НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Светла Барякова, Музеен комплекс – Банско: Всички завети на Паисий Хилендарски звучат актуално и днес, защото той е надскочил своето време

Светла Барякова, Музеен комплекс – Банско: Всички завети на Паисий Хилендарски звучат актуално и днес, защото той е надскочил своето време

19 Юни 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Банско. Всички завети на Паисий Хилендарски звучат актуално и днес, защото той е надскочил своето време. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин директорът на Музеен комплекс – Банско Светла Барякова по повод деня, в който Българската православна църква почита паметта на Паисий Хилендарски. По думите ѝ той е първият, който се обръща към миналото, с оглед на бъдещето.
„Ние и сега все още търсим корените си, за да съхраним своята национална идентичност, търсим основание за гордостта ни и за това, че сме българи, за да можем достойно да продължим напред. Затова и Паисий е първи, но и всевечен. Той първи свързва рода с езика, тоест не може да има народност без да съхраним езика си. Той ни завещава, че трябва да съхраним ценностите си, да се чувстваме горди от това, че сме българи“, каза още Барякова. Според нея той ни казва, че е важно да съхраняваме свободата, каквато вече имаме, но по негово време не е било така. „Той всъщност очертава пътеката, по която по-късно вървят нашите националноосвободителни дейци. Така че, всичките негови завети са актуални и днес. Това е същността на делото на великите българи – те успяват, да прескочат епохи“, подчерта Барякова.
Тя добави, че за съжаление днес има негови завети, които сме позабравили. „Например: „Българино, знай своя род и език“. Не искам да цитирам: „…поради що се срамиш да се наречеш българин“, но като че ли вече има и такива. Би трябвало да си спомняме тези послания и да живеем с тях“, подчерта Барякова. По отношение на това какво за нея е Паисий Хилендарски, тя коментира: „ За мен той е велик, колкото и клиширано да звучи. Освен това той е всевечен“.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Банско почете паметта на своя велик съгражданин преподобния свети Паисий Хилендарски

Благоевград: Банско почете паметта на своя велик съгражданин преподобния свети Паисий Хилендарски

19 Юни 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Банско. Банско почете паметта на своя велик съгражданин преподобния свети Паисий Хилендарски. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. На 19 юни всяка година градът почита паметта на свети Паисий Хилендарски. С Божествена Света литургия започна денят в църквата „Света Троица”, където кметът на Община Банско - Георги Икономов, депутатът Александър Мацурев и обществеността на града отдадоха почит и преклонение към безсмъртното му дело.
На фона празнични камбани множеството се събра пред мемориала на Паисий. За живота и делото му разказа Светла Барякова, директор на Музеен комплекс - Банско. В своето слово Георги Икономов се обърна към събралото се множество с думите: „Посланията на Паисий, през дистанцията на времето, и днес са актуални, и са призив за ангажиране на всеки човек с най-парливите проблеми на ежедневието. Той ни завеща и друго - „Преписвайте тази историйца и платете, нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я – да не се погуби!“ И тя не само че не потъна в праха на манастирските библиотеки, а тръгна към безсмъртието по земята на поробеното ни Отечество. Така тя стигна и до нас, за да ни стряска, когато грешим, и да ни вдъхновява, когато е трудно! Да отстояваме националната си чест и достойнство и да градим!”.
Пред мемориала беха положени цветя.
След това гражданите се отправиха към Духовно-историческия център „Паисий Хилендарски”, за да започнат препис на „История славянобългарска” в точно копие на килията му в Хилендарския манастир. След като преписа първия абзац, кметът Икономов не скри обзелите го чувства на вълнение и преклонение. Как то е известно, първият препис на Историята в Банско е направен от неговия сродник иконом Костадин Чучулайн.
След него, народният представител Александър Мацурев продължи преписа.
Деца от НУ „Св. Паисий Хилендарски” също се докоснаха до усещането да нижат безсмъртните думи на великия Светогорец с малките си ръчички.
Преписаната първа страница е покана към всички - граждани и гости, които искат да влязат в историята на Историята и поне за десет минути да останат сами със спомена за съществуването на един от най - свидните синове на България - банскалията Паисий, който се нарежда до най-великите умове на европейското Просвещение.
Неговата малката книжица и до днес се възприема като зората на новата епоха, в която българите сътворяват своята модерна нация, образователна система и свободна държава.
Днес хората в града се обръщат един към друг с думите „Честит празник!” и така почитат своя съгражданин, а той векове бди над тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светла Барякова, Музеен комплекс – Банско: Единствено в Духовно-исторически център „Паисий Хилендарски“ може да бъде видяно как е изглеждала килията на отеца в Хилендарския манастир

