НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

НОИ започва изплащането на по-високите пенсии

НОИ започва изплащането на по-високите пенсии

8 Юли 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. НОИ започва изплащането на пенсиите за месец юли 2019 г. Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено в периода 8 - 22 юли съобразно изготвен график, който е предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес.
Над 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение с 5,7% на пенсиите си от 1 юли 2019 г. От 1 юли минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст нарасна от 207,60 на 219,43 лв., а социалната пенсия за старост се увеличи от 125,58 на 132,74 лв. Нови са и минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност, както и несвързани с трудова дейност, които се определят в процент от посочените минимални размери.
От този месец се таванът на пенсиите се увеличи от 910 лв. Това ще засегне около 43 000 пенсионери, чиито изплащани размери на пенсиите в момента са ограничени на 910 лв., ще започнат да получават техните действителни размери. Пенсиите на 26 000 пенсионери ще продължат да са ограничени на новия по-висок „таван“. В резултат на увеличението се очаква средният размер на пенсията на един пенсионер у нас през 2019 г. да достигне 386,27 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мика Зайкова, финансов експерт:  Увеличаването на пенсиите няма да покрие поскъпването на тока и парното

Мика Зайкова, финансов експерт: Увеличаването на пенсиите няма да покрие поскъпването на тока и парното

1 Юли 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
София. Увеличаването на пенсиите няма да покрие поскъпването на тока и парното. Това каза за обзорното предаване „ Това е България“ на Радио „Фокус“ финансовият експерт Мика Зайкова. По думите й борсовите цени на тока ще повлияят на крайната на цена на стоките и услугите. „Цените на тока, които са регулирани за битовите потребители са скачени с борсовите цени. Колкото повече потискаме цената в регулирания сектор, с толкова тя скача на борсата. Нашата борса е особена и при нея се получават огромни пикове. Така например за първото тримесечие борсовата цена на тока се е увеличила с близо 27%. Това означава, че ще има сериозно отражение в себестойността на продукцията на предприятията и няма начин да няма отражение в крайната цена на стоките и услугите“, каза тя. "Това поскъпване в икономика като нашата, в която няма дефинирано ДДС ще бъде доста сериозна", прогнозира Мика Зайкова. Тя каза още, че пенсиите у нас трябва да бъдат преизчислени. Последното преизчисляване е било през 2009г., припомни Зайкова. "България е страната, която отделя най-малко пари за пенсии и социални дейности – 8%, а в ЕС този процент е над 14%", каза още тя. "Пенсионерите са последна грижа за правителството, но и младото поколение не е доволно, защото получава минимални пари, срещу които след време ще взима нищожни пенсии", коментира още финансовият експерт.
Цоня СЪБЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Токът и парното поскъпват по-малко от предвиденото (ОБЗОР)

Токът и парното поскъпват по-малко от предвиденото (ОБЗОР)

1 Юли 2019 | 18:00 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за енергийно и водно регулиране обяви решенията си за цените в сектор „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“, които влизат в сила от 1 юли 2019 г. за следващия едногодишен ценови период. Решенията бяха взети в понеделник и се различават от първоначално предвиденото в доклада на работната група от 27 май.
Токът ще поскъпне средно не с 3.5%, както беше предвидено в доклада, а с 2.9 %. От 1 юли 2019 г. цената за потребителите на ЧЕЗ нараства с 2.90 %, за клиентите на EVN - с 2.97 %, а за ЕНЕРГО-ПРО – с 2.80%. Причината за намаляване на първоначално прогнозираното увеличение обясни председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. „Когато Комисията прие доклада на работната група, в него бяха заложени прогнозните данни за приходите във Фонда „Сигурност на енергийната система“ за месец юни. В последните дни на месец юни, благодарение на усърдната работа на работната група - експерти на КЕВР, бяха актуализирани приходите във фонда и по-специално беше отчетено увеличаване на приходите и по двете пера, които те се формират - увеличени приходи от продажба на въглеродни емисии на европейската платформа за продажба на емисии и увеличени приходи от това, че 5% от произведената в страната електроенергия постъпват в фонда „Сигурност на енергийната система“. При всяка възможност, когато Комисията може да коригира цените в полза на обществото в случая и на потребителите, това се прави. В случая е постъпено именно по този начин.
Цената на топлинната енергия няма да се повиши с първоначално предвиденото 4.5%, а средно с 3.53%. „Цената на топлинната енергия за „Топлофикация София“ се увеличава с 3.06% при предвидени преди месец 4.30%. Цената на „Топлофикация – Разград“, където увеличението беше най-голямо – 17.53% се актуализира на 8.59% т.е. наполовина. Увеличението на цената на топлинната енергия на „Топлофикация Габрово“ от 12.53% пада до малко под 10%. При Топлофикация „Враца“ намалението е близо два пъти - от 7.52% увеличението пада до 3.80 %. Иванов обясни причините за коригирането на цените с поевтиняването на цената на природния газ, който е основно гориво в почти всички топлофикации в страната. По думите му друг елемент, който е оказал влияние върху цената, е верификационният доклад на Министерството на околната среда и водите относно закупените от топлофикациите емисии въглероден двуокис. „Когато беше представен докладът в края на месец май, се работеше с валидния към онзи момент верификационен доклад. Новият верификационен доклад позволи да бъдат коригирани някои от цените на базата на коригирани количества въглеродни емисии, закупени от съответни топлофикации от европейската платформа за търговия с емисии“, уточни още доц. Иванов. На брифинга стана ясно още, че таксата „задължение към обществото“ намалява от 20.49 лв./МВтч на 19.57 лв./ МВтч, а цената на базовата енергия се запазва на 89 лв./ МВтч.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Доц. Иван Иванов, КЕВР: Когато енергийният регулатор може да коригира цените в полза на обществото, това се прави

