и пошло е предложението за отмяна на машинния вот - правителството и ЦИК направиха всичко възможно да го опорочат. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в „Лице в лице“ по бТВ. Петков обърна внимание, че АБВ е първата политическа сила, която е провела машинно гласуване за председател на партията. Той определи предложението на управляващите за отмяна на машинния вот като пошло и грозно. „2017 г. парламентарните избори трябваше 100 % от секциите да бъда снаряжени с машини за гласуване. Очевидно, че законът е нарушен“, каза той. „Да няма виновни при грубо нарушение на закона, това е цинизъм. Това отвращава хората от изборния процес и всъщност им показва, че демокрацията освен фраза няма след себе си много съдържание. За съжаление няма реален дебат за ползите от машинното гласуване. Една от тях е преодоляването на недействителните гласове. Затова помолих моите колеги да направят една справка. С всеки следващ избор недействителните гласове стават все повече и повече. 2013 от гласували 3,6 млн. имаме малко под 2.5 % за парламентарни избори недействителни, 2014 – 6.3 %, за да достигнем 2017 – 8 %“, посочи Петков. По думите му става въпрос за две и половина парламентарни групи. „Имаме една драстична злоупотреба с вота на гражданите, защото нали не подозирате, че 300 хил. души ще отидат до секциите да пуснат невалидни бюлетини“, каза Петков. Според него машинния вот е един от инструментите за справяне с невалидните бюлетини.
Той посочи, че е смутен от факта, че гражданското общество мълчи. Според него една от причините е, че се е насадило мнението, че машинното гласуване е нещо лошо.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Липса на кворум отложи дебата за машинното гласуване (ОБЗОР)

Липса на кворум отложи дебата за машинното гласуване (ОБЗОР)

12 Юли 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. Поради липса на кворум заседанието на парламента бе отменено. В зала се регистрираха 120 народни представители, при необходими 121. Това бе третият последен опит за регистрация. При предходните два депутатите не успяха да съберат необходимия кворум. В зала не се регистрираха депутатите от БСП и ДПС, които са против измененията в Изборния кодекс. Именно измененията в изборното законодателство са точка първа за днес в програмата на депутатите.
След като отмени заседанието поради липса на кворум председателят на парламента Цвета Караянчева призова депутатите да изчакат, защото днес е важен ден. "Щяхме да отбележим, че се навършват 28 години от приемането на Конституцията на Република България от Седмото Велико Народно събрание. Вие утре може да го празнувате. Това е най-дълго прилаганият основен закон у нас след Търновската", отбеляза още Караянчева. Тя изрази надежда, че днес политиците не са пример за подражание. Пред журналисти Цвета Караянчева оповести, че свиква извънредно заседание във вторник от 14.00 ч. със същия дневен ред. "Обидно е, че днес, когато честваме 28 години от приемането на новата Конституция от Седмото Велико Народно събрание се случва този срамен акт. При положение, че колеги бяха в залата и не се регистрираха. По тази причина имам право да свиквам извънредно заседание. То ще бъде свикано във вторник от 14.00 ч. Дневният ред ще бъде такъв, какъвто беше и днес: темата за машинното гласуване и жп транспорта. Нека да се подготвят, предполагам, че им трябва време да се подготвят или може би малко да починат, защото някои дълго отсъстваха от залата. Виждам, че и други са се прикрепили към тях. Има още три седмици за работа. Моля всички да се мобилизират и да бъдат на работа", допълни още Караянчева.
Във връзка със светването на системата в зелено при 120 души, Караянчева обясни, че по Конституция те трябва да са 121. "Имаме починал колега, а новият колега от ГЕРБ не се е заклел. Това ще го направи в сряда. Трябва да бъде 121 кворума", допълни тя.
Пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова изрази надежда, че колегите й ще осъзнаят, че е по-добре да се борят с аргументи в дебата, вместо с подли номера. "Ще се справим следващата седмица с откриването на кворума с пленарно заседание, на което ще разгледаме предложените промени в ИК“, каза тя. На въпрос дали ГЕРБ са готови за разговори с опозицията и за компромис с машинното гласуване, тя обясни, че в зала ще се чуят аргументите. На въпрос как си обяснява това поведение на БСП, д-р Дариткова отговори: "Нямат въображение, да измислят нещо ново", обясни още д-р Дариткова.
Коалиционният партньор на ГЕРБ в лицето на лидера на НФСБ Валери Симеонов заяви, че отмяната на машинното гласуване ще мине. По думите му този законопроект има естествен кворум. "Естествено, че ще мине. Искам да припомня, че от самото начало НФСБ сме заявили категорична позиция против машинно гласуване, тъй като най-елементарната форма за манипулиране на избори. Колкото по-рано го разбере обществото, толкова по-добре. Радвам се, че голяма част от политиците го разбраха, защото в началото и ГЕРБ бяха за машинно гласуване. Така че за мен няма никакво съмнение, че машинното гласуване няма да мине", каза още Симеонов. Той посочи, че на опозицията няма да й се размине този път. На въпрос защо определя опозицията като така наречена, Симеонов обясни, че всеки си прави своите задкулисни договорки и театрално играе контра на разумните предложения. Той не препоръча на, по думите му, т. нар. опозиция да влиза в същата спирала на падението, в която са били влезли предните няколко месеца.
Симеонов визира тримесечното отсъствие от парламента на БСП. Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че именно машинното гласуване е било причина за отсъствието на партията й от пленарна зала. Тя посочи, че поведението на ГЕРБ е последователно по пътя на антидемократичния процес в България, а това на БСП в демократичните правила и правовата държава. "БСП за България" последователно и твърдо сме "за" машинното гласуване. Смятаме, че то гарантира честен и прозрачен вот. Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите, подправяне на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава и ние последователно отстояваме за машинното гласуване. Още повече в навечерието на подписването на Конституцията ГЕРБ за пореден път си позволяват да нарушават конституционни принципи - на демокрация, на правова държава и право на свободен избор. Винаги, когато сме обсъждали изборните правила. Припомням, че това беше преди пет месеца, сме казвали, че преди избори не бива да се променя Изборния кодекс. Отново си позволяват само три месеца преди избори да променят правилата в движение без да се съобразяват с обществената реакция и общественото мнение. За това предприехме тази стъпка да не се променя Изборния кодекс чрез промяна на машинното гласуване", каза Нинова. Лидерът на БСП подчерта, че винаги при тези дебати от партията са предлагали алтернатива. "Предлагали сме да се направи публичен регистър, с който да се изчистят мъртвите души, видеонаблюдение, машинно гласуване", посочи още Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Поведението на ГЕРБ е последователно по пътя на антидемократичния процес в България, а нашето в демократичните правила и правовата държава

