НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Българският институт за стандартизация ще бъде национален администратор за издаване на уникални идентификационни номера CS1-IID

Българският институт за стандартизация ще бъде национален администратор за издаване на уникални идентификационни номера CS1-IID

17 Юли 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Правителството определи Българския институт за стандартизация за национален администратор NRA/I в Република България за издаване на уникални идентификационни номера CS1-IID, съгласно стандарт БДС EN ISO 14816 „Телематика за пътния транспорт и пътния трафик. Автоматизирана идентификация за превозни средства и съоръжения. Номериране и структура на данни“. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Определянето на национален администратор е необходимо с оглед предстоящото въвеждане в експлоатация на Електронната система за пътно таксуване - компонент „таксуване на база на изминато разстояние (тол)“, както и за целите за регистриране и въвеждане на бордовите устройства, които ще бъдат използвани за събирането и отчитането на данни за изминато разстояние от пътните превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Подземни кантари в обхвата на тол системата ще изчисляват теглото на тежкотоварните автомобили

Подземни кантари в обхвата на тол системата ще изчисляват теглото на тежкотоварните автомобили

16 Юли 2019 | 16:38 | Агенция "Фокус"
София. Подземни кантари в обхвата на тол системата ще изчисляват в реално време теглото на преминаващите по платените пътища тежкотоварни превозни средства. Камери ще отчитат броя на осите, а датчици в пътното платно, чийто монтаж вече започна, ще изчисляват натоварването на ос на автомобилите. При претоварване електронната система автоматично ще ги регистрира като нарушители и те ще бъдат санкционирани от контролните органи. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след второто заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане на тол системата у нас, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Монтажът на камерите, които ще следят трафика, трябва да приключи до 16 август, когато Националното тол управление ще започне техническата експлоатация на тол системата. Досега са изградени 80% от новите и са обновени 23 броя от съществуващите рамки.
На днешното заседание бяха обсъдени тестовите тарифи, с които от 16 август поне месец ще се изчислява на терен стойността на изминатото разстояние. Превозвачи предлагат тестова тарифа 12 - 14 ст./км за тежкотоварни автомобили над 12 т от категория Евро 06.
МРРБ остава на позиция за по-висока реална, не тестова тарифа и ако нашите изчисления са верни, можем да стигнем до 20 - 23 ст./км за автомобил от категория Евро 06 с тегло над 12 тона и с повече от 3 оси, коментира зам.-министър Нанков. Ще бъде създадена експертна група с представители от транспортния бранш и Национално тол управление, която в оперативен порядък ще работи по темите за обхват и тарифи на тол системата. Задачата на експертите няма да бъде взимане на окончателно решение, а да предложат размер на тарифа, по който да се правят изчисления по време на тестовия период от 16 август. Окончателният размер ще бъде приет след анализ с решение на Министерския съвет.
Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабджиев отчете, че диалогът между институциите и бранша по темата се задълбочава в добра посока и няма раздор. За нас беше важно да изясним няколко технически детайла, за които получихме отговор от МРРБ и Национално тол управление, свързани с доставчиците на декларирани данни, коментира той.
„Стигнахме до извода, че всяка от страните трябва да опита да докаже своята теза след като направи изчисленията със събраните реални данни при тестовете от 16 август. На 12 стотинки считаме, че нашите изчисления ще бъдат точни. Надявам се да убедим министерството в правотата си и да вървим напред“, каза още Арабаджиев. Той допълни, че браншът предлага отстъпки за тежкотоварните автомобили, които оперират повече на българска територия, без значение дали са български или чуждестранни. Заместник-министър Нанков изрази съгласие и допълни, че се обсъжда тежкотоварни превозни средства, които имат изминати повече от 10 хил. километра на месец, да получат отстъпка от 30%. При изминати над 7500 километра месечно тя да е 20%, а при над 5000 км – 10%.
Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов коментира, че в България трябва да бъде изградена нова пътна мрежа и подчерта важността на автоматичното измерване за натоварването на автомобилите. Досега много се губеше много от това, че се претоварваха и защото тези автомобили, които бяха претоварени, нарушаваха пътната инфраструктура, което е голям бич за всички.
Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи коментира, че изграждането и поддръжката на инфраструктурата е скъпа. Той подчерта, че е необходимо да се инвестира в нея и напомни за отсечки, по които преди години са ставали множество катастрофи с жертви, като участъка Сливен – Бургас преди довършването на магистрала „Тракия“. Той изрази удовлетвореността си от въвеждането на електронните кантари, които ще следят за претоварване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Трябва да има преференции за български и чуждестранни превозвачи, които оперират продължително на българска територия

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Трябва да има преференции за български и чуждестранни превозвачи, които оперират продължително на българска територия

16 Юли 2019 | 16:38 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да има преференции за български и чуждестранни превозвачи, които оперират продължително на българска територия. Това заяви изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Диалогът се задълбочава, вървим напред, всеки с различни стъпки, но за нас беше важно да изясним няколко технически неща", каза Арабаджиев. Той уточни, че всяка от страните трябва да направи изчисленията на база реални данни и всеки да покаже своята теза. Арабаджиев е категоричен, че трябва да има преференции за тези, които оперират на българска територия да получават отстъпки, независимо дали са български или чуждестранни превозвачи. „За нас е важно те да получават преференции и очакваме да има балансирано решение, което да удовлетворява както държавата, така и транспортният бранш“, допълни още изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: Тежкотоварните камиони ще бъдат наблюдавани от камери и датчици в пътното платно

Зам.-министър Николай Нанков: Тежкотоварните камиони ще бъдат наблюдавани от камери и датчици в пътното платно

16 Юли 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Всички пътища в обхвата на тол системата ще бъдат наблюдавани от камери. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг в регионалното министерство, предаде репортер на Агенция "Фокус". Нанков уточни, че това е едно от предложенията на днешния съвет. По думите му камерите ще контролират с колко оси са камионите. Ще бъдат монтирани и специални датчици в пътното платно да отчитат дали няма претоварване на колите, като се предлага нарушителите да бъдат глобявани. Друго предложение е да има преференции за активните превозвачи. „Тежкотоварен автомобил над 12 тона, с повече от три оси, категория Евро-6, който кара повече от 10 хил. км месечно по републиканска пътна мрежа ще получи 30% отстъпка. За над 5 000 км отстъпката ще е 10%, а за над 7 500 км – 20%“, обясни Нанков. Според него това не противоречи на основната функция на системата, а по-скоро показва, че който кара най-много и разрушава, трябва да плаща повече. По думите му това е добавена стойност за българския превозвач.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: Трябва да създадем експертна група, за да можем да продължим напред с въвеждането на тол системата

Зам.-министър Николай Нанков: Трябва да създадем експертна група, за да можем да продължим напред с въвеждането на тол системата

16 Юли 2019 | 14:33 | Агенция "Фокус"
София. Таргетирането и обхватът на пътищата са двете основни теми по въвеждане в експлоатация на тол системата. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков на брифинг в регионалното министерство, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Взехме решение да се създаде експертна група. Колегите от транспортния бранш ще номинират няколко представители, за да можем да продължим напред“, заяви Нанков. „Скоро започва монтажът на подземните кантари, които заедно с камерите ще имат възможността да измерват тонажа на превозните средства в реално време", добави министърът. "Относно таргетирането говорихме за реални цифри от рода на 12-14 стотинки за Евро-6 за тежките автомобили над 12 тона", допълни още Нанков. Той коментира, че не е станало ясно за част от транспортния бранш, че в момента не приемаме тарифите. Те трябва да бъдат приети от Министерски съвет. "В момента ние само обсъждаме на експертно ниво в диалогичен порядък", обясни заместник-министърът.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В МРРБ ще се проведе брифинг за въвеждане в експлоатация на тол системата

В МРРБ ще се проведе брифинг за въвеждане в експлоатация на тол системата

16 Юли 2019 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с второто заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние ще се проведе брифинг около 13.00 часа в сградата на МРРБ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: Продължават разговорите за тол системата

Зам.-министър Николай Нанков: Продължават разговорите за тол системата

10 Юли 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Продължават разговорите за тол системата. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред журналисти след отлагане на тол системата, предаде репортер на Агенция "Фокус" На въпрос какво е компромисното предложение за тол таксата, заместник-министърът посочи, че се търси необходимия баланс. "Вече има диалог и то доста сериозен диалог", обясни още Нанков. Той поясни, че предложенията от страна на бранша варират от 0,03 лв. до 0,10 лв, а на държавата варират от порядъка на 0,25 лв. и 0,35 лв. "Ще продължават разговорите", допълни още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народното събрание отложи въвеждането на тол системата за 1 март 2020 г.

Народното събрание отложи въвеждането на тол системата за 1 март 2020 г.

10 Юли 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание прие промени в Закона за пътищата на първо четене, предаде репортер на Агенция "Фокус". Измененията са внесени от депутата от ГЕРБ Александър Ненков и група народни представители. "За" тях гласуваха 106 народни представители, "против" - 43 и "въздържали се" - 20, с което бяха приети. Със законопроекта се премахва задължението АПИ да организира разпространението на бордови устройства и директно отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа. Тези дейности ще бъдат изцяло прехвърлени върху търговците. С оглед осигуряване на възможността за техническо изпитване на тол системата, с предложените изменения се предлага след влизането в сила на съответните текстове, които я касаят, действието на реално таксуване с тол такса да бъде отложено до постигане на сигурност, че Електронната система на тол такси е в пълна готовност. Предлага се Народното събрание да отложи таксуването с тол такса до вземане на решение на Министерски съвет, с което се потвърждава тази готовност за техническо опериране, като се постави максимален срок, след изтичане на който, независимо дали е взето такова решение, да се осигури въвеждането на смесената система. Предлага се този срок да бъде 1 март 2020г. Идеята е от тази дата да се стартира тол таксуването на пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3,5 тона. До датата на обнародването на това решение на Министерски съвет, съответно до 29 февруари 2020 г. пътните превозни средства с обща допустима техническа маса над 3,5 тона ще заплащат винетна такса.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: До началото на юли са събрани над 254 млн. лв. от електронни винетки

Зам.-министър Николай Нанков: До началото на юли са събрани над 254 млн. лв. от електронни винетки

10 Юли 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
София. До началото на месец юли имаме събрани над 254 млн. лв. от електронни винетки. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време дебатите по Закона за пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не се опитвате да прокарате тезата, че видите ли няма въведен тол, няма и приходи. Има и до момента ги преизпълняваме“, посочи още Нанков.
По думите му планираните приходи от електронната винетка за 2019 г. до 16 август тази година са в размер на 240 млн. лв. Само до началото на месец юли имаме събрани над 254 млн. лв. от електронни винетки. Това не се дължи на занижените прогнози, а на факта, че колегите от Националното тол управление създават необходимата организация“, посочи още Нанков. Той подчерта, че този дебат е нямало да се състои, ако не е имало политическа воля за въвеждането на тол системата. „Хората може да са забравили вашите мандати, но нека попитаме защо вие не въведохте тол системата. Наистина не е лесно. Вие добре си давахте сметка. Вие също имате представители, ваши партийни членове на браншови организации на превозвачите, те сами си дават ясна сметка колко труден е балансът между различните видове интерес“, допълни заместник-министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: Предпочитам да изтърпим всички политически критики, но да не внесем сътресение в транспортния бранш с тол системата

