НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София си връща четири имота в Борисовата градина (ОБЗОР)

София си връща четири имота в Борисовата градина (ОБЗОР)

27 Юни 2019 | 16:01 | Агенция "Фокус"
София. На редовно заседание Столичният общински съвет прие решение за отнемане на управлението на имоти – общинска собственост, нахождащи се в парк „Борисова градина“ от Софийски имоти“ ЕАД. Става дума за връщане на четири имота на общината - заведението „Кривите огледала“, детски кът „Водно каналче“, „Велописта“ и „Трите дансинга“. В някои от терените в момента се намира и ресторантът „Веселото село“, „Маймунарника“ и автокъща „Капитоля“, за които са заведени дела и спечелени на първа инстанция от Столична община.
Преди дни стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова връща за преразглеждане изготвеният от арх. Атанас Ковачев устройствен план на Борисовата градина. Тогава тя обясни, че преди да бъде приет планът трябва да бъде широко обсъден. Основно за изготвянето на плана се следи да не се допуска ново строителство на сгради в парка, позволява се намесата в резерватната част да е само за реставрационни или консервационни дейности. Предвидено е с механизмите на плана да се прецизира така, че да бъде решен проблемът със съществуващите обекти - частна собственост в полза на общественото им ползване.
Пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че вече е възложила на зам.-кмета Ралица Стоянова да работи за създаването на сериозен правен анализ за всички казуси в Борисовата градина. Той трябва да представи и решения, за да не бъдат натоварени софиянци с десетки милиони лева. „Радвам се, че всички общински съветници осъзнаха, че за да защитим обществения интерес е важно да има устройствен план, който да не позволи никакви планове на частните собственици и съсобственици да се случват, да има вратичка затова“, поясни тя. Фандъкова увери, че чрез устройствения план Борисовата градина ще бъде защитена.
Главният архитект на Столична община Здравко Здравков припомни, че на по време на обществените обсъждания на плана са постъпили около 400 възражения от граждани. Той заяви, че всички ще бъдат разгледани на експертен съвет.
Според председателя на БСП-София Калоян Паргов софиянци се нуждаят от това да бъде спряно всякакво строителство и издаване на разрешителни за строеж до момента, в който не се намери баланс между частния и обществен интерес. По думите му общият устройствен план на столицата трябва да бъде преразгледан. Той каза още, че последните години в София основно проблемите са свързани с качеството на живот. Паргов припомни и позицията на БСП-София за последните 10 години. „Трябва пълно картографиране на всички имоти, които са в рамките на капитала. Всички имоти, които имат публично правна стойност трябва да бъдат извадени и върнати на Столична община“, поясни той. „Имотите, за които има спорове и дела да бъдат оставени на „Софийски имоти“ ЕАД за да се реши спорът“, отбеляза Паргов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арх. Здравко Здравков: Около 400 възражения са постъпили по устройствения план на Борисовата градина, всички ще бъдат разгледани на експертен съвет

Арх. Здравко Здравков: Около 400 възражения са постъпили по устройствения план на Борисовата градина, всички ще бъдат разгледани на експертен съвет

27 Юни 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. Около 400 възражения са постъпили по устройствения план на Борисовата градина, всички ще бъдат разгледани на експертен съвет. Това каза главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков във връзка с обществените обсъждания на устройствения план на Борисовата градина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера на общественото обсъждане и в процедурата по обявяване постъпиха предложения за разширяване обхвата на плана в няколко посоки – към кв. „Дианабад“, частта, която попада в жилищната част и в други направления. Всички те ще бъдат разгледани на експертен съвет“, обясни той. „Възраженията, както и вчера докладвах при трите района са над 300. Най-вероятно над 300 на район. Някой от тях се припокриват и повтарят. Можем да кажем, че по плана са постъпили около 400 възражения, защото голяма част от тях са изпращани в трите района и към мен“, уточни Здравков. „Трябва да ги обобщим и синтезираме“, добави той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Строителството в столицата трябва да спре, докато не се намери баланс между частния и общински интерес

