НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

БСП: Президентът на ПАСЕ обмисля действия заради проблема с намалената държавна субсидия за партиите в България

БСП: Президентът на ПАСЕ обмисля действия заради проблема с намалената държавна субсидия за партиите в България

10 Юли 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
София. Зам.- председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин разговаря с президента на ПАСЕ Лилиан Мори Паские. Тя е получила писмото на Корнелия Нинова, в което алармира за решението на управляващите да орежат до минимум държавната субсидия за партиите в България, а това ще направи партиите зависими от бизнес кръгове. Това съобщиха от пресцентъра на БСП и допълниха, че президентът на ПАСЕ обмисля отговор и възможни действия по проблема.
Председателят на Групата на социалистите в ПАСЕ Франк Швабе, който е и единият докладчик по пост-мониторинга за България, също е запознат с проблема и в следващите дни ще излезе със становище.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Отстраняването на Цветанов от ръководните постове в партията е с превантивен характер

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Отстраняването на Цветанов от ръководните постове в партията е с превантивен характер

8 Юли 2019 | 08:12 | Агенция "Фокус"
София. Отстраняването на Цветан Цветанов от ръководните позиции в ГЕРБ е превантивна мярка срещу действия на политици, които могат да засегнат имиджа на партията. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в интервю за предаването на бТВ „Тази сутрин”. „Много е важно ГЕРБ да има здрави морални устои, защото това гарантира дълъг живот на партията. За съжаление имаше примери, които налагаха последващи действия. При нас действието е едно – политическа отговорност се носи с оставки. Това е нещо, което ни отличава от нашите политически опоненти”, каза Дариткова.
Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че създаването на Комисия по етика към партията също е с превантивен характер. По думите на Дариткова, с действията си премиерът Бойко Борисов взима мерки ГЕРБ да не се превърне в „лъскава партия на номенклатурата”. „Един от ангажиментите ни ще бъде формирането на етична комисия, която да разглежда всички жалби и проблеми, които съществуват в различните партийни структури. Превенцията е винаги по-добра, отколкото последващата терапия. Членовете на тази комисия трябва да бъдат избрани с мисълта за това да бъдат отговорни хора с достатъчно компетентности, затова все още не сме оповестили техните имена”, посочи шефът на парламентарната група.
Даниела Дариткова уточни, че в сряда ще бъдат решени всички неизвестни около Комисията по етика. Тя каза още, че досега не е имало сигнали до партията срещу Цветан Цветанов и че делегатите, които са гласували срещу освобождаването му – няма да бъдат разследвани.
„Ние сме демократична партия, в която всеки може да изразява своето мнение. Нормално е след толкова години г-н Цветанов да има твърди привърженици в ГЕРБ, които смятат, че неговото оттегляне ще навреди на партията”, заяви Дариткова.
Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че членският внос в партията ще се повиши, след като бяха намалени партийните субсидии. По думите ѝ ще има прогресивна скала, по която ще се определя. Най- нисък ще бъде за пенсионери и учащи се, а ще се увеличава за представители на местната и изпълнителната власт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров: Още 2013 г. поисках партиите да не получават пари, а депутатите да вземат минимална заплата

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров: Още 2013 г. поисках партиите да не получават пари, а депутатите да вземат минимална заплата

7 Юли 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
София. Не очаквам признание за това, че първи настоях и още преди 6 години предложих драстично намаляване на партийните субсидии. Това заяви лидерът на „Атака“ Волен Сидеров в предаването „Неделник” по АЛФА ТВ, съобщиха от пресцентъра на ПП „Атака“. По време на участието бе пуснато видео от изказването му от парламентарната трибуна на 21 май 2013 година. Още тогава Сидеров поиска партиите да не получават пари, а заплатите на депутатите да бъдат колкото е минималната работна заплата в България. „Фактите са факти. Има го в архивите, който иска - да бръкне и да види. Ако не се показва фактологията, тя не съществува”, каза още Сидеров по темата за орязването на партийните субсидии. Освен това Сидеров разказа, че от 2005 г. до 2009 г. ПП „Атака“ не е получавала субсидия и въпреки това е вкарала 21 народни представители, 3-ма евродепутати, а самият той е бил на балотаж на президентските избори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Употребиха справедливия гняв на хората срещу партиите и политиците, за да легализират обръчите си от фирми и нахлуването на чужди интереси в българската политика

Корнелия Нинова, БСП: Употребиха справедливия гняв на хората срещу партиите и политиците, за да легализират обръчите си от фирми и нахлуването на чужди интереси в българската политика

7 Юли 2019 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. Употребиха справедливия гняв на хората срещу партиите и политиците, за да легализират обръчите си от фирми и нахлуването на чужди интереси в българската политика. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с намаляването на държавната субсидия за партиите от 11 на 1 лев за действителен глас.
„Не сме искали субсидията да остане 11 лв. Предложихме всички спокойно да обсъдим и разумно да намалим субсидията. Ние сме за намаление, но обосновано, с оценка на риска и въздействието, а не с емоции и вдигане на популистки лозунги“, заяви Нинова.
Тя посочи, че над два милиона българи са пожелали именно намаляване на партийната субсидия, но отбеляза, че нито един българин не е пожелал партиите да се финансират от чуждестранни юридически или физически лица, от големите фирми, на които правителството раздава обществени поръчки, от концесионерите на българските богатства. „Употребиха справедливия гняв на хората срещу партиите и политиците, за да легализират обръчите си от фирми и нахлуването на чужди интереси в българската политика. А и остана незабелязано, че управляващите отказаха да подкрепят предложението на БСП натрупаните в банкови сметки и неизползвани пари да се върнат в хазната. Аз съм сигурна, че народът би искал тези средства обратно“, каза още лидерът на БСП.
На въпрос защо партията ѝ е сигнализирала европейски институции за намаляването на субсидията Нинова отговори, че Европа върви в обратна на нашата посока - там финансирането от бизнес се забранява или ограничава, тук се отваря. „Европа вижда в това възможност за политическа корупция и в доклада на групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО) пише, че този процес се подлага на мониторинг. Има още нещо - в конкретния случай у нас става дума за убийство на опозицията. Никоя фирма няма да ѝ дари средства, защото опозицията не разпределя порциите на властта, а и всеки дръзнал да я подпомага, ще бъде наказан. А управление без опозиция е диктатура“, заяви Нинова. Тя добави, че това е процес, в който е участник вече три години. „Първо искаха да ни обезличат, като ни раздадат постове и пари. Като отказахме, започнаха лъжи, клеветене, мачкане на наши кметове, депутати и хора по места. И на това устояхме. Сега е третата стъпка- финансово да ни унищожат. Ще ни е трудно, но и това няма да успее“, заяви лидерът на БСП.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП „Воля“ е върнала надвзетите средства от партийната субсидия

ПП „Воля“ е върнала надвзетите средства от партийната субсидия

6 Юли 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
София. ПП „Воля“ върна субсидията, наддадена от Министерство на финансите, веднага след като получи официалното писмо за това от ведомството на Владислав Горанов, съобщиха от пресцентъра на партията. Партията на Веселин Марешки попълни в държавния бюджет 655 938 лева, като преводът е направен в петък (5 юли).
От партията посочват, че и на първо, и на второ четене в пленарна зала, депутатите от ВОЛЯ са гласували държавната субсидия за политическите партии да стане от 11 лева на 1 лев. „С тези изменения в Закона за държавния бюджет ще излязат на светло всички „дарения“, които бизнесът даваше на партиите в куфарчета, в чантички и по всякакъв друг начин. С промените ще се следи дали се лобира за една или друга фирма, относно спечелването на обществени поръчки, например“, коментира лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. Той каза още, че ако президентът наложи вето върху тези поправки, ще срещне отпора на партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП сигнализира международни институции и посланици за промяната във финансирането на политическите партии в България

БСП сигнализира международни институции и посланици за промяната във финансирането на политическите партии в България

6 Юли 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Европейската комисия, ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, ПЕС и посланиците на държавите от ЕС и САЩ в България във връзка с приетите промени в Закона за държавния бюджет, свързани с радикална промяна във финансирането на политическите партии. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.
В писмото се обяснява, че приетата промяна предвижда намаляването на държавната субсидия за партиите и коалициите, като един получен действителен глас от тях се приравнява на 1 лев, вместо на досегашните 11 лева. „Тези промени засягат базови принципи на функционирането на политическите партии, прозрачното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки интереси. Измененията се правят внезапно, без подготовка и обсъждане, три месеца преди местните избори, което лишава опозицията от ресурс за равнопоставено участие в изборния процес“, пише още в писмото. Според Нинова приетото предложение от управляващата партия за субсидия от 1 лев на глас е далеч от адекватното му решение, като най-добро доказателство за това са думите на министър-председателя Бойко Борисов, казани при внасянето на законопроекта в Народното събрание: „Ще стане накрая като … в много страни милиардерите и олигарсите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените.“
Лидерът на левицата подчертава, че намаляването на партийните субсидии и допускането на финансиране от юридически лица фундаментално променя условията на функциониране на демократичната политическа система в България. „Политиката се превръща във функция на частни интереси, за които няма гаранции, че ще представляват обществения интерес. В крайна сметка политическите партии ще бъдат задължени да изпълняват услуги на своите донори“, пише в писмото.
От БСП припомнят, че са потърсили диалог по темата с парламентарно представените партии, но до такъв не се е стигнало. Според левицата решението за драстичното намаляването на субсидиите в страна от Европейския съюз противоречи на европейските демократични практики, които гарантират политическия плурализъм. „Считаме за свой дълг да уведомим европейските институции за тези антидемократични действия с надеждата за отговор и позиция по този въпрос“, се казва в писмото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Не смятам, че субсидията е основното, което държи партиите живи

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Не смятам, че субсидията е основното, което държи партиите живи