Зам.-министър Николай Нанков: Предпочитам да изтърпим всички политически критики, но да не внесем сътресение в транспортния бранш с тол системата

10 Юли 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Предпочитам да изтърпим всички политически критики, но да не внесем сътресение в транспортния бранш с тол системата. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време дебатите по Закона за пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нанков посочи, че предпочита българските граждани да бъдат спокойни и доволни при въвеждането на тол системата. „Според анализа на световната банка въвеждането на тол тарифите не би трябвало да се отрази съществено на цената на крайните продукти, защото един ТИР не превозва 1 кг захар, а няколко тона. Става дума за икономически анализ, който не съм убеден, че някой от колегите от парламентарната група на БСП биха могли да разберат, затова няма да губя времето на целия парламент“, каза още Нанков. Той посочи, че МРРБ води този необходим дебат за тарифирането и първоначалния обхват на пътищата с тол система. „За да бъде възприета и прокарана една толкова съществена реформа като бъдещата електронна система за таксуване на републиканските пътища, е необходимо да има обществен консенсус, а не стресово въвеждане. Убеден съм, че ако на 16 август стартираме търговската експлоатация на система при непостигнат баланс на обществения интерес, вие ще сте първите, които гръмко ще подкрепят евентуалния протест на превозвачите“, допълни още заместник-министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Хаосът с тол системата продължава да се разраства - да отложим въвеждането й за 1 април, за да повярват повече хора на управляващите, че идеята им ще се осъществи

Манол Генов, БСП: Хаосът с тол системата продължава да се разраства - да отложим въвеждането й за 1 април, за да повярват повече хора на управляващите, че идеята им ще се осъществи

10 Юли 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Хаосът с тол системата продължава да се разраства - да отложим въвеждането й за 1 април, за да повярват повече хора на управляващите, че идеята им ще се осъществи. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро на партията Манол Генов по време дебатите по Закона за пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Както виждате на нас ни стана ясно, че дори и на вас вече ви стана ясно как този закон и неговото реално въвеждане в действие, са пълен хаос. Най-лошото е, че този хаос продължава да се разраства. Проблемът с вече два пъти отлагания старт на системата, прилича на параван, зад който прозира натиск от интереси и прекрояване на апетитни части от закона. Няма как да си обясним, още по-малко вие ще обясните, че в 90-ата минута на мача се прокарват поредните промени в закона. Кой ще дръзне да обясни например защо се променя режима на така наречените доставчици на декларирани данни? Уж идеята беше те да подписват договори с АПИ, а сега изведнъж това ще се прави от посредниците между АПИ и потребителя“, поясни още Манол Генов. Народният представител от ПГ на „БСП за България“изтъкна, че повечето опити да се прехварлят оправданията за поредното закъснение на гърба на неосъществени преговори с превозвачите няма как да бъдат достоверни. „Повече от ясно е, че поредното забавяне с около 9 месеца, март 2020 г., е изключително и само по вина на държавата“, обясни още Генов. Според него се чуват гласове от „архитектите“ на закона, които си признават, че отлагането е елемент на доста голяма неяснота от нейния обхват и тарифите. „Пълен хаос е идеята с начина на плащане. Няма грам обяснение защо отпадна досегашната идея камионите да плащат тол по избор през маршрутни карти, бордови устройства или джипиес системи. Сега това рязко отпадна с единственото обяснение, че АПИ не може да извърша търговска дейност, като че ли сега открихме тази нейна невъзможност. Разбра се, че до момента няма нито една фирма, която да е успяла да интегрира системата с АПИ и да започне реална работа в действие“, допълни още Манол Генов. „Дреме се на етап регистриране и подписване на договори с такива доставчици. Не са ясни и мотивите, с които държавната агенция се освобождава изцяло от планираната първоначална продажба на тол таксите и как така изведнъж няма капацитет да изпълнява тази работа. В същото време същата тази държавна агенция продава винетки“, изтъкна още народният представител от ПГ на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: С отлагането на тол таксите управляващите не показват как се прави реформа, а как не трябва да се въвежда нова система

Георги Свиленски, БСП: С отлагането на тол таксите управляващите не показват как се прави реформа, а как не трябва да се въвежда нова система

10 Юли 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. С отлагането на тол таксите управляващите не показват как се прави реформа, а как не трябва да се въвежда нова система. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и на Транспортна комисия Георги Свиленски по време дебатите по Закона за пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Свиленски благодари на зам.-министър Николай Нанков, че е дошъл на гледането на промените в Закона за пътищата. „Досега три - четири пъти гледаме тол системата и тук представители на МРРБ нямаше. Най-честият представител беше парламентарният секретар. Сега, ще започна подред. Г-н Ненков казва, че това е пътят на реформата. Това не е пътят на реформата. Това, което правите, е пример как не трябва да се прави реформа, как не трябва да се въвежда някаква нова система. Как се губи доверие в обществото, как се губи доверие в бизнеса, как се губи доверие в хората, които трябва да спазват тези закони и хората, които трябва да реализират тази система“, заяви още Свиленски. Той припомни думите на Николай Нанков и на Александър Ненков на 26 юли 2018 г. „Г-н Ненков: „Всяко едно забавяне е в ущърб на системата“, „Давам ви уверение, че цялото усилие и приоритет на правителството е тази система да бъде в сила от 1 януари 2019 г. за леките коли и от 16 август 2019 за останалите“. Какво ни уверихте, г-н Ненков, преди една година? Вие тогава ни излъгахте, заставайки пак на тази трибуна и сега пак от тази трибуна искате още 6 месеца. Следващ цитат: „Колкото повече се бавим, колкото повече се правим на инати и на опозиционери, толкова по-бавно ще влезе тази система и толкова повече приходи ще сме загубили“. Г-н Ненков, кой се прави на инат? Кой се прави на опозиционер днес една година след вашето изказване? БСП ли се прави на опозиционер, БСП ли прави на инат?“, попита още Свиленски. Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ попита къде са отишли тези 1 млрд. приходи, които са очаквани за 2019 г. „1 млрд. обещавахте. Г-н Нанков според това на коя седалка се вози в джипа беше от 700 млн. до 1.2 млрд. Неясно как, но в различните предавания говореше различни числа“, допълни още Свиленски. Той цитира и заместник-министър Нанков: „Общественото обсъждане ще приключи през месец септември 2018 г.“. Да де, ама сега сме месец юли 2019 г. Няма обществено обсъждане, няма разговори с превозвачите“, допълни още Свиленски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Иванов, ГЕРБ: МРРБ води преговори за корекция на цената, която превозвачите по редовни линии ще плащат като тол такса

Станислав Иванов, ГЕРБ: МРРБ води преговори за корекция на цената, която превозвачите по редовни линии ще плащат като тол такса

10 Юли 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. МРРБ води преговори за корекция на цената, която превозвачите по редовни линии ще плащат като тол такса. Това каза зам.-председателят на Транспортна комисия и депутат от ГЕРБ Станислав Иванов по време дебатите по Закона за пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Иванов обърна внимание, че в МРРБ в момента текат преговори с превозвачите и има договорка за корекция на плащането при тези, които изпълняват маршрути по редовни линии. „Това е една глътка въздух. Всички останали, които са тежките превози, ще си останат разбира се, да си плащат тол системата по тол таксата, която дължат за ползване на различните видове пътища“, каза още Иванов. „За българските превозвачи, които са по редовни линии коректно трябва да се спомене, че МРРБ води преговори и те вървят към добро за корекция на цената, която те ще плащат“, допълни Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ГЕРБ: Предлагаме отлагане на въвеждането на тол системата с няколко месеца, за да се постигне компромис между потребителите и държавата

Александър Ненков, ГЕРБ: Предлагаме отлагане на въвеждането на тол системата с няколко месеца, за да се постигне компромис между потребителите и държавата

10 Юли 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме отлагане на въвеждането на тол системата с няколко месеца, за да се постигне компромис между потребителите и държавата. Това каза зам.-председателят на Регионална комисия и депутат от ГЕРБ Александър Ненков по време дебатите по Закона за пътищата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Считам, че въвеждането на електронната система за таксуване на леките автомобили се електронна винетка и на тежкотоварните превозни средства с максимално допустима маса над 3.5 тона е една от най-съществените реформи в държавата, която се опитваме повече от две години да бъде въведена. До този момент знаем, че за приходите, които идват от АПИ и които са предназначени за рехабилитация и изграждане на нови пътни участъци на републиканската мрежа, до този момент тежестта падаше върху леките автомобили. 70% и повече от приходите на агенцията идваха от леките автомобили, което няма как да е справедливо. Справедливото е и подходът, по който сме тръгнали, е този, който руши повече и ползва повече пътната мрежа, той да плаща повече“, обясни още Ненков. „Законопроектът, който сме внесли с колегите, е основан и базиран на две основни причини. Първата по-съществена причина е това, че в крайна сметка все още не е постигнат необходимия баланс или компромис между държавата и основните потребители на тази система за тежкотоварни автомобили. Има още спорове, които са неизяснени между обхвата на старта на толуването на пътищата. Коя част от републиканската пътна мрежа ще бъде обхваната от толуване и какви ще бъдат тарифите“, допълни още Ненков. Той посочи, че няма как да се говори реформи, без да има доверие между потребители и държавата. „Няма как да не отчетем факта, че при всички положения за превозвачите на тежкотоварни превозни средства ще се оскъпи услугата да ползват републиканската мрежа за разлика от сега използваната система с винетки. Трябва да се търси необходимият компромис. Вече започнаха такива разговори“, каза още Ненков. Според него втората причина за отлагане на въвеждането е техническата част на въпроса.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Терзийски, АПИ: Икономически изгодно за държавата е предоставянето на бордовите устройства за ТИР-овете и изчисляването на таксите да бъде делегирано на доставчици на услуги

Георги Терзийски, АПИ: Икономически изгодно за държавата е предоставянето на бордовите устройства за ТИР-овете и изчисляването на таксите да бъде делегирано на доставчици на услуги

