НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Бисер Петков: Промените в Закона за социалните услуги не са взаимствани от спряната Стратегия за детето

Министър Бисер Петков: Промените в Закона за социалните услуги не са взаимствани от спряната Стратегия за детето

11 Септември 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
София. Не приемам съмненията, че в промените на Закона за социалните услуги са прокарани положения от спряната Стратегия за детето. Това категорично е несъстоятелно. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в интервю за предаването „Здравей, България” на Нова телевизия по повод на протестите на родители срещу промените в два закона - за социалните услуги и за закрила на детето.
„Няма Национална стратегия за детето с хоризонт 2030 г. Имаше проект на такъв документ, който беше оттеглен още на етап обществени консултации през май тази година и по който работата не продължава. /…/ Подготовката на проекта за национална стратегия 2019-2013 г. и на закона за социалните услуги се извършваше по различно време от различни екипи и не приемам съмненията и хипотезата, че едва ли не тихомълком, със Закона за социалните услуги са прокарани положения от Стратегията”, каза министърът.
Бисер Петков коментира и случая с падналото от втори етаж дете на година и три месеца. По думите му, вероятно родителите на детето ще бъдат глобени за това, че са го оставили без надзор.
„Задълженията на всички, които полагат грижи за деца, са записани в Закона за закрила на детето. От социално подпомагане са се самосезирали от публикациите в медиите и екипи от социални работници са посетили дома на детето, което падна от втория етаж, докато родителите му спели. Социалните работници са посетили и болничното заведение, провели са срещи и са установили, че условията, в които се отглежда детето са нормални, посрещат се потребностите му, свързани с възрастта. Надявам се, че това дете ще се възстанови и това за тях ще бъде урок за родителите. В никакъв случай не става въпрос за отнемане на дете. Родителите са пожелали да получат психологическа подкрепа”, обясни министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Граждани и родители в града излизат на автошествие срещу антидетски и антисемейни според тях политики

Варна: Граждани и родители в града излизат на автошествие срещу антидетски и антисемейни според тях политики

4 Юли 2019 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Варна. Във Варна ще се проведе автошествие с участието на родители и граждани срещу антидетски и антисемейни политики, прокарвани прокарвани според тях с промени в различни закони. Очаква се то да тръгне в 18.30 часа от локалното платно до Стадион „Локомотив“. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Павлина Тодорова от организаторите на инициативата. По думите й подобни протести тази вечер са организирани не само във Варна, а още в 12 града в страната. Те имат за цел да подкрепят хората, които днес проведоха автошествие в София и се срещнаха с депутати в Народното събрание. „Ще има шествие през булевард „Владислав Варненчик“, до Катедралата, където ще спрем да запалим свещ. Ще минем по бул. „Мария Луиза“, градинката на „Севастопол“ и до Икономическия университет“, обясни Павлина Тодорова. Тя допълни, че на този етап няма промяна в исканията на родителите. Те все още продължават да търсят диалог с властта и настояват работна група да прегледа законодателството.
„С протеста си във Варна ще поискаме и помощ от Църквата. Българската православна църква беше една от основните организации, които изразиха много адекватно становище по стратегията на детето“, заяви Тодорова. Според нея Църквата е изразила своето несъгласие с позиция, че цялостната политика е много пагубна за българското семейство. „След като беше оттеглена тази стратегия, знаете, че ударно бяха променени 29 закона. С всичко, което беше написано в стратегията. Затова са нашите представители в Народното събрание, за да намерим начин да правим всичко това“, обясни Павлина Тодорова. По думите й това е една система, която влиза в България отвън и е много чужда на българина, а освен това вече дава изключително много негативни резултати извън страната. Павлина Тодорова допълни, че тя и други родители всеки вторник провеждат информационни срещи в частен център в града. На срещите те запознават интересуващите се с тематиката за тези практики и политики. „Планираме и информационни кампании, както и да влизаме на комисиите в Общинския съвет, тъй като това е една от институциите, които ще прокарват тези политики на местно ниво“, обясни още тя.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Обсъждане относно стратегията за детето и граждански протест се организират в града

Кюстендил: Обсъждане относно стратегията за детето и граждански протест се организират в града