Корнелия Нинова, БСП: Поведението на ГЕРБ е последователно по пътя на антидемократичния процес в България, а нашето в демократичните правила и правовата държава

12 Юли 2019 | 10:20 | Агенция "Фокус"
София. Поведението на ГЕРБ е последователно по пътя на антидемократичния процес в България, а нашето в демократичните правила и правовата държава. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус". "БСП за България" последователно и твърдо сме "за" машинното гласуване. Смятаме, че то гарантира честен и прозрачен вот. Опитът да се премахне машинното гласуване е гаранция, че се готвят за манипулиране на изборите, подправяне на резултатите, което е антидемократично, против правовата държава и ние последователно отстояваме за машинното гласуване. Още повече в навечерието на подписването на Конституцията ГЕРБ за пореден път си позволяват да нарушават конституционни принципи - на демокрация, на правова държава и право на свободен избор. Винаги, когато сме обсъждали изборните правила. Припомням, че това беше преди пет месеца, сме казвали, че преди избори не бива да се променя Изборния кодекс. Отново си позволяват само три месеца преди избори да променят правилата в движение без да се съобразяват с обществената реакция и общественото мнение. За това предприехме тази стъпка да не се променя Изборния кодекс чрез промяна на машинното гласуване", каза Нинова. Лидерът на БСП подчерта, че винаги при тези дебати от партията са предлагали алтернатива. "Предлагали сме да се направи публичен регистър, с който да се изчистят мъртвите души, видеонаблюдение, машинно гласуване. Водили сме този дебат дни наред в парламента и сме го защитавали с аргументи. Винаги на техните предложения сме давали алтернатива и винаги на инат са отхвърляни всички предложения на опозицията. Така че имаме своята позиция и я отстояваме с всички парламентарни възможни норми на поведение", посочи още Нинова. Тя припомни, че машинното гласуване е бил също повод за напускане на БСП на парламента през февруари. Според нея управляващите работят на инат. "Решили са, изглежда са притеснени за местните избори и по всякакъв начин да толерират честния вот на местните избори", посочи още тя. На въпрос дали е имала разговор с ДПС да не се регистрират в зала, тя отрече да има такова нещо и заяви, че БСП е взела своето решение да не се регистрира сутринта.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Предполагам, че на опозицията й трябва време да си почине, но остават три седмици -  моля всички да се мобилизират и да бъдат на работа

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Предполагам, че на опозицията й трябва време да си почине, но остават три седмици - моля всички да се мобилизират и да бъдат на работа

12 Юли 2019 | 10:12 | Агенция "Фокус"
София. Предполагам, че на опозицията й трябва време да си почине, но остават три седмици - моля всички да се мобилизират и да бъдат на работа. Това каза пред журналисти председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Обидно е, че днес, когато честваме 28 години от приемането на новата Конституция от Седмото Велико Народно събрание се случва този срамен акт. При положение, че колеги бяха в залата и не се регистрираха. По тази причина имам право да свиквам извънредно заседание. То ще бъде свикано във вторник от 14.00 ч. Дневният ред ще бъде такъв, какъвто беше и днес: темата за машинното гласуване и жп транспорта. Нека да се подготвят, предполагам, че им трябва време да се подготвят или може би малко да починат, защото някои дълго отсъстваха от залата. Виждам, че и други са се прикрепили към тях. Има още три седмици за работа. Моля всички да се мобилизират и да бъдат на работа", допълни още Караянчева.
Във връзка със светването на системата в зелено при 120 души, Караянчева обясни, че по Конституция те трябва да са 121. "Имаме починал колега, а новият колега от ГЕРБ не се е заклел. Това ще го направи в сряда. Трябва да бъде 121 кворума", допълни тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата, вместо с подли номера

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата, вместо с подли номера

12 Юли 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата, вместо с подли номера. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Ще се справим следващата седмица с откриването на кворума с пленарно заседание, на което ще разгледаме предложените промени в ИК. Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата, вместо с подли номера, които не отговарят на претенциите им за отговорни политически партии", каза още д-р Дариткова. На въпрос дали ГЕРБ са готови за разговори с опозицията и за компромис с машинното гласуване, тя обясни, че в зала ще се чуят аргументите. На въпрос как си обяснява това поведение на БСП, д-р Дариткова отговори: "Нямат въображение, да измислят нещо ново", обясни още д-р Дариткова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева свика извънредно заседание във вторник от 14.00 ч.

Председателят на парламента Цвета Караянчева свика извънредно заседание във вторник от 14.00 ч.

12 Юли 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента Цвета Караянчева свика извънредно заседание във вторник от 14.00 ч., предаде репортер на Агенция "Фокус". Това обяви Караянчева пред журналисти. Тя обясни, че дневният ред на заседанието ще бъде същият като днес, а именно промените в Изборния кодек за отмяна на машинното гласуване.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Вигенин, БСП: Отмяната на машинното гласуване и орязването на парите за партиите е крачка към авторитаризъм

Кристиан Вигенин, БСП: Отмяната на машинното гласуване и орязването на парите за партиите е крачка към авторитаризъм

12 Юли 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. Машинното гласуване беше въведено, за да се върне доверието в изборния процес. Сега с отмяната му и с безпрецедентното орязване на бюджетите на партиите, в средата на годината, е не само антидемократично решение, но и крачка към авторитаризъм в България. Това каза пред НТВ народният представител от ПГ на „БСП за България" и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Начинът, по който се отнася ГЕРБ към изборния процес, е скандален. Видяхме, че около два месеца преди евроизборите се правиха промени в изборното законодателство - една абсолютно недопустима практика", посочи Вигенин. Той припомни, че има прието правило, според което шест месеца преди вот не се променят изборните закони. „Орязването на парите за партиите и отмяната на машинното гласуване цели едно - запазване на властта на ГЕРБ в общините на всяка цена. Това няма да остане без последствия. Ние изпратихме писма до редица институции, които се занимават с тези въпроси", добави зам.-председателят на Народното събрание. Вигенин обясни, че лишаването на опозиционните партии от финансов ресурс, броени месеци преди местния вот, е връщане с години назад в борбата с корупцията. „Бизнесът ще си купува партии, а те ще се отблагодаряват с определени решения. Губи народът", отсече депутатът от левицата. Той призна, че на БСП ще е много трудно на предстоящия местен вот, но тя ще заложи на силни кандидати в изборната надпревара. Според него отмяната на машинното гласуване би стимулирало допълнително купуването на гласове.
Кристиан Вигенин обясни, че БСП ще върне надвзетите, по вина на финансовото министерство, пари от партийната субсидия в установения срок. „Няма да останем длъжници на държавата. Ще разчитаме хората да ни подкрепят", каза още той. Вигенин предрече срив на ГЕРБ на някои места в страната на предстоящите местни избори.
„Ще се опитаме да бъдем конструктивни и да отстояваме нашите позиции, но какви ще бъдат отношенията ни в парламента зависи от управляващото мнозинство- дали е склонно да отчита нашите виждания. Важно е и дали това мнозинство е готово да погази базисни принципи на демокрацията", каза още Кристиан Вигенин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Ще мине отмяната на машинното гласуване, не препоръчвам на т. нар. опозиция да влиза в същата спирала на падението, в която бяха влезли предните няколко месеца