7 Юли 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Икономически изгодно за държавата е предоставянето на бордовите устройства за ТИР-овете и изчисляването на таксите да бъде делегирано на европейски и национални доставчици на услуги. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски в предаването „Неделя 150“ по БНР във връзка с това, че АПИ вече няма да се занимава с предоставянето на бордовите устройства за ТИР-овете и изчисляването на таксите, които те ще плащат за пътища, и изпълнението на тази услуга ще се прехвърли на частни фирми.
„АПИ нищо не преотстъпва, а се търси най-доброто и конкурентно обслужване на клиентите, както е навсякъде в Европа. Конкуренцията не по отношение на таксите, тъй като те се определят от държавата. Конкуренцията е по отношение на обслужване на клиентите“, заяви Терзийски.
„В чисто търговските отношения е възможно националните доставчици на услуги да предоставят бордовите устройства безплатно, докато агенцията това не може да го предостави. От друга страна ако Агенцията продава бордови устройства, това е все едно НАП да продава касови апарати и след това да контролира приходите“, коментира той.
По думите му появилата се информация, че Агенцията отстъпва 2% допълнително на евентуалните национални доставчици е грешно интерпретирана, защото с промените в закона държавата няма да има никакъв допълнителен разход, а това ще бъдат чисто търговски отношения между доставчиците на декларирани данни и националните доставчици на услуги -и държавата не губи от това.
Терзийски посочи също, че множеството превозвачи вече са се снабдили с бордови устройства от европейски доставчици. По думите му ако държавата в лицето на АПИ се натовари с ангажимент да влезе в конкуренция с европейски доставчици, има голяма вероятност не само да не спечели нищо, но и да загуби.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Терзийски, АПИ: Няма отлагане на тол системата, ще се забави само търговската експлоатация

Георги Терзийски, АПИ: Няма отлагане на тол системата, ще се забави само търговската експлоатация

7 Юли 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Няма отлагане на тол системата, а само на търговската експлоатация. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски в предаването „Неделя 150“ по БНР.
„Искам да подчертая, че няма отлагане на тол системата. Обсъжданите в Народното събрание промени в Закона по пътищата предвиждат отлагане само на търговската експлоатация на търговската система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние. Тя ще бъде въведена в техническа експлоатация на 16 август, както е заложено в заданието по договора с изпълнителя на тол системата“, посочи той. „Тя ще бъде в абсолютна техническа функционалност за таксуване с маршрутни карти на базата на бордови устройства и GPS за обработка на тол системата. Целта е от една страна да се докаже нейната ефективност, а от друга - да се добие представа за същинските разходи на превозвачите за тол таксите“, уточни Терзийски.
„Това е само по отношение на търговската експлоатация. Въз основа на тестовете в реално време и в основа на непрекъснатия диалог ще бъдат определени тарифите и стартовия обхват на тол таксата“, поясни той и добави, че целта е да се събират средства, които да се влагат в устойчивостта на пътния сектор. „Да има възможност за нулеви ставки на пътища в лошо състояние. Ще изключим от обхвата третокласната пътна мрежа“, изтъкна председателят на УС на АПИ. „Въвеждането на системата е не просто основен приоритет на пътния сектор, с който да се осигури необходимия ресурс за издръжката му. За мен това е сериозна секторна реформа, която засяга икономическата и социалната политика на дори политиката в сферата на сигурността“, допълни той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРРБ предлага близо 6000 км платени републикански пътища

МРРБ предлага близо 6000 км платени републикански пътища

5 Юли 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
София. Редуциране с близо 50% на платените републикански пътища, намаляване на тол таксите за тежкотоварни превозни средства над 3,5 тона и нулеви ставки за редовните автобусни линии. Това бяха част от обсъжданите теми на първото заседание на Обществения консултативен съвет за въвеждане на тол системата под ръководството на заместник-регионалния министър Николай Нанков, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В него участваха над 30 представители на институции и експерти от браншови организации в транспортния и търговския сектор. Разговорите ще продължат на 16 юли, за когато беше насрочено второто заседание на съвета.
МРРБ предложи на превозвачите обхватът на платената републиканска пътна мрежа да е около 5900 км, близо 6000 автомагистрали, първи клас и частично втори клас пътища. "Технически с електронната система ще бъдат покрити всичките 10 800 км пътища, както е заложено в заданието за изграждането на инфраструктурата на системата – стационарните контролни точки с камери и сензори, изградена по трасетата извън обхвата на таксуването с тол, няма да стои неизползвана. А ще е в помощ при измерване на натоварването на оси, извънгабаритните товари, както и за контролните цели на Пътна полиция, която ще има възможност да проследи средна скорост на движение и пр.", обясни Нанков.
МРРБ приема аргументите на превозвачите от такси да бъдат освободени третокласните пътища. Затова тарифите на тол таксите ще бъдат преработени и ще са различни според класа на пътя – автомагистрала, първи или втори клас. Таксите ще имат различна ставка и според категориите на превозните средства в зависимост от тонажа им, броя на осите и екологичния им клас. Логиката на тарифирането е който по-малко замърсява въздуха, защото е с по-висок екологичен клас, и по-малко износва пътната настилка, защото е по-лек, да плаща по-малко.
Днес МРРБ предложи няколко варианта на тарифи, които отново ще бъдат преработени. Но например за най-масовия тежкотоварен превоз - ТИР с тегло над 12 тона и повече от три оси, ако е клас Евро 01 или Евро 02 би плащал 39 ст. на километър за преминаване по магистрала или път първи клас. Съответно, ако е клас Евро 03 и Евро 04 – 36 ст. на километър, клас Евро 05 – 33 ст. на километър, и клас Евро 06 – 26 ст. на километър.
Прогнозите след редуцирането на обхвата и размера на тарифите са за около 600 млн. лв. приходи от тол такси за първата година от въвеждането ѝ. Заедно с постъпленията от над 250 млн. лв. от електронни винетки, общо годишният приход от електронната система за събиране на пътни такси се очертава да е над 850 млн. лв.
Склонни сме да приемем предложението на автобусните превозвачи от тол такса да се освободят редовните линии, за които се плаща билет, каза пред журналисти Николай Нанков. И да има такси само за случайните и служебни автобусни превози, които по данни на бранша са около 50 на сто от автобусните превози. Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи и на Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова подчерта, че това е европейска практика.
“Има диалог, днес за нас беше важно да разберем дали сме чути. Оказа се, че сме чути”, заяви изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. Очакваме още редуциране на обхвата на платените пътища и да се покрие целият транзитен трафик, добави той. За нас беше важно да разберем, че тежкотоварните превозни средства с GPS няма нужда да се снабдяват и с бордови устройства, каза още Арабаджиев.
От двете браншови организации потвърдиха готовността си да осигурят транспортни средства, чрез които след 16 август при въвеждането на тол системата в техническа експлоатация да започне и тестването й в реална среда.
Зам.-министър Нанков изрази надежда да се потвърдят прогнозите на превозвачите, че и с по-ниски тарифи приходите за държавата няма да спаднат драстично.
Целта на тестовете на терен от 16 август е да се потвърди ефективността на системата и да се добие представа за реалните разходи на превозвачите. Заместник-министър Нанков посочи, че по входно-изходните трасета от и до граничните контролно-пропускателни пунктове се изграждат стационарни контролни точки с камери, които ще проследяват транзитния трафик.
Тежкотоварните автомобили, които имат GPS система, няма нужда да купуват нови бордови устройства или маршрутни карти, обясни директорът на Националното ТОЛ управление проф. Олег Асенов. Доставчиците на декларирани данни преработват суровите GPS данни в т.нар. тол декларации – маркират къде по маршрута си превозното средство е преминало по участъци с тол такса, и подават информацията към Националните доставчици на услуги, които от своя страна препращат към Националното тол управление, обясни той. До 2 часа след преминаване по трасето, националните доставчици на услуги трябва да доставят на Националното тол управление 98% от тол декларациите.
Не може да става въпрос за монопол, защото на българския пазар има около 70 фирми, които доставят декларирани данни, а в процедура за Национален доставчик на услуги на различен етап са 4 компании, каза заместник-министър Нанков. Режимът за регистрация на доставчиците на декларирани данни ще бъде облекчен чрез уведомително писмо до АПИ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: Темата за монопол при предоставяните услуги по тол системата не звучи сериозно

Зам.-министър Николай Нанков: Темата за монопол при предоставяните услуги по тол системата не звучи сериозно

5 Юли 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. На заседанието коментирахме доставчика на услуги. 3 са регистрирани доставчици до момента, четвъртият се очаква другата седмица. Това каза зам.- министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков след първото заседание на обществения съвет по въвеждане на тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Темата с монопол по отношение на предоставяните услуги не звучи сериозно“, заяви Нанков. „Очакваме предоставянето на документи и сключването на договор в максимално бързи срокове, ако не днес, то в понеделник или вторник“, съобщи той. Николай Нанков изтъкна, че над 30 експерти са участвали в съвета, на който са обсъдени промените в Закона за пътищата за отлагане на търговската експлоатация на тол системата, внесени от ГЕРБ. „Обсъждахме и темата с техническата готовност на АПИ да стартира с техническата експлоатация след 16 август и състоянието на системата към момента“, уточни зам.- министърът. „Предложихме не само онзи консервативен вариант, който колегите от Световна банка бяха изработили и на срещата през март месец предизвика сериозно и обективно вълнение от страна на транспортния бранш. От всички останали 13 сценарии, които Световна банка разработи, се спряхме на един“, поясни Нанков. „По него максималната ставка за тежкотоварен автомобил е 0,36 лв. за над 12 т Евро 0 и 0,25 лв. за Евро 6“, допълни той. Зам.- министърът каза още, че на заседанието е коментирана и темата с обхвата на пътищата, като вече има почти 50% дотиране на обхвата. „Говорим за около 6000 – 5900 км на база на интензивността на трафика, основно на транзитния такъв, а и не само. Говорим за пътища, АМ, първи и частично втори клас“, изтъкна Николай Нанков и допълни, че за втори клас пътища ще се направи още по-детайлен анализ с превозвачите, за да се прецени доколко могат да бъдат редуцирани. Той съобщи, че разговорите с автобусните превозвачи за редовните линии в посока пълно освобождаване от тол такси ще продължат. „А автобусите извършващи служебни или случайни превози, да бъдат включени в обхвата на бъдещата тол система“, заяви Нанков. „Тези, които извършват превоз по редовни линии ще бъдат освободени. Това се обсъжда, имаме склонност да подкрепим подобно предложение на колегите автобусни превозвачи“, каза още той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Димитър Данчев, БСП: Докато ГЕРБ и компания ни държат в плен на сагата "всичко по левче" над държавата се сгромоляса тихомълком още един провален ангажимент на властта - тол системата

Димитър Данчев, БСП: Докато ГЕРБ и компания ни държат в плен на сагата "всичко по левче" над държавата се сгромоляса тихомълком още един провален ангажимент на властта - тол системата