Калоян Паргов, БСП-София: Строителството в столицата трябва да спре, докато не се намери баланс между частния и общински интерес

27 Юни 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Това, от което имаме нужда е да спрем всякакво строителство и разрешителни за строеж до момента, в който не намерим баланс между частния и обществен интерес. Това каза пред журналисти лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „До момента, в който не кажем в каква посока ще се развива София“, обясни Паргов. „Имаме нужда от преразглеждане на общия устройствен план. Не бива да се противопоставяме и да омаскаряваме всяка частна инициатива, не бива да се пренебрегва правото на хората да имат качествен живот", обясни той. Според него последните години в София основно проблемите са свързани с качеството на живот.
Той припомни и позицията на БСП-София за последните 10 години. „Трябва пълно картографиране на всички имоти, които са в рамките на капитала. Всички имоти, които имат публично правна стойност трябва да бъдат извадени и върнати на Столична община“, поясни той. „Имотите, за които има спорове и дела да бъдат оставени на „Софийски имоти“ за да се реши спорът“, отбеляза Паргов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Възложила съм създаването на правен анализ за всички казуси в Борисовата градина

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Възложила съм създаването на правен анализ за всички казуси в Борисовата градина

27 Юни 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
София. Вече съм възложила на зам.-кмета Стоянова да работи за създаването на сериозен правен анализ за всички казуси в Борисовата градина, заедно с предложенията за решения, как да бъдат решени, за да не натоварим с десетки милиони лева софиянци. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова относно връщането на общински имоти в Борисовата градина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Важно е подробен устройствен план да има. Важно е той да изпълни целите, за които беше избран, а именно да запази териториите на Борисовата градина, която всички обичаме и да не позволи ново строителство“, поясни тя. Фандъкова припомни, че е върнала първоначалния план за преразглеждане, защото в него е имало разминавания от тези основни изисквания. По думите й е било предложено възстановяване на климатични училище. „Аз смятам, че не е необходимо да се изграждат допълнителни сгради, а в рамките на съществуващите да се преосмислят някои дейност. Като например категорични махане на автокъщата в Борисовата градина“, поясни тя, като отбеляза, че всички дейности в парка ще се извършват, но без разширяване на строителството. „Радвам се, че всички общински съветници осъзнаха, че за да защитим обществения интерес е важно да има устройствен план, който да не позволи никакви планове на частните собственици и съсобственици да се случват, да има вратичка затова“, поясни тя. „Всички искаме да възстановим къпалнята, това за да стане трябва да се защити и съсобствениците да знаят, че нищо друго не може да се строи там“, добави тя. „С плана ние ще успеем да защитим Борисовата градина и с това работим и ще продължим да работим по различните казуси“, заяви столичният кмет.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Искам да спра презастрояването в столицата, ще продължа с ангажимента си да променяме града в диалог с гражданите

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Искам да спра презастрояването в столицата, ще продължа с ангажимента си да променяме града в диалог с гражданите

27 Юни 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
София. Искам да спра презастрояването в столицата, ще продължа с ангажимента си да променяме града в диалог с гражданите. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на редовно заседание на Столичния общински съвет във връзка с протеста срещу презастрояването на столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Фандъкова, презастрояването е много голям проблем на София. „Наистина ви призовавам, когато говорим за този проблем да забравим популизма, защото конкретните управленски решения изискват почтеност и да се обяснява на хората това, което е възможно,“ отбеляза Фандъкова. „Това беше ангажимент, работим за промяната по най-добрия начин с включване на всички заинтересовани страни, с всички граждани, с издаването на споделена визия, защото всичко това утре гражданите трябва да го плащат“, поясни тя.
Столичният кмет припомни, че с почти всички ИК има контакт и работи активно. „Имах среща и вчера с граждани в кв. „Гоце Делчев“. Аз не съм човек на приказките, но съм доказала, че съм човек на диалога и на действието и на реализма. Знам, че популизмът изкушава, знам, че е много лесно да кажа „спираме презастрояването“. Аз искам да спра презастрояването. Аз живея в квартал, който е презастроен и изпитвам на гърба си цялото си неудобство от това. Но ако само това го кажем ние ще излъжем хората, ние трябва да кажем как го правим това“, каза Фандъкова. „Тази работа изисква много прецизиране, правни консултации и експертни становище, за да може да бъдем сигурни, че едно наше решение няма да влезе в съда“, обясни тя. Аз ще продължа да изпълнявам моя ангажимент да променяме града с конкретни решения, в диалог с гражданите“, добави тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Време е да се направи пълна проверка и ревизия на процедурите за застрояване на паркове и зелени площи в столицата

