НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Таня Колева, Дневен център за работа с деца на улицата – Бургас: Всяко лято се извършват полицейски акции в к.к. Слънчев бряг и в Несебър за деца, извършващи просия на улицата

Таня Колева, Дневен център за работа с деца на улицата – Бургас: Всяко лято се извършват полицейски акции в к.к. Слънчев бряг и в Несебър за деца, извършващи просия на улицата

18 Юни 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Бургас. Всяко лято се извършват полицейски акции в к.к. Слънчев бряг и в град Несебър, които засягат и децата, извършващи просия на улицата. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Таня Колева, директор на Дневен център за работа с деца на улицата в Бургас. По думите ѝ през летните месеци инспектор от „Детска педагогическа стая“, заедно с професионалисти от Областна дирекция на МВР – Бургас извършват акции в к.к. Слънчев бряг и в град Несебър, насочени към непридружените в късните часове малолетни и непълнолетни лица, като извършват и проверки за наличие на просещи на улицата деца.
„Преди около 3 години Районен съд – Несебър осъди две от майките, с които работим, като едната беше осъдена на пробация заради това, че детето ѝ извършва просия в к.к. Слънчев бряг, а другата получи условна присъда. Когато полицията провежда такива акции, просещите семейства обикновено се прибират в домовете си, пазят известно приличие, след което отново се връщат на улицата. Истината е, че след наложените присъди, имаше ефект – в период от поне две години бе спряла просията при тези семейства“, отбеляза Колева.
Според нея, за да се получи максимален ефект в борбата с този проблем, е необходимо гражданите да бъдат по-активни, щом станат свидетели на просещи на улицата деца. „Ако гражданите станат свидетели на такъв случай, могат да подават сигнали към телефон 112, като уточнят, че искат сигналът да бъде подаден към ОДМВР – Бургас. Сигналите могат да бъдат пренасочвани и към безплатния телефон за деца, жертва на насилие, но това е излишно. По-важно е служители на Областната дирекция на МВР да хванат просещото дете, чиито близки в повечето случаи са наоколо. Трябва да има съставени 3 протокола от ОДМВР в рамките на една календарна година, за да може прокуратурата да предприеме действия и да накаже родителите. Ако сигналът бъде подаден към безплатната телефонна линия за деца, жертва на насилие, тогава той се препраща към отдел „Закрила на детето“, които, след като установят нарушението, ще пренасочат детето към нас, но по този начин няма да има наложено на родителя наказание“, обясни Колева.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.