6 Юли 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Не смятам, че субсидията е основното, което държи партиите живи. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в предаването „Тази събота“ по бТВ. „Категорично не смятам, че субсидията е основното, което държи политическите партии живи и съм убедена, че големите политически партии би следвало да се справят с всяко предизвикателство, още повече, че подобна субсидия не е новост в нашия политически живот“, посочи тя. „Аз смятам, че политическите партии би следвало да чуват гласа на обществото, защото ние се позоваваме на този глас - на референдума 2.5 млн. български граждани прецениха, че политическите партии би следвало да се справят и да предлагат политики с тази субсидия“, коментира още Дариткова. Попитана защо се предприемат тези мерки, след като референдумът е бил преди три години, тя отговори: „Ние го чухме още 2017 г., когато направихме предложения за мажоритарен избор и за субсидия за 1 лв., само че тогава бяха отхвърлени“. Председателят на ПГ на ГЕРБ смята, че общественото настроение трябва да се следи. „Ниската избирателна активност на последните избори беше един такъв знак за нас“, допълни тя. Дариткова поясни, че дебатът за субсидията е важен, но той не се е провел по същество – всички политически партии са спорили за размера на субсидията. „Ние смятаме, че дебатът може да продължи. Така или иначе сега субсидията се регламентира в Закона за държавния бюджет. Трябва сериозно да се прегледа и Законът за политическите партии“, заяви Даниела Дариткова.
На въпрос дали с промените в субсидията не се наказва финансово опозицията, тя каза: „В никакъв случай. БСП е голяма партия. Те имат значителен брой гласове на последните избори. Ако разумно си правят сметките, могат да финансират своята дейност със субсидията, която получава“. Според нея БСП разполага със значителен финансов ресурс. „Членският внос на ГЕРБ е 2 лв. В промените в Устава на партия, които предвиждаме, той в бъдеще да се определя от изпълнителна комисия. Трябва да се състоят разговори за размера на членския внос за ПП ГЕРБ, защото при субсидия 1 лв, ние ще имаме нужда от приходите на членски внос“, добави тя.
Дариткова изтъкна, че не смята, че финансиране от страна на бизнеса, би довело до зависимост на партиите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Борислав Цеков, Институт за модерна политика: Въпросът за партийните субсидии остана незавършен, ще бъде отворен отново наесен след местния вот

Д-р Борислав Цеков, Институт за модерна политика: Въпросът за партийните субсидии остана незавършен, ще бъде отворен отново наесен след местния вот

5 Юли 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. Въпросът за партийните субсидии остана незавършен, ще бъде отворен отново наесен след местния вот. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Борислав Цеков от Института за модерна политика. Дори президентът да наложи вето, и този път то би било лесно преодоляно, обясни той. Според него разумното и балансирано решение е субсидията да се определя като 1% от минималната работна заплата на глас. „Има нещо неокончателно заради това, че размерът на субсидията беше коригиран, но не в Закона за политическите партии, както беше първоначалния вариант, а беше променена в годишния държавен бюджет. Сегашното решение за 1 лв. субсидия е в сила до края на годината. Темата ще се отвори отново при обсъждането на новия държавен бюджет. Сякаш има някаква конюнктурност и затова казаха на инат: „Хайде, ние ще го направим, пък след няколко месеца ще видим какво ще стане.“ Така не се прави устойчиво, полезно и ефективно законодателство, но това не е прецедент в Народното събрание“, уточни д-р Борислав Цеков. Той каза още, че отпадането на лимитите за дарения от физически и юридически лица е без прецедент в демократичния свят. Според него това трябва да бъде подложено на остра критика и да бъде преосмислено. Безлимитно е финансирането от бизнеса само в държави от Третия свят – Бангладеш, и в много африкански държави, обясни той. С това решение България се приравни до слаборазвитите демокрации и авторитарни режими в Африка, а не до законодателните модели на демократичния свят, добави Цеков.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Милков, БСП: С намаляване на субсидиите партиите се дават на олигарсите

Пенчо Милков, БСП: С намаляване на субсидиите партиите се дават на олигарсите

5 Юли 2019 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. "С внасянето на предложението за намаляване на партийните субсидии, премиерът даде прост отговор за бъдещето - след няколко месеца партиите ще бъдат собственост на олигарсите. Това е простото обяснение. По-сложното е, че се връщаме назад. През тъмните години, от началото на прехода, партиите не са били финансирани от държавата. За да бъдат освободени от зависимости, през 2005 г., по европейски модел, започва тяхното държавно финансиране." Това каза пред БСТВ народният представител от ПГ на "БСП за България" Пенчо Милков, съобщиха от пресцентъра на партията. Той добави, че когато държавата финансира партиите, се възпрепятства зависимостта им от местни интереси, бизнеси. "По - опасна е зависимостта от международни и транснационални корпорации, които унищожават всяка българска стопанска инициатива, за да заемат мястото й. А още по-опасни са чужди интереси, които са прикрити зад фондации, разполагащи с огромни суми", поясни той. "Крайният резултат ще е много печален. Това, което ДПС нарича американски модел, е написано с едно изречение, че партиите могат да бъдат финансирани от юридически лица и еднолични търговци. Това не е модел. Те отварят вратата за финансиране от юридически лица и еднолични търговци, които изпълняват концесии, обществени поръчки или са под лицензионен режим - тях ги контролира държавата", уточни Пенчо Милков.
Народният представител на левицата беше категоричен, че намаляването на партийната субсидия на 1 лев се прави с цел да бъде ударена БСП за местните избори, като я оставят без средства. Той допусна още, че с този скандал, управляващите се опитват да прикрият сериозни скандали, свързани с техните решения. По думите му такива са закупуването на бойни самолети, които с орязаното си оборудване не могат да изпълняват функциите, заради които ще бъдат взети, както и трусовете в здравеопазването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Намаляването на субсидията ме притеснява дотолкова, доколкото не зная дали това ще бъде гарант за демократичния процес в страната

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Намаляването на субсидията ме притеснява дотолкова, доколкото не зная дали това ще бъде гарант за демократичния процес в страната

5 Юли 2019 | 08:32 | Агенция "Фокус"
София. Намаляването на субсидията ме притеснява дотолкова, доколкото не зная дали това ще гарантира демократичния процес в страната. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „И не разбирайте това заключение като клише. Тъй като идват местни избори, за мен е изключително важно всяка една партия да има самочувствието да се яви на тези местни избори, независимо дали става въпрос за голяма или за малка партия. Моят опит сочи, че при подобни катаклизми обикновено страдат малките партии, защото съответно техният бюджет ще бъде много по-малък. Големите партии ще се справят, аз съм убедена“, посочи вицепрезидентът.
Илияна Йотова направи прогноза, че това предложение няма да издържи дълго време. „Преди 10 години почти едни и същи хора, които тогава са защитавали високите субсидии, със същия плам сега защитават по-малките субсидии. Да, за 10 години човек еволюира, но все пак е малко странно. Има някакъв елемент, като че ли на наказателна операция, но мисля че това е едно от решенията, които с доста по-голямо хладнокръвие трябва да бъдат взимани, защото става дума за нормалните обществени отношения в страната“, заяви Йотова.
Вицепрезидентът коментира, че законът трябва да се огледа от всички страни и тогава да се реши дали ще има вето, или не. „Нека да се върне президентът, нека да бъде обнародван законът. Не казвам, че ще има вето, това ще реши той. Важното е да има възможност партиите да се чувстват нормално и да не стават зависими“, каза още Йотова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Демокрацията загуби под напора на диктатурата

Филип Попов, БСП: Демокрацията загуби под напора на диктатурата

5 Юли 2019 | 08:18 | Агенция "Фокус"
София. „Не БСП, а цяла България загуби. Демокрацията загуби под напора на диктатурата.” Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов пред БСТВ в коментар на гласуваното решение в НС за намаляване на партийната субсидия на 1 лев, съобщиха от пресцентъра на партията. Той обясни, че по време на дебатите в парламента управляващите са повтаряли едни и същи аргументи, които не са били убедителни. „Това е закон за показен разстрел на българската демокрация и плурализма, на основни ценности от нашата Конституция. Те не са даденост, а са постигани стъпка по стъпка. Затова, когато бе приет Законът за политическите партии беше предвидено държавно финансиране, за да бъдат предпазени. Помним мутренските времена. Днес мутрите се върнаха през парадния вход, купувайки си политически партии на тезгяха. Но те там изложиха и националната ни сигурност, защото утре и Ал Кайда може спокойно и легално да си купи наша партия”, обясни Филип Попов. Той беше категоричен, че аргументите на управляващите, че удовлетворяват исканията на хората са абсолютно неверни, защото този закон е насочен срещу народа. Попов обеща, че левицата ще сезира международните институции и посланици за абсолютното безобразие у нас.
Aтака и НФСБ виждат, че вече са изместени от властта от ДПС. Филип Попов поясни, че промените в Закона за бюджета са до края на тази година, но в сговор с ДПС, този мутренски начин на финансиране на партиите се бетонира. „Съдружието им с ГЕРБ е видно и ясно за всеки. Никой не може да ни убеди, че няма такова”, каза депутатът. Той добави, че наглостта на управляващата партия и партньори е зададена от самия премиер. Според него Атака и НФСБ виждат, че вече са изместени от ДПС, но все още се надяват на облаги от управлението.
„Парите на бизнеса, които ще финансират партиите, няма да бъдат проверявани. Те могат да бъдат от проституция и наркотици”, каза още Филип Попов. Той предположи, че всъщност ставаме свидетели на връщането на чл.1 от Конституцията от миналото, според който една партия беше една държава.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Фирми, които получават обществени поръчки от правителството и общините, както и концесионери, ще финансират партиите

Корнелия Нинова, БСП: Фирми, които получават обществени поръчки от правителството и общините, както и концесионери, ще финансират партиите