5 Юли 2019 | 12:23 | Агенция "Фокус"
София. Докато ГЕРБ и компания ни държат в плен на сагата "всичко по левче" над държавата ни се сгромоляса тихомълком още един провален ангажимент на властта - тол системата. Това каза секретарят на ПГ на "БСП за България" Димитър Данчев в декларация от името на група за тол системата, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Хубава работа, ама както се казва - гарантирана от ГЕРБ. Това се случва в момента след като се разбра, че тол системата като режим на таксуване на тежкотоварни автомобили по българските пътища се отлага за пореден път", заяви той. "Уважаеми колеги от ГЕРБ, ние сме сигурни, че дори и на вас вече ви стана ясно как тази система и нейното реално въвеждане в действие са пълен хаос. Лошото е, че този хаос продължава да се разраства. Проблемът с вече на два пъти отлаганият старт на тол системата просто е параван, зад който прозира натиск за интереси и прекрояване на апетитни части от тази система. Вие нямате нито амбицията, нито разумния ресурс да обясните защо се прокарват в 90-та минута поредните промени в закона и се обявява трета по ред дата за старта на тол системата", коментира Данчев във връзка с промените в Закона за пътищата, които трябваше да бъдат разгледани на вчерашното пленарно заседание. Според него уж системата е щяла да съществува без комисионни, а се е промъкнала идеята как тя ще е 2%. Той попита на кого още не е ясно, че "кучето е заровено" в едни 50 млн. лв. за комисионни.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане на тол системата се провежда в МРРБ

Заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане на тол системата се провежда в МРРБ

5 Юли 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Първото заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние се провежда в МРРБ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. То се председателства от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. За участие в него са поканени представители на държавни институции, НСОРБ и на браншови организации от транспортния сектор.
Пред участниците в заседанието ще бъде представен напредъкът по въвеждане в експлоатация на електронната система за пътни такси на база време и изминато разстояние. Ще бъдат дискутирани обхватът и тарифите на електронната система за преминаване по републиканската пътна мрежа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова свиква първо заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане на тол системата

Министър Петя Аврамова свиква първо заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане на тол системата

5 Юли 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова свиква Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние. Той ще се проведе в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
За участие в заседанието са поканени заместник-министри на финансите, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на околната среда и водите, представители на Министерството на вътрешните работи, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция „Митници“, Държавна агенция „Електронно управление“ и Националното сдружение на общините в Република България. Покана е изпратена и до представители на Конфедерация на автобусните превозвачи, Българска асоциация на сдруженията от автомобилния транспорт, Камара на автомобилните превозвачи в България, Съюз на организациите в автомобилния транспорт, Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътищата, „Национално сдружение на българските превозвачи“, Сдружение „Национална транспортна асоциация“, Български съюз на частните предприемачи „Възраждане”, Браншово сдружение на автобусните превозвачи от област Плевен, Съюз на международните превозвачи, Национално сдружение на българските спедитори, Българска петролна и газова асоциация и Сдружение за модерна търговия.
Пред участниците в заседанието ще бъде представен напредъкът по въвеждане в експлоатация на електронната система за пътни такси на база време и изминато разстояние. Ще бъдат дискутирани обхватът и тарифите на електронната система за преминаване по републиканската пътна мрежа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Въвеждането на тол системата се отлага за следващата година

Въвеждането на тол системата се отлага за следващата година

2 Юли 2019 | 21:30 | Агенция "Фокус"
София. Въвеждането на тол системата се отлага за не по-късно от март следващата година, реши парламентарната комисия по регионална политика, като прие предложените вчера от ГЕРБ промени в Закона за пътищата. Спешната поправка скара управляващи и опозиция, предаде БНТ.
Пред депутатите директорът на Националното тол управление Олег Асенов съобщи, че от началото на годината досега са събрани близо 252 млн. лв. от пътни такси и прогнозира двойно увеличение на сумата до края на годината.
Левицата обвини ГЕРБ, че умишлено бави тол системата заради предстоящия местен вот, тъй като ще принуди тежкотоварните автомобили над 3.5 т да заплащат за време на километър.
Дора Янкова, депутат от ПГ на „БСП за България”: „Сега искате по време на изборите да е тихо, да е спокойно, ТИР-овете да си пътуват, пари да не събира държавата, с риска дори да се лишим от средства, защото се появи шум в системата. И като се появи шума в системата, дайте да е тихо по време на евроизборите и на местните”.
От ГЕРБ отхвърлиха обвиненията с аргумента, че отлагането е необходимо, за да се тества системата и да се постигне консенсус между държавата и бизнеса за обхвата на платената пътна мрежа и тарифите.
Александър Ненков, зам.-председател на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление: „От другата страна имаше едни потребители, в лицето на превозвачите, които със сигурност не им е приятно от самия факт,че ще им се увеличат таксите, които трябва да плащат, за да ползват тази пътна мрежа. И няма как видите ли да се съглася, че това било заради местните избори.
От АПИ обясниха, че на 16 август ТОЛ системата ще заработи но няма да се събират такси. Отлагането до март ще даде възможност на бизнеса да си калкулира в бюджетите новите разходи”.
Георги Терзийски, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ): „Човекът с камиона, с хляба, като си вземе бордовото устройство и мине по маршрута си, да знае точно колко ще му струва, преди да го е заплатил”.
Директорът на националната тол система прогнозира, че до края на годината приходите от пътни такси ще надхвърлят 400 млн. лв още преди да е въведено заплащането на километър за тежкотоварните автомобили и даде пример.
Без нито един против и само трима "въздържали се" депутатите се съгласиха тол системата да се отложи за следващата година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Приходите от пътни такси постъпват в държавата, вече са продадени електронни винетки на стойност над 250 млн. лв.

АПИ: Приходите от пътни такси постъпват в държавата, вече са продадени електронни винетки на стойност над 250 млн. лв.

2 Юли 2019 | 14:54 | Агенция "Фокус"
София. До момента са продадени 4 350 665 електронни винетки на стойност над 250 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Във връзка с постъпили запитвания от медии заради публикация във в. „Труд” АПИ предоставя следната информация:
„Твърдението на в. „Труд": „1,3 милиарда лева от тол таксите изтичат безконтролно към Капш“ не отговаря на истината. Сумата 1.3 млрд. лева е размерът на очакваните приходи от пътни такси след въвеждането на тол за тежкотоварните автомобили на база обявената през април консервативна тарифа, която ще бъде редуцирана. Напомняме, че до този момент приходите са само от електронни винетки – до 1 юли включително са продадени 4 350 665 е-винетки на стойност 251 921 280 лв. Приходите от пътни такси постъпват в държавата, а Националните доставчици на услуги работят съгласно Общите условия", посочват от АПИ.
До въвеждането в търговска експлоатация на тол системата тежкотоварните автомобили ще продължат да плащат е-винетки.
„Съгласно Закона за пътищата, Агенция „Пътна инфраструктура” чрез Националното тол управление (НТУ) оперира Електронната система за събиране на пътни такси на база изминато време (електронни винетки) и на база изминато разстояние (тол). От 1 януари 2019 г. търговското опериране на системата в частта “електронна винетка” е поето напълно самостоятелно от НТУ – обслужване на клиенти, управление на плащанията и правоприлагане. До 16 август 2019 г. техническото опериране в частта “тол” се извършва съгласно условията на гаранционното обслужване на система във формата на съвместно опериране между екипите на НТУ и изпълнителя, а от 16 август НТУ ще поеме напълно техническото опериране на цялата система.
Не отговарят на истината и твърденията, че като регистриран Национален доставчик на услуги на „Телетол” АД им е отказано да се свържат със системата. На 09 май 2019 г. – пет дни преди да бъде подписан на 14 май 2019 г. договорът между АПИ и „Телетол” АД, по електронната поща на дружеството е изпратено описание на интерфейса за интеграция за продажба на електронни винетки. На 20 май 2019 г. от „Телетол” АД са постъпили въпроси във връзка с процедурата за интеграция, като на 21 май 2019 г. са предоставени отговори на поставените въпроси в обхват и съдържание в съответствие с изискванията на т. 17, раздел III от Общите условия за доставчици на услуги. Предоставена е допълнителна информация за лица за контакт и актуализирана информация за интерфейса", заявиха от АПИ.
„След изтичане на 10-дневния срок (от подписването на договора) за доказване на оперативна съвместимост съгласно т. 16, раздел III от Общите условия (до 25 май 2019) не е постъпила и информация за готовност или отлагане на тестовете за доказване на оперативна съвместимост. На 4 юни 2019 г., 10 дни след изтичане на предходния срок спрямо подписването на договора на 14 май 2019 г., от “Телетол” АД е постъпило писмо-покана за тест за оперативна съвместимост. В него е описано решение в разрез с приложение 5 от Общите условия. В допълнение за доказване на оперативна съвместимост е посочен пункт за продажба, който не е в списъка на декларираните пунктове и до момента не е въведен в експлоатация", посочват от АПИ.
„Напомняме, че заявлението за регистриране като Национален доставчик на услуги от „Телетол“ АД е подадено на 08 март 2019 г. С Решение на Управителния съвет на АПИ от 18 март 2019 г. „Телетол“ АД е вписан в регистъра като Национален доставчик на услуги (НДУ). След като дружеството отговаря на изискванията по Общите условия за доставчици на услуги, на 13 май 2019 г. УС на АПИ взима окончателно решение за сключване на Договори за предоставяне на услуга за електронно събиране на такси и Договор за предоставяне на допълнителни услуги по опериране на пунктове за продажба от доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси с „Телетол“. Договорите са сключени на 14 май 2019 г. и за да влязат в сила, съгласно Общите условия, следва в 10-дневен срок да се постигне оперативна съвместимост", заявиха от АПИ.
„В момента в процедура за регистриране като Национален доставчик на услуги са още две компании – от 19 юни 2019 г. има решение на УС на АПИ за сключване на договор с „Конкорд Смарт Инфраструктура” АД, която желае да продава електронни винетки и тол продукти. На 04 юни 2019 г. четвъртият кандидат - Иком“ ООД, е заявил желание да партнира на Пътната агенция само в събирането на тол такси, не и в продажбата на електронни винетки.
Агенция „Пътна инфраструктура” е на разположение на всички медии за съдействие и проверка на информацията им. Държим да отбележим, че вестник Труд” не е потърсил информация от АПИ по засегнатите въпроси. Уточняваме, че председателят на АПИ Георги Терзийски не е излизал нито веднъж в болничен, откакто е назначен на поста, и никой от в. „Труд” не го е търсил нито на личния му телефон, нито в кабинета му, нито е потърсил информация в пресцентъра на Пътната агенция. Не отговаря на истината и написаното във в. „Труд”, че г-н Терзийски е подавал оставка и тя не е била приета", посочват от АПИ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Олег Асенов, Национално тол управление: Ефектът от тол системата ще бъде усетен скоро след въвеждането на такси през следващата година

