НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Huawei планира свиване на дейността си в САЩ

Reuters: Huawei планира свиване на дейността си в САЩ

14 Юли 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Китайският технологичен гигант Huawei планира свиване на своите операции в САЩ на фона на напрежението между Вашингтон и Пекин и попадането на компанията в американския черен списък, предава Reuters, като се позовава на данни, публикувани в The Wall Street Journal.

Съкращенията ще засегнат най-вече крилото на научноизследователската и развойна дейност в дъщерната компания Futurewei Technologies, към която работят около 850 души. Според източници на вестника, китайците които работят за компанията на територията на САЩ, ще получат възможността да се завърнат обратно в Китай, където ще бъдат прехвърлени в друго крило на гиганта.

От Huawei отказаха да коментират данните.

Миналата седмица американският търговски министър Уилбър Рос заяви, че правителството във Вашингтон ще издава лиценз за търговия с Huawei само на фирмите, чиито търговски връзки с компанията бъдат оценени като незастрашаващи националната сигурност на САЩ.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Пряката линия с Путин показа умората на формата

„Московский Комсомолец“: Пряката линия с Путин показа умората на формата

20 Юни 2019 | 21:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Пряката линия с Путин показа умората на формата, пише руският вестник “Московский Комсомолец“.
Организаторите на 17-тата поредна "Пряка линия" с Владимир Путин отчаяно се опитаха да съживят скучния формат. За повече драматургия в сценария бяха задействани, популярни видео блогъри, хакерски атаки, елементи на риалити шоуто (колко е струвало на членовете на екипа да посетят жител на Тюменска област, останал без вода), и дори приморските косатки и белухи, чието освобождаване от "китовия затвор" започна точно по време на излъчване на живо.
Подходът към подбора на въпроси се промени. Президентът дори не примигна, когато го попитаха: „Не е ли извънземен?“
Още в навечерието стана ясно, че интересът към „Пряката линия“ е спаднал значително тази година. До сряда вечерта организаторите получиха само около 1 милион въпроса и дори и в Кремъл започнаха да се позовават на сезонния фактор. "Когато е горещо, хората гледат по-малко телевизия, седят по-малко на компютъра и прекарват по-малко време у дома", обоснова се Дмитрий Песков.
Осъзнавайки, че традиционната реклама не работи, самият президент беше привлечен от връзките с обществеността: за първи път в новините на Владимир Путин бе показан, че се готви за „Пряката линия“ - без вратовръзка, по някаква причина в яке, заобиколен от купчини документи от всички страни. „Тежката артилерия“ наистина помогна малко: още половин милион въпроси бяха събрани сутринта. Но не беше възможно да се доближим до миналогодишния показател (1,75 милиона), да не говорим за рекорда от 2015 г., когато до 12:00 часа руснаците зададоха 3,2 милиона въпроса.
Въпреки това, организаторите не бяха обезкуражени: многобройните водещи по всякакъв начин убеждаваха зрителите, че броят на обажданията, постъпващи в студиото по време на предаването на живо, е извънреден, интересът е огромен. Въпреки че много медийни експерти заявиха вчера, че "форматът „Пряка линия“ е уморен", социолозите потвърдиха: 75% от руснаците, според анкетите, обикновено ще проследят „Пряката линия“, а 29% смятат да го направят от началото до края.
Както и през изминалата година, правителствени служители и губернатори се появяваха на телевизионните екрани. Но търсенето им беше, честно казано, слабо. Освен това, телевизионният водещ Павел Зарубин два пъти по-скоро безцеремонно прекъсна министъра на здравеопазването Вероника Скворцова, която по искане на президента се опита да коментира липсата на профилирани специалисти в регионалните болници и скромните заплати на медицинския персонал.
Беше очевидно обаче, че Путин е подготвян за „Правата линия“, правителствени чиновници му бяха предоставили цифри и тезиси. Така, отговаряйки на един от най-належащите въпроси - за намаляване на реалните доходи на руснаците, Владимир Путин всъщност повтори гледната точка на първия вицепремиер Антон Силуанов, като отбеляза, че основните причини за рецесията са нарастването на потребителското кредитиране и намаляването на сенчестия сектор в икономиката. „Гражданите вземат заеми, които след това плащат и това отива в минус“, казва Путин.