4 Юли 2019 | 20:52 | Агенция "Фокус"
София. Новината днес не е, че субсидията става един лев на глас. Новината е, че фирми, които получават обществени поръчки от правителството и общините, както и концесионери, ще финансират партиите (познайте кои - гласувалите са ДПС, ГЕРБ и патриотите - новата тройна коалиция). Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във социалната мрежа "Фейсбук". "Спонсорираш властта, получаваш поръчка и концесия. Спонсорираш опозицията - получаваш НАП, ДАНС, РИОСВ и още над двадесет проверяващи служби", коментира Нинова. "По-лошото е, че Борисов и ДПС отвориха плащанията от външни за България физически и юридически лица. Това е опасност за националната сигурност и държавния суверинитет", изтъква тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Антоанета Христова: Бизнесът винаги е имал интерес да финансира политическите партии, но това трябва да бъде регламентирано

Проф. Антоанета Христова: Бизнесът винаги е имал интерес да финансира политическите партии, но това трябва да бъде регламентирано

4 Юли 2019 | 20:25 | Агенция "Фокус"
София. Бизнесът винаги е имал интерес да финансира политическите партии , но това трябва да бъде регламентирано. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ . Антоанета Христова. Тя допълни, че тези спонсорирания трябва да подлежат на тежък контрол и наблюдения. „Фирмите и преди са подпомагали партиите, но този процес трябва да бъде регулиран, вниманието на медиите и гражданите трябва да бъде усилено и върху приемащите се закони“, каза още тя. Днешното решение няма да попречи на съществуването на малките партии, тях ще ги има , защото има и голям бизнес, който ще ги подкрепя, каза още тя. „Отговорността за имиджа е това, което крепи партията и това, което привлича гласове. Имиджа на парите е основен фактор за това, дали взимаш или отказваш дарения. Тогава, когато знаеш, че има обществена санкция и нещата са видими, не ти трябва дори и горна граница на даренията. Ако някой иска да ти даде милиони и те са видими, то защо да не ти ги даде. Въпросът е той е да е с достатъчно добър имидж, който да не загрози и да не рискува имиджа на политическата партия“, каза тя. Проф. Антоанета Христова обясни, че темата за корупцията става все по-актуална, а чуствителността на гражданите към политиците се усилва. По думите й справянето с корупцията е труден и бавен процес, а дори доста по-развити държави от България не са се справили с проблема. Според нея приетият днес закон, с който партийната субсидия става 1 лв. на получен глас, е наказателна акция срещу тези, които преминаха границата на политическия дебат.

Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Филип Попов, БСП: Това, което се случи с партийните субсидии, е убийство на демокрацията

Филип Попов, БСП: Това, което се случи с партийните субсидии, е убийство на демокрацията

4 Юли 2019 | 18:14 | Агенция "Фокус"
София. Това, което се случи с партийните субсидии, е отваряне към финансиране от неизвестен произход и убийство на демокрацията. Това каза за предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“ секретарят на ПГ на БСП за България и зам.-председател на Комисията по правни въпроси Филип Попов във връзка с приетите промени за намаляване на размера на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас . Той обясни, че един от стимулите на корупцията е именно непрозрачното финансиране на партиите. Попов припомни, че преди години такъв закон е съществувал и 2005г. е променен. „Тепърва ще се усетят проблемите, които създава този тип финансиране“, каза още той. По думите му партиите са на пазара, сигурността ни е на пазара и започва наддаване. Филип Попов обясни, че с приетите промени всички физически лица могат да финансират партиите, което крие риск за националната сигурност, намеса от чужди държави и дори терористични организации. „Най-големите негативи ще бъдат понесени от гражданското общество, защото то се лишава от свободата си и правото да избира и да бъде представено парламентарно. На политическия тезгях ще бъдат представени няколко партии, които може би ще защитават интересите на този, които ги финансира“, коментира той. По думите му една от целите на промените в Закона за бюджета е убийство на опозицията, като уточни, че БСП е единствената опозиция в страната. „Целта е левицата да не успее да се справи добре на предстоящите местни избори.
ГЕРБ има 20 милиона по банкови сметки, а около 6 800 хил. от субсидията са похарчили, за да си купят автомобили. Тези пари трябва да бъдат върнати в хазната, но управляващите отказват да го направят. Интересно е как ГЕРБ направиха токова скъпа кампания, без да взимат пари от субсидията си“, каза Попов. Той обясни, че предоставянето на офиси на партиите от общините безвъзмездно се прави, за да се натовари местната власт със задължения, без да се обезпечи възможността им да изпълнят тези задължения. Според него това е показателно за вътрешното противоречие на закона.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Симов, БСП: С финансови репресии ГЕРБ няма да попречи на БСП

Александър Симов, БСП: С финансови репресии ГЕРБ няма да попречи на БСП

4 Юли 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
София. Българските граждани се изказаха по темата за субсидиите на референдум, който се проведе през 2016 г. И изведнъж, през 2019 г., се твърди, че те са били чути. Къде беше желанието на ГЕРБ да го изпълни в бюджетите? Това попита по НТВ народният представител от ПГ на "БСП за България" Александър Симов в коментар по темата за намалението на партийните субсидии на 1 лев, съобщиха от пресцентъра на БСП. Според него има опит да бъде ударена опозицията от страна на управляващите. "Не е въпросът защо БСП няма пари, а защо ГЕРБ имат. Те изкараха няколко кампании и в един момент се оказва, че имат тлъста банкова сметка", добави Симов.
"През цялото време казвахме, че това колко лева трябва да се дават на глас е въпрос на сериозна дискусия. Още през 2015 г. имаме позиция, че трябва да е 5 лева на глас. Сега може допълнително да се дискутира", поясни Александър Симов. Той оприличи гласуваните днес неограничени дарения като данък корупция за партиите.
"Съветвам всички, които са пред екраните, да не се притесняват за БСП. БСП е незаличима от политическата сцена. С финансовите репресии няма да попречат на нашия живот. Ние функционираме на идеен принцип. Това не е заплаха за нас като формация", посочи Александър Симов. По думите му размерът на субсидиите е вързан, освен с партийна дейност, но и с медийните участия преди изборите. Той иронизира ГЕРБ, че ако по начина, по който гарантират качеството на пътищата и въобще свършеното от тях, ще гарантират и честността на изборите, то сме загубени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партиите ще получават по 1 лев на глас (ОБЗОР)

Партиите ще получават по 1 лев на глас (ОБЗОР)

4 Юли 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
София. Със 119 гласа „за“, 71 „против“ и 16 „въздържал се“ парламентът намали размера на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас. Предложението бе подкрепено от 90 депутати от ГЕРБ, 15 от ДПС, 7 от „Обединени патриоти“ и 7 от "Воля". Против гласуваха 69 народни представители от ПГ на БСП, по един от „Обединени патриоти“ и ДПС. 15 народни представители от „Обединени патриоти“ и един независим депутат гласуваха с „въздържал се“. Народните представители включиха като извънредна точка в дневния си ред гласуването на промените в Закона за бюджета за промяната в субсидиите.
На 21 юни поради липса на доклад за второ четене точката отпадна от дневния ред на парламента. След това - на 25 юни, се състоя среща на управляващата коалиция в Министерски съвет и стана ясно, че „Обединени патриоти“ ще инициират консултации с политическите сили в Народното събрание за партийните субсидии. Разговорите се проведоха едва на 3 юли, но до консенсус за 1 лв. партийна субсидия стигнаха само ГЕРБ и "Атака". От "Воля" също са съгласни размерът на държавното финансиране да бъде един лев за получен глас и ще подкрепят актуализацията. НФСБ и ВМРО също смятат, че парите трябва да бъдат намалени, но според тях един лев не е достатъчен и трябва да се търси оптималният вариант. БСП са категорично против субсидия от един лев. ДПС предложи 0 лв. и неограничено финансиране на партиите от бизнеса.
Дебатите по време на гласуването на промените в пленарна зала предизвикаха спор между управляващи и опозиция. Според зам.-председателя на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев управляващите налагат силово точка в дневния ред и искат изцяло промяна в политическата система, което той определи като недемократично. Стойнев посочи, че промените се приемат без нужното обсъждане преди това. "Този дебат ще завърши така, както започна – скандално, неприятно, с повече недоизказано, отколкото казано", заяви на свой ред депутатът от левицата Крум Зарков. Той посочи, че с темата за партийната субсидия управляващите са неглижирали други обществени теми като протестите за цените на горивата, протестите за застрояването на София, протестите срещу промените в Закона за Черноморското крайбрежие и др. А лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: "С 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот - за пръв път ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии".
От своя страна, народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов определи като лицемерие от страна на БСП това да казват, че не е имало дебат за размера на субсидиите. Той разкритикува БСП, че не са направили никакво предложение и заяви, че според него от левицата не са имали такова желание. "Една фалирала политическа партия, която фалира държавата, не може да казва на нашата, че субсидия от 1 лв. било лицемерие", заяви депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов.
Народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид заяви, че партията остава зад предложението си да бъде отворен американският модел на финансиране на политическите партии. По думите му всяко намаляване на субсидията под 11 лв. и оставане на модела на публично финансиране на политическите партии ще води до невъзможност една политическа сила да функционира.
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров подчерта, че партията ще гласува в подкрепа на предложението на Министерски съвет за 1 лв. субсидия. Той посочи, че партията му е работила от 2005 г. до 2009 г. без субсидия.
Партийната субсидия от 1 лв. за глас влиза в сила след обнародването на измененията в "Държавен вестник", а не със задна дата. Първоначално заложеното бе законът да влезе в сила със задна дата от 1 юли 2019 г., но председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова направи редакционна поправка той да влезе в сила при обнародването му в "Държавен вестник". Народното събрание разреши политическите партии да получават дарения от физически и юридически лица. Тези лица не могат да бъдат с просрочени публични задължения или да са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партийната субсидия от 1 лв. за глас влиза в сила след обнародването на измененията в "Държавен вестник", а не със задна дата

Партийната субсидия от 1 лв. за глас влиза в сила след обнародването на измененията в "Държавен вестник", а не със задна дата

