НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Макфакс“: Дачич призна, че е сгрешил, но Борисов иска публично извинение

„Макфакс“: Дачич призна, че е сгрешил, но Борисов иска публично извинение

10 Юли 2019 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич призна, че е сгрешил, когато определи като неуместно изявлението на българския премиер Бойко Борисов, отнасящо се до Косово и испанския политик Хосеп Борел, който е номиниран за поста на Върховен представител на ЕС по въпросите за външната политика и политиката на сигурност, това предава македонската агенция “Макфакс“.

„Премиерът Борисов всъщност отговаря на въпрос дали Брюксел би бил пристрастен, тъй като Испания не признава Косово. Това за мен променя същностно неговата позиция“, заяви Дачич, цитиран от агенцията. „С България искаме добри отношения, приятелски и съюзнически, защото това е в интереси и на двете държави“, убеден е първият дипломат на Белград.

Въпреки това обаче, коментира медията, Борисов все пак поиска публично извинение от Дачич.

„Вчера си позволиха да привикат нашия посланик и да го му заявят, че моето отношение не е неуместно. Дачич сега ще види какво значи неуместно отношение“, заяви Борисов. „До вчера бях с най-добри намерения, но те си позволиха това… Докато не ми се извини, не ме интересува нито какво казва Александър Вучич, нито думите на Ана Бърнабич“, подчерта Борисов във вторник.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: С Ердоган си дадохме дума да достигнем 10 млрд. долара стокооборот

Премиерът Бойко Борисов: С Ердоган си дадохме дума да достигнем 10 млрд. долара стокооборот

9 Юли 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Яхорина. С турския президент Реджеп Тайип Ердоган си дадохме дума да достигнем 10 млрд. долара стокооборот. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на въпрос за срещата на „четири очи“ с президента на Турция вчера и отношенията между България и Турция пред журналисти след пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „България е толкова важна и любима на Турция, защото целият им трафик минава от тук. 5 млрд. и 100 млн. долара е стокооборота между двете страни към момента. Има няколко сфери, в които можем да разширим много взаимните си договорености. В момента на „Капитан Петко Войвода“ минават по 1000 тира на ден. В момента съединяваме жп линиите на България и Турция с тези на Сърбия“, обясни той, като уточни, обаче, че Балканите са взривоопасен регион и е добре по-малко се говори, а повече да се действа. Няма нищо по-добро от общите инвестиции, добави премиерът и припомни откриването на новия завод в Търговище.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Реагирал съм на думи, които премиерът Бойко Борисов не е изричал

Ивица Дачич: Реагирал съм на думи, които премиерът Бойко Борисов не е изричал

9 Юли 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Високи Татри. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе среща със сръбския си колега - вицепремиера и министър на външните работи Ивица Дачич. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Двамата разговаряха в словашкия курорт Високи Татри, където участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.
Екатерина Захариева подчерта пред Дачич, че изказването на премиера Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, че реакцията му е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения. „Фактът, че 23 държави от ЕС, една от които е България, са признали Косово, не може да попречи на двустранните ни отношения, а България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската ѝ интеграция", заяви Захариева.
„Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов - най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му", каза Дачич. „Сътруднича си с Борисов от много години бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия. Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но всъщност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм днес в Сараево, там бяхме заедно със Захариева, искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: Да вървим напред!”, добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерите Бойко Борисов и Ана Бърнабич: Сложихме точка на напрежението между България и Сърбия

Премиерите Бойко Борисов и Ана Бърнабич: Сложихме точка на напрежението между България и Сърбия