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Когато енергийният регулатор може да коригира цените в полза на обществото, това се прави

1 Юли 2019 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Когато енергийният регулатор може да коригира цените в полза на обществото, това се прави. Това каза председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов по време на брифинг за цените на електрическата и на топлинната енергия в сила от 1 юли, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Доц. Иванов коментира причините за намаляването в нарастването на цената на електрическата енергия. „Когато Комисията прие доклада на работната група, в доклада бяха заложени прогнозните данни за приходите във Фонда „Сигурност на енергийната система“ за месец юни. В последните дни на месец юни, благодарение на усърдната работа на работната група - експерти на КЕВР, бяха актуализирани приходите във фонда и по-специално беше отчетено увеличаване на приходите и по двете пера, които те се формират - увеличени приходи от продажба на въглеродни емисии на европейската платформа за продажба на емисии и увеличени приходи от това, че 5% от произведената в страната електроенергия постъпват в фонда „Сигурност на енергийната система“. При всяка възможност, когато Комисията може да коригира цените в полза на обществото в случая и на потребителите, това се прави. В случая е постъпено именно по този начин.
Доц. Иванов коментира и причините за коригирането на цените на нарастване на топлинната енергия надолу. „Това е намаляването на цената на природния газ, който е основно гориво в почти всички топлофикации в страната. Дори намаляването с 0,6% на цената на природния газ е отчетено в нашето решение. От друга страна бяха проверени и коригирани в смисъла на намаление на разходите в топлопреносната мрежа на „Топлофикация Разград“, каза доц. Иванов. По думите му третият елемент е верификационният доклад на Министерството на околната среда и водите относно закупените от топлофикациите емисии въглероден двуокис. „Когато беше представен докладът в края на месец май, се работеше с валидния към онзи момент верификационен доклад. Новият верификационен доклад позволи да бъдат коригирани някои от цените на базата на коригирани количества въглеродни емисии, закупени от съответни топлофикации от европейската платформа за търговия с емисии“, уточни още доц. Иванов.
Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов обясни, че настоящото ценово решение е последното такова на сегашния състав на Регулатора. „От следващата година ще започне и следващият етап на пълна либерализация на пазара на електрическа енергия“, допълни той.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Таксата „задължение към обществото“ намалява от 20,49 лв./МВтч на 19,57 лв./ МВтч, а цената на базовата енергия се запазва 89 лв./ МВтч

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Таксата „задължение към обществото“ намалява от 20,49 лв./МВтч на 19,57 лв./ МВтч, а цената на базовата енергия се запазва 89 лв./ МВтч

1 Юли 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. Таксата „задължение към обществото“ намалява от 20,49 лв./МВтч на 19,57 лв./ МВтч, а цената на базовата енергия се запазва 89 лв./ МВтч. Това каза председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов по време на брифинг за цените на електрическата и на топлинната енергия в сила от 1 юли, предаде репортер на Агенция „Фокус“ „Задължението към обществото, което беше определено в доклада на работната група на 27 май тази година беше 20,49 лв./МВтч. В резултат на постъпленията в по-голям размер на приходите на енергийния фонда и тяхното отчитане от работната група, добавката задължение към обществото намалява на 19,57 лв./ МВтч. Искам да отбележа, че тъй като всяко количество електроенергия, потребявано в страната се облага и с тази добавка „задължение към обществото“, нейното намаляване е един положителен фактор както за бизнеса, така и за битовите потребители“, допълни доц. Иванов. На въпрос дали се запазва цената на базовата енергия, той уточни, че се запазва и е 89.00 лв./ МВтч
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Средното увеличение на цената на топлинната енергия е 3,53%

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Средното увеличение на цената на топлинната енергия е 3,53%

1 Юли 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
София. Средното изменение на цената на топлинната енергия е 3,53%. Това каза председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов по време на брифинг за цените на електрическата и на топлинната енергия в сила от 1 юли, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му допреди месец предвиденото изменение в цената на топлинната енергия е било 4,50 %. Доц. Иванов даде данни за цената на топлинната енергия за отделните топлофикации. „Цената на топлинната енергия за „Топлофикация София“ се увеличава с 3,06% при предвидени преди месец 4,30%. Цената на „Топлофикация – Разград“, където увеличението беше най-голямо - 17,53% се актуализира на 8,59%. Т.е. наполовина. Също така цената на топлинната енергия на „Топлофикация Габрово“ от 12,53% намалява на малко под 10%. Топлофикация „Враца“ намалението е близо два пъти - от 7,52% цената намалявана 3,80 %“, каза още доц. Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Средното увеличение на цената на ел. енергията за битовите потребителите е 2,90%

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Средното увеличение на цената на ел. енергията за битовите потребителите е 2,90%