Валери Симеонов, НФСБ: Ще мине отмяната на машинното гласуване, не препоръчвам на т. нар. опозиция да влиза в същата спирала на падението, в която бяха влезли предните няколко месеца

12 Юли 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Ще мине отмяната на машинното гласуване, не препоръчвам на така наречената опозиция да влиза в същата спирала на падението, в която бяха влезли предните няколко месеца. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти във връзка с несъстоялото се заседание на парламента, предаде репортер на Агенция "Фокус".По думите му този законопроект има естествен кворум.
"Естествено, че ще мине. Искам да припомня, че от самото начало НФСБ сме заявили категорична позиция против машинно гласуване, тъй като най-елементарната форма за манипулиране на избори. Колкото по-рано го разбере обществото, толкова по-добре. Радвам се, че голяма част от политиците го разбраха, защото в началото и ГЕРБ бяха за машинно гласуване. Така че за мен няма никакво съмнение, че машинното гласуване няма да мине", каза още Симеонов. Той посочи, че на опозицията няма да й се размине този път. На въпрос защо определя опозицията като така наречена, Симеонов обясни, че всеки си прави своите задкулисни договорки и театрално играе контра на разумните предложения.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Честита 28-годишнина от приемането на Конституцията, за съжаление днес не сме пример за подражание

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Честита 28-годишнина от приемането на Конституцията, за съжаление днес не сме пример за подражание

12 Юли 2019 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. Честита 28-годишнина от приемането на Конституцията, за съжаление днес не сме пример за подражание. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция "Фокус". След като отмени заседанието поради липса на кворум Караянчева призова депутатите да изчакат, защото днес е важен ден. "Щяхме да отбележим, че се навършват 28 години от приемането на Конституцията на Република България от Седмото Велико Народно събрание. Вие утре може да го празнувате. Това е най-дълго прилагания основен закон у нас след Търновската", отбеляза още Караянчева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Поради липса на кворум заседанието на парламента бе отменено

Поради липса на кворум заседанието на парламента бе отменено

12 Юли 2019 | 09:29 | Агенция "Фокус"
София. Поради липса на кворум заседанието на парламента бе отменено, предаде репортер на Агенция "Фокус". В зала се регистрираха 120 народни представители, при необходими 121. Това бе третият последен опит за регистрация. При предходните два депутатите не успяха да съберат необхидимия кворум. В зала не се регистрираха депутатите от БСП и ДПС, които са против измененията в Изборния кодекс. Именно измененията в изборното законодателство са точка първа за днес в програмата на депутатите.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

При два опита за регистрация парламентът не успя да събере кворум, за да започне заседание

При два опита за регистрация парламентът не успя да събере кворум, за да започне заседание

12 Юли 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
София. При два опита за регистрация парламентът не успя да събере кворум, за да започне заседание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Кворумът в залата бе 115 депутати при необходими 121. В зала не се регистрираха депутатите от БСП и ДПС. Днес Народното събрание трябваше да разгледа промените в Изборния кодекс, в които е заложена отмяна на машинния вот за местни и парламентарни избори.
Следващият последен опит за регистрация е след 15 минути.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Костадинов, БСП: Отмяната на машинното гласуване е поредна пречка пред свободния вот

Атанас Костадинов, БСП: Отмяната на машинното гласуване е поредна пречка пред свободния вот

12 Юли 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
София. „Отмяната на машинното гласуване от ГЕРБ е поредна пречка пред свободния вот, да няма обективни резултати. Част от всичко това е намаляването на партийната субсидия на 1 лев и безконтролно да се финансират партиите от бизнеса. Предполагам, че има още какво да видим. През цялото време на евровота машинното гласуване беше саботирано.” Това каза пред БГ он Еър народният представител от ПГ на „БСП за България” Атанас Костадинов, съобщиха от пресцентъра на партията. Според него в доклада на ЦИК не е описано как да бъде оптимизирано гласуването с машини. По думите му в навечерието на следващия – местен вот, вече са ясни намеренията на ГЕРБ с отмяната на машинното гласуване. „Няма друга държава, която да променя изборното си законодателство няколко месеца преди вота”, добави Костадинов. Той не прие тезата, че чрез машинното гласуване може да се стигне до манипулиране и изкривяване на изборните резултати. „Колкото повече говорим за цената на демокрацията, ще затъваме в блато. Сертифицирането на машините беше направено умишлено в последния момент и обучаването на кадрите също”, категоричен бе той.
„Ние сме убедени, че машинното гласуване дава безпристрастен вот. Това, което излиза от изборните ни секции, няма аналог в Европа. Ние искахме в началото да бъдат няколко хиляди машини в секциите и постепенно да се премине изцяло към машинно гласуване. Сега всичко отива в небитието”, обясни още Атанас Костадинов. Според него абсурдите, на които е подложен българският избирател, са изкоренени отдавна в европейските страни. Купуването на гласове у нас е добило огромни размери.
По темата за субсидията от 1 лев за партиите, Костадинов коментира, че БСП е печелила избори и преди държавната субсидия. „А ако се окаже, че спонсорите на управляващите са фирмите, които печелят най-много обществени поръчки? Има един праг на демокрацията, който не бива да бъде прекрачван”, каза народният представител от левицата. Той отрече, че това, при нас, е американски модел на издържане на партиите. Според него той е по-скоро балкански. Костадинов обясни още, че финансирането на партиите от фирми и бизнес би довело до зависимост на партиите от юридически лица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа предложението за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори

Парламентът ще разгледа предложението за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори

12 Юли 2019 | 07:14 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа предложението за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори на първо четене. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Измененията са заложени в новите промени в Изборния кодекс. Промените са внесени от ПГ на ГЕРБ и подписани от "Обединени патриоти".
Целта им е да се отмени машинното гласуване за местни и парламентарни избори. Предвижда се този вид гласуване да остане за президентски и европейски вот. Предложенията вече бяха разгледани и приети от водещата по законопроекта Комисия по правни въпроси. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала. В 11.00 ч. ще започне петъчният парламентарен контрол. В него участие ще вземат петима министри от кабинета. На депутатски питания ще отговарят министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и на образованието Красимир Вълчев и други.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тодор Байчев, БСП: Нямаше нито една сгрешена бюлетина при машинното гласуване на евровота От ЦИК не си свършиха работата

Тодор Байчев, БСП: Нямаше нито една сгрешена бюлетина при машинното гласуване на евровота От ЦИК не си свършиха работата

11 Юли 2019 | 19:05 | Агенция "Фокус"
София. Четири дни преди евроизборите, на сайта на ЦИК, беше публикувана методологията, по която може да се гласува на машина. Те не си свършиха работата. Няма нито една грешна бюлетина при машинното гласуване. Не съм видял досега някой да носи машини, както се пренасяха чували. Това каза пред Канал 3 народният представител от ПГ на "БСП за България" Тодор Байчев, съобщиха от пресцентъра на партията. Той добави, че в Европа няма купуване на гласове и не е състоятелно да се дава пример, че в малко европейски държави се гласува на машини. По думите му наемането на техниката е коствало твърде много средства на държавата, защото решението за това е било взето твърде късно. Байчев посочи, че е дал своя глас на машина на евровота. Той не прие аргумента, че пенсионерите трудно ще се справят с машинното гласуване. "Българите не са толкова глупави колкото се опитват да ги изкарат", каза още депутатът и се обяви против да бъдат демотивирани сънародниците ни да дават своя глас.
По думите на Тодор Байчев, въпреки препоръките на Венецианската комисия, според която не бива да се променят изборните закони 6 месеца преди вота, от ГЕРБ нарушават това изискване. Народният представител сподели в ефир фрапиращи случаи на попълване на протоколи след предвидения срок, а причината за това е, че именно от ЦИК не са си свършили работата по отношение на обучение на кадрите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Божанков, БСП: Проблемът за машниите не е с местните избори, а с капацитета на управляващите

Явор Божанков, БСП: Проблемът за машниите не е с местните избори, а с капацитета на управляващите

11 Юли 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
София. Проблемът за машниите не е с местните избори, а с капацитета на управляващите. Това каза в интервю за предаването „Червена линия“ по Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Правната комисия Явор Божанков. Той подчерта, че правилата за машинния вот са приети 2014 г. „Оттогава досега управляват ГЕРБ и не са положили никакви усилия да въведат машинно гласуване. Като дойдат избори казват: „Ами не сме готови да гласуваме машинно, дайте да го отложим и да го променим“. Това за мен не е случайно”, посочи още Божанков.Той обърна внимание, че предимството на машинния вот е безспорно. „Опонентите ни казват, че той се прилага на малко места в Европа, прилага се в Америка, но всяка държава е специфична. Ако в една Финландия нивата на корупция и на манипулации в изборния процес са практически нулеви, то не така стоят нещата в Българи. Тук сме виждали как хора пренасят чували с бюлетини, корпоративен и контролиран вот. Тук изборният процес има специфика. Голяма част от тези меко казано неприятни явления биха се коригирали с машинен вот. Машините, казано популистки не ядат кебапчета. Сериозно те не могат да имат недействителен вот. В България над 4 % от гласовете, което си е цяла политическа сила, която би влязла в парламента, попадат в графата недействителни бюлетини. Ето един пример, такова нещо при машините изобщо не може да се случи“, каза Божанков. Депутатът от БСП коментира и аргумента на властта, че машинното гласуване е скъпо. „На ГЕРБ и ремонтът на „Графа“ им излезе много скъп, когато правят ремонт на ремонта. Те не решиха веднъж и завинаги да изпълнят изискването на закона, да въведат машини, да проведат съответните процедури, да закупят машини, а започнаха от 1000 да ги направим 3000, пък 2000. Да го въведем в едни секции, в други да не въвеждаме. Така вотът е скъп, защото върви паралелно. От една страна гласуваме на хартия, плащаме и тези разходи, от друга страна гласуваме на машини, тях пък ги наема. Естествено разходите нарастват. Те нарастват, защото ГЕРБ искат да убедят обществото, че видите ли машинният вот те полагат усилия да го въведат, но той не излязъл хубав и сега се налага да го отменят. С две думи простичко – те го правят скъп, той не е такъв“, обясни Явор Божанков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Проданов, БСП: Решението е машинно гласуване във всяка секция, то беше саботирано нарочно

Христо Проданов, БСП: Решението е машинно гласуване във всяка секция, то беше саботирано нарочно

11 Юли 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
София. „Отпадането на машинното гласуване, както искат от ГЕРБ, не е решение, а напротив- машинното гласуване трябва да бъде във всяка една секция. В Европа недействителните бюлетини са около 1%. В България са над 6%. Същевременно прагът за влизане на партия или коалиция в НС е 4%. Ние твърдим, че огромна част от тези недействителни бюлетини са манипулирани умишлено.” Това каза зам.-председателят на ПГ „БСП за България” Христо Проданов пред Bulgaria ON AIR, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Той обясни, че в доклада на ЦИК е нормално да бъдат описани проблемите при машинното гласуване, но няма предложение за отмяната му. На аргумента, че този вид гласуване е скъпо, Проданов обясни, че то е резултат от късните решения на ГЕРБ за наемане на техниката. Той добави, че по време на евровота е гласувал на машина, което като функция е елементарно. „Над милион пенсионери си теглят пенсиите от банкомати, което е по-сложно, защото изисква натискане на повече бутони. Няма да има проблем и с машинното гласуване, ако не е саботирано нарочно. Имаше саботаж от страна на ЦИК”, каза Проданов. Той припомни, че именно Комисията е пуснала едва 3 дни преди вота клип, който да разясни как да се гласува на машина.
„Един или нула лева субсидия изцяло подчинява политическите партии на олигарсите. Това е предпоставка бизнесът да си купи партии и обръчите от фирми официално да се легализират. Това е предпоставка чужди корпорации и държави да си напазаурват партии у нас.” Това каза Проданов по темата за гласуваната партийна субсидия от 1 лев. Той припомни, че един закон за лобизма не решава проблема с независимостта на партиите при така гласуваната вече субсидия, а въвеждането на разумно финансиране на партиите от държавата. Христо Проданов информира, че в момента текат общински и областни конференции на БСП, които номинират имена на личности за предстоящите местни избори. Той добави, че левицата има сериозни шансове да спечели местния вот в редица големи градове в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Демокрацията и възможността всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без да бъде манипулиран, нямат цена