Омбудсманът Мая Манолова: Време е да се направи пълна проверка и ревизия на процедурите за застрояване на паркове и зелени площи в столицата

27 Юни 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
София. Смятам, че е дошло време да се направи пълна проверка и ревизия на законността на извършените реституции и заменки, изобщо на процедурите, които предвиждат застрояване, особено на паркове и зелени площи. Това каза омбудсманът Мая Манолова, която подкрепи протеста срещу презастрояването в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Плаче за ремонт и общинската наредба за обществените обсъждания. Всички сме наясно, че те са абсолютно формални и на практика администрацията изобщо не се интересува от мнението на гражданите, освен когато те по категоричен начин, с гражданска инициатива не заявят своите искания“, коментира омбудсманът. Според нея е необходима и промяна в законодателството. „С моя екип не еднократно сме отправяли препоръки за това, че трябва да се разшири кръгът на заинтересовани лица, които да атакуват по съдебен ред всяко решение на Столичния общински съвет, с което се посяга на поредната зелена площ“, поясни Манолова.
По думите ѝ е нужна активна политика от страна на Столична община за запазване на зелените площи и на зелената система на столицата.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Столичният общински съвет да спре произнасянето по устройствени планове на мащабни строителства

Омбудсманът Мая Манолова: Столичният общински съвет да спре произнасянето по устройствени планове на мащабни строителства

27 Юни 2019 | 10:05 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет да спре произнасянето по устройствени планове на мащабни строителства. Това каза омбудсманът Мая Манолова, която подкрепи протеста срещу презастрояването в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тук съм по покана на „Обединена София срещу презастрояването. Подкрепям всяко едно от справедливите им искания. С екипа ми сме били на място и сме подкрепили ИК в "Дружба", "Младост", "Лозенец", "Овча купел", "Красна поляна" и сме работили по всеки един от проблемите им,“ обясни тя. „Смятам, че това, което искат гражданите е напълно справедливо и в интерес на София. Аз съм затова Столичният общински съвет да спре произнасянето по устройствени планове, които се отнасят към мащабно строителство и унищожаването на малкото останали зелени площи, детски градинки и междублокови пространства“, добави Мая Манолова. Според нея зелените площи трябва да бъдат пазени и от следващият общински съвет. „Зелената система трябва да се разширява, а не да има посегателства върху нея. Образно казано аз съм против отсичането и на едно здраво дърво. Трябва да се мислят други решения,“ коментира Манолова. „Този и следващият общински съвет имат огромна отговорност пред гражданите на столицата“, допълни омбудсманът.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет ще гласува връщането на общински имоти в Борисовата градина

Столичният общински съвет ще гласува връщането на общински имоти в Борисовата градина