4 Юли 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Обсъждане относно стратегията за детето и граждански протест се организират в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. От 17.30 часа в залата на Възрожденското училище ще се състои обсъждане с цел по – дълбоко разяснение и тълкуване на закони свързани със Стратегията за детето. На срещата са поканени директори на детски градини и училища в Кюстендил, лекари, общественици. От 19.00 часа ще започне автомобилно шествие с маршрут: село Ябълково – главен път, улица „Цар Освободител”, квартал „Младост”, квартал „Могилата”, булевард „Македония”, градски плаж, център. След автомобилното шествието участниците ще бъдат на площад „Велбъжд”, където ще се раздават флаери.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Представители на протестиращите срещу промените в Закона за закрила на детето провеждат среща с депутати в Народното събрание

София: Представители на протестиращите срещу промените в Закона за закрила на детето провеждат среща с депутати в Народното събрание

4 Юли 2019 | 11:26 | Агенция "Фокус"
София. Представители на протестиращите срещу промените в Закона за закрила на детето провеждат среща с депутати в Народното събрание. Това каза за Агенция „Фокус“ Иво Михов – член на софийската група на организаторите на протести към Националната група „Не на стратегията за детето 2019-2030 година“.
„В момента се провежда малък митинг зад парламента. Събрали сме се над 50 души“, заяви Михов. Той посочи, че е започнала срещата на представители на Националната група „Не на стратегията за детето 2019-2030 г.“ с депутати в Народното събрание. „Това е и причината, поради която ние сме се събрали - да изразим нашето недоволство и подкрепа към представителите ни на срещата“, заяви Михов. Той обясни, че разговорите трябва да приключат около 12.00 ч. „Аз лично не вярвам толкова лесно да бъдат извоювани нашите искания. Така че сме планирали да продължим с протестите. На 8 юли има протест в името на всяко неправомерно отнето дете, който ще започне пред НДК от 18.30 ч. Нашите действия продължават“, подчерта Михов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Автопоход против промените в Закона за закрила на детето

Автопоход против промените в Закона за закрила на детето

4 Юли 2019 | 07:48 | Агенция "Фокус"
София. В столицата ще се проведе протест под формата на автопоход под надслов „Против промените в Закона за закрила на детето“. Автопоходът се извършва с цел подкрепа на представителите на Национална група „Не на стратегията за детето 2019-2030 г.“, които ще присъстват на среща с депутати в Парламента от 11.00 часа, за да изразят становището на групата по отношение на въпроса със законодателните промени. Протестиращите не са съгласни с това НПО-та да предоставят социални услуги и телефонната линия за деца 116 111 да се обслужва от НПО „Анимус“ и искат незабавно връщане на тези услуги към държавни институции.
Те настояват „риск от увреждане“, „риск от изоставяне“, „емоционално насилие“ или „бедност“ да не бъдат довод за отнемане на дете от родителите.
В 09.00 часа автомобилите ще се съберат в локалното платно на бул. „Цариградско шосе“ (в посока център) пред Интер Експо Център. В 10.15 часа автомобилите ще потеглят по бул. „Цариградско шосе“ към Парламента, където в 11.00 часа ще проведат митинг. Между 11.00 и 11.30 часа автомобилите ще обиколят Парламента няколко пъти по маршрут храм-паметник Александър Невски – ул. Оборище – бул. Васил Левски – бул. Цар Освободител – храм-паметник „Св. Александър Невски“, след което ще се установяват на паркинга при храм-паметник „Св. Александър Невски“, където се провежда митинг.
Автопоходи срещу закона за закрила на детето се организират и в други градове на страната.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Издърпването на ухо не може да бъде причина за отнемането на деца от семействата им

Министър Бисер Петков: Издърпването на ухо не може да бъде причина за отнемането на деца от семействата им

