НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Видин: Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на специалистите по здравни грижи, организиран пред болницата в града

Видин: Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на специалистите по здравни грижи, организиран пред болницата в града

13 Юни 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Видин. Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протеста на специалистите по здравни грижи, организиран пред болница „Света Петка“ във Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. 100 души се събраха на протест. Да ги подкрепят дойдоха медицински сестри от Враца и Козлодуй, както и от хора от Брегово и Дунавци. Протестиращите поискаха смяна на здравната система – болниците да не са акционерни дружества, защото, според тях, здравето не е търговия. Медицинските сестри поискаха и достойно заплащане, нова категоризация на нощния труд, защото сега се заплаща по 0.5 лв. на час, както и нормативно да се определи една сестра колко пациенти може да обслужва. Мая Манолова посочи, че подкрепя протестите на медицинските сестри в цялата страна. Тя заяви, че те не се борят само за своите заплати, а за реформи в здравеопазването, което засяга цялото общество.
„Болниците трябва да престанат да бъдат търговски дружества. Недопустим е натискът, който се оказва над медицински сестри да не се включват в протестите – това е грубо потъпкване на техните демократични права“, допълни Манолова. Тя заяви, че във видинската болница заплатите на професионалистите по здравни грижи са едни от най-ниските в страната – стартовата заплата е от 580 лв. В отделенията част от сестрите са на пенсионна възраст, а млади хора не постъпват на работа. До 20 юни ще продължат ефективните стачни действия във видинската болница – от 08.00 часа до 09.00 часа медицинските сестри няма да работят, а след 20 юни следва колективна оставка.
Омбудсманът коментира пред журналисти, че исканията на медицинските специалисти са напълно справедливи. „Освен достойни възнаграждения, медицинските сестри искат промяна и реформи в здравната система, което е важно за лекарите, за управляващите здравеопазването и за всички нас, като български граждани. Всеки честен човек би трябвало да подкрепи протестът им“, заяви Мая Манолова. Тя посочи, че единствените, които се правят, че не виждат исканията на медицинските сестри, са управляващите здравеопазването. Тя посочи, че все още няма нови закони за съсловните организации, както и методика за гарантиране на достойни стартови заплати. „Няма ги обещаните 950 лв. от 1 юни и хората са прави да са гневни и да са възмутени. Обещава се преди избори и после нищо не се случва. Опитите да се притискат, да заплашват, да се опитват да отказват медицински сестри от конституционното им право да си изразят мнението и да протестират е долни“, подчерта Манолова. Тя бе категорична, че като омбудсман няма да позволи да бъдат притискани хора, да бъдат заплашвани и репресирани за това, че са протестирали.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова пред медицинските специалисти във Видин: Възхищавам се на вашата сила и смелост

Омбудсманът Мая Манолова пред медицинските специалисти във Видин: Възхищавам се на вашата сила и смелост

