НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Г-20 в Осака – среща на върха на двустранните преговори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Г-20 в Осака – среща на върха на двустранните преговори

30 Юни 2019 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Москва. Завърши двудневната среща на върха на Г-20 в Осака, която вече успяха да кръстят „форумът на двустранните срещи“. Най-важни от тях бяха тези между руския и американския президент Владимир Путин и Доналд Тръмп, както и тази между лидера на САЩ и китайския държавен глава Си Дзинпин. Общият брой двустранни срещи не може да бъде преброен. Достатъчно е да се каже, че рускиятр президент проведе много обстойни преговори с премиера на Япония Синдзо Абе, първите лица на Германия (Ангела Меркел), Великобритания (Тереза Мей), Франция (Еманюел Макрон), Южна Корея (Мун Дже-ин). И това без да се смятат многобройните разговори „на крак“, които не са планирани в официалния протокол, пише изтъкнатият руски икономист от МГИМО Валерий Катасонов в материал за руското електронно издание „Фонд за стратегическа култура“, предаден без редакторска намеса.

Напомням, че Г-20 се роди в средата на 90-те години и се оформи окончателно след финансовата криза през 2008 година като форум за многостранно сътрудничество. Днес срещата на върха напомня площадка, където се решават преимуществено двустранните отношения. В последните години с многостранното сътрудничество има все повече проблеми. Те започнаха още на срещата на върха на Г-20 в Бризбейн (Австралия) през ноември 2014 година на фона на рязко влошилите се отношения между Запада и Русия. А след като Тръмп започна да преформатира отношенията с Китай и Европа, общите договорености между всички страни от Г-20 станаха просто невъзможни. На форума в Хамбург (през юли 2017 г.) и в Буенос Айрес (декември 2018 г.), заключителните комюникета имаха много разтеглив характер без каквито и да е конкретни ангажименти на страните-участници.
Това се прояви в голяма степен на срещата в Осака. Основните въпроси, обсъждани на форума, бяха международната търговия, дигитализацията на обществото, миграцията и екологията. На пленарните заседания на срещата на върха световната търговия беше на първо място. Бяха отбелязани негативни аспекти, свързани с повишения протекционизъм. В същото време участниците предпочитаха да избягват израза „търговска война”. Думите „реформа на СТО“ се превърнаха в един от ключовите термини на заключителните документи на срещата на върха, въпреки че не е много ясно какво стои зад тях. Америка едва се споменава в контекста на темата на СТО, но именно тя е главният нарушител на хартата, като едностранно започна рязко увеличаване на вносните мита върху китайските стоки. А Тръмп вече на няколко пъти по време на пребиваването си в Белия Дом изказваше съмнения в целесъобразността на членството на САЩ в СТО и в целесъобразността на съществуването на самата организация. Възможно е за администрацията на Тръмп „реформа на СТО“ да означава ликвидация на СТО.
Дискусията по темата за дигитализацията беше още по-малко специфична. Разговорите за "фигурата" се превърнаха в удобен спасител, за да запълнят времето в много срещи и форуми, когато участниците искат да се размине от чувствителни въпроси. Въпреки това, в рамките на темата „цифри“, все пак беше повдигнат един конкретен въпрос. Става въпрос за създаване на по-ефективна данъчна система за големите цифрови корпорации - Facebook, Google, Amazon, Apple. Участниците във форума се съгласиха, че данъчното облагане на цифровите корпорации трябва да се основава на страните, в които те получават основната печалба, а не на мястото, където се намират техните главни офиси. Това предложение беше подготвено на среща на финансовата двадесет, проведена в японския град Фукуока три седмици преди срещата на върха в Осака.
Обсъждането на темата за цифровизацията беше още по-малко конкретно. Разговорите за това станаха удобна залъгалка за запълване на времето на много заседания и форуми, когато участниците искаха да избегнат острите въпроси. Впрочем, в рамките на темата за цифровото общество все пак бе засегнат един конкретен въпрос. Това е темата за създаване на по-ефективна данъчна система за големите цифрови корпорации – Facebook, Google, Amazon, Apple. Участниците във форума се съгласиха, че данъчното облагане на тези компании трябва да се осъществява на базата на това, в кои страни те получават основните си доходи, а не на това, къде се разполагат териториално главните им офиси. Предложението бе изготвено на заседание на финансовото Г-20, провело се в японския град Фукуока три седмици преди срещата в Осака.
Финансовото Г-20 подготви още едно предложение, което беше включено в заключителното комюнике – за необходимостта да се доведат до край реформите на Международния валутен фонд (МВФ). Става въпрос за преразглеждане на квотите на страните-участници във Фонда в съответствие с решенията от 2010 и 2015 година. За да влязат в сила, решенията трябва да бъдат ратифицирани от страните-членки. Единствената страна, която не е ратифицирала преразглеждането на квотите е САЩ. Те не искат да правят това, защото се опасяват да не загубят контрола над МВФ. Мисля си, че и приетата в Осака резолюция няма да принуди Вашингтон да ги ратифицира.
Темата за миграцията и бежанците не беше централна за срещата на върха, но беше отразена в съвместното комюнике. Лидерите на страните от Г-20 подчертаха необходимостта от съвместни действия за разрешаване на проблема с масовата миграция. Конкретика, за съжаление, няма никаква.
Освен „цифрите“, популярна магическа пръчица за такива политкоректни форуми стана темата за екологията. Темата е печеливша в този смисъл, че повечето екологични проблеми са дългосрочни и свръхдългосрочни. Екологичните проблеми се различават, например, от проблемите около икономическата и финансовата кризи, когато трябва да се действа незабавно. На срещата на върха на Г-20 през 2008 година във Вашингтон и през 2009-та в Лондон на никой не му беше до екология, по света бушуваше финансова криза. И трябва да отдадем нужното признание на тези форуми, чиито решения за преодоляване на кризата бяха пределно конкретни и единодушни.
Но в Осака целият втори ден от срещата беше посветен на екологията. Говориха с жар за такава екологична заплаха като пластмасовите отпадъци. Всички се съгласиха, че до 2050 г. трябва да се намалят емисиите на пластмасови отпадъци до нула.
Темата за климата вече е почти ритуална. През 2015 година в Париж беше постигнато споразумение за борба с климатичните промени. То предвижда рязко съкращаване на емисиите на парникови газове (преди всичко СО2, въглероден диоксид). Още с появата си в Белия Дом заяви, че споразумението за климата е „несправедливо“ и „е много обременяващо“ за Америка. Затова САЩ няма да участват в договора. Сега на срещите на върха на Г-20 в Хамбург, Буенос Айрес, Осака, лидерите на някои страни (предимно европейски) започват да хленчат, че Парижкото споразумение трябва да бъде изпълнено. Тръмп не реагира на това хленчене. Френският президент Еманюел Макрон заяви в Осака, че няма да подпише окончателното комюнике, ако Парижкото споразумение за климата (което влезе в сила през 2016 г.) няма да бъде споменато в него. Споразумението бе споменато, а Макрон подписа комюникето, но Тръмп е непоколебим, като скала. От себе си добавям, че Парижкото споразумение изцяло губи смисъла си без Америка, защото на САЩ се падат от 25 до 30% от емисиите на парникови газове.
Ясно се вижда, че наборът от въпроси, обсъждани в Осака, е много различен от реалните предизвикателства и заплахи, пред които е изправен светът. Това е взривоопасната ситуация в Близкия Изток, засилената надпревара във въоръжаването и нарасналата заплаха от използване на ядрено оръжие, Украйна като огнище на нестабилност в Европа, санкциите на САЩ против други страни, Най-накрая, това е заплахата от втора вълна на световната финансова криза. Да, на двустранните преговори тези въпроси бяха обсъдени, но почти не се говори за тях на пленарните заседания. А това означава, че Г-20 губи ефективността си. Някои ехидно отбелязват, че за възраждането й трябва да се разрази нова световна финансова криза.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган в Осака: Никой няма право да нарушава суверенните права на Турция