Олег Асенов, Национално тол управление: Ефектът от тол системата ще бъде усетен скоро след въвеждането на такси през следващата година

2 Юли 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. Тол системата ще бъде в търговска експлоатация след финализиране на покритието на пътната мрежа и тарифите. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Олег Асенов, директор на Националното тол управление във връзка със сроковете и готовността за въвеждането на тол системата. В момента се провеждат интензивни разговори с превозвачите, обясни той, като уточни, че на 16 август системата ще бъде в пълна техническа експлоатация. Според него първите ползи от въвеждането дори и на електронната винетка ще бъдат видими до края на годината, а ефектът от тол системата ще бъде усетен в рамките на първото полугодие на следващата година. „Тя ще може да работи на 16 август като се таксува на базата на маршрутни карти. В процедура на оперативна съвместимост с нашите партньори ще можем да тестваме и определен брой бордови устройства и т. нар. GPS тракери, които да покажат по какъв начин се изчислява тарифата за пътуване. Това ще ни даде възможност да направим оценка на някой маршрут – колко би струвало реално при определена тарифа с реалното разстояние, което в ТОЛ, т.е. по платени сегменти и разстоянието, което не е в тол. Така смятаме да финализираме тарифите“, обясни Асенов. Той изрази убеденост, че начинът, по който работи ТОЛ системата ще гарантира, че няма да бъдат допускани нарушители, като отбеляза, че на ден се проверяват около 6 000 автомобила, а събраните глоби на дневна база са в размер на до 30 000 лв.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРРБ: Увеличен е капацитетът за продажба на електронни винетки на ГКПП „Калотина“

МРРБ: Увеличен е капацитетът за продажба на електронни винетки на ГКПП „Калотина“

1 Юли 2019 | 16:58 | Агенция "Фокус"
София. С цел облекчаване на трафика и намаляване на възможността за образуване на опашки на влизане в България през активния летен сезон е увеличен капацитетът за продажба на електронни винетки на ГКПП „Калотина“. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Там вече има 6 терминала за самообслужване. Увеличени са и вече са три гишетата за продажба, на които освен с карта, плащане може да бъде направено и в брой. На ГКПП „Капитан Андреево“ броят на терминалите за самообслужване също е увеличен.
Това стана ясно на днешната среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова с посланика на Република Турция у нас Хасан Улусой. В нея участваха също заместник-министрите Николай Нанков и Деница Николова, началникът на кабинета на министъра Весела Начева-Кръстева и Иван Досев – член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Заместник-министър Нанков информира д-р Улусой, че винетки могат да бъдат купени в дистрибуторската мрежа, на бензиностанции, чрез мобилно приложение и с СМС. Те могат да бъдат закупени онлайн предварително и да се активират от деня на влизане на пътуващите в страната ни, стана ясно още по време на срещата.
Регионалният заместник-министър обърна внимание, че в страната ни има нов контролен орган – служители на Националното тол управление контролират спазването на Закона за пътищата и купуването на винетки. В страната ни предстои да бъде внедрена тол система за тежкотоварните автомобили, в резултат на което винетките за превозни средства над 3,5 т ще отпаднат и те ще плащат тол такса за изминато разстояние.
С ускорени темпове се изпълняват програмите „България – Турция“ и „Черноморски басейн“, отбеляза зам.-министър Николова. Тя информира, че се очаква сключването на 34 нови договора за над 10 млн. евро по програмата за трансгранично сътрудничество с южната ни съседка. Работи се и по подготовката на следващия програмен период. Обсъжда се включването на няколко стратегически проекта, които да се изпълняват от двете страни на границата.
Министър Аврамова коментира, че се разчита на съдействието на турското посолство в България, което чрез своите канали може да съдейства за по-добрата информираност на своите граждани, така че да пътуват по-комфортно през територията на страната ни.
Установените добри контакти и сътрудничество създават условия да работим за по-нататъшното развитие на двустранните отношения в дух на разбирателство и взаимна изгода между България и Турция, коментира регионалният министър.
Двете страни имат много допирни точки, по които да си сътрудничат, като регионално развитие, благоустройство, инфраструктура, заяви от своя страна д-р Улусой.
Нашата основна цел е да изградим добра инфраструктура, за да улесним гражданите и бизнеса, заключи министър Аврамова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ГЕРБ: Крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на тол системата ще бъде не по-късно от 1 март 2020 г.

Александър Ненков, ГЕРБ: Крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на тол системата ще бъде не по-късно от 1 март 2020 г.

1 Юли 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
София. Крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на тол системата ще бъде не по-късно от 1 март 2020 г. Това каза на брифинг народният представител от ГЕРБ Александър Ненков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На днешния брифинг искаме да информираме за законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата, който току-що внесохме и който касае тол системата. От 16 август по сега действащата нормативна уредба трябваше да започне т.нар. търговската и техническа експлоатация за системата за тежкотоварните превозни средства над 3.5 тона“, обясни Ненков.
Той посочи, че във връзка с притесненията, които са изказали превозвачите относно тарифирането, е взето решение от 16 август да се даде старт само на техническата част на системата, а не по-късно от 1 март 2020 г. да започне реалното събиране на таксите. „Това го правим в унисон с проведените срещи с превозвачите, за да се намери необходимия консенсус за тарифирането, както и за обхвата на пътищата“, обясни народният представител.
Ненков припомни, че на този етап обхватът на тол системата включва магистралите, пътищата от първи клас и част от второкласните пътища. „Породиха се и притеснения от гледна точка на това как едно тарифиране би се отразило на превозвачите от гледна точка на стоки от първа необходимост и опасенията, че някои от тях биха завишили своите стойности. Поради тази причина през следващите няколко месеца всичко това ще бъде изчистено и се надявам да се намери необходимия баланс и доверие между двете страни – държавата и АПИ, от една страна, и превозвачите, от друга“, обясни Ненков.
Той обясни, че крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на тол системата ще бъде не по-късно от 1 март 2020 г. „Това е краен срок, в който ако системата заработи технически на достатъчно добро ниво и ако се постигне по-бързо необходимият компромис между двете страни, то тя може да стартира и много по-рано от тази дата. Но за всеки случай сме дали един краен срок, който няма да бъде повече удължаван“, подчерта Ненков
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народният представител от ГЕРБ Александър Ненков ще направи изявление пред медиите  във връзка с промените в тол системата

Народният представител от ГЕРБ Александър Ненков ще направи изявление пред медиите във връзка с промените в тол системата

1 Юли 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. От 13.20 часа в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Александър Ненков ще направи изявление пред медиите във връзка с внесени законодателни промени, касаещи тол системата.Това съобщиха от пресцентъра на партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Липсата на информация и диалог с институциите по отношение на ТОЛ системата е основна причина за напрежение в бранша

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Липсата на информация и диалог с институциите по отношение на ТОЛ системата е основна причина за напрежение в бранша

29 Юни 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Липсата на информация и диалог с институциите по отношение на ТОЛ системата е основна причина за напрежение в бранша. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Магдалена Милтенова, председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи, във връзка с предстоящия Обществен консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние, свикана от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Магдалена Милтенова обясни, че след последната среща при премиера, на която въвеждането на системата бе отложено, нищо ново не се е случило. „Имаме своите резерви, които сме изразили, включително и пред премиера. Трябва да има справедлива ТОЛ система, правилно разпределение, което е съобразно увреждането на пътната инфраструктура. Тежестта на увреждане как ще бъде измервана е един от въпросите, които задаваме, как ще бъде разпределена между леките автомобили, тежкотоварните превозни средства и автобусите също е важен въпрос, който предстои да бъде поставен на Обществения съвет“, коментира Магдалена Милтенова. Тя отбеляза, че браншът очаква също пътищата да бъдат редуцирани по такъв начин, че когато няма алтернативни маршрути, тези участъци да не бъдат облагани. „В автобусния сектор и една стотинка на километър е много, защото това ще оскъпи много услугата и разходите. Имаме сключени договори с общини, които не могат да бъдат променяни. Има фиксирани цени, върху които се работи. Проблемът е сериозен и предстои да бъде обсъден, така че и потребителите да бъдат в благоприятна позиция по отношение въвеждането на ТОЛ системата. Световната банка предложи рестриктивни и стресиращи суми за бранша на километър пробег, което не е съобразено с реалната обстановка в страната. Това също ще бъде предмет на разговора“, каза още тя. Магдалена Милтенова подчерта, че липсата на информация и диалог с институциите по отношение на ТОЛ системата е основна причина за напрежение в бранша.
Росица АНГЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова свиква първо заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане на тол системата

Министър Петя Аврамова свиква първо заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане на тол системата

28 Юни 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова свиква Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние. Той ще се проведе на 5 юли 2019 г. в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
За участие в заседанието са поканени заместник-министри на финансите, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на околната среда и водите, представители на Министерството на вътрешните работи, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция „Митници“, Държавна агенция „Електронно управление“ и Националното сдружение на общините в Република България. Покана е изпратена и до представители на Конфедерация на автобусните превозвачи, Българска асоциация на сдруженията от автомобилния транспорт, Камара на автомобилните превозвачи в България, Съюз на организациите в автомобилния транспорт, Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътищата, „Национално сдружение на българските превозвачи“, Сдружение „Национална транспортна асоциация“, Български съюз на частните предприемачи „Възраждане”, Браншово сдружение на автобусните превозвачи от област Плевен, Съюз на международните превозвачи, Национално сдружение на българските спедитори, Българска петролна и газова асоциация и Сдружение за модерна търговия.
Пред участниците в заседанието ще бъде представен напредъкът по въвеждане в експлоатация на електронната система за пътни такси на база време и изминато разстояние. Ще бъдат дискутирани обхватът и тарифите на електронната система за преминаване по републиканската пътна мрежа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Тол системата е готова за техническа експлоатация от 16 август

