НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Слава Соколова, Община Кюстендил: За поредна година ще бъде връчена наградата „Златен печат”

Слава Соколова, Община Кюстендил: За поредна година ще бъде връчена наградата „Златен печат”

21 Юни 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. За поредна година в Кюстендил ще бъде връчена наградата „Златен печат”. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Слава Соколова, старши специалист „Координатор – направление художествена самодейност и читалища“ към Община Кюстендил. „През цялата година, като финалът е Празника на черешата, читалища и сдружения взимат участия в наши празници и получават грамота със златен печат в различните категории. Дали за участие в черешов щанд, дали за най – едра череша, дали е за Панагия, дали за плодородие, дали за Деня на любителското творчество, те всички получават грамота със златен печат. За най – добре представилите се, разбира се. След това се събират тези грамоти и тези, които имат най – много златни печати, получават приз първо, второ и трето място за това, че са били най – активни през годината и освен плакет, получават и парична награда, което е стимул за участие и в същото време старание да се поощри старанието на някои читалища или сдружения, които наистина хвърлят много сили, за да се представят добре на нашите празници”, каза Слава Соколова. По думите й без читалищата традиционните за Кюстендил празници няма как да се случат. Според нея самият празник е подпомогнат от читалищата, без тях няма как да се получат тези красиви щандове, няма как да се получат дори фолклорните програми , навсякъде читалищата присъстват в тези общински празници.
Соколова отбеляза също, че от далечни времена черешата е пренесена в бита и фолклора на кюстендилеца. На 22 юни като част от Празника на черешата в Кюстендил ще се състои и традиционният фолклорен празник „Черешчица род родила”. „Тази година празникът ще бъде на 22 юни и ще започне веднага след официалното откриване на самия Празник на черешата. Тази година ще вземат участие предимно наши състави и гости от Република Северна Македония. Ще могат да се видят предимно хора, поканили сме предимно танцови състави, защото следващата седмица е един от най – големите фолклорни фестивали – „Пауталия”, който е следващата седмица, след Празника на черешата. Така че ние сме избрали предимно наши състави, които са се представили отлично на първи март – Деня на любителското творчество, където има комисия, която определя кои състави да участват в най – важните ни празници”, каза Слава Соколова. Ще вземат участие около 310 участници. Програмата ще започне около 12.00 часа и ще завърши около 16.00 часа. „Казва се „Черешчица род родила”, защото имаме в Кюстендил една кюстендилска песен, която се казва точно така - черешчица род родила на две веши три череши… и ние взехме мотото на този фолклорен празник да бъде тази кюстендилска песен”, каза Слава Соколова.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лозен Йрданов, студио „Дебют” – Кюстендил: Нашата идея е спектакълът„Античността оживява на „Хисарлъка”  да се превърне в една атракция

Лозен Йрданов, студио „Дебют” – Кюстендил: Нашата идея е спектакълът„Античността оживява на „Хисарлъка” да се превърне в една атракция

21 Юни 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Нашата идея е спектакълът„Античността оживява на „Хисарлъка” да се превърне в една атракция. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Лозен Йорданов, ръководител на студио „Дебют” – Кюстендил. „Това, което мога да кажа за самия спектакъл е, че той ще бъде в две сценични пространства. Едното сценично пространство е горната част при делвите, където е голямата част на стената, където публиката ще може да види римските боеве и част от тези ритуали на лечебната минерална кюстендилска известна вода. Ще може да забележат дори, това което са измислили младежите, една много важна роля на Асклепион, който идва да лекува един от римските бойци, но след това цялото това нещо като едно красиво шествие се пренася във второто сценично пространство покрай стената, така наречената сцена Базиликата, където вече ще видим едни други ритуали, свързани с огъня, с пречистването. Всичко това е плод на работата, на изследванията, на тези 30 младежи, които ще участват в самия спектакъл”, посочи Йорданов.
По думите му целта на проекта е това място да се превърне в една известна бъдеща туристическа атракция, която и гости на град Кюстендил, а и кюстендилци да могат да виждат като част от празниците на града. „Това е идеята на проекта и с тази идея, с тази основна цел на проекта кандидатствахме за финансиране с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум. Така че ние успяхме, имаше 16 проекта в цялата страна, ние спечелихме с този проект, това е основната цел. Не само еднократно да се покаже това нещо, а да стане традиция всяка година горе на крепостта, защото от проекта ще останат костюми, които измислиха младежите и ще могат да се правят и други интересни неща на Късноантичната крепост Хисарлъка”, каза Йорданов.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Десет нови сорта череши ще бъдат представени от Института по земеделие на Празника на черешата в града