Ердоган в Осака: Никой няма право да нарушава суверенните права на Турция

29 Юни 2019 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Осака. Западните страни, които учат другите на основите на правата на човека, сами не са успели да вземат изпита в тази област. Това заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган на срещата на върха на Г-20 в японския град Осака, цитиран от „Анадолската агенция“.
Държавният глава засегна и темата за доставката в Турция на руските зенитно-ракетни системи С-400. „Договорът с Русия за придобиване на ЗРС С-400 се намира в стадий на доставка. Споразумение, намиращо се в стадий на доставка, не може да бъде отменено. Подобно нещо не подобава на страна като Турция“, заяви Ердогхан.
Освен това президентът отбеляза, че никой няма право да нарушава сувереннните права на Турция. Той засегна и темата за възможните санкции срещу Турция. „В хода на срещата с президента на САЩ обсъдихме въпроса за санкциите. Тръмп заяви, че това няма да се случи“, каза Ердоган.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Несправедливият договор за отбрана с Япония трябва да бъде променен

Доналд Тръмп: Несправедливият договор за отбрана с Япония трябва да бъде променен

29 Юни 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Осака. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е съобщил на японския премиер Шинзо Абе, че договорът за отбрана между двете страни трябва да бъде променен, тъй като е несправедлив за Вашингтон, предава Reuters.
Американският лидер обясни, че не възнамерява да изтегля САЩ от договра, който партньорите определят като стълб на стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион, но той е в твърде голяма тежест за Вашингтон.
„Казах му, че ще трябва да го променим“, заяви Тръмп на пресконференция след срещата на върха на Г-20 в Осака.
„Казах, виж, ако някой нападне Япония, отиваме след тях, влизаме в битка с всички сили“, добави американският президент. „Ако някой атакува САЩ, те не трябва да го правят. Това е несправедливо“.
Договорът, подписан след капитулацията на Япония във Втората световна война, задължава САЩ да защитават Япония.
В замяна на това Япония предоставя военни бази, които Вашингтон използва, за да проектира сила дълбоко в Азия, включително най-голямата концентрация на американските морски пехотинци в Окинава и предното разполагане на авионосна ударна група във военноморската база Йокосука близо до Токио.
Смята се, че краят на пакта за сигурността увеличава риска Вашингтон да се окаже принуден да изтегли голяма част от военните си сили от Азия в момент, когато китайската военна мощ нараства.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заключителната декларация след срещата на Г-20: Геополитическите търкания се засилват

Заключителната декларация след срещата на Г-20: Геополитическите търкания се засилват

29 Юни 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Осака. В заключителното комюнике след срещата на върха на Г-20, лидерите на страните признават, че търговските спорове и геополитическите търкания се увеличават, предава AFP, като коментира, че форумът в бил доминиран от американско-китайската търговска война.
"Най-важното е, че търговските и геополитическите търкания са се засилили", заключиха лидерите на Г-20 в изявление.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Си Дзинпин: Китай и САЩ трябва да избегнат капана на конфликтите и конфронтациите

Си Дзинпин: Китай и САЩ трябва да избегнат капана на конфликтите и конфронтациите

29 Юни 2019 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Осака. Китай и САЩ не трябва да падат в капана на конфликтите и конфронтациите, защото имат много общи интереси. Това заяви китайският президент Си Дзинпин на двустранните преговори с американския си колега Доналд Тръмп в кулоарите на срещата на Г-20 в японския град Осака, предава ТАСС.
„Китай и САЩ разделят висока степен на интегрирани интререси, а освен това имат широк кръг от сфери за сътрудничество и затова трябва да избягват попадането в т.нар. капани на конфликтите и конфронтациите, а също така те трябва да си съдействат и да се развиват заедно“, цитира думите на държавния глава агенция „Синхуа“.
Както отбеляза Си Дзинпин, китайско-американските отношения „се сблъскаха с определени трудности, които не са в интерес и на двете страни“. „Що се касае до въпросите, засягащи суверенитета и авторитета на Китай, то по тях Китай обезателно ще отстоява своите ключови интереси“, подчерта президентът.
В хода на пълноформатната среща, която продължи около 80 минути, Си Дзинпин и Тръмп се договориха за възобновяване на търговските преговори между страните. Президентът на САЩ също така отбеляза, че Вашингтон няма да налага нови наказателни мита на китайските стоки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тръмп предложи да се види с Ким Чен-ун в демилитаризираната зона между двете Кореи този уикенд

Reuters: Тръмп предложи да се види с Ким Чен-ун в демилитаризираната зона между двете Кореи този уикенд

29 Юни 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Осака. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в събота, че би искал да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун този уикенд в демилитаризираната зона между двете Кореи, а от Пхенян отвърнаха, че една такава среща би била „значима“, ако се случи, предава Reuters.
Тръмп, който е в Осака, Япония, на срещата на върха на Г-20, трябва да пристигне в Южна Корея по-късно в събота и ще се върне във Вашингтон в неделя.
Ако Тръмп и Ким се срещнат, това ще бъде третата им среща за малко повече от една година и четири месеца след последната, във Виетнам, която завърши без прогрес в усилията за денуклеаризация на Северна Корея.
Американският лидер направи предложението си за среща с Ким в Туитър относно пътуването си за Сеул.
„Докато съм там, ако председателят Ким от Северна Корея види това, бих се срещнал с него на границата/ДМЗ, само за да си стиснем ръцете и да си кажем здрасти(?)!“ – заяви той.
По-късно държавният глава каза пред журналистите, че се е сетил за това тази сутрин.
„Ще бъдем там и <...> не знам къде е той в момента. Може да не е в Северна Корея“ – заяви Тръмп.
„Ако е там, ще се видим за две минути, това е всичко, което можем, но това ще бъде добре“, добави той. Тръмп каза, че той и Ким „се разбират много добре“.
Високопоставен представител на Северна Корея заяви, че срещата на върха между Тръмп и Ким в ДМЗ ще бъде "смислена" за развитието на отношенията.
"Ние виждаме това като много интересно предложение, но не сме получили официално предложение в това отношение", заяви в изявление първият заместник-министър на външните работи на Северна Корея Чо Сон Хуй.
„Аз съм на мнение, че ако срещите на върха КНДР-САЩ се провеждат по линията на разделение, както е планирано от президента Тръмп, това ще послужи като друг значим повод за по-нататъшно задълбочаване на личните отношения между двамата лидери и напредъка на двустранните отношения“, каза Чой.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ са се съгласили да не налагат нови мита на китайските стоки

РИА Новости: САЩ са се съгласили да не налагат нови мита на китайските стоки

29 Юни 2019 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Пекин. На преговорите между президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмо и Си Дзинпин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака американската страна е изразила готовност да не въвежда нови мита на китайските стоки, предава РИА Новости.
Както съобщава китайската държавна агенция „Синхуа“, срещата е продължила 80 минути.
„Американската страна заяви, че повече няма да налага нови мита на вноса на китайски стоки. Търговските делегации на двете страни в бъдеще ще обсъдят по-конкретни въпроси“, се казва в съобщението на агенцията.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп и Си се договориха да рестартират търговските преговори