Светла Барякова, Музеен комплекс – Банско: Единствено в Духовно-исторически център „Паисий Хилендарски“ може да бъде видяно как е изглеждала килията на отеца в Хилендарския манастир

19 Юни 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Банско. Духовно-историческият център „Паисий Хилендарски“ е един от обектите към Музеен комплекс – Банско. Той е и един от най-посещаваните. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин директорът на музейния комплекс Светла Барякова по повод деня, в който Българската православна църква почита паметта на Паисий Хилендарски. „Той е изграден на мястото, където някога е била родната къща на Паисий. Той е изграден със средства, с голямо дарение от тогавашният председател на фондация „Български духовни образователни ценности“, който за съжаление вече не е сред нас – Георги Христов. Въпреки това е важно да споменаваме неговото родолюбиво дело винаги, когато говорим за Паисий Хилендарски и за духовния-исторически център“, каза още Барякова. Тя добави, са средства са били отпуснати и от Община Банско.
„В центъра има едно към едно възстановка на килията на Паисий, каквато е била в Хилендарския манастир и каквато вече не съществува там. Единственото място, където може да се види е в духовно-историческият център. Наистина възстановката е много точно, защото е извършено задълбочено проучване от проф. Михайл Енев, художник-фотограф и завеждащ такава катедра в Националната художествена академия. Той за съжаление също вече не е сред нас. Така че по негово скици, по негови снимки е възстановена тази килия и наистина изглежда така, както е изглеждала, когато в нея е стоял светия отец, пишейки своята „История славянобългарска“, подчерта Барякова. Тя коментира, че посетителите могат да се „потопят във времето“, в което е живял отец Паисий.
„Освен това на втория етаж има възстановка на параклиса на св. Иван Рилски в Хилендарския манастир, който се е намирал близо до килията. Това е параклиса, където монахът е общувал с Бог. Той е изграден със средства от неговия брат Хаджи Вълчо и там наистина може да се види изографисано лицето на Хаджи Вълчо като ктитор и надписа, в който се споменава, че той е дарил средствата за изграждането на този параклис“, уточни Барякова. По думите ѝ целият комплекс е изграден, така че да припомня за святото дело на Паисий и на неговите двама братя – Хаджи Вълчо и Лаврентий, но освен това да съхранява посланията му. „Затова на третия етаж има лектория, в която да се провеждат лектории, беседи, прожекции на филми, които са не само свързани с Паисий, но и с минало, настоящето и бъдещето на българският народ и българщината. Има много снимки, литографии на Атонските манастири. Там се честват празници, годишнини, свързани с историята на Банско и България. Правят се също изложби и прочие“, заяви Барякова.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светла Барякова, Музеен комплекс – Банско: Делото на Паисий Хилендарски е епохално, а животът му, заедно с всичко, което ни е завещал, е особено достоен

Светла Барякова, Музеен комплекс – Банско: Делото на Паисий Хилендарски е епохално, а животът му, заедно с всичко, което ни е завещал, е особено достоен