27 Юни 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет ще разгледа доклад относно отнемане на управлението на имоти – общинска собственост, нахождащи се в парк „Борисова градина“ от Софийски имоти“ ЕАД. Това е заложено в програмата на редовното заседание на Столичния общински съвет. Става дума за връщане на четири имота на общината - заведението „Кривите огледала“, детски кът „Водно каналче“, „Велописта“ и „Трите дансинга“. В някои от терените в момента се намира и ресторантът „Веселото село“, „Маймунарника“ и автокъща „Капитоля“, за които са заведени дела и спечелени на първа инстанция от Столична община.
Преди дни стана ясно, че кметът на София Йорданка Фандъкова връща за преразглеждане изготвеният от арх. Атанас Ковачев устройствен план на Борисовата градина. Тогава тя обясни, че преди да бъде приет планът трябва да бъде широко обсъден. Основно за изготвянето на плана се следи да не се допуска ново строителство на сгради в парка, позволява се намесата в резерватната част да е само за реставрационни или консервационни дейности. Предвидено е с механизмите на плана да се прецизира така, че да бъде решен проблемът със съществуващите обекти - частна собственост в полза на общественото им ползване.
Във вчерашния ден се проведе третото обществено обсъждане за промяна на Борисовата градина. На него стана ясно, че граждани са внесли стотици възражения срещу предложения по-рано план.
Общинските съветници ще разгледат и организацията на транспортната обезпеченост на седалкова въжена линия „Витошко лале 1“ и „Витошко лале 2“, които тази година ще работят през целия летен сезон.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Моят ангажимент е да запазим Борисовата градина такава, каквато са ни я оставили

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Моят ангажимент е да запазим Борисовата градина такава, каквато са ни я оставили

22 Юни 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Моят ангажимент е да запазим Борисовата градина такава, каквато са ни я оставили. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Тази събота и неделя“ по бТВ. По думите й това лято, както винаги, ще бъде много работно и интензивно. „Грижата и инвестициите, които правим през всичките тези години в паркове и градини, показват ясно моето отношения и политиките ни към тях – възстановяване и строителство на нови паркове. Това всички го виждат. Само преди няколко години никой не искаше да ходи на зелените площи, защото те не се косяха. Днес парковете са пълни с хора и деца. В събота и неделя почти няма място в тях“, обясни столичният кмет. „Ние продължаваме с тази грижа. Реконструкцията и строителството вървят. Започнахме с „Южен парк“, „Гео Милев“, „Докторската градина“, след това преминахме към големите паркове, включително Борисовата градина“, добави тя. „Получихме за управление Борисовата градина от държавата. Започнахме да инвестираме в нея – осветление, видеонаблюдение, алеи. Неотдавна беше възстановен и Розариума“, поясно тя. „Тази грижа означава и да запазим това, което е останало от парковете и градините в нашия град. Именно затова ние поискахме да бъде изработен подробен устройствен план с цел да запазим територията и да не се допуска ново строителство“, уточни Фандъкова. Тя припомни, че сегашният план е изготвен от арх. Ковачев и неговия екип.
Попитана защо е върнала отново за преразглеждане и ново обществено обсъждане устройственият план, тя отговори: „В него те имат някой виждания или по-скоро възстановяване на Климатичното училище, което го няма в момента. Според мен това не е необходимо. Според мен тази територия трябва да остане територия за парка. Те поискаха преместване на игрищата на Спортна София и конната база. За мен това не е необходимо“.
„Моят подход и ангажиментът, който винаги съм поемала публично, е да запазим тази историческа част и много важна част от нашия град, такава каквато са ни я оставили и каквато досега сме успели да запазим, защото истината е, че особено в първите години на Прехода са се случили безобразия“, коментира още кметът на София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага Подробният устройствен план на „Борисовата градина“ да се преработи и да се проведе процедура по ново обществено обсъждане

Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага Подробният устройствен план на „Борисовата градина“ да се преработи и да се проведе процедура по ново обществено обсъждане