AFP: Тръмп и Си се договориха да рестартират търговските преговори

29 Юни 2019 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Пекин. Президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Дзинпин се съгласиха в събота да рестартират търговските преговори между двете страни, като американският лидер се е съгласил да не налага повече наказателни мита на китайските стоки, предава AFP, като се позовава на китайски държавни медии.
Двете страни ще рестартират разговорите „на базата на равенство и взаимно уважение“, според официалната агенция „Синхуа“.
Двамата президенти се срещнаха в събота в кулоарите на форума на Г-20 в Осака, Япония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Китай е изхарчил 130 милиарда долара за финансиране на износа си

Washington Examiner: Китай е изхарчил 130 милиарда долара за финансиране на износа си

28 Юни 2019 | 19:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Правителството в Пекин е изразходвало 130 млрд. долара, за да укрепи износа си, съобщава американското издание The Washington Examiner, като се позовава на данни от Експортно-импортната банка на САЩ.
Цифрата е десетократно по-голяма от тази на други страни, които предлагат кредитиране, свързано с търговията – като например Германия и Южна Корея. Съответното става ясно от представен доклад пред Конгреса на САЩ, озаглавен „Глобална конкуренция за експортни кредити".
Експортно-вносната банка предоставя заеми, гаранции и друго финансиране за насърчаване на чуждестранните покупки на стоки в САЩ, а докладът се стреми да подчертае ролята му като противовес на подобни програми в други страни. Документът се появява на бял свят малко повече от месец, след като Конгресът възстанови пълното функциониране на банката след четири години на ефективно закриване.
Критиците в Конгреса, водени от консервативните кръгове на Републиканската партия, блокираха процеса. Преди възстановяването й миналия месец банката беше ограничена до финансиране на проекти на стойност не повече от 10 милиона долара.
Докладът твърди, че този период на бездействие е настъпил, тъй като други страни разширяват собствените си програми за износ, виждайки го като надежден инструмент поради своята ефективност и рентабилност.
„Всяко правителство все повече се фокусира върху националните цели и изгражда дългосрочни бизнес партньорства, за да максимизира експортния отпечатък на страната си. Техните износители активно да се стремят да създават сделки и да развиват стратегическите си интереси в дългосрочен план”, поясняват от банката.
Кимбърли Рийд, председателка на банката, предупреди, че Китай е особено агресивен в това отношение, а други страни следват примера му, за да останат конкурентоспособни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей каза на Путин, че Русия трябва да спре „безотговорните си действия“

Reuters: Тереза Мей каза на Путин, че Русия трябва да спре „безотговорните си действия“

28 Юни 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Осака. Британският премиер Тереза Мей каза на руския президент Владимир Путин в петък, че Москва трябва да спре „безотговорните и дестабилизиращите си действия“, ако иска влошените заради аферата Скрипал отношения между двете страни да се подобрят, предава Reuters.
Освен това тя каза на руския лидер по време на разговора им в кулоарите на срещата на високо равнище на Г-20 в японския град Осака, че иска двамата руснаци, които Лондон смята за отговорни за предполагаемото отравяне на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри миналата година, да бъдат изправени пред съда, съобщиха от пресслужбата на британското правителство.
„Министър-председателят заяви, че използването на смъртоносен нервен агент по улиците на Солсбъри е част от по-широк модел на неприемливо поведение и е истински презрян акт, довел до смъртта на британски гражданин, Доун Стърджис“, се казва в изявлението.
“(Тя) подчерта, че оставаме отворени за различни отношения, но за да стане това, руското правителство трябва да избере друг път“, се добавя още в съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кремъл ще изпрати покана на Тръмп за Деня на победата в близките дни

ТАСС: Кремъл ще изпрати покана на Тръмп за Деня на победата в близките дни

28 Юни 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Осака. Официалната покана към президента на САЩ Доналд Тръмп да присъства на парада по случай юбилея от Победата във Великата отечествена война през 2020 година ще бъде изпратена в близките дни, съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
„Действително, както вече бе съобщено, (президентът на Русия Владимир) Путин покани Тръмп през следващата година на 75-тата годишнина от края на Отечествената война и Втората световна война“, заяви Песков. По неговите думи „Тръмп възприе позитивно (поканата) и каза, че ще чака официална покана“.
Прессекретарят на руския президент подчерта, че поканата, „разбира се, ще бъде изпратена в следващите дни“.
Путин и Тръмп се срещнаха по време на срещата на върха на Г-20, разговорът продължи 1 час и 20 минути. Както отбеляза руският външен министър Сергей Лавров, атмосферата и настроението на лидерите бяха много добри и е инициирано желание да се обсъдят широк кръг въпроси от икономиката до стратегическата стабилност.
Песков отбеляза, че срещата между Путин и Тръмп е била интензивна. „Разбира се, времевите ограничения не позволиха задълбочена размяна на мнения по темите, които бяха засегнати, но въпреки това говориха за нивото на двустранните търговски и икономически отношения, което по никакъв начин не съответства на потенциала на двете страни“, разкри Песков. , По неговите думи лидерите „се съгласиха да проучат какви фактори възпрепятстват разширяването на хоризонта на търговския и икономически обмен“.
Също така той съобщи, че Путин и Тръмп са обсъдили Сирия и разоръжаването.
„(Лидерите) говориха за международните работи, засегнаха и Сирия, ситуацията в Идлиб, говориха и за Турция в този контекст, говориха и за Китай и достатъчно подробно поговориха по въпроса за разоръжаването, въпросите на стратегическата стабилност“, изброи темите на разговора представителят на Кремъл.
Той отбеляза, че президентите „се съгласиха, че по линия на съответстващите ведомства – министърът на външните работи (на Русия Сергей Лавров) и държавния секретар на САЩ Майк Помпео, първият вицепремиер Антон Силуанов и (министърът на финансите на САЩСтивън) Мнучин ще продължат обсъждането по-конкретно“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай ще понижи митата и ще отмени други ограничения, за да увеличи вноса

ТАСС: Китай ще понижи митата и ще отмени други ограничения, за да увеличи вноса

28 Юни 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Осака. Китай ще увеличи обема на вноса и в тази връзка ще намали митата и ще отстрани други бариери, препятстващи увеличаването на стокооборота с външния свят. Това заяви в петък президентът на страната Си Дзинпин, цитиран от ТАСС.
„Първо, ние постоянно ще увеличаваме откритостта на страната към външния свят. Ние ще бъдем първите, които ще поемат инициативата за насърчаване на увеличаването на вноса. Китай възнамерява систематично да намалява нивото на тарифите, активно да елиминира търговските бариери и интензивно да намалява системните разходи“, каза той в пленарната зала по време на срещата на върха на Г-20 в Осака.
Според китайския лидер в близко бъдеще властите на Китайската народна република ще осигурят още по-голяма либерализация в отношенията между китайските предприятия и техните чуждестранни партньори в областта на селското стопанство и услугите, както и в добивната промишленост и преработващата промишленост. Си Дзинпин подчерта, че за тази цел ще бъдат създадени още шест зони за свободна търговия, като се обърне специално внимание на стратегията за развитие на Шанхай и Хайнан.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Путин и Тръмп потвърдиха желанието си да продължат диалога