9 Юли 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Яхорина. Сложихме точка на напрежението между България и Сърбия. Това казаха министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Ана Бърнабич в отговор на журналистически въпрос от сръбска медия след пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), предаде репортер на Агенция „Фокус“. От своя страна обаче Борисов заяви, че очаква Ивица Дачич да провери какво е казал и го призова да не прави дипломатически скандал на негов гръб. „Само преди половин месец вашите дивизиони бяха в България да стрелят с ракети по въздушни цели над Черно море. Аз бях там с вашия военен министър. С какво заслужих думите на Ивица Дачич“, попита Борисов. Той уточни, че не е разговарял с него, защото очаква той да му се обади. „Ако бях направил грешка, щях да се извиня“, уточни премиерът. „Поздравете Ивица, много но обичам, но трябва да излезе и да каже: „Извинявай, Бойко, не съм разбрал правилно“. Това е правилното решение да вървим напред“, отбеляза Борисов. Пред сръбския министър-председател Ана Бърнабич той заяви, че догодина ще бъде готова магистралата Белград-София.
Веселка ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Докато не се извини Ивица Дачич, не ме интересува какво ще кажат нито сръбският президент Александър Вучич, нито сръбският премиер Ана Бърнабич

Премиерът Бойко Борисов: Докато не се извини Ивица Дачич, не ме интересува какво ще кажат нито сръбският президент Александър Вучич, нито сръбският премиер Ана Бърнабич

9 Юли 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Яхорина. Няма напрежение между България и Сърбия. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Попитах сръбския премиер Ана Бърнабич защо Ивица Дачич не излезе да ми благодари, когато на 13 юни поканих сръбските дивизиони да стрелят с нашите ракетни системи и да тренират. Тези дивизиони, които стреляха по НАТО. Кой би си го позволил? България, разбира се, защото имаме авторитет и никой не ни се скара, никой не ни се сърди. Тогава техният военен министър седеше до нашия военен министър. А сега чул, недочул, си позволява да ми вика посланика и да казва, че поведението ми е неприемливо. До вчера говорех с най-добри думи, но сега докато не се извини, не ме интересува какво ще кажат нито сръбският президент Александър Вучич, нито сръбският премиер Ана Бърнабич”, уточни Борисов.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Трябва да се стегнем и да си подредим Балканите

Премиерът Бойко Борисов: Трябва да се стегнем и да си подредим Балканите

9 Юли 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Яхорина. Трябва да се стегнем и да си подредим Балканите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Въпреки че всички искаме да се случват много неща, с този балкански манталитет ще продължим да тъпчем на едно място. Европейският съюз не значи само европейски фондове, милиарди евро и инфраструктура. Съюзът означава отговорност и предвидимост и няма значение кой е политикът днес. Дали се казва Додик, Джаферович, Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора ще имат една и съща политика като държави. Казах им да спрат да се оплакват”, заяви той. По думите му Европа не е виновна, че няма процедури за присъединяване. „Днес има три държави, които са от членове на ЕС от ПСЮИЕ – Хърватия, Румъния и Гърция и са представени от държавни секретари, няма ги премиерите и президентите. Косово, където живот и здраве ще се проведе догодина срещана на ПСЮИЕ, няма нито един представител, защото начинът, по който са били поканени не им харесвал“, добави премиерът. Според него не може да става дума за присъединяване към ЕС при такова поведение.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Западните Балкани трудно се събираме, вглеждаме се в това, което ни разделя

Премиерът Бойко Борисов: Западните Балкани трудно се събираме, вглеждаме се в това, което ни разделя

9 Юли 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Яхорина. Западните Балкани трудно се събираме, правим си балкански номера. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „За съжаление ние, страните от Западните Балкани трудно се събираме, вглеждаме се в това, което ни разделя. Тези балкански номера няма да минат пред Европейския съюз“, обясни той. Борисов припомни усилията, които е положил по време на българското европредседателство. Той коментира и създалото се напрежение между България и Сърбия след срещата на високо ниво в полския град Познан миналата седмица, като се обърна към сръбския премиер Ана Бърнабич: „Какво точно иска Ивица Дачич? Ти беше на брифинга в Познан, кое от моето изказване не е вярно?” Давам нашият случай за пример за балкански номера. Да, това не е дипломатично. На Дачич не му било приемливо моето изказване? Анна, ако имаше нещо неприемливо защо не реагира още в Познан? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза и още по - малко сръбският и българският народ“. От своя страна Бърнабич направи жест за съгласие. Бойко Борисов каза още, че днес се обсъжда бъдещо председателство на Косово на ПСЮИЕ, а най-младата балканска държава не присъства на форума в Босна и Херцеговина.
„Вместо да си говорим за икономика, транспортна свързаност, Прищина я няма, само се чудим за какво да се хванем“, посочи той. Българският министър-председател даде за пример отношенията между България и Турция. „Не мислете, че с Турция всичко ни е наред, имаме теми, но с Ердоган си говорим, сядаме и решаваме, тема по тема“, уточни Борисов. По думите му балканският манталитет в ЕС не върви, защото там искат резултати.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва пленарната сесия за срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа с участието на премиера Бойко Борисов