АПИ: Тол системата е готова за техническа експлоатация от 16 август

25 Юни 2019 | 16:11 | Агенция "Фокус"
София. Системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, за пътните превозни средства с тегло над 3,5 тона е в готовност да бъде въведена в техническа експлоатация от 16 август. Това посочиха на пресконференция заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и директорът на Националното тол управление проф. Олег Асенов, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". На 16 август ще започнат тестове на системата на терен с реални данни от бордови устройства и маршрутни карти, за да се добие представа за разходите на превозвачите. Най-рано през ноември се очаква системата да може да бъде въведена в търговска експлоатация, след като в диалог с транспортния бранш се постигне консенсус за тарифите и за обхвата на пътищата с тол и бъде доказана нейната ефективност при таксуването на база изминато разстояние. Дотогова тежкотоварните автомобили ще плащат електронна винетка. За целта се подготвят законодателни промени, които се очаква да бъдат приети до края на лятната сесия на Народното събрание.
На 3 юли предстои пореден кръг от преговори с превозвачите, а на 5 юли ще бъде и първото заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждането на тол системата към министъра на регионалното развитие и благоустройството.
Тол системата ще стартира с около 6000 км от републиканската мрежа. Това ще са основно автомагистрали, първи и част от пътищата втори клас, съобщи заместник-министър Нанков и отбеляза, че това съответства на решението след срещата при премиера Бойко Борисов с транспортния бранш в средата на месец май. Целта ни е да имаме най-балансираната ефикасна тол тарифа, обясни той. Очакваните приходи от тол такси са около 700 млн. лв. на година и общо около 1 млрд. лв. приходи заедно с продажбите на винетки. От 17 декември 2018 г. до 24 юни 2019 г., включително, са продадени над 4 150 000 е-винетки на стойност около 244 млн. лв. От тях е-винетките за тежкотоварни автомобили са 1 072 212 на стойност 55 765 507 лв.
Предвидени са три начина за тол таксуване – маршрутна карта, GPS тракери и бордови устройства. Маршрутната карта е подходяща за шофьорите, които по-рядко пътуват. Тя ще важи за 24 часа от момента на активирането й. Може да се купи един или 7 дни предварително в зависимост от това дали ползвателят на пътя е регистриран в системата. Той ще трябва да подаде и 4 междинни точки, освен началната и крайната точка на маршрута. Бордовите устройства и GPS тракерите са за редовните ползватели на републиканските пътища. Все още водим дискусия дали държавата и НТУ като оператор на тол системата ще предлага бордови устройства – чрез продажба или под наем, или ще продава само маршрутни карти, каза зам.-министър Нанков.
Маршрутните карти ще се продават чрез познатите канали – сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение, офисите на ОПУ и терминалите за самотаксуване. Проф. Олег Асенов посочи, че вече са проведени успешни тестове за генерирането на виртуални маршрутни карти и изчисляване на тол такса на база данни от виртуално бордово устройство, тестова тарифа и тестов обхват на пътнища с тол такса.
Разработен е и калкулатор, който ще бъде публикуван на www.bgtoll.bg след окончателно приемане на тарифите и обхвата на пътищата с тол, допълни той. Целта е всеки превозвач бързо и точно сам да може да изчисли таксата си съобразно характеристиките на превозното средство и маршрута, по който ще премине.
До момента са изградени 65 от 100 контролни точки с камери, които ще следят за редовността на ползвателите на пътя заедно с мобилните екипи на НТУ. Всичките 100 рамки трябва да са готови до старта на системата на 16 август, увери проф. Асенов. От 1 юли започва преоборудването на съществуващите 195 рамки за следене на трафика. Също от началото на следващия месец започва обучението на тол инспекторите за работа в режим тол, за да има техническа готовност за контрол на пътя, посочи проф. Асенов.
До момента са проверени над 640 000 автомобила, от тях близо 90 000 са с чужда регистрация. За нарушения са наложени 33 230 компенсаторни такси и са съставени около 3 900 акта за установяване на административно нарушение. Санкционираните чужди граждани са над 7 800.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

240 млн. лева са приходите от 4 млн. електронни винетки до средата на юни (ОБЗОР)

240 млн. лева са приходите от 4 млн. електронни винетки до средата на юни (ОБЗОР)

25 Юни 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. На 16 август ще стартира реалното тестване на тол системата на терен, а в началото на есента се очаква да станат ясни крайният ѝ обхват и тарифите. Първоначално в обхвата на системата ще влязат 6 хил. км. от пътната мрежа на страната, предимно транзитните коридори – магистралите, пътищата от първи клас и частично от втори. За различните видове пътища ще има и различно таксуване.
За надеждното функциониране на системата вече е изградено Национално тол управление, което беше представено от директора му проф. Олег Асенов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В управлението вече работят 629 служители в специално оборудвани помещения – диспечерски пункт, стая за контрол, кол-център и други. Разработен е и специален онлайн калкулатор, с който всеки превозвач може да изчислява разхода за преминаването по определен маршрут.
"Реалната търговска експлоатация на тол системата няма да започне преди да изчистим всички проблеми", заяви Нанков и припомни, че въвеждането на системата за таксуване на база време и изминато разстояние е един от приоритетите на кабинета „Борисов 3“. "Хубавото на тол система е, че факторът време, прекарано в страната, ще бъде минимализиран. С бъдещата тол система пътуването в рамките на страната – т.е. времето, което превозното средство ще прекарва в страната, няма да бъде водещо, както е сега“, посочи той. Нанков съобщи още, че до средата на юни са продадени над 4 млн. електронни винетки, а приходите от тях са над 240 млн. лв. От своя страна, проф. Олег Асенов посочи, че на 16 август ще има реална готовност за стартиране на системата.
Първото заседание на специално създадения от парламента Обществен съвет по въвеждането на тол системата ще се проведе на 5 юли в МРРБ. На 3 юли пък се проведе среща с превозвачите, на която ще бъдат обсъдени тарифите и обхватът на системата.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: До средата на юни над 4 млн. са продадените електронни винетки, приходите от които са над 240 млн. лв.

Зам.-министър Николай Нанков: До средата на юни над 4 млн. са продадените електронни винетки, приходите от които са над 240 млн. лв.

25 Юни 2019 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. До средата на юни имаме над 4 млн. продадени електронни винетки, приходите от които са над 240 млн. лв. Това каза на брифинг заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Хубавото на тол система е, че факторът време, прекарано в страната, ще бъде минимализиран. С бъдещата тол система пътуването в рамките на страната - т.е. времето, което превозното средство ще прекарва в страната, няма да бъде водещо“, заяви Николай Нанков.
От своя страна, директорът на Националното тол управление проф. Олег Асенов посочи, че по отношение на транзитния трафик на товарни автомобили в момента се попълват ръчни карти, в които се отбелязват крайните точки и маршрута. Те важат за 24 часа, за които превозното средство трябва да напусне пределите на страната.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: Обхватът и тарифите на тол системата ще станат ясни в началото на есента

Зам.-министър Николай Нанков: Обхватът и тарифите на тол системата ще станат ясни в началото на есента

25 Юни 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Обхватът и тарифите на тол системата ще станат ясни в началото на есента. Това каза на брифинг заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нанков посочи, че на 5 юли в 10.00 ч. в МРРБ ще се проведе първото заседание на Националния съвет по въвеждане и експлоатиране на тол системата. Той уточни, че на 3 юли ще има и среща с транспортния бранш по отношение на тарифирането на тол системата. „Темата с тарифирането и обхвата на пътищата не е поставена днес. Преди два месеца имахме среща с транспортния бранш, на които се представиха тарифите, изготвени от Световната банка. В тези два месеца не сме спирали работата по отношение актуализиране на данните, за да може да намерим необходимия баланс и компромис и с колегите от транспортния бранш. Балансът ще бъде намерен“, заяви той. По думите му по отношение на тарифирането всичко се случва в срок. „Във връзка с всичко това ще има промяна в Закона за пътищата“, обясни зам.-министърът. Той съобщи, че крайният вариант на обхвата и тарифите ще стане ясен около месец-два след 16 август – т.е. в началото на есента.
Нанков посочи, че първоначално обхватът на тол системата ще бъде редуциран, като ще е не повече от 6 хил. км., които обхващат основно автомагистрали и частично пътища от първи и втори клас.
От своя страна, директорът на Националното тол управление проф. Олег Асенов посочи, че на 16 август ще има реална готовност за стартиране на системата.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: Реалната търговска експлоатация на тол системата няма да започне преди да изчистим всички проблеми

Зам.-министър Николай Нанков: Реалната търговска експлоатация на тол системата няма да започне преди да изчистим всички проблеми

25 Юни 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Реалната търговска експлоатация на тол системата няма да започне преди да изчистим всички проблеми. Това каза на брифинг заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Въвеждането на тол системата е един от приоритетите на правителството „Борисов 3“. Срещнахме много трудности с въвеждането на първия компонент – електронната винетка. Надявам се, че това няма да се случи с втория. Създадохме и Национално тол управление“, заяви Нанков. Той посочи, че има назначени 629 служители в управлението. „За тази година е свършен голям обем от работа, имаме оборудвани помещения - стая за контрол, диспечерски пункт, кол центрове и други звена за надеждното функциониране на системата“, обясни зам.-министърът.
Нанков посочи, че от 16 май се извършва техническа експлоатация в „офис“ режим, а от 16 август ще започне реалната експлоатация. „Реалната търговска експлоатация няма да започне преди да изчистим всички проблеми“, обясни той.
По отношение на тол таксите Нанков заяви, че наредбата за цените, тарифите и таксите трябва да бъде лицензирана до 16 август. Той обясни, че за различните пътища ще има различно тарифиране.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Ще бъде представена готовността за техническа експлоатация на тол системата

АПИ: Ще бъде представена готовността за техническа експлоатация на тол системата

25 Юни 2019 | 07:44 | Агенция "Фокус"
София. Ще бъде представена готовността за въвеждане на тол системата в техническа експлоатация от 16 август 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". На събитието ще присъстват ресорният заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и директорът на Националното тол управление проф. Олег Асенов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, Национално сдружение на българските превозвачи: На срещата за тол таксите обсъдихме философията при изграждането им, не техническите параметри

Красимир Лалов, Национално сдружение на българските превозвачи: На срещата за тол таксите обсъдихме философията при изграждането им, не техническите параметри

16 Май 2019 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. На срещата за тол таксите обсъди философията при изграждането им. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов след среща на бранша с премиера Бойко Борисов. По думите на Лалов са били обсъдени не техническите параметри, а тестването на самата система, като от резултатите ще може да се работи върху това, кои пътища ще бъдат обхванати от тол системата и размера на таксите. Лалов допълни, че тя ще заработи след тестовия период. „Имаше едни проблеми с електронни винетки, с други системи и т.н. Тъй като това ще касае и международни превозвачи от други държави, не може да си позволим нещата да не изглеждат и да не са перфектни. Очаква се сухият тест да започне август месец, може би ще се удължи до октомври. Тогава ще получим вече по-ясни данни за трафика, кои пътни артерии се натоварват с транзит, кои не – доста изходни данни, които ще помогнат при сглобяване на цялостната картина на тол системата. Ориентировъчно никой не може да каже кога ще започне, плюс минус 3-4 месеца“, обясни Красимир Лалов. Той допълни, че премиерът е дал добър тон на взаймодействие с бранша. Тол системата ще е много важна за България, която гарантира ремонта и изграждането на пътищата, каза още Лалов и допълни, че е било достойно включването на премиера Борисов в разговорите, не заради това, че някой ще протестира, а за да си даде и гледната точка.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мариана Кукушева,Браншови съюз на хлебарите и сладкарите: Тол системата ще окаже влияние върху цената на хляба и стоките от първа необходимост, но въвеждането ѝ е необходимо