11 Юни 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Издърпването на ухо не може да бъде причина за отнемането на деца от семействата им. Това е несъстоятелна теза и не може да бъде причина за отнемане на деца. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия.
„Искам пак да потвърдя, че проектът на Националната стратегия за детето 2019 - 2030 година е оттеглен. По него не се работи. По никакъв начин чрез законодателни или по общо нормативни промени не се прокарват принципи и положения от проекто-стратегията”, посочи още той.
По думите му основанията за отнемане на дете от семейство не са променяни от 2003 година, когато са записани в чл. 25 от Закона за закрила на детето.
„Отнемането на дете може да се случи когато грижата за него е неглижирана, детето е поставено в риск или ако детето е насилвано. Това са изброените основания при които като крайна мярка се предприема извеждане на детето от семейството”, обясни Петков.
„Всеки може да прецени, че дадено дете се нуждае от закрила и може да подаде сигнал. Но тук е ролята и преценката на органите за закрила на детето. Те трябва да преценят дали това дете наистина е подложено на риск и дали е необходима работа със семейството”, посочи още социалният министър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МТСП: Деца се настаняват извън семейството само в краен случай и след съдебно решение

МТСП: Деца се настаняват извън семейството само в краен случай и след съдебно решение

5 Юни 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Деца се настаняват извън семейството само в краен случай и след съдебно решение. Това съобщават от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и остро възразява срещу манипулативните твърдения и неверните интерпретации в социалните мрежи, че от 1 януари 2020 г. ще влязат в сила законодателни промени, с които ще се даде възможност „да се отнемат деца в рамките на 24 часа без съдебна заповед по анонимни сигнали“.
„Категорично заявяваме, че разпоредбата на чл. 36г от Закона за закрила на детето цели единствено да се регламентира и подобри междусекторния подход и сътрудничество при случаи на насилие над деца, както и да осигури стабилитет при прилагането на Координационния механизъм при насилие, който действа от 2010 г. В нея са отразени основните дейности, разписани в Споразумението за сътрудничество и координиране на органите по закрила на детето при случаи на деца, жертви на насилие или в риск от насилие“, отбелязват от МТСП.
Съгласно действащите разпоредбите на ЗЗД органите за закрила на детето имат конкретно разписани ангажименти и отговорности в съответните области – вътрешни работи, здравеопазване, образование и т.н. Ролята на действащия от 2010 г. Координационен механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертви на насилие или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция е за изясняване и разпределяне на основните права, задължения, процедури и подходи на участниците при неговото прилагане. С механизма се въведе междусекторния подход и работа на мултидисциплинарни екипи на местно ниво.
В Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето още от 2006 г. е регламентирано, че „анонимни сигнали не се разглеждат, освен в случаите, отнасящи се до насилие над дете“. В същия закон от 2003 г. е регламентирано „задължение за съдействие“ като всяко лице, на което стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжно незабавно да уведоми компетентните за това органи. Същото задължение има и лице, на което това е станало известно във връзка с упражняваната от него професия или дейност, дори и ако то е обвързано с професионална тайна.
Деца се настаняват извън семейството само след съдебно решение при много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия, трафик). Социалните работници и полицията извеждат деца само ако животът и здравето на детето са застрашени. Настаняването на дете извън семейството може да стане само при наличие на основания, определени в закон и винаги подлежи на съдебен контрол.
„Неверни са и твърденията, че с промените в законодателството се регламентират „нови основания и правомощия за отнемане на деца“.
Основанията за настаняване на дете извън семейството са регламентирани в чл. 25 от Закона за закрила на детето още през 2009 г. и не са променяни и разширявани с приетите на 7 март промени в законодателството в областта на закрилата на децата. Съгласно действащите от вече 10 години текстове като мярка за закрила извън семейството може да бъде настанено дете:
- чиито родители са починали, неизвестни, лишени от родителски права или чиито родителски права са ограничени;
- чиито родители, настойници или попечители без основателна причина трайно не полагат грижи за детето;
- чиито родители, настойници или попечители се намират в трайна невъзможност да го отглеждат;
- което е жертва на насилие в семейството и съществува сериозна опасност от увреждане на неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие;
- в случаите по чл. 11 от Конвенцията от 1996 г.;
- чиито родители, настойници или попечители са се съгласили и отказват да прекратят участието му в предаване по смисъла на Закона за радиото и телевизията и с това се създава опасност за неговото физическо, психическо, нравствено и социално развитие“, посочват от министерството.
Настаняването на детето извън семейството се налага като мярка за закрила след изчерпване на всички възможности за закрила в семейството освен в случаите, когато се налага спешното му извеждане.
Според МТСП в чл. 26, ал.1 на Закона за закрила на детето е направена промяна, която не внася нов смисъл и ново съдържание в действащия от 2006 г. текст. Редакцията е продиктувана единствено от промяна в терминологията в областта на социалните услуги и е свързана с премахването на специализираните институции като форма на грижа за деца. В сегашната разпоредба е записано, че: „Настаняването на дете в семейство на роднини или близки, както и настаняването на дете за отглеждане в приемно семейство, социална услуга - резидентен тип или специализирана институция се извършва от съда“. Новият текст, който ще влезе в сила на 1.01.2020 г., гласи: „Настаняването на дете в семейство на роднини или близки, в приемно семейство или в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа се извършва от съда“.
От министерството посочват, че същата е логиката и за направените промени в чл. 27, ал. 1 от Закона за закрила на детето. Действащата от повече от 13 години разпоредба гласи: „Настаняването на дете в семейство на роднини или близки, в приемно семейство, социална услуга - резидентен тип или в специализирана институция се извършва със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето“. В променения текст, който ще влезе в сила на 1 януари 2020 г., е записано: „Настаняването на дете в семейство на роднини или близки, в приемно семейство и в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа се извършва със заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане“ по настоящия адрес на детето“. От МТСП отбелязват, че и тук в новата редакция няма нов смисъл и ново съдържание, а е свързана единствено с новата терминология във връзка със закриването на специализираните институции като форма на грижа за деца.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протести срещу Националната стратегия за детето се проведоха в редица градове в страната (ОБЗОР)