4 Юли 2019 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. Партийната субсидия от 1 лв. за действително получен глас влиза в сила от деня на обнародването на измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 г. в "Държавен вестник". Това реши Народното събрание по време на гласуването на текстовете от законопроекта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. С това бе приет на второ четене Законът за държавния бюджет за 2019 г. Първоначално заложеното бе законът да влезе в сила със задна дата от 1 юли 2019 г., но председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова направи редакционна поправка той да влезе в сила при обнародването му в "Държавен вестник". От своя страна секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов заяви, че за това няма мотиви. Той предложи законът да влезе в сила от 1 октомври 2019 г.
Предложенията на БСП и ДПС за изменения в социалните и данъчните закони, направени между двете четения на Закона за бюджета не бяха подложени на гласуване в зала, защото противоречат на първоначалния замисъл на внесения законопроект, а именно намаляване на партийните субсидии. Такъв бе аргументът на председателя Менда Стоянова. Същото се случи с тези предложения и на заседанието на водещата по законопроекта Бюджетна комисия на 20 юни.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народното събрание разреши политическите партии да получават дарения от физически и юридически лица

Народното събрание разреши политическите партии да получават дарения от физически и юридически лица

4 Юли 2019 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание разреши политическите партии да получават дарения от физически и юридически лица, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Текстът бе заложен в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се изменя Законът за политическите партии. Народните представители приеха редакционната поправка, направена от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Депутатите въведоха изисквания за юридическите лица, които могат да финансират партиите под формата на дарение. Съгласно текстовете те не могат да бъдат с просрочени публични задължения или да са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Отпадна предложението на Валери Симеонов за таван на получаваните дарения от 8 млн. лв. за една календарна година. В отрицателен вот зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев заяви, че е гласувал против, защото управляващите са въвели данък корупция за българските фирми. Депутатите задължиха общините да предоставят безвъзмездно офиси на политическите формации.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: БСП се вглежда в нашите пари и по стар комунистически обичай иска да ги експроприира

Менда Стоянова, ГЕРБ: БСП се вглежда в нашите пари и по стар комунистически обичай иска да ги експроприира

4 Юли 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
София. БСП се вглежда в нашите пари и по стар комунистически обичай иска да ги експроприира. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Бюджетна комисия във връзка с предложението на БСП неусвоените партийни субсидии до 3 юни 2019 г. да се върнат на държавния бюджет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Можем да продължим да се замеряме с различни факти от отчетите, които партиите публично оповестяват и които са на разположение на цялото общество, които са депозирани в сметната палата и по които Сметната палата е направила проверка за тяхното законосъобразно изразходване. Искам твърдо да кажа, че ПП ГЕРБ няма нито една забележка за това, че изразходва незаконосъобразно своите пари. Само че освен законосъобразно използване на парите има разумно използване на парите по стопански начин, от стопани на тези пари, мислейки не само за днешния ден, но и за бъдещето, съобразно неговата концепция. Понеже ГЕРБ е разходвал парите си разумно и понеже ГЕРБ е спазил закона за политическите партии, който го задължава да държи парите си в банки, за разлика от някои други, които имат милиони по касите си, затова сега БСП се вглежда в нашите пари и по стар комунистически обичай обича да експроприира парите на другите“, каза още Стоянова. Тя охарактеризира дебата, който колегите ѝ от ляво водят до момента с думите на героя на Дани Де Вито от филма „Парите на другите“: „Има едно нещо, което харесвам повече от парите и това са парите на другите“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Със 119 гласа „за“, 71 „против“ и 16 „въздържал се“ парламентът намали размера на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас

Със 119 гласа „за“, 71 „против“ и 16 „въздържал се“ парламентът намали размера на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас

4 Юли 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът гласува промени в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които намали размера на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението бе част от първоначално внесения законопроект от ПП ГЕРБ. „За“ него гласуваха 119 народни представители, „против“ – 71 и „въздържал се“ - 16, с което бе прието. Предложението бе подкрепено от 90 депутати от ГЕРБ, 15 от ДПС, 7 от „Обединени патриоти“ и 7 от Воля.
Против гласуваха 69 народни представители от ПГ на „БСП за България“, 1 от „Обединени патриоти“ и 1 от ДПС. 15 народни представители от „Обединени патриоти“ и един независим депутат гласуваха с „въздържал се“
Между двете четения депутатите отхвърлиха предложение на ДПС партийната субсидия да бъде 0 лв. за действително получен глас. Не бе прието и предложението на ВМРО за размер на субсидията за парламентарна дейност в размер на 1 500 000 лв. годишно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ и БСП влязоха в спор дали да продължат дебата за намаляване на партийните субсидии на 1 лев

ГЕРБ и БСП влязоха в спор дали да продължат дебата за намаляване на партийните субсидии на 1 лев

4 Юли 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ и БСП влязоха в спор дали да продължат дебата за намаляване на партийните субсидии на 1 лев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Вече три часа продължават разискванията по първия параграф от второто четене на Закона за държавния бюджет за 2019 г. В него е заложено партийната субсидия да бъде намалена от 11 на 1 лв. за получен действителен глас. Това е залегнало в основното предложение на законопроекта. Освен това параграф 1 включва и предложенията на ДПС за 0 лв. партийна субсидия и на ВМРО за ВМРО за размер на субсидията за парламентарна дейност в размер на 1 500 000 лв. Спорът между ГЕРБ и БСП се заформи, след като приключи редовната 30-минутна почивка на парламента. От парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов предложи да се прекрати дебатът след като приключат записалите се трима депутати: Иван Ченчев, Красимир Янков и Драгомир Стойнев.
Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов направи обратно предложение и призова да има пълноценен дебат по темата.
В крайна сметка със 114 гласа „за“, 59 - „против“ и 3 „въздържал се“ - пленарна зала прекрати дебатите по текста.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: БСП като истински матросовци бранят партийната субсидия от 11 лв. и това е фактът, който ще стане известен на всички български граждани

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: БСП като истински матросовци бранят партийната субсидия от 11 лв. и това е фактът, който ще стане известен на всички български граждани

4 Юли 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. БСП като истински матросовци бранят партийната субсидия от 11 лв. и това е фактът, който ще стане известен на всички български граждани. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в лично обяснение след изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова за партийните субсидии, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Виждам, че градусът на напрежението нараства. Колегите от опозицията са почти в истерия. Моля да се успокоите и да запазите самообладание. Дадохме ви възможност да изкажете всички аргументи, макар и някои от които да нямат никакво отношение към днешния дебат. Г-жо Нинова, имам вашето писмо и то е публично, в което ни поканихте да обсъдим размера на субсидията. Какво значи да обсъдим? Трябваше да направите конкретни предложения, да се възползвате от законодателната процедура и тогава да започнем прозрачно обсъждане на вашите предложения. Не само че не направихте такива, когато ни поканихте, но и впоследствие не направихте никакви предложения. Сега тук като истински матросовци браните партийната субсидия от 11 лв. и това е фактът, който ще стане известен на всички български граждани", подчерта д-р Дариткова. По думите ѝ БСП не може да се справи с 11 лв., защото неразумно и нелогично е изхарчила субсидията си.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: С 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот - за пръв път ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии

Корнелия Нинова, БСП: С 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот - за пръв път ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии

4 Юли 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. С 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот - за пръв път ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова призова това да да се реши въпросът с намаляването на субсидиите. "Можем да го направим - има решение, стига да има разум. Ако няма, вие приемате това, което искате, и политическият живот отива в изключително лоша посока", каза още Нинова. „В тази зала са приемани много закони. Поне откакто аз съм в парламента, ми се струва, че за пръв път в залата се разсъждава, дебатира и ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии“, поясни Нинов. „Вижте си позициите и разберете, че всички парламентарно представени партии се изказаха против намаляването на субсидията от 11 лв. Това е прецедент в българския парламент. Защо тогава този закон ще бъде приет? Никой не го иска, я ще мине. Обяснението е "защото народът го иска". Уважаеми колеги, позволете да изразя мнението, че не ви вярвам. Не ви е това мотивът. Защото близо 2 млн. българи искат да им бъдат преизчислени пенсиите“, заяви лидерът на БСП. „Всички колеги от ГЕРБ днес опровергахте г-н Борисов, изглежда аз съм единствената, която ще го цитира и подкрепя. Зададохте въпроси, че олигарсите ще управляват партиите. Кой го е казал? Бойко Борисов и аз го подкрепям“, каза още Нинова. „Събрали сме се тук да градим държава, да поддържаме правов, конституционен ред. А какво правим - надцакваме се по популизъм. Признавате, че бизнесът ще превземе партиите и въпреки това ще го направите. Явно не е, защото народът го иска. В други случаи не се съобразявате с народа. Може би, защото умишлено искате да пуснете бизнеса в политическия живот. Тук ще ви изтъкна едно противоречие. Само преди два месеца обяснявахте на нас и на българския народ, че трябва да се опростят задълженията на Мюфтийството и да им се спре външното финансиране. С кои аргументи днес отваряте външното финансиране за партиите и няма ли да бъде това влияние на чужди интереси в България през най-високата класа – политическата, която взима решения, която трябва да гарантира суверенитета? Не си слушате премиера и това е“, допълни Корнелия Нинова. „Част съм от този процес вече три години. Първо беше морковът – влезте с нас в управлението и вземете постове и пари. Отказахме ви. Второ беше тоягата - бой, клевети и обиди. И тогава не успяхте да смачкате опозицията. Сега сте решили с финансово наказание да унищожите опозицията. Големият въпрос не е за БСП. Днес БСП е опозиция, утре ще сте вие. Въпросът е, че пипате устоите на държавността, на правовата държава и на Конституцията“, каза още Нинова. По думите ѝ с това няма да се реши най-важният въпрос – задкулисието и паралелната държава, които се увеличават с тези промени.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Маноил Манев, ГЕРБ: Зад изказванията на БСП стои истината, че партията им е фалирала, но никой от лявата страна на залата не желае и не може да си позволи лукса да я признае

Маноил Манев, ГЕРБ: Зад изказванията на БСП стои истината, че партията им е фалирала, но никой от лявата страна на залата не желае и не може да си позволи лукса да я признае

