НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Христо Николов,  „Напоителни системи“-  Шумен: Изпълнени са предписанията дадени за язовирите, за които отговаряме

Христо Николов, „Напоителни системи“- Шумен: Изпълнени са предписанията дадени за язовирите, за които отговаряме

20 Юни 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Шумен. Изпълнени са предписанията дадени за язовирите, за които отговаря „Напоителни системи“- Шумен, докладва по време на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия на територията на област Шумен, управителят Христо Николов, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. Той посочи, че сухият и мокър откос са приведени в необходимото състояние, продължава да се работи по коригираните участъци по реките в областта, отговорност на „Напоителни системи“. „В същото време изпълняваме 10 проекта за възстановяване на части от проблемни участъци по река Камчия, Врана, Суха река и Златарска, там където има компрометирани диги. Започнало е и изгребване на наноси на река Каспичанска“, заяви Христо Николов. Той уточни, че пет от проектите вече са завършени и се приемат от приемателните комисии за приключване на дейностите. Предвижда се останалите пет обекта да бъдат изпълнени до края на месец септември. „Все още не е осигурено финансиране за новите проблемни участъци, които са особено по река Камчия и Врана, но се надявам до края на годината от Междуведомствената комисия и от земеделското министерства да бъдат осигурени необходимите средства“, каза Христо Николов. Той отбеляза, че не е спирано почистването от дървесна и храстовидна растителност и осигуряване на проводимост на реките и деретата, за които отговаря „Напоителни системи“- клон Шумен. „Приоритетни са връзките на реките с републиканска пътна мрежа и там е осигурена проводимост. Работи се по останалите части на реките, разчетите ни са до края на есента по- голямата част от участъците, където няма необходимата проводимост, тя да бъде осигурена“, каза Христо Николов.

Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Николов, „Напоителни системи“ - Шумен: Между 30 и 50% е свободният обем на завирените язовири, поддържани от „Напоителни системи“ - клон Шумен

Христо Николов, „Напоителни системи“ - Шумен: Между 30 и 50% е свободният обем на завирените язовири, поддържани от „Напоителни системи“ - клон Шумен

20 Юни 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Шумен. Между 30 и 50% е свободният обем на завирените язовири, поддържани от „Напоителни системи“ - клон Шумен. Това съобщи управителят на дружеството Христо Николов по време на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия на територията на областта, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Николов посочи, че въпреки падналите на много места обилни валежи нито един от стопанисваните от тях язовири не е повишил рязко нивото си. Свободният обем в язовир „Тича“ е 30%, а в останалите - 50 и над 50%. Христо Николов посочи, че единствено в сряда и четвъртък миналата седмица в язовир „Тича“ е имало приток, какъвто не е отчитан през последните 365 дни от преливането му на 8 март. „За два поредни дни притокът беше 1.200 млн. кубика в сряда, и 1.800 млн. кубика в четвъртък. В събота и неделя имаше задържане на нивото, а от понеделник то се понижава със сантиметър на ден. В останалите язовири не се наблюдава рязко повишаване на нивата“, каза Христо Николов. В момента отговорност на „Напоителни системи“ - клон Шумен са язовир „Тича“, „Кълново“, Нови пазар 1“ и „Фисек“. Язовир „Енево“ е сух и предстои да бъде изведен от експлоатация.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.