Сергей Лавров: Путин и Тръмп потвърдиха желанието си да продължат диалога

28 Юни 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Осака. Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп на срещата в Осака са потвърдили постигнатите по-рано договорки и желанието да продължат да обсъждат широк спектър от въпроси. Това съобщи министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров в ефира на телевизия „Россия 24“, предава ТАСС.
„Настройката е много добра, атмосферата е конструктивна. Потвърдено и дори инициирано е желанието да се обсъждат широк спектър от теми, от икономиката до стратегическата стабилност. Определихме потвърждение на нашите инициативи, които бяха представени в Хамбург миналата година в Хелзинки по тези въпроси. Президентът Тръмп каза, че неговите служители, които присъстваха на разговора, ще бъдат инструктирани да се справят с тези проблеми с московските си колеги ”, каза първият дипломат на Москва.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Лидерите на страните от ЕС продължават консултациите за назначенията в ЕС в Осака

РИА Новости: Лидерите на страните от ЕС продължават консултациите за назначенията в ЕС в Осака

28 Юни 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Осака. Консултациите между страните-членки на ЕС за назначенията на ключовите постове в европейските структури ще продължат дори и в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в японския град Осака, като страните са близо до решения, но засега е рано да се обявяват конкретни имена, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от РИА Новости.
През юни лидерите на страните от ЕС не успяха да съгласуват пакет от четирима кандидати за ключовите постове в управленческите структури на Съюза. В неделя те ще се съберат на извънредна среща на върха в Брюксел за продължаване на дискусиите.
„Намирам се в постоянен контакт с европейските лидери в Осака. Само вчера имах 12 или 13 такива телефонни разговора. Това означава, че аз още съм в средата на консултациите. Днес и утре ще проведа срещи със своите колеги тук, в Осака, и ще продължа работата си по назначенията“, съобщи Туск на журналистите в Япония.
При това той призова „не очаквайте „бял дим“ в Осака, защото пушенето тук навсякъде е забранено“.
„Стигнахме по-близко до решение, но все още сме далеч от това да ви казвам нещо конкретно днес“, отбеляза председателят на Европейския съвет.
В близките месеци в ЕС ще се смени ръководството на ЕК, Съвета, дипломатическата служба, ЕЦБ, както и ЕП.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Срещата между Путин и Тръмп продъжли час и 20 минути

ТАСС: Срещата между Путин и Тръмп продъжли час и 20 минути

28 Юни 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Осака. Срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп в кулоарите на форума на Г-20 в Осака продължи един час и 20 минути, предава кореспондент на ТАСС.
По-рано се предполагаше, че беседата на държавните глави ще продължи от един до един час и половина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: „Отдавна не сме се виждали“: Путин и Тръмп обсъдиха въпроси от сферата на сигурността

EA Daily: „Отдавна не сме се виждали“: Путин и Тръмп обсъдиха въпроси от сферата на сигурността

28 Юни 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин нарече срещата с американския си колега Доналд Тръмп на форума на Г-20 в Осака добра възможност за продължаване на диалога между страните, предава руската агенция EA Daily.
„Имаме за какво да поговорим. Всички теми са набелязани. Отдавна не сме се виждали, от срещата в Хелзинки. Нашите сътрудници работиха и ни дадоха възможност да продължим това, за което се договаряхме“, каза Путин в началото на срещата с американския си колега.
„Ще имаме много интересна дискусия, която ще включва въпроси, като търговията, разоръжаването, протекционизма. Всичко това ще бъде построено на много добрите взаимоотношения между нас. Мисля, че резултатите от тази среща ще бъдат отлични“, отбеляза американският лидер.
Впоследствие от Белия Дом съобщиха, че разговорите са били фокусирани върху ситуацията в Иран, Украйна, Сирия, Венецуела и Близкия Изток.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп очаква „продуктивна“ среща със Си Дзинпин

AFP: Тръмп очаква „продуктивна“ среща със Си Дзинпин

28 Юни 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Осака. Американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че очаква „продуктивни“ преговори с китайския си колега Си Дзинпин, когато те се срещнат в събота в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака и обсъдят търговското напрежение между двете най-големи икономики на света, предава AFP.
„Мисля, че (преговорите) ще бъдат продуктивни“, заяви лидерът на САЩ. „Ще бъде много вълнуващ ден“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нарендра Моди: Едностранните решения пречат на развитието на глобалната икономика

Нарендра Моди: Едностранните решения пречат на развитието на глобалната икономика

28 Юни 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Осака. Развитието на глобалната икономика до голяма степен е възпрепятствано от едностранни решения и спорове, които влияят на цялата система, заяви премиерът на Индия Нарендра Моди в петък, цитиран от Reuters.
„Трябва да се фокусираме върху реформата на Световната търговска организация (СТО), за да постигнем балансирано развитие на глобалната икономика, така че растежа да е отворен за всички“, каза Моди на среща на лидерите от групата БРИКС в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в японския град Осака.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин и Тръмп са обсъдили ситуацията в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна

ТАСС: Путин и Тръмп са обсъдили ситуацията в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна

28 Юни 2019 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Осака. Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин са обсъдили ситуацията в Иран, Сирия, Венецуела и Украйна. Това се казва в заявление на Белия Дом, разпространено в петък след края на срещата между двамата лидери в кулоарите на форума на Г-20 в Осака, предава ТАСС.
В съобщението се отбелязва също, че президентите са се съгласили, че подобряването на отношенията между Москва и Вашингтон отговоря на интересите както на двете страни, така и на целия свят.
„Двамата лидери се съгласиха, че подобряването на отношенията между САЩ и Русия отговаря на взаимните интереси и интересите на целия свят“, се подчертава в документа. „Президентите се съгласиха, че двете страни ще продължат дискусиите за моделите на контрол над въоръженията на XXI век, които, както по-рано заяви президентът Тръмп, трябва да включват Китай“.
Срещата между лидерите продължи 1 час и 20 минути.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: С усмивка Тръмп каза на Путин „не се намесвайте в изборите, президенте, не се намесвайте“

AFP: С усмивка Тръмп каза на Путин „не се намесвайте в изборите, президенте, не се намесвайте“

28 Юни 2019 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Осака. Голяма част от президентството на Доналд Тръмп премина под сянката на обвиненията за намеса на Москва в изборите през 2016 година, на които той бе избран, но когато той бе призован от журналист да предупреди Путин да не влияе на американските избори, държавният глава го направи в шеговит стил, предава AFP.
„Не се намесвайте в изборите, президенте, не се намесвайте“, заяви Тръмп с усмивка на лице, размахвайки пръст към руския лидер, докато двамата провеждаха преговори в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака в петък.
Путин не каза нищо и отговори на коментара с усмивка.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Представителят на Русия в Г-20 съобщи, че изработването на заключителните документи върви трудно

ТАСС: Представителят на Русия в Г-20 съобщи, че изработването на заключителните документи върви трудно

28 Юни 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Осака. Изработването на заключителните документи на срещата на върха на Г-20 върви трудно, като страните не могат да се договорят по въпроса за реформирането на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната търговска организация (СТО). Това заяви в петък пред журналистите шерпа (довереното лице – представителя) на Русия в Г-20 Светлана Лукаш, цитирана от ТАСС.
„Успоредно със срещата на лидерите се подготвят и изготвят окончателните документи“, каза тя. „Разбира се, тази работа не е лесна, тъй като за страните е много трудно да се споразумеят по такива ключови въпроси на Г-20 като реформите на международната финансова архитектура и Световната търговска организация, и някои нови теми, включително въпроси, свързани с информационната сигурност“.
В същото време тя отбеляза, че вероятността за приемане на декларация в края на срещата на върха на Г-20 е висока, но е възможно, поради различни разногласия, документът да не бъде приет.
По нейните думи, според резултатите от срещата на върха, „навярно ще има декларация, а може да има и други документи по дневния ред на Г-20 – може би, в по-политически формат“.
Отговаряйки на въпроса дали думите й означават, че държавите от Г-20, поради съществуващите декларации, може да не одобрят окончателната декларация на срещата, Лукаш заяви: „Винаги има вероятност, нарастват противоречия между страните по всички въпроси на икономическите и финансовите сфери, и други проблеми“.
Шерпът на Русия отбеляза и тясната комуникация между лидерите на всички страни на площадката на срещата на високо равнище на Г-20 в Осака.
„Имаше взаимодействие между всички лидери на всички страни. Когато са в общата зала, те си говорят помежду си и, разбира се, обменят мнения“, съобщи тя.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Осака започна срещата между Путин и Тръмп