19 Юни 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Банско. Делото на Паисий Хилендарски е епохално, а животът му, заедно с всичко, което ни е завещал, е особено достоен. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин директорът на Музеен комплекс – Банско Светла Барякова по повод деня, в който Българската православна църква почита паметта на св. преподобни Паисий Хилендарски. „През 1962 година нашият пръв възрожденец е канонизиран за светец и той попада сред плеядата български светци, които се почитат от нашата православна църква. Така денят 19 юни е определен и всяка година на него не само банскалии, а и всички българи свеждаме глава и си спомняме за епохалното дело, за достойния живот и за това, което ни е завещал Паисий“, каза още Барякова. Тя добави, че за банскалии личността на Паисий Хилендарски е особено важна, защото те особено много почитат и тачат достойното си минало и своите видни синове.
„Освен това много ревниво пазим паметта за тях, което е характерно, тъй като банскалии съхраняваме своята традиция, независимо от това, че сме отворени към новото, прогресивното. Въпреки това винаги ще издигаме в почит това, което са завещали дедите ни. И разбира се всяка година 19 юни е всеобщ празник за жителите и гостите на Банско. Всяка година по достойнство засвидетелстваме почитта си към Паисий, но това не е само в съвремието, тъй като в Банско честванията, посветени на светеца датират от много отдавна“, добави Барякова. Тя уточни, че според покана на комитета „Отец Паисий“, чествания е имало през 1938 година. „Тогава всъщност е и създаден самият комитет, а председател е бил Борис Кюркчиев, а секретар – Асен Икономов. Още през 1912 година, когато Банско е освободено от турско робство, войводите на четите, участвали в освобождението, подписват един протокол, с който официално се обявява, че Банско е българско и свободно. В него е имало и други точки, но важно е че още тогава те пишат, че Банско е родното място на отец Паисий и Неофит Рилски. Година по-късно в своя реч иконом Костадин Чучулайн, един от първите преписвачи на паисиевата история също отделя важно място на двамата видни банскалии“, отбеляза Барякова.
Тя допълни, че през 1922 година местни общественици поставят паметен знак на мястото, където е била родната къща на Паисий, която за съжаление е изгоряла при пожар, обхванал квартала в началото на миналия век. „По-късно в центъра на Банско и по-точно през 1977 година в центъра на Банско е издигнат от мрамор мемориален комплекс, посветен на бележития българин, а от 2008 година на мястото, където е била родната къща на Паисий отварял врати Духовно-исторически център „Св. Паисий Хилендарски“, така че паметта за Паисий в Банско е много устойчива, много силна, много жива и така трябва да бъде“, заяви Барякова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Банско: В духовно измерение най-важното е да продължаваме да се учим от историята на Паисий Хилендарски и това, което ни е завещал

Георги Икономов, кмет на Банско: В духовно измерение най-важното е да продължаваме да се учим от историята на Паисий Хилендарски и това, което ни е завещал

19 Юни 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Банско. Св. Паисий Хилендарски е просветителят, звънарят, чиито „камбани“ никога не трябва да замлъкват. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов по повод 19 юни – денят, в който Българската църква почита паметта на Паисий Хилендарски. Икономов обясни, че за да съхраним паметта и посланията му за идните поколения, от първостепенно значение е да честваме всяка дата, свързана с неговия живот и дело. „След три години ще се навършват 300 години от неговото рождение и мисля, че тогава би трябвало да има много сериозни събития, с които датата да бъде отбелязана на национално ниво. В Банско също ще се постараем да подготвим богата програма. Трябва да се грижим и за паметниците на св. Паисий, които имаме в цялата страна. В Банско имаме един прекрасен паметник на светеца от бял и черен мрамор, който е дело на Стойчо Тодоров, имаме и училище, което носи неговото име, както и един прекрасен Духовно-исторически център. Всичките тези неща трябва да ни напомнят колко важен за нас е Паисий“, каза още Икономов. Той добави, че в духовно измерение най-важното е да продължаваме да се учим от неговата история и това, което той ни завещава. „Така ще остане неговото дело за в бъдеще“, подчерта Икономов. Той отбеляза, че няма как еднозначно да отговори на въпроса какво за него е Паисий Хилендарски. „Тук ще Ви отговоря посредством един разказ на Евгени Михайлов, който се казва „Звънар“. В него е поместен диалог между св. Паисий Хилендарски и звънаря отец Никодим. След като Паисий прочита „История славянобългарска“ на този брат Никодим, той става, покланя се и му казва, че е звънар, но неговият звън на камбаните се чува само на няколко хвърлея, а „камбаните“ на Паисий ще се чуват по цялата ни бащиния. Така, че за мен Паисий е просветителят, звънарят, чиито камбани никога не трябва да замлъкват“, коментира Икономов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Банско: Св. Паисий Хилендарски е човекът, който в най-тъмните години на турското робство е показал, че ние сме българи и сме народ