От друга страна, легализирането на самостоятелно заетите лица се отразява и в реалните доходи надолу: те не плащат данъци преди, но сега трябва да платят.
Повечето руснаци едва ли са доволни от подобен отговор от страна на президента: в края на краищата те вземат заеми не от добър живот, а за да свържат двата края. Що се отнася до самостоятелно заетите лица, според експерти те нямат нищо общо с това. В крайна сметка те са амо 100 хиляди души, докато всички категории от населението - пенсионери, държавни служители и средна класа - се оплакват от спад в доходите.
Като цяло, ако някой се надяваше да разбере от президента, кога ще стане по-лесно да се живее и да се зареди с увереност за бъдещето, тези надежди не бяха оправдани. „Пряката линия“ показа, че на върха все още не се виждат „дървени греди в собствените си очи“ и възнамеряват да плуват по течението без кардинални реформи, било то в икономиката или в системата за правоприлагане.
Путин повтори няколко пъти, че доходите на гражданите постепенно се възстановяват. И инфлацията, която нарасна поради болезнени, но необходими решения, свързани с увеличаването на ДДС, вече намалява. Той не вярваше на тези, които в ефира разказха за заплати от 10 хиляди рубли (270 лева). "Всеки случай изплащане на заплати под жизнения минимум подлежи на разследване", коментира Путин, въпреки че в регионите това е обичайна практика. И справянето с този проблем очевидно се нуждае от системни действия.
Въпреки многобройните жалби, свързани с правомощията на правителството, президентът отговори само на една жалба за кабинета в рамките на четири часа от „пряката линия”: Не са отпуснати пари, за да могат банките да дават ипотеки на големи семейства с лихва под 6% годишно. "Това наистина е грешка", каза Путин, но веднага изясни, че тя вече е поправена.
Въпросът обаче беше всъщност за нещо друго: респондентите попитаха дали е възможно да се разшири облекчението не само за нови сгради, но и за вторичния сегмент. Но това е една нормална история: Владимир Путин често отговаря само на част от въпроса или се концентрира върху незначителни детайли
Преди “Пряката линия” мнозина очакваха, че президентът ще обяви нови инициативи в социалната сфера, за да повиши нестабилния рейтинг. Такова предложение наистина прозвуча, но само едно. Освен това БВП предупреди, че решението не е взето изцяло: правителството спори кой ще плати обезщетение в размер на 10,5 хиляди рубли при раждането на първото си дете: за тези, които имат доход на човек от 1,5 или 2 жизнени минимума? Владимир Путин заяви, че самият той се опира на по-снизходителен подход: в този случай 70% от руските семейства ще получат обезщетения. И мярката наистина може да помогне на рейтинга. Поне за известно време.
До края на втория час БВП започна да хвърля поглед върху екраните, където се показваха SMS съобщения от граждани. Първият въпрос, който видя: „Къде ни води бандата на патриотите от„ Единна Русия ”? „Те са зрели хора, които имат за цел да укрепят страната. Но онези, които бяха начело през 90-те години, напълно съсипаха социалната сфера, промишлеността и отбранителната промишленост ”, казва Путин, очевидно губейки от поглед факта, че много от членовете на „Единна Русия” и той самият са пряко свързани със системата за управление през 90-те години. Например през 1996 г. Путин е бил заместник-управител канцеларията на президента, а през 1998 г. е началник на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Всички изявления на Владимир Путин по време на пряката линия за Украйна

„Страна“ (Украйна): Всички изявления на Владимир Путин по време на пряката линия за Украйна

20 Юни 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Украинското издание „Страна“ представя всички въпроси и отговорите към тях на руския президент Владимир Путин по време на пряката линия. Представяме ги без редакторска намеса“.

За санкциите срещу Русия

По време на събитието, Владимир Путин беше попитан за антируските санкции, основанията за които бяха анексирането на Крим. Президентът на Руската федерация беше попитан: "Днес в Европа те ще удължат санкциите си срещу Русия ... Има призиви [към нас, Русия] да изпълним техните искания, да сключим мир с всички.