1 Юли 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Средното увеличение на цената на ел. енергията за битовите потребителите е 2,90%. Това каза председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов по време на брифинг за цените на електрическата и на топлинната енергия в сила от 1 юли, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Доц. Иванов уточни, че решението е взето днес в 14.00 часа, като отбеляза, че утвърдените днес цени са по-ниски в сравнение с приетите в доклада от 27 май. „Тогава беше предвидено среднопретегленото изменение да бъде 3,48%“, допълни доц. Иванов.
„Най-важното, което предполагам интересува всички, е какви са измененията на крайните цени на ел. енергията за битовите потребители, считано от 1 юли 2019 г. Изменението е както следва. За ЧЕЗ – 2,90%, за EVN – 2,97%, за ЕНЕРГО-ПРО - 2 80 %“, каза още председателят на КЕВР.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЕВР ще обяви на брифинг цените на електрическата и на топлинната енергия в сила от 1 юли

КЕВР ще обяви на брифинг цените на електрическата и на топлинната енергия в сила от 1 юли

1 Юли 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Днес КЕВР ще проведе заседание, на което ще приеме решение за утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика“ за регулаторния период 1 юли 2019 г. - 30 юни 2020 г. и решение за утвърждаване на пределни цени на топлинната енергия от 1 юли 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.
Ценовите решения ще бъдат обявени на брифинг в 16.00 часа в Заседателна зала на КЕВР на ет. 4.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Общественото обсъждане на новите цени на тока и парното бе бутафория

Омбудсманът Мая Манолова: Общественото обсъждане на новите цени на тока и парното бе бутафория

7 Юни 2019 | 16:15 | Агенция "Фокус"
София. „За съжаление обсъждането днес е бутафория. Решенията предварително са взети, което стана ясно и от отсъствието на представители на Министерството на енергетиката, депутати, Столичната община - като собственик на най-голямата топлофикация, на работодатели, синдикати. Може би са преценили, че не ги интересува каква ще е цената на парното и тока или, че решенията предварително са взети и няма защо да си губят времето“. Това каза омбудсманът Мая Манолова на обществено обсъждане в КЕВР за повишаване цените на парното и тока от 1 юли 2019 г., съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
„Като национален защитник, като адвокат на българските граждани, моето място е тук, да изтъкна всички аргументи – защо по отношение цената на парното, тя не просто не трябва да се повишава, тя трябва да бъде намалена, предвид че цената на основната суровина, която има значение за определянето ѝ - природният газ, е намалена на международните пазари с 50%“, акцентира омбудсманът.
Манолова изрази възмущение, че в същото време, предложението на „Булгаргаз“, предвижда намаление на цената на природния газ в България само с 10 ст. или под 1%, а на всичкото отгоре, ще бъде разгледано постфактум, което също ощетява гражданите.
„Ние сме в парадокса при най-ниска историческа цена на природния газ на международните пазари, да имаме най-високата историческа цена на парното, при положение, че близо 70% от себестойността на топлоенергията съставлява, именно цената на тази суровина“, подчерта общественият защитник.
Манолова посочи, че за пореден път общественото обсъждане на КЕВР е събитие, което няма значение за крайното решение на регулатора и че не е чула отговори от КЕВР по конкретните становища на енергийните предприятия по време на откритите заседания.
За да илюстрира тревожната ситуацията като отправна точка, омбудсманът използва Столичната топлофикация.
„Тревогата за състоянието на „Топлофикация София“ е голямо. Дружеството затъва все повече и повече и това нечестно и несправедливо повишаване на цената няма да стимулира гражданите да плащат повече. Хората са абсолютно немотивирани, защото единственият начин за стабилизиране на дружеството, неговата управа вижда в повишаване на цените и набъбването на сметките, но това не тревожи нито КЕВР, нито МЕ, нито СО“, каза Мая Манолова и припомни, че дружеството е натрупало загуба за близо 600 млн. лв.
Тя за пореден път каза, че решенията за повишаване цените на тока и парното са необосновани и нечестни за хората. На заседанието омбудсманът попита, защо „Топлофикация“ всяка следваща година произвежда по-малко енергия, при условие, че се присъединяват нови абонати, защо делът на разходите непрекъснато се увеличава, защо не намаляват технологичните загуби и няма информация за качеството на топлоснабдяването и на административното обслужване и защо ремонтните програми на топлофикациите не се изпълняват.
Манолова отбеляза, че за да анализира аргументите за повишаване цената на електрическата енергия е поискала по Закона за достъп до обществена информация пълните заявления на енергийните дружества, защото там важни данни за икономическата обосновка за цената на тока са заличени, което е в противоречие със закона.
„Изглежда, че са нагодили повишението на цената с размер, който е малко под инфлацията за предходния ценови период. Това, което не можахме да направим, е един преглед, една проверка, дали твърдението на шефа на КЕВР, че ако удовлетвори исканията на енергийните дружества, цената щяла да се повиши с 50% - 60%. Това не можем да го проверим, защото липсват данните от техните заявления и ние не знаем какво са поискали“, аргументира се общественият защитник.
Според нея гражданите, които всъщност ще плащат сметките, са изключени от процеса по формиране на новите цени, започнал със заявленията на дружествата на 1 април т.г. и реално приключващ с това обсъждане.
Пред журналисти Мая Манолова припомни, че е използвала всички правомощия, които има като омбудсман, за да защити интересите на гражданите - атакувала е пред КС невъзможността гражданите да обжалват решенията на регулатора, отправила е и конкретни предложения за промяна в Закона за енергетиката до депутатите, които не са взети под внимание.
„Удобно им е гражданите да не могат да обжалват, защото в едно съдебно производство ще се проверят всички икономически обосновки, всички сметки, а така единствените, които могат да обжалват са електроразпределителните дружества и ТЕЦ-овете, а какъв е техният интерес – каквото са поискали това са им дали“, завърши Манолова.
Общественото недоволство на граждани и НПО-та взе връх, когато в залата под полицейска охрана и с разрешението на председателя на КЕВР, влязоха да се изкажат представители на протестиращите граждани, които поискаха мораториум върху цените на тока, парното и водата поне за 6 месеца, проверки за фактурираните от дружествата услуги и промени в Закона за енергетиката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мика Зайкова, финансов експерт: Основните обществени системи се нуждаят от ремонт