21 Юни 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова предлага Подробният устройствен план на „Борисовата градина“ да се преработи и да се проведе процедура по ново обществено обсъждане. Това се посочва в становище на кмета на Йорданка Фандъкова относно проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина
„Парк „Княз-Борисовата градина“ е знаково място за София, любимо на поколения софиянци. Изграждането на парка започва в годините след Освобождението, като за него са се грижили градинари, чиито имена и до днес остават в историята на градинското и парково изкуство, като Даниел Неф и Йосиф Фрай", посочва Фандъкова.
„130 години след изработването на първия устройствен план на градината от Даниел Неф, започваме обсъждането на настоящия проект за Подробен устройствен план, чиято основна цел е да съхрани и опази историческия вид на Борисовата градина, която е сред най-големите богатства на София. През 2014 г. Столичният общински съвет реши изработването на проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина да се възложи след провеждане на публичен конкурс", казва Фандъкова.
„За провеждането на конкурса бяха определени следните основни принципи: 1. Да не се допуска ново строителство на сгради в парка. 2. Намесата в резерватната част да е само за реставрационни или консервационни дейности; 3. С механизмите на плана да се прецизира така, че да бъде решен проблемът със съществуващите обекти - частна собственост в полза на общественото им ползване", се посочва в позицията.
Според Фандъкова заданието на плана показва ясната политическа воля за запазване на парка и законовото спиране на всякакви инвестиционни намерения от страна на собственици на частни обекти, придобити в периода 1997 – 2005 г. „Замените и продажбите на държавни и общински имоти на територията на парка във времето на прехода са тежко наследство, с което трябва да се справим по законов ред, така че да гарантираме целостта на парка и да го освободим от несвойствени дейности. През 2017 г. по моя заповед са проверени всички терени на територията на парка, които се стопанисват от дружеството „Софийски имоти“ и сключените договори за наем за прекратени. С доклад до Столичния общински съвет предлагам 4-те терена („Кръглото кафене – Кривите огледала“, „Велописта“, „Детски кът – Водното каналче“ и „Трите дансинга“) да бъдат върнати за управление на Столична община", посочва Фандъкова.
По думите ѝ въз основана на анализ на собствеността се установяват неточности в кадастралните регистри, които са използвани от проектанта. „Поради тази причина възлагам изготвяне на правен анализ на собствеността, който да изследва съществуващите актове за общинска и за държавна собственост и те да бъдат отразени коректно в подробния устройствен план. За имотите, които са маркирани като „неустановена собственост“ в проекта, Столична община разполага с актове за общинска собственост.
Конкурсът за разработване на проекта за ПУП на Борисова градина беше спечелен от дружеството „Ковачев архитекти“, което предложи най-консервативният вариант за запазване на парка. Изработването на плана от арх. Ковачев и неговия екип започна през 2016 г., а проектът е предаден за разглеждане и обсъждане през 2019 г.", пише още в становището.
„В настоящето становище изразявам своите предложения по представения за обществено обсъждане проект, които настоявам да бъдат включени в окончателния вариант на плана:
- Да не се възстановява сградата на Климатичното училище по архивни данни, каквото е предложението в проекта. Теренът да бъде запазен като част от зелената система на Борисовата градина.
- Конната база и базата на „Спортна София“ да се запазят на местата, на които са, като не съм съгласна с предложението да се местят на нови терени в парка. Конната база от години е място, на което децата на София се запознават с конния спорт, а много деца със специални потребности идват тук със своите родители.
- Да не се допуска никакво ново строителство на сгради за създаване на „Музей за зелена памет“ на мястото на автокъща „Капитолия“. За осигуряване на достъпа до парка, без да се допуска движение на автомобили в него, подкрепям предложението за изграждане на подземен паркинг под съществуващия в момента терен на автокъщата.
- Да се разгледа възможността за възстановяване на атракциона „Кривите огледала“ в съществуващата в момента малка сграда на терена на автокъща „Капитолия“. Автокъща „Капитолия“ да бъде премахната от Борисовата градина.
- Да не се допуска застрояване в имота на съществуващия преди години ресторант „Тенекиите“.
- Да не се допуска създаването на нови паркови оси при Обелиска и от стадион „Юнак“ към Розариума.
- В специфичните правила и норми да се опишат ясно допустимите дейности за реконструкция и ремонт на съществуващите спортни съоръжения. Те трябва да бъдат запазени като обществена база за спорт, като не се допуска увеличаване на съществуващата застроена площ.
- Да се преосмисли подлезът при Строителния техникум и да се предложи вариант за широко и безопасно пешеходно преминаване на ниво терен между Борисовата градина и градската територия. Вкарването на пешеходното движение в подлез ще затрудни придвижването на пешеходците.
- Да се подобри структурата на веломрежата в парка на местата на връзка с околните територии. Политиката на Столична община да поощрява велосипедното движение изисква да се отдели особено внимание на възможността за безпрепятствен и удобен велосипеден достъп от съседните територии, като се гарантира безопасността на пешеходците.
- Да се изследва възможността на мястото на предвидените с плана пасарелки с ограничен до техническия им минимум размер да се предвидят по-широки и съвременни преминавания с подходящи наклони, за да се осигури както преминаване на пешеходци и велосипеди, така и пространствена връзка на територията на Борисовата градина с околните квартали.
- Не подкрепям предложението в проекта за изграждане на атракционна железница на част на участък от съществуващата жп линия.
- Да се прецени възможността за разширяване на обхвата на плана, като се присъедини и територията около река Аджибарица, граничеща с парка, която попада в плана на жилищния комплекс Дианабад.
Считам за целесъобразно планът да се преработи съгласно приетите предложения, след което да се проведе процедура по ново обществено обсъждане", посочва още Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Моята битка е да освободя всички пространства в „Борисовата градина“, които принадлежат на Столична община, за да може да се използват от хората