4 Юли 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Зад изказванията на БСП стои истината, че партията им е фалирала, но никой от лявата страна на залата не желае и не може да си позволи лукса да я признае. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев по време на дебата за намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Години наред вашата ръководителка и най-близките ѝ се упражнявахте всяка година и при всяка възможност, особено лятото върху това какви заплати получават народните представители, какви ваканции има Народното събрание. Никакъв популизъм няма тук, това са „принципни неща“. Внесена е поправка в закона, която казва, че субсидиите ще бъдат 1 лв. Вие, колеги, някой от вас ще стане ли да ме обори тук и да чуе теза, подкрепена с факти, доказателства, обяснения, изчисления на БСП. Ако намерите такава, може и да се извиня от тази трибуна на БСП. Няма внесена такава. Няма я в Народното събрание, значи я няма в правния мир. Има друго – предложение да вкараме тези неща в дни дебати, едни комисийки, едни кръгли маси, т.е. да ги заметем под килима и никой нищо да не направи по тази тема. Темата е проста - за това, че българските граждани имат различно виждане за финансирането на българските партии. Темата е още, че една единствена партия с нейния председател г-н Борисов намериха решение как това да стане истинска тема“, подчерта Манев. Във връзка с тезите на БСП, че олигарсите ще контролират партиите, Манев коментира: „Как сега ще стане така, че бандитите, олигарсите, бизнесмените, не знам какво ще правят? Каква теза е това бе колеги, ние в правова държава ли искаме да живеем? Ние в това Народно събрание сме избрани, за да правим правова държава. Държава на закона. Когато законът казва, че не може да бъдеш финансиран от престъпна дейност и не можеш да харчиш пари за неща, които не са ти разрешени и тук развиваш тезата, че това ще се случи на всяка цена, това означава, че някой живее с мисълта, че този закон него не го касае и че законността в тази държава не е важна“, допълни Манев.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лъчезар Иванов, ГЕРБ: Една фалирала политическа партия, която фалира държавата не може да казва на нашата, че субсидия от 1 лв. било лицемерие

Лъчезар Иванов, ГЕРБ: Една фалирала политическа партия, която фалира държавата не може да казва на нашата, че субсидия от 1 лв. било лицемерие

4 Юли 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
София. Една фалирала политическа партия, която фалира държавата не може да казва на нашата, че субсидия от 1 лв. било лицемерие. Това каза в процедура по начина на водене народният представител от ПГ на ГЕРБ Лъчезар Иванов по време на дебата за намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Иванов обърна внимание, че когато е създавана, ПП ГЕРБ е участвала в повече от три избора без никакво финансиране. Той припомни, че на 10 май 2017 г. ГЕРБ е внесла предложение за размера на субсидията на политическите партии във връзка с референдума, който беше проведен. „Тук да ни се преписват някакви обиди, не мога да бъда съгласен“, обясни той и поиска наказание за всички онези, които от трибуната си позволяват такова нещо. „Искам всички да бъдат на висотата на морала“, каза още Лъчезар Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Иванов, ГЕРБ: Лицемерие е от страна на БСП да казват, че не е имало дебат за размера на субсидиите

Александър Иванов, ГЕРБ: Лицемерие е от страна на БСП да казват, че не е имало дебат за размера на субсидиите

4 Юли 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Лицемерие е от страна на БСП да казват, че не е имало дебат за размера на субсидиите. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов по време на дебата за намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сега при положение, че Министерски съвет и ние сме заявили, че ще подкрепим това решение за 1 лв. вие излизате от тази трибуна и лъжете българските граждани, че не сте имали време за този дебат. Две години и половина сте в парламента, без три месеца. През цялото това време имахте време да запознаете вашите избиратели с вашата визия за финансиране на политическите партии“, каза Иванов. Той разкритикува БСП, че не са направили никакво предложение и заяви, че според него БСП не са имали такова желание.
От своя страна депутатът Иван Иванов от „БСП за България“ посочи, че този дебат сега се провежда, защото ГЕРБ са лицемерни.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хамид Хамид, ДПС: Да отворим американския модел на финансиране на политическите партии

Хамид Хамид, ДПС: Да отворим американския модел на финансиране на политическите партии

4 Юли 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. Да отворим американския модел на финансиране на политическите партии. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид по време на дебатите за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лв., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма как да се съгласим, че субсидията трябва да бъде намалена“, заяви Хамид. По думите му всяко намаляване на субсидията под 11 лв. и оставане на модела на публично финансиране на политическите партии ще води до невъзможност една политическа сила да функционира. „Ние предлагаме да се отвори другият модел за финансиране“, каза още Хамид. По думите му този модел успешно работи в САЩ и то от много дълго време.
Хамид обърна внимание на отхвърлените от Бюджетна комисия предложения на ДПС в Закона за бюджета за 2019 г. във връзка с намаляване на ДДС. Той посочи, че когато ГЕРБ поема ангажименти на консултации, трябва да ги спазва, защото ще е от полза и за тях.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: С намаляването на субсидията ГЕРБ иска да си осигури служебна победа на местните избори

Георги Гьоков, БСП: С намаляването на субсидията ГЕРБ иска да си осигури служебна победа на местните избори

4 Юли 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите целят не съобразяване с народното мнение за намаляване на субсидиите, а използването му за лични цели - осигуряване на служебна победа на ГЕРБ на местните избори. Това заяви в ефира на БСТВ народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков, съобщиха от пресцентъра на БСП. По думите му ГЕРБ претендират, че се съобразяват с желанията на народа и резултатите от референдума, който обаче е бил преди 3 години. Според него това повдига няколко въпроса: Защо 3 години по-късно някой се сети, че трябва да се намаляват субсидиите? Защо един водещ на едно предаване, който има политически амбиции, се сети чак през 2019 г. за надзетите субсидии и повдигна точно сега въпроса? Защо и прокуратурата сега се сети след 2 години?
Георги Гьоков обясни, че въпросът със субсидиите стои на вниманието на парламента и на българското общество от доста време, но дали ще влезе днес в пленарна зала или отново ще бъде отложен зависи от волята на мнозинството. „Преговорите им протекоха малко тайно и задкулисно по различни стаи в парламента. БСП въобще не беше поканена на тези разговори, въпреки че ние първи инициирахме покани до парламентарните групи за разговор на тази тема“, подчерта той. Социалистът обясни, че вчера е минал този разговор в малката и голямата коалиции, но управляващите са излязли от тези преговори пак необединени. „Има вероятност под натика на мнозинството да бъде прието внесеното от тях за първа точка днес предложение за 1 лев субсидия, без дебати и да е изказано всичко по темата“, коментира той. По думите му тази тема е важна за българската демокрация, за съществуването на партиите, за политическия живот у нас. „ГЕРБ нямат намерение да проведат такъв дебат, а отново да използват темата в своя полза като поставят на колене всички останали партии и то в навечерието на местните избори“, каза Гьоков. Той подчерта, че тези избори ще бъдат изключително важни за българските граждани и за страната ни. Според него, оставяйки без субсидии всички други партии и знаейки как ГЕРБ се финансират, за средствата от субсидиите им, натрупани в банките, те няма да имат проблем с явяването на изборите. „Това няма да е така за другите партии, включително и за БСП, като основна опозиционна партия, която се финансира основно от субсидията. При тези условия останалите партии, освен ГЕРБ, няма как да се явят в пълна кондиция на изборите при това положение“, обясни социалистът.
Гьоков подчерта, че БСП изпълнява поетите си ангажименти и е внесла предложение за намаляване на ДДС за лекарствата. По думите му това предложение би довело до глътка въздух за много хора, раздвижване на икономиката и не вижда причина за категоричния отказ на управляващите да го подкрепят. Като друго предложение на левицата той посочи всички пенсии до 2016 г. да бъдат преизчислени със средноосигурителния доход за 2015г. По думите му това би довело до 25-30% увеличение на пенсиите. Гьоков подчерта, че БСП държи и на мнението си за смяна на статута на болниците от търговски дружества на лечебни заведения. По думите му тази нужда се доказва и от тежкото състоянието на болници като тези във Видин, Враца и Монтана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: ГЕРБ не само започнаха състезание към дъното, те са на път да го спечелят

Крум Зарков, БСП: ГЕРБ не само започнаха състезание към дъното, те са на път да го спечелят

4 Юли 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ не само започнаха състезание към дъното, те са на път да го спечелят. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков в рамките на дебата по второто четене за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лв. за действително получен глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Този дебат ще завърши така, както започна – скандално, неприятно, с повече недоизказано, отколкото казано. Колкото и да се говори последните три-четири седмици по този въпрос, нищо не се каза по същество. Ако това беше целта ви, ако първоначалната идея е била това – публичната дискусия да бъде ангажирана с темата за партийните пари, а не със сериозните проблеми на българското общество - е, в това като че ли успяхте“, каза Зарков. По думите му са се забравили грешките на Министерство на финансите, което е направило така, че да се плаща повече, отколкото пише в бюджета. „Не се забелязаха протестите, свързани с цената на горивата. Не се забелязаха протестите на медицинските сестри. Не обръщате внимание на протестите за застрояването на София. Слепи и глух и оставате за онези, които протестират, тъй като Законът за Черноморското крайбрежие е по-строг към тези с палатките, отколкото към тези с багерите“, каза още Зарков. По думите му се наказват по-слабите, за да укрепят по-силните. Зарков подчерта, че големите и силни партии ще имат пари, а тези, които се борят за обществено доверие няма да имат. „Покрихте тези теми с единия лев, поне за сега. Предупреждавам ви, ще платите сериозна цена за това. Вие не само започнахте състезание към дъното, вие сте на път да го спечелите“, подчерта Зарков.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски призова да има представители на Министерски съвет по време на обсъждането на точката.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Със 124 гласа „за“ и 82 „против“ депутатите вкараха точката за намаляване на субсидиите на 1 лв. в дневния си ред

