НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Daily Mail: Близо 700 хиляди европейци са получили разрешения да останат във Великобритания след Брекзит

Daily Mail: Близо 700 хиляди европейци са получили разрешения да останат във Великобритания след Брекзит

21 Юни 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Близо 700 000 души са получили разрешение да останат във Великобритания след Брекзит, съобщиха от Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство, предава електронното издание на таблоида Daily Mail.
Около 166 900 души са се обърнали към правителствената схема за уреждане на европейски граждани през май, за да осигурят статута си след Брекзит, сочи статистиката.
Към 31 май общият брой на заявленията, откакто схемата беше открита, е 788 200, като 668 000 от тях са одобрени, според съобщение на Министерството на вътрешните работи.
От тях 66% са получили установен статут и 34% са получили предварително установен статут.
Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид заяви пред парламента на 10 юни, че броят им е нараснал до над 800 000, а почти 700 000 души са успели.
За втори път месечните статистически данни са публикувани, след като схемата е открита за публиката на 30 март.
Министърът на имиграцията Каролайн Нокес заяви: „Схемата прави наистина добър напредък и повече от 800 000 души вече са кандидатствали, като почти 700 000 са получили статут. Схемата е проста и безплатна, а гражданите на ЕС имат време поне до 31 декември 2020 г., за да можем да изпълним обещанието си да защитим правата на гражданите на ЕС“.
Като цяло по-голямата част от заявленията са подадени в Англия (726 700), с 33 600 в Шотландия, 17 600 в Уелс и 9 000 в Северна Ирландия.
Цифрите на Министерството на вътрешните работи показват, че поляците продължават да са по-активни от всяка друга националност, с 132 400 полски заявления.
Има 110 900 румънски и 91 400 италиански заявления.
Както за гражданите на ЕС, схемата е отворена за граждани на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, които са в Европейското икономическо пространство (ЕИП), но не са членки на ЕС, както и тези от Швейцария.
На успелите кандидати се предоставя имиграционен статут, потвърждаващ правото им да продължат да живеят и работят във Великобритания за неопределено време.
Хората, които са живели непрекъснато в страната в продължение на пет години, могат да получат установен статут.
Хората с по-малко от пет години пребиваване могат да придобият предварително установен статут, който по-късно може да бъде преобразуван в установен статут.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън и Джереми Хънт ще се състезават за поста лидер на Торите

The Guardian: Борис Джонсън и Джереми Хънт ще се състезават за поста лидер на Торите

20 Юни 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джеръми Хънт и Борис Джонсън остават в надпреварата за следващия премиер на Великобритания, след като Хънт победи Майкъл Гоув само с два гласа в петия и последен кръг на гласуването от консервативните депутати, пише британският вестник The Guardian.
Джонсън спечели 160 гласа срещу 77 за Хънт и 75 за Гоув. Имената на Джонсън и Хънт ще бъдат представени на около 140 000 членове на Консервативната партия, които имат крайната дума. Според проучванията Джонсън е преобладаващият фаворит да вземе ключовете за „Даунинг стрийт“ 10 следващия месец, пише The Guardian.
И на двамата предстоят серия от срещи с партийните членове, на които двамата ще представят плановете си за Брекзит. Джонсън многократно е обещавал, че ще изведе Великобритания от Европейския съюз преди последния краен срок от 31 октомври, със или без споразумение. Той си осигури подкрепата на много депутати, включително здравния министър Мат Хенкок, който отпадна от състезанието миналата седмица, като обеща да обедини страната.
Джонсън каза в четвъртък на Evening Standard: "Мисля, че е време да се върна в политиката, но предстои доста сериозна работа."
По-рано през деня, в четвъртия кръг на гласуването, министърът на вътрешните работи, Саджид Джавид, отпадна от състезанието, а Гоув се озова пред Хънт.
След като беше елиминиран, Джавид каза, че се надява кандидатурата му да бъде пример за децата, които изглеждат и се чувстват малко по-различно от своите съученици, тези, които нямат толкова играчки, или частни учители, тези, които се чувстват като аутсайдери и се чудят дали „възможностите“ са само за други хора ”.
Но скептиците относно това дали Джонсън е правилният човек да управлява страната се надяваха, че Гоув, като истински“брекзитиър“, ще е по-вероятно да го засенчи в очите на членовете на партията.
В Уестминстър имаше широко разпространени слухове, че лагерът на Джонсън може умишлено да даде някои гласове на Хънт, когото смятаха за по-лесен кандидат срещу когото да се изправи.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Банк ъф Ингланд: Вероятността за Брекзит без сделка се увеличи

