НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Явор Димитров, Регионален отдел „Надзор на язовирни стени и съоръжения към тях“ за Североизточна България: Задвижени са процедури за налагане на санкции за около 8 язовира в област Шумен

Явор Димитров, Регионален отдел „Надзор на язовирни стени и съоръжения към тях“ за Североизточна България: Задвижени са процедури за налагане на санкции за около 8 язовира в област Шумен

20 Юни 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Шумен. Задвижени са процедури за налагане на административни санкции за около 8 язовира в област Шумен. Това съобщи Явор Димитров от Регионален отдел „Надзор на язовирни стени и съоръжения към тях“ за Североизточна България по време на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия на територията на областта, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Той посочи, че от началото на годината Държавната агенция за метрологичен контрол и технически надзор е извършила 73 проверки на язовири в Шуменска област, 23 от тях - през май. Извънредните проверки са били по искане на Върховната апелативна прокуратура, като резултатите са докладвани. Явор Димитров посочи, че санкциите за установените нарушения започват от 1000 до 10 000 и 20 000 лв.
Областната комисия за проверка на водните обекти е инспектирала 39 язовира в региона. „Общата констатация е, че язовирите в област Шумен са в относително добро състояние. Изключение прави само община Върбица. Наблюденията ни са, че там или не се прави нищо, или се прави прекалено малко за язовирните стени и съоръженията към тях”, каза Димитров. Болшинството установени нарушения по проверените водоеми са относно наличие на храстовидна и дървесна растителност по откосите и короните на язовирните стени. Всички те са земно-насипни и наличието на такава растителност препятства извършването на щателен надзор на самия насип. „Мога да предложа графикът за проверка на язовирите от областните комисии да бъде изпращан възможно най-рано на проверяваните язовири, за да могат поне да изчистят растителността и комисията да извърши проверка по същество. Да ходи на място и да гледа гора, няма смисъл“, каза Димитров.
Той посочи, че във връзка с предвиденото стартиране на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири и очакването на общини, собственици на язовири, да предадат собствеността към това предприятие, се забелязва тенденция на „отпускане“ на собствениците от задълженията им за поддържане на изправно техническо състояние на язовирните стени. Явор Димитров подчерта, че до фактическата промяна на собствеността от публична общинска в друга, собственици на тези водоеми са общините и те носят отговорността за съоръженията.
Държавната агенция за метрологичен контрол и технически надзор контролира 159 язовира на територията на област Шумен.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Николов,  „Напоителни системи“-  Шумен: Изпълнени са предписанията дадени за язовирите, за които отговаряме

Христо Николов, „Напоителни системи“- Шумен: Изпълнени са предписанията дадени за язовирите, за които отговаряме

20 Юни 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Шумен. Изпълнени са предписанията дадени за язовирите, за които отговаря „Напоителни системи“- Шумен, докладва по време на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия на територията на област Шумен, управителят Христо Николов, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. Той посочи, че сухият и мокър откос са приведени в необходимото състояние, продължава да се работи по коригираните участъци по реките в областта, отговорност на „Напоителни системи“. „В същото време изпълняваме 10 проекта за възстановяване на части от проблемни участъци по река Камчия, Врана, Суха река и Златарска, там където има компрометирани диги. Започнало е и изгребване на наноси на река Каспичанска“, заяви Христо Николов. Той уточни, че пет от проектите вече са завършени и се приемат от приемателните комисии за приключване на дейностите. Предвижда се останалите пет обекта да бъдат изпълнени до края на месец септември. „Все още не е осигурено финансиране за новите проблемни участъци, които са особено по река Камчия и Врана, но се надявам до края на годината от Междуведомствената комисия и от земеделското министерства да бъдат осигурени необходимите средства“, каза Христо Николов. Той отбеляза, че не е спирано почистването от дървесна и храстовидна растителност и осигуряване на проводимост на реките и деретата, за които отговаря „Напоителни системи“- клон Шумен. „Приоритетни са връзките на реките с републиканска пътна мрежа и там е осигурена проводимост. Работи се по останалите части на реките, разчетите ни са до края на есента по- голямата част от участъците, където няма необходимата проводимост, тя да бъде осигурена“, каза Христо Николов.

Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.