Със 124 гласа „за“ и 82 „против“ депутатите вкараха точката за намаляване на субсидиите на 1 лв. в дневния си ред

4 Юли 2019 | 09:20 | Агенция "Фокус"
София. Със 124 гласа „за“ и 82 „против“ депутатите вкараха точката за намаляване на субсидиите на 1 лв. в дневния си ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Измененията са заложени в Закона за държавния бюджет за 2019 г. В началото на днешното пленарно заседание председателят на парламента Цвета Караянчева предложи точката да стане първа за днес.
„Фокус“ припомня: На 21 юни поради липса на доклад за второ четене промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г. за намаляване на партийната субсидия отпаднаха от дневния ред на парламент. Предложението направи председателстващият заседанието Емил Христов. След това на 25 юни се състоя среща на управляващата коалиция в Министерски съвет и стана ясно, че „Обединени патриоти“ ще инициират консултации с политическите сили в Народното събрание за партийните субсидии. Разговорите се проведоха едва на 3 юли, но до консенсус за 1 лв. партийна субсидия стигнаха само ГЕРБ и Атака. От Воля също са съгласни размерът на държавното финансиране да бъде един лев за получен глас и ще подкрепят актуализацията. НФСБ и ВМРО също смятат, че парите трябва да бъдат намалени, но според тях един лев не е достатъчен и трябва да се търси оптималният вариант. БСП са категорично против субсидия от един лев. ДПС предложи 0 лв. и неограничено финансиране на партиите от бизнеса.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Управляващите налагат силово точка в дневния ред и искат изцяло промяна в политическата система, това е недемократично

Драгомир Стойнев, БСП: Управляващите налагат силово точка в дневния ред и искат изцяло промяна в политическата система, това е недемократично

4 Юли 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите налагат силово точка в дневния ред и искат изцяло промяна в политическата система, това е недемократично. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в процедура по дневния ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Стойнев сега са управляващите са силни, но животът е колело и утре ще бъдат слаби. „Разбира се, че темата е от изключителна важност. Не разбирам кое налага това бързане - защо толкова бързо и защо сега. Второ, г-жо Председател, на Председателски съвет тази точка не беше в дневния ред. Какво се промени от вчера до днес? Най-нормалното, когато искаме да има прозрачност в една политическа система, е опозицията да бъде информирана“, каза още Стойнев. По думите му има огромно разделение и е нормално тази точка да влезе в дневния ред и да бъде обсъдена на председателски съвет“, каза Стойнев. От своя страна секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов заяви, че повече от седмица управляващите лъжат, че ще направят консултации за субсидиите, но единствените, които са направили са с ДПС.
„Нищо не налагам силово“, отговори председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя посочи, че ще остави залата да реши дали точката ще влезе за обсъждане или не в дневния ред на заседанието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева предложи депутатите да разгледат промените в Закона за бюджета, с който се намалява партийната субсидия на 1 лв.

Председателят на парламента Цвета Караянчева предложи депутатите да разгледат промените в Закона за бюджета, с който се намалява партийната субсидия на 1 лв.

4 Юли 2019 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента Цвета Караянчева предложи депутатите да разгледат промените в Закона за бюджета, с който се намалява партийната субсидия на 1 лв., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Първоначално заложени в дневния ред на депутатите бяха промените в Закона за пътищата, с които се отлага въвеждането на тол таксите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, БСП: С намаляването на субсидиите партиите влизат в сивия сектор

Иван Иванов, БСП: С намаляването на субсидиите партиите влизат в сивия сектор

4 Юли 2019 | 07:47 | Агенция "Фокус"
София. „С намаляването на размера на субсидиите партиите влизат буквално в сивия сектор. БСП винаги е твърдяла, че те трябва да бъдат намалени, но в едни разумни граници и след широко обсъждане“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов пред BGonAir. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Иванов добави, че предложението на ДПС пък за неограничено външно финансиране на партиите хвърля политическите сили в ръцете на спонсорите им. Иванов коментира, че няма нищо лошо в това партиите да поддържат диалог с бизнеса, но това трябва да бъде в разумни рамки. Народният представител бе категоричен, че в тази ситуация е необходимо да се намери компромис, който да осигури условия за нормално съществуване на партиите – те да могат да издържат своите структури и да обезпечават провеждането на предизборните си кампании. „Няма никакво съмнение, че това драстично намаляване на парите за партиите се прави, за да се удари БСП преди местните избори“, каза още Иванов. Народният представител коментира още, че намаляването на субсидиите изненадващо влиза в парламента като първа точка и добави, че БСП категорично ще държи на позицията си да се проведат още разговори, за да бъде намерен функционалният модел. „Ако това твърдоглавие на управляващите стане факт след гласуването на второ четене, ще влезем в модел, който го няма никъде по света“, каза още Иван Иванов.
Във връзка с решенията на заседанието на НС на БСП през изминалата седмица, Иван Иванов коментира, че те са гласувани с голямо мнозинство и в тях няма нищо драматично. „Във връзка с предстоящите местни избори, съставът на ИБ на БСП бе разширен и в него влязоха хора с голяма експертиза. Оттук нататък очакваме ползотворна и мотивираща работа от новите членове на бюрото“, добави народният представител. Той коментира още, че ръководството на БСП е започнало и изнесени заседания в страната, свързани с предстоящите избори. „При тези срещи търсим и потенциални кандидати за кметове и връзки с различни граждански структури“, заключи Иван Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Юлиан Ангелов, ВМРО: Тепърва ще има предложения за финансирането на политическата система, за да се намери най-оптималният вариант

Юлиан Ангелов, ВМРО: Тепърва ще има предложения за финансирането на политическата система, за да се намери най-оптималният вариант

3 Юли 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Тепърва ще има предложения от политическите партии за финансирането на политическата система и да се намери най-оптималният вариант. Това каза организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той добави, че второто четене на Закона за бюджета и да идва или да не идва, не означава, че не могат да се водят разговори и да се промени Законът за политическите партии. "Трябва да се търсят варианти, които да направят така, че политическите партии в България да бъдат независими от външни фактори. Конкретни неща няма като разговори или като разбирателство", обясни Ангелов. "Предполагам, че докрая на месеца може би ще има конкретни предложения от различни политически партии за това по какъв начин да бъде решен проблемът с подпомагането на политическите партии. А в скоро време в дневния ред ще влезе предложението на Министерски съвет за 1 лев. След това може би ще се търсят вариантите спрямо вижданията на политическите партии, да има широко обществено обсъждане за това по какъв начин и как партиите да могат да съществуват реално", допълни Ангелов. Той припомни, че ВМРО, НФСБ и "Атака" са подкрепили предложението за намаляване на субсидията на първо четене. "Ние сме подкрепили философията на закона от гледна точка на това, че считаме, че трябва да бъде намалена партийната субсидия, но сме против това партиите да бъдат зависими от бизнеса в България, или да бъдат зависими от чужди фактори извън държавата. Така че има хиляди варианти, по които може да се подпомагат партиите. Не е казано, че трябва да става изцяло финансово. Няма за момента точни виждания на всички политически партии по какъв начин да се случи", допълни още Ангелов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП не е канена на консултации за субсидиите

БСП не е канена на консултации за субсидиите

3 Юли 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. БСП не е канена на консултации за субсидиите. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Александър Симов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Нас никой не ни е канил на консултации за субсидиите. Изразили сме своята позиция, че сме против 1 лв. субсидия", поясни депутатът от БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Валери Симеонов, НФСБ: Няма смисъл от консултации за субсидиите при такава смяна на позицията на ГЕРБ

Валери Симеонов, НФСБ: Няма смисъл от консултации за субсидиите при такава смяна на позицията на ГЕРБ

3 Юли 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. Няма смисъл от консултации за субсидиите при една такава смяна на позицията на ГЕРБ. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той попита след като има промяна в позицията на 180 градуса за пореден път за какво да се правят срещи. „Като поканим другите партии какво да им кажем: „Ние миналата седмица ви призовахме да коментираме, уточняване и намираме мехенизъм за финансиране на партиите“, а днес да ги съберем и да им кажем: „Няма да стане това нещо, ще гласуваме 1 лев. Няма смисъл от консултации с останалите партии при една такава смяна на позицията на ГЕРБ“, коментира Симеонов. Попитан дали може да се обърне резултатът в пленарна зала, Симеонов поясни, че като народен представител в 44-ото Народно събрание при този брой депутати в различните партийни групи не вижда как ще се обърне решението. На въпрос дали може заедно с БСП да се отхвърли това решение, Симеонов отговори: „А, с БСП ще направим мнозинство. Можете ли да смятате, извинявайте“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: С ГЕРБ се споразумяхме Законът за бюджета за субсидиите да се гледа със Закона за политическите партии - ако някой се отмята, да си носи отговорността

Валери Симеонов, НФСБ: С ГЕРБ се споразумяхме Законът за бюджета за субсидиите да се гледа със Закона за политическите партии - ако някой се отмята, да си носи отговорността

3 Юли 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. С ГЕРБ се споразумяхме Законът за бюджета за субсидиите да се гледа със Закона за политическите партии - ако някой се отмята, да си носи отговорността. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Ние сме показали на първо гласуване, че искаме намаляване", посочи Симеонов. "Аз съм бил на политически съвет с председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, както и с Владислав Горанов и Томислав Дончев, там други неща сме говорили. Както чухте от брифинга след политическия съвет, трябваше законопроекта за бюджета да се гледа заедно със Закона за политическите партии. Това е споразумението на политическия съвет на коалицията. Това е споразумението, ако някой се отмята да си поеме отговорността за това“, каза още Симеонов. „Не знам кой управлява ГЕРБ всъщност и на кого да вярваме. На това, което сме се договорили на политическия съвет или това, което се изнася от парламентарното ръководство на партията. Просто ще трябва да се уточнят, да получим един категоричен отговор на коя позиция са, защото става въпрос за две противоположни позиции, и тогава ще ви дам отговори“, допълни още лидерът на НФСБ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, "Атака": Не трябва да правим крачка назад със субсидията от 1 лев- да се търсят други варианти означава, че бягаме от това, което хората искат