Кюстендил: Десет нови сорта череши ще бъдат представени от Института по земеделие на Празника на черешата в града

21 Юни 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Десет нови сорта череши ще бъдат представени от Института по земеделие на Празника на черешата в Кюстендил. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил директорът на научния институт доцент д-р Илияна Кришкова. По думите ѝ става въпрос за нови сортове череши, които имат перспектива за отглеждането им на територията на страната. Близо 60 сорта череши ще бъдат подредени и на изложбените маси на научния институт. „Все още не може да се даде обща оценка за реколтата от череши тази година. В едни райони имаше измръзване, но в други райони черешите се запазиха и в момента дърветата са доста натоварени с плод. Тази година запазилите се череши са с много добро качество. Плодовете са много едри. Дори в пунктовете са изкупуване черешите са с много добро качество”, каза Илияна Кришкова. По думите ѝ в следващата седмица се очаква да започне брането на късните сортове череши. С около една седмица напред върви кампанията тази година.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп ще вземе участие в Празника на черешата в града

Кюстендил: Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп ще вземе участие в Празника на черешата в града

21 Юни 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. С благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, ще вземе участие в традиционния Празник на черешата в град Кюстендил - родния град на епископа.
Никола Петков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Проектът „Античността оживява на „Хисарлъка” ще бъде част от Празника на черешата

Кюстендил: Проектът „Античността оживява на „Хисарлъка” ще бъде част от Празника на черешата

21 Юни 2019 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Проектът „Античността оживява на „Хисарлъка” ще бъде част от Празника на черешата в Кюстендил. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. Празничната програма ще започне от 21.00 часа на Късноантична и средновековка крепост „Хисърлъка“, където всички гости и жители на Кюстендил ще имат възможността да се потопят в атмосферата на античността. Римски боеве, лечебни обреди и огнени ритуали ще са само част от магията на проекта „Античността оживява на „Хисарлъка”, създаден от 50 младежи на сдружение „Дебют“.
Празникът на черешата ще се проведе за дванадесета поредна година, съвместно с Института по земеделие. Програмата е до 23 юни и включва разнообразни събития, чрез които центърът на града ще се преобрази в своеобразна платформа, обединяваща търговци, занаятчии, производители на череши, любители и гости на празника. Тази година в празничния концерт ще участват групата „4Magic” „ Диана Експрес”.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Къща на занаятите ще бъде издигната за Празника на черешата в града

Кюстендил: Къща на занаятите ще бъде издигната за Празника на черешата в града

20 Юни 2019 | 20:27 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Къща на занаятите ще бъде издигната за Празника на черешата в града. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Борислав Крумов, председател на сдружение „Роден край”. По думите му идеята е да се улеснят занаятчиите, при демонстрациите на автентични занаяти и традиции. „Къщата ще бъде истинска атракция за стотиците наши и чуждестранни туристи, още повече в нея ще бъдат пресъздадени характерни за нашия регион занаяти. Тя е с размери 3 на 2 метра, като външната й част ще бъде изцяло украсена с череши и цветя. Пред нея задължително ще поставим 10 кошници с най-сочните и вкусни кюстендилски череши“, каза Борислав Крумов. 86-годишният кошничар Димчо Занев ще бъде една от атракциите на празника, като в къщата на занаятите той ще показва сръчност и умения при изработката на кошници. По традиция за всички жители и гости на областния град ще има изложени различни сувенири, като акцентът в тях ще бъде отново черешата.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Третият ден от Празника на черешата е посветен на темата „Череши в кухнята”