Мариана Кукушева,Браншови съюз на хлебарите и сладкарите: Тол системата ще окаже влияние върху цената на хляба и стоките от първа необходимост, но въвеждането ѝ е необходимо

16 Май 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Тол системата ще окаже влияние върху цената на хляба и стоките от първа необходимост. Това каза за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева във връзка с въвеждането на тол таксите. Тя отбеляза, че тол системата в България трябва да заработи, тъй като няма друга форма на събиране и изграждане на фондове за реновиране, поддържане и изграждане на нова пътна инфраструктура, а без нея икономическият ръст е невъзможен. „Тревожен е фактът, че по изнесени данни на пътната агенция на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството направените изследвания са изпуснали определени звена, изключително важни за нас. Става въпрос за транспортиране на пшеницата от полето до съответното мелнично предприятие. Изпуснато е и звеното, което е обвързано с превоз на мая, сол и подобрители, които ние ползваме за производството на хляб. Хлябът, произведен в България, се транспортира от хлебопроизводителите. Той стига до всяко населено място, до всеки български потребител. Хлябът е специфична храна“, заяви тя. Мариана Кукушева добави, че тол системата ще окаже неминуемо влияние върху покачване цената на българския хляб. Тази тежест ще бъде различна за всеки производител, но е важно да бъде справедливо изчислена, каза още тя. По думите й по отношение контрола по изпълнение на въвеждане и контролиране на събираемост на тол таксите трябва да бъде абсолютно засилен.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Възможни са компромиси за пътната мрежа, обхваната от тол системата

Министър Петя Аврамова: Възможни са компромиси за пътната мрежа, обхваната от тол системата

16 Май 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Възможни са компромиси за пътната мрежа, обхваната от тол системата. Това каза брифинг в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след среща с премиера Бойко Борисов за въвеждането на тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитана каква част от пътищата попадат в тол системата, тя отговори: „От 40 хил. км пътища в България, 20 хил. км от които са от републиканска пътна мрежа, първоначалният вариант, който предложихме е 10 800 км. Работна група в момента е направила карта, на която са фиксирани с нулева ставка пътища, които не са в добро експлоатационно състояние“. „В тези разговори ще коментираме в конкретика всеки един път в България, маршрут и начин на преминаване. България не е държава, в която има изградена магистрална мрежа и в която да има алтернативни пътища до всяка магистрала“, добави тя.
Попитана дали са възможни компромиси в пътната карта на тол системата, тя каза:„Възможни са компромиси, ще представим карта, на която да покажем, кои са пътищата с нулева ставка от тези 10 800 км“.
На въпрос, кога ще заработи тол системата в България, тя отговори: „Ноември месец изтича 3-месечният срок. Октомври-ноември - това е времето. Не искам да фиксирам 3-месечен срок. Защото може и по-рано да свършим с тестовия период, но това в разговорите с превозвачите ще го уточним“, коментира още министър Аврамова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Ще намерим решение за тол системата, при което транспортният бранш да бъде конкурентоспособен, а ние да имаме допълнителни приходи в бюджета

Министър Петя Аврамова: Ще намерим решение за тол системата, при което транспортният бранш да бъде конкурентоспособен, а ние да имаме допълнителни приходи в бюджета

16 Май 2019 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Ще намерим решение за тол системата, при което транспортният бранш да бъде конкурентоспособен, а ние да имаме допълнителни приходи в бюджета. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на брифинг в Министерски съвет след среща с премиера Бойко Борисов за въвеждането на тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Искането на бранша, с което ние се съобразихме и се съгласихме, е от 16 август да направим тестове в реално време с монтирани бордови устройства без заплащане на съответната тол тарифа“, уточни Аврамова. По думите ѝ по този начин ще се проследи реално изминатите километри и вътрешния тежкотварен трафик през България“, уточни министър Аврамова.
„Тяхното искане е решението за окончателния размер на таксите да бъде взето като решение след проследяване на реалния трафик, както на автомобили от 3,5 до 12 т така и на тези над 12 т и автобусните превози, за да може да придобием реална картина“, добави тя. По думите ѝ ведомството е изготвило няколко варианта, които ще бъдат обсъдени с тях.
„Аз вярвам, че в такъв конструктивен диалог, в който има и спорове, ще намерим най-доброто решение за България - и браншът да бъде конкурентоспособен и да може да се развива, а в същото време и ние да имаме достатъчно приходи в бюджета от тол таксите и винетки, с които да ремонтираме и изграждаме пътищата в България“, посочи тя. Министър Аврамова добави, че приходите, с които разполага сега Агенция „Пътна инфраструктура“, са абсолютно недостатъчни.
„Недостигът на средства, който ние имаме е около 600 млн.лв., за да можем да удовлетворяваме всички искания за по-добри пътища в България“, коментира още регионалният министър.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Благодарим на премиера Борисов за адекватното реагиране на ситуацията с тол системата

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: Благодарим на премиера Борисов за адекватното реагиране на ситуацията с тол системата

16 Май 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
София. Благодарим на премиера Борисов за адекватното реагиране на ситуацията с тол системата. Това каза на брифинг в Министерски съвет председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтеновa, след среща с премиера Бойко Борисов за въвеждането на тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От името на автобусния, товарния бранш и спедиторските компании, колегите превозвачи на опасни товари и горива бих искала да благодаря на премиера Борисов за това, че за пореден път реагира изключително адекватно на ситуацията. Покани ни на среща, направихме много конструктивен диалог“, посочи тя. Изключително благодарим, че имаме разбиране по въпроса и че самото тестване на система ще бъде в рамките на тези 6 месеца, които коментирахме, защото сега ще има 3 месеца симулативно тестване и от август месец ще продължим“, уточни тя. „Благодарим на министър Аврамова, на г-н Горанов и на зам.-министър Нанков, които бяха на срещата“, допълни Милтенова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Имаме изготвени нови тарифни предложения за използването на тол системата, които ще предложим на превозваческия бранш

Министър Петя Аврамова: Имаме изготвени нови тарифни предложения за използването на тол системата, които ще предложим на превозваческия бранш

16 Май 2019 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. Имаме изготвени нови тарифни предложения за използването на тол системата, които ще предложим на превозваческия бранш. Това каза брифинг в Министерски съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след среща с премиера Бойко Борисов за въвеждането на тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няколко са нещата, които решихме след проведения разговор. Всички сме за въвеждането на тол системата. Всички се обединихме около това, че българските пътища имат нужда от средства, за да бъдат рехабилитирани и всички български граждани, включително и превозваческия бранш, да разполагат с едни добри пътища, а затова нещо са необходими много повече средства, от тези, които събираме с винетната система, които са в порядъка на 370 млн. лв.“, обясни тя. „Разговорът беше конструктивен. От утре продължават разговорите в конкретика на работни срещи и ще бъдат коментирани конкретните тарифи. Имаме изготвени нови предложения, които ще предоставим на превозваческия бранш и браншовите организации, които те да разгледат и да обмислят и да водим разговори в конкретика“, добави тя. По думите ѝ другата тема, която ще се обсъжда е обхватът на републиканската пътна мрежа. „Предстоят разговори. От 16 август започват тестове от реално време. Всички представители на бранша изказаха желание в този тестови период да монтират бордови устройства на всички свои автомобили и ние да видим реална картина на пътникопотока на тежкотоварни превозни средства в България“, уточни Аврамова. Тя припомни, че законово тол системата е с фиксирана дата 16 август. „Ако е необходимо ще направим промяна, за да регулираме този 3-месечен период и законово. След края на този месец ще свикам конструирания обществен консултативен съвет по въпросите, така, че в по-широк формат да предложим тол тарифите и обхвата на тол системата в България“, допълни тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Арабаджиев, превозвач: От 16 август започват реални тестове на тол системата, които ще продължат 3 месеца

Йордан Арабаджиев, превозвач: От 16 август започват реални тестове на тол системата, които ще продължат 3 месеца

16 Май 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. От 16 август започват реални тестове на тол системата, които ще продължат 3 месеца. Това каза брифинг в Министерски съвет изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев след среща с премиера Бойко Борисов за въвеждането на тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Обединихме се около няколко важни точки. Всички сме наясно, че има необходимост и сме съгласни да се въведе тол системата като най-справедливият начин за ползване на пътищата, защото всички искаме да се возим на по-добри пътища“, посочи той. „Взе се решение още от утре започваме разговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но от 16 август се започва реални тестове, като ние предложихме да доставим наши превозни средства, на които да се монтират бордови устройства и в рамките на около 3 месеца да се извършат тези тестове, за да се види реалната картина, която ще се получи от трафика освен на автобусите и товарните автомобили. Ще работим на база получените данни по обхват и цени. За нас е най-важно да се направят реални тестове, от които да се види реалното състояние на трафика и по какъв начин ще се работи по нататък“, заяви той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В четвъртък ще се проведе среща при премиера Бойко Борисов заради тол системата (ОБЗОР)

В четвъртък ще се проведе среща при премиера Бойко Борисов заради тол системата (ОБЗОР)

15 Май 2019 | 19:47 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов свиква среща утре от 9.00 ч. заради въвеждането на тол системата. За разговор при премиера апелираха превозвачи заради липсата на диалог между бранша и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Очаква се по време на срещата да стане ясно дали ще бъде отложено стартирането на тол системата, както и да бъдат уточнени обхватът на пътищата и размерът на таксите.
Исканията на превозвачите на пътници, товари и горива, както и спедиторските фирми са за по-ниски такси и поне 6 месеца тестов период на системата с цел доказване на ефективността ѝ. От бранша прогнозират поскъпване на стоки и храни, ако се запазят предложените от регионалното министерство ставки за тол таксите. Те искат и тол таксата да се заплаща само за преминаване по първокалсните пътища и по автомагистралите.
Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков изрази убеденост, че по време на срещата ще бъде постигнато съгласие по ключовите въпроси, тъй като министерството и браншът са сближили позиции. Той посочи, че основното очакване на МРРБ е да се създадат необходимите условия за работа на транспорния бранш, но и да не се лишава пътният сектор от необходимо финансиране. Нанков уточни, че от обхвата на тол системата ще отпаднат третокласните пътища, каквото е едно от исканията на бранша. Освен това се очаква да бъде удовлетворено и настояването системата да започне реално да функционира след изтичането на 6-месечния период. А относно тарифите на тол таксите зам.-регионалният министър уточни, че ще бъде направен компромис, който ще е някъде по средата на исканията на двете страни. От думите на Нанков стана ясно, че може да бъдат направени и други отстъпки.
Междувременно, в общественото пространство се появи и информация, че офшорна кипърска компания ще бъде вторият национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси. Зам.-министър Николай Нанков и председателят на УС на АПИ Георги Терзиев обаче определиха това твърдение като фалшива новина. Те уточниха, че вторият кандидат за доставчик на услуги е с изцяло българско участие, а съвсем скоро се очаква да се появи и трети. В момента единственият национален доставчик е "Интелигентни Трафик Системи" ЕАД. "Не за първи път АПИ е обект на фалшиви новини. Но няма да позволя върху Агенцията да се хвърлят обвинения и неистини да се споделят в общественото пространство. Тол системата се управлява само от АПИ, а не от корпоративни структури", заяви Терзиев. От своя страна, Нанков обясни, че пари от тол системата през България чрез офшорни фирми няма да изтичат.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Георги Свиленски, БСП: Офшорни фирми, водещи към ГЕРБ, стоят в основата на администрирането на тол-системата