Волен Сидеров, "Атака": Не трябва да правим крачка назад със субсидията от 1 лев- да се търсят други варианти означава, че бягаме от това, което хората искат

3 Юли 2019 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. Не трябва да правим крачка назад със субсидията от 1 лев, да се търсят други варианти означава, че бягаме от това, което хората искат. Това каза по време на брифинг в парламента лидерът на "Атака" Волен Сидеров след среща с ГЕРБ, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той допълни, че колегите му от НФСБ и ВМРО също са присъствали на срещата с ГЕРБ. „От името на партия "Атака" ще отговоря, защото те са на друго мнение. Ние депутатите от "Атака" сме също на мнение, че субсидията трябва да остане 1 лев, както беше гласувано в зала със 117 „за“. Всички от „Обединени патриоти“ гласуваха „за“. Няма как сега да правим крачка назад“, посочи Сидеров. Той обърна внимание на референдума по тази тема. „Харесва ни, не ни харесва, това е гласът на българина“, коментира той. Сидеров припомни, че в периода 2005-2009 г. "Атака" е работила без субсидии и е вкарала трима евродепутати и 21 народни представители на балотаж с Георги Първанов. „Така че, когато искаш- можеш“, допълни още лидерът на "Атака".
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Оставаме на твърдата си позиция за 1 лев партийна субсидия

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Оставаме на твърдата си позиция за 1 лев партийна субсидия

3 Юли 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим промените в Закона за държавния бюджет във варианта, който беше внесен от Министерски съвет и субсидията трябва да остане 1 лв. на глас. Това каза по време на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова след среща с "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция "Фокус". „След среща с колегите от коалицията, проведохме разговори и обсъдихме предложенията, които са внесени и които предстои да бъдат разглеждани по отношение на субсидията на партиите", съобщи тя. "От ПП ГЕРБ оставаме на твърдата си позиция за първоначално внесения законопроект от Министерски съвет и подкрепа субсидията за глас да остане 1 лев", обяви Дариткова. "С коалиционните партньори поехме ангажимент след това да продължим разговора за това как може да бъде ревизиран Законът за политическите партии, така че да се търсят решения, които те смятат за по-рационални по отношение на финансирането на политическите партии“, посочи д-р Дариткова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Партийната субсидия не трябва да бъде на стойността, каквато е в момента, отчитайки бедността в България

Президентът Румен Радев: Партийната субсидия не трябва да бъде на стойността, каквато е в момента, отчитайки бедността в България

28 Юни 2019 | 21:59 | Агенция "Фокус"
София. В никакъв случай партийната субсидия не трябва да бъде на стойността, каквато е в момента, отчитайки бедността в България. Това каза президентът Румен Радев в отговор на въпрос колко трябва да бъде партийната субсидия в предаването „Панорама“ по БНТ. „Партийната субсидия не може и да бъде прекалено ниска, защото рискът го споделят всички- зависимост на партиите от външни интереси“, заяви Румен Радев. „И в хода на предизборната кампания, и във встъпителното си слово пред Народното събрание ясно съм изразявал своята позиция по този въпрос- че субсидиите трябва да бъдат намалени, и то чувствително, но все пак да имат едно разумно ниво. Така че партиите да не изпадат в зависимости от бизнес кръгове и интереси“, посочи държавният глава.
В отговор на въпрос защо за никой партиен лидер не е казал думите за подкрепа, както за лидера на БСП Корнелия Нинова, след като загуби изборите и преди партийния конгрес, Радев коментира: „Защото става въпрос за опозицията. Всяка една опозиция е жизненоважна за демокрацията във всяка държава“. „При утвърждаващия се авторитаризъм в България е жизненоважно да имаме силна опозиция. Винаги опозицията е залог за демокрацията“, обърна внимание държавният глава. „За да имаме демокрация, трябва да имаме гражданска активност. Но има и друго- историята на политическия процес сочи, че когато в дълъг период има апатия и отчаяние, обикновено малка искра може да детонира мощна вълна срещу статуквото. Тогава търсенето на справедливост и нов път често излиза извън рамките и механизмите на закона. Това е опасното, трябва да бъдем много внимателни“, каза още Румен Радев. „Ако бях избрал да следвам мнозинството досега щях да имам спокоен и много безгрижен мандат, но винаги съм избирал да следвам убежденията си. Не съжалявам за това и благодаря за подкрепата на хората“, изтъкна държавният глава.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Решението, за един лев субсидия, което беше наложено от премиера, е политически вулгарно

Румен Петков, АБВ: Решението, за един лев субсидия, което беше наложено от премиера, е политически вулгарно

28 Юни 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Решението, за един лев субсидия, което беше наложено от премиера, е политически вулгарно. Това каза на пресконференцията на изпълнителното бюро председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато беше обсъждано това предложение, нямаше обществен дебат. Със субсидия от един лев се убива всичко, което е вън от ГЕРБ, ДПС и БСП. Двама си сметка, колко ще бъде за всички останали оттук нататък. С това решение стои въпроса как ще повлияе на мониторинга и въобще върху политическата атмосфера в България“, допълни още Румен Петков.
„Ние, от АБВ, предлагаме варианти – да се опрем на минималната работна заплата, стъпаловидно финансиране съобразно политическите гласове. Трябва да има рамка какво може да финансира тази субсидия. Затова заявяваме, че сме готови да организираме дискусия със социолози и политолози и да участваме. Но без дискусия резултатът ще бъде какъвто е сега. Налага се едно решение, без да се мисли за резултатът от него“, заяви председателят на АБВ.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Мирчев, БСП: При намаляването на субсидията на 1 лев ще се отвори финансирането от бизнес структури

Стоян Мирчев, БСП: При намаляването на субсидията на 1 лев ще се отвори финансирането от бизнес структури

28 Юни 2019 | 07:30 | Агенция "Фокус"
София. „Заявили сме готовност за консултации с управляващите за намаляването на партийните субсидии. Те се провалят заради ГЕРБ. Очаквам в скоро време все пак да се проведат." Това каза пред Бг Он Еър народният представител от ПГ на „БСП за България” Стоян Мирчев, съобщиха от пресцентъра на партията. „Намаляването на субсидията на 1 лев ще доведе до промяна на политическата система и начина на финансиране на партиите. ГЕРБ действат популистки. Не са готови да водят разговори, а налагат мнението си без да чуят мнението на отсрещната страна”, добави той. Мирчев призна, че отдавна се говори в страната, че субсидията от 11 лева е висока, но трябва да се намери разумен и аргументиран начин за нейното намаляване, за да се удовлетвори искането на гражданите. "От друга страна- 1 лев за глас ще доведе до невъзможност на партиите да се финансират заради високите им разходи за партийна и политическа дейност", обясни още той. „При субсидия от 1 лев, ще трябва да се отвори финансиране от бизнес структури. Това ще промени същността на политическото представителство”, каза депутатът от левицата. Той обясни защо американският модел на финансиране е неприложим в България. „В САЩ има Закон за лобизма, а ние нямаме такъв. Там е и най-голямата икономика в света и има разнообразие на бизнес и интереси. У нас, за последните няколко години, бизнесът се свива и има едва 4 – 5 огромни фирми, които поглъщат по-голямата част от обществените поръчки. Ако го пренесем на наша почва, ще имаме типичното балканско изкривяване”, каза Мирчев. Той беше категоричен, че опозицията в страната ни не позволява на управляващите да правят каквото си искат. Ако фирма финансира опозицията на избори и тя не спечели, целият репресивен апарат на властта после ще я смачка. „Това е елегантен начин управляващите да се справят с опозицията преди местния вот, както и от страх, защото на европейските избори БСП успя да спечели в 60 общини, а в 136 сме втора сила, което ни вкарва автоматично в хипотезата за балотаж на местен вот”, добави Мирчев. Според него вината за проблема с наддаването на субсидиите е на Министерството на финансите. „Темата за субсидиите беше извадена от премиера Борисов, когато излезе европейският доклад за корупцията в България, с който ни удариха поредния шамар, че няма да влезем в Шенген. По същото време стана ясно, че се вдигат цените на тока и водата. Темата беше повдигната и когато се разбра, че американските самолети ще са доста по-скъпи и с по-орязано оборудване. Освен това се теглят и 400 милиона дълг”, каза още Стоян Мирчев. Той предположи, че „патериците” на управлението на Бойко Борисов като Воля и част от Обединени патриоти- НФСБ и Атака, вероятно няма да влязат в следващото Народно събрание, а шоуменът Слави Трифонов се готви да влезе в политиката. „Тъй като той има по-големи шансове да влезе в НС, Борисов започва да играе играта на следващата си патерица. Борисов е прокарвал доста по-скандални решения през НС, но се сети няколко години след референдума за намаляване на субсидията”, изтъкна Мирчев.
Стоян Мирчев изрази убеждението си, че има реален шанс БСП да спечели на местните избори София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стойчо Стойчев, политолог: 1 лев за действителен глас е разумна, справедлива и достатъчна в пълен обем партийна субсидия

Стойчо Стойчев, политолог: 1 лев за действителен глас е разумна, справедлива и достатъчна в пълен обем партийна субсидия

27 Юни 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. 1 лев за действителен глас е разумна, справедлива и достатъчна в пълен обем партийна субсидия. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Стойчо Стойчев. Той подчерта, че за да претендират за повече от 1 лев партийна субсидия, партиите трябва да имат ясни и точни калкулации за какво плащат. Политологът коментира, че отвореният модел на финансиране на политическите партии в България постепенно ще доведе до изсветляване на фактическите дарения от фирми към политически партии. „Ако се въведе такъв модел, в който не е незаконно да се прави това обявяване, в крайна сметка някои биха могли да се пробват, след тях и други и така да се проправи път, в който да са ясни спонсорите на политическите партии. Те и в момента имат спонсори, но понеже е забранено със закон, те ги крият и съответните спонсори също се крият. В момента, в който това стане законно, най-малко ще се изсветли този проблем. Лека - полека, не смятам, че с този закон или с едно решение ще се решат културни и цивилизационни проблеми на българската политика“, коментира той. Според Стойчо Стойчев е лицемерие да се твърди, че след като партиите получават държавна субсидия, нямат връзки с бизнеса и не получават нерегламентирани плащания. „В България политическите партии винаги са получавали подкрепа от бизнеса“, каза още той.
Елеонора ЧОЛАКОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стойчо Стойчев, политолог: Регистрирането на политическите партии трябва да бъде по-трудно