Президентът Румен Радев: Демокрацията и възможността всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без да бъде манипулиран, нямат цена

10 Юли 2019 | 19:40 | Агенция "Фокус"
София. Демокрацията и възможността всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без да бъде манипулиран, нямат цена. Това каза президентът Румен Радев в отговор на въпрос за намерението на управляващото мнозинство да отмени предвидената в изборното законодателство възможност за машинно гласуване, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията и по отношение на подготовка и цена на обществената поръчка, и по отношение на организацията за използване на машините“, посочи президентът. Държавният глава определи като крайно нелепо непрекъснато да се изтъкват като пример други европейски държави и особено Холандия, в които няма машинно гласуване. „Когато нашата изборна администрация и власти постигнат такъв нисък процент на недействителни бюлетини и осигурят условия да няма манипулация на изборите, както е в тези държави, аз съм съгласен да премахнем машинното гласуване“, заяви президентът. По думите му отмяната на машинното гласуване е удар и по нашите сънародници зад граница, които все повече очакват да бъде чут техният глас, а с този отказ всъщност се отдалечава към хоризонта електронното дистанционно гласуване.
Румен Радев осъди наложилата се практика няколко месеца преди всеки избор да се прави ремонт на изборното законодателство, което „затвърждава убеждението, че това се прави с някаква цел“.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анна Александрова, ГЕРБ: Защо омбудсманът, БСП и ДПС, като са такива радетели на машинното гласуване, не предприеха мерки за него през 2013 г.

Анна Александрова, ГЕРБ: Защо омбудсманът, БСП и ДПС, като са такива радетели на машинното гласуване, не предприеха мерки за него през 2013 г.

10 Юли 2019 | 16:58 | Агенция "Фокус"
София. Като всички сте радетели на машинното гласуване, защо през 2013 г. не предприехте всички тези мерки по отношение на машинното гласуване, по отношение на отговорността. Това попита председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова по време на обсъждането в Правна комисия на измененията в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Александрова се обърна към омбудсмана на Република България Мая Манолова, към БСП и ДПС, които в рамките на дебатите в Правна комисия защитиха машинното гласуване и изразиха позиции против законопроекта за промени в Изборния кодекс.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христиан Митев, НФСБ: Не следва да си правим експерименти с демокрацията и с местните избори

Христиан Митев, НФСБ: Не следва да си правим експерименти с демокрацията и с местните избори

10 Юли 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
София. Не следва да си правим експерименти с демокрацията и с местните избори. Това каза заместник-председателят на Правна комисия Христиан Митев по време на обсъждането в Правна комисия на измененията в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него най-важното е да не се правят експерименти с гражданите. „Ако утре имаме частични избори след местните. Ако имаме предсрочни парламентарни, кой ще гарантира честността на вота и няма ли да се стигне до касиране на парламентарни избори? Нещо, което не се е случвало от 30 години. Този законопроект е навременен. Разумно е на този етап машинното гласуване да остане за президент и вицпрезидент и за представители на България в ЕП“, каза още Митев. Според него по-добре е да се решат техническите проблеми и да се мисли не за наем на машини, а за закупуване на такива.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Иванов, ГЕРБ: Настройката на 6000 машини за местните избори би било трудно осъществимо, въпреки напредъка на българската софтуерна индустрия

Александър Иванов, ГЕРБ: Настройката на 6000 машини за местните избори би било трудно осъществимо, въпреки напредъка на българската софтуерна индустрия

10 Юли 2019 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. Настройката на 6000 машини за местните избори би било трудно осъществимо, въпреки напредъка на българската софтуерна индустрия. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов по време на обсъждането в Правна комисия на измененията в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От името на ПГ на ГЕРБ от вносителите искам да спомена още веднъж защо поставихме този законопроект на вашето внимание, а именно за неотпадането на машинното гласуване като такова, а за предстоящите местни избори“, обясни Иванов. По думите му настройката на тези 6000 машини, въпреки напредъка на българската софтуерна индустрия, би бил трудно осъществим.“Това предразполага застрашаването на местните избори и би довело до касиране на места“, каза още Иванов. Той обърна внимание, че управляващите поемат отговорността за предстоящите избори.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Техническите пропуски не са основание за отмяна на машинното гласуване, което е гарант за прозрачност и доверие

Филип Попов, БСП: Техническите пропуски не са основание за отмяна на машинното гласуване, което е гарант за прозрачност и доверие

10 Юли 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
София. Техническите пропуски не са основание за отмяна на машинното гласуване, което е гарант за прозрачност и доверие. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Филип Попов по време на обсъждането в Правна комисия на измененията в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „До момента чух само технически пречки и доводи за въвеждане на машинното гласуване“, каза още Попов. Той обърна внимание, че грешките при вписването на резултата от машините не са направени от самите машини. „Категорично ще бъда против този законодателен акт. Против това предложение. Най-малкото то се прави от управляващото мнозинство. Мотивът, че се прави, за да се облекчи изборната администрация, е абсолютно несъстоятелен. Очевидно е, че това води до непрозрачност при отразяване на изборите. Най-вече управляващото мнозинство би следвало да се загрижи за прозрачността на изборния процес“, каза още Попов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Позицията ни е против промените в Изборния кодекс за отмяната на машинното гласуване, искаме в СИК да няма броене от човешка ръчичка

Йордан Цонев, ДПС: Позицията ни е против промените в Изборния кодекс за отмяната на машинното гласуване, искаме в СИК да няма броене от човешка ръчичка

10 Юли 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
София. Позицията ни е против промените в Изборния кодекс за отмяната на машинното гласуване, искаме в СИК да няма броене от човешка ръчичка. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на обсъждането в Правна комисия на измененията в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашите мотиви за гласуваме против законопроекта са много. Ще започна с това, че отмяната на машинното гласуване няма как да подкрепим, при положение, че ние сме искали“, каза още Цонев. Той посочи, че на ДПС е предложението на следващите парламентарни избори да се гласува без хартия. „Тук чухме много аргументи против машинното гласуване. Аз искам да ви кажа защо ДПС настоява за машинно гласуване“, коментира Цонев и посочи, че това е заради ръчното броене в СИК-овете. „Ние искаме в СИК всички пороци, които има там вследствие на това броене, да бъдат избегнати. За това сме отворени, вероятно ще вземем участие, ще се помъчим да потърсим различни варианти вместо машинно гласуване, машинно броене“, каза още Цонев. Според него дяволът е в детайлите. „Ние предложихме машините да не се взимат под наем. Ние предложихме кой да изработи софтуера, което е сравнително проста софтуерна задача в сравнение с това, което правят българските софтуеристи“, каза Цонев и отчете, че за България това е проста задача. По думите му не става въпрос за изкуствен интелект. Според него, за да се запазят манипулациите, се намират аргументи против машинното гласуване. Цонев изтъкна, че процесът на организация на машинното гласуване е бил съзнателно компрометиран. „Ако на следващите парламентарни избори ще ни водите със СИК, трябва да знаете, че ще срещнете много сериозен отпор от ДПС независимо дали ще приемете този законопроект сега или не“, допълни още Цонев. Той изтъкна, че протоколите са едни парцали и са срам за България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Продължаваме да пипаме изборното законодателство в последния момент, но фактически машинно гласуване от догодина е неизпълнимо