Европейски избори 2019: Георги Свиленски, БСП: Офшорни фирми, водещи към ГЕРБ, стоят в основата на администрирането на тол-системата

15 Май 2019 | 19:06 | Агенция "Фокус"
София. Правителството за пореден път предостави администрирането на тол-системата на частна фирма „ТЕЛЕТОЛ“ АД, без да е ясно при какви критерии и условия е извършен подборът. Притеснителното е, че в основата стоят офшорни фирми, срещу което българското законодателство ясно е приело и утвърдило като недопустимо за обществени поръчки. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Георги Свиленски, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той подчерта, че днес главният прокурор е заявил желанието си за разкриване на всички офшорни фирми, сметки и имоти на висши политици. „Би било интересно да се види чия е собствеността в тази офшорна фирма. Интересен факт е, че фирмата е и администратор на събирането на таксите от „Синя зона“ в София и Бургас. Като имаме предвид кой управлява тези градове, това недвусмислено води към управляващата партия ГЕРБ, които в навечерието на европейските избори, виждайки че изпускат управлението, си гарантират следващи 10-годишни договори с над 100 000 млн. лв. приходи годишно“, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.
Свиленски подчерта, че в момента, в който се опитват да въведат тол-системата и да убедят хората, че трябва да се плащат справедливи цени за пътуване по българските пътища, се предоставя по непрозрачен начин на офшорна фирма да събира тези пари и да прибира над 100 000 млн. лв. годишно печалба. „Това няма как да не се отрази върху цените на хранителните продукти и на услугите. Ние сме предложили таксите да бъдат определени при ясни и точни критерии, съобразени с цените, предложени от Световната банка в минималния им вариант“, каза още той. Свиленски подчерта, че БСП е за въвеждане тол-системата на магистралите и първокласни пътища, за постепенно увеличаване на цените, а не с тези стойности, които правителството предлага. „За автобусите предлагаме да остане винетната система, а не да се таксуват на км/пробег“, каза още Георги Свиленски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: Няма да изтичат пари от тол системата чрез офшорни фирми

Зам.-министър Николай Нанков: Няма да изтичат пари от тол системата чрез офшорни фирми

15 Май 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
София. Няма да изтичат пари от тол системата чрез офшорни фирми. Това каза на брифинг зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Появиха се днес спекулации, че офшорна кипърска фирма ще събира тол такси. Това е фалшива новина. Вторият доставчик на услуги е с изцяло българско участие. Не е вярно и че все още нямаме действащ договор“, каза още Нанков. Той посочи, че пари през България чрез офшорни фирми няма да изтичат.
Нанков обясни, че компромис с тарифите на тол таксите ще бъде някъде по средата между искания от транспортния бранш и предложения. Но повече по тази тема ще стане ясно утре след срещата при премиера Бойко Борисов. „И по отношение на обхвата имаме прогрес. Но нека мине срещата и тогава ще коментираме. Не търсим отстъпки, а балансиран вариант“, подчерта зам.-министърът. Той посочи, че обективно искане на бранша е и шест-месечния срок за тестови изпитания на системата. „Ще вземем максимално обективно решение“, обясни Нанков.
"АПИ години наред е използвана с политически цели, но това не е коректно", заяви зам.-министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Терзийски, АПИ: Тол системата се управлява само от АПИ, а не от корпоративни структури

Георги Терзийски, АПИ: Тол системата се управлява само от АПИ, а не от корпоративни структури

15 Май 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. Тол системата се управлява само от Агенция „Пътна инфраструктура, а не от корпоративни структури. Това каза на брифинг председателят на УС на АПИ Георги Терзийски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не за първи път АПИ е обект на фалшиви новини. Но няма да позволя върху АПИ да се хвърлят обвинения и неистини да се споделят в общественото пространство“, коментира Терзийски.
„Дружеството, с което беше подписан договор като национален доставчик на услуги – но той не е влязъл в сила поради това, че не е доказана функционална съвместимост със системата, е изцяло българско дружество. Нито една акция не е собственост на друго физическо или юридическо лице, освен български гражданин или юридическо лице с българска регистрация“, каза още той.
По отношение на това, че представители на корпоративни структури управляват тол системата Терзийски заяви: „Тол системата на България се управлява от АПИ, а не от Лилана или други известни или неизвестни имена. Евентуалният национален доставчик на услуги се представлява от Мартин Димитров, той участва и в разработването на продукта LIMA“.
От своя страна, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обясни, че се очаква скоро да има и трети доставчик на услуги.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: Утре ще има среща при премиера Бойко Борисов за тол системата

Зам.-министър Николай Нанков: Утре ще има среща при премиера Бойко Борисов за тол системата

15 Май 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
София. Утре ще имаме среща при премиера Бойко Борисов във връзка с тол системата. Това каза на брифинг зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След поредица от срещи и на експертно ниво, и на ниво браншови организации, утре в 9.00 ч. ще имам среща при премиера. Смея да твърдя, че сближихме позициите по всички теми – обхват, тарифи и т.н. Убеден съм, че ще постигнем съгласие по всички ключови въпроси и проблемни теми, които бяха обявени от транспортния бранш. Искаме да имаме справедлив модел на тол тарифиране“, заяви зам.-министър Нанков. Той посочи, че основното очакване на МРРБ е да се създадат необходимите условия за работа на транспорния бранш, но и да не се лишава пътният сектор от необходимо финансиране.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В АПИ ще има брифинг по повод изграждането на тол системата

В АПИ ще има брифинг по повод изграждането на тол системата

15 Май 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
София. В 17.00 часа в зала 702 в Агенция „Пътна инфраструктура“ ще има брифинг по повод изграждането на тол системата. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. В брифинга ще участват заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Превозвачите настояват за среща с премиера Бойко Борисов за въвеждането на тол системата

Превозвачите настояват за среща с премиера Бойко Борисов за въвеждането на тол системата

15 Май 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. Превозвачите се обръщат с молба към премиера Бойко Борисов за спешна среща по проблемите, които се очертават във връзка с въвеждането на тол системата за превозните средства над 3,5 тона. Това съобщиха от Камарата на автомобилните превозвачи в България. Според превозвачите през последния месец сред транспортните и спедиторските фирми, както и сред контрагентите и клиентите, нараства недоволството от начина, по който Министерството на регионалното развитие и благоустройството подготвя въвеждането на тол системата. Превозвачите заявяват, че приемат необходимостта от въвеждането на системата у нас, но биха желали да изложат пред премиера важни професионални съображения, които считаме, че не са отчетени при налагането на тол системата и биха довели до ненужно социално напрежение. „От гледна точка на транспортните и спедиторските фирми, проблемът изглежда по следния начин: вместо 103 млн. лв. от винетки през 2018 г., МРРБ възнамерява да събира по 1 163 млн. лв. от 2019 г. Това означава, че един от компонентите в ценообразуването на пътническите и товарните превози се увеличава 11 пъти в рамките на една година“, става ясно от писмото до премиера. Превозвачите изтъкват, че не е спазен 6-месечният срок за тестови изпитания на системата преди пусковия срок. Те обръщат внимание на липсата на диалог.
Към писмото до премиера Борисов е изпратена и обща позиция на: Съюз на международните превозвачи (СМП); Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ); Конфедерация на автобусните превозвачи (КАП) Национално сдружение на българските превозвачи (НСБП); Камара на автомобилните превозвачи в България (КАПБ); Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВПГ); Камара на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) и Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Превозвачите настояват за стриктно спазване на техническите изисквания на Пътната агенция към изграждането на тол системата, като тя да обхваща само магистрали и пътища първи клас, които са част от европейските транспортни коридори. Предлагат за база на тол таксите да се приеме германската системата, но съобразена с БВП на България, който е 5,5 пъти по-малък от този на Германия. Превозвачите настояват за значително обявеният финансов резултат от въвеждането на тол системата в размер на 1 163 млн. лв. годишно; за приемането на социално поносими за хората и справедливи за бизнеса стойности на тол таксите; да се разгледат и приемат облекчения за превозвачите на вътрешния пазар, чиято дейност има социални функции, както е при автобусните превози, както и за фирмите, които доставят стоки от първа необходимост – храни и горива – за населението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Магдалена Милтенова, БССИТ: Притеснително е стартиране на тол системата без тя да е доизградена и доказано функционираща

Магдалена Милтенова, БССИТ: Притеснително е стартиране на тол системата без тя да е доизградена и доказано функционираща

15 Май 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
София. Притеснително е стартиране на тол системата без тя да е доизградена и доказано функционираща е необяснимо. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. По думите й основен проблем на този етап е липсата на пътна карта, кои пътища ще бъдат обхванати от тол таксите. Необходимо е и осигуряването на алтернативни маршрути, защото главната цел на системата е обхващането на транзитния трафик. С въвеждането на тол система на второкласни и третокласни пътни мрежи ще бъде натоварен българския бизнес, което ще доведе до увеличаване на цените, засягайки крайния потребител, добави още тя. „За всяко населено място увеличението ще бъде различно. Ако в един автобус пътуват 50 човека и на тях трябва да разделите 50 лева увеличение, те ще бъдат по 1 лев. Ако пътуват 10 човека – сумата ще бъде доста по-завишена и това директно ще рефлектира върху малките населени места, където няма необходимия пътникопоток, където пътуват по 2-3 пътници. Те ще трябва да поемат това увеличение. Затова ние настояваме за ясни правила. Ние сме за въвеждането на тол системата, смятаме че това е справедливият начин за заплащане на ползването на пътната инфраструктура, но трябва да има ясни и конкретни правила, които към настоящия моменти няма“, обясни председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Магдалена Милтенова коментира още, че автобусния бранш има голям проблем, защото участвайки в обществените поръчки се сключват договори с фиксирани цени. От тук идва проблемът, какво се случва с договорите и превозвачите, каза още тя. По думите й от една страна ако не се увеличат цените на билетите – това ще доведе до фалит на предприятия, но от друга страна, ако се допусне възможност за увеличаване на цената, това ще означава да се засегне крайния потребител.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.