Отговорът на Путин:

"Ние не се карахме с никого. В резултат на всички ограничения Русия през последните години не е получила 50 милиарда долара, Европа - 240 милиарда, а САЩ - 17 милиарда. Но и получихме някои неща, включихме мозъците във високотехнологичния сектор на икономиката.
Например, ние в РСФСР никога не сме имали морско двигателостроене. Това обикновено е отделна наука. Сега го направихме след няколко години - произвеждаме такива двигатели. По същия начин в много други области.
Ако преди десет години ми бяха казали, че ще изнасяме селскостопански продукти за повече от 25 милиарда долара ... Можеш да се засмееш на такъв човек в лицето, да се ръкуваш с него, да кажеш „благодаря за любезните, но невъзможни пожелания”… Но днес това е реалност.
Ако се откажем и плюем на националните си интереси ... Тук Китай няма нищо общо с Крим и Донбас (те ни обвиняват, че окупирахме Донбас, това е глупост ...) Но санкциите срещу Китай се налагат, за да се задържи икономическия им растеж. Вижте санкциите срещу Huawei ... "

За Медведчук и за обмен на затворници
Въпрос от журналиста Валерий Швец, обаждане от Киев: "Какви са перспективите за преговорите в Минск? Излезе ли Виктор Медведчук от разговорите. Обърна ли се той към вас с въпроси за освобождаването на граждани?"

Отговорът на Путин:

"Виктор Владимирович (Медведчук) се занимаваше с това. Той възприема тези проблеми със сърцето. Наскоро беше [в Русия]. Той повдигна въпроса за освобождаването на моряците и други конкретни граждани. Но тези въпроси трябва да бъдат решени в един комплекс. В това число (в хода на тези преговори, ние трябва да разгледаме) как се развива съдбата на нашите руски граждани, които са в Украйна в подобна ситуация. "

За опростяване на предоставянето на гражданство на Руската федерация за всички украинци

Излъчване на живо от Татарстан, град Набережние Челни. Водещ се намира на гости на семейство Люлковичи. Те идват от Дзерджинск (сега Торецк).

"Опитвате се да легализирате в Русия, но е невъзможно, защо?" - попита водещият.
Главата на семейството каза, че семейството е голямо, девет души, имаше трудности с декларирането на доходите и други проблеми.
Местните жители на Донбас казват, че са имали разрешение за временно пребиваване, но са им наложени административни глоби и както изглежда, разрешението е било отменено.
"Пращат ни призовки за Донбас, но не искаме да убиваме собствените си хора", каза мъжът.
Семейството иска да опрости въпроса за гражданството не само на жителите на Донбас, но и на всички украинци.

Отговорът на Путин:

"Има и други регламенти. Не само моят указ (за жителите на ЛНР и ДНР). Аз вече знам, че има проблеми там – от украинците са поискали документи, които могат да бъдат получени само в Украйна, получава се порочен кръг. По отношение на вашето семейство, въпросът ще бъде решен бързо.За други украинци, ние ще разгледаме регулаторните актове.Изучавах въпроси от украинци - много такива въпроси, включително тези, които не живеят в Русия, но искат да се преместят от Украйна в Русия Ще се стремим да опростим този процес.

За Зеленски
Въпрос: "Вие не общувате с Зеленски. Но той е млад, неопитен. Направете първата крачка!"

Отговорът на Путин:

„Гледах негово участие в Москва. Беше талантливо и смешно. Но сега не е смешно. Какво се случва сега? Докато беше в Париж, той каза, че няма да разговаря с така наречените сепаратисти - жителите на тези непризнати републики. И как тогава ще реши този въпрос?Ще се реши ли този въпрос? Обстрелът от въоръжените сили на Украйна се е увеличил. Блокадата не е отменена, за икономическите връзки не правят нищо, нищо не се случва. Стъпките към тях са най-прости. Но е нужна политическа воля от Украйна.

По време на предаването Путин беше помолен да разкаже любим анекдот за себе си.

"Не, няма да направя това. Сега имам колега, който го прави професионално", отговори той, като визираше Владимир Зелински.

За засилване на атаките в Донбас

"Защо Русия не реагира на увеличаването на обстрела в Донбас?" - попитаха президентът на Русия.

Отговорът на Путин:

"Искаме да дадем на Киев да поеме по пътя на отговорността."