Проф. Михаил Константинов: Продължаваме да пипаме изборното законодателство в последния момент, но фактически машинно гласуване от догодина е неизпълнимо

10 Юли 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. Продължаваме да пипаме изборното законодателство в последния момент. Това каза председателят на Управителния съвет на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов по време на на обсъждането в Правна комисия на измененията в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проф. Константинов посочи, че объркваме два вида гласуване и не е ясно кога ще се откажем от едното. „Сегашният текст, че ще има машинно гласуване от догодина, е неизпълним“, допълни още проф. Константинов. По думите му за това промяна е необходима. „Предлага се машинно гласуване да остане за президентски и европейски. За парламентарни и местни такова гласуване да няма. Това е конкретното предложение. Ако си направим една разгъвка на това предложение във времето и ако няма предсрочни избори ще видим, че това означава най-рано такъв вот да има 2021 г. ноември месец. Не мога да ви кажа точно кога, предполагам, че е на 7 ноември“, посочи още проф. Константинов. "Местните избори са ужасно сложни за възможностите на сегашната изборна администрация", каза още проф. Константинов. Той обърна внимание и припомни случилото се в "Арена Армеец" през 2015 г., когато изборите са се случили без машинно гласуване.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Данаил Кирилов: Решението за машинното гласуване беше повече политическо, което не означава, че е правилно и не следва да бъде ревизирано

Министър Данаил Кирилов: Решението за машинното гласуване беше повече политическо, което не означава, че е правилно и не следва да бъде ревизирано

10 Юли 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. През февруари въведохме машинното гласуване, но решението беше повече политическо, което не означава, че е правилно че не следва да бъде ревизирано. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов по време на обсъждането в Правна комисия на измененията в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да подчертая, че си позволих да участвам в този дебат изцяло в лично качество“, каза още министърът. Той разграничи своето изявление и посочи, че те не са позиция на правителството и изпълнителната власт. „Радвам се, че с г-н Стоилов сме един до друг. Чаках да минат основните изказвания на гостите и аз да изкажа моето лично становище без да твърдя и да го обосновавам като експертно. Няма как да не се изкуша и аз да цитирам история. С омбудсмана и колегата г-жа Манолова може в детайли да си припомним дебатите през 2014 г. Можем да си припомним и демонстрационната и обучителна кампания тогава. Главната цел е не да направим анализ с претенция за категоричност, защото такива анализи ние имаме. Имаме от онова време, от последно време и за тези избори, представен такъв анализ“, каза министърът. Той помоли да се сравняват позициите по вектора кой работи за доверие и кой работи срещу доверието. „В тази връзка няма да кажа, че политическата партия, в която аз членувам често пъти е била въвличана в този спор. Тъй като ние винаги сме били отговорни в дебатите, ясно сме обяснявали нашата позиция. В тази причина се спомена за измененията в ИК февруари тази година. Защо бяха тези изменения. Моля, спомнете си. Това не беше много много назад във времето. В онзи дебат, който не знам дали беше технически или правен, стана политически. Имаше парламентарна група, която демонстративно напусна парламента с пет искания и едното беше във връзка с машинния вот. Ние приехме тези искания. Някой от нашите опоненти да каза „Да, даже прекрасно. Отчитаме, че вие съобразихте окончателното правно гласуване с нашето искане“, обясни още Кирилов. „Трудности е имало сигурен съм много. Не съм успял да следя работата на ЦИК по този случай, но като обикновен гражданин изразявам задоволство от работата на ЦИК в тези избори. Това е нов състав на ЦИК. Бяха изправени в ситуация да действат недостиг на време. Според мен ЦИК в тази ситуация се справиха максимално добре. Укор по отношение на ЦИК аз не мога да отправя“, обясни Кирилов. „По отношение на обучението на СИК ще кажа, че този въпрос сме го дискутирали с г-жа Манолова още от 2013 г. Какво стана, г-жо Манолова, с професионалната ЦИК и с обучителните програми за членове на СИК“, попита още Кирилов. „Въпросът за машинното гласуване ние сме го обсъждали и аз съм бил гост поне на два формата на минали ЦИК и там си спомням, че и аз и проф. Константинов и колегите от БСП бяха съгласни с това, че приоритетният приоритет пред нас трябва да бъде друг електронен способ на гласуване – електронно дистанционно. Аз продължавам да твърдя, че ние по никакъв начин не сме се отказали да развиваме електронното дистанционно гласуване, но и там въпреки всичките ни усилия, пак получихме укор след това. Най-голямото ми възмущение беше снощи, когато гледах наш колега от миналия парламент – колегата Петър Славов, с който, с колегата Делчев и аз и някой други колеги все пак достигнахме до правните решения, които бяха установени в Изборния кодекс от 2014 г. Какво направихме с доверието? Как реагирахме и как реагира опозицията, когато не само аз, експерти по възлагане на онзи ЦИК беше направило процедурата по обществена поръчка пазарно проучване и анализ. Какво пише в това проучване по отношение на единствените достъпни машини за България, които бяха използвани, които г-жа Манолова пита що са скъпи“, посочи още Кирилов. Той обясни, че с тези машини е избран Мадуро във Венецуела. „1 млн. неистински гласа“, допълни още Кирилов. „Аз приемам и ще понеса отговорността за това, че в дебата, който беше февруари месец, в желанието си да изпълним изискването на опозицията, да изпълним повече от техните искания, ние направихме мигновено избори за нов ЦИК. Защо? Защото БСП иска. Направихме промяна по отношение на машинното гласуване. Защо? Защото беше в пакета от исканията на опозицията. Какво сме изпуснали тогава като правна дефиниция и какво аз тогава като председател на Правна комисия не съм могъл да защитя и отстоя правилно – спецификата на местните избори. В местните избори, както имаме около 3000 матрици на печатна база на бюлетините, тук ще трябва да имаме точно толкова разработки на софтуерния продукт. Тук поддръжката ще е много по-скъпа“, обясни Кирилов. "Колеги,винаги, когато сме действали съобразно политическата конюнктура сме допускали правни, да го нарека, несъответствия. Няма да го наричам по по-друг начин. Повтарям - поемам отговорността за онова решение, което беше повече политическо, отколкото правно и чийто смисъл беше да сближи крайните позиции между мнозинството и опозицията. Това решение, което взехме тогава не означава, че е правилното и работещото и не следва да бъде ревизирано", допълни още Кирилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Сложността на изборите е основният аргумент в полза на машините, отказът от машинно гласуване е крачка назад от прозрачността

