НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: В Судан подписаха споразумение за преход към гражданско управление

ТАСС: В Судан подписаха споразумение за преход към гражданско управление

17 Август 2019 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Хартум. В Судан подписаха споразумение за преход към гражданско управление, съобщи телевизионният канал Al-Hadath, цитиран от TACC.
Преходния военен съвет и ключовите опозиционни сили на страната от Алианса за свобода и промяна подписаха основните политически документи - конституционната декларация и споразумението за преходен период.
Церемонията по сключване на политическото споразумение се проведе по-рано в Хартум в присъствието на голям брой чуждестранни гости от арабски и африкански държави, както и представители на ЕС и Африканския съюз. Както заяви председателят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат, „сключването на споразумението е отговор на стремежите и исканията на хората“.
Според Садик ал Махди, постоянен ръководител на най-старата опозиционна партия на Судан Ал-Ума ("Нацията"), "тези документи са важна стъпка по пътя към прехода на страната към гражданско управление и са исторически".
Споразуменията бяха предшествани от месеци трудни преговори между страните, които поради непрекъснатите противоречия редовно блокираха и в крайна сметка доведоха до дълбока политическа криза в страната. Армията и опозицията се обвиняваха взаимно в опит да узурпират властта и неспособността да водят адекватен диалог. В крайна сметка с посредничеството на Етиопия и Африканския съюз страните най-накрая успяха да постигнат съгласие и да изработят взаимно приемлива формула за управление.
Конституционната декларация, парафирана от страните на 3 август, определя основните принципи на преходния период в страната и е основната законодателна основа за постепенното прехвърляне на властта от военни на граждански сили. Документът описва основните органи и принципите на взаимодействие между тях. Окончателният проект на Преходното споразумение, договорен на 17 юли, също беше подписан.
Една от ключовите разпоредби на документите е създаването на Суверенния съвет, който ще се състои от 11 представители. В него ще бъдат включени петима души от Военния съвет, както и петима цивилни, които ще бъдат избрани от Алианса за свобода и промяна. Последният човек трябва да бъде одобрен и от двете страни. След сформирането на Суверенния съвет, който ще действа най-малко три години, преходният военен съвет трябва да бъде разпуснат. Освен това вече е известна основната кандидатура за поста на министър-председателя Това е Абдула Хамдук, икономист и бивш изпълнителен секретар на Икономическата комисия за Африка на ООН, който има всички шансове да стане премиер.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: В Судан е предотвратен опит за преврат

Reuters: В Судан е предотвратен опит за преврат

11 Юли 2019 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Хартум. В Судан е предотвратен опит за преврат, предава Reuters
Комитетът за сигурност и отбрана на Судан заяви в четвъртък, че e осуетен опит за преврат, съобщи суданската телевизия. Други подробности засега не са известни.
Комитетът е част от управляващия Преходен военен съвет.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 2019 г.
Фламандски националисти продават Валония на Доналд Тръмп за 1 евро. 22 август 20...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.