Мика Зайкова, финансов експерт: Основните обществени системи се нуждаят от ремонт

5 Юни 2019 | 21:12 | Агенция "Фокус"
София. Основните обществени системи се нуждаят от ремонт. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ финансовият експерт Мика Зайкова. По думите й данъчната ни системата е от африкански тип. Според нея България има нужда от стоки и услуги с висока добавена стойност, за да могат да се изнасят и неслучайно Европейската комисия ни е класирала на последно място по иновации, защото не само не идват инвеститори, а това, което се предвижда по бюджет в капиталовите разходи, се спестява, за да може да има излишък. Излишъкът не е формиран от намаляването на сивата икономика, а главно от нереализирани капиталови разходи, твърди финансовия експерт. Мика Зайкова коментира и увеличаването на минималната пенсия, като обясни, че ако се отчете инфлацията за 2019 г., която е и ще бъде 4% - парите се увеличават с 2.13 лв., а не прогнозираните 7 лв. „За да се промени размера на пенсиите ще трябва да почнем с малки стъпки. Да си направим реформата, както си я планирахме през 2000 г. – не осигуровките да намаляват, за да се дадат облекчения на бизнеса. Това е първо. Второ – трябва да направим реформа в данъчната система. Най-важното, което изисква от нас ЕК – да се направи реформа в съдебната и правоохранителната системи. 15 млрд. излизат от България от нашите инвестиции, защото хората не виждат реална възможност да печелят от своите пари и затова ги изнасят навън. Трябва да започнем отново генерални реформи в трите основни обществени системи“, обясни финансовият експерт. Мика Зайкова заяви, че с намаляването на осигуровките се е стигнало до там, че бюджета плаща повече от 53% за основната пенсия. Втората пенсия чука на вратата и тя ще бъде жълти стотинки, обобщи тя.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От 1 юли 2019 г. социалната пенсия за старост става 132,74 лв. (ОБЗОР)

От 1 юли 2019 г. социалната пенсия за старост става 132,74 лв. (ОБЗОР)

5 Юни 2019 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. На редовно правителствено заседание в сряда Министерският съвет одобри Постановление за определяне на размера на социалната пенсия за старост. С решението се предвижда от 1 юли социалната пенсия да се повиши от 125,58 лв. на 132,74 лв., което е увеличение от 7,16 лева. По данни на НСИ 136 500 пенсионери ще получат увеличени пенсионни плащания в резултат от приетата промяна от Министерски съвет. Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите - за чужда помощ и за ветерани от войните.
От 1 юли се увеличава и максималният размер на пенсиите, като той ще достигне 1200 лв. Сегашният таван на пенсиите е 910 лв. По разчети на НСИ в резултат от увеличаването на тавана на пенсиите от сегашните 65 000 хил. пенсионери, които са ограничени от съществуващия таван, 41 хил. се очаква да получат отпуснатия размер на пенсията, а малко над 23 хил. ще бъдат ограничени от новия по-висок таван.
Министърът на труда и социалната политика припомни, че от 1 юли 2019 г. с 5,73% ще бъдат осъвременени всички трудови пенсии, отпуснати до края на 2018 г. По силата на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава на 219,43 лв.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Максималният размер на пенсиите се увеличава на 1200 лв. от 1 юли

Министър Бисер Петков: Максималният размер на пенсиите се увеличава на 1200 лв. от 1 юли

5 Юни 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Максималният размер на пенсиите се увеличава на 1200 лв. от 1 юли. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да припомня, че от 1 юли 2019 г. ще бъдат осъвремени всички трудови пенсии, отпуснати до края на 2018 г. с 5,73 %. По силата на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава на 219,43 лв. Също така по силата на споменатия закон и Кодексът за социално осигуряване от 1 юли се увеличава и максималният размер на изплащаните пенсии от сегашния 910 лв. на 1200 лв.“, посочи той. По разчети на НСИ в резултат от увеличаването на тавана на пенсиите от сегашните 65 хил. пенсионери, които са ограничени от съществуващия таван, 41 хил. се очаква да получат отпуснатия размер на пенсията или малко над 23 хил. ще бъдат ограничени от новия таван по-висок таван, които влиза в сила от 1 юли тази година“, уточни министър Бисер Петков. „С днешното решение на МС, на практика и пенсиите, които не са свързани с трудова дейност се повишават с 5,73%“, допълни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: С увеличението на размера на социалната пенсия за старост се увеличават размерите на всички пенсии, несвързани с трудова дейност

Министър Бисер Петков: С увеличението на размера на социалната пенсия за старост се увеличават размерите на всички пенсии, несвързани с трудова дейност