РИА Новости: В Осака започна срещата между Путин и Тръмп

28 Юни 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Осака. В кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака започнаха преговорите между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп, съобщава РИА Новости.
Както се очаква, лидерите ще обсъдят общото състояние на двустранните отношения, въпроси за стратегическата стабилност и регионални конфликти, включително Иран, Украйна, Афганистан, Сирия и Венецуела.
В навечерието на форума в Япония в интервю пред британското издание Financial Times Путин заяви, че се надява да обсъди с американския си колега ситуацията около Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ-3).
На свой ред, Тръмп, малко преди да излети за Осака, заяви пред журналистите, че очаква „добър разговор“ с Путин. При това американският лидер добави: „Но какво ще кажа, не е ваша работа“.
Помощникът на руския президент Юрий Ушаков в коментар за дневния ред на срещата подчерта, че много ще зависи от това, как лидерите ще построят беседата.
Това е третата лична среща на лидерите на Русия и САЩ, като те общуват основно по телефона.
За последен път Путин и Тръмп се видяха през декември на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, където поговориха „на крак“, като преди това американският президент отмени пълноформатната среща заради инцидента в Керченския пролив.
Освен това държавните глави проведоха среща на върха Русия-САЩ в Хелзинки през лятото на миналата година.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп приветства „много, много добрите отношения“ с Путин преди срещата в Осака

AFP: Тръмп приветства „много, много добрите отношения“ с Путин преди срещата в Осака

28 Юни 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Осака. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в петък приветства „много, много добрите“ си отношения с руския лидер Владимир Путин преди разговора между двамата в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в японския град Осака, предава AFP.
„"Голяма чест е да бъда с президента Путин," каза Тръмп, който последно проведе разговори лице в лице с руския президент в Хелзинки през 2018 г.
"Имаме много, много добри отношения", отбеляза американският държавен глава.
Дългоочакваната среща между двамата, отбелязва „Франс прес“, бе засенчвана от разследване за отношенията на Тръмп с Русия и противоречията, които избухнаха след последния разговор между двамата лидери.
Запитан преди пътуването си до Япония за планираната среща, Тръмп заяви пред репортерите, че съдържанието на дискусиите е „не е ваша работа“.
„Ще имам много добър разговор с него“, заяви президентът на САЩ пред Белия Дом. „Какво ще му кажа не е ваша работа“.
Тръмп е преследван през цялото си президентство от обвинения в подозрителни връзки с Русия, припомня още агенцията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Сега Путин се е съсредоточил върху Борис Джонсън и Джереми Корбин

Independent: Сега Путин се е съсредоточил върху Борис Джонсън и Джереми Корбин

28 Юни 2019 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. В началото на годината Владимир Путин говореше за нуждата да се подобрят отношенията между неговата Русия и Великобритания, след като те се спуснаха до най-ниските си нива от Студената война заради аферата Скрипал, пише британското ляво-либерално издание Independent в коментар, представен без редакторска намеса.
"Според мен отношенията между Великобритания и Русия са в задънена улица и в интерес на двете страни е да се измъкнат от тази задънена улица", заяви той на пресконференция, подчертавайки, че дипломатическото размразяване е в полза и на двете държави.
Руският президент посочи, че страната му е начело на списъка на преките инвеститори в Обединеното кралство през годината и макар да не е имало диалог в политическата сфера, е имало много продуктивни преговори на бизнес ниво.
Въпреки това, попитан за Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, отговорът на Путин беше да се оттегли, за да говори за британската и западна пропаганда и да настоява, че Кремъл няма нищо общо с отравянето в Солсбъри.
Заявеното от Тереза Мей намерение да повдигне темата за атаката с химически агенти и да поиска екстрадирането на двамата обвиняеми във Великобритания - Александър Петров и Руслан Боширов, членове на военното разузнаване ГРУ - няма да доведат до това Путин да отстъпи по въпроса.
Не само, че Русия не екстрадира гражданите си, за да се изправят в съда пред други страни, но президентът, чиято популярност у дома пада от своите обичайни нива, не би отчуждил своята силова база сред апарата на бившите и настоящите служители на службите за сигурност.
На същата пресконференция в Москва, Путин посъветва Великобритания да се занимае с Брекзит, като искаше да отбележи, че „в противен случай това не беше истински референдум“.
Критиците на Путиновата Русия смятат, че една от нейните основни цели е да отслаби западните съюзи, НАТО и Европейския съюз, както се оказа чрез намеса в изборите на континента и инвестиране в популистки партии.
В този контекст Брекзит Великобритания е добра цел да се култивира. Но Москва ще се съсредоточи върху Борис Джонсън и Джереми Корбин, вероятните бъдещи обитатели на Даунинг стрийт номер 10, да направят това - не Тереза Мей.
Бруталният факт е, че сега тя е фигура от миналото и каквото и да поиска или не от Владимир Путин, ще има малко влияние върху бъдещите отношения между двете страни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Тръмп и Меркел се фокусираха върху световните проблеми, за да ограничат разговорите за напрежението между САЩ и Германия

Politico: Тръмп и Меркел се фокусираха върху световните проблеми, за да ограничат разговорите за напрежението между САЩ и Германия

28 Юни 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Осака. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел решиха да се фокусират върху световните проблеми, може би, за да ограничат разговорите за напрежението между собствените си страни. На разговор в кулоарите на срещата върха на Г-20 в Осака, Япония, двамата лидери се съсредоточиха върху Либия и Сахелския регион на Африка, Източна Украйна и Иран. Те също така разгледаха търговските въпроси между ЕС и САЩ, пише европейската редакция на Politico.
Според Белия дом Тръмп и Меркел обсъдиха "широк кръг въпроси, включително опасната дейност на Иран в Близкия изток".
Според говорителя на Меркел Щефан Зайберт тази част от разговора е била за „конфликтът на САЩ с Иран“.
Медията коментира, че различията в съобщенията между Белия Дом и германското канцлерство говори за дълбокия стрес в отношенията между Вашингтон и Берлин. Отношенията се влошиха значително, откакто Тръмп встъпи в длъжност и започна безмилостно да критикува Берлин за военните разходи и това, което смята, че е несправедлив търговски дисбаланс.
Освен това американският президент не е съгласен с изграждането на газопровода „Северен поток 2“, който, според него, ще увеличи зависимостта на Европа от руския природен газ.
Но след като разговаря с репортери след срещата им, Тръмп като че ли сведе до минимум всеки конфликт и възхвали Меркел, наричайки я „голям мой приятел“.
„Тя е фантастична личност, фантастична жена и се радвам да я имам като приятел“, заяви американският лидер.
В отговор Меркел благодари на Тръмп и отбеляза, че "германските компании инвестират много" в САЩ.
Освен това Тръмп се отклони от темата и отбеляза, че е гледал част от дебатите на кандидатите за президент на САЩ от Демократическата партия, които е намерил за „не много вълнуващи“.
Президентът обвини демократите, че искат да дадат "максимална здравна помощ" на нелегалните имигранти. "За съжаление, те не обсъдиха това, което дават на американските граждани", каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Откриха официално срещата на върха на Г-20 в Осака