Протести срещу Националната стратегия за детето се проведоха в редица градове в страната (ОБЗОР)

2 Юни 2019 | 20:18 | Агенция "Фокус"
София. Протести срещу Националната стратегия за детето се проведоха в редица градове в страната за четвърти път. Протестни шествия се състояха в София, Велико Търново, Варна, Бургас, Сливен и други градове, като в тях се включиха десетки граждани. Заради лошото време протестите бяха по-малобройни, затова организаторите от Национална група „Не на Стратегията за детето 2019 – 2030“ съобщиха, че на 9 юни (неделя) ще се проведе нов масов протест в столицата.
В късния следобед в София се събраха десетки родители. Протестното шествие тръгна от НДК, като премина през бул. „Витоша“ и стигна до Министерски съвет. Оттам протестиращите се отправиха към пл. „Народно събрание“. Те скандираха: „Долу ръцете от нашите деца“. Полицейското присъствие в района беше засилено. В момента работата по стратегията е спряна по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов заради негативните обществени реакции към проекта. Протестиращите настояха за отхвърляне на документа, участие на гражданите и родителите в написването на нов подобен документ, връщане на отнетите незаконно деца, оставки в агенцията за защита на детето, прехвърляне на телефона за подаване на сигнали от деца за тормоз „в ръцете на държавата“, излизане на България от Норвежкият финансов механизъм и финансиране на бедни семейства, възпрепятствани да отглеждат нормално децата си, наравно с приемните семейства.
Родители излязоха на протест и във Варна срещу водените според тях антидетски и антисемейни политики в страната. Протестиращите се събраха пред катедралния храм "Св. Успение Богородично", откъдето тръгнаха към площад "Независимост". Един от организаторите на протестите във Варна - Павлина Тодорова, обясни, че за пореден път родители излизат на протест не заради оспорваната Национална стратегия за детето, а срещу редица закони, които съдържат голяма част от вече "замразената" стратегия. Според нея в държавата се прокарват близо 27 закона, които отново съдържат елементи на ювенална юстиция, сексуално образование в ранна детска възраст, извеждане на деца от семейства и др. Протестиращите поискаха управляващите да вземат предвид техните искания и да работят за законодателство, което защитава правата на семейството. По думи на друг от организаторите на протеста - Михаела Берова, подкрепата в социалните мрежи вече наброява близо 106 000 души в национален план, а във Варненско - близо 6 000 души.
Граждани се събраха на протест и на площад „Майка България“ във Велико Търново. Основното, за което недоволните родители настояват, е ясно и категорично да се заяви, че няма да има такава стратегия, която според тях ограничава правата им спокойно да отглеждат наследниците си. Красимира Станева-Ахмедова от организаторите на протеста обобщи, че родителите искат още отмяна на промените, които са гласувани „тихомълком и без кворум”. Протестиращите уточниха, че имат подкрепата на Българската православна църква, Главното мюфтийство, омбудсмана и някои медии. Те заявиха, че организирането на митинги и шествия ще продължи, докато не бъдат изпълнени исканията на родителите.
Протестно шествие под надслов „Не на „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ се проведе и в Бургас. В него участваха предимно родители със своите деца, които са против стратегията за детето. Събраха се близо 100 души. Те се обявиха и против настройването на деца срещу родители и упражняването на контрол над родителите чрез страх от законно отнемане на децата им. Развяваха плакати с надпис „Не пипайте децата ни”, а много от участниците носеха балони и трибагреници. Шествието започна от църквата „Св. Иван Рилски”, премина по централната улица „Александровска”, съпроводено от викове „Долу ръцете от децата ни”, и приключи пред сградата на Общината.
Родители от Пловдив също излязоха на протестно шествие. Маршрутът им бе от Джумаята до Централна поща. Те вървяха със знамена, някои бяха довели и децата си. Шествието приключи бързо заради силния дъжд. Протестиращите се обявиха против законовите промени и за отхвърляне на Проекта за националната стратегия за детето.
В Сливен също се състоя протест. Инициаторите се обявиха срещу противопоставянето на деца срещу родители и упражняването на контрол над родителите чрез страх от законно отнемане на децата им. Освен това протестът беше насочен и срещу джендър идеологията.
Миналия месец премиерът Бойко Борисов заяви, че национална стратегия за детето няма и определи протестите като безпочвени. От социалното министерство също не веднъж заявиха, че протестите срещу стратегията нямат основание, тъй като работата по проекта е спряна
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестно шествие срещу Националната стратегия за детето се проведе в града

