НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Ученици четоха откъси от Рибния буквар в Асеновград

Пловдив: Ученици четоха откъси от Рибния буквар в Асеновград

21 Юни 2019 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Асеновград. В Градска библиотека „Паисий Хилендарски” в Асеновград бе представено юбилейно издание на Рибния буквар на д-р Петър Берон по повод 195 години от неговото написване и 220 години от рождението на автора му. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от отдел „Връзки с обществеността“ на Общината. Книгата представи Димитър Томов. Освен буквара, Димитър Томов представи и изданието „250 г. История славянобългарска”. И двете книги са съставени от сканирани копия на оригиналите и адаптирана част на съвременен български език. Ученици от Професионална гимназия „Цар Иван Асен II” прочетоха избрани откъси от Рибния буквар и се запознаха с нравоученията от едно време, които се оказват валидни и до днес.
Димитър Томов подари на Градската библиотека по една книга от двете издания, за да могат асеновградчани да се докоснат до автентичността и богатството на тяхното съдържание. С тази премиера приключиха и събитията на Община Асеновград, посветени на Паисиевите дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С представяне на юбилейното издание на Рибния буквар на Петър Берон завършват Паисиевите дни в Асеновград

Пловдив: С представяне на юбилейното издание на Рибния буквар на Петър Берон завършват Паисиевите дни в Асеновград

21 Юни 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Асеновград. С представяне на юбилейното издание на Рибния буквар на Петър Берон завършват Паисиевите дни в Асеновград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив директорът на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград Милена Марковска. Представянето ще се състои от 14.00 часа в културната институция и е под надслов „Словото на първите будители”. „Тази година се навършват 220 години от рождението на д-р Петър Берон и съответно 195 години от издаването на „Рибен буквар“. Поканили сме ученици от града, които ще се включат в програмата. Най-активно участие ще вземат от ПГ „Цар Иван Асен II“ в Асеновград. Ще видим това уникално библиографско издание, което включва фототипните текстове и съответно вариант с новата азбука. Учениците ще четат откъси от Рибния буквар, ще обсъдим ролята и делото на първите будители. След това всяко едно училище ще получи такава книга, като подарък и спомен от програмата „Паисиеви дни‘ 2019“, каза директорът на Градската библиотека Милена Марковска.
Паисиевите дни в Асеновград започнаха на 19 юни, като сред събитията бяха „Ден за Паисий“ в лятната музейна школа в Старинното училище „Свети Георги“, самостоятелен рецитал на Виктория Стефанова от литературен клуб „Орфей” към НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски”, поклонение пред паметната плоча на Паисий Хилендарски пред параклис „Св. Козма и Дамян” и „Св. Стефан”, също Читалня на открито.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019 г.
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.