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Моята битка е да освободя всички пространства в „Борисовата градина“, които принадлежат на Столична община, за да може да се използват от хората

20 Юни 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Моята битка е да освободя всички пространства в „Борисовата градина“, които принадлежат на Столична община, за да може да се използват от хората. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Вчера излезе резултатът ни на първа инстанция за делото за освобождаване на терена в „Борисовата градина“ от автокъща „Капитолия“. Това е една голяма битка и не само за „Капитолия“, а за всичките тези обекти, които още в края на 90-те години и 2002 година, с едно голямо решение на Столичен общински съвет, в края на годината преди Коледа, с пълно единодушие са били прехвърлени на „Софийски имоти“. Раздавани са за търговски дейности и под наем“, заяви Фандъкова. Тя посочи, че именно за това, преди 2 години е била назначила специална проверка на обектите в „Борисовата градина“. „След завършването й това ми даде възможност да възложа на „Софийски имоти“ да освободят 4 от тези обекта, които бяха в техния капитал. Това са автокъща „Капитолия“, „Маймунарника“, „Веселото село“ и едно по-малко обектче, което вече е освободено“, посочи Фандъкова. По думите й за останалите три обекта е имало съпротива от ползвателите. „Те обжалваха искането на „Софийски имоти“ да освободят терена. „Капитолия“ обжалва и всъщност ние чрез „Софийски имоти“ спечелихме това дело на първа инстанция. Дай Боже, и така да продължим, защото предполагам, че те ще го обжалват, но ние търсим и други механизми. Моята битка е да освободя всички тези пространства в „Борисовата градина“ за да може да се използват от хората“, подчерта Фандъкова. Столичният кмет посочи, че при другите обекти ситуацията е по същия начин. „Земята е общинска, но те са предоставени за управление на „Софийски имоти“ през 2002 година и те са ги отдавали под наем години наред на тези ползватели. Специално на „Капитолия“ 2002 година е прехвърлено кафенето, което се намира в малката сграда, и три месеца по-късно сградата е продадена. Именно за това там има и частна собственост, която е в самата сграда. Това е битката ни и усилието ни да си върнем всички тези четири обекти, за които имаме шанс. Разбира се, има шанс и за някои други неща, но аз ще си позволя да не шумя и да не говоря преди да имаме решение, защото това са битки с доста сериозни хора“, изтъкна Йорданка Фандъкова. „При „Веселото село“ и „Маймунарника“ положението е на почти същия етап. Изискала съм информация от „Софийски имоти“, за да знам, кое как се движи. Преди 2 години те получиха задачата да освободят тези обекти, но както казах, никой не се съгласява доброволно. Аз вярвам и ще направя всичко възможно, за да си спасим тези обекти, които слава Богу не са продадени, а само са раздадени за дългосрочно ползване“, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.