НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ЕК: Комисар Мария Габриел обсъди с премиера Бойко Борисов българското домакинство на европейския суперкомпютър

ЕК: Комисар Мария Габриел обсъди с премиера Бойко Борисов българското домакинство на европейския суперкомпютър

17 Юни 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел обсъди в София с министър-председателя Бойко Борисов домакинството на България на един от 8-те европейски суперкомпютри. На срещата присъства и ръководителят на Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ на Европейската комисия Роберто Виола, съобщават от Отдел "Преса и медии" на Представителството на ЕК в България.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Суперкомпютър като на НАСА ще заработи в България през 2020 г. (ОБЗОР)

Суперкомпютър като на НАСА ще заработи в България през 2020 г. (ОБЗОР)

17 Юни 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. България е една от осемте държави в Европейския съюз, в които през следващите години ще бъдат изградени центрове за свръхбързи изчисления. Суперкомпютърът ще заработи у нас през 2020 г., като общата стойност на проекта е 18 млн. лв. - от тях 12 млн. лв. ще бъдат дадени от българската държава, а 6 млн. лв. – от Европейската комисия. Машината ще може да извършва 4 милиарда операции в секунда и ще бъде разположена в София Тех Парк.
Темата за суперкомпютъра беше обсъдена на среща на премиера Бойко Борисов с еврокомисаря по цифровата икономика Мария Габриел и с ръководителя на Генерална дирекция „Свързаност“ в Еврокомисията Роберто Виола. Министър-председателят заяви, че новата машина ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш в България, като ще бъде на разположение на бизнеса и на научните общности в цяла Югоизточна Европа. „Ние даваме на хората, занимаващите се с инвестиции, работно място, което ще работи 24 часа в денонощието. Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи. Мостовете на магистралите и сградите също ще се тестват как биха реагирали, изобщо целият строителен бранш. Да не говорим и за сферата на медицината – особено за ваксините“, посочи Борисов. Премиерът даде категоричната си подкрепа за този процес още в началната му фаза, когато в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС беше организирана международна конференция за дигиталното бъдеще на Европа през април миналата година. Той приветства решението на ЕК да вложи 840 млн. евро в развитието на тази важна сфера и е категоричен, че България има сериозен потенциал да бъде регионален лидер в областта на суперкомпютрите.
От своя страна, еврокомисарят Мария Габриел посочи, че със суперкомпютъра България прави крачка напред, за да бъде сред лидерите в Европа. Тя обясни, че Европа прави инвестиция от 1 млрд. евро, с които ще си върне лидерството и ще бъде сред първите три супер сили в света. „Темата за суперкомпютрите е пример как по време на Българското председателство се задават темите от дневния ред на ЕС“, заяви Мария Габриел.
Ръководителят на Генерална дирекция „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола подчерта, че компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото този в НАСА. „Това ще бъде най-мощният суперкомпютър – ще бъде сред първите 10 в Европа и сред първите 50 в света“, заяви Виола. Той посочи, че има три основни сфери на приложение – медицина, екология и свързаност.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Суперкомпютърът ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш в България

Премиерът Бойко Борисов: Суперкомпютърът ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш в България

17 Юни 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. Суперкомпютърът ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш в България. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел и с ръководителя на ГД „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря, че Европа и ЕС се замислиха, че в следващите месеци технологичната революция ще бъде огромна“, заяви Борисов. „Ще вложим милиони евро заедно с ЕК. Ние даваме на хората, занимаващите се с инвестиции, работно място, което ще работи 24 часа в денонощието. Надали извън сферата на тясно профилираните специалисти някой може да си представи, че тези машини правят 4 млрд. операции в секунда. Нашето съзнание просто надали може да си го представи. Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи. Мостовете на магистралите и сградите също ще се тестват как биха реагирали, изобщо целият строителен бранш. Да не говорим и за сферата на медицината – особено за ваксините. Огромни възможности. Така че ще дадем работно място на всеки, които има желание“, обясни Борисов. Той посочи, че в цяла Източна Европа няма такива машини. „Това извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите и новите технологии. Всяко нещо да може да бъде тествано по всякакъв начин. Така че от наша страна ще бъде направено това – сградата, разположението в технопарка“, каза още премиерът.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Роберто Виола, ЕК: Компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото този в НАСА

Роберто Виола, ЕК: Компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото този в НАСА

17 Юни 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. Компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото компютъра в НАСА. Това каза ръководителят на Генерална дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия (ЕК) Роберто Виола след среща с министър-председателя Бойко Борисов и еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото компютъра в НАСА. Това ще бъде най-мощният супер компютър – ще бъде сред първите 10 в Европа и сред първите 50 в света“, заяви Виола. Той посочи, че има три основни сфери на приложение. „Хората ще имат по-добро разбиране за редица болести като рака. На второ място е околната среда“, обясни той и посочи още, това ще е най-голямата мрежа в Европа.
Виола заяви, че чрез суперкомпютъра ще могат да се предвижда торнадо, както и земетресения. Той благодари на България за голямата инвестиция, която ще направи.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: Със суперкомпютъра България прави крачка напред, за да бъде сред лидерите в Европа

Еврокомисарят Мария Габриел: Със суперкомпютъра България прави крачка напред, за да бъде сред лидерите в Европа

17 Юни 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Със суперкомпютъра България прави крачка напред да бъде сред лидерите в Европа. Това каза европейският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел след среща при премиера Бойко Борисов с ръководителя на ГД „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря на премиера Бойко Борисов за подкрепата още в началото на един процес, който днес прави решителна крачка напред – България да бъде една от осемте страни в Европа, в която ще бъде разположен суперкомпютър. Ние заявихме, че искаме да си върнем лидерството в тази сфера“, заяви Мария Габриел. Тя обясни, че Европа има инвестиция от 1 млрд. евро, с които ще си върне лидерството и да бъде сред първите три супер сили в света.
„Темата за суперкомпютрите е пример как по време на Българското председателство се задават темите от дневния ред на ЕС. Суперкомпютрите са в полза на децата ни за лечение, в полза за привличане на инвестиции в автомобилостроенето, те са и сигурност“, посочи еврокомисарят. „Така че днес правим крачка напред България да бъде сред лидерите в Европа, суперкомпютърът да бъде още един инструмент за инвестиции“, посочи тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще разговаря с еврокомисаря Мария Габриел за изграждането на суперкомпютър в България

Премиерът Бойко Борисов ще разговаря с еврокомисаря Мария Габриел за изграждането на суперкомпютър в България

17 Юни 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с европейския комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и с ръководителя на Генерална дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия (ЕК) Роберто Виола. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Основна тема на предстоящия им разговор в Министерския съвет ще бъде инициативата на Европейската комисия за изграждане на центрове за свръхбързи изчисления в Европейския съюз (ЕС). България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище.
Премиерът Борисов даде категоричната си подкрепа за този процес още в началната му фаза, когато в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС беше организирана международна конференция за дигиталното бъдеще на Европа през април миналата година. Министър-председателят приветства решението на ЕК да вложи 840 млн. евро в развитието на тази важна сфера и е категоричен, че България има сериозен потенциал да бъде регионален лидер в областта на суперкомпютрите.
Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри, ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания. Инициативата е давана като добър пример за сътрудничество между страните в ЕС, който стимулира иновациите и засилва конкурентоспособността. Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.