За сваления “Боинг”

"Не иска ли Русия да признае отговорността за „Боинг“-а?", попита Путин чуждестранен журналист.

Отговорът на Путин:

Русия никога не се е отказвала от отговорност, ако лежи на раменете й, но тук няма доказателства, Нас ни избраха да сме виновни. Какви са доказателствата, че това са „опълченци“? Кой разреши да се лети над зона, където се водят бойни действия?

За Кирил Вишински и други затворници

"Нашият Кирил Вишински (главен редактор на РИА Новости Украйна) е вече една година в затвора, като се има предвид, че срещата ви с Зеленски се отлага ... Възможно ли е да се осигури освобождаването на Кирил? Дайте им всеки - Олег Сенцов, когото искат , дайте всичко, нека всички си отидат там ”, - зададоха въпроса на президента на Руската федерация.

Отговорът на Путин:

"Мислим за това"

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Използването на военна сила от САЩ срещу Иран ще доведе до катастрофа

Владимир Путин: Използването на военна сила от САЩ срещу Иран ще доведе до катастрофа

20 Юни 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Използването на сила срещу Иран от страна на американците ще бъде катастрофа, последиците от военно решение са много трудни за разбиране. Това заяви в четвъртък руският президент Владимир Путин на пряката линия с гражданите, цитиран от TACC.
"Това (използването на военна сила срещу Иран в САЩ) би било катастрофално за региона поне защото това би довело до нарастване на насилието и може би, между другото, увеличаване на броя на бежанците от региона," каза президентът. За тези, които предприемат опити от подобен род това също би могло да има неприятни последици, защото е много трудно да се изчисли какво ще се случи в случай на използване на военна сила.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин счита, че връщането към Съветския съюз „е много малко вероятно“

ТАСС: Путин счита, че връщането към Съветския съюз „е много малко вероятно“

20 Юни 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин заяви в хода на директната линия, че връщане на Русия към Съветския съюз е „много малко вероятно“ и би се случило чрез „много големи конфликти“, предава ТАСС.
Въпросът за обединяване на Русия и Беларус в една държава също не стои на дневен ред, отбеляза Путин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Въпросът за освобождаването на украинските граждани трябва да се разреши в рамките на комплексно споразумение

Владимир Путин: Въпросът за освобождаването на украинските граждани трябва да се разреши в рамките на комплексно споразумение

20 Юни 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Проблемът около освобождаването на украинските граждани, които се намират в затвори на територията на Русия, трябва да се реши комплексно, като се отчита съдбата на руснаците, намиращи се в същото положение на територията на Украйна, заяви руският президент Владимир Путин в отговор на въпрос на украински журналист в хода на директната линия, предава ТАСС.
„Въпроси от подобен род трябва да се решават комплексно. Ние, преди да решаваме такива въпроси, трябва да помислим как ще бъде решена съдбата на хората, които не са ни безразлични, включително руски граждани, които се намират в такова положение на територията на Украйна“, заяви Путин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Колцентърът на директната линия с Путин е подложен на масирана кибератака от Украйна

РИА Новости: Колцентърът на директната линия с Путин е подложен на масирана кибератака от Украйна

20 Юни 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Москва. Колцентърът на директната линия с руския президент Владимир Путин е подложен на масирана кибератака от точки, извън границите на страната, но е била отразена, съобщи в директен ефир една от водещите на мероприятието, предава РИА Новости.
„Нашият колцентър току що бе подложен на масирана DDoS-атака от чужбина. Очевидно, прекъсванията във видео позвъняванията са били свързани с това, но ние успяхме да я отразим. Работата на приложението е възстановена. Продължаваме да приемаме обаждания“, съобщи една от водещите на директната линия.
Главният редактор на МИА „Россия сегодня“ и телевизионния канал RT Маргарита Симонян написа в своя Телеграм-канал, че “DDoS атаката, на която е подложено приложението „Москва Путину“, е била от Украйна“.