5 Юни 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
София. Социалната пенсия за старост се увеличава на 132,74 лв. от 1 юли. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Социалната пенсия се повишава се от сегашните 125,58 лв.на 132,74 лв. Относително това е нарастване с 5,7о % . Това е процент съответстваш с общото увеличение на пенсиите за трудова дейност. Което също влиза в сила от 1 юли“, обясни той. „С увеличението на размера на социалната пенсия за старост се увеличават размерите на всички пенсии, несвързани с трудова дейност, както и с добавките, които се изплащат и са свързани с размера на социалната пенсия за старост“, поясни Петков. „По-разчети на НСИ 136 500 пенсионери ще получат увеличени пенсионни плащания в резултат от днешното решение на Министерски съвет“, добави Бисер Петков.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Социалната пенсия за старост става 132,74 лв.  от 1 юли

Социалната пенсия за старост става 132,74 лв. от 1 юли

5 Юни 2019 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 125,58 лв. на 132,74 лв. от 1 юли. Това предвижда приетото от правителството Постановление за определяне на размера на този вид пенсия. Увеличението ще повиши пенсиите на 136 500 души. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите - за чужда помощ и за ветерани от войните.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ: Няма да има поскъпване на тока и парното

Валентин Николов, ГЕРБ: Няма да има поскъпване на тока и парното

4 Юни 2019 | 20:51 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има поскъпване на тока и парното. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов във връзка с твърденията на председателят на КЕВР Иван Иванов, че ако бъдат задоволени исканията на енергийните дружества – цената на тока и парното ще се увеличи с над 50%. Валентин Николов заяви, че КЕВР балансира интересите и успява да удовлетвори както инвестиционните интереси на дружествата, така и да не могат те да влияят върху рязкото повишаване на цената на потребителите. „През 2015 ние направихме реформа, така че с Фонда за енергийна сигурност да компенсираме разликите. Предвиждам, че след някоя друга година задължения към обществото няма да вече да има, цената ще бъде конкурентна. Като задоволим енергийно бедните, така че да не почувстват проблем, ще изкарваме постепенно на свободния пазар и домакинствата“, обясни председателят на енергийната комисия. Валентин Николов допълни, че цената на парното зависи от цената на газа, подписан между „Булгаргаз“ и „Газпроекспорт“. На подпазара цената на каза е много по-ниска, каза още той и допълни, че като развием родната газова борса ще можем да използваме облекченията и ценови моменти, когато подпазара е по-нисък от дългосрочните договори, а следствие от механизма ще бъдат и ниските цени на парното.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ: Очаква се октомври месец да има работеща регулаторна рамка за газов хъб „Балкан“

Валентин Николов, ГЕРБ: Очаква се октомври месец да има работеща регулаторна рамка за газов хъб „Балкан“

4 Юни 2019 | 20:35 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се октомври месец да има работеща регулаторна рамка за газов хъб „Балкан“. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на енергийната комисия Валентин Николов. По думите му България има три източника на газ, което е необходимо условие, за да може да функционира хъб. С експерти на „Булгартрансгаз“ и такива от Народното събрание са изготвени текстове, които утре, в сряда, в сайта на Световния енергиен съвет в България законопроектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане. „Какво се предвижда – в началото беше предвидено да бъде лицензионен режима, но виждаме, че има съпротива. Не смятат, че е добър вариант лицензията да изпреварва развитието на газовия пазар, затова ние ще направим регистрационен режим. След това за всички участници на пазара ще се създаде борса, която ще бъде лицензирана от КЕВР. Даваме големи правомощия на КЕВР – да може да следи за прозрачността и ликвидността на борсата. Задължаваме всички участници, които могат да доставят газ, включително предвиждаме процент от „Булгаргаз“, да дадат началото на тази газова борса“, обясни председателят на Комисията по енергетика. Валентин Николов допълни, че за да могат да се балансират излишъците и недостиците през газовата борса – те също ще трябва да бъдат реализирани там. Към настоящия момент се търсят варианти и опити от държави, които развиват този пазар, като опитът се взима основно от Австрия и работата на нейния газов разпределител „Баумгартен“ обобщи той.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Има много проекти за демонополизация на пазара на природен газ, по които се работи

Министър Теменужка Петкова: Има много проекти за демонополизация на пазара на природен газ, по които се работи

4 Юни 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Има много проекти за демонополизация на пазара на природен газ, по които се работи. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на кръгла маса за представяне на концепцията за реализация на газов хъб „Балкан“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Петкова отговори на въпрос на лидера на НФСБ и зам.-председател на парламентарната енергийна комисия Валери Симеонов, който попита как ще стане демонополизация на пазара на природен газ. „Въпросът откъде ще дойде другият природен газ – от кой друг различен източник, е изключително важен. По този повод работим по няколко изключително важни проекта, които ще ни дадат възможност да имаме достъп до други източници. Безспорно най-важен е проектът за интерконектора Гърция – България. Той ни свързва с Южния газов коридор. Има сключен говор и между азербайджанската компания СОКАР и „Булгартрансгаз“ за доставка на 1 млрд. куб. м. газ“, заяви Петкова. Тя посочи, че на България са ѝ нужни 3 млрд. куб. м. газ. „Проектите са много. Обсъдихме и проекта за интерконектора България – Сърбия, като бях там онзи ден. Той ще даде възможност за диверсификация на целия регион“, коментира тя и посочи, че така ще се реализират доставките от различен източник и ще има конкуренция.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Все още не е ясно дали на България й трябва газоразпределителен център и как точно ще стане либерализацията на пазара

Валери Симеонов, НФСБ: Все още не е ясно дали на България й трябва газоразпределителен център и как точно ще стане либерализацията на пазара