Стойчо Стойчев, политолог: Регистрирането на политическите партии трябва да бъде по-трудно

27 Юни 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Стойчо Стойчев, политолог: Регистрирането на политическите партии трябва да бъде по-трудно

Регистрирането на политическите партии трябва да бъде по-трудно. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Стойчо Стойчев. Според него е необходимо да се помисли как може да се регулира броят на политическите партии, тъй като е несериозно всеки да може да регистрира партии. Стойчо Стойчев подчерта, че по-трудната регистрация на партиите ще гарантира, че когато се появи нова политическа партия, зад нея стоят достатъчно хора, които биха я подкрепили без да се налага тя да прави скъпоструващи кампании.
„В момента защитниците на субсидиите казват, че това би убили малките партии и те нямало как да се борят с по-големите. Но една новорегистрирана партия така или иначе не получава субсидия, как тя прави кампания тогава? За да бъде успешна една новорегистрирана партия означава, че тя предлага нещо ново, че тя е хит сред избирателите и те я подкрепят независимо от това, че няма средства да прави скъпоструваща политическа кампания. Такива партии трябват в България. Не ни трябват такива, които стоят на държавна издръжка и ги хрантутят данъкоплатците. И при всеки опит да им се ограничи финансирането го тълкуват като кинжал в сърцето на демокрацията“, каза Стойчев. По отношение на скандала с апартаментите на част от властта Стойчо Стойчев коментира, че е продължил дълго време за българските стандарти, но вече е отшумял. С наближаване на местните избори ще се търсят скандали на местно ниво, за да се атакуват местни кметове и личности, а не грандиозни скандали от типа на „Апартаментгейт“, които да засягат политически фигури.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДПС е възстановила надвзетите средства от партийните субсидии

ДПС е възстановила надвзетите средства от партийните субсидии

27 Юни 2019 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. ДПС е възстановила надвзетите средства от партийните субсидии. Това каза пред журналисти председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес преведохме парите, които са поискали от Министерството на финансите“, уточни Карадайъ.
Той коментира и темата за намаляването на партийните субсидии, като посочи, че процедурата вече е приключила. „Има и срокове за внасяне на предложения и те са изтекли. Други предложения в сроковете ние не видяхме и няма какво да обсъждаме. Вариантите са сегашната ситуация – предложените от Министерски съвет промени за 1 лв. субсидия, и нашите предложения, които са направени в срока – нула лева субсидия и отворен модел на финансиране на политическите партии“, заяви лидерът на ДПС.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Гечев, БСП: ГЕРБ използват субсидиите, за да продадат ЧЕЗ и да ни вкарат в нови заеми

Проф. Румен Гечев, БСП: ГЕРБ използват субсидиите, за да продадат ЧЕЗ и да ни вкарат в нови заеми

26 Юни 2019 | 19:09 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ използват темата за субсидиите, за да продадат тихичко ЧЕЗ и да ни вкарат в нови заеми”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” и член на комисията по бюджет и финанси проф. Румен Гечев в студиото на БТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. „ГЕРБ, техните сателити и техният скрито-явен поддръжник ДПС разиграват театър. Те нямат никакво намерение да правят промени”, коментира Гечев, като подчерта учудването си от факта, че предложението за намаляване на субсидиите се прави в средата на годината. Той коментира, че както БСП, така и други партии, имат кредити, свързани с провеждането на избори и други разходи, и огромна промяна в средата на годината ще е проблемна за всички. „Атаката е насочена срещу БСП, защото левицата е основният конкурент на управляващите. В 4 области водим в гласовете, в други - разликата е минимална. Ако действително субсидията стане 1 лв, това ще е атентат срещу политическата система”, каза народният представител, като допълни, че без никакво изключение партиите получават субсидиране от бюджета в 26 страни от ЕС.
„С връщането ни в Народното събрание започнахме доста активни предложения, едно от които е диверсификация на ДДС. От 28 страни в ЕС, 26 имат диференцирано ДДС”, каза проф. Гечев, като допълни, че има 21 групи стоки, където може да има намаляване на данъчната ставка. Той даде пример с Ирландия, където за някои от храните и за много от лекарствата има нулева ставка. „Навсякъде лекарствата, предписани от лекар, и медицинските услуги са или на минимална данъчна ставка, или са освободени от такава. Не е нормално бюджетът да се пълни от болния български народ”, категоричен бе народният представител.
Относно думите на Борисов за сделката за ЧЕЗ, че не е запознат с нея, както и че това е работа на независимите институции, Румен Гечев заяви, че не приема тези твърдения. ”Ръководствата на проверяващите органи са избрани в парламента, където мнозинство има ГЕРБ. Като бивш вицепремиер на България не мога да си представя, че ДАНС, КЕВР или другите институции няма да дадат информация на премиера”, коментира той. Депутатът от левицата допълни, че . цялата отговорност е на българското правителство и тази сделка трябва да бъде проверена до 9-то коляно.
Гечев коментира и новия заем, който правителството тегли. "Защо се теглят 400 милиона заем? Нали уж има фискален резерв 9 - 10 милиарда. Нали уж имаме 2 милиарда повече приходи. Нещо не е така, както казват”, категоричен е проф. Румен Гечев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Александров, ПП "Атака": Ние подкрепяме 1 лв. партийна субсидия, ще върнем надвзетите пари в най-бърз порядък

Николай Александров, ПП "Атака": Ние подкрепяме 1 лв. партийна субсидия, ще върнем надвзетите пари в най-бърз порядък

26 Юни 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Ние подкрепяме 1 лв. партийна субсидия, ще върнем парите от надвзетите субсидии в най-бърз порядък. Това каза народният представител от ПП "Атака" Николай Александров, предаде репортер на Агенция "Фокус". "За консултациите съм инструктиран да присъствам. Лошото е, че няма консултации", каза Александров и уточни, че най-вероятно ще останат за утре. Александров попита дали това, че отсъства един или друг, означава, че трябва да спре държавата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юлиан Ангелов, ВМРО: Имаме готовност да върнем средствата от субсидиите поетапно

Юлиан Ангелов, ВМРО: Имаме готовност да върнем средствата от субсидиите поетапно

26 Юни 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Имаме готовност да върнем средствата поетапно. Това каза организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов пред журналисти във връзка с партийните субсидии, предаде репортер на Агенция "Фокус". Във връзка с отказа на ДПС да участва в разговори за субсидиите, Ангелов коментира: "То си е тяхна работа дали ще участват или не. Когато трябва да бъде защитена демокрацията в България, мисля, че всички партии трябва да са национално отговорни и да преглътнат егото си и да направят наистина един дебат по какъв начин да се финансират самите партии и какъв да е размерът на самата субсидия. Една такава рязка промяна във финасирането на политическите партии в България няма да доведе до нищо добре. Тяхна работа е дали ще участват или не", каза Ангелов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Няма да участваме в консултации за партийните субсидии

Мустафа Карадайъ, ДПС: Няма да участваме в консултации за партийните субсидии

26 Юни 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Няма да участваме в консултации за партийните субсидии. Това каза пред журналисти председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Това, което имахме да кажем по темата, го казахме и пред медиите, и с писмени предложения за промени в Закона, внесен от Министерски съвет и на консултациите ни с БСП и с ГЕРБ", каза още Карадайъ. Той коментира, че с националистите ДПС няма какво да си говори. "Предложението идва от Министерски съвет, в който те участват. Ако те са решили да бламират своето правителство, това е тяхно решение", уточни още Карадайъ. Председателят на ДПС посочи, че партията е била активна, когато правилата са позволявали това. "Сроковете за предложение между първо и второ четене са изтекли. След тези консултации какво ще се произведе? Може би Министерски съвет ще си изтегли закона, ще има нови предложения, ние нямаме яснота по тази тема", посочи още той. Карадайъ припомни позицията на ДПС, че субсидиите трябва да са с размер, с който партиите да могат да финансират дейността и кампанията си. "Ако няма да могат политическите партии да финансират дейността си чрез субсидии от държавата, то тогава трябва да има отворен, ясен, прозрачен модел за финансиране на политическите партии", допълни Карадайъ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Ако предложението за 1 лв. партийна субсидия не събере достатъчна подкрепа, сме склонни на разговори, каквито ще инициират колегите от "Обединени патриоти"

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Ако предложението за 1 лв. партийна субсидия не събере достатъчна подкрепа, сме склонни на разговори, каквито ще инициират колегите от "Обединени патриоти"

26 Юни 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. Ако предложението ни за 1 лв. партийна субсидия не събере достатъчна подкрепа, сме склонни на разговори, каквито ще инициират колегите ни от "Обединени патриоти". Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова във връзка с партийните субсидии, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Нашата позиция не се е променила, както и вчера стана известно от изявлението на премиера и председател на нашата партия след консултациите с нашите коалиционни партньори. Ние твърдо стоим зад позицията си и решенията на Министерски съвет за 1 лв. партийна субсидия такъв, какъвто беше вотът на българските граждани", каза Атанасова и припомни за референдума, при който 2, 5 млн. души са отговорили с "да" на въпроса за субсидиите. "Ние сме 95 народни представители в парламент от 240. Ако с нашето предложение не събере достатъчна подкрепа в пленарна зала, виждаме, че единствено "Воля" заявяват, че ще подкрепят 1 лв., сме склонни на разговори, каквито ще инициират колегите ни от "Обединени патриоти" през тази седмица", уточни още Атанасова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.