НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Момчил Маринов, ИМ „Искра“ – Казанлък: Учители и търговци са сред дарителите на книжнината, издавана в града през Възраждането

Момчил Маринов, ИМ „Искра“ – Казанлък: Учители и търговци са сред дарителите на книжнината, издавана в града през Възраждането

17 Юни 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
София. Учители и търговци са сред дарителите на книжнината, издавана в града през Възраждането. Това каза в интервю за предаването „Съкровищница на тайните“ на Радио „Фокус“ Момчил Маринов, директор на Исторически музей „Искра“ – Казанлък. „Ясно е, че за да си грамотен, образован, адекватен, едно от условията е да имаш успех в лично и професионално измерение. Т.е. това културно търсене не е някакво самоцелно. Голяма част от учителите, интелигенцията, търговците са един вид предварителни дарители на книжните тела и на учебниците, които се издават тогава. Техните имена се записват и се отчитат по своеобразен начин на страниците на тези издания. Това е изключително ценен исторически извор, наред с всичко останало, защото дава много информация. Освен за конкретната картина в българските региони, намираме отговор на въпроса какъв процент на населението е имало желание да се образова по съвременен начин, да помага чисто икономически и духовно, до кои региони, в каква част и в какъв мащаб са стигали културните влияния на епохата. Спомоществователството, независимо дали става въпрос за издигане на чешми, храмове, училищни сгради, читалищни сгради или просто за издаването на учебници, поради липсата на фактическа българска държавност тогава и институции като банки, като държавни учредения, е играла огромна, незаменима и незабравима помощ и роля за осъществяването на тази конюнктура, с която ние абсолютно заслужено се гордеем, колкото и казионни и клиширано да звучи сега“, коментира Момчил Маринов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Момчил Маринов, ИМ „Искра“ – Казанлък: Населението в региона е едно от най-грамотните в епохата на Възраждането

Момчил Маринов, ИМ „Искра“ – Казанлък: Населението в региона е едно от най-грамотните в епохата на Възраждането

17 Юни 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Населението в Казанлък е едно от най-грамотните в епохата на Възраждането. Това каза в интервю за предаването „Съкровищница на тайните“ на Радио „Фокус“ Момчил Маринов, директор на Исторически музей „Искра“ – Казанлък. Като център на Розовата долина Казанлък е и средище в годините на Възраждането. Той е своеобразна пресечна точка между развити и на моменти бурно развиващи се центрове като Габрово, Копривщица и Пловдив, каза още той. „С определеното подобрение на икономическата конюнктура в средата на 19 век и малко след това Казанлък добива възможност, а и желание на неговите жители и голяма част от обществото, да следва модерните тенденции. Ще припомня, че едно от първите класни училища, едно от първите на практика в цялото ни българско землище, е основано в Казанлък и въпреки че настоятелните желания на будителите тогава да привлекат може би най-известния наш педагог от това време Неофит Рилски като главен учител в своето школо, на практика се оказват неуспешни по ред много интересни и субективни причини“, обясни Момчил Маринов. Той припомни, че Казанлък и регионът нямат този мощен емигрантски потенциал, с който разполага да кажем Габрово с множество дарители и спомоществователи. „Малко известен факт е, че през 1875 година в Казанлък е построена първата читалищна сграда, първото читалище, което има материален фонд и изобщо здание, в което да функционира, да общуват основателите на Ученолюбива дружинка „Искра“. Припомням, че първите читалища, дори в момента продължава да се води един доста доброжелателен, но напрегнат спор дали е в Лом, в Шумен, в Свищов. Но факт е, че едно от първите читалища също е в Казанлък, без да влизаме в ролята на някакъв изкуствен местен патриотизъм“, добави Момчил Маринов. Икономическото развитие в този период и възможностите за контактуване в различни сфери водят до нарастване на образователните потребности, респективно и до търсенето на книжнина, все по-модерна, поясни той. „Ясно е, че нарасналите търговски възможности не са закостеняло понятие и няма как с консервативни похвати тези успехи да се задържат“, каза още Момчил Маринов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.