Пловдив: Протестно шествие срещу Националната стратегия за детето се проведе в града

2 Юни 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Родители преминаха по Главната в протестно шествие срещу Националната стратегия за детето въпреки дъжда, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. Маршрутът бе от Джумаята до Централна поща. Родителите вървяха със знамена, някои бяха довели и децата си. Шествието приключи бързо заради засилването на дъжда.
Протестиращите се обявяват против законовите промени и за отхвърляне на Проекта за националната стратегия за детето. Протестът е четвърти поред в цялата страна.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Протестно шествие под надслов „Не на „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ се проведе в града

Бургас: Протестно шествие под надслов „Не на „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ се проведе в града

2 Юни 2019 | 18:44 | Агенция "Фокус"
протест. Протестно шествие под надслов „Не на „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ се проведе в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. В шествието участваха предимно родители със своите деца, които са против стратегията за детето. Събраха се близо 100 души. Те се обявиха и против настройването на деца срещу родители и упражняването на контрол над родителите чрез страх от законно отнемане на децата им. Развяваха плакати с надпис „Не пипайте децата ни”, а много от участниците носеха балони и трибагреници. Шествието започна от църквата „Св. Иван Рилски”, премина по централната улица „Александровска”, съпроводено от викове „Долу ръцете от децата ни” и приключи пред сградата на Общината, където към момента се намират над 100 родители с децата си, продължавайки да размахват плакати и български знамена.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Протестното шествие срещу Националната стратегия за детето стигна до Министерски съвет

София: Протестното шествие срещу Националната стратегия за детето стигна до Министерски съвет

2 Юни 2019 | 18:34 | Агенция "Фокус"
София. Протестното шествие срещу Националната стратегия за детето стигна до Министерски съвет. Това съобщи репортер на Агенция „Фокус“. Протестиращите скандират „Долу ръцете от нашите деца“. Полицейското присъствие в района е засилено.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Спряно е движението на трамваите в района на Съдебната палата заради протест на родители срещу Националната стратегия за детето