Георги Икономов, кмет на Банско: Св. Паисий Хилендарски е човекът, който в най-тъмните години на турското робство е показал, че ние сме българи и сме народ

19 Юни 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Банско. Датата 19 юни е празнична, защото на нея честваме св. Паисий Велики и св. Паисий Хилендарски. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов по повод 19 юни – ден, в който Българската църква почита паметта на Паисий Хилендарски. Икономов припомни, че светското име на отец Паисий е било Петър, но той приема името на св. Паисий Велики. „Затова на този ден Църквата чества празника на двамата светии. Ние също сме възприели този ден, за да почетем делото на св. Паисий Хилендарски. Не само на този ден, но и на всяка дата, която е свързана с този велик българин, ние трябва да отдаваме почитта си към нето и то не само в Банско, а в цялата страна. Все пак това е Патриарха на българското възраждане. Това е човекът, който в най-тъмните години на турското робство е показал, че ние сме българи, че сме народ, че сме имали държава. Така че за нас Паисий Хилендарски е особено важен, още повече, че той е роден в Банско. Аз си мисля, че това е един от най-великите българи, които всички ние трябва да почитаме“, каза още Икономов. Той добави, че в своята книга „История Славянобългарска“ още при написването ѝ св. Паисий си поставя няколко задачи - да имаме национално самочувствие, да имаме независима църква, да имаме политическа свобода и най-вече да се просветим като българи. „Повечето от тях днес вече не са актуални, защото все пак сме свободна държава и имаме независима църква“, подчерта Икономов. Той отбеляза, че най-важното нещо, което Паисий завещава, е неговото дело. „Дори в години, когато човек се чувства наистина подтиснат и когато е в безизходица, както е бил българският народ тогава, Паисий с един малък жест, с едно малко действие като написването на „История Славянобългарска“ е направил нещо, което е голямо за цялата страна. Днес ние трябва да се получим от неговият пример – че всичко зависи от нас, че ние самите можем да променим това, което искаме към по-добро с нашите мисли и действия“, уточни Икономов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Банско: Първият препис на „История славянобългарска“ в града прави моят прадядо свещеноиконом Костадин Чучулайн, същата инициатива започваме от днес

Георги Икономов, кмет на Банско: Първият препис на „История славянобългарска“ в града прави моят прадядо свещеноиконом Костадин Чучулайн, същата инициатива започваме от днес