Започва пленарната сесия за срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа с участието на премиера Бойко Борисов

9 Юли 2019 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Яхорина. Започва пленарната сесия за срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Босна и Херцеговина, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . С официална семейна снимка държавните и правителствени ръководители на страните-участнички поставиха началото на втория ден на форума. В момента текат официалните встъпителни изявления на председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик и членовете на босненското председателство Желко Комшич и Шефик Джаферович. Следват обръщения от държавните и правителствени представители на страните-участнички. Премиерът на България Бойко Борисов също ще направи официално изявление на сесията, а по-късно ще разговаря лично с Милирад Додик. Предвидена е и официална среща между българския премиер Бойко Борисов и президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Това ще бъде първата официална среща между двамата, откакто Пендаровски пое поста държавен глава на югозападната ни съседка. По-късно ще се състои брифинг на министър-председателя Борисов за представителите на българските медии.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължава посещението на премиера Бойко Борисов в Босна и Херцеговина за срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

Продължава посещението на премиера Бойко Борисов в Босна и Херцеговина за срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

9 Юли 2019 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Яхорина. Продължава посещението на премиера Бойко Борисов в Босна и Херцеговина за срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), предаде репортер на Агенция „Фокус“ . С официална семейна снимка държавните и правителствени ръководители на страните-участнички в срещата ще поставят началото втория ден на форума. След това предстои пленарна сесия, която ще бъде открита от председателя на Председателството на Босна и Херцеговина – Милорад Додик. Очакват се изказвания и на Желко Комшич и Шефик Джаферович – членове на Председателството на Босна и Херцеговина. Министър-председателят на България Бойко Борисов също ще направи обръщение и ще разговаря лично с Додик. Предвидена е и официална среща между българския премиер Бойко Борисов и президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Това ще бъде първата официална среща между двамата, откакто Пендаровски пое поста държавен глава на югозападната ни съседка. По-късно ще се състои брифинг на министър-председателя Борисов за представителите на българските медии.
Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа изпълнява ролята на форум за политически диалог. Инициатор за създаването на инициативата е България, като началото е положено със Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите, приета през 1996 г. Страната ни е сред най-активните участници в процеса, като три пъти е била негов председател. Останалите членки са Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия, Черна гора и Косово.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Мирът и диалогът са най-добрите дипломати

Премиерът Бойко Борисов: Мирът и диалогът са най-добрите дипломати

8 Юли 2019 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Сараево. Мирът и диалогът са най-добрите дипломати. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Двамата лидери разговаряха в рамките на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Босна и Херцеговина. Борисов и Ердоган обсъдиха задълбочаването на двустранното сътрудничество и приноса на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница. Българският премиер подчерта важността от устойчивото развитие на двустранното партньорство, което е част от българската външна политика. „Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор в областите миграция, борба с тероризма, енергийни доставки и сигурност, транспортни коридори, земеделие и животновъдство“, заяви Борисов. Той изтъкна, че страната ни ще продължи да се води от принципите на добросъседство, взаимно уважение, равенство и ненамеса във вътрешните работи. Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган дадоха висока оценка на активизирането на политическия и икономическия диалог между България и Турция, като подчертаха доброто развитие на областта на туризма, енергетиката и транспорта през последните години.
„Оценяваме приноса на Турция по въпросите с миграцията и подкрепяме продължаването на добрите практики, включително прилагането на съвместната декларация межди ЕС и Турция от 18 март 2016“, каза още премиерът Борисов. Той беше категоричен, че мирът и диалогът са най-доброто средство на дипломацията за всички държави в Европа. „Страните кандидатки за членство в ЕС, включително Турция, са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес да изградим регион на стабилност, сигурност и просперитет, в които ценностите и принципите на ЕС са гарантирани“, добави пред турския президент българският министър-председател.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов кацна  в Сараево за двудневна среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