Омбудсманът Мая Манолова: Сложността на изборите е основният аргумент в полза на машините, отказът от машинно гласуване е крачка назад от прозрачността

10 Юли 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. Сложността на изборите е основният аргумент в полза на машините. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова по време на обсъждането в Правна комисия на измененията в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според нея по-добре от секционните избирателни комисии при сложно гласуване може да се справи машината. „Отказът от машинното гласуване е крачка назад от прозрачността, от модерността, от осигуряването на честността на изборния процес. Това е все едно от дигиталния век, да се върнем в каменната ера. Защо и депутатите в парламента, и аз съм била депутат, гласуваме с карти, а не с вдигане на ръка“, попита Манолова. Тя обясни, че депутатите ще направят голяма грешка, ако се откажат от машинното гласуване и подчерта, че аргументите им не издържат. „Няма да изненадам никой с позицията си „за“ машинното гласуване. Само ще припомня, че с въвеждането на експериментално машинно гласуване се започна от 2009 г.“, каза Манолова. Тя отчете, че настоящият анализ на ЦИК е първият, в който не се отчита успехът на машинното гласуване. „Ще се опитам да се спра много накратко, за да не отнемам от ценното ви време на опровергаване на аргументите, които предлага изборната администрация и които очевидно изцяло се споделят от парламентарното мнозинство. На първо място, че машините са малко използвани на последните избори. Вади се числото 8% от българите, гласували с машини. Извинявайте при изборна активност от 30%, тези 8% представляват близо 30%. Ако искате да отворим анализа и да вадим числата. Много внимателно следя вносителите в техните аргументи. 27,5 %, което е коректното число изобщо не е малък процент на гласуване с машини. Предвид обстоятелството, че методическите указания бяха обнародвани от ЦИК вечерта в понеделник четири дни преди изборите. Предвид, че обученията не включваха машините, тъй като не бяха готови инструкциите“, каза още омбусманът. Манолова коментира и друга теза, че не били намалели достатъчно недействителните бюлетини с машинното гласуване. „Вие повече от всеки друг би следвало да сте наясно, че машинното гласуване произвежда 0 на брой недействителни бюлетини“, подчерта Маналова. „По отношение на оскъпяването на машинното гласуване. Казвала съм го и преди. Попитах ЦИК още при насрочването и при обявяването на обществената поръчка защо ще наемат машини на цена, на която могат да ги купят, така и не получих отговор. Мисля, че всеки от вас може да направи справка какви бяха цените на наем при предните провеждани избори“, обясни още Манолова. „Аргументът, че машините са скъпа играчка поражда у мен един друг въпрос защо можем да си позволим пари за скъпа играчка за евровота и за президентските, а не можем да си позволим същите пари за парламентарните и местните. Още повече, че тази скъпа играчка може да бъде купена веднъж и завинаги и да се ползва за всички избори. Следващите аргументи, че видите ли ЦИК е направил всичко възможно, за да се проведе нормално машинното гласуване. Ще говоря с факти. Всеки от вас може да извади протоколите, които бяха изготвени и утвърдени от ЦИК за европейските избори и да ги сравни с протоколите от президентските. Аз съм извадила това е в точка 8. Сравнени на точка 8 в протокола на СИК. Точка 8 в протокола на СИК по време на президентските избори има три графи. Действителни гласове, подадени с машини, действителни гласове, подадени с хартиени бюлетини, сбор на действителните гласове по партии. Какво утвърди сега ЦИК? Директен сбор на машинните с хартиените гласове“, допълни омбудсманът. По думите й това е една от причините до установените близо 1200 грешки в протоколи, които официално са на страницата на ЦИК.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефка Стоева, ЦИК: Справихме се с 3000 машини, вероятно ще се справим с 6000, но сме длъжни да предупредим отсега, че има опасности

Стефка Стоева, ЦИК: Справихме се с 3000 машини, вероятно ще се справим с 6000, но сме длъжни да предупредим отсега, че има опасности

10 Юли 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. Справихме се с 3000 машини, вероятно ще се справим с 6000, но сме длъжни да предупредим отсега, че има опасности. Това каза председателят на ЦИК Стефка Стоева по време на обсъждането в Правна комисия на измененията в Изборния кодекс, с които се отменя машинното гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Председателят на ЦИК изтъкна, че като експерти членовете на Комисията са били длъжни да направят този анализ, а не на есен при много по-различни избори, те да бъдат упрекнати. "Ние сме представили анализ, аз го изчетох тук целия. Дадох допълнителни разяснения. Анализът е утвърден с решение на ЦИК. Цифрите в него са такива, каквито са. Вече всеки може да прави изводи. Знаем за чашата наполовина пълна и наполовина празна, но това са цифрите. Отново трябва да кажем, че 7.59 % гласоподаватели са гласували с машина. Броят на недействителните бюлетини е 4 и няколко процента, той не е спаднал драстично, както се твърди. Излишно е да повтарям другите цифри, че в 149 секции никой не е гласувал с машина“, припомни Стоева. Тя посочи, че от ЦИК не са говорили какви трудности са срещали с машините. Според нея става въпрос за трудности, които обществото не ги вижда и те остават на заден план, защото имаме държавен орган, върху който е удобно да се казва, че не се е справиха. Стоева подчерта, че не е вярно, че гражданите не са насърчавани да гласуват с машина. „Не мислим, че само ЦИК е причината. Сами по себе си машините не са лоши, това сме го казали. Справихме се с 3000 машини, вероятно ще се справим с 6000, но какви ще бъдат резултатите предвид сложните избори в два тура, ние сме длъжни да предупредим отсега, че има опасности“, допълни тя.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Отмяната на машинното гласуване е крачка към подмяна на вота

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Отмяната на машинното гласуване е крачка към подмяна на вота