4 Юни 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Все още не е ясно дали на България наистина й трябва изграждане на газоразпределителен център и как точно ще стане либерализацията на пазара на природен газ. Това каза лидерът на НФСБ и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика Валери Симеонов по време на кръгла маса за представяне на концепцията за реализация на газов хъб „Балкан“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ясно е, че на тази среща се разяснява механизмът и необходимите законови действия за въвеждането на газова борса. Най-големият проблем, който тя трябва да реши обаче, е да се осигури най-вече демонополизация на пазара с цел освобождаване от доминантен играч“, заяви Симеонов. Той посочи, че не му е ясно откъде ще се появят други доставчици и защо на България ѝ е нужен газов хъб. „Ние се затваряме в една чисто методическа тема по организацията на борса и някак си оставяме отстрани повода за тази среща – изграждането на газов хъб „Балкан“. Защо трябва да има хъб? Хъб означава газоразпределител със склад. Не знам какъв склад има там, където се планира този хъб. И доколкото знам, склад няма там. Ако този хъб е необходимо условие за борса, защо трябва да е там, а не в Южна България например? Защо да отиде там, горе“, попита Симеонов. „Може би защото голямото строителство е свързано с големи разходи. И най-важното – откъде ще се достави този газ и как ще се отървем от този доминантен играч? Какъв газ предстои да ни бъде подаден“, попита още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: България с ускорен темп трябва започне либерализацията на пазара на природен газ, защото сме изостанали

Доц. Иван Иванов, КЕВР: България с ускорен темп трябва започне либерализацията на пазара на природен газ, защото сме изостанали

4 Юни 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. България с ускорен темп трябва да реализира стъпки по отношение на либерализацията на пазара на природен газ, защото сме изостанали. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на кръгла маса за представяне на концепцията за реализация на газов хъб „Балкан“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ролята на КЕВР се засилва много, тя нараства и при създаването на регионален пазар на природен газ“, коментира доц. Иванов. Той посочи, че няма съмнение, че България с ускорен темп трябва да реализира стъпки по отношение на либерализацията на пазара на природен газ, защото сме изостанали в тази насока. „КЕВР категорично подкрепя както либерализацията на пазара, така и диверсификацията на доставчиците на природен газ в страната. В тази посока ролята на КЕВР ще се изрази в дейности, които са аналогични на дейностите, които имаме в борсата за електроенергията. Ще има текст, естествено, който да ни дава възможност да извършваме контрол по процеса на либерализация и преминаването към свободен пазар. Освен това КЕВР се ангажира и с лицензирането на борсовия оператор. Няма съмнение, че доброто решение е заимстване на средноевропейската платформа за търговия с природен газ“, заяви доц. Иванов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Изграждането на газоразпределителен център в България ще доведе до повишаване на доходите и стандарта на живот

Министър Теменужка Петкова: Изграждането на газоразпределителен център в България ще доведе до повишаване на доходите и стандарта на живот

4 Юни 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Изграждането на газоразпределителен център в България ще доведе до повишаване на доходите и стандарта на живот. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на кръгла маса за представяне на концепцията за реализация на газов хъб „Балкан“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Един от най-важните приоритети на правителството в енергетиката е свързан с диверсификация на източниците на природен газ. Тогава ще можем да говорим и за либерализация на пазара и реална конкуренция“, заяви Петкова и посочи, че това изразява желанието за изграждане на газоразпределителен център в България. „Всичко това ще даде на България и целия регион сигурност на доставките и възможност за конкурентни цени, което означава и конкурентна икономика. Искаме българският бизнес да получава по-добри цени на тази суровина и всичко, което правим, е в интерес на гражданите, за да постигнем повишаване на доходите и стандарта на живот. Така че Министерството на енергетиката подкрепя създаването на газов хъб „Балкан“. Безспорно е налице необходимост от създаване на законова рамка, която ясно да дефинира всичко в този процес“, каза още тя. Петкова обясни, че Министерството на енергетиката изразява готовност целият експертен потенциал на министерството да се включи в този процес.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Малинов, „Булгартрансгаз“: За създаването на газов хъб „Балкан“ са необходими промени в Закона за енергетиката, които да направят пазара стабилен, ликвиден и предвидим

Владимир Малинов, „Булгартрансгаз“: За създаването на газов хъб „Балкан“ са необходими промени в Закона за енергетиката, които да направят пазара стабилен, ликвиден и предвидим

4 Юни 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
София. За създаването на газов хъб „Балкан“ са необходими промени в Закона за енергетиката, които да направят пазара стабилен, ликвиден и предвидим. Това каза председателят на Съвета на директорите на „Газов хъб Балкан“ ЕАД и изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов по време на кръгла маса за представяне на концепцията за реализация на газов хъб „Балкан“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изменената енергийна стратегия действително ярко изрази целите на България и правителството. Във връзка с това създадохме дружеството „Газов хъб Балкан“ – целта му е да бъде платформа за търговия с природен газ. С тази цел започнахме работа за създаване на ликвиден пазар на природен газ в България, включително в тясно сътрудничество с компании, които имат опит в ЕС за създаване на такива пазари“, заяви Малинов. Той обясни, че за да бъде създадена добра правна рамка, са необходими промени в Закона за енергетиката, които да направят пазара стабилен, ликвиден и предвидим.
От своя страна, Кирил Равначки - член на Съвета на директорите на „Газов хъб Балкан“ ЕАД, заяви, че промените и допълненията в националното законодателство създават рамката, в която пазарните участници се стремят да развиват пазара. Той обясни, че дружеството предлага създаване на Лицензирана газова борса и засилване на правомощията на КЕВР що се касае до контрол и мониторинг на ликвидността. Равначки уточни още, че мерките за осигуряване на ликвидност включват програми за освобождаване на количества газ, продажба от „Булгаргаз“ ЕАД на излишъците само по борсов път, предлагане на борсата на количества природен газ от местен добив в България и региона и включване на пазарни участници – маркетмейкъри.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ: Проектите по изграждането на газов хъб „Балкан“ продължават, но трябва да разработим законова рамка