Премиерът Бойко Борисов кацна в Сараево за двудневна среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

8 Юли 2019 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Сараево. Премиерът Бойко Борисов кацна на летището в Сараево, Босна и Херцеговина за двудневна среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той бе посрещнат от Августина Цветкова, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Босна и Херцеговина и дипломати от посолството. След това Борисов се отправи към босненския курорт Яхорина, където ще се състоят всички събития от форума. Тази вечер предстои среща между българския министър-председател и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, а по-късно и вечеря, давана от председателя на Председателството на Босна и Херцеговина – Милорад Додик, Желко Комшич и Шафик Джаферович – членове на Председателството на Босна и Херцеговина по случай срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.
Утрешният ден ще започне с официална семейна снимка на държавните и правителствени ръководители на страните-участнички. След това предстои пленарна сесия, която ще бъде открита от председателя на Председателството на Босна и Херцеговина – Милорад Додик. Очакват се изказвания и на Желко Комшич и Шефик Джаферович – членове на Председателството на Босна и Херцеговина. Министър-председателят на България Бойко Борисов също ще отправи обръщение. По-късно премиерът ще проведе среща с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Това е първата среща, откакто той пое поста държавен глава на югозападната ни съседка. Очаква се основна тема да е историческата фигура Гоце Делчев, която се оказа препъникамък в работата на Съвместната мултидисциплинарна комисия по Договора за добросъседство между двете страни.
Бойко Борисов ще разговаря лично и с Милорад Додик.
Форумът се провежда днес и утре в курорта Яхорина и е посветен на икономическото сътрудничество в региона.
Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа изпълнява ролята на форум за политически диалог. Инициатор за създаването на инициативата е България, като началото е положено със Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите, приета през 1996 г.
По инициатива на страната ни е създадено и парламентарното измерение на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, чийто Регионален секретариат е в София. България е сред най-активните участници в процеса, като три пъти е била негов председател. Останалите страни членки са Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия, Черна гора и Косово
.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще участва в среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Босна и Херцеговина

Премиерът Бойко Борисов ще участва в среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Босна и Херцеговина

8 Юли 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов заминава за Босна и Херцеговина за среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Форумът ще се проведе днес и утре в Сараево и Яхорина и е посветен на икономическото сътрудничество в региона. В първия ден лидерите на югоизточноевропейските държавите ще проведат работна вечеря. В Сараево ще бъдат и президентите на Турция и Република Северна Македония – Реджеп Тайип Ердоган и Стево Пендаровски.
На срещата на лидерите на страните от Берлинския процес за Западните Балкани в полския град Познан миналата седмица премиерът Борисов съобщи, че ще се срещне с Пендаровски. Това ще бъде първата среща, откакто той пое поста държавен глава на Република Северна Македония. Очаква се основна тема да е историческата фигура Гоце Делчев, която се оказа препъникамък в работата на Съвместната мултидисциплинарна комисия по Договора за добросъседство между България и Северна Македония.
На срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Босна и Херцеговина се очаква още премиерът да се срещне и с представители на сръбската делегация след дипломатическото напрежение по повод Косово през уикенда.
Косовският президент Хашим Тачи отказа поканата на председателстващия тристранното председателство на Босна и Херцеговина Милорад Додик и няма да присъства на срещата на върха в Сараево. В знак на солидарност с най-младата държава на Балканите, Албания няма да участва във форума.
Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа изпълнява ролята на форум за политически диалог за страните от региона. Инициатор за създаването на инициативата е България, като началото е положено със Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите, приета през 1996 г.
По инициатива на страната ни е създадено и парламентарното измерение на ПСЮИЕ, чийто Регионален секретариат е в София.
България е сред най-активните участници в ПСЮИЕ, като три пъти е била негов председател. Останалите страни членки са Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия, Черна гора и Косово.

Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.