НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пенчо Петков, производител на охлюви: Развъждането на охлюви не е много добре развит сектор в България и като цяло не е стабилен бизнес

Пенчо Петков, производител на охлюви: Развъждането на охлюви не е много добре развит сектор в България и като цяло не е стабилен бизнес

25 Юни 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Добрич. Развъждането на охлюви не е много добре развит сектор в България и като цяло не е стабилен бизнес. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна собственикът на развъдник за охлюви в село Българево Пенчо Петков. Той обясни, че се занимава охлювъдство от 2010 г., като във фермата му се отглеждат охлюви от вида Helix Aspersa Maxima и Helix Aspersa Minima, или така наречените малък и голям сив охлюв. По думите му, в световен мащаб съществуват два метода за отглеждане – френски и италиански, като той използва италианския метод. Според него, основният проблем при развиването на този бизнес е липсата на информация в началото на начинанието, което води до редица проблеми за собствениците на развъдници.
„Вече с годините и натрупването на опит всеки един стопанин става все по зрял в действията си, начинанията, придобива опит, практика и така постепенно усъвършенства технологията и метода, защото липсата на информация за отглеждането на охлювите води до доста сериозни грешки от страна на начинаещите охлювъди. На мен ми костваше изключително дълго време и доста грешки, за да мога да усъвършенствам методите си и начините си за отглеждане, защото едно е теория- някаква информация, която може да срещнеш в интернет, съвсем друго е когато започнеш да работиш на практика. Така, че трудностите са доста и най-вече, защото е и жива стока“, посочи Пенчо Петков. По думите му в този бизнес е изключително трудно да се прогнозира печалбата, като самият той е имал два фалита през 2013 и 2014 г.
Пенчо Петков заяви, че през 2009 и 2010 г. в България е имало наченки за установяване на обща организация – Българската национална асоциация по охлювъдство. „Той след 2-3 години просто фалира и се оказа, че не е толкова добре работеща система. Имаше доста охлювъди, доста ферми, които фалираха, които не успяха да си продадат продукцията от охлюви“, разказа Пенчо Петков. Той съобщи, че към от миналата година се стреми да разнообрази бизнеса си, тъй като развъждането на охлюви само по себе си е рисково. Затова фирмата му вече предлага и козметика, а скоро престои и изграждането на цех за преработване на охлюви.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.