AFP: Откриха официално срещата на върха на Г-20 в Осака

28 Юни 2019 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Осака. Лидерите на страните от Г-20 откриха срещата в японския град Осака в петък, предава AFP.
Японският премиер Шинзо Абе откри форума, чиито основни теми ще бъдат търговията, геополитическото напрежение и климатичните промени.
В началото на срещата атмосферата изглеждаше приятелска, като на лицата на пристигащите лидери грееха усмивки, докато позираха за традиционната обща снимка.
Американският президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин, чиито страни са в разгара на търговска война, си стиснаха ръцете преди фотографията.
И докато лидерите се насочиха към първата сесия, френският президент Емануел Макрон се наведе да прошепне нещо в ухото на американския държавен глава.
Първата сесия на срещата е фокусирана върху цифровата икономика и загрижеността за неприкосновеността на личния живот и сигурността.
"Дигитализацията бързо промени различни аспекти на нашето общество и икономика", каза Абе, докато откриваше сесията. "Щастлив съм да видя инерцията да се справим в световен мащаб с цифровата икономика."
Но в знак на продължаващото напрежение, което вероятно ще доминира в преговорите, Тръмп се позова на опасенията на САЩ относно заплахата за сигурността, която китайската телекомуникационна компания Huawei.
Като „разширяваме дигиталната търговия, трябва да гарантираме и устойчивостта и сигурността на нашите 5G мрежи“, каза той.
Срещата на върха е засенчена от търговската война между двете най-големи световни икономики и надеждите са, че Си и Тръмп могат да постигнат примирие по време на преговорите помежду си в събота в кулоарите на срещата на върха.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Путин и Тръмп поговориха накратко преди срещата на Г-20

РИА Новости: Путин и Тръмп поговориха накратко преди срещата на Г-20

28 Юни 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Осака. Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп поговриха накратко „на крак“ преди церемонията за общата снимка и откриването на срещата на върха на Г-20 в японския град Осака, предава РИА Новости.
Двамата лидери поговориха оживено помежду си, отбелязва руската агенция.
По-рано Тръмп заяви, че очаква „добър разговор“ с Путин в Япония. По думите на помощника на руския президент Юрий Ушаков, лидерите ще обсъдят въпроси около стратегическата стабилност, иранския проблем и регионалните конфликти, включително Сирия, Афганистан, Украйна и Венецуела.
Срещата на върха на Г-20 започва в петък сутринта. Първото заседание ще бъде посветено на въпросите на глобалната икономика, търговия и инвестиции.
Форумът се провежда в Япония на 28-29 юни, като тя е домакин за първи път. Освен страните, влизащи в Г-20 - Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Мексико, Южна Корея, Южна Африка, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Великобритания, САЩ, Европейския съюз и Япония, на срещата ще участват Испания, Сингапур, Тайланд, Египет, Сенегал, Чили, Виетнам, Холандия, както и международните организации ООН, Световната банка, Международния валутен фонд, СТО и други.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: Путин отива напразно на срещата на върха на Г-20

„Московский комсомолец“: Путин отива напразно на срещата на върха на Г-20

27 Юни 2019 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Москва. На 29-29 юни в японския град Осака ще се състои поредната, 14-та, среща на върха на Г-20. Но още преди откриването й много политици и политолози уверено предричат, че тази среща няма да вземе никакви глобални решения, пише руското издание „Московский комсомолец“ в материал, представен без редакторска намеса.
„Според мен, в момента на ниво Г-20 не е възможно да се постигне съгласие“, заяви, например, министърът на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин. „Това се видя добре преди една седмица, когато бях в Япония на срещата на министрите на търговията от Г-20. Това беше абсолятно безсмислено мероприятие. Американците обвиняваха китайците за субсидиите, китайците обвиняваха американците за тарифите. Направиха заявление, което не съдържа нищо“.
Прозвуча изключително безапелационно, но очевидно тази острота е оправдана. Когато на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков беше зададен въпросът дали Владимир Путин и Доналд Тръмп ще се срещнат в Осака, той отговори повече от уклончиво. „Нека с вас изчакаме Г-20“, каза Песков. Чак в навечерието, буквално два дни преди началото на срещата на върха, помощникът на президента на Руската федерация Юрий Ушаков обяви, че часът за срещата на двамата държавни глави е съгласуван.
В своя дух американският лидер се изказва за отношенията с Русия така, че едва ли някой може да разбере смисъла. Впрочем, вече в Америка, изглежда вече спряха да се опитват да го направят. С разлика от няколко дни Тръмп първо заяви, че нито един американски президент не е провеждал толкова твърда политика спрямо Русия, от него. И буквално след това – декларация за желанието му да изгради „добри отношения с руското ръководство“. „Президентът Тръмп очаква с нетърпение срещата с президента Путин на предстоящата среща на върха на Г-20“, все едно нищо не се е случвало съобщи съветникът на президента по национална сигурност Джон Болтън.
Но за какъв вид нетърпение можем да говорим, ако дневният ред се съгласува буквално на пожар? Когато през май Тръмп за първи път обяви желанието си да се срещне с Путин, властите в Кремъл само свиваха рамене. Те изобщо не знаеха за какво ще говорят двамата лидери.
В кратката история на отношенията между Путин и Тръмп има всичко. За последен път президентите говориха лице в лице на срещата на върха в Хелзинки през юли 2018 година. През ноември същата година те проведоха среща в Париж, където и двамата дойдоха по покана на френския лидер Еманюел Макрон на мероприятия в чест на стогодишнината от края на Първата световна война. Но тогава пълноформатните преговори се провалиха и двамата президенти говориха накратко "на крак". След това държавните глави щяха да проведат преговори през декември на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес, но Тръмп отмени тази среща заради инцидента в Керченския проток.
Както бе отбелязано от британската Би Би Си, просто Тръмп мина покрай масата, на която седеше Путин, без да поздрави. Вярно е, че според руските източници Тръмп и Путин са обсъдили керченския инцидент, но няма документални свидетелства за това.
И въпреки че сега не става въпрос за кратка среща „на крак“, за какво могат да говорят в отделения за преговори един час? За ядрено разоръжаване? За начините за предотвратяване на криза в отношенията с Иран? За ситуацията в Сирия? За помощта за многострадалната Венецуела?
Тръмп, както обикновено, е по-фокусиран върху пиар ефекта, отколкото върху постигането на някакви резултати. Но изглежда, че след разследването на възможните му връзки с руснаците, водено от независимия прокурор Робърт Мюлер (както е известно, той не откри никакви следи от заговор), Русия е престанала да бъде интересна за Тръмп. И, съответно, отношенията с Москва престанаха да бъдат приоритет за него.
Путин разбира това. На директната си линия той каза, че "Русия е готова за диалог със САЩ, но американците сами трябва да решат дали трябва да развиват отношения с Москва или не“. "Затова ако е нужен диалог - моля, ние сме готови", добави руският лидер на живо по телевизията. „Не е нужен - ще изчакаме, докато узреят“.
Но увереността, че Тръмп ще узрее бързо не стига. Неговите хаотични движения и към старицата Европа, и към Китай, и към Иран, и към Венецуела, меко казано, не свидетелстват за стратегическата далновидност на обитателя на Белия Дом. В Америка, между другото, още от времето на инаугурацията на Тръмп пресата повдига въпроса за умствената му адекватност. А известният анализатор Андрес Опенхаймер току що публикува в испаноезичния вестник El Nuevo Herald статия, чиято тема е вдъхновена от започналата миналата седмица кампания за преизбиране на Тръмп за втори мандат. Наистина, анализаторът обедини в една категория Тръмп и неговите главни съперници-демократи Джоузеф Байдън и Бърни Сандърс. За периода на президентските избори първият ще бъде 74-годишен, вторият - 77-годишен, а третият - 79-годишен. „Не са ли прекалено стари, за да бъдат президенти?“ – пита Опенхаймер. Така че Тръмп може просто да е презрял.
Но да се върнем на срещата на върха в Осака. В нейното навечерие можем да констатираме, че отношенията и с по-младите лидери не се развиват много успешно за руското ръководство. Както обявиха от Кремъл, в плановете на президента на Русия Владимир Путин няма среща с украинския му колега Владимир Зеленски. По-рано украинският външен министър Павел Климкин каза, че Зеленски възнамерява да участва в срещата на върха и да се срещне със световните лидери, включително, вероятно, с Путин. Но такава среща няма "в графика", каза Песков пред репортери. По-рано прессекретарят на руския лидер отбеляза, че срещите, включени в плановете на Путин на срещата на Г-20, ще бъдат посветени на разрешаването на международните кризи. Отношенията на Кремъл с Украйна вероятно не са категоризирани като международни или регионални кризи.
Отношенията между Русия и Япония, която за първи път приема Г-20, не са твърде оптимистични. Японският премиер Шинзо Абе не успя да постигне споразумение с Путин за някаква форма на съвместна икономическа дейност на Курилските острови. Япония предложи в тази област само развитието на морските обиколки на островите. Русия, от друга страна, очакваше от Земята на изгряващото слънце много по-обширни предложения - строителство на хотели, големи преработвателни предприятия за отпадъци на островите и мащабно развитие на транспортната инфраструктура. Но нищо не беше предложено от японците и най-вероятно никакви документи за съвместното развитие на островите няма да бъдат подписани на срещата на върха.
Срещата на лидерите на тристранния формат Русия-Индия-Китай ще се състои в кулоарите на срещата. Държавите от този формат, на фона на сложна международна ситуация, трябва съвместно да се противопоставят на протекционизма и да укрепят взаимното доверие и координация, заяви говорител на китайското външно министерство.
ази среща обаче ще доведе само до общи декларации, какъвто вече беше случаят на предишната среща на върха на Г-20 в Аржентина. Медиите съобщиха за плановете на САЩ да въведат нови ограничения срещу Китай. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп може да изиска оборудването на новото поколение 5G за вътрешна употреба да бъде разработено и произведено извън Китай, съобщава вестник Wall Street Journal. Това е частна мярка, но също така показва, че Вашингтон не възнамерява да спре търговската война с Пекин, а постигането на някакъв, дори и лош мир в тази търговска война може да бъде единственият важен резултат, който всички участници в срещата очакват. А, например, внасянето на въпроса за преодоляване на имущественото неравенство в света е задача на хилядолетието. Путин направи това ясно на своята Директна линия за комуникация с нацията.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Осака приключва подготовката за срещата на върха на Г-20