19 Юни 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Банско. Първият препис на „История славянобългарска“ в Банско прави моят прадядо свещеноиконом Костадин Чучулайн, същата инициатива започваме от днес. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов по повод 19 юни – денят, в който българската църква почита паметта на Паисий Хилендарски. „Знаем, че преписи на „История славянобългарска“ са правени много. Включително в тях са участвали ученици, различни организации и прочие. Тук искам да отворя една скоба и да кажа, че първият препис на историята в Банско е дело на моят прадядо свещеноиконом Костадин Чучулайн, който е направил преписа в края на XIX век. А иначе сега ще има една специална книга, която ще бъде в Духовно-историческия център, където е възстановената килия на Паисий Хилендарски. Там всеки ще има възможността да пише, да преписва от историята“, каза още Георги Икономов. Той добави, че пръв ще започне с преписа, а след него ще бъде ученик от училището в Банско, което носи името на отец Паисий.
Георги Икономов обясни, че в рамките на една година всеки жител и гост на Община Банско ще може да пише по 1 – 2 изречения от тази история, така че да може тя да бъде готова в рамките на 365 дни. „Надяваме се, че с това събитие всеки ще има възможността да почувства духа на Паисий и това, което той е искал да каже, така че да станем малко повече българи“, добави Икономов. Кметът на Банско подчерта, че по повод днешния празник от общината са организирали поредица от инициативи. „Събитията за тази година започна още на 18 юни. В църквата се проведе „Св. Троица“ се състоя вечерна литургия и продължихме в 08.00 часа тази сутрин с Божествена света литургия. След това се състоя ритуал по поднасяне на цветя и венци пред паметника на Паисий Хилендарски. Там се събрахме общественици, жители на Банско, за да поднесем цветя. От там насетне с шествие отидохме до Духовно-историческия център, който е изграден на мястото на родната къща на Паисий, където започнахме инициативата за препис на „История славянобългарска“, заяви Икономов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Десислава Панайотова, богослов: Паисиевият призив към нас е да ценим православната си вяра и да я пазим

Д-р Десислава Панайотова, богослов: Паисиевият призив към нас е да ценим православната си вяра и да я пазим

19 Юни 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Паисиевият призив към нас е да ценим православната си вяра и да я пазим, защото всъщност тя ни пази и ни спасява. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът и главен редактор на сайта на Светия синод д-р Десислава Панайотова по повод честването на Паисий Хилендарски от православната църква. „Това е измерението на "История славянобългарска", чрез която препрочитайки я, трябва да знаем, че най-големият ни дар, който сме получили от Бога, е че сме се родили в православна България. Това е всъщност е и основната идея на Паисиевия труд“, обясни тя. „Перифразирано на съвременен език квинтесенцията на „История славянобългарска“ и на Паисиевия призив към нас е да нямаме никакви комплекси, защото значението на един народ, на неговата история не се измерва с броя на жителите или с военната и икономическата сила. Основното величие на един народ се състои в неговата духовност и в духовните плодове и завоевания, които той е постигнал и е оставил за всеобщо ползване от страна на човечеството“, каза още богословът. Панайотова обясни, че „История славянобългарска“ е преломен момент в духовния, просветния и обществения живот на българите през Възраждането, защото тази великолепна, малка „историйца“, както той я нарича, всъщност е гигантска в своето значение, представлявайки синтез на всичко най-съществено от българската история. „А именно, че имаме древна държава, че имаме множество велики царе, че имаме царе светии, че имаме много мъченици, преподобни и патриарси, епископи, които имат своята канонизация и своята почит сред народа като светии, прославени в Бога. Всичко това бъдейки гръбнака на „История славянобългарска“ особено се запечатва в сърцето на читателя, когато той прочете думите на св. Паисий: „Поради що се срамиш да се наречеш българин“, допълни тя. Според Панайотова тези думи показват не само патриотичността на книгата, но и че българското се родее с православието като идентичност на нашия народ. „Именно православната църква на България е тази, която е издигнала народа ни до такива висини, към които той винаги и трябва да продължава да се стреми. Това е призива и значението на „История славянобългарска“ за нашия народ“, каза още тя.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Десислава Панайотова, богослов: Паисий Хилендарски и Софроний Врачански са последните български светии канонизирани от Светия синод

Д-р Десислава Панайотова, богослов: Паисий Хилендарски и Софроний Врачански са последните български светии канонизирани от Светия синод

