НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Държавният експерт Алеко Джилджов: Искаме да въведем чат услуга и автоматичен чатбот в администрациите

Държавният експерт Алеко Джилджов: Искаме да въведем чат услуга и автоматичен чатбот в администрациите

20 Юни 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Искаме да въведем чат услуга и автоматичен чатбот в администрациите. Това каза държавният експерт в дирекция „Модернизация на администрацията“ Алеко Джилджов пред журналисти след представянето на резултатите от проверките на административното обслужване в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Администрацията трябва да комуникира, да използва всички форми, а не да чака жалби“, коментира той. „Всяка администрация е задължена два пъти в годината да изготвя анализ за удовлетвореността на потребителите. Сега той звучи по начин, по който трудно би могъл да хване съществуващите проблеми - малко абстрактен, малко далечен, без да се отчитат реалните проблеми“, обясни Джилджов. „В чатботът не участват служители. Това е виртуален асистент, който трябва да се инсталира. С чата мисля, че всеки служител може да се справи“, посочи той. По думите му администрацията има капацитет и възможности да върши тези неща. „На заключителната конференция през ноември ще можем да представим всички тези форми“, съобщи Алеко Джилджов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравко Сечков: Все още администрации изискват от гражданите документи, които трябва да се движат по служебен път

Здравко Сечков: Все още администрации изискват от гражданите документи, които трябва да се движат по служебен път

20 Юни 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Въпреки отпадналата нормативна необходимост от предоставянето на определен документ, администрации все още изискват от гражданите да предоставят документ, вместо информацията да се движи по служебен път между администрациите. Това каза Здравко Сечков от изпълнителя на наблюдението „СМТ България“ ЕООД пред журналисти след представянето на резултатите от проверките на административното обслужване в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сечков обясни, че това се наблюдава по отношение на декларациите за придобити имоти, за свидетелствата за съдимост и за други документи. „Любезността и отзивчивостта към заявителя на услугата са субективни. Можем да попаднем на служител, който в този ден не е в добро настроение, но това не означава, че администрацията е нелюбезна“, коментира той. „Имаме констатации за дълго чакане за предоставяне на услуга. В КАТ са най-фрапантните и тежки примери. В случая нашият заявител беше с номер 149 в 11.00 часа“, посочи той. „Най-дългото регистрирано време за получаване на услуга е в столичния КАТ за подмяна на свидетелство за управление на МПС- 6 часа“, заяви Здравко Сечков. „Наблюдаваните администрации са на централно, териториално и местно ниво. Има администрации, които работят значително по-добре, както и такива с пропуски. Не може всички администрации да бъдат под общ знаменател“, посочи той. „Наблюдавахме доколко се спазват нормативните изисквания, доколко процесът за предоставяне на услугата е качествен, доколкото съществува обмен между администрациите и доколко гражданите се „товарят“ с предоставяне на документи, които не би следвало да се предоставят“, поясни Сечков. „Наблюдението е извършено в периода от 19 април до 30 май, в 13 администрации за 15 услуги, с 10 тайни клиенти“, каза още той.
„Фокус“ припомня: На 19 юни вицепремиерът Томислав Дончев даде срок до един месец за отстраняване на нарушения при административното обслужване на гражданите и бизнеса. След постъпили сигнали за проблеми при административното обслужване на гражданите и бизнеса, са изпратени тайни клиенти в отделни институции, които да осъществят обективен външен контрол върху начина, по който се предоставят услугите. В обхвата на наблюдението са включени общо 13 централни и местни администрации и 15 конкретни услуги, по които са предвидени мерки за намаляване на регулаторната тежест. Представените доклади след проверката показват, че на много места все още не са изпълнени законови задължения на администрацията, не са променени процедурите и образците на документите и не са приложени приетите облекчения за гражданите и бизнеса.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.