Банк ъф Ингланд: Вероятността за Брекзит без сделка се увеличи

20 Юни 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Перспективата Великобритания да излезе от Европейския съюз без сделка се е увеличила от миналия месец до сега, предупредиха от „Банк ъф Ингланд“ в четвъртък, предава AFP.
„У дома, вероятността за Брекзит без сделка се увеличи“ спрямо месец май, се казва в съобщение на финансовата институция след последната среща за монетарната й политика, на която бе решено основния лихвен процент да остане 0,75.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Корбин отказа да подкрепи втори референдум за Брекзит

Independent: Корбин отказа да подкрепи втори референдум за Брекзит

20 Юни 2019 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Надеждите основната опозиционна Лейбъристка партия да заеме твърдо позицията за провеждане на втори референдум за Брекзит не се оправдаха на срещата на кабинета в сянка в сряда, пише британското ляво-либерално издание Independent.
Поддръжниците на прегласуване на референдума от 2016 година се надяваха лидера на работническото движение Джереми Корбин да промени позицията си предвид това, че беше обявил реч за позицията си спрямо Европа, отбелязва изданието.
Срещата се проведе, след като 26 депутати на фракцията призоваха председателя да подкрепи сделка, която подкрепя излизането на Великобритания от Съюза до 31 октомври и предупредиха, че преминаване към позиция за оставане в европейския блок ще бъде „токсична за твърдите избиратели на лейбъристите“. Документът за обсъждане, изготвен от кабинета на лидера, предупреди, че „има очевиден риск, че преминаването към по-категорично позиция за оставане би ни направило уязвими по отношение на местата, които трябва да задържим или спечелим без достатъчно потенциални печалби на местата, които могат да бъдат спечелени“.
Говорейки пред кабинета в сянка, г-н Корбин потвърди съществуващата си позиция, че "сега е правилно да се изисква всяка сделка да бъде подложена на публично гласуване", което може да бъде общи избори или втори референдум. Той каза, че всеки бюлетин за референдум трябва да съдържа "реални избори както за тези, които искат излизане, така и за искащите оставане“ в ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Няма промяна в позицията на лейбъристите за Брекзит

The Independent: Няма промяна в позицията на лейбъристите за Брекзит

19 Юни 2019 | 23:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Надеждите за фундаментален преход на лейбъристите към пълна подкрепа за втори референдум за Брекзит в сряда не са довели до нищо, тъй като срещата на кабинета в сянка се разпадна без съгласие за промяна в политиката, пише левият британски вестник The Independent.
Поддръжниците на втори референдум изразиха надеждата, че лидерът Джереми Корбин може да се ориентира към ясна подкрепа за втори референдум, след като той даде знак за предстоящa реч по позицията му за Европа.
Но сегашното му положение беше осъдено като "празни приказки" от участници в кампанията, които изискват яснота от ръководството на партията, докато бивш министър, който се оттегли от "Промени Великобритания", го обвинява, че "взема гласоподавателите за глупаци"
По време на срещата 26 депутати от лейбъристите призоваха Корбин да подкрепи сделка, която ще извади Великобритания от ЕС до 31 октомври, предупреждавайки, че преминаването към позиция за оставане ще бъде "токсично за по-голямата част на избирателите на лейбъристите". Документът за обсъждане, изготвен от офиса на лидера, предупреди, че „има очевиден риск, че преминаването към по-категорична позиция за оставане би ни оставило уязвими по отношение на местата, които трябва да задържим или спечелим без достатъчно потенциални печалби на местата, които подкрепят оставането.
Говорейки пред кабинета в сянка Корбин потвърди съществуващата си позиция, че "сега е правилно да се изисква всяка сделка да бъде подложена на публично гласуване", което може да бъде общи избори или втори референдум. Той каза, че всеки вариант за референдум трябва да съдържа "реални възможности както за напускане, така и за оставане в съюза".
Корбин изрази перспектива за предстояща реч, за да изложи позицията на партията по отношение на Брекзит, като заяви, че иска да „представи партийните възгледи пред обществеността“ след консултации със синдикатите следващата седмица.
Той обаче отказа да се съгласи с призива на заместник-председателя Том Уотсън към лейбъристите да водят мащабна лятна кампания за втори референдум и подкрепа за оставането.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Джереми Корбин ще подкрепи втори референдум