София: Спряно е движението на трамваите в района на Съдебната палата заради протест на родители срещу Националната стратегия за детето

2 Юни 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
София. Временно е спряно движението на трамваите в района на Съдебната палата заради протест на родители срещу Националната стратегия за детето, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестното шествие се отправя към Министерски съвет. Засилено е полицейското присъствие в района.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Граждани се събраха на протест срещу Националната стратегия за детето, шествието тръгна към Министерски съвет

София: Граждани се събраха на протест срещу Националната стратегия за детето, шествието тръгна към Министерски съвет

2 Юни 2019 | 18:10 | Агенция "Фокус"
София. Протестно шествие срещу Националната стратегия за детето тръгна към Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестиращите се събраха при НДК, като оттам тръгнаха към Министерски съвет, откъдето ще поемат към пл. „Народно събрание“. Те скандират „Долу ръцете от нашите деца“. Полицейското присъствие в района е засилено.
Заради лошото време шествието ще бъде по-кратко от предвиденото. Очаква се следващата седмица да се проведе повторен протест.
Протестиращите срещу замразената стратегия настояват за отхвърляне на документа, участие на гражданите и родителите в написването на нов подобен документ, връщане на отнетите незаконно деца, оставки в агенцията за защита на детето, прехвърляне на телефона за подаване на сигнали от деца за тормоз „в ръцете на държавата“, излизане на България от Норвежкият финансов механизъм и финансиране на бедни семейства, възпрепятствани да отглеждат нормално децата си, наравно с приемните семейства. От социалното министерство не веднъж заявиха, че протестите срещу стратегията нямат основание, тъй като работата по проекта е спряна.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Граждани се събраха на протест срещу Националната стратегия за детето на площад „Майка България”

Велико Търново: Граждани се събраха на протест срещу Националната стратегия за детето на площад „Майка България”

2 Юни 2019 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Граждани се събраха на протест срещу Националната стратегия за детето на площад „Майка България” във Велико Търново. Протестиращите обобщиха исканията си под съпровод на патриотични песни, предаде репортер на Радио „Фокус” - Велико Търново. Основното, за което недоволните родители настояват, е ясно и категорично да се заяви, че няма да има такава стратегия, която според тях ограничава правата им спокойно да отглеждат наследниците си. Красимира Станева-Ахмедова от организаторите на протеста обобщи, че родителите искат още отмяна на промените, които са гласувани „тихомълком и без кворум”.
„Тук сме и ще продължаваме. Работим с адвокати, които ще обобщят исканията ни. Те ще бъдат входирани във всяка институция, отговорна за българския народ. Законите, за които говоря, са приети на второ четене на 7 март. Те са включени в заключителните разпоредби на Закона за социалните услуги и влизат в сила от 1 януари 2020 година”, поясни Красимира Ахмедова и допълни, че това, което е гласувано, е в разрез с българските традиции и улеснява изключително много процеса за отнемане на едно дете от неговото семейство. Протестиращите срещу Националната стратегия уточниха, че имат подкрепата на Българската православна църква, Главното мюфтийство, омбудсмана и някои медии. Те заявиха, че организирането на митинги и шествия ще продължи, докато не бъдат изпълнени исканията на родителите.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Родители излязоха на протест в града срещу водените според тях антидетски и антисемейни политики в страната

Варна: Родители излязоха на протест в града срещу водените според тях антидетски и антисемейни политики в страната