ТАСС: В Осака приключва подготовката за срещата на върха на Г-20

27 Юни 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Осака. В японския град Осака приключва подготовката за двудневната среща на върха на Г-20, която ще бъде открита на 28 юни в неофициалната столица на най-големия японски остров – Хоншу, предава TACC.
За гарантиране на реда по време на срещата са задействани 32 хил. полицейски служители от цялата страна. Те осигуряват сигурността на изкуствения остров Сакисима, където ще се проведе годишната среща на лидерите на водещите страни на планетата, които произвеждат почти 90% от световния БВП.
Входовете на острова са блокирани от барикади, в близост до тях полицията избирателно спира автомобилите, проверява салоните и багажниците. От страна на залива Осака, изложбеният комплекс се охранява от повече от 60 въоръжени офицери на японската брегова охрана.
Полицията блокира редица пътища, включително високоскоростни платени магистрали. Въпреки това, на Осака са доста свободни, няма задръствания. Местните жители, изглежда, се вслушват в призивите на властите да не използват лични автомобили без специални нужди по време на срещата на върха.
В четвъртък и петък, както се съобщава пред ТАСС от организационния комитет на срещата на Г-20, градът ще затвори и общинските училища, за да намали тежестта върху транспорта. В Осака много туристически обекти не работят, включително основната местна забележителност - един от най-известните замъци в Япония. Някои места за развлечения също са затворени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп пристигна в Япония за срещата на Г-20

AFP: Доналд Тръмп пристигна в Япония за срещата на Г-20

27 Юни 2019 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Осака. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп пристигна в Япония за срещата на върха на лидерите на страните от Г-20, която ще се проведе в Осака в периода 28-29 юни, предава AFP.
Очаква се форумът да бъде доминиран от търговския спор между САЩ и Китай. Допускат се и множество двустранни срещи на американския президент и лидерите на Китай, Индия, Япония и Германия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The South China Morning Post: САЩ и Китай са постигнали „примирие“ в търговската война за Г-20

The South China Morning Post: САЩ и Китай са постигнали „примирие“ в търговската война за Г-20

27 Юни 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Пекин/Вашингтон. САЩ и Китай са постигнали ново „примирие“ в търговската си война, за да подновят преговорите, насочени към разрешаване на спора. Това разкриват източници, запознати със ситуацията, става ясно от материал на базираното в Хонгконг англоезично издание The South China Morning Post, изготвен съвместно с Politico.
Подробностите за споразумението се съдържат в прессъобщенията в навечерието на срещата между китайския президент Си Дзинпин и държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, която ще се проведе в рамките на форума на Г-20 в Осака. Съответното разкриват трима източника – един в Пекин и двама във Вашингтон.
Подобно споразумение би предотвратило новия кръг от мита за допълнителен китайски внос на стойност 300 млрд. долара. Ако бъде приложен, той ще разшири наказателните тарифи за почти всички доставки от азиатската страна за САЩ.
Администрацията на Тръмп заплаши с мита в размер до 25% върху оставащите необлагани до този момент китайски стоки, ако преговорите този уикенд се окажат безрезултатни. Един от източниците разкрива, че решението на Тръмп да отложи допълнителните тарифи е цената на провеждането на срещата в Осака.„Реалността обаче е, че президентът Тръмп винаги може да промени решението си“, предупреждава събеседникът на изданието. Нито Белият дом, нито Минитерството на търговията на САЩ коментираха докладите.
Тръмп повтори в сряда, че е готов да наложи допълнителни тарифи на Китай, ако преговорите в Осака се провалят, но предложи допълнителни мита да започнат от 10%.
По-рано тази седмица високопоставен служител на администрацията на Тръмп заяви пред Politico, че е възможно тарифите да бъдат временно отложени. „Нищо не е сигурно. Абсолютно нищо“, алармират от Вашингтон.
Не е ясно дали Тръмп ще даде някакъв краен срок за постигане на споразумение. Двамата източници предложиха срок от шест месеца – до края на годината.
Търговската война между Пекин и Вашингтон започна преди почти 12 месеца, когато Тръмп наложи 25% мита на вноса на китайски стоки на стойност 250 млрд. долара.
Източник, базиран във Вашингтон, запознат с разговорите, казва, че има „постоянни опити за координиране на съобщенията в пресата", но добави, че все още няма нищо ясно по отношение на решенията за тарифите. Източникът, пожелал анонимност, заяви, че от двете страни се очаква да публикуват съгласувани прессъобщения след срещата на върха.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шиндзо Абе в статия за Project Syndicate: Голямата двайсеторка в Осака