19 Юни 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Св. Паисий Хилендарски и Софроний Врачански са последните български светии канонизирани от Светия синод. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът и главен редактор на сайта на Светия синод д-р Десислава Панайотова по повод честването на Паисий Хилендарски от православната църква. Тя допълни, че те са канонизирани през 60-те години на 20-ти век. „Именно в чест на Паисий Хилендарски преди точно 10 години – през 2009 година, стартира официалният сайт на Българската Патриаршия, който има за свой небесен покровител св. Паисий Хилендарски. Така че и по този начин му е дадена чест като на просветител и човек дълбоко вярващ, който имал истинско мисионерско значение за нашия народ“, заяви Панайотова. Богословът обясни още, че св. Паисий Хилендарски се изобразява като преподобен, тоест в монашеско облекло и с перо в ръка, показващо неговия книжовен труд и това, че е написал „История славянобългарска“.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Д-р Десислава Панайотова, богослов: Пишейки  „История славянобългарска“ Паисий Хилендарски е поставил акцент и върху светиите в българската църковна история

Д-р Десислава Панайотова, богослов: Пишейки „История славянобългарска“ Паисий Хилендарски е поставил акцент и върху светиите в българската църковна история

19 Юни 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Делото на Паисий Хилендарски е уникално, защото той е поставил акцент и върху светиите в българската църковна история, пишейки „История славянобългарска“. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът и главен редактор на сайта на Светия синод д-р Десислава Панайотова по повод честването на Паисий Хилендарски от православната църква. "Паисий не е искал само да каже на народа „събуди се, пробуди се“, а да покаже, че този народ е родил светии, че има свещена история и трябва да има свещено бъдеще“, заяви тя. "Паисий и неговият брат се усамотяват на Света гора, Атон. Там решават да послужат на Бога като монаси. С узряването на неговата личност, той осъзнава какво богатство се крие в светите обители в Света гора. Всеки манастир е имал огромни съкровищници и библиотеки с множество ценни книги и ръкописи, в които се пази паметта на човешката и църковната история. Запознавайки се с това книжовно наследство, той е бил вдъхновен да опише и събере историята на българския народ“, обясни богословът.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: С поредица от събития в Банско ще бъдат почетени животът и делото на Паисий Хилендарски

Благоевград: С поредица от събития в Банско ще бъдат почетени животът и делото на Паисий Хилендарски

19 Юни 2019 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Банско. Всяка година на 19 юни Банско се прекланя пред живота и делото на Паисий Хилендарски. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банско. В рамите на тържествата по случай 297 години от рождението му, 57 години от канонизацията на Паисий и 257 години от написването на „История славянобългарска” в църквата „Света Троица” от 08.00 часа ще бъдат отслужени Утринно богослужение и Божествена света Литургия.
В 10.30 часа пред мемориала на св. Паисий Хилендарски, Георги Икономов и общественици от града ще положат цветя в знак на преклонение пред българския народен будител и духовник. Там ще прозвучат и словата в памет на Паисий.
В 11.00 часа в Духовно-исторически център „Паисий Хилендарски“ кметът на Общината ще постави началото на препис на „История Славянобългарска”. Желаещите също ще могат да се включат в преписа.
Всеки, който иска да влезе в „историята на историята”, може да го направи до 19 юни 2020 година, а този препис ще бъде съхраняван за поколения напред в Музеен комплекс – Банско.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква чества св. Паисий Хилендарски

Православната църква чества св. Паисий Хилендарски

19 Юни 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
София. Православната църква чества св. Паисий Хилендарски. По този повод от 09:30 часа, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Архиерейска света Литургия в храм „Св. Николай“, гр. Самоков, ще оглави Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Със света Литургия от 9.00 часа, ще бъде отбелязан и храмовия празник на църквата „Св. Паисий Хилендарски“, гр. София, в двора на 67-мо основно училище.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.