2 Юни 2019 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Варна. Родители излязоха на протест във Варна срещу водените според тях антидетски и антисемейни политики в страната, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Протестиращите се събраха пред катедралния храм "Св. Успение Богородично" откъдето се очаква да тръгнат под формата на шествие към площад "Независимост".
Организаторите от гражданската организация отново представиха исканията на родителите в цялата страна, които излизат на трети пореден национален протест. Един от организаторите на протестите във Варна - Павлина Тодорова, обясни, че за пореден път родители излизат на протест не заради оспорваната Национална стратегия за детето, а срещу редица закони, които съдържат голяма част от вече "замразената" стратегия. Според нея в държавата се прокарват близо 27 закона, които отново съдържат елементи на ювенална юстиция, сексуално образование в ранна детска възраст, извеждане на деца от семейства и др. Протестиращите поискаха управляващите да вземат предвид техните искания и да работят за законодателство, което защитава правата на семейството.
По думи на друг от организаторите на протеста - Михаела Берова, подкрепата в социалните мрежи вече наброява близо 106 000 души в национален план, а във Варненско - близо 6 000 души. "Ние вече не протестираме само срещу стратегията. Това трябва да бъде ясно. Ние протестираме срещу измененията в различни закони и наредби, които неправителствени организации се опитват да внедрят в законите на българската държава", посочи Михаела Берова. Според организаторите на протеста основно и неправомерно участие в социалната политика на страната имат частни неправителствени организации, които ще спечелят финансово от прилагането на подобни закони, които от своя страна накърняват семейните ценности.
"Промените дават изключително големи правомощия на неправителствени организации да участват в дейности, които по право са изцяло на институциите. Тези закони променят много понятия като "дете в риск", бъдещ проблем за едно дете, който може да се създаде", допълни Павлина Тодорова. Михаела Берова допълни, че тези неправителствени организации застрашават семействата, тъй като имат интерес в определянето на повече деца в риск. Организаторите на протеста обявиха, че протестните действия ще продължат докато правителството не отговори на техните искания за спиране на спорните закони, за по-строг контрол върху участието на неправителствените организации при прилагане на социална политика, както и по-голямо участие на български граждански организации в създаването на бъдещи закони.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Протестно шествие под надслов „Не на „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ ще се проведе в града

Сливен: Протестно шествие под надслов „Не на „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ ще се проведе в града

2 Юни 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Сливен. Протестно шествие под надслов „Не на „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ ще се проведе в Сливен, съобщиха организаторите на събитието.
Инициаторите на протеста се обявяват срещу противопоставянето на деца срещу родители и упражняването на контрол над родителите чрез страх от законно отнемане на децата им. Освен това протестът е насочен и срещу джендър идеологията.
Събитието е насрочено за 18.00 часа пред сградата на НТС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Родители излизат на национален протест срещу Националната стратегия за детето

Родители излизат на национален протест срещу Националната стратегия за детето

2 Юни 2019 | 07:13 | Агенция "Фокус"
София. Родители излизат на национален протест срещу Националната стратегия за детето 2019-2030 г. Протестът е национален и в него ще се включат родители от 23 града в страната, сред които София, Варна, Ямбол, Шумен, Плевен, Велико Търново, Бургас, Кюстендил, Пловдив, Габрово, Благоевград и др. В столицата протестът е насрочен в 17.30 часа, а сборният пункт са пилоните на НДК. От там протестното шествие ще тръгне към сградата на Министерския съвет, от там ще се отправи към пл. „Александър I Батенберг“ и ще достигне площад „Народно събрание“. Протест ще има и в Мадрид.
В момента работата по стратегията е спряна по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов заради негативните обществени реакции към проекта.
Протестиращите срещу замразената стратегия настояват за отхвърляне на документа, участие на гражданите и родителите в написването на нов подобен документ, връщане на отнетите незаконно деца, оставки в агенцията за защита на детето, прехвърляне на телефона за подаване на сигнали от деца за тормоз „в ръцете на държавата“, излизане на България от Норвежкият финансов механизъм и финансиране на бедни семейства, възпрепятствани да отглеждат нормално децата си, наравно с приемните семейства. От социалното министерство не веднъж заявиха, че протестите срещу стратегията нямат основание, тъй като работата по проекта е спряна.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Протестно шествие под надслов „Не на „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ ще се проведе в града на 2 юни

Сливен: Протестно шествие под надслов „Не на „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ ще се проведе в града на 2 юни

1 Юни 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Сливен. Протестно шествие под надслов „Не на „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ ще се проведе в Сливен на 2 юни, съобщиха организаторите на събитието.
Инициаторите на протеста се обявяват срещу противопоставянето на деца срещу родители и упражняването на контрол над родителите чрез страх от законно отнемане на децата им. Освен това протестът е насочен и срещу джендър идеологията.
Събитието е насрочено за 18.00 часа пред сградата на НТС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.