Шиндзо Абе в статия за Project Syndicate: Голямата двайсеторка в Осака

27 Юни 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Осака. В навечерието на срещата на върха на страните от Г-20 в Осака, министър-председателят на Япония Шиндзо Абе пише статия за Project Syndicate за трите основни точки от дневния ред на форума.
Агенция „Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения.
На 28 юни ще бъда домакин на срещата на високо равнище на Г-20 в Осака. Нашият дневен ред ще се съсредоточи върху три ключови въпроса и всеки един от тях е особено важен за азиатските страни.
Първата точка от дневния ред се отнася до най-важното, според мен, предизвикателство на нашето време: запазване и в крайна сметка укрепване на международния режим на свободна и справедлива търговия. За лидерите на азиатските страни това означава формиране на всеобхватно регионално икономическо партньорство (RCEP) - усъвършенствано споразумение за свободна търговия между десет членове на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и шест държави от Индо-Тихоокеанския регион (Австралия, Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Нова Зеландия). Тези дискусии се водят от известно време. Сега трябва да бъдат придвижени към финала.
Втората точка от дневния ред засяга цифровата икономика. Дигитализацията на икономиката направи възможна появата на уникални и безпрецедентни бизнес модели, но в същото време създаде нови проблеми, като например двойното данъчно облагане на транснационалните компании. Такива проблеми можем да разрешим само чрез международно сътрудничество. Данните, които се движат по света, не се интересуват от националните граници. Сигурен съм, че ефектът от тези данни - икономически и социален - ще се конкурира с ролята, която петролът и двигателят с вътрешно горене изиграха през XX век, дори ще я надминават. Самата природа на данните им позволява лесно да преодоляват физическите пречки. Благодарение на мрежите техният ефект и ползи се умножават многократно. И обратно, ако някъде там се появи някакъв аналог на поне една затворена стая, загубите, произтичащи от това, ще засегнат цялата мрежа.
Япония подкрепя системата за „Свободен поток на данни с доверие“ (DFFT). Това е подход, който има за цел да позволи неограничен поток от данни в рамките на правилата, на които всеки може да разчита. Така че нека подготвим правилата, които позволяват ползите от цифровата икономика да достигнат до всеки човек в Азия и по света. Нарекохме този работен поток „Пътя на Осака“ и се надяваме да дадем началото му на предстоящата среща. Излишно е да казвам, че първата и втората точка (търговия и данни) са неотделими от реформата на Световната търговска организация. От основаването на СТО е минала една четвърт век. През това време световната икономика се е променила с невероятна скорост. Но СТО не се справи с промените и негативните последици и от това забавяне те стават все по-очевидни. Какво трябва да направим, за да направим СТО отново важна за ролята й на пазител на свободната и честна международна търговия? Най-големите производствени вериги, които в продължение на много години играят ролята на двигател на световната икономика, сега са утвърдени в региона на АСЕАН. Икономиките на страните от региона се оказаха благоприятна среда за свободното движение на хора и стоки. Именно тази свобода обяснява динамиката и нарастващия просперитет на страните от АСЕАН.
Третият въпрос на срещата на върха в Осака е значението на иновациите в борбата с глобалните екологични проблеми. Целите, очертани в „Доклада 1.5˚C“ на Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC), не може да бъдат постигнати само чрез регулаторни мерки. Революционните иновации, които са в състояние да превърнат нещо негативно в нещо положително, ще бъдат ключът към постигането на целите на света в областта на климата. Вземете, например, въглеродния диоксид, който през последните години е бил третиран изключително като нещо зло. Но колко прекрасно би било, ако въглеродният диоксид се превърне в „ресурс“, достъпен на най-ниски цени и наличен в изобилие! Иновативните технологии, като изкуствената фотосинтеза, несъмнено ще позволят един ден тези мечти да се превърнат в реалност. В Осака искам Г-20 да потвърди важността на тези иновации. През октомври Япония ще бъде домакин на срещата на върха „Зелени иновации“, която ще обедини водещи учени и представители на индустрията и финансите от цял свят под един покрив. Надяваме се да се възползваме от световната мъдрост и да въведем устойчиво бъдеще с едно мащабно усилие.
На 6 март получих шест препоръки от членове на групата „Наука 20” (Science20), създадена от Националните академии на науките на страните от Г-20. За да се намалят заплахите за морските екосистеми и да се запази морската среда, последните две от тези препоръки изискват „създаване на подобрена система за съхраняване и управление на данни с отворен достъп за учените на световно равнище“, както и „споделяне на информация, получена чрез изследователски дейности, широко и междудържавно сътрудничество в името на насърчаването на цялостно разбиране за океана в света и неговата динамика“. Именно по тази причина ние сме длъжни да гарантираме свободния поток от данни на DFFT и да превърнем данните в обществено благо за учени от цял свят. Срещата на върха на Г-20 в Осака се провежда в зората на нова ера на „красива хармония” в Япония. На 30 април светът стана свидетел на абдикацията на Негово величество император Акихито – тя бе първата по рода си за последните 202 години. На следващия ден Негово величество император Нарухито се изкачи на трона. Чувството за удовлетворение обхвана японците, но не можех да си представя предварително цялата доброжелателност, които получих от чужбина.
„Сега го виждам", си казах по-късно, и си помислих, че положителният нюанс се превръща в черешката на торта. Всички тези желания ми напомниха това, което видях, когато посетих град Окума в префектура Фукушима, градът, в който се намира атомната електроцентрала „Фукушима“, която стана център на екологична катастрофа през 2011 година. Заповедта за евакуация, която е била валидна в продължение на много години за всички жители на Окума, бе частично отменена на 10 април, а четири дни по-късно - на 14 април - се състоя церемонията по откриването на новоизградената сграда на кметството. Аз участвах в тази церемония и там срещнах млада жена - Аки Сато. Тя дойде от Токио, за да види ситуацията със собствените си очи и да направи всичко възможно да помогне за подобряването й. Скоро се омъжи за местен жител и сега живее в Окума. Тя ме помоли да погледна червеното яке, което носеше. На гърба имаше бял надпис, майсторски написан на японски: „Ако имаш време да погледнеш назад, тогава по-добре да продължиш напред". Всички японци продължават да се движат напред, обменяйки тези насърчителни думи един с друг.
Положителна нагласа бе начинът на живот на следвоенните японски поколения, който осигури бързия ни икономически растеж. През 80-те години на миналия век това отношение се разпространи в целия регион на АСЕАН. И сега това е начин на живот за много азиатски страни, т.е. за целия Индо-Тихоокеански регион. И аз твърдо вярвам, че уверената Япония е тази, която е добре подготвена да допринесе за изграждането на бъдещето на Азия.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Си Дзинпин пристигна в Осака за срещата на Г-20

AFP: Си Дзинпин пристигна в Осака за срещата на Г-20

27 Юни 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Осака. Държавният глава на Китай Си Дзинпин пристигна в японския град Осака в навечерието на срещата на върха на Г-20, която вероятно ще бъде доминирана от темата за търговския спор между Пекин и Вашингтон, предава AFP.
Очаква се Си Дзинпин да проведе преговори с президента Доналд Тръмп в кулоарите на двудневната среща, която започва в петък. Според анализаторите временното „примирие“ е по-вероятно от постигането на пробив.
В рамките на деня Си Дзинпин ще се срещне с японския премиер Шинзо Абе.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.