Валентин Николов, ГЕРБ: Проектите по изграждането на газов хъб „Балкан“ продължават, но трябва да разработим законова рамка

4 Юни 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
София. Проектите по изграждането на газов хъб „Балкан“ продължават, но трябва да разработим законова рамка. Това каза председателят на Комисията по енергетика Валентин Николов по време на кръгла маса за представяне на концепцията за реализация на газов хъб „Балкан“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Темата е важна и е продиктувана от промяната на енергийната стратегия, където обявихме, че ще създаваме газов хъб „Балкан“. Има инфраструктура, която е започната. Вече е готова връзката с Румъния, реверсивна е и връзката с Гърция“, заяви Николов. Той уточни, че продължава проектът и за връзка със Сърбия. „Така че на техническо ниво продължават проектите, но трябва да разработим законовата рамка, така че да можем да осъществим пазара на газ в България. имаме опита на други, по-развити страни в това отношение. Имаме и опита на БЕХ“, каза още той.
Николов заяви, че текстовете за реализация на проекта газов хъб „Балкан“ ще бъдат публикувани в интернет.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЕВР предлага поскъпване на тока средно с 3.5% за страната и на топлоенергията с 4.5% от 1 юли (ОБЗОР)

КЕВР предлага поскъпване на тока средно с 3.5% за страната и на топлоенергията с 4.5% от 1 юли (ОБЗОР)

4 Юни 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе открито заседание, на което обсъди цените на тока и парното от 1 юли 2019. През миналата седмица регулаторът предвиди средно поскъпване на електроенергията с 3.5%, а парното и топлата вода – с 4.5%.
Най-голямо следва да е повишението от първи юли за битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България – 3.59%. Потребителите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат с 3.46% по-големи сметки, а най-малко ще е поскъпването за абонатите на „Енерго-Про“ в Североизточна България – с 3.38 %. Най-голямо увеличение на топлоенергията е предвидено за Разград - 17.53%, и Габрово - с 12.53%. В София се очаква поскъпване с 4.3%, в Пловдив увеличението е със 7.4%, колкото е и в Бургас. Във Враца цената на топлоенергията нараства със 7.52 %, а във Велико Търново - със 7.26 процента. Скокът в цената в Плевен е с 6.1%, а по-малки са в Русе - 3.86 %, Перник - 1.77% и Варна - 1.96%. Парното ще поевтинее само в Сливен - с 0.4%.
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов коментира пред журналисти, че увеличението на цените за тока е в рамките на инфлацията за периода от април 218 г. досега, която е 3,7%, затова Комисията предлага повишението да е до 3.5%. По думите му ако енергийният регулатор се съобрази с исканията на енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%. Затова предложението на КЕВР е такова, което да не води до финансови затруднения за дружествата, а в същото време да не ощетява българските потребители.
Омбудсманът Мая Манолова заяви, че увеличението на цената на парното, на топлата вода и на ел. енергията е необосновано. Според нея основания за повишаване на цената на парното няма и посочи, че този път КЕВР ще започне обсъждането на по-високи цени на топлото преди да е определил цената на природния газ. Според нея увеличението на цената на парното няма да подобри финансовото положение на топлофикациите, защото хората не могат да плащат тези цени. Манолова посочи, че цената на парното се е повишила с 50% за последните 3 години, но финансовото състояние на топлофикациите става все по-тревожно. Омбудсманът подчерта, че се запазва тенденцията при повишаването на цената на природния газ, да се повишава и тази на парното, но когато пада цената на природния газ, цената на парното не просто остава същата, а продължава да се повишава. Манолова коментира още, че това е исторически най-високата цена на парното.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Увеличението на цената на парното, няма да подобри финансовото положение на топлофикациите

Омбудсманът Мая Манолова: Увеличението на цената на парното, няма да подобри финансовото положение на топлофикациите

4 Юни 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. Увеличението на цената на парното, няма да подобри финансовото положение на топлофикациите. Това каза пред журналисти омбудсманът на България Мая Манолова, която участва в заседание на енергийния регулатор, на което бяха обсъдени новите цени на тока и парното от 1 юли, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Заявиха се искания за повишение за работните заплати в топлофикациите. По принцип като омбудсман подкрепям повишаването на работните заплати, но те би следвало да бъдат обвързани с конкретни икономически резултати“, каза още тя. „При положение, че финансовото състояние става все по-тревожно на практика потъват топлофикациите. Като добавим към тревожните констатации и натрупваните загуби - за Столична топлофикация те са в рамките на близо 600 милиона с натрупване от последните пет години. В същото време единствените мерки за този крах на топлофикациите е повишаване на цената на парното, която за три години от юли 2016 година се е увеличила с повече от 50 %“. Тоест тенденцията е да се повишава цената на природния газ - повишава се парното се запазва, но когато пада цената на природния газ, парното не просто остава същото, то продължава да се повишава. Това исторически е най-високата цена“, каза още омбудсманът.
По думите ѝ повишаването на цената на парното няма да подобри финансовото положение на топлофикациите, защото хората не могат да плащат тези цени. Те не могат да ги плащат, защото са много високи, и не ги плащат, защото са нечестни. Нямат доверие на начина, по който се определят сметките, включително и по начина, по който се вдигат цените“, каза още по темата Манолова.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%