13 Юни 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Видин. Вие искате реформа, Вие искате нещата в здравеопазването да си дойдат на местата, да спре хаоса, болниците да спрат да бъдат търговски дружества, а здравеопазването - търговия. Исканията Ви са абсолютно честни, справедливи и нужни за промените в здравната система. Това каза днес омбудсманът Мая Манолова пред протестиращите медицински специалисти от гр. Видин, съобщиха от пресофиса на омбудмана. На място да ги подкрепят пред болница „Света Петка“ дойдоха техните колеги от гр. Враца и гр. Козлодуй, лекари, граждани на Видин, пациенти от гр. Брегово и гр. Дунавци. „Вашият протест освен за реформа в здравеопазването е и за нещо повече – Вашият протест е за зачитането на човешките права в България. На правото на хората да живеят достойно, свободно да изразяват мнението си и да протестират, когато техните права са застрашени. Възхищавам се на Вашата сила и смелост“, обърна се омбудсманът към протестиращите пред видинската болница. Тя подчерта още, че ще продължи да ги подкрепя, докато справедливите им искания не бъдат изпълнени.
Манолова не пропусна да отбележи, че здравният министър Кирил Ананиев не е готов за реформи и че продължава да не изпълнява публично поети ангажименти и обещания. Тя припомни, че до 25 април т.г. министър Ананиев е трябвало да представи проектозакон за съсловните организации, а до 10 май и новата методика за формиране на основните работни заплати в здравеопазването.
„Заедно с правителството обещаха, че от 1 юни 2019 г. ще влязат в сила договорените в Колективния трудов договор възнаграждения от 950 лв. стартова заплата на медицински специалист. Има ли някой, който да получава такава заплата? За съжаление, ще го кажа. От това, което чувам, подкрепяйки протестите, обикаляйки страната, мисля, че във Видин заплатите на медицинските сестри, акушерки, специалисти са сред най-ниските - 580 лв. Наистина това е унизително, абсурдно“, категорична бе Мая Манолова.
Тя подчерта, че другата причина, поради която е във Видин, е натискът, който ръководителите на много болници - държавни, общински и частни, оказват, за да спрат протестите на специалистите по здравни грижи.
„Направиха опит да притискат, да изнудват, да заплашват, да се разправят с медицински сестри, специалисти, които са дръзнали да протестират. Това наистина е нечувано в демократична държава. Като омбудсман отговарям за правата на гражданите и мисля, че правото на свободно изразяване, правото на протест, записани в българската Конституция, са част от демократичните промени. Оказва се, че съм се лъгала“, обобщи омбудсманът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диана Богомилова, МБАЛ „Света Петка“ – Видин: От днес едночасовите стачни действия на професионалистите по здравни грижи ще продължат до 20 юни, след това подаваме колективна оставка

Диана Богомилова, МБАЛ „Света Петка“ – Видин: От днес едночасовите стачни действия на професионалистите по здравни грижи ще продължат до 20 юни, след това подаваме колективна оставка

13 Юни 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Видин. От днес едночасовите стачни действия на професионалистите по здравни грижи ще продължат до 20 юни, след това подаваме колективна оставка. Това каза за Радио „Фокус“ – Видин Диана Богомилова, председател на дружеството на професионалистите по здравни грижи в МБАЛ “Света Петка“ – Видин. Тя посочи, че днес стачните действия са били от 8.00 ч. до 9.00 ч. сутринта. „Пациентите не бяха оставени без грижи, имаше дежурни сестри, които останаха. Но, след 20 юни подаваме колективна оставка. Не сме получили и лев от отпуснатите средства. Обяснено ни е, че тези средства са целеви – увеличава се стойността на клиничните пътеки, преведени са средства за Спешното отделение и за отделението по пулмология“, каза Диана Богомилова. Тя допълни, че очакват днес в 13.30 часа омбудсманът Мая Манолова да бъде във Видинската болница и да подкрепи техните искания за по-високи заплати.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи протест на медицинските специалисти във Видин

Омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи протест на медицинските специалисти във Видин

13 Юни 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Видин. В 13.30 часа омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи протест пред МБАЛ „Света Петка“ АД на медицинските специалисти във Видин, които от месеци настояват за достойни условия на труд и адекватно заплащане. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
„Вече имаме няколко национални протеста, много срещи и обещания, но засега нито едно от нашите искания в Декларацията от 1 март 2019 г. не е изпълнено. Всички обещания се оказаха лъжи! Защото г-н Кирил Ананиев обеща на 25 април 2019 г. да качи на сайта на Министерството на здравеопазването Закона за съсловните организации за обществено обсъждане – това не се случи (имаме запис и протокол от срещата, на която лично той фиксира датата). Също така на няколко пъти бяха отпуснати по няколко милиона лева за заплати само на медицинските специалисти, но за съжаление милионите потънаха някъде“, пишат до омбудсмана специалистите по здравни грижи от Видин. Те подчертават, че търпението им вече е свършило и преминават към ефективни стачни действия.
Това уведомително писмо, освен до Манолова, е изпратено още на 6 юни т. г. и до президента, премиера, здравния министър и изпълнителния директор на лечебното заведение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.