НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Gazeta Express (Косово): Сърбия ще продължи дипломатическа борба срещу членството на Косово в Интерпол

Gazeta Express (Косово): Сърбия ще продължи дипломатическа борба срещу членството на Косово в Интерпол

16 Юли 2019 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович увери, че официален Белград ще продължи решителна дипломатическа борба, за да предотврати членството на Косово в Интерпол, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
„Ще направим всичко възможно, за да защитим националните си интереси и да предотвратим бруталното репресиране на международното право, политизирането и криминализирането на тази професионална полицейска организация", цитира изданието думите на Стефанович пред прищинските медии.
Той подчерта, че представителите на Сърбия ще продължат да разговарят с държавите-членки на Интерпол, за да им дадат отново неоспоримите аргументи, които показват защо „присъединяването на Косово ще има дългосрочни последици за бъдещата работа на Интерпол".
„Няма да позволим на тези, които са извършили престъпления, да станат бойци срещу престъпленията, защото е очевидно, че нещо подобно е невъзможно", коментира вътрешният министър на западната ни съседка.
Стефанович добави, че преди сесията на Общото събрание на Интерпол, която ще се състои през октомври в Чили, Сърбия ще разкрие всички правни аргументи, които „ясно показват, че Косово не може да бъде част от Интерпол, тъй като това е невъзможно, защото то е част от Сърбия ”.
От друга страна, косовският външен министър Беджет Пацоли изрази убеждението си, че тази година Косово ще стане част от най-голямата полицейска организация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Косово ще кандидатства отново за членство в Интерпол

RTK (Косово): Косово ще кандидатства отново за членство в Интерпол

27 Юни 2019 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът и външен министър на Косово Беджет Пацоли съобщи, че членството на Прищина отново ще е в дневния ред на общото събрание на световната полицейска организация ИНТЕРПОЛ, което през тази година ще се проведе в Чили, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Днес седалището на Интерпол в Лион (Франция) обсъди кандидатурата на Република Косово и реши да представи досието на Косовската полиция за гласуване на Общото събрание на Интерпол, което ще се проведе в Чили. Косовската полиция беше оценена на най-високо ниво на професионализъм и надеждност като модерна полицейска организация със съвременни стандарти. От участниците от десет държави в днешното разискване на Изпълнителния комитет за 2019 г. само три държави бяха от онези, които признават независимостта на нашата страна и почти всички участници заявиха, че кандидатурата на Косовската полиция ще бъде предадена на Общото събрание. Затова искаме Сърбия да призове гласа на разума и да не действа с препятствията си срещу мира и сигурността. Би било примитивно и лишено от всякаква логика да възпрепятства и лобира срещу членството на Косовската полиция в международната организация Интерпол, докато от друга страна говори за мира и сигурността“, пише Пацоли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Бившият директор на Интерпол се призна за виновен във взимане на подкупи в размер на над 2 милиона долара

AFP: Бившият директор на Интерпол се призна за виновен във взимане на подкупи в размер на над 2 милиона долара

20 Юни 2019 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Пекин. Бившият директор на световната полицейска организация Интерпол Мен Хонвей се призна за виновен в четвъртък за взимането на подкупи в размер на 2,1 милиона долара, предава AFP, като се позовава на местни медии.
Бившият заместник-министър на обществената сигурност на Китай "показа покаяние" по време на изслушването в Тианджинския народен съд № 1 в източната част на Китай, пише официозът на комунистическата партия Peole’s Daily.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.