The Times: Джереми Корбин ще подкрепи втори референдум

19 Юни 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия ще изкаже подкрепата си в сряда за промяна на позицията на фракцията за Брекзит и ще подкрепи втори референдум при всички положения, пише авторитетното британско издание The Times, като се позовава на високопоставен източник от британското работническо движение.
Документ на главния политически съветник на Корбин, Андрю Фишър, препоръчва на лейбъристите да подкрепят втори референдум за всяка сделка, договорена с Брюксел, съобщава вестникът, добавяйки, че повечето членове на кабинета в сянка все още не са видели документа.
Кабинетът в сянка в сряда ще обсъди плана за новата позиция на вигите, която ще бъде твърдо за оставане в Европейския съюз, пише „Таймс“.
Лейбъристите, които претърпяха големи загуби на изборите за Европейски парламент в края на май, са разделени по въпроса дали категорично да поискат втори референдум за Брекзит.
Корбин досега каза само, че възможността за гласуване за Брекзиттрябва да се запази на масата, заедно с национални избори. Перспективата представлява дилема, тъй като много от поддръжниците на партията подкрепиха излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Найджъл Фараж: Изборен съюз с Борис Джонсън може да донесе огромна победа

Найджъл Фараж: Изборен съюз с Борис Джонсън може да донесе огромна победа

19 Юни 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на новооснованата Партия Брекзит Найджъл Фараж заяви, че евентуален изборен съюз с фаворита за нов председател на управляващата британска Консервативна партия Борис Джонсън може да донесе „огромна“ изборна победа на привържениците на излизането от Европейския съюз без сделка, пише евроскептичното издание The Daily Express.
Фараж направи тези коментари на мероприятие за Брекзит в Лондон, организирано от The Daily Telegraph.
Според информацията на вестника, спонсорите на Консервативната партия натискат за пакт между торите и „Партия Брекзит“ и лидерът на последната заяви, че ако Джонсън има характера да се обяви за излизане от Съюза без споразумение чрез едни предсрочни избори те могат да сключат съюз.
Евроскептиците в Консервативната партия обаче се опасяват, че партията на Фараж може да раздели гласовете на евроскептичните тори, което ще даде допълнителен вот за лейбъристите и други фракции.
Предвид процесите в Европейския парламент и Комисията, бившият лидер на ЮКИП призна, че шансовете за предоговаряне на сделката с Брюксел, сключена от все още настоящият британски премиер Тереза Мей, са много малки.
Според Фараж, Джонсън трябва да каже на ЕС, че Великобритания има намерение да продължи напред без сделка. „Можете да ги принудите да действат и може да предложат някаква „безмитна“ сделка“.
Това обаче може да доведе до вот на недоверие в парламента, където про-европейските консерватори най-вероятно ще гласуват срещу бившия кмет на Лондон.
Фараж предвиди: „Ако той е готов да бъде свален и да отиде на предсрочни избори с тази платформа, тогава с подкрепата на хора като мен ще постигне огромно, триумфално мнозинство. Ако е готов да върви по този път, аз ще искам да работя с него, разбира се, че ще го направя“.
Въпреки че описа Джонсън като „забавен“, той добави, че консерваторът е допуснал „грешки“ и обвини бившия външен министър, че „се е скрил“ по време на лидерската надпревара на торите, като не се е появил на първия телевизионен дебат за лидерството на партията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Борис Джонсън спечели и втория тур на изборите за лидер на Консервативната партия

Reuters: Борис Джонсън спечели и втория тур на изборите за лидер на Консервативната партия

19 Юни 2019 | 07:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Фаворитът за наследник на британския премиер Тереза Мей – Борис Джонсън, спечели най-много гласове на втория тур на изборите за лидер на управляващата Консервативна партия, като четирима други кандидати също преминаха нужната граница, за да продължат напред в съревнованието, предава Reuters.
Джонсън, бивш кмет на Лондон и външен министър, спечели 126 гласа, а настоящият външнен министър Джереми Хънт е на второ място с 46 гласа. Трети е министърът на околната среда Майкъл Гоув - с 41 гласа.
Министърът на международното развитие Рори Стюарт е на четвърто място с 37 гласа, а министърът на вътрешните работи Саджид Джавид е на пето място с 33 гласа.
Един от кандидатите - бившият министър по въпросите на Брекзит Доминик Рааб - бе елиминиран, след като не успя да получи необходимия минимум от 33 гласа.
Сега оставащите кандидати ще трябва да преодолеят още гласувания, докато не бъдат сведени до двама, когато членовете на Консервативната партия ще решат кой да стане лидер на фракцията и следващият премиер на Великобритания.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Заместник-председателят на лейбъристите ще направи опит да обедини партията зад втори референдум

The Independent: Заместник-председателят на лейбъристите ще направи опит да обедини партията зад втори референдум