10 Юли 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Отмяната на машинното гласуване е крачка към подмяна на вота. Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Готвят се за кражба и на местните избори. Който не може да спечели по честен начин, се готви да спечели чрез „технология" на изборния процес. Само преди шест месеца водихме дебат в парламента и приехме машинното гласуване. Сега отново, само три месеца преди местните избори, управляващите, подкрепени от ДПС, внасят промени. Защо? Какво се случи за този период?", посочи Нинова. „Имаше Европейски избори. На тях всички партии, освен БСП, отбелязаха спад в подкрепата спрямо предишните европейски избори. Въпреки целия натиск, само БСП увеличи броя на депутатите и гласовете си", каза още тя. По думите ѝ няма начин това да не е стреснало управляващите и сателитите им. „Затова решиха да убият финансово единствената опозиция и да премахнат гаранцията за честен избор - машинното гласуване. Защото машината не подправя протоколи, не дописва мъртви души и не носи чували с бюлетини в зала „Армеец", добави тя. Според нея ГЕРБ отново са съсредоточени само в това да запазят властта на всяка цена. „Нека всички, които искаме промяна, заедно се съсредоточим в оздравяването на общинските болници, инвестиции в общините, нови работни места, подпомагане на младите семейства и децата. Да не позволяваме да подменят тревогите на хората със собствените си тревоги за оцеляване във властта", допълни Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирена Анастасова, БСП: Какво ще стане с парите, предвидени за закупуване на машини за гласуване?

Ирена Анастасова, БСП: Какво ще стане с парите, предвидени за закупуване на машини за гласуване?

10 Юли 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. "Какво ще стане с парите, предвидени за закупуване на машини за гласуване?" Този въпрос отправи към управляващите секретарят на ПГ на "БСП за България" Ирена Анастасова пред БСТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. Тя подчерта, че на последните избори е трябвало да има 12 хиляди машини в 12 хиляди секции, а с големи усилия са били разположени 3 хиляди машини в 3 хиляди секции. Тя обясни, че в бюджета на страната са отделени 50 млн. лв. за закупуване на машини и не са усвоени, защото за евроизборите са наети 3 хиляди машини. По думите й има причина за съгласието между четворната управляваща коалиция за премахване на машинното гласуване. "Явно тази договорка си има цена, която знаят само те. В този случай, в защитата на машинното гласуване, в парламента БСП е сама", категорична бе тя. По думите й целта на управляващите е да няма опозиция и по-точно да няма опозиция в лицето на БСП. "Всичко това показва и желанието на управляващите в максимална степен да ограничат всички стъпки, предвидени в Изборния кодекс, които допринасят за честността на изборите, прозрачността на вота и сигурността на гражданите, че това което са изразили като свое политическо желание на изборите, е отчетено такова, каквото е", коментира тя.
На въпрос за субсидиите Анастасова подчерта, че още при първия превод от Министерство на финансите, който е надвишавал сумата, която левицата е трябвало да получи от 11 лв. на глас, представител на БСП е отишъл в министерството, за да попита за причината. Тя обясни, че от там е било отговорено, че там сметките са направени правилно и преведената от тях сума е правилната. Тя подчерта, че отговорност носи този, който е дал повече пари на партиите отколкото е трябвало - министърът на финансите. "В случая обаче се оказва, че не е така и той няма да носи вина", подчерта тя.
Ирена Анастасова коментира и доклада на комисията, проверявала учебното съдържание на всички учебници по всички предмети и доклада на министъра на образованието с резултатите от работата й. "Министърът обясни, че комисията не е намерила сериозни пропуски в съдържанието на учебниците и са намерени единствено технически грешки, които ще бъдат предадени на издателствата, които да ги коригират", обясни Анастасова. Тя подчерта, че е задала въпрос- какво се случва с учебника по история за 10-ти клас и каква е тази истерия, която се разразява, след като учебните програми, включително и по история за 10-ти клас, са приети преди 2 години. "Още тогава БСП застана на позицията, че неравностойно се застъпват периодите от българската история и изучаването й е събрано в само 2 години от общо 8 години изучаване на история. 1300 години история трудно могат да бъдат събрани в една или 2 учебни години. Получава се препускане през материала и засягане на теми, които са удобни в момента", категорична бе тя. Секретарят на ПГ на левицата подчерта, че въпреки възраженията на БСП, по новия закон учебните програми се утвърждават от министъра на образованието. По думите й след като е бил одобрен и издаден учебникът, спазващ всички критерии, министърът на образованието е изпратил 12 забележки с политически характер до издателите. "Проблемът е, че министърът не може в това си качество, на политическо лице, да се намесва в работата на издателствата и творческите колективи, които са достатъчно авторитетни български историци и са спазили всички изисквания по закон. Няма друг министър в новата българска история, който да си е позволил такова нещо", заключи Ирена Анастасова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Милков, БСП: ГЕРБ не искат машинно гласуване, защото то пречи на манипулациите на изборите

Пенчо Милков, БСП: ГЕРБ не искат машинно гласуване, защото то пречи на манипулациите на изборите

10 Юли 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ не искат машинно гласуване, защото то пречи на манипулациите на изборите . Не машините провалиха хората. Хората умишлено провалиха машините. Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Пенчо Милков, съобщиха от пресцентъра на БСП. „50 милиона от бюджета бяха отделени за машините. Всички възражения в момента, които слушаме, че има проблем с машините, са следствие на лоша организация”, коментира народният представител, като припомни, че правилата за машинното гласуване са били обявени 6 дни преди изборите, а машините са сертифицирани 30 минути преди да тръгнат за изборите. „Машината препятства фалшифицирането на протокола и недействителните бюлетини. Само в България 7 на 100 са недействителните бюлетини. Това е партия и половина в парламента”, каза Милков. Той даде пример, че в останалите страни от ЕС недействителни бюлетини са 3 процента. „Машинното гласуване е лечение на всички изборни дефекти”, отбеляза Милков. Социалистът коментира, че е гласувал машинно на предните избори и в неговата секция не е имало проблем. „Машините са обективни. Те не подлежат на умора и на грешки”, изрази мнение той.
„Машините трябваше да се купят, вместо да се плати наем, който е 70 на 100 от цената им”, заяви Милков, като допълни, че те могат да се ползват при десетки избори.
„ГЕРБ превърнаха изборите в манифактура за възпроизводство на властта”, коментира той. Социалистът изтъкна, че отново управляващите променят изборните правила 3 месеца преди изборите. „В 11 областни града ГЕРБ са само с 1000 гласа над БСП и затова ги е страх”, добави Пенчо Милков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.