Кюстендил: Третият ден от Празника на черешата е посветен на темата „Череши в кухнята”

20 Юни 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Третият ден от Празника на черешата е посветен на темата „Череши в кухнята”. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. 23 юни е отреден за кулинарния фестивал, който се случва за трета поредна година. Водещ отново ще бъде Драгомир Драганов, като освен кулинарната надпревара, ще има и кулинарни демонстрации. „Тази година ще имаме безалкохолни плодови коктейли, демонстрирани от Виолет Вьорнер. За децата и за възрастните, които обичат състезанията, отново ще има състезателни игри с череши. Те започват от 12.00 часа, а записването е същият ден от 10.00 до 12.00 часа, като игрите са за силни мъже, за сръчни жени и за всички, които обичат да похапват череши”, каза Дима Укалска. Силните мъже ще клякат с шесткилограмова касетка с череши за определено време. Сръчните жени ще изваждат костилки от череши отново за време. И тези, които обичат череши, ще се надпреварват кой повече череши ще изяде за определено време. В 14.00 часа в неделния ден ще се обявят резултатите от кулинарната надпревара и с това завършва празникът. „Всеки, който желае да посети празника, е добре дошъл. Едва ли с думи може той да се опише, той е многоцветен и пъстър, така както сортовете на черешите са толкова много”, каза Дима Укалска.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дима Укалска, Община Кюстендил: Празникът на черешата е свързан със славата на кюстендилския край като овощна градина на България

Дима Укалска, Община Кюстендил: Празникът на черешата е свързан със славата на кюстендилския край като овощна градина на България

20 Юни 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Празникът на черешата е свързан със славата на кюстендилския край като овощна градина на България. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. По думите ѝ празникът ще бъде в три поредни дни. На 21 юни от 21.00 часа туристите, жителите и гостите на града могат да видят на крепостната стена „Хисарлъка” един спектакъл и да се включат в него. В него участват 30 младежи от сдружение „Дебют” и той е увод към празника, който е на следващия ден. „Спектакълът е поклон към историята на нашия град, към богатствата, които ни е дала природата и всички празници, които правим са именно с тази цел – да се акцентира върху това, което ни е дадено, да благодарим за него и всички, които имат интерес към такъв вид събитие, могат да заповядат”, каза Дима Укалска. По думите ѝ Празникът на черешата е свързан със славата на кюстендилския край като овощна градина на България. Избрани от Бога, обичани от самодивите, белязани със знака за сакралност, черешите са символ на доброто. Те са предвестници на лятото, вратата през която се отваря берекетът и успехът на кюстендилския овощен край.
По думите ѝ програмата за Празника на черешата е разнообразна, както са различни и самите сортове череши. Същинският празник ще започне на 22 юни. „За дванадесета поредна година празникът ще започне се случва в градинката пред Община Кюстендил и на площад „Велбъжд”. Още от ранни зори сръчните ръце на жените и тези, които са дошли в нашия град, подреждат своите маси, за да могат едни да продадат стоката си, други да покажат това, което са отгледали в своите градини - черешата, която сега е на дневен ред.
Читалищата отново ще представят щандове с череши. Тази година темата е „Кошница” и се надявам да получи аплодисменти тази нова идея”, каза Дима Укалска. По думите ѝ ателиетата и детските работилнички са станали неизменна част от празника и те започват от 10.00 часа. Различни ателиета, за рисуване на лица, за работа с пластилин, ателие с ароматни сапуни, както и тематичните ателиета за редене на вешала и пана от череши. Празникът ще продължи с вечерния концерт от 20.00 часа, изненадата тази година е групата „Диана експрес”, както и „Фор Меджик”. „През деня освен подредбата, официалното откриване ще бъде от 11.00 часа, след което Институтът по земеделие отново ще представи 10 перспективни сорта череши за страната и региона. Ще има конкурс за най-едра череша, красиво аранжиран щанд, атрактивно вешало и тази година имаме оригинално пано, това е ново. Резултатите ще бъдат обявени в 16.00 часа. За туристите има безплатна туристическа обиколка из града. Тя ще бъде от 16.30”, каза Дима Укалска.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.