18 Юни 2019 | 23:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Заместник-председателят на лейбъристите Том Уотсън ще направи още един опит, за да обвърже партията с кампанията за втори референдум, когато кабинетът в сянка се срещне, за да обсъди стратегията си за Брекзит в сряда, пише британското издание The Independent.
Уотсън призовава лидера Джереми Корбин да свика спешна или специална конференция, за да промени официално политиката на лейбъристите преди лятото, предупреждавайки, че ще бъде "твърде късно" да се спре Брекзит без споразумение, ако партията изчака своята годишна конференция в Брайтън през септември.
Но поддръжниците на втори референдум се опасяват, че въпросът ще бъде отложен отново на срещата в Уестминстър, която бе отложена от понеделник, след като няколко министри от кабинета в сянка не бяха в състояние да присъстват.
Изпратените писма до членовете на кабинета в сянка съобщаваха, че срещата е била „планирана да подпомогне избирането на текущия подход към Брекзит, като същевременно остане в рамките на съществуващата политика на лейбъристката партия, установена от членовете на партията на годишната конференция“.
В поканата за отменената среща не се споменава, че остава в рамките на съществуващата политика, което прави изборите и Брекзит със запазване на работните места ”предпочитания вариант пред нов референдум.
Надеждите на участниците в кампанията, че докладът, препоръчващ нова позиция, ще бъде представен на срещата в Уестминстър, бяха намалени от източници, запознати с дневния ред.
В страстна реч в понеделник, Уотсън призова партията да хвърли тежестта си изцяло зад кампанията за втори референдум, като заяви, че партията трябва да бъде „силна и горда“ в подкрепата си за оставане в ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Доминик Рааб отпадна от състезанието за лидер на Торите

The Guardian: Доминик Рааб отпадна от състезанието за лидер на Торите

18 Юни 2019 | 22:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият министър за Брекзит Доминик Рааб отпадна от състезанието за лидер на Торите за сметка на Рори Стюарт, новоназначеният министър на международното развитие, пише британският вестник The Guardian.
Както се очакваше, Борис Джонсън оглави гласуването със 126 гласа, като затвърди преднината си пред съперниците си и победата му подсилва усещането, че неговият напредък към Даунинг стрийт вече е почти неудържим.
Рааб, бивш министър за Брекзит, спечели само 30 гласа, под прага от 33 гласа, за да остане. Беше обезпокоил много колеги, като отказа да изключи несвикването на парламента, ако депутатите се опитат да блокират Брекзит.
Марк Франсоа, изявен „брекзитиър“, който подкрепя Джонсън, каза, че елиминирането на Рааб е тъжно. "Който и да победи, а се надявам да е Борис, надявам се да намери добро място за Дом (Доминик Рааб – бел.ред.) в кабинета си, защото мисля, че той го заслужава."
Министърът на вътрешните работи, Саджид Джавид, оцеля само с 33 гласа, но се оказва засенчен от новодошлия в кабинета Стюарт, който е подкрепен от 37 депутати, почти два пъти повече от 19-те, които той спечели в първия кръг.
Говорител на кампанията на Джавид заяви, че ще участва в телевизионния дебат на Би Би Си във вторник вечерта и ще продължи в състезанието. "Това е 46 (гласовете, спечелени от външния министър Джереми Хънт – бел. ред.) 33, така че продължаваме". "Той имаше страхотни четири дни, взе днес някои гласове и ще се борим."
Джилиън Кийгън, депутат от Чичестър и поддръжник на Стюарт, заяви, че инерцията на министъра на международното развитие е голяма. „Сега те са много близки. Има ясен победител, а между другите няма много гласове, ”каза тя.
Стюарт, който започна състезанието като аутсайдер, получи по-голяма подкрепа, след като се смяташе, че се е представил добре в телевизионния дебат в неделя на Канал 4.
Министърът на външните работи Хънт все още изглежда най-вероятният претендент срещу Джонсън, когато състезанието достигне крайния си етап. Министърът по околната среда Майкъл Гоув получи 41 гласа.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Борис Джонсън не се нуждае от пакт с партията на Найджъл Фарадж, твърди негов съветник

The Times: Борис Джонсън не се нуждае от пакт с партията на Найджъл Фарадж, твърди негов съветник

17 Юни 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джеймс Клевърли, един от съветниците на най-вероятния наследник на Тереза Мей на лидерския пост в Консервативната партия – Борис Джонсън, твърди, че ексцентричният политик не се нуждае от „пакт“ с водената от Найджъл Фарадж Партия „Брекзит“, за да спечели подкрепата на торите в Камарата на общините, пише националният ежедневник The Times.
По-рано бе съобщено, че консерваторите са започнали неофициални преговори с Фарадж, за да разберат дали неговата партия ще застане зад торите, подкрепящи Брекзит, на предсрочните избори в страната. В замяна на това консерваторите не биха оспорили места в градовете, където те са слаби, а партията на Фарадж има по-голям шанс да победи Лейбъристката партия.
Въпреки това, Джеймс Клевърли, който работи с Джонсън, когато той заемаше кметския пост в Лондон, каза, че ако бившият външен министър стане министър-председател, няма да му се наложи да сключва пактове с Партия „Брекзит“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.