От „Ростелеком“ съобщават пред ТАСС, че всъщност атаките са били две, както и че са били отразени и не са повлияли на работата на центъра.
„Бяха извършени две мощни DDoS атаки. Те бяха отразени. Атаките не повлияха на работата на колцентъра“, заявиха от пресслужбата на компанията.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Атаката срещу Huawei цели сдържане на развитието на Китай като американски конкурент

Владимир Путин: Атаката срещу Huawei цели сдържане на развитието на Китай като американски конкурент

20 Юни 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Москва. Атаката на САЩ срещу корпорацията Huawei цели сдържането на развитието на Китай като конкурент на Америка, заяви в четвъртък руският президент Владимир Путин в хода на директната линия, предава РИА Новости.
„Атаката срещу Huawei – откъде се появи и какъв е смисълът й? Смисълът е само един – сдържане на развитието на Китай, който стана глобален конкурент на друга глобална държава – САЩ“, заяви Путин.
В средата на май Министерството на търговията на САЩ включи в черния списък Huawei, което блокира пътя за компанията да купува компоненти и технологии от американски производители. Huawei също е в списъка на компаниите, на които е забранено да извършват бизнес с американски фирми без съответния лиценз.
Google вече прекрати сътрудничеството с Huawei в области, които изискват прехвърляне на оборудване, софтуер и технически услуги, с изключение на тези, които са публично достъпни при отворен лиценз. По-специално, американската компания е лишила Huawei от достъп до актуализации на Android OS, с които са оборудвани смартфоните на китайската компания. По-късно Министерството на търговията на САЩ позволи на Huawei да предостави временни общи разрешения до 19 август, което ще подкрепи съществуващите комуникационни мрежи и ще предостави софтуерни актуализации на съществуващи клиенти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин е уверен, че отношението на Запада към Русия няма да се промени кардинално

ТАСС: Путин е уверен, че отношението на Запада към Русия няма да се промени кардинално

20 Юни 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Няма да има кардинални промени в отношението на Запада към Русия, дори Москва да направи отстъпки и да се съгласи да изпълни всички искания на опонентите си, заяви в четвъртък руският президент Владимир Путин по време на директната линия, предава ТАСС.
„Дори да се предадем изцяло и да плюем на националните си фундаментални интереси, ще има ли някакви промени? Може и да има някакви външни сигнали, но кардинално нищо няма да се промени“, подчерта Путин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Повече от милион въпроси са зададени на Путин за „директната линия“

РИА Новости: Повече от милион въпроси са зададени на Путин за „директната линия“

19 Юни 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Москва. За директната линия с руския президент Владимир Путин са постъпили повече от един милион въпроси, предава РИА Новости.
Както съобщава телевизионният канал „Россия 24“, към 09:00 часа в сряда те са били 1 053 326, като от тях 616 500 са зададени по телефона и 291 300 чрез СМС.
Мероприятието ще се проведе в Гостиния двор в Москва в четвъртък. Излъчването ще започне в 12:00 часа по всички основни руски телевизии, а освен това директната линия ще може да се гледа и в социалните мрежи.
Приемането на въпросите започна в 8:00 часа на 9 юни и ще продължи до края на програмата.
„Директната линия с Владимир Путин“ е ежегоден „телемост“, в хода на който президентът отговаря на въпроси на гражданите. През тази година мероприятието ще се проведе за седемнадесети път.
Първият ефир се състоя през декември 2001 година и продължи 2 часа и 20 минути. След това средната продължителност нарасна до 3-4 часа.
Миналогодишната директна линия продължи 4 часа и 20 минути, като Путин успя да отговори на 73 въпроса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Водещи технологични компании са забранили на персонала си контакти с Huawei

Reuters: Водещи технологични компании са забранили на персонала си контакти с Huawei

10 Юни 2019 | 06:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Няколко големи технологични компании в САЩ и други страни, са забранили на свои служители да контактуват с колеги от китайската компания Huawei, на фона на санкциите наложени на компанията от администрацията във Вашингтон, предаде агенция Reuters.
Компании, като Intel I Qualcomm, както и южнокорейската LG Uplus, и ред други големи предприятия, са забранили на своите служители неформалните контакти със служители на Huawei, в това число съвместните обсъждания, засягащи новите технологични стандарти.
Срещите между служители на технологични компании са обичайна практика, но сега много компании се опасяват от възможно недоволство от страна на правителството на САЩ, въпреки че властите във Вашингтон не са налагали никакви ограничения на контакти от този род, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.