НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Антон Налбантов, БЧК: Неохраняемите плажове крият опасности

Антон Налбантов, БЧК: Неохраняемите плажове крият опасности

20 Юни 2019 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Неохраняемите плажове крият опасности. Това каза в интервю за Агенция „Фокус директорът на Водноспасителната служба на БЧК Антон Налбантов по повод инцидентите в морето. „Те са по-опасни от гледна точка на това, че там няма разположени водноспасителни постове, съответно водни спасители, които при необходимост и при възникване на инцидент биха го предотвратили или биха оказали помощ на човека във водата“, каза Налбантов. Той препоръча на плажуващите да ползват охраняемите къпални места, да избягват тези, които са неохраняеми. „Съответно опасностите са различни от рода на мъртви течения, на висок бал на вълнения. Това са преди всичко рисковите моменти или рисковите ситуации във водата на морето. Когато в такава среда попадне, неумеещ добре да плува човек, неминеумо се завършва с фатален край. Да, по-спокойно е, всички знаем, че неохраняемите плажове са по-привлекателни от гледна точка на спокойствието, което има там“, обясни още Налбантов. Той отчете, че понякога неохраняемите плажове са по-екзотични, но в същото време крият опасности и това трябва да се знае.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Налбантов, БЧК: Заради скоростта на течението, реките са сред най-опасните водоеми, там се случват близо 70% от удавянията

Антон Налбантов, БЧК: Заради скоростта на течението, реките са сред най-опасните водоеми, там се случват близо 70% от удавянията

20 Юни 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Заради скоростта на течението, реките са сред най-опасните водоеми, там се случват близо 70% от удавянията през годините. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към БЧК. Да се избягват за къпане и плуване места като реки, канали и язовири, призова той. „Тези места са опасни, защото са непредвидими по отношение на течението, присъствието на паднали дървета и предмети във водоемите. Също една от опасностите, които крият реките и язовирите – лъжливо горният слой на водата е затоплен, но на няколко сантиметра под най-горния слой започва рязко застудяване на водата. Когато влезем с по-загрято тяло и сме на дълбочина, в която температурата рязко се промени, това предизвиква промени във физиологичното ни състояние – спазми, мускулни крампи, затруднения в дишането. Съответно това води до паника, стрес на този, който е изпаднал в подобна ситуация, а когато и плувните му умения не са на много високо ниво – трагичният случай е почти гарантиран“, обясни Налбантов. По отношение на плажовете по Черноморието, Антон Налбантов обясни, че трябва да се съблюдава флаговата сигнализация, да се спазват указанията на спасителите и да не се влиза в морето когато има висок бал на вълнението. Той припомни още веднъж указанията, които трябва да се спазват при влизане в морето – да не сме употребили алкохол и да са минали около два часа от последното ни хранене. Налбантов увери, че БЧК разполага с предостатъчно обучени водни спасители, което се дължи на подобряващите се условия за работа и по-добрите възнаграждения през последните години.

Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.