4 Юни 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов пред журналисти след заседание на енергийния регулатор, на което бяха обсъдени новите цени на тока и парното от 1 юли, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако трябва да бъдат удовлетворени всички искания на тези дружества, цената на електрическата и топлинната енергия за бизнеса и за бита в страната ще нарасне с не по-малко от 50 -60 %. Тази социална цена българските граждани не могат да понесат“, допълни той. „Затова Комисията без да води до финансови затруднения за дружествата, в същото време да не ощетява българските потребители, постанови в своя доклад предложение, което не е прието, в края на месеца ще има финално решение, увеличението да бъде единствено в рамките на инфлацията между месец април 2018 година. Инфлацията е 3,7 %. Предложението, което прави комисията се ограничава до 3,5 %“, обясни доц. Иванов.
В последните си доклади енергийният регулатор предвижда поскъпване на тока средно с 3.5% за страната и на топлоенергията - с 4.5 на сто.
Най-голямо следва да е повишението за битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България – 3.59 на сто. Потребителите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат с 3.46 процента по-големи сметки, а най-малко ще е поскъпването за абонатите на "Енерго-Про" в Североизточна България – с 3.38 процента.
Най-голямо увеличение на топлоенергията е предвидено за Разград - 17.53 %, и Габрово - с 12.53 на сто. В София се очаква поскъпване с 4.3%, в Пловдив увеличението е със 7.4%, колкото е и в Бургас. Във Враца цената на топлоенергията нараства със 7.52 %, а във Велико Търново - със 7.26 процента. Скокът в цената в Плевен е с 6.1%, а по-малки са в Русе - 3.86 %, Перник - 1.77% и Варна - 1.96 на сто. Парното ще поевтинее само в Сливен - с 0.4 процента.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Няма основания за повишаване на цената на парното

Омбудсманът Мая Манолова: Няма основания за повишаване на цената на парното

4 Юни 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
София. Няма основания за повишаване на цената на парното. Това каза омбудсманът Мая Манолова в „Сутрешен блок“ по БНТ във връзка с обсъждането на новите цени на тока и парното. Тя посочи, че днес ще присъства на обсъждането на цената на тока и парното в КЕВР. „Това е тема, която е важна за българските граждани: повишаването на цената на парното, на топлата вода, на ел. енергията. Още повече, че повишенията са необосновани. Специално за парното и топлата вода са особено нечестни за българските граждани. Нека да припомня, че последните увеличения бяха през октомври миналата година, когато практически цената на парното достигна исторически най-високата си цена. Оттогава цената на природния газ на международните пазари не се е увеличавала“, подчерта Манолова. Според нея основания за повишаване на цената на парното няма. „Още повече, че този път КЕВР ще започне обсъждането на по-високи цени на топлото преди да е определил цената на природния газ. Предложението на „Булгаргаз“ е за намаляване даже на цената на природния газ. Наистина символично с 0, 1 лв. В същото време се предлага увеличаване на цената на топлото, което на практика няма никакво солидно обяснение“, каза още омбудсманът. Манолова посочи, че няма как да не се тревожим от доклада, който е представен за състоянието на топлофикационните дружества. Манолова уточни, че за столичната „Топлофикация“ показателите са повече от лоши.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЕВР ще проведе открито заседание, на което трябва да обсъди цените на тока и парното от 1 юли 2019

КЕВР ще проведе открито заседание, на което трябва да обсъди цените на тока и парното от 1 юли 2019

4 Юни 2019 | 08:24 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще проведе открито заседание, на което трябва да обсъди цените на тока и парното от 1 юли 2019. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР. От 10.00 ч., в сградата на Регулатора на бул. „Княз Ал. Дондуков“ № 8-10, ет. 4, ще се проведе открито заседание за обсъждане на доклад относно утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика“ за периода 1 юли 2019 г. – 30 юни 2020 г.
Комисията за енергийно и водно регулиране предлага цената на отоплението и топлата вода да се увеличи почти в цялата страна като средното увеличение е 4,5%, показва докладът на ведомството. Окончателно решение Комисията ще вземе в края на юни след като проведе открито заседание и обществено обсъждане. Най-голямо увеличение на цените се очаква в Разград - 17,53% и Габрово - 12,53 на сто. Единствената топлофикация, при която ще има намаление на топлинната енергия е Сливен - минус 0,4 на сто. За София увеличението ще бъде 4,3%.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по енергетика организира кръгла маса, на която да бъде представена концепция реализацията на газов хъб „Балкан“

Комисията по енергетика организира кръгла маса, на която да бъде представена концепция реализацията на газов хъб „Балкан“

4 Юни 2019 | 07:05 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по енергетика организира кръгла маса, на която да бъде представена концепция реализацията на газов хъб „Балкан“. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Кръглата маса ще се проведе на 4 юни 2019 г. от 14.00 часа в зала „Изток“ на Народното събрание.
За осъществяването на проекта представители на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД ще очертаят необходимите промени в законодателството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.